Sunteți interesat de Dovada muncii VS Dovada mizei argument? Sau poate doriți doar să știți puțin mai multe despre procesul de cum să exploatezi Ethereum, Bitcoin, Dash și alte blockchain-uri populare care folosesc dovada muncii? Oricum ar fi, ai ajuns la locul potrivit.

Ambele modele sunt numite „mecanisme de consens” și sunt un cerința actuală pentru a confirma tranzacțiile care au loc pe un blockchain, fără a fi nevoie de o terță parte. Cu toate acestea, vom intra mai mult în curând.

Oricum, în acest ghid Proof of Work VS Proof of Stake, voi începe prin a explica elementele de bază ale fiecărui model, urmat de care blockchain-urile populare le-au adoptat.

După aceea, voi da apoi o explicație foarte simplă despre modul în care funcționează tehnologia și modul în care acestea permit oamenilor să câștige criptomonede suplimentare devenind miner!

În cele din urmă, voi explica apoi de ce cred că dovada mizei este un model mult mai bun decât dovada muncii, precum și oferirea unor exemple din lumea reală a fiecărui model.

Până la sfârșitul citirii ghidului meu de la început până la sfârșit, veți putea explica confortabil prietenilor dvs. ce este fiecare mecanism de consens, cum funcționează și care este mai bun!

Notă: E mereu crucial pentru păstrarea criptomonedelor în portofele sigure, ca Ledger Nano S, Trezor Model T și Coinbase. De asemenea, dacă decideți să vă schimbați criptomonedele, ar trebui să alegeți schimburi criptografice de încredere. Coinbase și Binance sunt printre cele mai populare și de încredere opțiuni.

Deci ce mai aștepți? Să începem cu elementele de bază.

Dovada mizei VS Dovada muncii: elementele de bază

Când Satoshi Nakamoto construia prima criptomonedă, Bitcoin, trebuia să găsească o modalitate prin care tranzacțiile să poată fi verificate fără a fi nevoie să utilizeze o terță parte. Acest lucru l-a realizat când a creat Dovada sistemului de lucru.

Ultimul cupon Coinbase găsit:

Comparând dovada muncii vs dovada mizei

În esență, dovada muncii este obișnuită stabiliți modul în care blockchainul ajunge la consens. Cu alte cuvinte, cum poate rețeaua să fie sigur că tranzacția este valabilă și că cineva nu încearcă să facă lucruri rele, cum ar fi să cheltuiască aceleași fonduri de două ori?

Deși îl voi explica mai detaliat mai târziu, Dovada muncii se bazează pe un formă avansată de matematică numită „criptografie”. Acesta este motivul pentru care monedele digitale precum Bitcoin și Ethereum și numite „criptomonede”!

Utilizări de criptografie ecuații matematice care sunt atât de dificile încât numai computerele puternice le pot rezolva. Nicio ecuație nu este niciodată aceeași, ceea ce înseamnă că odată rezolvată, rețeaua știe că tranzacția este autentică.

Multe alte blockchains au copiat codul Bitcoin original și, ca atare, folosesc și modelul Proof of Work. Deși Dovada muncii este o invenție uimitoare, este orice altceva decât perfect. Nu numai că are nevoie cantități semnificative de energie electrică, dar este, de asemenea foarte limitat în numărul de tranzacții pe care le poate procesa în același timp.

Ca rezultat, au fost create alte mecanisme de consens, unul dintre cele mai populare fiind Dovada modelului Stake. Dovada mizei a fost prima creat în 2012 de doi dezvoltatori numiți Scott Nadal și Sunny King. La momentul lansării sale, fondatorii au susținut că Bitcoin și modelul său de dovadă a muncii necesitau echivalentul a 150.000 USD în costurile zilnice ale energiei electrice..

De atunci, această cifră a crescut la milioane de dolari, pe care o voi discuta mai detaliat mai jos în acest articol.

Oricum, primul proiect blockchain a folosi modelul Dovada mizei a fost Peercoin. Beneficiile inițiale includ un mai corect și mai egale sistem minier, tranzacții mai scalabile și mai puțină dependență de energie electrică.

Ca urmare, a doua cea mai populară criptomonedă din lume – Ethereum, este în curs de încercare de a trece de la Dovada muncii la Dovada mizei. Data dovezii mizei Ethereum este încă de confirmat, cu toate acestea, echipa lucrează din greu pentru a ajunge acolo cât mai repede posibil.

Deci, acum, când cunoașteți elementele de bază, următoarea parte a ghidului meu „Dovada muncii VS Dovada mizei” va analiza ce blockchains au adoptat fiecare dintre cele două modele!

PoW Adoption VS PoS Adoption

Cel mai evident punct de plecare este de a discuta despre adoptator original de dovadă a muncii, care este Blockchain Bitcoin. De fiecare dată când este trimisă o tranzacție, este nevoie de aproximativ 10 minute pentru ca rețeaua să o confirme. În plus, blockchain-ul Bitcoin se poate descurca numai aproximativ 7 tranzacții pe secundă.

Acest lucru a dus la taxe de tranzactie crescând semnificativ de la momentul proiectului a început în 2009. De exemplu, taxele Bitcoin costă inițial o fracțiune foarte mică de cent, ceea ce a făcut rețeaua utilă pentru transferul unor sume mici. Cu toate acestea, după cum veți vedea din Graficul de mai jos, aceasta a crescut la până la 40 USD pe tranzacție în perioada cea mai aglomerată din decembrie 2017!

Dovada muncii VS Dovada mizei

Sursa: privacypros.io

Deși aceste taxe au fost reduse de atunci, acestea sunt încă prea mari pentru a le face adecvat ca sistem global de plăți. Cele mai multe dintre aceste probleme se datorează în principal limitele dovezii muncii.

A doua cea mai populară criptomonedă din lume, Ethereum folosește și Dovada muncii. Interesant este că dezvoltatorii au făcut câteva modificări la cod original, ceea ce a permis rețelei să proceseze tranzacții în doar 16 secunde. Deși acest lucru nu este cel mai rapid din industrie, este semnificativ mai rapid decât cele 10 minute pe care le ia Bitcoin.

Cu toate acestea, probleme de scalabilitate faptul că dovada muncii a cauzat Bitcoin este, de asemenea, o problemă pentru Ethereum. suma maximă a tranzacțiilor pe care blockchain-ul Ethereum îl poate procesa este 15, care, din nou, este substanțial mai mic decât are nevoie rețeaua. Cu toate acestea, deși data dovezii mizei Ethereum nu este încă oficială, se speră că va crește acest număr la mii pe secundă.

La fel ca Ethereum, alte blockchains folosesc uneori o variantă a dovezii de lucru prin schimbarea tipului de algoritm care acceptă procesul de validare a tranzacțiilor. Alte blockchains populare care au instalat dovada de lucru includ Bitcoin Cash și Litecoin.

Pe de altă parte, unele criptomonede foarte populare folosesc acum Dovada mizei. Una dintre acestea este Dash, care permite utilizatorilor să trimită și să primească fonduri în doar câteva secunde.

Dovada muncii VS Dovada mizei

Un alt blockchain bine cunoscut care folosește modelul Proof of Stake este NEO. Protocolul chinez de contract inteligent a avut o călătorie uimitoare de când a fost lansat pentru prima dată în 2016, mărind valoarea monedei sale cu peste 100.000%!

Deci, acum, când știți ce blockchain-uri populare folosesc Dovada muncii și care folosesc Dovada mizei, următoarea parte a ghidului meu „Dovada muncii VS Dovada mizei” va fi examinată modul în care sunt verificate tranzacțiile. Să începem cu Dovada muncii!

Dovada muncii: cum sunt verificate tranzacțiile?

După cum vă puteți imagina, mii de oameni folosesc Bitcoin, Ethereum și alte blockchains care folosesc Model de dovadă a muncii. În exemplul meu de mai jos, voi folosi Bitcoin, cu toate acestea, procesul este același în cadrul blockchain-urilor alternative de dovadă a muncii.

Am menționat mai devreme că tranzacțiile Bitcoin durează 10 minute înainte ca acestea să fie confirmate ca valabile. Ei bine, în fiecare interval de 10 minute, ceva numit nou "bloc" este creat.

Fiecare bloc conține tranzacții diferite în cadrul acestuia, care trebuie să fie fiecare verificat independent. Pentru ca rețeaua Bitcoin să realizeze acest lucru fără o terță parte, cineva trebuie să-și folosească puterea de calcul rezolvați un algoritm criptografic, cunoscut și sub denumirea de dovadă a muncii.

Odată realizat acest lucru, tranzacția nu numai că este marcată ca fiind valabilă, dar este postată și în blockchain-ul public pentru ca toată lumea să o poată vedea. S-ar putea să vă întrebați de ce cineva ar cumpăra hardware și ar consuma multă energie electrică doar pentru a ajuta la confirmarea tranzacțiilor Bitcoin.

Ei bine, răspunsul simplu este că oamenii sunt recompensat cu Bitcoin suplimentar (sau oricare dintre criptomonede care confirmă dovada muncii) pentru eforturile lor. Important este de înțeles că nu toată lumea primește o recompensă. Mii de dispozitive individuale toți concurează pentru a deveni primii care rezolvă algoritmul criptografic. Cine ajunge primul acolo, câștigă recompensa.

Voi vorbi despre acest lucru mai detaliat mai târziu, dar una dintre problemele majore cu dovada muncii este că este nu un sistem corect, pentru că cei cu cel mai mult puternic și scump dispozitive hardware va avea întotdeauna cele mai mari șanse de a câștiga recompensa.

Dovada mizei VS Dovada muncii: infografice POW.

Continuând, din cauza modului în care este creat puzzle-ul criptografic, singurul mod în care poate fi rezolvat este prin utilizarea proces sau eroare. Deși l-am simplificat semnificativ, aruncați o privire următorul exemplu:

1. Suma matematică a dovezii de lucru = 5 + 7

2. Răspunsul este 12.

3. Cine primește primul răspuns, câștigă recompensa minieră.

4. Miner 1 și Miner 2 concurează între ei, cu rezultatele afișate mai jos.

Miner 1

Încercarea 1: 5 + 7 = 10 * Incorect *

Încercarea 2: 5 + 7 = 13 * Incorect *

Încercarea 3: 5 + 7 = 9 * Incorect *

Miner 2

Încercarea 1: 5 + 7 = 17 * Incorect *

Încercarea 2: 5 + 7 = 8 * Incorect *

Tentativa 3: 5 + 7 = 12 * Corect *

După cum puteți vedea din exemplul de mai sus, Miner 2 a ghicit răspunsul corect la a treia încercare. Asta înseamnă că ar fi fost minerul pentru a obține recompensa minieră! În lumea reală, computerele pot ghici milioane de combinații diferite pe secundă, care necesită o cantitate atât de mare de energie electrică.

În general, cu cât hardware-ul este mai puternic sau cu cât aveți mai multe dispozitive hardware, cu atât aveți mai multe șanse de a rezolva mai întâi puzzle-ul. Voi vorbi despre asta în mai multe detalii în scurt timp, dar din aceste motive, nu este un sistem corect.

Înainte de a trece la Proof of Stake, am vrut doar să precizez că, deși exemplul de mai sus este similar în majoritatea modelelor Proof of Work, unele blockchains folosesc un proces ușor diferit. Cu toate acestea, să păstrăm lucrurile simple, nu-i așa??

Oricum, acum știți pe scurt cum funcționează mineritul Ethereum, Bitcoin și alte blockchain-uri Proof of Work, următoarea parte a ghidului meu „Proof of Work VS Proof of Stake” va afla cum funcționează Proof of Work.

Dovada mizei: cum sunt verificate tranzacțiile?

Dovada modelului Stake folosește un proces diferit pentru confirmarea tranzacțiilor și ajunge la consens. Sistemul folosește în continuare un algoritm criptografic, dar obiectivul mecanismului este diferit.

În timp ce Proof of Work își recompensează minerul pentru rezolvarea ecuațiilor complexe, în Proof of Stake, individ care creează următorul bloc se bazează pe cât de mult au „mizat”. Pentru a simplifica lucrurile, miza se bazează pe numărul de monede pe care le are persoana respectivă pentru blockchain-ul pe care încearcă să-l extragă..

Cu toate acestea, din punct de vedere tehnic, indivizii nu exploatează. În schimb, sunt numiți „falsificatori”, deoarece nu există o recompensă blocată. În timp ce Bitcoin, care folosește modelul Proof of Work, acordă o recompensă de bloc de fiecare dată când este verificat un nou bloc, cei care contribuie la sistemul Proof of Stake pur și simplu câștigați taxa de tranzacție.

Dovada muncii VS Dovada mizei

Oricum, să aflăm cum va încerca „falsificatorul” să verifice cu succes tranzacția…

În primul rând, pentru a avea posibilitatea de a valida tranzacțiile, utilizatorul trebuie să pună monedele într-un portofel specific. Acest portofel îngheță monedele, ceea ce înseamnă că acestea sunt folosite pentru a miza rețeaua. Majoritatea blockchain-urilor Dovezi de miză au cerința minimă de monede necesară pentru a începe miza, ceea ce, desigur, necesită o investiție mare în avans.

De exemplu, pentru a valida tranzacțiile pentru rețeaua Dash, vi se va cere să mizați și înghețați minimum 1.000 de monede Dash. În perioada maximă a criptomonedei din decembrie 2017, unde Dash a atins mai mult de 1.500 dolari pe monedă, ar fi costat echivalentul real de 1,5 milioane de dolari.

Cu toate acestea, presupunând că ați mizat minimul necesar, dvs. șanse de câștig recompensa (taxele de tranzacție) este legată de total procentul de monede pe care le dețineți. Aruncați o privire la următorul exemplu.

1. Decizi că vrei să joci monede pentru a câștiga recompense pentru dovada mizei.

2. Blockchain-ul are în total 1000 de monede în circulație.

3. Cumpărați și mizați 100 de monede.

4. Aceasta înseamnă că ați mizat 10% din totalul monedelor aflate în circulație.

5. Ai acum 10% șanse să câștigi fiecare recompensă.

Deci, la clarifica:

  • Dovada muncii cere TOȚI minerii să încerce să rezolve o sumă complexă, câștigătorul fiind determinat de persoana care are cea mai puternică / cantitate de dispozitive hardware.
  • Dovada mizei modelul alege în mod aleatoriu câștigătorul în funcție de suma pe care au mizat-o.

Explicarea modului de funcționare - Dovada muncii vs dovada stăriiSursa: blockgeeks

Cel mai important teoria care susține consensul Dovezii mizei mecanismul este acela că cei care mizează vor dori să ajute la menținerea securității rețelei făcând lucrurile corect. Dacă un falsificator a încercat să pirateze rețeaua sau să proceseze tranzacții rău intenționate, atunci ei și-ar pierde întreaga miză.

Acesta este motivul pentru care modelul funcționează atât de bine. Cu cât mizezi mai mult, cu atât câștigi mai mult. Dar, în același timp, cu atât pierzi mai mult dacă mergi împotriva sistemului.

Deci, acum, că știi cum funcționează fiecare mecanism de consens confirmă și validează tranzacțiile, următoarea parte a ghidului meu Proof of Work VS Proof of Stake va explica de ce cred că modelul Proof of Stake este mult mai bun decât Proof of Work!

De ce dovada mizei este mai bună decât dovada muncii?

Cred că Modelul Proof of Stake este un model mult mai bun decât Proof of Work pentru ca rezolvă o mulțime de probleme, pe care acum o voi descompune pentru tine.

Centralizare

Dacă ați citit ghidul meu Proof of Work VS Proof of Stake până în acest moment, s-ar putea să vă amintiți că am spus că blockchain-urile Proof of Work oferă persoanelor care cumpără dispozitive hardware puternice o șansă mai mare de a câștiga recompensa minieră.

În ce a rezultat acest lucru este centralizat organizații cumpărarea a mii de dispozitive (cunoscute sub numele de ASIC) care generează cea mai mare putere minieră. Acest tip de operațiune este cunoscut sub numele de „piscină minieră” și le permite oamenilor să „pună în comun” resursele împreună pentru a le oferi cele mai mari șanse de a rezolva mai întâi suma criptografică.

Dovada muncii VS Dovada mizei

În consecință, doar patru bazine miniere (dintre care majoritatea sunt situate în China, unde electricitatea este ieftină) controlați mai mult de 50% din puterea totală minieră Bitcoin.

Aceasta este o sistem nedrept deoarece înseamnă că o persoană obișnuită nu are șanse să câștige vreodată recompensa minieră. Aici e locul Dovada mizei este diferită. Acest model împiedică grupurile de oameni să își unească forțele pentru a domina rețeaua doar pentru a face profit. În schimb, cei care contribuie la rețea prin înghețarea monedelor sunt recompensați proporțional cu suma pe care au investit-o.

Următorul exemplu din acest ghid „Dovada muncii VS Dovada mizei” va discuta despre consumul de energie electrică.

Comparați schimburile de criptare unul lângă altul cu altele

Știați?

V-ați întrebat vreodată ce schimburi de criptare sunt cele mai bune pentru obiectivele dvs. de tranzacționare?

Vedea & comparați TOP3 schimburile de cripte unul lângă altul

Consumul de energie electrică

Am menționat mai devreme în ghidul Proof of Work VS Proof of Stake că unele blockchain-uri Proof of Work precum Bitcoin folosesc cantități mari de electricitate. Acest lucru se datorează faptului că sumă criptografică pe care minerii trebuie să îl rezolve este incredibil de dificil.

Un studiu recent a constatat că cantitatea totală de energie electrică necesar pentru a menține funcțională rețeaua Bitcoin este mai mult decât suma utilizată de peste 159 de țări individuale!

Nu numai că este rău pentru mediu, ci și încetinește rata la care criptomonedele își pot crește adopția din lumea reală. Acest lucru se datorează faptului că facturile de energie electrică trebuie plătite utilizând moneda fiduciară!

Pe de altă parte, dovada mizei nu are nevoie de sume foarte complexe să fie rezolvate, ceea ce înseamnă că costurile cu energia electrică pentru verificarea tranzacțiilor sunt substanțial mai mic.

51% Atac

A 51% atac este obișnuit descrie evenimentul nefericit că un grup sau o persoană singură câștigă mai mult de 50% din puterea minieră totală. Dacă acest lucru s-ar întâmpla într-un blockchain Proof of Work precum Bitcoin, ar fi permite persoanei să facă schimbări la un anumit bloc. Dacă această persoană ar fi un criminal, ar putea modifica blocajul pentru câștigul lor.

Un exemplu recent al unui atac de 51% s-a întâmplat împotriva Verge blockchain, ceea ce i-a permis hackerului să se îndepărteze cu 35 de milioane de monede XVG. La momentul atacului, aceasta se ridica la un o valoare reală de 1,75 milioane de dolari!

Când utilizați un Dovada mizei mecanism de consens nu ar avea sens financiar să încerce să efectueze un atac de 51%. Pentru ca acest lucru să fie realizat, actorul rău ar trebui să mizeze cel puțin 51% din cantitatea totală de criptomonede aflate în circulație. Singurul mod în care ar putea face acest lucru este să cumpere monedele pe piața liberă.

Dacă ar decide să cumpere o sumă atât de substanțială, atunci valoarea reală a monedei ar crește pe parcurs. Drept urmare, ar face-o sfârșesc prin a cheltui mult mai mult decât puteau câștiga din atac. Nu numai acest lucru, dar odată ce restul rețelei și-a dat seama ce s-a întâmplat, actorul rău și-ar pierde toate mizele!

Deci, acum, când cunoașteți problemele dovezii muncii și cum le rezolvă dovada mizei, partea finală a ghidului Dovada muncii vs dovada mizei va discuta dacă există dezavantaje la utilizarea dovezii mizei!

Dezavantaje ale modelului de dovadă a mizei?

Prima preocupare atunci când se discută dovada mizei VS dovada muncii este problema pe care unii oameni o au despre dovada mizei ajutând bogații să se îmbogățească. Acest lucru se datorează faptului că cu cât vă puteți permite să cumpărați mai multe monede, cu atât puteți miza și câștiga mai multe monede.

Gândește-te la asta așa. Dacă ați avut destui bani pentru a îndeplini cerința minimă de miză (ceea ce majoritatea oamenilor nu au), atunci vă puteți garanta rentabilitate foarte bună a investiției dvs.. Cei care au cei mai mulți bani vor avea întotdeauna cele mai mari șanse să câștige recompensa, făcându-i pe cei bogați mai bogați.

Cu toate acestea, acest lucru este aproape nu diferă de Dovada Muncii mecanism de consens, prin care minerii bogați pot achiziționa pur și simplu mii de dispozitive ASIC.

Cea de-a doua preocupare pe care o au unii oameni cu privire la dovada mizei este că le permite oamenilor să o facă verifica tranzacțiile pe mai multe lanțuri, ceea ce nu face dovada muncii. Motivul pentru care ar putea fi o problemă este că ar putea permite unui hacker să efectueze un atac cu dublă cheltuială.

Acesta este momentul în care cineva transferă fonduri altcuiva, dar înainte ca tranzacția să fie confirmată, reușesc să o facă cheltuiți din nou fondurile. În circumstanțe normale, o astfel de încercare ar fi prevenită atunci când toți ceilalți mineri din rețea o văd. În plus, deoarece dovada muncii permite dispozitivelor să fie exploatate numai pe un lanț, lanțul necinstit ar fi pur și simplu să fie respins.

Pe de altă parte, într-un model Proof of Stake, acesta nu costă falsificatorilor niciun ban pentru mine pe mai multe lanțuri, permițând eventual cuiva să efectueze cu succes o cheltuială dublă. Care este altfel cunoscut sub numele de "problema „nimic în joc”?

În realitate, argumentul Proof of Stake VS Proof of Work este ceva care va fi întotdeauna împărțiți opiniile oamenilor. Cu toate acestea, având în vedere că modul original de exploatare a Ethereum va fi schimbat, este clar să vedem care mecanism este cel mai favorizat.

Dovada muncii VS Dovada mizei: Concluzia

Acesta este sfârșitul ghidului meu Proof of Work VS Proof of Stake! Dacă l-ați citit de la început până la sfârșit, ar trebui să aveți acum o bună înțelegere a modului în care funcționează fiecare mecanism de consens și a diferenței dintre ele.

Dovada muncii este modul actual de exploatare a Ethereum, Bitcoin, Dash și a altor criptomonede. Cu toate acestea, ar trebui să fiți pe deplin conștient de numeroasele probleme asociate cu dovada muncii. Aceasta include cantitatea de energie electrică necesară, centralizare de putere pe care le au acum bazinele miniere și amenințări cu un atac de 51%.

Am enumerat, de asemenea, câteva dintre soluțiile pe care Dovada modelului Stake aduce în industria criptomonedelor. Cu toate acestea, pe măsură ce tehnologia blockchain devine mai avansată, o mulțime de alți algoritmi de consens ajung pe piață, toate cu argumentele pro și contra.

Acum, dacă ați reușit să vă extrageți o cantitate bună de criptomonede, ar trebui să vă asigurați că le păstrați în portofele sigure. Ledger Nano S și Trezor Model T sunt printre cele mai recomandate opțiuni. De asemenea, dacă decideți să le schimbați cu alte monede, alegeți schimburi de criptare de încredere, cum ar fi Coinbase și Binance.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me