Este 2021 – chiar și cei care nu sunt familiarizați blockchain este probabil să fi auzit de Ethereum. Ethereum este al doilea ca mărime criptomonedă cu un imens capitalizare de piață de peste 44 miliarde dolari. Pentru a înțelege pe deplin Ethereum, ar trebui să înțelegem corect ce este un contract inteligent.

Ethereum nu este doar o monedă; este, de asemenea o platformă care permite construirea de alte aplicații blockchain pe ea. Platforma Ethereum folosește o monedă numită Eter, care este obișnuit plătiți pentru tranzacții.

Blockchain-ul Ethereum funcționează ca Bitcoin blockchain; o rețea de computere (sau noduri) care rulează software care confirmă tranzacțiile în rețea.

Eterul funcționează mai mult ca combustibil decât o criptomonedă normală. În același mod în care aveți nevoie de benzină sau motorină pentru mașină, aveți nevoie de Ether rulați contracte și aplicații inteligente pe blockchain-ul Ethereum.

Datorită creșterii în popularitate pe care Ethereum a văzut-o (acest lucru este evident din vizitarea oricărui platformă de schimb criptografic acolo), întrebarea „ce este un contract inteligent?” a devenit una dintre cele mai frecvente întrebări din spațiul criptografic recent.

Notă: Dacă se întâmplă să aveți cantități uriașe de monede ETH, ar trebui să vă asigurați că le păstrați portofele sigure de criptomonede. Opțiunile recomandate includ Ledger Nano S, Coinbase și Trezor Model T.

Cu toate acestea, dacă nu îl aveți încă și doriți să cumpărați, este recomandat să faceți acest lucru prin Simplex – modalitate rapidă și sigură de a cumpăra criptomonede cu cardul dvs. de credit.

Deci, ce este un contract inteligent? Ei bine, să aruncăm o privire mai profundă.

Ce este un contract inteligent: ce veți găsi în acest ghid

Scopul acestui ghid este de a vă ajuta să înțelegeți ce este un contract inteligent și cum funcționează contractele inteligente.

Ultimul cupon Coinbase găsit:

inteleg asta "contracte inteligente ”poate părea confuz la început. Odată ce le voi explica, îți vei da seama că sunt mai simple decât crezi.

Până la sfârșitul acestui lucru "Explicat contractul inteligent" ghid, nu va trebui niciodată să faceți google „ce este un contract inteligent?” din nou. Veți înțelege cum și de ce au început contractele inteligente, codul pe care îl folosește, cum poate fi utilizat și de ce ar putea schimba societatea pentru totdeauna!

Înainte de a intra în lucrurile mai tehnice, este important să vorbim despre istoria contractelor inteligente. Știind de ce și cum au fost create contracte inteligente, este mai ușor să înțelegeți scopul său în lumea blockchain.

Când au fost inventate contracte inteligente?

În 1994, Nick Szabo (a criptograf), a venit cu ideea de putând înregistra contracte sub formă de cod computer. Acest contract ar fi activat automat când sunt îndeplinite anumite condiții. Această idee ar putea elimina necesitatea unor companii terțe de încredere (cum ar fi băncile).

De ce totuși? Răspunsul este simplu – deoarece nu mai aveți nevoie de o terță parte de încredere atunci când efectuați o tranzacție. În schimb, contractele (sau tranzacțiile) sunt autoexecutat pe o rețea de încredere care este controlată complet de computere.

Ce este un contract inteligent: o persoană care semnează un contract.

O idee grozavă, nu? Szabo a lucrat la această idee mulți ani și chiar a scris o carte numită „Contracte inteligente: elemente de bază pentru piețele digitale gratuite„. Problema a fost că, în 1994, tehnologia blockchain nu exista.

Dar se întâmplă acum!

În 2009, Bitcoin a introdus prima utilizare a tehnologiei blockchain. În 2015, Ethereum a fost fondat de un tânăr inteligent pe nume Vitalik Buterin, și a introdus primele contracte inteligente de lucru.

(Pentru a afla mai multe despre tehnologia blockchain, consultați "Blockchain explicat" ghid.)

Ce este un contract inteligent?

Nu vreau doar să vă învăț despre ce este un contract inteligent, ci și să vă amintiți informațiile date. Deci, pentru a face acest lucru, am evidențiat trei puncte cheie că ar trebui să citiți și să încercați să vă amintiți ce este un contract inteligent:

Ce este un contract inteligent

Un contract inteligent este un acord între două persoane sub formă de cod de computer. Acestea rulează pe blockchain, deci sunt stocate pe o bază de date publică și nu pot fi modificate.

Ce este un contract inteligent 2

Tranzacțiile care au loc într-un contract inteligent sunt procesate de blockchain, ceea ce înseamnă că pot fi trimise automat fără terți. Aceasta înseamnă că nu există pe cine să se bazeze!

Ce este un contract inteligent 3

Tranzacțiile se întâmplă numai când sunt îndeplinite condițiile din acord – nu există o terță parte, deci nu există probleme cu încrederea.

Cum funcționează un contract inteligent?

Da, atunci cum funcționează contractele inteligente?

Pentru a găsi răspunsul, să începem prin a analiza modul în care poate fi utilizat un contract inteligent:

Să ne imaginăm că John vrea să cumpere casa lui Mike. Acest acord este format pe blockchain-ul Ethereum utilizând un contract inteligent. Acest contract inteligent conține un acord între John și Mike.

În termenii cei mai simpli, acordul va arăta astfel: „CÂND John îi plătește lui Mike 300 de etere, APOI John va primi proprietatea asupra casei”.

Ce este un contract inteligent și cum funcționează?

Odată ce acest acord de contract inteligent a fost pus în aplicare, acesta nu poate fi schimbat – ceea ce înseamnă că John se poate simți în siguranță să plătească lui Mike 300 Ether pentru casă.

Fără utilizarea unui contract inteligent în acest scenariu, Mike și John ar trebui să plătească multe taxe companiilor terțe. Inclusiv banca, un avocat și un broker de casă.

Este minunat, nu? Nu mai comisioane și nu mai mult întârzieri să aștepte ca un avocat și un broker să proceseze acordul! Acesta este doar unul dintre numeroasele exemple ale modului în care poate fi utilizat un contract inteligent.

Contractele inteligente sunt executate automat odată cu îndeplinirea condițiilor acordului. Aceasta înseamnă că nu este nevoie de o terță parte, cum ar fi o bancă, un broker sau un guvern.

Cum este posibil acest lucru?

Așa cum am menționat anterior, avem blockchain-ul să-i mulțumesc. Datorită tehnologiei blockchain, putem descentraliza contracte inteligente, astfel încât să fie corecte și fără încredere. Prin descentralizare, vreau să spun asta nu sunt controlate de un singur partid central (cum ar fi o bancă, un broker sau un guvern etc.).

Blockchain-ul este o bază de date partajată administrată de mai multe computere (numite „noduri”) aparținând multor persoane diferite. Din această cauză, nici o singură persoană sau companie nu are controlul asupra acesteia.

Ce este un contract inteligent: un hacker care hackerează un computer.

Inseamna este aproape imposibil de piratat – hackerul ar trebui să hack mai mult de jumătate din noduri dacă ar dori să atace blockchain-ul sau contractele inteligente care rulează pe acesta. Prin urmare, contractele inteligente pot rulați în siguranță și automat fără ca nimeni să le poată schimba! Acum știți și mai multe despre ce este un contract inteligent!

Pentru ce sunt utilizate în prezent contractele inteligente?

După cum am spus mai devreme, Mike & Vânzarea casei lui John nu este singurul scenariu în care pot fi utilizate contracte inteligente. Contactele inteligente pot fi utilizate pentru orice tip de tranzacție – nu trebuie să fie financiară.

Posibilitățile sunt nelimitate pentru contractele inteligente. Sunt deja folosite pentru meserii și servicii financiare, asigurare, autorizarea creditului, procesele legale, și chiar pentru acorduri de crowdfunding (ICO).

Să ne uităm la modul în care contractele inteligente beneficiază deja anumite industrii și cum vor beneficia și alte industrii în viitor …

Firme de asigurari

Două companii de asigurări, Asigurare Atlas în Malta și Axa în Franța, au testat contracte inteligente în 2017. Aveau prototipuri care compensau clienții companiilor aeriene dacă zborurile lor erau întârziate.

Să vedem un exemplu:

John este pe cale să zboare de la New York la Los Angeles. El trimite criptomonedă în valoare de 5 USD către contractul inteligent Axa Insurance și îi furnizează numărul zborului. Axa trimite 95 USD la contractul inteligent. Deci, există 100 USD în contractul inteligent.

Dacă zborul lui John este la timp, Axa primește 100 USD din contractul inteligent. Dar dacă avionul întârzie, 100 de dolari îi sunt trimise lui John din contractul inteligent. Totul este automat.

Acest lucru economisește mult timp și bani. Înseamnă, de asemenea, că John nu trebuie să aibă încredere că AXA îi va plăti suma convenită dacă zborul său întârzie – știe că, dacă întârzie, contractul inteligent îi va trimite imediat compensația (100 USD).

Comparați schimburile de criptare unul lângă altul cu altele

Știați?

V-ați întrebat vreodată ce schimburi de criptare sunt cele mai bune pentru obiectivele dvs. de tranzacționare?

Vedea & comparați TOP3 schimburile de cripte unul lângă altul

Sisteme de sănătate

Sistemele de sănătate vor folosi contracte inteligente pentru înregistrați și transferați în siguranță datele.

Ce este un contract inteligent: o rețea genomică Blockchain EncrypGen.

Putem vedea deja exemple de contracte inteligente folosite în industria medicală de către cei de genul EncrypGen. Aceasta este o aplicație care utilizează contracte inteligente pentru transferați datele pacientului într-un mod sigur, care nu permite accesul de la terți.

Pe aici, pacienții controlează propriile date. Dacă cercetătorii doresc să utilizeze datele pacienților, trebuie să plătească pentru acestea. Nu numai asta, dar pacientul trebuie să aleagă dacă vrea sau nu să-l vândă.

Guvernele

Pentru guverne, contractele inteligente care rulează pe blockchain pot face ca sistemele de vot să fie complet de încredere și mult mai sigure.

Ce este un contract inteligent: o soluție online sigură și transparentă.

Aplicații precum FollowMyVote folosiți contracte inteligente și tehnologie blockchain pentru protejează voturile împotriva fraudei. Când tranzacția de vot este scrisă în blockchain, aceasta nu poate fi modificată. Când votul se încheie, contractul inteligent va trimite un jeton la o adresă care reprezintă câștigătorul votului.

În acest fel, votul este întotdeauna corect, ceea ce înseamnă că câștigătorul este întotdeauna corect.

Managementul afacerilor

Întreprinderile pot beneficia masiv din contracte inteligente. În loc să plătească personal pentru a rula salarii, ei pot folosi contracte inteligente.

Companiile pot pur și simplu să stabilească un contract inteligent care să spună CÂND data este 28.03.18, Compania îi trimite lui John 2 ETH. Aceasta înseamnă că Ioan va fi întotdeauna plătit la timp și nu va fi niciodată subplătit. Afacerea beneficiază, deoarece este automatizată, economisindu-le mult timp și bani!

ICO-uri

Dacă doriți să începeți propriul proiect care utilizează blockchain-ul, vă puteți construi proiectul pe blockchain-ul Ethereum, așa cum am văzut mai devreme. Cu toate acestea, veți avea nevoie de niște bani!

Cum veți obține banii de care aveți nevoie? Bun venit la ICO-uri.

Un ICO (Oferta inițială de monede) este un sistem de crowdfunding pentru aplicații noi care utilizează tehnologia blockchain. Creați un contract inteligent și un simbol pentru acel contract inteligent. Să ne imaginăm că numiți simbolul dvs. ABC.

Doriți să strângeți 10.000.000 USD pentru a începe proiectul și a vă crea aplicația – să ne imaginăm că 10.000.000 USD este egal cu 10.000 Ether. Decizi că vei pune 100.000 de jetoane ABC în contractul inteligent și că fiecare jeton ABC va valora 0,1 eter.

În acest fel, dacă vindeți toate cele 100.000 de jetoane ABC, veți avea cei 10.000 de eteri de care aveți nevoie, din cauza a 100.000 x 0,1 = 10.000.

Acum, în contractul inteligent, veți scrie ceva de genul: DACĂ 0,1 ETH este trimis la contractul inteligent, ATUNCI contractul inteligent va trimite 1 ABC la adresa care trimite 0,1 ETH. În acest fel, persoanele care contribuie la ICO primesc întotdeauna cantitatea corectă de jeton ABC.

Tine minte! Este crucial să vă păstrați criptomonedele portofele sigure. Cel mai opțiuni recomandate sunteți Ledger Nano S, Coinbase și Trezor.

De ce ar vrea oamenii să cumpere simbolul ABC?

Cele mai frecvente două motive pentru care oamenii cumpără jetoane de la ICO sunt:

  1. Jetonul poate fi utilizat pe aplicație odată ce este construit;
  2. Prețul simbolului poate crește atunci când proiectul devine mai popular.

Vă puteți gândi la ICO-uri ca o versiune blockchain a Kickstarter. Diferența cheie este că automatizează întregul proces de vânzare colectivă într-un mod sigur cale.

Cum sunt create contractele inteligente?

Se pot construi contracte inteligente pe mai multe platforme blockchain, inclusiv Ethereum și NEO. Deoarece Ethereum este cea mai populară alegere pentru dezvoltatori, vă voi spune despre contractele inteligente ale Ethereum.

Sunt dezvoltate contracte inteligente folosind limbajul de codare original al Ethereum, numit Soliditate.

Dacă doriți să învățați Solidity, puteți încerca Space Doggos tutorial interactiv Solidity! Este un mod distractiv și prietenos de a învăța Solidity. Urmând pașii din curs, îți vei crea propriul joc Solidity!

Ce este un contract inteligent: cursul Space Doggos pe BitDegree.

Concluzie

Puteți vedea din exemplele pe care le-am dat asta contractele inteligente încep deja să înlocuiască intermediarii. Am văzut și potențialul pe care acesta îl are pentru aplicații viitoare – vă amintiți vânzarea casei lui John și Mike? Nu aveau nevoie de un agent imobiliar, avocat sau bancă, nu-i așa??

Deci, dacă contractele inteligente își îndeplinesc scopul, probabil că vom trăi într-o zi într-o lume lipsită de intermediari.

Ce s-ar întâmpla atunci?

Cel mai bun lucru despre a nu avea intermediari este faptul că economisim mulți bani. Nu numai asta, dar nici nu ar mai fi nevoie să avem încredere în nimeni.

Totuși, există și un potențial dezavantaj: oamenii își pot pierde slujba. Un intermediar este o persoană reală, la fel ca mine și tu. De ce ar plăti cineva un angajat să facă o treabă care ar putea fi realizată gratuit folosind un contract inteligent? Nu ar face-o.

Desigur, nimeni nu știe ce ne rezervă viitorul. Tot ce putem face este să ghicim și să prezicem, dar trebuie să fim pregătiți pentru toate rezultatele posibile.

Deci, după cum puteți vedea, contractele inteligente pot face din lume un loc mai bun, fără comision. Poate reduce frauda, întârzieri, și costul general al multor lucruri. Cu toate acestea, pe măsură ce avansăm în continuare în tehnologie, eliminăm necesitatea anumitor locuri de muncă. Acum, după ce ați citit acest ghid, ar trebui să vă simțiți confortabil răspunzând la întrebarea de aur: „ce este un contract inteligent?”.

Dacă, după citirea acestui ghid, decideți să cumpărați monede ETH, este recomandat să faceți acest lucru prin Simplex – procesarea plăților fără fraude. Vă permite să cumpărați cripto cu cardul dvs. de credit în câțiva pași simpli. De asemenea, asigurați-vă că alegeți un portofel criptografic de încredere, ca Ledger Nano S, Coinbase și Trezor.

Ce părere aveți despre contractele inteligente? Anunță-ne!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me