Criptomoneda a fost cu siguranță una dintre invențiile tehnologice semnificative din ultima vreme. Baza criptomonedelor, adică tehnologia Blockchain, a câștigat o recunoaștere proeminentă pentru diversele sale funcționalități. Cu toate acestea, accentul pus pe Tehnologia Ledgerului Distribuit (DLT) a fost comparativ limitat, pe fondul dezbaterilor de curse despre criptomonede și Blockchain.

Dimpotrivă, o înțelegere detaliată a DLT și cum funcționează poate ajuta la introducerea unei revoluții semnificative în abordările convenționale pentru tranzacțiile comerciale. Un alt motiv important pentru a ne concentra pe explicațiile adecvate ale DLT este că mulți oameni o confundă ca sinonim pentru tehnologia Blockchain.

De fapt, Blockchain este practic un tip de registru distribuit. Bine ați venit la Analyst Corner on DLT, care acoperă importanța DLT și a funcționării sale. Cel mai important dintre toate, putem reflecta la detaliile despre diferite tipuri de DLT și la caracteristicile acestora în această discuție. În plus, discuția din acest colț al analistului ar oferi, de asemenea, informații despre provocările actuale ale DLT.

Înscrieți-vă acum: curs gratuit Blockchain

Originea și semnificația DLT

Privind înapoi la originile DLT, sosirea Bitcoin în 2008 este probabil prima etapă. De atunci, tehnologia Blockchain a câștigat atenția lumii afacerilor prin caracteristicile sale de rezistență la modificare și stocare sigură a înregistrărilor diferitelor tranzacții. O privire mai atentă asupra tendințelor din ecosistemul Blockchain pentru 2020 poate prezenta potențialul DLT.

Conform rapoartelor, cheltuielile globale pentru soluțiile bazate pe Blockchain ar ajunge cel mai probabil la aproximativ 15,9 miliarde USD până în 2023. Cheltuielile globale pentru soluțiile bazate pe Blockchain în 2020 se așteaptă să atingă o valoare de aproximativ 4,3 miliarde USD. Companiile de start-up blockchain din întreaga lume au reușit să strângă fonduri de capital în valoare totală de 4,15 miliarde USD în 2018.

Industria produselor de larg consum și a producției au reprezentat cea mai mare pondere a companiilor, adică 29% folosind tehnologia Blockchain. Toate aceste tendințe indică în mod clar nevoia de a reflecta asupra complexităților Blockchain, adică a tehnologiei DLT. Punctul de plecare al unei astfel de reflecții ar trebui să se refere la definiția tehnologiei DLT.

Pentru a înțelege DLT, îl puteți pune în mod specific ca o tehnologie peer-to-peer acceptată pe internet, cum ar fi e-mail, telefonie prin internet sau partajarea de fișiere. Cu toate acestea, astfel de tipuri de tehnologii P2P au avut întotdeauna preocupări cu privire la transferul activelor de proprietate. Bitcoin a apărut ca un sistem electronic de numerar peer-to-peer în 2008.

Tehnologia de bază pentru Bitcoin a stabilit abordări specifice pentru organizații și stocarea informațiilor și tranzacțiilor. De-a lungul timpului, au apărut multe noi abordări pentru organizarea informațiilor și tranzacțiilor bazate pe Blockchain pentru transferul de active. Prin urmare, termenul DLT a evoluat ca un termen umbrelă pentru a indica aceste noi tehnologii de organizare a informațiilor și tranzacțiilor pentru a transfera active digitale în format P2P.

Ce este Tehnologia Ledgerului Distribuit (DLT)?

Tehnologia Ledger Distribuită (DLT) implică practic o abordare nouă și care evoluează rapid pentru înregistrarea și partajarea informațiilor în mai multe magazine de date. Fiecare dintre magazinele de date (de exemplu, registre) are aceleași înregistrări de date, supuse întreținerii și controlului printr-o rețea distribuită de servere de calculatoare, denumite noduri. Vă puteți gândi astfel la DLT ca la o bază de date distribuită cu anumite proprietăți unice.

Blockchain este doar o variantă a DLT care folosește abordări criptografice și algoritmice pentru a crea și a verifica o structură de date în expansiune continuă, care se transformă treptat într-un lanț de blocuri de tranzacții care servesc rolul unui registru. Scufundarea în funcționarea DLT poate ajuta, de asemenea, la perfecționarea cunoștințelor dvs. despre DLT.

Nodurile inițiază noi adăugiri la baza de date prin crearea unui nou „bloc” de date care include înregistrările diferitelor tranzacții. Apoi, informațiile despre noul „bloc” de date sunt partajate în întreaga rețea sub formă de informații criptate. În consecință, Blockchains se asigură că detaliile tranzacției nu sunt disponibile publicului.

Apoi, toți participanții la rețea evaluează blocul de date și verifică validitatea acestuia în conformitate cu metoda de validare algoritmică predefinităT. Metoda de validare algoritmică predefinită este, de asemenea, cunoscută sub numele de mecanism de consens Blockchain. Când blocul de date este validat, toți participanții pot adăuga blocul la propriile lor registre, creând astfel un „lanț de blocuri”: Blockchain.

Pentru a rezuma, DLT se asigură că modificările aduse registrului sunt reflectate în întreaga rețea și toți membrii rețelei au o copie detaliată și identică a întregului registru la orice instanță specifică. Se poate observa clar că funcționalitățile DLT sunt în primul rând responsabile datorită a două componente de bază.

Primul aspect de bază al sistemelor sau infrastructurii bazate pe DLT este capacitatea de stocare, înregistrare și schimb de informații digitale între diferite părți consimțitoare, fără a fi nevoie de nicio autoritate centrală de încredere sau deținător de înregistrări. A doua componentă de bază a DLT se referă la evitarea cheltuielilor duble, și anume, trimiterea aceluiași activ digital sau simbol către mai multe părți. Fără o autoritate centrală de control, riscul cheltuielilor duble este destul de mare, în special între părțile care nu se cunosc.

Acum, că știți diferența dintre Blockchain și DLT, este rezonabil să căutați informații despre tipurile de DLT.

Citește și: Blockchain vs Tehnologia Ledgerului Distribuit

Tipuri de tehnologie de contabilitate distribuită

Există două categorii generale de registre distribuite, cum ar fi variantele permise și cele fără permisiune.

Registrul distribuit permis implică cerința permisiunii pentru noduri de la entitățile centrale pentru accesarea rețelei și efectuarea modificărilor în registrul. Controalele de acces într-un registru distribuit permis includ, în general, verificarea identității.

Pe de altă parte, în cazul registrelor distribuite fără permisiune, fiecare nod din rețea conține (sau poate accesa) o copie completă și actualizată a întregului registru. Toate adăugirile locale propuse la registru de către participanții la rețea sunt comunicate tuturor nodurilor din rețea.

În ambele categorii, nodurile sunt responsabile în mod colectiv de validarea modificării printr-un mecanism de consens bazat pe un algoritm predefinit.

DLT hibrid este un alt tip de DLT care combină atât rețele fără permisiune, cât și rețele permise și oferă o rețea care beneficiază de ambele..

După procesul de validare, noua adăugare la toate registrele respective poate ajuta la asigurarea consistenței datelor pe întreaga rețea. Având în vedere flexibilitatea DLT, multe proiecte optează pentru implementări ale variantelor DLT.

Deci, dacă v-ați gândit că DLT este totul despre Blockchain, atunci este timpul să vă gândiți din nou! Diferitele tipuri de registre distribuite pe care le puteți găsi în prezent includ Blockchain în sine, Hashgraph, DAG, Holochain și Tempo (Radix). O reflecție mai atentă asupra acestor tipuri de DLT și funcționarea acestora vă poate întări înțelegerea DLT.

  • Blockchain

Nu există nicio îndoială că Blockchain este în prezent cea mai populară variantă DLT din lume. Înregistrările tranzacțiilor sunt stocate în registru sub forma unui lanț de blocuri, ca o listă lungă de înregistrări. Informațiile digitale stocate în blocuri includ ora, data și specificațiile unei tranzacții. În plus, blocurile din Blockchain conțin și informațiile expeditorului cu o „semnătură digitală” unică pentru a proteja anonimatul.

Blocurile dintr-un Blockchain conțin un ID special denumit „hash” care diferențiază și sincronizează tranzacțiile. Funcția hash oferă suport de încredere pentru a distinge toate blocurile de tranzacții din registru.

  • Hashgraph

Următoarea adăugare printre tipurile de DLT este Hashgraph, care permite stocarea mai multor tranzacții pe registrul cu același timestamp.

O înregistrare pe registru într-un Hashgraph este cunoscută sub numele de „Eveniment” și implică stocarea tuturor tranzacțiilor într-o structură paralelă. Sistemul Hashgraph DLT se asigură că niciun nod din rețea nu poate modifica tranzacțiile sau informațiile. Comparativ cu Blockchain, puteți observa în mod clar facilitățile suplimentare de alegere a tranzacției pentru includerea unui bloc.

Unul dintre punctele interesante interesante despre Hashgraph ca variantă DLT se referă la cerința unităților de stocare mai mici, deoarece nu trebuie să stocați informații despre tranzacție în registru pentru eternitate. Într-un Hashgraph, toate nodurile din rețea ar ajunge la un acord privind procesul tranzacției și ar enumera procesul în consecință.

  • DAG

Următoarea adăugare dintre tipurile de DLT se referă la DAG sau Graficul aciclic direcționat. DAG este practic un DLT îmbunătățit cu o structură diferită. DAG este capabil să susțină Nano-tranzacții și să îmbunătățească mai bine scalabilitatea odată cu extinderea rețelei. În plus, DAG diferă și de alte tipuri de DLT pe baza mecanismului său de consens. Fiecare nod din rețea trebuie să furnizeze dovezi ale tranzacțiilor de pe registru și ar putea iniția tranzacții: nodurile trebuie să verifice cel puțin două dintre tranzacțiile anterioare de pe registru pentru a confirma tranzacția lor.

Prin urmare, tranzacțiile cu ramuri mai lungi ale tranzacțiilor validate anterior sunt mai susceptibile de a fi considerate valabile. Companiile care trebuie să facă față unor volume masive de tranzacții ar putea folosi DAG.

  • Holochain

Holochain DLT este următoarea adăugare recentă dintre tipurile de DLT, altele decât Blockchain. Este unul dintre cele mai avansate DLT-uri care oferă în prezent dezvoltatorilor noi abordări pentru crearea de aplicații descentralizate. Diferența cea mai importantă dintre Holochain și alte tipuri de DLT se referă în mod clar la structura centrată pe agent. Holochain DLT evită mecanismele de consens la nivel global, oferind tuturor agenților propriul sistem de bifurcare. Prin urmare, Holochain servește ca o alternativă promițătoare pentru cazurile de utilizare a afacerilor care necesită o scalabilitate mai mare și o integritate a sistemului.

  • Tempo (Radix)

Adăugarea finală printre noile variante de DLT se referă la Tempo (Radix). Tempo este o adăugare relativ nouă, care oferă avantajul marcajului de timp, împreună cu alte funcționalități DLT. Unul dintre cele mai importante momente ale Tempo este că nu este nevoie de nicio modificare pentru a utiliza Tempo pentru module publice și private. În plus, nu veți avea nevoie de adăugări proeminente în ceea ce privește componentele hardware pentru crearea propriilor aplicații, monede sau jetoane descentralizate..

Provocări cu DLT

Deci, acum ar trebui să fie mai puțin obscur să percepem funcționalitățile tehnologiei Ledger distribuite dincolo de Blockchain. Cu toate acestea, este de asemenea esențial să reflectăm asupra provocărilor pentru DLT pentru a anticipa viitorul adoptării sale. Una dintre cele mai importante capcane ale DLT se referă la lipsa de claritate cu privire la reglementări. Puterea limitată a infrastructurii de reglementare referitoare la DLT prezintă riscuri de compromitere a drepturilor utilizatorilor în rețea.

Următorul revers crucial pentru DLT se referă la lipsa oricăror dovezi solide cu privire la impactul său global. Implementarea globală a DLT continuă să fie încă la un nivel teoretic și, fără nicio dovadă concretă a impactului său global, adoptarea DLT ar fi înglobată în îndoieli. O altă provocare proeminentă pe care DLT trebuie să o depășească este imaturitatea relativ relativă a tehnologiei. În afară de Blockchain, celelalte variante DLT sunt încă în evoluție și au propria lor parte a defectelor.

Chiar dacă DLT deține promisiuni strălucite pentru viitor, tot trebuie să atingă un stadiu de maturitate. Cea mai redutabilă provocare pentru DLT este de a găsi un echilibru între securitatea datelor, confidențialitate și transparență. Securitatea datelor în caz de scalabilitate și transparență a rețelei în mijlocul unor garanții de confidențialitate puternice continuă să pună provocări formidabile pentru DLT.

Doriți să aflați mai multe despre tehnologia Ledger distribuită? Consultați articolul nostru anterior care acoperă Ce este DLT și multe altele.

Aflați mai multe despre tehnologia Ledger distribuită

Cuvinte finale

Drumul care urmează pentru Tehnologia Ledgerului Distribuit nu este pavat cu oportunități ușoare. Dintr-o perspectivă neutră, există încă multe deficiențe în DLT, alături de potențialul promițător pe care îl are pentru diverse industrii. Înțelegerea DLT este mai mult decât cunoașterea diferenței față de Blockchain.

Cunoașterea deficiențelor DLT este esențială pentru rezolvarea lor. Oportunitățile descoperite prin remedierea limitărilor DLT permit utilizatorului să exploreze mai multe despre DLT, descoperindu-și potențialul de transformare a diferitelor operațiuni convenționale în diferite industrii. Pe termen lung, DLT ar servi cel mai probabil ca bază pentru toate tranzacțiile peer-to-peer. Deci, este mai bine să începeți să aflați mai multe despre tehnologia Ledgerului distribuit chiar acum!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me