A fost o vreme când puteai numărați numărul și tipurile de criptomonedă pe de o parte. Astăzi asta nu mai este posibil. Piața criptografică a crescut, a crescut și a mai crescut!

În acest articol, voi explica cele trei tipuri principale de criptomonede: Bitcoin, altcoins, și jetoane. Până la sfârșitul acestui ghid, veți ști:

 • Care sunt principalele tipuri de criptomonede;
 • Câte tipuri de criptomonede există;
 • Diferențele dintre ele;
 • Avantajele și dezavantajele fiecăruia.

Înainte de a afla despre tipurile de top ale criptomonedelor sau chiar încercând să încep să tranzacționez unele dintre ele, este important să înțelegeți ce este criptomoneda. Dacă vă simțiți deja confortabil cu cunoștințele dvs. în acest domeniu, vă rugăm să nu uitați secțiunea următoare – derulați în jos până la "Cele trei tipuri principale de criptomonede"!

Suna bine? Să începem!

Ce este o criptomonedă?

Prefixul cripto înseamnă "criptografie," care este o tehnologie care păstrează informațiile în siguranță și ascunse de atacatori. Este posibil să fi auzit de criptografie la clasa de istorie – a fost folosită pentru a trimite și primi mesaje secrete de către Forțele Aliate în cel de-al doilea război mondial..

Ultimul cupon Coinbase găsit:

În prezent, tehnicienii în calculatoare folosesc criptografia în multe moduri diferite. Una dintre aceste modalități este criptomoneda!

Decryptionary.com definește criptomoneda ca fiind "un ban electronic creat cu tehnologia care controlează crearea și protejează tranzacțiile, ascunzând în același timp identitățile utilizatorilor săi." Deocamdată, puteți uita modul în care sunt create tipurile de criptomonede, și, în schimb, concentrează-te pe ce face.

Datorită criptomonedelor, oamenii nu mai trebuie să aibă încredere în bănci pentru a-și gestiona banii și informațiile private (același lucru este și pentru companiile de carduri de credit).

Tipuri de criptomonede: bani fiat și criptomonede pe un laptop.

Nu mai avem nevoie de bănci pentru a ne procesa tranzacțiile. In schimb, tranzacțiile în criptomonedă sunt procesate pe blockchain-ul. Blockchain-ul este o bază de date partajată.

Este împărtășit pentru că este condus de o mulțime de oameni și companii diferite, în loc de o singură companie, așa cum sunt băncile. În acest fel, nimeni nu are putere asupra tranzacțiilor sau a criptomonedelor implicate și nu este nevoie să aveți încredere într-o singură companie (cum ar fi o bancă) pentru a vă gestiona banii..

Dacă este prima dată când auziți despre tehnologia blockchain, ar trebui să consultați celălalt ghid al meu "Blockchain explicat"!

Oricum, să trecem la cele trei tipuri principale de criptomonede.

Cele trei tipuri principale de criptomonede

Blockchain-ul reunește trei tipuri principale a criptomonedei. Bitcoin a fost primul blockchain (treceți la secțiunea Bitcoin pentru mai multe informații despre cum a început și ce face).

După Bitcoin, au fost create multe blockchains noi – acestea sunt numite altcoins. NEO, Litecoin și Cardano sunt exemple solide de altcoins. În cele din urmă, trebuie să vă prezint jetoane / dApps – al treilea tip principal de criptomonede. Exemple de acestea includ Civic (CVC), BitDegree (BDG) și WePower (WPR).

Deci, să intrăm în asta!

Bitcoin

În 2008, s-a dezvăluit ideea Bitcoin. Cineva numit Satoshi Nakamoto publicat Cartea albă pe net. Cu toate acestea, ulterior s-a dezvăluit că Satoshi Nakamoto nu era numele real al acestei persoane. Nici astăzi, nimeni nu știe numele real al creatorului Bitcoin!

Pe atunci, nimeni nu știa că Bitcoin va deveni ceea ce este astăzi. Nimeni nu știa că așa va fi începutul unei imense mișcări tehnologice… dar a fost. A fost începutul criptomonedelor – începutul unei noi ere.

Tipuri de criptomonede: o grămadă de monede criptografice.

Probabil știi ce s-a întâmplat în continuare. Au trecut câțiva ani în care principala utilizare a Bitcoin a fost comercializarea de bunuri și servicii pe pânza întunecată. Am auzit vreodată de Drum de mătase? Da, despre asta vorbesc.

În 2013-14, Bitcoin a crescut foarte mult. Apoi, a încetinit puțin. Dar în 2017, piața Bitcoin a crescut, sus și mai sus. De data aceasta, a mers un lot mai departe.

În decembrie 2017, Bitcoin a atins un preț de 20.000 de dolari pe Bitcoin. Deci, oricine deține 50 de bitcoin sau mai mult a devenit un milionar. În ianuarie 2015, 50 de Bitcoins v-ar fi costat doar 10.000 de dolari. Asta este un profit de 990.000 de dolari! Nebun, corect?

Ce este?

Este o monedă digitală pe care o puteți trimite altor persoane. Acesta poate fi un cadou, pentru servicii sau pentru un produs. Ai idee – este la fel ca banii pe care îi folosim în conturile noastre bancare (USD, EUR etc.). Dar este digital; nu este fizic.

Cu toate acestea, nu doar asta o face diferită. Este de asemenea descentralizat, adică nu se bazează pe o bancă sau o terță parte pentru a o gestiona – acest lucru l-am explicat mai devreme în definiția mea a unei criptomonede.

Cu Bitcoin, fiecare tranzacție are loc direct între utilizatori – se numeste o rețea peer-to-peer. Acest lucru este posibil datorită blockchain-ului. Bitcoin a introdus tehnologia blockchain pentru a permite utilizatorilor să trimită și să primească Bitcoin fără a utiliza o terță parte.

Deoarece nu aveți nevoie de o terță parte, nu trebuie să vă identificați. Poti efectuați plăți fără a dezvălui cine sunteți.

Tipuri de criptomonede: prima pagină a site-urilor web Bitcoin.

Cum functioneazã?

Când cineva trimite Bitcoin, tranzacția este verificat și apoi stocat pe blockchain (baza de date partajată). Informațiile despre blockchain sunt criptat – toată lumea îl poate vedea, dar numai proprietarul fiecărui Bitcoin îl poate decripta. Fiecare proprietar al Bitcoin primește un „cheie privată‘, Iar această cheie privată este modul în care își decriptează Bitcoin-ul.

Dar, dacă băncile nu verifică / procesează tranzacțiile, atunci cine o face?

Vă amintiți când v-am spus că blockchain-urile sunt conduse de o mulțime de oameni și companii diferite, în loc de o singură companie / persoană? Ei bine, oamenii și companiile care conduc blockchain-ul o fac folosind alimentarea computerului. Acestea rulează software special pe un computer care procesează tranzacții pe blockchain.

Notă: computerele utilizate pentru a rula software-ul se numesc „noduri”.

Înțelegerea diferitelor tipuri de criptomonede

Rularea acestui software folosește multă energie electrică, deşi. Deci, cum își plătesc oamenii și companiile care conduc nodurile pentru facturile de energie electrică? Bun venit la minerit.

Nodurile sunt recompensat pentru verificarea tranzacțiilor – sunt recompensați cu Bitcoin nou. Acesta este modul în care sunt create noile Bitcoins. Îl puteți compara cu mineritul de aur, în care minerii sunt recompensați cu aur. În mineritul Bitcoin, nodurile sunt minerii – minează pentru noul Bitcoin.

Când un nou bloc de tranzacții este trimis către blockchain, minerii / nodurile vor verifica blocul folosind un algoritm numit PoW (Dovada muncii). În PoW, primul miner care verifică blocul este recompensat cu monede noi. Există și alți algoritmi utilizați în alte blockchains, dar vom ajunge la aceasta în secțiunea următoare.

(Amintiți-vă că, dacă doriți să aflați mai multe despre tehnologia blockchain, ne puteți citi "Blockchain explicat" ghid.)

Comparați schimburile de criptare unul lângă altul cu altele

Știați?

V-ați întrebat vreodată ce schimburi de criptare sunt cele mai bune pentru obiectivele dvs. de tranzacționare?

Vedea & comparați TOP3 schimburile de cripte unul lângă altul

Altcoins

Apoi, avem altcoins. Chiar acum, există mai mult de o mie de monede altele existente! Dar nu lăsați acest număr să vă sperie – majoritatea altcoinelor sunt doar versiuni alternative de Bitcoin cu modificări minore. Așa au primit numele „altcoins”.

Totuși, este important să înțelegem asta nu toate altcoins sunt doar versiuni alternative ale Bitcoin. Există unele care sunt foarte, foarte diferit de Bitcoin, și au scopuri / scopuri foarte diferite.

Unele altcoins folosesc algoritmi diferiți pentru Bitcoin. De exemplu, Factom este un altcoin care folosește PoS (Dovada mizei). În PoS, nu există mineri. În schimb, există stakers.

Tipuri de criptomonede: cripto monede și un grafic.

Stokerii sunt persoane care verifică tranzacțiile pentru recompense, la fel ca minerii. Dar, în loc să concureze pentru a verifica un bloc înainte ca oricine altcineva să facă acest lucru, sunt selectați unul câte unul pentru a-și lua rândul. Acest folosește mult mai puțină energie electrică deoarece nu sunt mii de mineri care își folosesc energia electrică pentru a încerca să verifice același bloc. În schimb, există doar un „staker” pe bloc.

Vezi? Nu toate altcoinele sunt foarte asemănătoare cu Bitcoin.

De fapt, Ethereum și NEO sunt exemple de altcoins care sunt super, super diferit de Bitcoin. Știi că Bitcoin este folosit ca monedă digitală, nu? Ei bine, Ethereum și NEO nu au fost concepute pentru a fi utilizate ca monedă digitală. In schimb, au fost concepute ca platforme uriașe pentru construirea de aplicații pe un blockchain.

Așa este – pe Ethereum și NEO, poți efectiv construiți-vă propriile aplicații. Acesta este cel mai comun mod în care sunt create noi criptomonede; sunt realizate pe blockchain-uri care permit construirea aplicației, precum Ethereum și NEO.

Acest lucru este posibil, deoarece Ethereum a introdus o nouă tehnologie în lumea criptografică atunci când a fost lansată în 2015. Această tehnologie este numită un contract inteligent. Un contract inteligent poate execută automat tranzacții atunci când se întâmplă anumite lucruri.

Înțelegerea diferitelor tipuri de criptomonede

Aceste „lucruri” (numite și condiții) sunt scrise în contractul inteligent atunci când este creat. De exemplu, o condiție ar putea fi ceva de genul „CÂND Peter trimite 120 Ether în contractul inteligent, ATUNCI casa lui John va fi trimisă lui Peter”.

Din cauza contractelor inteligente, nu este nevoie de o terță parte. Bitcoin înseamnă că nu este nevoie de o terță parte pentru plățile directe, dar contractele inteligente înseamnă că nu este nevoie de o terță parte în multe lucruri – cum ar fi vânzarea unei case, vânzarea de energie electrică sau vânzarea de acțiuni pe piața bursieră.

Desigur, nu puteți pune electricitatea într-un contract inteligent, nu-i așa? Deci, în schimb, puneți un jeton în contractul inteligent care reprezintă în mod legal electricitatea. Acesta este unul dintre cele mai bune lucruri despre contractele inteligente pe Ethereum, NEO și alte monede similare – puteți simboliza lucruri reale și le puteți pune în blockchain.

Jetoane (pentru dApps)

Al treilea tip principal de criptocurrency este un simbol – de același tip despre care tocmai am vorbit! Dintre cele trei tipuri principale de criptomonede, acestea sunt cele care mi se par cele mai interesante. În comparație cu celelalte două tipuri principale de criptomonede, acestea sunt complet unic în faptul că nu au propriul lor blockchain.

Sunt folosite pe dApps (aplicații descentralizate); acestea sunt aplicațiile despre care v-am spus, care pot fi construite pe blockchain-uri precum Ethereum și NEO. Aplicațiile dApp sunt construite pentru a utiliza contracte inteligente, motiv pentru care folosesc jetoane.

Totuși, jetoanele lor nu trebuie să reprezinte un lucru fizic precum electricitatea sau o casă. Ele pot fi în schimb obișnuite cumpărați lucruri de pe dApp. Fie asta, fie ele pot fi obișnuite obține anumite avantaje – lucruri precum taxe reduse și taxe de vot.

Tipuri de criptomonede: un teanc de Bitcoins, cu unul în față.

Jetoanele au întotdeauna un preț pentru care pot fi vândute, motiv pentru care unii le cumpără. Unii oameni cumpără jetoane pentru a le vinde ulterior la un preț mai mare, în loc să le cumpere pentru a le utiliza pe dApp.

Deoarece aplicațiile dApp sunt construite pe alte blockchains (cum ar fi Ethereum și NEO), o tranzacție de token este încă verificată de nodurile de pe blockchain-ul Ethereum sau NEO. Aceasta înseamnă că taxa de tranzacție este încă plătită cu Ether sau NEO și nu cu jetonul.

Deci, pentru a face o tranzacție pe un dApp (adică pentru a utiliza un jeton), trebuie să aveți niște Ether sau NEO (sau oricare altcoin pe care este construit dApp) pentru a plăti taxele de tranzacție.

Un sfat rapid: să pronunți corect dApp, să zicem "dee-app".

Criptomonedele de top

Deci, am acoperit acum diferitele tipuri de criptomonede.

În această secțiune, voi acoperi criptomonedele de top. Voi trece peste patru dintre criptomonedele de top si scrie o scurtă listă de argumente pro și contra care vin cu fiecare.

Deci, să aruncăm o privire!

Bitcoin

După cum am acoperit deja Bitcoin, nu mă voi repeta. Așadar, voi sări peste descrierea Bitcoin și voi trece direct în avantajele și dezavantajele Bitcoin.

Pro

 • Vor exista doar 21 de milioane de Bitcoins. Majoritatea acestor Bitcoin au fost deja exploatate de utilizatori. Există în prezent în jur de 17 milioane de bitcoin, deci mai sunt în jur de 4 milioane de exploatate. Această limită scăzută pentru Bitcoin este bună pentru preț – dacă o mulțime de oameni doresc Bitcoin, dar nu sunt disponibili mulți Bitcoins, oamenii care vor Bitcoin vor plăti mai mult pentru asta. Asta ar face ca prețul să crească!
 • Bitcoin este mai ușor de lichidat decât tipurile de criptomonede rivale. Aceasta înseamnă că este mai ușor să convertiți Bitcoin în numerar. Așa este – pentru că Bitcoin este atât de popular, este mai ușor să schimbați Bitcoin-ul dvs. contra monedei fiduciare precum USD și EUR. De asemenea, Bitcoin este pe aproape fiecare schimb de criptare de pe internet. Aceasta înseamnă că volumul de tranzacționare este foarte ridicat! De fapt, este cea mai mare dintre toate criptomonedele.
 • Mai multe magazine acceptă Bitcoin decât alte tipuri de criptomonede. Puteți cumpăra aproape orice articol folosind Bitcoin prin sutele de vânzători online care acceptă criptomoneda. Acesta este un alt mod prin care vă puteți lichida Bitcoin-ul – mai degrabă decât să-l convertiți înapoi în numerar, îl puteți cheltui doar așa cum ați face cu numerar.
 • Bitcoin este cea mai mare criptomonedă. Bitcoin a fost primul cripto și este cel mai mare. În prezent domină peste 40% din piață, care este imens! Mulți oameni cred că Bitcoin va fi întotdeauna cel mai mare (dar ar trebui să vă amintiți că aceasta este doar o opinie și că nimeni nu știe de fapt ce se va întâmpla).

Contra

 • Bitcoin fluctuează foarte mult. Aceasta înseamnă că prețul Bitcoin se schimbă foarte mult în fiecare zi. De fapt, Muntele. Gox se prăbușește a cauzat de fapt prețul Bitcoin scade cu 50% sub ceea ce era cu o zi înainte. Unora investitorii le plac fluctuațiile, dar persoanelor care pierd bani din cauza fluctuațiilor, cu siguranță nu le plac.
 • Bitcoin poate fi înlocuit cu o criptomonedă mai bună. Așa cum am menționat în secțiunea despre altcoins, există sute de variante pe Bitcoin care există astăzi. Bitcoin are aproape 10 ani acum. Oricare dintre aceste monede mai noi ar putea în cele din urmă să înlocuiască Bitcoin – sunt mai noi și mai avansate.
 • Oamenii încă folosesc Bitcoin pentru o crimă. Reputația Bitcoin se îmbunătățește încă de la începuturile sale pe Silk Road, dar tot nu este perfect. Auzim doar despre câțiva oameni care sunt urmăriți penal pentru că au folosit Bitcoin ilegal, dar sunt probabil mult mai mulți oameni care îl folosesc ilegal și nu sunt prinși. Acestea includ lucruri precum escrocheriile și evitarea impozitelor.

Ethereum

Spre deosebire de Bitcoin, Ethereum este o platformă care permite oamenilor să construiască dApp-uri, jetoane, și contracte inteligente. Moneda sa se numește Eter (ETH).

Tipuri de criptomonede: o monedă Ethereum.

Anterior, ne-am uitat la cât de importante erau contractele inteligente și câte posibilități au deblocat pentru viitor. Acum, să analizăm principalele argumente pro și contra pentru Ethereum:

Pro

 • Utilizatorii dApp-urilor construite pe Ethereum vor avea întotdeauna nevoie de Ether. Ei au nevoie de Ether pentru a plăti taxele de tranzacție pe dApp-uri, deoarece dApp-urile rulează pe blockchain-ul Ethereum. Deci, la fel ca sandvișul cu jeleu cu unt de arahide, Ether nu se va demoda niciodată!
 • Multe proiecte noi sunt construite pe Ethereum. Majoritatea acestor proiecte vor dura ani să se dezvolte, cu toate acestea, multe dintre ele ar putea fi uriașe când vor fi finalizate.
 • Viteză. Ethereum poate procesa tranzacții în câteva secunde, în timp ce tranzacțiile Bitcoin durează peste 10 minute.

Contra

 • Există mult mai multe monede Ether decât există Bitcoins. Mai devreme, am vorbit despre cum o parte din valoarea Bitcoin provine din faptul că există o ofertă limitată. Nu este cazul Ethereum – există aproape 100.000.000 de monede de eter în acest moment și nu vor înceta niciodată să fie create. Cu toate acestea, rata la care sunt produse vor încetini foarte mult, deci nu este o problemă prea mare în opinia mea.

Tipuri de criptomonede: platforma Ethereum.

Clipoci

Pe scurt, Clipoci este un blockchain conceput pentru a fi utilizat de bănci pentru a-și face plățile mai repede. Este cunoscută sub numele de moneda bancherului și există numeroase parteneriate cu bănci globale la care se lucrează în prezent.

Pro

 • Companiile mari, bine respectate (precum băncile globale) au încredere în Ripple. Organizații financiare uriașe (cum ar fi băncile și guvernele) au colaborat cu Ripple. Mulți mai sunt încă parteneri, dar au planuri. Deci, ca alternativă la moneda fiduciară, Ripple poate fi cea mai bună opțiune pentru tine în lumea finanțelor. Deoarece lucrează cu guvernele, puterea pe care trebuie să o răspândească ar putea fi motivul pentru care reușește.

Contra

 • Spre deosebire de alte criptomonede, Ripple nu este descentralizat. În schimb, este centralizat. Compania din spatele Ripple (numită Ripple Labs) deține majoritatea jetoanelor Ripple (XRP). Deci, dacă ar dori, ar putea vinde toate jetoanele lor, iar prețul XRP ar scădea a lot. Acest lucru este extrem de puțin probabil, deoarece nu ar dori să își vândă toate jetoanele. Dar trebuie să fac un punct despre asta pentru că este încă posibil.

Tipuri de criptomonede: prima pagină a platformei blockchain Ripple.

Litecoin

Litecoin este o bifurcație a Bitcoin! Deci, practic, blockchain-ul Litecoin a făcut parte din blockchain-ul Bitcoin, dar s-a împărțit când a fost oferită actualizarea Litecoin. Deci, este foarte similar, dar are caracteristici diferite față de Bitcoin. A fost creat pentru îmbunătăți ceea ce a creat Bitcoin.

Litecoin a fost mult în știri în ultima vreme, deoarece va fi prima criptomonedă folosiți Rețeaua Lightning. Rețeaua Lightning rezolvă o mulțime de probleme pentru criptomonede, cum ar fi scalabilitate – utilizând rețeaua de iluminat, Litecoin va putea procesa mult mai multe tranzacții pe secundă.

Pro

 • Litecoin este atât mai rapid, cât și mult mai ieftin decât Bitcoin. Tranzacțiile Litecoin iau secunde, precum tranzacțiile Ethereum. Tranzacțiile Bitcoin durează peste 10 minute.

De asemenea, tranzacțiile Bitcoin pot fi costisitoare, ceea ce le face inutile pentru trimiterea unor sume mici. Așa cum sunt tranzacțiile Litecoin mult mai ieftin, Litecoin este mult mai bun pentru microplăți (plăți mici), motiv pentru care se numește monedă „Lite”.

Contra

 • Litecoin este încă doar o ușoară îmbunătățire în Bitcoin. Dacă Bitcoin se poate îmbunătăți, astfel încât să poată scala și oferi mai ieftin & tranzacții mai rapide, s-ar putea să nu fie nevoie de Litecoin.

Pentru mai multe informații despre Litecoin, poziția sa pe piață și avantajele și dezavantajele sale, citiți Predicția prețului Litecoin ghid.

Tipuri de criptomonede: prima pagină a platformei Litecon blockchain.

Concluzie

După ce ați citit acest ghid, ar trebui să fiți mult mai familiarizați cu cele mai populare criptomonede atunci când vine vorba de ambele comercial și tehnologie, și diferitele tipuri de criptomonede care există. Știți în ce fel sunt diferite între ele și înțelegeți unele dintre avantajele și dezavantajele fiecăruia.

Acest lucru vă pune într-o poziție mult mai bună pentru a începe să faceți cercetări suplimentare și să vă faceți propria opinie cu privire la fiecare dintre ele.

Deci, acum că ați citit acest ghid, ce părere aveți despre criptomonedele de top și diferitele tipuri de criptomonede? Care este preferatul tau? Să-mi dai de veste!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me