Așadar, ați cercetat „Bitcoin” și „Blockchain” și continuați să vă dați peste termenul „Descentralizare”. Dar ce înseamnă descentralizarea? Ei bine, astăzi voi defini descentralizat în termeni simpli, astfel încât oricine (inclusiv dumneavoastră!) Să îl poată înțelege. De aceea voi face o comparație centralizată vs descentralizată.

Descentralizarea este unul dintre cele mai importante beneficii ale utilizării unui protocol blockchain, deci este foarte important să înțelegeți avantajele pe care le poate aduce societății de astăzi.

În acest ghid centralizat vs descentralizat, voi începe prin a explica ce înseamnă centralizare, împreună cu o listă a dezavantajelor sale.

După aceea, voi explica apoi ce este descentralizarea și ce o face atât de diferită. Pentru a vă face lucrurile mai ușoare, vă voi oferi câteva exemple ale diferitelor industrii care ar putea beneficia de utilizarea unui sistem descentralizat.

Până la sfârșitul lecturii ghidul meu centralizat vs descentralizat, veți avea toate informațiile de care aveți nevoie pentru a decide ce sistem credeți că este mai bun.

Deci ce mai aștepți? Să începem explorând termenul „centralizare”!

Ce înseamnă centralizare?

Notificări pentru rețelele sociale - Centralizat vs. Decentralizat

Ultimul cupon Coinbase găsit:

Înainte de a explica sensul exact al centralizării, vreau să vă gândiți la unele dintre sistemele pe care le utilizați în fiecare zi. Fie că este vorba de Facebook, YouTube, Twitter, contul dvs. bancar sau practic orice altceva pe care îl utilizați – toate acestea sunt controlate de o autoritate centralizată.

Aceasta înseamnă că, pentru ca o tranzacție de date să fie verificată, un intermediar terț trebuie să facă acest lucru în numele dvs. Permiteți-mi să explic acest lucru în continuare folosind exemplul Yahoo …

Imaginați-vă că doriți să trimiteți prietenului dvs. un e-mail privat care să conțină câteva imagini amuzante de la o petrecere. Vă conectați la contul dvs. Yahoo, introduceți e-mailul, încărcați imaginile și apoi îl trimiteți prietenului. În acest moment, gândiți-vă ce informații are Yahoo despre dvs..

Când ați înregistrat pentru prima dată un cont la Yahoo, a trebuit să furnizați informațiile dvs. personale, cum ar fi numele dvs. complet, naționalitatea și data nașterii. După aceea, fiecare e-mail pe care îl trimiteți este stocat intern pe serverele centralizate Yahoo.

Aceasta înseamnă că trebuie să aveți încredere că Yahoo vă va păstra toate datele private. În plus, trebuie să aveți încredere că nu vor folosi aceste date în beneficiul lor, cum ar fi vânzarea acestora către companii de publicitate.

Ceea ce, după cum știm acum, poate fi adesea cazul. În 2015, Yahoo a cunoscut unul dintre cele mai mari hacks din toate timpurile. Un grup de hackeri a reușit să obțină acces la serverele lor centralizate, permițându-le să vizualizeze e-mailuri private în milioane de conturi.

Motivul pentru care au reușit să obțină acces la toate aceste informații a fost că Yahoo folosește servere centralizate. Dacă acest punct central al eșecului este piratat, atunci întreaga rețea este expusă riscului.

Pentru a clarifica, am identificat trei probleme principale cu un sistem centralizat.

  1. Trebuie să aveți încredere că organizația centralizată vă va păstra datele în siguranță
  2. Au control deplin asupra sistemului și a datelor dvs.
  3. Dacă serverele principale sunt compromise, datele sunt expuse riscului

Aceste probleme nu sunt doar legate de Yahoo, ci de aproape fiecare sistem pe care îl utilizați vreodată. Deci, acum că știți ce este centralizarea, următoarea parte a ghidului meu centralizat vs descentralizat va defini descentralizarea.

Ce înseamnă descentralizare?

Înainte de a vă oferi câteva exemple reale din lumea reală a unei definiții de descentralizare, m-am gândit să explic câteva dintre principalele sale caracteristici. În primul rând, descentralizarea a fost posibilă mai întâi folosind tehnologia blockchain.

Primul blockchain vreodată a fost clientul Bitcoin, care a fost creat în 2009. Când cineva trimite Bitcoin către altcineva, tranzacțiile nu sunt verificate de o autoritate centralizată.

În schimb, oricine își poate conecta computerul la sistemul Bitcoin pentru a ajuta la verificarea unei mișcări de fonduri. Fiecare dispozitiv conectat la sistem se numește „nod” și, în total, există mii de noduri independente, toate ajutând la operarea rețelei.

Aceasta înseamnă că, pentru ca rețeaua să fie spartă, hackerii ar trebui să preia controlul asupra fiecărui nod – acest lucru este aproape imposibil. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că blockchain-ul este cel mai sigur și mai sigur mod de a trimite și primi fonduri.

Cu toate acestea, important de reținut este că descentralizarea nu este doar pentru tranzacțiile financiare. După cum voi explica mai jos, sistemele descentralizate pot fi utilizate în aproape toate industriile din lume!

Al doilea lucru de reținut este că oamenii nu trebuie să se identifice pentru a interacționa cu un sistem descentralizat. Pur și simplu folosesc o cheie privată și publică, ceea ce înseamnă că pot rămâne anonimi.

Centralizat vs Descentralizat

În al treilea rând, un sistem descentralizat care funcționează pe blockchain nu este controlat de o singură autoritate și nici nu este susținut de vreun guvern centralizat sau stat național. În schimb, controlul este distribuit corect oricui dorește să utilizeze sistemul. Acest lucru face societatea mai echitabilă, deoarece ia controlul asupra corporațiilor puternice. În general, aceste beneficii ar fi făcut aproape imposibil ca serverele Yahoo să fie piratate în 2015.

Deci, acum, când știți ce este descentralizarea, în următoarea parte a ghidului meu centralizat vs descentralizat, vă voi oferi câteva exemple din lumea reală despre modul în care sistemele descentralizate ar putea face lumea un loc mai bun.

Centralizat vs Descentralizat: cazuri de utilizare

Sistem de plăți

Punctul de plecare evident ar fi să vorbim despre sistemul global de plăți, întrucât aceasta a fost ideea originală din spatele primei criptomonede descentralizate din lume – Bitcoin. Fiecare bancă din lume operează pe servere centralizate. Aceasta înseamnă că aceștia au acces la întreaga dvs. activitate financiară.

Ei știu cât sunteți plătit, unde vă cheltuiți banii, cui vă trimiteți banii și orice altceva legat de contul bancar. În plus, dacă cineva ar fi putut să dețină parola dvs. de internet banking sau, chiar mai rău, să pirateze serverele centralizate ale băncii, ar avea acces la toate aceste informații. Dacă serverele centralizate au eșuat (ceea ce se întâmplă tot timpul), atunci vi se poate refuza accesul la fondurile dvs..

Când comparăm centralizat cu descentralizat, un sistem de plăți descentralizat rezolvă toate aceste probleme. Când utilizați o criptomonedă pentru a trimite sau primi plăți, nu este necesar să vă bazați pe o terță parte pentru a confirma tranzacția. Acesta este motivul pentru care Bitcoin și alte criptomonede sunt numite „monede digitale peer-to-peer”.

Deoarece nu există nicio cerință pentru o terță parte, taxele sunt substanțial mai mici și, în unele cazuri, sunt practic gratuite. Acest lucru face ca criptomonedele să fie perfecte atunci când trimiteți sau primiți o plată de la cineva dintr-o altă țară, deoarece companii precum Western Union percep sume mari.

Sistemele descentralizate sunt fără margini, deci nu face nicio diferență dacă trimiteți cuiva bani către cineva din orașul dvs. natal sau către cineva din cealaltă parte a lumii. Este nevoie de aceeași perioadă de timp, iar taxele sunt aceleași.

Fondurile dvs. sunt, de asemenea, mult mai sigure atunci când utilizați un sistem descentralizat. Singura persoană care are acces la banii tăi ești tu, deoarece tu ești singura care are cheile private pentru a-ți accesa fondurile. Dacă urmați măsurile corecte de siguranță, nimeni nu poate afla care sunt aceste chei private.

În general, un sistem global de plăți descentralizat are următoarele avantaje.

Bravo PRO

✓ Niciun terț nu vă poate accesa informațiile

✓ Tranzacții rapide la nivel global

✓ Tranzacții ieftine la nivel global

✓ Transparent – toată lumea poate vedea tranzacțiile care au avut loc în rețea

✓ Sigur

✓ Niciun punct central de eșec

Comparați schimburile de criptare unul lângă altul cu altele

Știați?

V-ați întrebat vreodată ce schimburi de criptare sunt cele mai bune pentru obiectivele dvs. de tranzacționare?

Vedea & comparați TOP3 schimburile de cripte unul lângă altul

Votarea Guvernului

Votul guvernului - Centralizat vs Descentralizat

Pentru următorul exemplu din acest ghid centralizat vs descentralizat, voi discuta despre votul guvernului. În majoritatea țărilor, guvernele sunt aleși de cetățenii lor în alegeri regulate. Acest proces ar trebui să fie simplu, tuturor să li se permită un vot egal și ar trebui să se desfășoare într-un proces echitabil și transparent.

Cu toate acestea, chiar și în lumea occidentală, acest lucru nu este întotdeauna cazul.

La cele mai recente alegeri din SUA de la sfârșitul anului 2016, Donald Trump, din Partidul Republican, a câștigat – devenind noul președinte. În timpul alegerilor, fiecare cetățean cu vârsta de peste 18 ani a avut șansa de a vota pentru președintele dorit, care este, desigur, cel mai corect mod de a desfășura votul.

Cu toate acestea, au existat o mulțime de rapoarte mass-media și conspirații la scurt timp după care se susținea că votul a fost manipulat. A existat chiar o investigație completă dacă guvernul rus a manipulat cumva procesul. Cu toate acestea, deoarece publicul nu poate accesa datele de vot, nu există nicio modalitate prin care oamenii să știe dacă acest lucru este adevărat sau nu.

Nu numai acest lucru, dar au existat și momente în care guvernele au câștigat în mod fraudulos alegeri prin manipularea voturilor.

O astfel de soluție la aceste amenințări este votarea unui sistem descentralizat. Acest sistem este transparent și ar permite tuturor alegătorilor să vadă de unde provine fiecare vot și legitimitatea fiecărui vot. Ar garanta că oamenii vor obține doar un vot și nu ar putea exista nicio modalitate de manipulare a sistemului de vot descentralizat al guvernului.

Există o criptomonedă numită VoteCoin, care a creat o criptomonedă care va permite oamenilor să voteze pe o platformă sigură, sigură și anonimă, asigurându-se că rezultatul este corect și transparent. Mă întreb cât va mai dura până va avea loc primul vot descentralizat al guvernului pentru o cerere similară cu aceasta.

Pentru a rezuma, iată avantajele unui sistem de vot descentralizat.

Bravo PRO

✓ Nu există șanse de fraudare sau manipulare a alegerilor din cauza transparenței rețelei

✓ Nu există posibilitatea amenințărilor din partea forțelor guvernamentale din cauza anonimatului

Deci, acum, când știți despre un posibil sector de alegeri guvernamentale de descentralizare, următoarea parte a ghidului meu centralizat vs descentralizat se va uita la energie.

Energie

Electricitatea este un drept al omului pe care ar trebui să-l aibă toți cetățenii. Fie că este vorba de iluminarea casei, de alimentarea aragazului și pur și simplu de încălzirea apei, electricitatea este necesară pentru noi toți.

Cu toate acestea, actualul sistem centralizat este totul în afară de corect.

Procesul standard funcționează astfel: o organizație privată, centralizată, acționează ca intermediar între cetățean și rețeaua națională. Rețeaua națională este infrastructura care leagă casele oamenilor de alimentarea cu energie electrică.

Cu toate acestea, aceste părți terțe centralizate aleg cât de mult îi taxează pe oameni, ceea ce înseamnă că obțin profituri uriașe din ceva ce ar trebui clasificat drept drept uman de bază. Nu spun că energia electrică ar trebui să fie gratuită, dar nu este nevoie să avem un terț centralizat care să ne perceapă prețuri ridicole.

O soluție care este în prezent construită este de către o organizație descentralizată numită PowerLedger.

Centralizat vs Descentralizat 5

Prin utilizarea tehnologiei blockchain, ei au dezvoltat un sistem care se oprește din intermediar. Iată cum funcționează:

  1. John are panouri solare pe casa lui și folosește electricitatea de care are nevoie.
  2. Lui John i-a rămas electricitate suplimentară, pe care intenționează să o vândă.
  3. În mod normal, el ar trebui să-l vândă înapoi companiei de electricitate, cu toate acestea, cu ajutorul PowerLedger, îl poate vinde altcuiva direct la un preț de piață corect.
  4. Citirile sale sunt postate pe blockchain-ul public și oricine din zona locală poate cumpăra electricitate suplimentară de la el.
  5. Nu numai că John obține un preț mai bun, dar și cumpărătorul.
  6. Toate acestea se pot face fără ajutorul unui terț centralizat.

După cum puteți vedea din exemplul de mai sus, eliminând terțul, atât cumpărătorul, cât și vânzătorul obțin o ofertă mai bună pentru energia electrică. Nimeni nu poate înșela sistemul, deoarece totul este disponibil pentru a fi vizualizat pe blockchain. Pentru a face lucrurile și mai sigure, cumpărătorul și vânzătorul pot tranzacționa folosind o criptomonedă, care permite o tranzacție aproape instantanee și gratuită.

Iată o prezentare generală a avantajelor:

Bravo PRO

✓ Prețul de piață corect atât pentru cumpărător, cât și pentru vânzător

✓ Nu este nevoie de o terță parte (care profită atât de cumpărător, cât și de vânzător)

✓ Cumpărătorul plătește în criptomonedă, care este mai rapidă și mai ieftină decât metodele de plată tradiționale

Deci, acum că puteți defini descentralizat în sectorul energetic, următoarea parte a ghidului meu centralizat vs descentralizat va analiza ceva numit internetul lucrurilor …

Internetul obiectelor

Internetul lucrurilor, altfel scurtat la IOT, este un termen nou și interesant, care este rezultatul criptomonedelor și al tehnologiei blockchain. În forma sa cea mai simplă, IOT este utilizat pentru a descrie dispozitivele care sunt conectate la internet.

În primele zile ale internetului, numai computerele desktop se puteau conecta la World-Wide-Web, urmate de laptopuri și apoi de telefoane mobile..

Cu toate acestea, IOT face lucrurile cu un pas mai departe, prin care practic fiecare dispozitiv poate fi conectat la internet. Fie că este vorba despre mașina dvs. de spălat, mașina, televizorul sau baia, fiecare dispozitiv fizic poate fi îmbunătățit prin conectarea constantă la date.

Toate exemplele de mai sus există în prezent într-un sistem centralizat. De exemplu, acum este posibil să cumperi o mașină care să conducă singură. Aceste mașini fără șofer se conectează la internet și vă pot duce la destinație fără a fi nevoie să faceți nimic.

Cu toate acestea, aceste date sunt controlate de un sistem centralizat. Aceasta înseamnă că dacă sistemul a eșuat vreodată sau chiar mai rău, a fost spart, atunci datele care sunt trimise către mașină ar putea fi corupte. După cum vă puteți imagina, acest lucru ar putea pune viața în pericol.

Nu numai acest lucru, ci și compania centralizată care gestionează datele are acces la toate informațiile dvs. Ei știu unde ați fost, unde locuiți, unde lucrați și în ce momente mergeți. Aceasta este o mulțime de informații private pe care sistemul centralizat le are asupra dvs. Gândiți-vă ce ar putea face cu aceste informații … Vindeți-le companiilor de publicitate? Îl împărtășiți cu companiile de asigurări? Sau și mai rău, dă-l guvernului?

Mutarea IOT la un sistem descentralizat ar elimina toate aceste posibilități. Toate datele ar putea fi stocate pe blockchain și nu ar dezvălui niciodată informații private și nici datele nu ar risca să fie piratate..

Exemplul unei mașini fără șofer ar putea fi aplicat fiecărui dispozitiv din lume. Ar putea face ca banda largă să fie descentralizată, GPS descentralizată, telecomunicații descentralizată și multe altele! Iată un rezumat al beneficiilor pe care descentralizarea le-ar oferi internetului lucrurilor:

Bravo PRO

✓ Datele utilizatorului vor fi păstrate private

✓ Aproape imposibil accesul datelor de către hackeri

✓ Nu există nicio șansă de defectare a sistemului

✓ Anonim, doar persoana cu cheia privată poate accesa informațiile

Deci, acum, când știți cum ar putea beneficia descentralizarea Internetul obiectelor, următoarea parte a ghidului meu centralizat vs descentralizat va analiza dacă descentralizarea va juca vreodată un rol important în societate.

Centralizat vs Descentralizat: care va conduce viitorul?

Dacă ați citit ghidul meu centralizat vs descentralizat în acest punct, ar trebui să aveți acum o bună înțelegere a beneficiilor descentralizării. În cele din urmă, este vorba de înlăturarea controlului de la câțiva (corporații și guverne centralizate) și acordarea maselor.

Ca atare, va face din viața de zi cu zi o lume sigură, mai corectă, mai rapidă, mai ieftină, transparentă și mai anonimă. Din acest motiv, în următorii 10 ani, cred că vom vedea din ce în ce mai multe organizații descentralizate. Cu toate acestea, este foarte important să ne amintim că, dacă acest lucru se întâmplă, atunci corporațiile mari vor lupta înapoi.

Inevitabil, nu vor dori niciodată să piardă controlul pe care îl au pentru că, dacă o fac, nu vor pierde doar bani, ci și putere.

Aici lucrurile devin dificile. În primul rând, guvernele centralizate pot încerca să aplice reglementări stricte cu privire la organizațiile descentralizate, ceea ce înseamnă că ar putea cere acces la datele cu caracter personal. Cu toate acestea, deoarece sistemele descentralizate nu sunt controlate de o singură entitate, ar putea fi dificil pentru organizațiile descentralizate să își respecte cerințele.

Atunci când vine vorba de instituțiile majore, acestea pot decide să introducă propria tehnologie care concurează cu rivalii lor descentralizați. Deoarece dispun de resurse financiare, pot crea cu ușurință un sistem similar care le oferă încă un element de control.

Unii oameni sunt, de asemenea, îngrijorați de calculul cuantic, care este un computer avansat care este explorat de NASA și CIA. Se prezice că aceste computere cuantice vor fi atât de puternice încât într-o zi ar putea stăpâni asupra sistemelor descentralizate.

Dacă acesta este cazul, atunci descentralizarea ar putea eșua. Cu toate acestea, diverse proiecte blockchain sunt deja conștiente de acest lucru și creează noi protocoale care ar putea preveni un „atac cuantic”.

Concluzie

Și acesta este sfârșitul ghidului meu centralizat vs descentralizat! Sper că acum aveți o idee foarte bună despre modul în care funcționează o rețea centralizată și dezavantajele acesteia.

De asemenea, ar trebui să știți ce este descentralizarea și cum rezolvă numeroasele probleme cu care se confruntă lumea. Tehnologia descentralizată este încă la începuturile sale, cu toate acestea, avantajele pe care le aduce societății noastre moderne sunt nesfârșite.

Singurul sector care consider că ar beneficia cel mai mult de descentralizare este votul guvernului. Simt că alegerile sunt unul dintre cele mai importante evenimente din lume și pe care oamenii ar trebui să aibă o putere deplină. Deci, aceasta este o adevărată victorie în această bătălie centralizată vs descentralizată.

Asta este suficient în ceea ce cred, totuși, acum că știți definiția descentralizată, ce industrie credeți că ar beneficia cel mai mult din utilizarea unui sistem descentralizat? Vă rugăm să nu ezitați să-mi spuneți părerile dvs. în secțiunea de comentarii de mai jos!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me