Dacă ați auzit despre Cardano și Ethereum, dar nu sunteți sigur cum funcționează? Sau poate căutați să aflați ce protocol are cea mai bună tehnologie? Oricum ar fi, am totul acoperit în acest ghid Cardano vs Ethereum!

Apropo, știați că ADA Cardano este adesea numit "Ucigașul Ethereum ”?

Oricum, în acest ghid Cardano vs Ethereum, voi începe prin a explica elementele de bază ale fiecărui proiect. După aceea, voi vorbi despre modul în care funcționează tehnologia, inclusiv despre modul în care fiecare dintre blockchain-urile verifică tranzacțiile fără un intermediar terț.

În cele din urmă, voi termina prin a vorbi despre modul în care a evoluat fiecare dintre proiecte până acum. Deci, până la sfârșitul citirii acestui articol, veți avea toate informațiile de care aveți nevoie pentru a decide care dintre cele două protocoale credeți că este cel mai bun!

Ei bine, ce aștepți? Prima parte a ghidului meu Cardano vs Ethereum va începe prin a explica elementele de bază ale fiecărui blockchain!

Să începem cu Ethereum!

Elementele cheie ale Cardano și Ethereum

Ce este Ethereum?

Ethereum a fost creat în 2015 de un tânăr dezvoltator, Vitalik Buterin. A devenit primul proiect blockchain care a permis oamenilor să creeze contracte inteligente. Drept urmare, spre deosebire de Bitcoin, Ethereum poate face mult mai mult decât să proceseze tranzacții financiare.

În forma sa de bază, un contract inteligent permite oamenilor de oriunde din lume să fie de acord fără a avea nevoie de un terț de încredere. În schimb, condițiile predefinite sunt încheiate într-un contract inteligent codat și, atunci când aceste condiții sunt îndeplinite, contractul inteligent eliberează automat fondurile.

Pentru a înțelege cât de utile pot fi contractele inteligente, aruncați o privire la următorul exemplu.

  1. Chris vrea să cumpere niște asigurări pe zborul său
  2. Dacă zborul său este întârziat sau anulat, el primește o rambursare integrală
  3. Dacă zborul este la timp, își pierde taxa de asigurare
  4. Chris încheie un contract inteligent prin depunerea taxei
  5. Odată ce zborul pleacă, contractul inteligent poate scana mii de site-uri web independente pentru a afla ora exactă în care a rămas
  6. Dacă a rămas la timp, John își pierde automat taxa de asigurare
  7. Dacă a fost întârziată sau anulată, el primește automat o rambursare integrală
  8. Toate acestea au fost posibile fără o terță parte, folosind un contract de contract inteligent

Exemplul de mai sus ar putea fi aplicat la sute de scenarii diferite. Eliminând necesitatea unei terțe părți, acordurile contractuale sunt mai rapide, mai ieftine și mai eficiente.

La fel ca clientul Bitcoin, Ethereum are blockchain-ul său care permite oamenilor să trimită și să primească monede. Ethereum are criptomoneda sa numită Ether (ETH pe scurt). Oficial, nu există o aprovizionare maximă pentru suma totală de ETH care poate fi emisă.

La data scrierii, în iulie 2018, existau puțin peste 100 de milioane de monede în circulație. Cu toate acestea, potrivit fondatorului, Vitalik Buterin, probabil, această sumă nu va crește mult mai mult.

Rețeaua Ethereum este descentralizată, ceea ce înseamnă că nu este controlată de nicio persoană sau autoritate și nici nu este susținută de nicio bancă centrală sau stat național. În schimb, fiecare tranzacție (inclusiv contractele inteligente) este verificată de comunitate.

Oricine poate conecta un dispozitiv la sistemul Ethereum pentru a ajuta la confirmarea tranzacțiilor. În schimb, primesc ETH suplimentar drept recompensă. Nu vă faceți griji, voi vorbi despre asta mai detaliat mai târziu!

Deci, acum că știți ce este Ethereum, următoarea parte a ghidului meu „Cardano vs Ethereum” va acoperi elementele de bază ale Cardano!

Ce este Cardano?

Cardano și monedă oficială ada

La fel ca Ethereum, Cardano este un proiect blockchain specializat în tehnologia smart contract. A fost creată pentru prima dată în 2015 de o organizație numită Input Output Hong Kong (IOHK), care este condusă de un cunoscut expert în criptomonede numit Charles Hoskinson. În timp ce Ethereum este numit blockchain de a doua generație, Cardano susține că este un blockchain de a treia generație.

Notă: Charles Hoskinson a fost co-fondatorul Ethereum, cu toate acestea, el crede că poate crea un blockchain mult mai bun decât Ethereum.

Aceasta înseamnă că fondatorii cred că proiectul lor este mult mai avansat decât Ethereum, motiv pentru care este uneori numit „Ethereum Killer”.

Cardano are și criptomoneda sa numită monedă ADA. La fel ca ETH, moneda ADA poate fi utilizată pentru a trimite sau primi fonduri, de la portofel la portofel.

Scopul general al Cardano este de a găsi echilibrul perfect între satisfacerea nevoilor utilizatorilor săi, alături de cea a autorităților de reglementare. Echipa consideră că acest lucru este important pentru că, în cele din urmă, ei cred că criptomoneda va fi reglementată în același mod ca și industria serviciilor financiare.

Oamenilor le place Cardano, deoarece este susținută de o echipă de lideri academici, cercetători și oameni de știință, care ajută fiecare la dezvoltarea blockchain-ului. Deși proiectul este încă la începuturile sale, obiectivul pe termen lung este acela că va putea oferi tranzacții rapide, ieftine și foarte scalabile la nivel global. În caz contrar, într-o bună zi ar putea oferi o punte între criptocurrency și sectorul financiar din lumea reală.

Spre deosebire de multe alte proiecte, care adesea decid să „forțeze” codul original al unui blockchain diferit, echipa de la ADA Cardano își construiește protocolul de la zero. Se numește limbajul de programare care acceptă blockchain-ul "Haskell", și se bazează pe o formă avansată de matematică.

Notă: O „furcă” se referă la acțiunea de a copia codul dintr-un blockchain existent și de a face modificări pentru a-l îmbunătăți. Un exemplu popular în acest sens este Bitcoin Cash, care a forțat clientul original Bitcoin.

Deși la început, s-ar putea să pară că cele două proiecte sunt foarte asemănătoare, există câteva diferențe mari! Prin urmare, în următoarea parte a ghidului meu „Cardano vs Ethereum”, voi vorbi despre cum funcționează fiecare dintre cele două blockchains!

Performanţă

Ethereum

În primul rând, când utilizați blockchain-ul Ethereum pentru a trimite fonduri către o altă utilizare, fiecare tranzacție durează în mod normal aproximativ 16 secunde. Acest lucru este destul de rapid, mai ales atunci când îl comparați cu sistemele tradiționale de plată.

Nu contează dacă trimiteți fonduri către cineva din același oraș ca dvs. sau către cineva situat într-o altă țară, timpul tranzacției este întotdeauna același.

Când vine vorba de comisioane de tranzacție, totul depinde de cât de ocupată este rețeaua. De exemplu, în primii săi ani, tranzacțiile ar costa doar câțiva cenți. Cu toate acestea, pe măsură ce a devenit mai popular, acest lucru a crescut.

Când Ethereum a experimentat cea mai aglomerată perioadă la începutul anului 2018, taxele de tranzacție costau până la 4 USD. Cu toate acestea, la momentul scrierii în iulie 2018, acest lucru a scăzut de atunci la puțin sub $ 1.

Cu toate acestea, unii oameni încă consideră că acest lucru este prea mare, deoarece îl face inadecvat pentru micro-plăți. Pentru a clarifica, micro-plățile sunt tranzacții financiare foarte mici, care sunt uneori mai mici de un cent. Acesta este unul dintre sectoarele pe care tehnologia blockchain ar fi trebuit să o ajute, deci dacă Ethereum nu își poate reduce taxele în mod semnificativ, nu ar fi potrivit.

O altă problemă cu actualul blockchain Ethereum este că este, de asemenea, foarte limitată la numărul de tranzacții pe care le poate procesa simultan. În industria criptomonedelor, aceasta se numește scalabilitate și se bazează pe cât de bine o rețea gestionează cantități mari de activitate.

În cazul Ethereum, blockchain-ul poate procesa doar 15 tranzacții pe secundă. Pentru a vă face o idee de ce este o problemă, Visa poate procesa maximum 50.000 pe secundă! Mai mult, schimbul popular de criptomonede Binance poate procesa mai mult de 1,4 milioane de tranzacții pe secundă, astfel încât Ethereum are un drum lung de parcurs.

Din fericire, Vitalik Buterin și echipa sa de dezvoltatori sunt conștienți de acest lucru și lucrează la câteva soluții, pe care le voi discuta mai detaliat mai târziu.

Deci, acum, când știți ce este Ethereum și cum funcționează, următoarea parte a ghidului meu „Cardano vs Ethereum” va analiza modul în care Cardano compară!

Comparați schimburile de criptare unul lângă altul cu altele

Știați?

V-ați întrebat vreodată ce schimburi de criptare sunt cele mai bune pentru obiectivele dvs. de tranzacționare?

Vedea & comparați TOP3 schimburile de cripte unul lângă altul

Cardano

Înainte de a continua, am crezut că ar fi mai bine să clarific că Cardano este încă în primele sale zile de dezvoltare. Echipa susține că construiește unul dintre cele mai rapide, mai ieftine și mai scalabile blockchain-uri din lume. Cu toate acestea, mai au un drum lung de parcurs. Până când vor avea un produs funcțional, este important să înțelegem că în această etapă totul este teoretic!

Acum, că am scăpat de asta, să aruncăm o privire asupra a ceea ce echipa susține că blockchain va putea face…

Scopul final este să puteți oferi tranzacții aproape instantanee și gratuite, permițând utilizatorilor să trimită și să primească fonduri, să creeze contracte inteligente și să construiască aplicații descentralizate (dApps). În plus, se speră că, odată ce produsul este pe deplin funcțional, va fi capabil să treacă la tranzacții nelimitate.

Deși voi explica acest lucru mai detaliat mai târziu, modul în care ADA Cardano este construit este că, cu cât mai mulți oameni folosesc rețeaua, cu atât mai ieftină, mai rapidă și mai scalabilă va deveni.

În realitate, rămâne neclar câte tranzacții Cardano poate procesa în acest moment. Echipa a făcut un test la sfârșitul anului 2017, care a dus la blockchain realizând 257 de tranzacții pe secundă. Cu toate acestea, principala problemă este că nu sunt suficient de mulți oameni care îl folosesc pentru a transfera fonduri, deci nu a fost încă pus la limitele sale.

Timpul oficial al tranzacțiilor variază, deși, în funcție de utilizatorii obișnuiți, acesta are în prezent o medie între 5-7 minute. Prin urmare, așa cum este, Ethereum poate procesa tranzacții mult mai rapide la doar 16 secunde. Cu toate acestea, Cardano este încă în construcție și poate gestiona deja mai multe tranzacții pe secundă, acest număr urmând să crească foarte curând.

Deci, acum, când știți cum funcționează cele două proiecte, precum și ce speră să realizeze Cardano, următoarea parte a ghidului meu „Cardano vs Ethereum” va vorbi despre cum sunt verificate tranzacțiile!

Consens – Cum sunt verificate tranzacțiile?

Ethereum

Mai devreme în acest ghid „Ethereum vs Cardano”, am menționat modul în care ambele blocuri sunt descentralizate. Aceasta înseamnă că tranzacțiile sunt verificate fără a fi nevoie de o terță parte centralizată. Pentru a face acest lucru, ambele blockchains folosesc un „mecanism de consens”.

Un mecanism de consens determină modul în care blockchain-ul ajunge la consens. Cu alte cuvinte, cum putem avea încredere că tranzacția este valabilă? Fiecare blockchain realizează acest lucru diferit, cu toate acestea, toate se bazează pe un studiu avansat al matematicii numit „Criptografie”.

Continuând, Ethereum folosește un mecanism de consens numit „Dovadă a muncii”, care este același model pe care îl folosește Bitcoin. Pentru a verifica o tranzacție, sistemul generează o sumă aleatorie atât de complexă, încât niciun om nu ar putea să o rezolve. În schimb, necesită putere de calcul.

Dovada mecanismului Ethereum

Oricine poate deveni „miner” Ethereum prin conectarea unui dispozitiv la rețeaua Ethereum care ajută la verificarea tranzacțiilor Ether. În schimb, „minerul” care rezolvă suma este recompensat cu ETH suplimentar. Mii de mineri concurează între ei pentru a deveni primul dispozitiv care rezolvă suma. Cine o rezolvă mai întâi, câștigă recompensa ETH!

Cu toate acestea, există câteva probleme cu modelul Ethereum Proof of Work. În primul rând, pe măsură ce tot mai mulți oameni folosesc rețeaua, cantitatea de energie electrică necesară pentru confirmarea tranzacțiilor devine mai mare. Acest lucru nu numai că face mineritul mai puțin profitabil, dar este și foarte rău pentru mediu!

Utilizarea modelului Dovadă a muncii limitează, de asemenea, numărul de tranzacții care pot fi verificate. După cum am menționat anterior în acest ghid Ethereum vs Cardano, rețeaua poate gestiona doar 15 tranzacții pe secundă. Acest lucru este semnificativ mai mic decât majoritatea celorlalte blockchains noi.

Acesta este motivul pentru care echipa Ethereum caută să facă upgrade la un nou mecanism de consens numit Dovada mizei. Pentru a sprijini acest lucru în continuare, echipa lucrează și la două upgrade-uri numite „Sharding” și „Plasma”. Se speră că aceste actualizări ale rețelei vor permite tranzacții mai rapide, mai ieftine și mai scalabile.

Deci, acum, când știți cum sunt verificate tranzacțiile pe blockchain-ul Ethereum, următoarea parte a ghidului meu Cardano vs Ethereum va analiza modul în care face Cardano…

Comparați schimburile de criptare unul lângă altul cu altele

Știați?

V-ați întrebat vreodată ce schimburi de criptare sunt cele mai bune pentru obiectivele dvs. de tranzacționare?

Vedea & comparați TOP3 schimburile de cripte unul lângă altul

Cardano

Cardano folosește o variantă de „Dovadă de miză”, pe care o numește "Ouroboros". Protocolul ajunge la consens într-un mod diferit față de modelul Ethereum Proof of Work, pe care îl voi explica acum.

În loc să-i determine pe mineri să rezolve sume matematice complexe, Proof of Stake folosește „falsificatori”. Diferența aici este că în loc de mașini care rezolvă sume matematice complexe, falsificatorul de succes este selectat aleatoriu de un algoritm criptografic.

Cu toate acestea, pentru a avea ocazia de a deveni falsificator, vi se cere să vă „mizați” monedele, care ar fi moneda ADA în cazul lui Cardano. Miza este locul unde vă transferați monedele într-un portofel special, unde se află "îngheţat" și apoi folosit pentru a verifica tranzacțiile în rețea. Nu puteți cheltui aceste monede atât timp cât monedele dvs. sunt mizate.

Cu cât joci mai multe monede Cardano, cu atât ai șanse mai mari să câștigi recompensa. Simplu!

Ideea este că cu cât joci mai multe monede, cu atât vei fi mai motivat să te asiguri că sistemul rămâne sigur. Dacă un falsificator a încercat să pirateze rețeaua sau să proceseze o tranzacție rău intenționată, falsificatorul și-ar pierde toate mizele ca pedeapsă!

Modelul Ouroboros pe care Cardano îl folosește este foarte bun deoarece, spre deosebire de alte blockchain-uri Proof of Stake, nu există o sumă minimă pe care să o mizați.

Deci, acum știți cum verifică tranzacțiile cele două blockchains. Partea finală a ghidului meu „Cardano vs Ethereum” va vorbi despre performanțele proiectelor până acum, precum și despre viitorul pentru ele. În primul rând, însă, consultați tabelul de comparație de mai jos pentru a recapitula câteva dintre lucrurile despre care am vorbit mai sus.

Tabel comparativ

  Mecanism de consens Tranzacții p / s Valoare de piață Alimentare circulantă Data lansării Echipa / Organizația Taxe de tranzactie
Cardano PoS Ouroboros 257 3,2 miliarde 25 miliarde Septembrie 2015 IOHK <1 $
Ethereum PoW 15 44 miliarde 100 Mil Iulie 2015 Fundația Ethereum <1 $

Ethereum vs Cardano: Povestea până acum și viitorul

De când Ethereum a fost lansat pentru prima dată în 2015, acesta a funcționat bine. Fiind primul proiect blockchain care găzduiește tehnologia contractelor inteligente, este acum a doua cea mai populară criptomonedă din lume.

Pentru a pune acest succes în cifre – numai în 2017, valoarea ETH a crescut cu peste 10.000%! Mai mult, în decembrie 2017, a atins maximul istoric de 1.389 USD, ceea ce a însemnat o capitalizare de piață totală de puțin peste 130 miliarde USD!

Platforma Ethereum găzduiește, de asemenea, majoritatea ofertelor inițiale de monede (ICO-uri), moment în care noile start-up-uri efectuează crowdfunding pentru proiecte blockchain. Tot mai multe dApp-uri încep să folosească și blockchain-ul Ethereum, care conferă monedei Ether valoare din lumea reală.

Cu toate acestea, așa cum am menționat anterior ghidul meu Cardano vs Ethereum, proiectul trebuie să-și rezolve problemele de scalabilitate. Dacă echipa dorește să-și realizeze visul de adopție globală, atunci actualizările planificate pentru dovada mizei, a plasmei și a fragmentelor trebuie să fie un succes.

Pe de altă parte, există o mulțime de alte blockchain-uri care caută să înlocuiască Ethereum ca fiind cea mai populară platformă de contracte inteligente, motiv pentru care sunt numite „ucigași Ethereum”. Unul dintre acestea este Cardano, care crede că construiește cel mai avansat protocol de contract inteligent din industrie.

Deși moneda Cardano a fost lansată abia la sfârșitul anului 2017, s-a comportat și ea bine. Inițial, în valoare de doar 0,02 USD pe monedă, totuși, doar câteva luni mai târziu, în ianuarie 2018, aceasta a crescut la un remarcabil 1,22 USD! Aceasta a însemnat o creștere de peste 6.000%, rezultând o capitalizare de piață totală de 32 miliarde dolari.

De atunci, ca și restul industriei criptomonedelor, valoarea sa a scăzut destul de semnificativ.

Diferite persoane din comunitate devin frustrate de cât timp are nevoie echipa pentru a termina procesul de dezvoltare. Ca răspuns, Cardano susține că, în loc să se grăbească, vor să își ia timpul pentru a se asigura că construiesc cel mai bun produs posibil.

Dacă vă gândiți să investiți Cardano și moneda sa ADA, trebuie să vă amintiți că produsul este departe de atingerea obiectivului său de tranzacții nelimitate, instantanee și gratuite. Deși echipa conține câțiva academicieni, oameni de știință și dezvoltatori deștepți, nu există nicio garanție că blockchain-ul va putea realiza ceea ce pretinde.

Potrivit foii de parcurs Cardano, planurile de dezvoltare viitoare includ, de asemenea, construirea de adrese rezistente cuantice, votarea în lanț și plățile în afara lanțului. Cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să verificați în mod regulat cronologia oficială de dezvoltare, pe care o puteți face făcând clic pe acest link.

Cardano vs Ethereum: Concluzie

Și acesta este sfârșitul ghidului meu Cardano vs Ethereum! Dacă l-ați citit de la început până la sfârșit, ar trebui să aveți acum o înțelegere foarte bună a modului în care se compară cele două blockchains.

De asemenea, am explicat cum funcționează tehnologia, care a inclus modul în care tranzacțiile sunt verificate pe ambele blockchains.

Discuția despre Cardano vs Ethereum este una greu de avut. Pur și simplu pentru că o criptomonedă este deja stabilită cu a doua cea mai mare capitalizare de piață, iar cealaltă își construiește în continuare produsul.

De asemenea, este dificil să știm ce impact va avea Cardano dacă actualizările planificate ale Ethereum vor avea succes. Dacă Ethereum poate procesa mii de tranzacții pe secundă, precum și crește viteza, atunci alte platforme de contracte inteligente, cum ar fi Cardano, ar putea deveni rapid irelevante.

Cu toate acestea, ce părere aveți despre argumentul Cardano vs Ethereum? Credeți că Cardano își va atinge obiectivele și va deveni cea mai populară platformă de contracte inteligente? Sau crezi că Ethereum va fi întotdeauna numărul unu?

Nu ezitați să-mi spuneți părerile dvs. în secțiunea de comentarii de mai jos!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me