Bine ați venit la un alt ghid pentru cripto pentru începători! Astăzi, vă voi spune despre ce este SegWit.

Există sute de criptomonede pe piață și fiecare are un set de reguli care ghidează modul în care funcționează. Acest set de reguli se numește a protocol. Deci, ce legătură are asta cu SegWit? Ce este SegWit?

Ei bine, la fel ca toate programele de calculator, criptomonedele trebuie actualizate și îmbunătățite. Se descoperă erori și erori care trebuie reparate. Aceasta se întâmplă atunci când laptopul vă cere să închideți și să actualizați.

Când o criptomonedă trebuie actualizată sau îmbunătățită, trebuie făcute modificări la protocolul său. SegWit a fost o actualizare a protocolului Bitcoin anul trecut.

În acest ghid, vă voi spune tot ce trebuie să știți despre SegWit. Vă voi spune ce este SegWit și cum funcționează. De asemenea, vă voi spune ce îmbunătățiri a adus rețelei Bitcoin și ce înseamnă aceste îmbunătățiri pentru utilizatorii săi.

Până la sfârșitul acestui ghid, nu va trebui niciodată să vă întrebați „Ce este SegWit?” din nou.

Să începem să analizăm de unde a venit SegWit și ce a încercat să realizeze …

Povestea SegWit

Ce este Segwit - Sigwit Logo

Ultimul cupon Coinbase găsit:

Ideea pentru SegWit a fost introdusă pentru prima dată de Pieter Wuille la o conferință Bitcoin din 2015. Wuille este dezvoltator Bitcoin și cofondator al Blockstream, o companie de software specializată în securitate digitală pentru servicii financiare..

Wuille a sugerat SegWit ca soluție la un defect al protocolului Bitcoin. În dezvoltarea de software, se apelează la soluții la defecte plasturi. Problema pe care voia să o rezolve se numește maleabilitatea tranzacției. Maleabilitatea tranzacțiilor este un mod nerd de a spune că Bitcoin poate fi furat de la utilizatori prin schimbarea unor mici bucăți de informații despre tranzacții. Nu vă faceți griji, voi acoperi toate acestea mai detaliat în secțiunea următoare.

Propunerea SegWit a lui Wuille a provocat o mare dezbatere în comunitatea Bitcoin și au trecut aproape doi ani până când a intrat în direct. A fost în cele din urmă activat pe 23 august 2017. Același patch a fost aplicat și pentru Litecoin protocol la 10 mai 2017.

Notă: Litecoin este o criptomonedă al cărei cod se bazează pe protocolul Bitcoin. Deoarece sunt foarte asemănătoare, au împărtășit problema maleabilității tranzacțiilor.

SegWit a remediat problema de maleabilitate a tranzacției și a făcut posibile și alte îmbunătățiri ale protocolului Bitcoin. Cu toate acestea, are încă o mulțime de critici și nu toți utilizatorii rețelei Bitcoin au salutat schimbările. Unii membri ai comunității Bitcoin nu sunt de acord atât de mult cu SegWit încât și-au creat criptomonedele rivale!

Înainte de a intra în oricare dintre acestea, să analizăm mai atent problema maleabilității tranzacțiilor. Deci, ce este maleabilitatea tranzacțiilor și ce face SegWit pentru a o opri?

Maleabilitatea tranzacției este destul de complicată. Pentru a o înțelege, trebuie mai întâi să înțelegeți cum funcționează tranzacțiile Bitcoin…

Fundamentele blockchain-ului

Bitcoin este o rețea imensă formată din mii de computere numite noduri. Fiecare nod păstrează o evidență completă a fiecărei tranzacții Bitcoin care a fost făcută vreodată. Această înregistrare se numește a blockchain.

Cea mai mare parte a muncii implicate în procesarea de noi tranzacții este realizată de noduri speciale numite mineri. Utilizatorii plătesc taxe de tranzacție pentru mineri pentru munca pe care o fac. Tranzacțiile noi pot fi adăugate la blockchain numai după ce minerii le-au pus în grupuri de tranzacții numite blocuri. Fiecare bloc din blockchain-ul Bitcoin conține 1 MB de informații despre tranzacții.

Ar trebui să dureze 10 minute pentru ca rețeaua să proceseze un bloc de tranzacții, dar poate dura mult mai mult. Rețeaua Bitcoin poate procesa între 3-7 tranzacții pe secundă (Tx / s). Cu toate acestea, acest lucru poate încetini mult atunci când rețeaua este ocupată.

Acum voi folosi două exemple pentru a vă arăta cât de simple sunt tranzacțiile Bitcoin. Prima va fi o tranzacție Bitcoin standard. A doua va fi o tranzacție în care un utilizator profită de maleabilitatea tranzacției pentru a fura Bitcoin de la un alt utilizator.

Tranzacții pentru începători

Lucy vrea să trimită 10 Bitcoin (BTC) către Jude. Pentru a face acest lucru, Lucy și Jude au nevoie de două tipuri de informații:

  • O adresă publică: Aceasta este ca o adresă de e-mail Bitcoin. O adresă publică este o locație digitală pentru care Lucy să trimită Bitcoin. Jude are o adresă publică către a primi Bitcoin. Adresele publice pot fi văzute de întreaga rețea.
  • O cheie privată: Dacă adresele publice sunt ca adresele de e-mail, atunci cheile private sunt ca parolele. Ei demonstrează că adresele publice – și, prin urmare, Bitcoin în sine – aparțin lui Lucy și Jude. Numai Lucy poate vedea cheia privată a lui Lucy și numai Jude poate vedea cheia privată a lui Jude.

Să vedem cum arată tranzacția în rețeaua Bitcoin…<

Tranzacție Bitcoin standard

Ce este Segwit Bitcoin Transactions

Cum ajunge 10BTC de la Lucy la Jude?

  1. Lucy transmite o cerere către rețea. Solicitarea conține adresa publică a lui Jude, suma trimisă (10BTC) și o taxă de tranzacție pentru mineri. De asemenea, conține cheia privată a lui Lucy semnătură pe care o folosește pentru a dovedi că are 10BTC de trimis. Această informație de semnătură este numită datele martorilor.
  2. Minerii procesează tranzacția. Au pus informațiile lui Lucy împreună cu cele ale lui Jude și cripta aceasta. Aceasta înseamnă că transformă informațiile într-o linie de cod de computer. Acest cod se numește ID-ul de tranzacție.
  3. Tranzactia cozi, așteptând să fie procesat. Dacă Lucy a atașat o taxă de tranzacție scăzută, atunci ar putea sta la coadă pentru o lungă perioadă de timp! Este ca și cum ai comanda mâncare într-un restaurant. Dacă nu dați piciorul chelnerului, atunci ar putea dura mult până să ajungă mâncarea! Lucy poate accelera procesul trimițând din nou tranzacția cu o taxă mai mare. ID-ul tranzacției este acum adăugat la ID-urile tranzacției altor utilizatori și criptat din nou. Acest proces continuă până când se atinge limita de 1 MB de informații despre tranzacții și se formează un bloc.
  4. Blocarea este confirmată. Blocul este transmis în rețea și dacă mai mult de jumătate din toate nodurile sunt de acord că informațiile de pe acesta sunt valide în acesta pot fi confirmate și adăugate la blockchain. Jude primește 10BTC de la Lucy.

Așa se întâmplă majoritatea tranzacțiilor Bitcoin. În continuare, vreau să vă arăt în ce fel maleabilitatea tranzacțiilor poate afecta tranzacțiile și apoi putem întreba ce face SegWit în legătură cu aceasta?

Cum funcționează maleabilitatea tranzacțiilor

Ce este Segeabilitatea tranzacției și schimbarea neconfirmată

Folosind din nou exemplul, vă voi arăta cum malleabilitatea tranzacțiilor poate fi folosită de Jude pentru a-l păcăli pe Lucy să-i trimită 20BTC în loc de 10. Iată cum funcționează …

Defectul de maleabilitate a tranzacției din codul Bitcoin îi permite lui Jude să schimbe datele martorilor lui Lucy înainte ca tranzacția să fie confirmată. Aceasta schimbă ID-ul tranzacției fără a schimba tranzacția în sine (care este încă 10BTC trimis de la Lucy la Jude).

Atunci când această tranzacție modificată este confirmată de rețea, aceasta anulează tranzacția inițială. Acum, Jude o contactează pe Lucy pentru a se plânge că nu a primit 10BTC, chiar dacă a primit-o!

Lucy verifică și vede că tranzacția inițială nu a trecut. Acum atașează o taxă de tranzacție mai mare și o trimite din nou. Această nouă tranzacție este procesată de rețea. Jude primește încă 10 Bitcoins!

Lucy, minerii și restul rețelei nu au de unde să știe că se întâmplă acest lucru. Odată ce tranzacțiile sunt confirmate și adăugate la blockchain, acestea nu mai pot fi modificate sau șterse. Mai jos este un grafic care arată ce este o problema gravă a maleabilității tranzacțiilor pentru rețeaua Bitcoin.

Ce este tranzacțiile Segwit acceptate vs respinseSursa: bitcoinmagazine

Tranzacțiile efectuate prin maleabilitatea tranzacției sunt afișate în roșu.

Deci, ce este SegWit și ce face pentru a rezolva problema maleabilității tranzacțiilor?

Corectarea maleabilității tranzacțiilor

După cum am menționat mai devreme, SegWit este un patch conceput de Pieter Wuille pentru a preveni maleabilitatea tranzacțiilor. Modul în care funcționează este destul de simplu. Pentru a opri utilizarea datelor martorilor pentru a schimba ID-urile tranzacției, Wuille a sugerat să le elimine din tranzacție! Simplu, corect?

Numele complet al SegWit este un martor segregat. Segregare înseamnă eliminarea sau separarea, deci SegWit înseamnă eliminarea datelor martorului.

Un martor segregat creează un lanț lateral unde datele martorilor sunt stocate departe de blockchain-ul principal. Acest lucru împiedică modificarea ID-urilor tranzacțiilor de către utilizatori necinstiți precum Jude!

Lucrul inteligent la Bitcoin SegWit este că este compatibil cu versiunile anterioare. Aceasta înseamnă că nodurile care sunt actualizate cu protocolul SegWit Bitcoin pot funcționa în continuare cu noduri care nu au fost actualizate. Acest tip de actualizare se numește a furculita moale. Se apelează actualizările care nu sunt compatibile cu versiunile anterioare furci dure. Furcile dure pot împărți rețelele și pot duce la crearea de noi criptomonede.

Pieter Wuille dorea ca SegWit să fie compatibil cu versiunile anterioare și, prin urmare, o actualizare soft-fork. Pentru a face acest lucru, el a trebuit să-l proiecteze astfel încât datele martorilor să fie încă înregistrate pe blockchain-ul principal. Soluția pe care a găsit-o a fost să cripteze toate datele martorilor unui bloc de pe lanțul lateral SegWit și să le stocheze codul rădăcină pe blockchain-ul principal. Acest lucru a permis Bitcoin SegWit să corecte maleabilitatea tranzacțiilor fără a deveni o actualizare hard-fork.

Acum știți cum martorul separat împiedică maleabilitatea tranzacțiilor, dar povestea SegWit Bitcoin nu se termină aici. SegWit a afectat rețeaua Bitcoin în moduri la care Pieter Wuille nici nu s-a gândit când a creat-o!

Apoi, am să vă povestesc despre scalabilitate si rețea fulger. Voi începe cu scalabilitatea…

Deci, ce este scalabilitatea SegWit?

Scalabilitate Bitcoin SegWit

Mai întâi, permiteți-mi să explic ce este scalabilitatea. Scalabilitatea este capacitatea unei rețele de a procesa cantități uriașe de tranzacții fără ca viteza tranzacției să scadă. Dacă o rețea este scalabilă, va putea procesa tranzacții la fel de rapid sau chiar mai rapid, pe măsură ce devine mai mare. Din păcate, majoritatea criptomonedelor procesează tranzacțiile Mai lent cu atât devin mai mari.

Criptomonedele au o problemă de scalabilitate, deoarece tranzacțiile sunt procesate de consens. După cum am menționat mai sus, mai mult de jumătate din nodurile din rețeaua Bitcoin trebuie să fie de acord că o tranzacție este valabilă înainte de a putea fi adăugată la blockchain. Cu cât există mai multe noduri în rețea, cu atât durează mai mult pentru a ajunge la un acord sau consens. 

Comunitatea Bitcoin dezbate diferite modalități de a scala rețeaua de mult timp. Problema se înrăutățește pe măsură ce platforma devine mai populară, astfel încât timpul se termină pentru a găsi o soluție.

Când Pieter Wuille a creat Bitcoin SegWit, a îmbunătățit accidental și scalabilitatea rețelei! Datele martorilor obișnuiau să fie preluate 65% din fiecare bloc Bitcoin. Eliminând datele martorilor, blocurile SegWit Bitcoin au acum loc pentru mult mai multe informații despre tranzacții.

Fiecare bloc are acum un set greutatea blocului care este plafonat la 4 MB. Greutatea unui bloc este o combinație de 1 MB de informații stocate pe blockchain-ul principal și datele martorilor stocate pe un sidechain. Un martor separat permite rețelei să proceseze mai multe tranzacții fără a modifica dimensiunea globală a blockchain-ului Bitcoin.

Deci, dacă cineva vă întreabă „ce este scalabilitatea SegWit?” le puteți spune că este un mod de a procesa mai multe tranzacții pe rețeaua Bitcoin. Face rețeaua mai usoara prin eliminarea datelor martorilor din tranzacții fără a afecta dimensiunea blockchain-ului Bitcoin.

Acum, vreau să vă povestesc despre o altă dezvoltare interesantă pe care SegWit o face posibilă. Pentru ce se utilizează SegWit pentru moment?

Comparați schimburile de criptare unul lângă altul cu altele

Știați?

V-ați întrebat vreodată ce schimburi de criptare sunt cele mai bune pentru obiectivele dvs. de tranzacționare?

Vedea & comparați TOP3 schimburile de cripte unul lângă altul

Rețeaua Lightning

Rețeaua de fulgere este o altă soluție la problema scalabilității Bitcoin și nu ar funcționa fără un martor separat.

Rețeaua fulger permite utilizatorilor să configureze canale de plată pentru microplăți. Să folosim Lucy și Jude pentru un alt exemplu:

Jude lucrează pentru Lucy. Ea îi plătește 1 BTC pe zi. În loc să proceseze tranzacția pe blockchain-ul principal, Lucy și Jude au creat un canal de plată privat unde Lucy poate trimite Bitcoin direct către Jude. Ea îi trimite o microplată de 1 BTC pe zi. Fiecare microplată trebuie să fie semnată atât de Lucy, cât și de Jude. Ei sunt numiti, cunoscuti tranzacții cu mai multe semnături din acest motiv.

Jude lucrează pentru Lucy timp de zece zile. La sfârșitul celor zece zile, Lucy și Jude închid canalul de plată. În acest moment, toate microplățile sunt transmise către rețea ca o singură tranzacție pentru 10BTC.

Canalele de plată ca acestea formează baza unei rețele fulger de mii de microplăți care au loc în afara blockchain-ului principal. Tranzacțiile sunt adăugate la blockchain-ul principal numai atunci când utilizatorii închid canalul de plată. Deci, ce face SegWit pentru a face acest lucru posibil?

Microplățile sunt neconfirmat tranzacții care devin valabile numai atunci când canalul de plată este închis și soldul total al tranzacțiilor este procesat de rețea. Fără Bitcoin SegWit, utilizatorii ar putea modifica ID-urile tranzacțiilor în tranzacțiile cu mai multe semnături folosind maleabilitatea tranzacției. Acest lucru ar însemna haos pentru sistem și l-ar lăsa complet nefuncțional.

Acum știți ce este SegWit, cum funcționează și ce înseamnă pentru rețeaua Bitcoin. Înainte de a termina, vă voi face o scurtă recapitulare a ceea ce este grozav la SegWit. Vă voi spune, de asemenea, despre unele dintre criticile pe care le-a avut și despre unele dintre problemele pe care le-a cauzat…

Ce este SegWit: Pro

Bravo PRO

Maleabilitatea tranzacției este un lucru din trecut. SegWit este o soluție simplă și creativă la o problemă majoră din protocolul Bitcoin.

Tranzacții Bitcoin mai repede. SegWit face blockchain-ul Bitcoin mai ușor. Permite procesarea mai multor tranzacții fără a crește dimensiunea globală a blockchain-ului Bitcoin.

Tranzacții Bitcoin mai ieftine. Viteza mai mare a tranzacțiilor înseamnă taxe de tranzacție mai mici. Taxele de tranzacție Bitcoin pot fi incredibil de mari, astfel încât orice schimbare care le aduce în jos ar trebui să fie binevenită de comunitate.

Posibile dezvoltări noi și interesante. Dacă Bitcoin va servi o rețea de milioane de oameni, atunci trebuie să rezolve problema scalabilității. SegWit ajută la transformarea în realitate a proiectelor de scalabilitate precum rețeaua fulgerului.

 Ce este SegWit: Contra

degetul mare în jos CON

Nu este folosit de suficiente noduri. Mulți mineri nu-i plac SegWit. Taxele mai mici le afectează profiturile și, de asemenea, nu apreciază că trebuie să sprijine șablonul lateral martor-date care nu oferă deloc venituri din taxe. Alte servicii Bitcoin – cum ar fi portofele – au fost, de asemenea, lent pentru a sprijini modificările SegWit. În februarie 2018, la aproape șase luni de la activare, numai 14% din tranzacțiile Bitcoin au fost făcute utilizând SegWit Bitcoin. Numerele s-au îmbunătățit de atunci, dar rețeaua este încă departe de a fi complet actualizată.

Este o soluție pe termen scurt la problemele pe termen lung. Unii dezvoltatori Bitcoin s-au plâns că protocolul SegWit nu merge suficient de departe pentru a rezolva problema scalabilității. Aceștia susțin că doar modificările majore ale dimensiunii blockchain-ului Bitcoin și modul în care sunt procesate tranzacțiile vor ajuta platforma să se extindă în viitor.

SegWit a provocat diviziuni în comunitatea Bitcoin. Dezacordurile din jurul SegWit au cauzat mai multe furci. Cea mai cunoscută dintre acestea este Bitcoin Cash (BCH).

Acum aveți toate faptele, puteți răspunde „Ce este SegWit?” pentru tine. Înainte de a pleca, vreau să vă împărtășesc câteva observații de încheiere…

Concluzie

Când Pieter Wuille a proiectat SegWit, el a dorit să remedieze problemele pe care le cauzează maleabilitatea tranzacțiilor. Dar SegWit a făcut mult mai mult decât atât, a creat o discuție masivă despre viitorul platformei Bitcoin în sine. Bitcoin are aproape zece ani. Este încă cea mai mare criptomonedă din lume, dar unii încep să se întrebe dacă este cea mai bună.

Există sute de noi proiecte blockchain care oferă unele dintre cele mai avansate tehnologii criptografice văzute vreodată. Unii văd SegWit Bitcoin ca o schimbare pozitivă pentru rețea. Cu toate acestea, alții o văd ca un simbol al limitărilor Bitcoin.

Dezbaterea SegWit continuă în întreaga comunitate Bitcoin și acum știi suficient cât să-ți spui cuvântul. Ce este Segwit pentru tine? Este o nouă dezvoltare interesantă care va duce Bitcoin în viitor? Sau este o soluție temporară la problemele mult mai mari cu care se confruntă rețeaua Bitcoin? Gândește-te la asta și ne vedem data viitoare!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me