Deci, ce este o criptomonedă? Hai să vorbim!

În 1990, oamenii au început să întrebe „ce este Internetul?”. Treizeci de ani mai târziu, este o întrebare care nu mai trebuie pusă.

Peste treizeci de ani, oamenii nu vor mai trebui să întrebe „ce este o criptomonedă?”. Va fi o parte normală a vieții lor de zi cu zi, la fel ca astăzi internetul. Nici la sfârșitul acestui ghid, nu va trebui să întrebați.

După ce citiți acest ghid, veți putea răspunde „ce este o criptomonedă?”, Precum și multe alte întrebări. Veți ști de ce au fost inventate, pentru ce sunt folosite și de ce vom vorbi în continuare despre ele în 2046!

Nu avem timp să așteptăm, așa că să începem!

Ce este o criptomonedă: definiția

Există multe tipuri de criptomonede, dar toate au aceleași șase lucruri în comun. Acestea sunt lucrurile de care au nevoie pentru a fi numiți criptomonedă. Pregătește-te pentru câteva cuvinte mari!

Ultimul cupon Coinbase găsit:

Criptomonedele sunt:

Digital: Criptomoneda este digital bani (sau monedă digitală, înseamnă același lucru). Aceasta înseamnă că există doar în computere. Criptomonedele nu au monede cu o imagine a unui cap de regină pe ele, sau note de hârtie cu „În Dumnezeu avem încredere”, fie.

De la persoană la persoană: Criptomonedele sunt transmis de la persoană la persoană online.

Global: Nu există o criptomonedă pentru Spania și alta pentru China, de exemplu. O criptomonedă este aceeași în fiecare țară. Ei pot fi utilizate în mod liber între țări și peste granițe.

Criptat: Nu există reguli cu privire la cine poate folosi criptomoneda și la ce o pot folosi. Numele reale nu sunt utilizate pentru conturi. Fiecare utilizator primește în schimb coduri. Aici obținem partea cripto a definiției criptomonedei. Crypto este latină pentru "ascuns". Deci, criptomoneda se traduce ca bani ascunși.

Descentralizat: În lumea criptomonedelor, nu există bănci. Toată lumea își stăpânește banii, nu este păstrată într-o bancă. O bancă este un centru în care mulți oameni își păstrează banii. Criptomonedele nu sunt gestionate de un server central, de aceea spunem că sunt descentralizat.

Nu solicită încredere: Modul în care sunt construite criptomonedele înseamnă că nu trebuie să aveți încredere în nimeni din sistem pentru ca acesta să funcționeze.

Este o idee foarte ciudată, nu-i așa? Trucul pentru a înțelege criptomoneda este să întâi înțelegeți puțin despre banii normali – lucrurile pe care le avem în buzunare.

Cum funcționează banii normali

Banii din buzunarele noastre nu merită nimic de la sine, este doar hârtie și bucăți de metal, nu? Ni se permite schimbați banii din buzunarele noastre pentru bunuri și servicii pentru că guvernul spune că putem. Aceasta se numește bani fiat. Dolari SUA, lire sterline și yuani chinezi sunt toate monede fiduciare.

Știm că, atunci când mergem la magazinul alimentar, putem schimbă banii fiduciari în buzunarele noastre pentru mâncare. Știm acest lucru pentru că avem încredere în ceea ce ne spune guvernul.

Când avem mai mulți bani fiat decât putem păstra în buzunare, deschidem un cont bancar. Pentru a deschide un cont bancar, trebuie să îi oferim băncii informațiile noastre personale. Când banii noștri sunt în bancă, nu îi putem vedea, dar știm că sunt acolo. Deci, practic, avem încredere în bancă.

Ce este o criptomonedă: un om care pune monede într-un borcan.

Băncile sunt un exemplu al a ceea ce am numi un sistem terță parte de încredere. Băncile și guvernele sunt companii terțe în care avem încredere. Pentru a fi mai clar, să vedem un exemplu.

Petru îi este foame, iar Pavel își dorește gardul pictat. Paul merge la bancă și scoate 10 dolari. Apoi, Paul îi plătește lui Peter 10 dolari pentru a-și picta gardul. Peter este fericit să picteze gardul lui Paul pentru că are încredere în guvern și știe că poate cumpăra un hamburger cu 5 USD. Își mănâncă hamburgerul și își bagă ceilalți 5 dolari în bancă pentru că are încredere în bancă pentru a-l păstra în siguranță.

Tranzacția de mai sus este doar între Peter și Paul, dar are nevoie ca amândoi să aibă încredere într-o terță parte pentru ca aceasta să funcționeze.

Cum funcționează diferit criptomoneda?

Criptomonedele nu au nevoie de bănci și guverne. Utilizatorii își pot trimite reciproc bani online, fără a fi nevoie să se încredă reciproc sau în terțe părți cu banii sau informațiile lor.

Criptomonedele fac acest lucru prin înregistrarea fiecărei tranzacții (ca cel de mai sus dintre Petru și Pavel) pe o bază de date comună numită un blockchain. Acest blockchain este împărtășit mii de sisteme informatice puternice numite noduri.

Fiecare tranzacție nouă este verificat de un nod. Dacă mai mult de jumătate din noduri sunt de acord că este valabil, acesta este adăugat la blockchain. Nodurilor li se oferă o monedă nouă pentru verificarea tranzacțiilor, aceasta se numește minerit. Mineritul se asigură că numai informațiile corecte sunt adăugate la blockchain. După ce tranzacțiile sunt adăugate la acesta, acestea nu pot fi modificate sau șterse.

Ce este o criptomonedă: sigla criptomonedă Dogecoin.

Nu trebuie să vă dați numele, adresa sau data nașterii atunci când utilizați criptomoneda. Contul dvs. are A cheie publică și o cheie privată. Gândiți-vă la asta ca la contul dvs. de e-mail. Cheia dvs. publică este ca numele dvs. de utilizator, iar cheia dvs. privată este ca parola dvs. Aveți nevoie de ambele pentru a vă accesa contul.

Utilizatorii sunt ascunși, dar tranzacțiile nu sunt. Toată lumea poate vedea toate tranzacțiile care au loc pe blockchain, dar nu puteți vedea numele utilizatorilor din spatele fiecărei tranzacții.

Criptomonedă pentru începători

Acum, dacă un începător (și știm cu toții!) Vă întreabă „ce este o criptomonedă?”, Spuneți-le că sunt bani digitali pe care îi puteți trimite oricui pe planetă fără a utiliza o bancă. Nu trebuie să furnizeze informații personale pentru a efectua o tranzacție, iar tranzacțiile au loc într-o rețea în care pot avea încredere.

Noul începător ar putea dori, de asemenea, să știe cum au început criptomonedele. Nici o problema! Continuați să citiți și veți putea răspunde și la această întrebare!

Povestea criptomonedei

În anii 1990, o mulțime de oameni diferiți au încercat să construiască criptomonede. Cele mai apropiate au fost DigiCash, HashCash și B-bani. Niciunul dintre ei nu a avut tehnologia corectă sau sprijinul de care aveau nevoie pentru a reuși.

Povestea criptomonedei începe cu adevărat Bitcoin. Bitcoin a fost prima criptomonedă reală din lume, și este încă cel mai faimos. Creatorul Bitcoin este numit Satoshi Nakamoto, dar nimeni nu știe cine este asta! Nimeni nu l-a întâlnit vreodată pe Satoshi în persoană. Ar putea fi un bărbat, o femeie sau un întreg grup de oameni!

La 12 ianuarie 2009, Blockchain-ul Bitcoin al lui Satoshi a intrat online. Prima tranzacție a Bitcoin a fost pentru 10 BTC (Bitcoins). Satoshi a trimis-o unui codator numit Hal Finney.

Satoshi a vorbit doar vreodată panouri de mesaje pe internet și în e-mailuri. Până în aprilie 2011, Satoshi dispăruse. Tot ce a mai rămas din Satoshi Nakamoto este Bitcoin – și numele.

Ce este o criptomonedă: prima pagină a criptomonedelor Bitcoin.

Au trecut câțiva ani pentru ca oamenii să devină interesați de Bitcoin. Cu toate acestea, când au început să înțeleagă ce ar putea face, Popularitatea Bitcoin a crescut și a crescut. Oamenii au văzut că Bitcoin avea toate cele șase lucruri pe care le-am enumerat anterior și au început să le cumpere și să le folosească.

Deci, la ce se folosește o criptomonedă ca Bitcoin? Ei bine … să vorbim despre unul dintre site-urile pe care oamenii au început să utilizeze Bitcoin – ceea ce a ajutat-o ​​să-l facă faimos!

Drum de mătase

Drum de mătase a fost o piață neagră online. Era ca un Amazon ilegal sau eBay. A folosit Bitcoin ca principală monedă de tranzacționare. Clienții puteau cumpăra tot felul de lucruri, folosind Bitcoin, fără ca cineva să știe cine sunt. Multe dintre aceste lucruri erau ilegale, de genul droguri, bunuri furate, și arme. Silk Road avea chiar și reclame pentru asasini!

Silk Road a fost închis în 2013, după doi ani de tranzacționare. America FBI a confiscat Bitcoins în valoare de milioane de dolari, făcându-l un membru foarte puțin probabil al comunității criptomonede!

Povestea Drumului Mătăsii a ajuns în ziare din întreaga lume. Acest lucru a fost atât bun, cât și rău pentru Bitcoin. A fost rău pentru că Bitcoin a devenit legat de criminalitatea online, dar a fost bine pentru că a arătat că Bitcoin a funcționat. Povestea Drumul Mătăsii a arătat lumii că Bitcoin era util și că avea un grup mare de oameni care doreau să-l folosească (chiar dacă erau criminali).

Comparați schimburile de criptare unul lângă altul cu altele

Știați?

V-ați întrebat vreodată ce schimburi de criptare sunt cele mai bune pentru obiectivele dvs. de tranzacționare?

Vedea & comparați TOP3 schimburile de cripte unul lângă altul

Ce sa întâmplat mai departe?

Când a intrat în funcțiune în 2009, Bitcoin a meritat zero dolari și zero cenți. În aprilie 2011, ai putea obține 1 Bitcoin pentru 1 $. Pe 17 decembrie 2017, Bitcoin a avut cea mai bună zi de până acum. Ați putea tranzacționa 1BTC pentru 20.052 dolari! Astăzi, pe 7 august 2021, puteți tranzacționa 1BTC cu 11.822 USD. Nu-i rău, corect?

Tranzacționarea criptomonedelor a devenit foarte popular. Sute de alte criptomonede au urmat Bitcoin pe piață, acestea sunt numite altcoins.

La fel ca Bitcoin, altcoins folosesc tehnologia blockchain, dar încearcă să facă lucrurile puțin diferit. Să aruncăm o privire asupra celor mai bune dintre resturi;

 • Litecoin este foarte asemănător cu Bitcoin, dar sistemul său face mineritul mai ușor pentru utilizatorii care nu au computere puternice.
 • Dogecoin este un altcoin bazat pe distracție cu un Shiba Inu câine ca mascotă. Fanii dogecoinului îl folosesc adesea pentru a susține cauze bune, cum ar fi fântânile din Kenya și echipa de bob din Jamaica!
 • BitcoinCash a fost creat atunci când un grup de utilizatori Bitcoin nu a fost de acord cu unele dintre regulile Bitcoin și s-a desprins pentru a-și forma propria monedă digitală în 2017. Un mare dezacord ca acesta este cunoscut ca o furculita tare.

Notă: vă puteți imagina un hard fork într-un mod similar cu modul în care funcționează o actualizare a telefonului mobil. Unii oameni aleg să își actualizeze telefoanele, în timp ce alții nu. Este în continuare același telefon, cu toate acestea, are caracteristici diferite.

Nu toți cei care folosesc tehnologia blockchain încearcă să creeze criptomonede. Unii oameni încearcă construiți blockchains mai mari, mai bine, și poate face mai mult. Cel mai cunoscut exemplu în acest sens este Ethereum.

Ce este o criptomonedă atunci când nu este într-adevăr o „monedă”?

Creatorul lui Ethereum Vitalik Buterin a vrut să construiască un blockchain mai avansat decât Bitcoin. A vrut să creeze o platforma asta ar putea face mai mult decât să fie o monedă digitală.

Ethereum permite utilizatorilor să construiască dApps și înființat contracte inteligente. Contractele inteligente pot ghida o mulțime de diferite tipuri de tranzacții, inclusiv tranzacționarea criptomonedelor. Acestea ar putea fi, de asemenea, utilizate pentru a ghida salarizarea unei companii, contractul de închiriere pentru mașina dvs. sau chiar cumpărarea unei case.

Notă: dApp-urile sunt ca aplicațiile obișnuite (cum ar fi Facebook, Google sau Twitter), dar rulează pe un blockchain, nu pe un server central. Puteți afla mai multe despre dApps în pagina noastră "Ce este un dApp" ghid.

Puneți-o așa – dacă Bitcoin dorește să înlocuiască aplicația dvs. bancară online, atunci Ethereum dorește să înlocuiască toate celelalte aplicații! Acum, vezi la ce mă refer?

Modul în care Ethereum folosește tehnologia blockchain este văzut de mulți oameni ca. viitorul criptomonedei. Ethereum este următorul lucru important!

Ce este o criptomonedă: platforma Ethereum.

Pentru a afla mai multe despre Bitcoin și Ethereum, consultați Ethereum VS Bitcoin ghid.

Acum știm cum să răspundem la câteva întrebări;

 • Ce este o criptomonedă?
 • Când a fost creată criptomoneda?
 • Care sunt principalele criptomonede de acolo?

Acum, să punem o altă întrebare foarte importantă.

Sunt criptomonedele un lucru bun sau rău?

Lucruri bune despre criptocurrency (Da!)

 • Este transparent: Aceasta înseamnă că oricine folosește un blockchain de criptomonedă poate vedea fiecare tranzacție care a fost făcută vreodată. Nu trebuie să aveți încredere în alți utilizatori.
 • Control personal: Aceasta înseamnă că fiecare utilizator se ocupă de propriii bani, nimeni, dar utilizatorul poate ajunge la ei. Este descentralizat, îți amintești? Deci, este diferit de a da băncii controlul asupra banilor dvs..
 • Este pentru toată lumea: Criptomonedele sunt deschise tuturor persoanelor de pe planetă. Băncile au reguli cu privire la cine poate avea un cont, cripto nu. Există două miliarde de oameni în întreaga lume care nu au acces deplin la conturile bancare!
 • E rapid: O tranzacție Bitcoin durează aproximativ o oră, deși poate dura doar zece minute. La majoritatea băncilor, o bancă internațională prin transfer bancar poate dura 1-5 zile.
 • Este sigur: O rețea blockchain de criptomonedă este răspândită pe mii de computere, făcându-le aproape imposibil a hack.

Câteva lucruri rele despre criptomonede (Booo!)

 • Poate fi instabil: Criptomonede trebuie să fie mai populare înainte ca toată lumea să înceapă să le folosească. Monedele Fiat nu trebuie să fie populare, deoarece sunt susținute de guvern. Dacă criptomoneda pe care o dețineți devine nepopulară, este posibil să nu o puteți folosi.

 • Dacă îl pierzi, a dispărut pentru totdeauna: Dacă cripta dvs. monedă lipsește – sau vă pierdeți cheia privată – nu o poți recupera. Nu poți telefona Bitcoin pentru a te plânge. Tine minte, nu este o bancă.
 • Criminalilor le place: Dacă sunteți un criminal, probabil că acest lucru nu este un lucru rău, dar pentru noi toți – este! Conturile criptomonede sunt ascunse, astfel încât oamenii să le poată folosi pentru o infracțiune. Dacă oamenii văd că infractorii și teroriștii îl folosesc, s-ar putea să nu dorească să-l folosească singuri.

Înainte de a termina ghidul nostru de criptomonede, hai să mai răspundem la o întrebare.

Concluzii – Cum pot criptomonedele să schimbe lumea?

În viață, trebuie să fim foarte atent despre cine avem încredere. Majoritatea oamenilor au doar încredere în familia și prietenii lor. Nu am oferi informațiile noastre personale unui străin din stradă, pentru că nu avem încredere în ele. Cu toate acestea, exact asta facem de fiecare dată când deschidem un cont bancar sau plătim pentru ceva online.

S-ar putea să avem încredere în bănci, guverne și alte terțe părți de cele mai multe ori, dar nu putem avea încredere în ele tot timpul.

În 2008, economia mondială s-a prăbușit. Băncile folosiseră foarte rău banii în care aveau încredere. Guvernele lumii nu au putut să se oprească milioane de oameni din pierderea multor bani.

În 2008 se întâmpla și altceva – Bitcoin a fost creat. Coincidență? nu cred.

Criptomonedele elimină puterea pe care o au băncile și guvernele asupra vieții noastre. Ne dau puterea înapoi. Ele oferă, de asemenea, speranță pentru toți oamenii care au rămas în afara sistemului bancar modern.

Ce este o criptomonedă: criza financiară din 2008.

Gândiți-vă la ce ar putea aduce criptomonedele în țări precum Afganistan. În Afganistan, doar 10% dintre adulți au conturi bancare, iar acestea sunt controlate în majoritate de bărbați. Ce este o criptomonedă pentru o femeie afgană? Libertate.

Siria, Yemenul și Libia sunt toate o stare de război civil. Imaginați-vă că puteți trimite ajutor oamenilor din aceste țări direct. Ce este o criptomonedă pentru un sirian? Este o legătură cu restul lumii, oamenilor care vor să ajute.

Și, în sfârșit…

Când punem întrebări precum „ce este o criptomonedă?”, Într-adevăr ne întrebăm „ce va face o criptomonedă pentru mine?”. Răspunsul este – criptomoneda va merge te pune în controlul banilor tăi. Criptomoneda vă va face parte dintr-o familie globală care este liberă să tranzacționeze peste granițe și ar putea face din lume un loc mai bun pentru a trăi cu toții.

Ce crezi? Sunteți interesat de lumea cripto și sunteți gata să sări la un schimb și începeți să tranzacționați?

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me