De când Bitcoin a fost creat în 2009, lumea a luat-o razna după criptomonede. De fapt, există acum peste 1.500 de monede diferite disponibile pentru cumpărare, vânzare și tranzacționare! Cu toate acestea, cel mai important lucru care vine de la toate acestea până acum este tehnologia care stă la baza ei – tehnologia blockchain. Deci, ce este blockchain?

Dacă doriți să aflați ce este blockchain într-un format simplificat, ați ajuns la locul potrivit! Deși tehnologia este destul de complexă, voi folosi exemple din lumea reală și un vocabular cât mai simplu posibil, astfel încât să o înțelegeți de sus în jos!

„Ce este tutorialul blockchain” meu va începe prin a explica ce face tehnologia și cum funcționează, urmat de o discuție despre avantajele sale față de sistemele tradiționale. Vă voi oferi, de asemenea, câteva exemple despre modul în care poate fi folosit (și se folosește) în viața de zi cu zi.

Deci, ce aștepți, să începem prin a înțelege ce este de fapt tehnologia blockchain!

Ce este tehnologia Blockchain?

În cea mai simplă formă, blockchain-ul este tehnologia care permite oamenilor să trimită și să primească criptomonede precum Bitcoin. Cu toate acestea, este mult mai mult decât un sistem de plăți. Când Satoshi Nakamoto a creat prima criptomonedă din lume (Bitcoin), a creat și un protocol uimitor cunoscut sub numele de blockchain.

Ultimul cupon Coinbase găsit:

Cea mai interesantă parte a blockchain-ului este că nicio persoană sau autoritate nu are control asupra acestuia. În schimb, tranzacțiile sunt verificate și confirmate de comunitatea online, ceea ce o face descentralizată! Protocolul are o mulțime de avantaje, cum ar fi transparența, viteza și securitatea, pe care le voi explica mai detaliat mai târziu.

Ideea reală a tehnologiei blockchain nu este legată doar de tranzacțiile financiare, deoarece are potențialul de a fi aplicată la aproape orice industrie!

Deoarece blockchain-ul este descentralizat, toată lumea are acces la aceleași date (cu excepția cazului în care este un blockchain privat utilizat de companii). Asta înseamnă că, de îndată ce o tranzacție este procesată și confirmată, apare pe blockchain pentru ca toți să o vadă.

Acest lucru este foarte asemănător cu un registru contabil din lumea reală, în care contabilul companiei poate vizualiza fiecare tranzacție care a avut loc vreodată, împreună cu soldurile contului. Cu toate acestea, întrucât blockchain-urile precum Bitcoin și Ethereum sunt publice, oricine poate vizualiza datele tranzacționale.

Există atât de multe despre care să vorbim când încercăm să înțelegem definiția corectă a blockchain-ului, așa că m-am gândit că cel mai bine ar fi să descompunem totul. Următoarea parte a ghidului meu „Ce este Blockchain” va vorbi despre motivul pentru care se numește blockchain!

Definiție Blockchain: De ce se numește Blockchain?

Deși există acum multe versiuni diferite ale definiției blockchain, toate funcționează în moduri foarte similare. Cel mai simplu mod de a explica ce face este să împărțiți cuvântul blockchain în două – bloc și lanț!

Gândiți-vă la un container din lumea reală care transportă o mulțime de cutii de la destinația A la destinația B. În lumea criptomonedelor, containerul este „blocul” și fiecare cutie care se află pe container este o tranzacție individuală.

„Container” = bloc

„Cutii” = Tranzacții

„Containerul transportă o mulțime de cutii” = Blocul transportă multe tranzacții

Știu că acest lucru ar putea părea complex, dar rămâneți cu mine, deoarece totul este pe cale să aibă sens! Deci, în exemplul blockchain-ului pe care îl folosește Bitcoin, este nevoie de un total de 10 minute pentru ca un bloc de tranzacții să fie confirmat în rețea.

La fel ca într-un container din lumea reală, există doar o anumită cantitate de tranzacții pe care blocul le poate efectua, care este determinată de dimensiunea maximă a blocului. Fiecare blockchain are propria dimensiune maximă a blocului, care este în mod normal cantitatea de date (megaocteți) pe care o poate deține.

Bitcoin este capabil să păstreze valoarea de 1 MB în fiecare bloc, în timp ce altele, cum ar fi Bitcoin Cash, au o limită de dimensiune a blocului de 8 MB.

Cu cât este mai mare limita de dimensiune a blocului, cu atât mai multe tranzacții le poate reține. Deci, acum știi ce este un bloc, ce zici de lanț?

Pentru a vă ușura lucrurile, voi rămâne cu exemplul unui container care transportă cutii! Să ne imaginăm că containerul a ajuns la prima destinație. Asta înseamnă că blocul a fost confirmat și este acum disponibil pe registrul public pentru ca toți să îl vadă.

Cu toate acestea, containerul este gata să plece către următoarea sa destinație. Fiecare cutie nouă sau veche (tranzacții) pe care o transportă containerul (blocul) va fi, de asemenea, disponibilă pentru vizualizare în blockchain-ul public. Acest lucru este același pentru fiecare tranzacție. De îndată ce este confirmat, datele tranzacțiilor sunt clare pentru toată lumea, motiv pentru care este numit „lanț” de tranzacții!

Acum, că înțelegeți de unde provine definiția blockchain, următoarea parte a ghidului meu „Ce este blockchain” este să explic cum sunt confirmate tranzacțiile!

Cum sunt confirmate tranzacțiile pe Blockchain?

S-ar putea să vă amintiți cum am explicat mai devreme că blockchain-ul este descentralizat, ceea ce înseamnă că nicio autoritate nu are control asupra rețelei. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că blockchain-ul nu are nevoie de un intermediar terț pentru a confirma o mișcare de fonduri.

Dacă acesta este cazul, cum se confirmă tranzacțiile? Aici lucrurile devin cu adevărat interesante!

Blockchain-ul este o platformă bazată pe comunitate, ceea ce înseamnă că, în majoritatea cazurilor, oricine poate contribui la rețea pentru a ajuta la verificarea tranzacțiilor. Acestea fac acest lucru contribuind la puterea lor de calcul, care, în schimb, este capabilă să susțină rețeaua.

Nu toate blockchain-urile folosesc aceeași tehnologie pentru a face acest lucru, dar diferențiem procesul prin modul în care rețeaua ajunge la „consens”. Consensul înseamnă practic „Cum știe rețeaua că tranzacția este valabilă și că utilizatorul are de fapt fondurile disponibile?”

Blockchain-urile ajung la consens urmând regulile „criptografiei”, de unde provine termenul „criptomonedă”. Criptografia este un domeniu cu adevărat avansat al matematicii care se bazează pe puzzle-uri algoritmice.

Când blockchain-ul și comunitatea sa de voluntari sunt capabili să rezolve puzzle-ul algoritmic, regulile criptografiei afirmă că o tranzacție este validă și autentică. Cu toate acestea, diferite blockchains folosesc metode diferite pentru a rezolva puzzle-ul, cunoscut sub numele de „mecanism de consens”.

Confuz? Nu fi, deoarece ghidul meu „Ce este blockchain” vă va oferi acum un exemplu!

Blockchain-ul pe care îl folosește Bitcoin este susținut de un mecanism de consens numit „Proof-of-Work” (PoW). Puzzle-ul este atât de dificil încât nici o ființă umană nu ar putea să-l rezolve singuri, motiv pentru care oamenii trebuie să își folosească puterea de calcul.

Fiecare computer conectat la rețea (numit „nod”) încearcă să rezolve puzzle-ul cât mai repede posibil. Oricine rezolvă primul puzzle, primește o recompensă – Bitcoin nou, gratuit. Cu toate acestea, în realitate, recompensa Bitcoin nu este gratuită, deoarece utilizatorul a trebuit să-și folosească surplusul de putere de calcul, care consumă multă energie electrică!

PoW este doar un exemplu al modului în care un blockchain ajunge la consens. Există multe altele și le-am enumerat mai jos (mai sunt multe)!

  • PoS (Dovada mizei)
  • DPoS (Dovada delegată a mizei)
  • PBFT (Toleranță practică a defecțiunilor bizantine)
  • DAG (grafic aciclic regizat)

Încă vă întrebați „Ce este blockchain”? Sper ca nu! Următoarea parte a tutorialului meu blockchain va vorbi despre motivul pentru care este importantă descentralizarea!

Importanța descentralizării

După cum știți acum, protocolul blockchain poate confirma o tranzacție fără o terță parte și nici o autoritate unică nu are control asupra rețelei. Acesta este motivul pentru care este descentralizat. Dar de ce este atât de important?

În primul rând, descentralizarea este foarte sigură. De fapt, caracteristicile de securitate ale unui blockchain descentralizat sunt atât de sigure încât este aproape imposibil de piratat. Înainte să explic de ce vreau să vă gândiți la modul în care funcționează o rețea centralizată.

Să aruncăm o privire la o organizație precum Yahoo. Sunt una dintre cele mai mari companii din lume care oferă o mulțime de servicii precum e-mail, știri și conținut video. Toate datele lor sunt stocate pe un server centralizat, ceea ce în cele mai multe cazuri este în regulă. Dar ce se întâmplă dacă serverul centralizat eșuează?

Exact asta s-a întâmplat în 2016 când un grup de hackeri au reușit să câștige controlul asupra serverelor Yahoo, ceea ce le-a permis apoi să acceseze mai mult de 3 miliarde de conturi de e-mail private.

Nici acesta nu este un incident unic. Fie că sunt rețelele sociale, băncile, furnizorii de servicii de internet sau alegerile din SUA, serverele centralizate sunt piratate tot timpul. Cu toate acestea, vestea bună este că serverele descentralizate sunt practic imposibil de piratat. Iata de ce!

Vă amintiți cum a explicat ghidul meu „Ce este Blockchain” că pentru a confirma o tranzacție, mulți oameni contribuie la puterea lor de calcul? Aceste „noduri” nu numai că ajută la verificarea unei mișcări de fonduri, ci și la menținerea securității rețelei. Acest lucru se datorează faptului că mai mult de jumătate din nodurile din întreaga rețea ar trebui să fie sparte în același timp pentru a se întâmpla ceva rău!

Chiar dacă acest lucru ar fi posibil (ceea ce nu este, într-adevăr), hackerul ar putea face modificări la blockchain doar pentru un bloc, care, în cazul Bitcoin, ar fi de aproximativ 10 minute!

Descentralizarea nu este importantă doar pentru securitate, ci și pentru egalitate. Toți cei care se implică în blockchain au capacitatea de a contribui la sistem. În plus, întrucât fiecare tranzacție este disponibilă pentru vizualizare pe registrul public, aceasta face rețeaua transparentă. Fără corupție, fără fraude și fără inegalități!

Acum, că știți de ce este importantă descentralizarea, următoarea parte a tutorialului meu Ce este Blockchain va analiza cât de anonim este blockchain-ul!

Cât de anonim este Blockchain-ul?

Când Satoshi Nakamoto a creat Bitcoin în 2009, el a dorit nu numai să creeze un sistem de plată corect, sigur și transparent, ci a dorit și să permită oamenilor să trimită și să primească fonduri în mod anonim.

Gândiți-vă la modul în care vă cheltuiți banii în viața de zi cu zi. Când retrageți bani de la bancomat, banca știe unde sunteți și cât cheltuiți. Când vă folosiți cardul de credit în vacanță, compania de carduri de credit știe și unde vă aflați și cât cheltuiți.

Când primiți salariul lunar, banca știe cât sunteți plătit. Lista continuă, dar ideea este că intermediarii terți au multe informații despre dvs. Dar ce le dă dreptul să știe exact ce faci cu banii câștigați din greu? Nimic nu face! Nu ar trebui să știe.

Aici tehnologia blockchain este diferită. Când obțineți o criptomonedă, o stocați într-un portofel digital. Aceasta poate fi stocată pe desktop sau mobil, online sau chiar pe un dispozitiv hardware. Criptomoneda este apoi atașată la ceva numit adresă de portofel. Puteți avea câte adrese de portofel doriți, dar niciunul nu poate fi vreodată același.

Când trimiteți fonduri cuiva, le trimiteți din portofel în portofelul altcuiva. Iată cum ar arăta o tranzacție Bitcoin blockchain.

Portofel „1BoatSLRHtKNngkdXEeobR76b53LETtpyT

Trimis „2 BTC” la

Portofel „1CfaunqrVpcXmpLheUVWeSP1KPsKDha1Nb

Pe Vineri, 18 mai 2018, ora 15.37.

După cum puteți vedea din informațiile de mai sus, imediat ce tranzacția este confirmată, toată lumea poate vedea suma trimisă și data și ora tranzacției. Cu toate acestea, singurele informații pe care oamenii le cunosc despre expeditor și destinatar sunt adresa portofelului lor.

Din acest motiv, tranzacțiile blockchain nu sunt anonime, ci pseudonime (ca un alias).

Cu toate acestea, este la fel ca și cum ai cheltui bani în lumea fizică. Când intrați în supermarketul local și plătiți în numerar, supermarketul știe cum arătați, dar nu au alte informații despre dvs.!

Deci, acum, când știți că blockchain-ul este mai degrabă pseudonim decât anonim, următoarea parte a ghidului meu „Ce este Blockchain” va analiza modul în care poate fi folosit în lumea reală.

Cum poate fi utilizat Blockchain în lumea reală?

În realitate, tehnologia blockchain ar putea fi utilizată practic în fiecare industrie sau sector. Prin înlocuirea serverelor centralizate cu cea a unui blockchain descentralizat, persoanele fizice, companiile și chiar guvernele ar putea beneficia de toate avantajele oferite de blockchain, cum ar fi securitatea, transparența și viteza!

Mă tem că nu pot trece prin fiecare industrie pentru care ar putea fi folosit blockchain-ul, așa că voi lista cinci dintre preferatele mele!

Plăți transfrontaliere

Industria plăților transfrontaliere este o afacere de mai multe miliarde de dolari, băncile trebuind să trimită plăți internaționale zilnic. Majoritatea acestora sunt gestionate de o terță parte numită SWIFT, cu sediul în Belgia. SWIFT au fost înființate la începutul anilor 1970 pentru a facilita plățile internaționale, totuși sistemul este lent, costisitor și ineficient.

Acest lucru se datorează faptului că băncile nu sunt capabile să tranzacționeze între ele direct. În schimb, trebuie să utilizeze SWIFT și, în unele cazuri, suplimentar bănci corespondente. Cu toate acestea, prin utilizarea tehnologiei blockchain, băncile ar putea face afaceri peer-to-peer.

Aceasta înseamnă că nu există un intermediar terță parte între cele două organizații. Tranzacțiile nu ar mai dura zile și nici nu ar costa mulți bani! Blockchain-ul Ripple a fost conceput exact în acest scop și au deja peste 100 de bănci diferite care își testează protocolul!

Comparați schimburile de criptare unul lângă altul cu altele

Știați?

V-ați întrebat vreodată ce schimburi de criptare sunt cele mai bune pentru obiectivele dvs. de tranzacționare?

Vedea & comparați TOP3 schimburile de cripte unul lângă altul

Alegeri

De câte ori auzim despre frauda electorală? Fie că este vorba despre rețeaua centralizată a alegerilor din SUA care este piratată (presupus!), Fie de guverne care își amenință cetățenii cu violență dacă nu îi votează? Din păcate, acest lucru se întâmplă tot timpul, dar tehnologia blockchain ar putea rezolva problema!

În primul rând, întrucât fiecare tranzacție care a avut loc este vizibilă în registrul public, ar fi imposibil ca un partid politic să schimbe sau să elimine voturile. Amintiți-vă, blockchain-ul nu este doar pentru tranzacții financiare, deoarece poate prelucra orice este considerat date!

Blockchain-ul ar fi, de asemenea, perfect pentru alegeri, deoarece tranzacțiile sunt pseudonime, ceea ce înseamnă că nimeni nu ar cunoaște identitatea reală a alegătorului. În schimb, identitatea unui cetățean ar putea fi legată de o cheie privată la care are acces doar utilizatorul individual. Acest lucru ar asigura că cetățeanul poate vota o singură dată!

Lanț de aprovizionare

Un lanț de aprovizionare este modul în care mărfurile se deplasează de la punctul lor de origine la destinația finală. Un exemplu în acest sens este o băutură cu suc de portocale. Lanțul de aprovizionare începe de la locul în care a fost cultivată portocala, s-ar putea deplasa la o fabrică pentru a fi transformată în suc, apoi s-ar putea deplasa la depozit și, în cele din urmă, la supermarket.

În acest moment, este foarte dificil să se urmărească fiecare etapă individuală a călătoriei, deoarece fiecare parte a lanțului de aprovizionare folosește propriile sale sisteme centralizate. Cu toate acestea, prin utilizarea tehnologiei blockchain, întregul proces al lanțului de aprovizionare ar putea fi disponibil pentru toți.

Acest lucru ar fi mult mai eficient, transparent și mai sigur decât utilizarea serverelor centralizate, deoarece totul ar putea fi pus pe aceeași rețea. În plus, rețeaua nu va cădea niciodată și este rezistentă la fraude!

Jocuri de noroc

Industria jocurilor de noroc online valorează miliarde de dolari în fiecare an. Jocurile de cazino tradiționale, cum ar fi blackjack-ul, ruleta și sloturile sunt disponibile pentru a juca în confortul propriei case, ceea ce este foarte convenabil pentru jucător.

Cu toate acestea, deoarece cazinourile online își păstrează în mod normal datele de joc în spatele ușilor închise pe serverul lor centralizat, nu există niciodată nicio garanție că cazinoul joacă cu adevărat corect.

Prin utilizarea tehnologiei blockchain, rezultatele jocurilor pot fi verificate independent pe registrul public, ceea ce înseamnă că sistemul și datele ar fi complet transparente. Acest lucru ar putea fi folosit și la loteriile naționale!

Asigurare

Industria asigurărilor acoperă practic tot ce este pe planeta Pământ. Fie că este vorba de casa ta, mașină, animal de companie, sănătate, vacanță sau telefon – dacă are valoare, poate fi asigurat!

Problema este că industria este dominată de intermediari terți, ceea ce înseamnă că contractarea unei politici este costisitoare și, atunci când vine vorba de a face o cerere, este un proces foarte lent. Cu toate acestea, protocolul blockchain ar permite cuiva să se asigure fără a avea nevoie de o terță parte.

De exemplu, dacă cineva ar dori să-și asigure zborul, de îndată ce avionul decolează efectiv, rezultatul ar putea fi soluționat automat. Fie avionul decolează la timp și îți pierzi plata asigurării, fie avionul întârzie și primești o plată!

Toate acestea ar putea fi realizate într-un ecosistem transparent, rapid și sigur, cum ar fi blockchain-ul!

Ce este Blockchain? – Concluzie

Acesta este sfârșitul ghidului meu „Ce este Blockchain”! Sper că ați înțeles tot ce am explicat și sper că vi s-a părut interesant!

Știu că conceptul sună foarte complex la început, dar sper că exemplele din lumea reală le-am făcut lucrurile simple!

Deci, dacă citiți tutorialul meu blockchain de la început până la sfârșit, ar trebui să știți acum ce este blockchain-ul și cum funcționează. De asemenea, ar trebui să aveți o bună înțelegere a tehnologiei, precum și a tuturor beneficiilor pe care le oferă.

Care este lucrul tău preferat la blockchain? Cred că este uimitor cum nimeni nu îl controlează și că, în schimb, controlul este distribuit în comunitatea online!

De asemenea, am vorbit despre cinci industrii cheie care ar beneficia de tehnologia blockchain. Sunteți de acord cu mine sau vă puteți gândi la unele mai bune? Oricare ar fi părerea ta, anunță-mă în secțiunea de comentarii de mai jos! Sper doar să nu vă întrebați încă ce este blockchain-ul!

De asemenea, dacă aveți întrebări suplimentare, vă rugăm să ne întrebați! Am fi bucuroși să vă ajutăm.

Primă: Testați-vă pe noile cunoștințe. Vedeți dacă puteți răspunde la întrebarea ce este blockchain într-un format extrem de scurt (mai puțin de 100 de cuvinte). Este greu, dar cu cât puteți face o scurtă explicație, cu atât este mai ușor să înțelegeți principiul de bază al ceva!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me