Astăzi, vom analiza un subiect care încurcă adesea persoanele care sunt noi în domeniul criptomonedei – Token vs Coin.

Uneori oamenii folosesc termenul „monedă” pentru a se referi la ceea ce alții numesc „jetoane” și „jeton” pentru a se referi la ceea ce alții numesc „monede”. Unele persoane vor folosi oricare nume pentru a se referi la toate activele digitale disponibile în prezent.

Cu toate acestea, există diferențe foarte mari între monedele criptografice și jetoanele criptografice, deci este important să știți care sunt acestea!

Acest ghid Token vs Coin va începe prin a analiza de ce există atât de multă confuzie în ceea ce privește cei doi termeni. Apoi va oferi câteva explicații despre ceea ce sunt cu adevărat monedele și jetoanele, vă va oferi exemple de monede și jetoane și vă va explica modul în care sunt utilizate fiecare.

Până la sfârșitul acestui ghid, veți putea recunoaște, de asemenea, dacă un activ digital este un simbol sau o monedă. Pentru ce ești aici, corect?

Asadar, haideti sa începem!

Jeton vs monedă: Ce este o monedă?

Definiția unei monede digitale este un atu nativ propriului blockchain. Gândiți-vă la Bitcoin, Litecoin sau Ether. Fiecare dintre aceste monede există pe propriul lor blockchain.

Ultimul cupon Coinbase găsit:

Deci, pentru a face acest lucru un pic mai clar:

 • Bitcoin funcționează și funcționează pe blockchain-ul Bitcoin
 • Ether operează și funcționează pe blockchain-ul Ethereum
 • NEO operează și funcționează blockchain-ul NEO

Tranzacțiile de monede digitale pot fi făcute de la o persoană la alta. Cu toate acestea, nici o monedă fizică nu se mișcă atunci când le trimiteți și le primiți. Toate „monedele” există ca date pe o bază de date gigantică globală. Această bază de date (sau blockchain) ține evidența tuturor tranzacțiilor și este verificată și verificată de computerele din întreaga lume.

Sfat rapid: Ar trebui să vă spun acest lucru înainte de a continua să citiți – dacă nu sunteți deja familiarizați cu tehnologia blockchain, citiți-ne Blockchain explicat ghid înainte de a citi acesta. Este important să înțelegeți blockchain-ul înainte de a încerca să înțelegeți diferența dintre o monedă și un simbol!

Jeton vs monedă: Cum se folosește o monedă?

Monedele digitale sunt, în general, utilizate în același mod în care este o monedă din viața reală – ca și banii. Vă puteți gândi la monede precum Bitcoin, Litecoin și Monero, la fel ca monedele din portofel sau păsări. Adesea, ele nu servesc altui scop decât să fie folosite ca bani. Aceste monede „numai în numerar” sunt utilizate:

 • Pentru a transfera bani (puteți da și primi valoare folosindu-le)
 • Ca un depozit de valoare (pot fi salvate și schimbate ulterior pentru ceva util)
 • Ca unitate de cont (puteți preța bunuri sau servicii în ele)

Să folosim Bitcoin ca exemplu pentru a ne asigura că înțelegeți afirmațiile de mai sus.

 • BTC poate fi folosit pentru a plăti bunuri și servicii pe internet și în multe locuri din lumea reală.
 • Îl puteți păstra pentru o perioadă lungă de timp și nu i se întâmplă nimic. Apoi îl puteți schimba cu ceva de valoare egală mai târziu.
 • Lucrurile pe care le cumpărați pot fi la prețuri și în BTC.

În afară de aceste utilizări monetare, nu există altă utilizare pentru Bitcoin. Nu se poate miza pentru a câștiga mai mulți Bitcoins și nu trebuie să fie folosit pentru a opera o anumită aplicație. Se folosește ca bani și atât.

Cu toate acestea, unele monede digitale (cum ar fi Ether, NEO și DASH) au mai multe caracteristici decât simpla utilizare ca formă de bani. Am enumerat aceste utilizări mai jos:

 • Eterul (ETH) este utilizat pentru a alimenta tranzacțiile din rețeaua Ethereum. Jetoanele pot fi construite pe Ethereum, dar Ether este încă obligat să trimită un jeton. Finanțează costurile miniere (plătește computerele care verifică tranzacțiile în rețeaua Ethereum).
 • NEO (NEO) este mizat într-un portofel pentru a câștiga un dividend. Acest dividend este cunoscut sub numele de GAS. Jetoanele pot fi construite pe NEO, la fel ca pe Ethereum. Când trimiteți un token în rețeaua NEO, trebuie să plătiți GAS ca taxă de tranzacție, în același mod în care Ether este utilizat pentru a plăti taxe Ethereum.
 • În cele din urmă, deținerea suficientă Dash (DASH) permite utilizatorilor să voteze decizii importante pentru rețeaua Dash. Dacă există o idee sugerată pentru a actualiza rețeaua DASH, cei care dețin suficient Dash pot vota pentru a decide dacă actualizarea ar trebui să aibă loc. Aceste drepturi de vot permit deținătorilor DASH să aibă un cuvânt de spus în ceea ce privește evoluția proiectului.

Notă: Dividendele criptografice sunt monede sau jetoane care se acordă pentru deținerea unui anumit activ. Un bun exemplu este GAZUL NEO. Aceasta se plătește utilizatorilor care lasă monede într-un portofel și mizați-le pentru a securiza rețeaua. Deținătorul este plătit GAS la o rată stabilită pentru aceasta. Este disponibil numai pe blockchain-urile care utilizează un consens Proof of Stake (PoS). Comparați schimburile de criptare unul lângă altul cu altele

Știați?

V-ați întrebat vreodată ce schimburi de criptare sunt cele mai bune pentru obiectivele dvs. de tranzacționare?

Vedea & comparați TOP3 schimburile de cripte unul lângă altul

Jeton vs monedă: exemple de monede

Toate activele digitale cu cea mai mare capacitate de piață sunt definite astăzi ca monede. Cu toate acestea, nu toate monedele au o capacitate de piață mare. Site web cu prețuri industriale Coinmarketcap listează peste 900 de exemple diferite de monede.

Desigur, nu vom lista aici fiecare monedă digitală. Puteți vedea lista completă la Coinmarketcap. Cu toate acestea, am inclus unele dintre cele mai familiare și bifele lor. Acest lucru ar trebui să vă ajute să înțelegeți la ce ne referim când folosim termenul „monedă”.

Bitcoin (BTC)

Bitcoin (BTC)

Bitcoin Cash (BCH)

Bitcoin Cash (BCH)
Litecoin (LTC)Litecoin (LTC)

Ethereum (ETH)

Ethereum (ETH)

Ripple (XRP)

Ripple (XRP)

Cardano (ADA)

Cardano (ADA)

Stelar (XLM)

Stelar (XLM)

NEO (NEO)

NEO (NEO)

NEM (XEM)

NEM (XEM)

Monero (XMR)

Monero (XMR)

Notă: Bifatorul reprezintă cele trei sau patru litere după numele fiecărui activ digital. Majoritatea schimburilor se referă la monede și jetoane după bifatorul lor, nu numele complet.

Jeton vs monedă: Ce este un jeton

Jetoanele se numesc adesea monede digitale. Cu toate acestea, acest lucru nu este corect. Există o diferență majoră!

Jetoanele sunt create pe blockchain-uri existente. De fapt, datorită creării și facilitării contractelor inteligente, cea mai comună platformă de jetoane blockchain este Ethereum. Jetoanele construite pe platforma Ethereum sunt cunoscute sub denumirea de jetoane ERC-20.

Cu toate acestea, există altele precum NEO, Waves, Lisk și Stratis. În timp ce, așa cum s-a menționat mai sus, jetoanele de pe platforma Ethereum sunt cunoscute sub numele de jetoane ERC-20, NEO folosește jetoane cunoscute sub numele de jetoane NEP-5.

Oricine își poate crea propriul jeton personalizat pe una dintre aceste platforme.

Jeton vs monedă: Cum sunt create jetoanele

Este nevoie de surprinzător de puțin Abilitate tehnică, de fapt. Nu l-aș recomanda unui începător complet, dar pentru cineva cu un pic de experiență în programare, nu ar dura atât cât ai putea crede. Totuși, are nevoie ca dezvoltatorul să cheltuiască o parte din monedele native pe blockchain-ul pe care este creat tokenul.

De exemplu, dacă simbolul este creat pe Ethereum, creatorul va trebui să cheltuiască Ether pentru a-i determina pe minerii din rețea să valideze tranzacția (crearea) simbolului..

Este important să ne amintim că taxele trebuie plătite pentru toate tranzacțiile de jetoane pe un blockchain, nu doar pentru crearea jetonului. Prin urmare, orice aplicație construită pe Ethereum trebuie să utilizeze monede Ether pentru a transfera jetoanele specifice aplicației de la un utilizator la altul sau între aplicație și utilizator.

Acesta este același lucru cu modul în care tranzacțiile cu monede necesită taxe pentru a fi plătite celor care asigură rețeaua.

Jeton vs monedă: scopul lor

Cele mai multe jetoane există pentru a fi utilizate cu aplicații descentralizate sau dApp-uri. Când dezvoltatorii își creează jetonul, ei pot decide câte unități doresc să facă și unde vor fi trimise aceste jetoane noi atunci când sunt create. Vor plăti o parte din criptomoneda nativă pe blockchain-ul pe care creează tokenul în acest moment.

Odată create, jetoanele sunt adesea folosite pentru a activa caracteristicile aplicației pentru care au fost concepute.

De exemplu, Musicoin este un simbol care permite utilizatorilor să acceseze diferite caracteristici ale platformei Musicoin. Aceasta ar putea fi vizionarea unui videoclip muzical sau transmiterea în flux a unei melodii.

Binance (schimbul) are, de asemenea, propriul simbol. Când utilizatorii tranzacționează cu BNB (token Binance), taxele lor sunt cu 50% mai mici.

Unele jetoane sunt create pentru un scop complet diferit: să reprezinte un lucru fizic. Să presupunem că vrei să-ți vinzi casa folosind un contract inteligent. Nu îți poți pune fizic casa în contractul inteligent, nu-i așa? Nu.

Deci, în schimb, puteți utiliza un simbol care vă reprezintă casa.

WePower (WPR) este un bun exemplu de simbol care reprezintă un lucru fizic – reprezintă electricitate. Proiectul WePower este un dApp care permite utilizatorilor să cumpere și să vândă energie electrică pe blockchain folosind contracte inteligente. Jetonul său (WPR) reprezintă o anumită cantitate de energie.

Jeton vs monedă

Jeton vs monedă: un beneficiu imens al creării unui jeton

Deoarece dezvoltatorul unui dApp și un token nu trebuie să își creeze propriul blockchain, acesta le economisește timp și resurse. Aceștia pot utiliza caracteristicile criptomonedei cu aplicația lor, beneficiind în același timp de securitatea blockchainului nativ.

Timpul nu este singurul lucru pe care îi salvează – dacă și-ar crea propriul blockchain și monedă în loc de dApp și jeton, ar trebui să găsească și mineri pentru a-și verifica tranzacțiile..

Este nevoie de mulți mineri pentru a crea un blockchain puternic care nu poate fi atacat. Este mult mai logic ca multe computere să lucreze pe un blockchain partajat pe care mai multe aplicații pot rula, mai degrabă decât să existe mii de blockchains slabi, în cea mai mare parte centralizați.

Este doar un proces mult mai lung, mult mai scump.

Jeton vs monedă: o privire ulterioară asupra modului în care funcționează jetoanele

Jetoanele sunt folosite pentru a interacționa cu aplicații descentralizate care sunt construite deasupra diferitelor blockchains. Un bun exemplu este Civic. Civic folosește un simbol numit CVC.

Aplicația lor ține evidența identităților criptate pe blockchain-ul Ethereum. Acesta își propune să ofere un mod mai ieftin, mai fiabil și mai eficient de verificare a identităților. Să vedem cum funcționează.

Dacă plecați într-o vacanță străină, ar trebui să vă confirmați identitatea în multe locuri pe drum. Primul ar putea fi compania aeriană. Dacă compania aeriană a fost partener al Civic, v-ar trimite un cod QR pentru a cere informații despre dvs. (călătorul).

Folosind aplicația Civic, v-ați trimite datele direct companiei de pe dispozitivul dvs. mobil. Informațiile sunt stocate pe dispozitiv, dar sunt complet criptate. Acest lucru îl împiedică să fie furat. O scanare a amprentei sau a irisului poate dovedi că sunteți proprietarul datelor primite.

Apoi puteți utiliza același dispozitiv pentru a vă verifica identitatea în diferite puncte de-a lungul drumului (aeroport, hotel etc.). Fiecare companie sau organizație care vă utilizează identitatea digitală poate valida datele folosind blockchain-ul. Cu cât aplicația este utilizată de mai multe ori, cu atât mai multă încredere are terții în identitatea digitală stocată cu Civic.

Jetonul CVC în sine este utilizat pentru a tranzacționa în aceste servicii legate de identitate. Este folosit pentru a plăti verificatorilor ID-urilor (bănci, guverne și alte surse de încredere) pentru a efectua verificările necesare „știu-vă-clientul”. Înregistrările acestora sunt apoi stocate în blockchain / baza de date.

Unele CVC vă sunt trimise, de asemenea, utilizatorului. Acest lucru este pentru a încuraja utilizarea Civic, deoarece companiile care au nevoie de verificarea documentelor vor trebui în cele din urmă să cumpere mai multe jetoane de la utilizatori. Acest lucru creează o economie în care toată lumea este recompensată pentru participare.

După cum puteți vedea, simbolul civic funcționează într-un mod care este mai mult decât pur și simplu monetar. De asemenea, platforma Civic nu ar accepta BTC, ETH sau NEO să își folosească serviciile – este doar simbolul CVC. Dar fiecare tranzacție necesită și Ether, desigur, deoarece este construită pe blockchain-ul Ethereum și minerii trebuie plătiți.

Jeton vs monedă: Jeton de securitate, Jeton de acțiune sau Jeton de utilitate

În cele din urmă, în definiția noastră de jetoane, să analizăm câteva tipuri diferite de jetoane. Sunt cunoscute sub denumirea de jetoane de securitate sau de active, jetoane de plată, jetoane de capitaluri proprii și jetoane de utilitate.

În februarie 2018, autoritățile de reglementare financiare elvețiene FINMA ghiduri publicate care defineau ce sunt securitatea sau activele, utilitatea sau jetoanele de plată. Aceasta a fost pentru a-i ajuta să descopere cum să trateze diferite jetoane atunci când ia în considerare legalitatea lor:

Jeton vs Jeton de securitate a monedei Jetoane de securitate – majoritatea jetoanelor emise de ICO sunt jetoane de securitate. Persoana care le cumpără își investește banii în ICO cu așteptarea profitului. Conform legislației elvețiene, acestea sunt tratate în același mod ca valorile mobiliare tradiționale. Jeton vs Jeton de capital propriu Jetoane de capitaluri proprii – dacă un token reprezintă o parte din acțiunile sau capitalurile proprii ale companiei care le emite, este un token de capitaluri proprii. Cu toate acestea, puține companii au încercat un astfel de ICO, deoarece nu există prea multe îndrumări de reglementare cu privire la ceea ce este legal și ce nu. Jeton vs Jeton utilitar monedă Jetoane utilitare – numite și jetoane de aplicație. Sunt utilizate pentru a oferi oamenilor acces fie la un produs, fie la un serviciu. De asemenea, sunt rare, deoarece se așteaptă ca majoritatea jetoanelor să câștige valoare pe baza ofertei limitate. Jeton vs Jeton de plată a monedei Jetoane de plată – jetoanele de plată nu au alt scop decât să plătească pentru bunuri și servicii.

Când au clasificat tipurile de jetoane disponibile în prezent, FINMA a avut grijă să sublinieze că fiecare jeton ar putea intra în mai multe categorii.

Este probabil ca mai multe autorități de reglementare financiară să ofere definiții ușor diferite pe măsură ce spațiul devine mai stabilit. ICO-urile și jetoanele sunt încă concepte foarte noi. Este de înțeles că legea nu a ajuns încă din urmă.

Pentru mai multe informații despre ICO, consultați Ce este un ICO ghid.

Jeton vs monedă: Concluzie

Acum ar trebui să înțelegeți ce se înțelege atunci când cineva spune „monedă” digitală și „jeton” digital. Nu a fost atât de confuz, la urma urmei, nu-i așa??

Acum ar trebui să cunoașteți definiția simplă atât a unei monede, cât și a unui simbol: monedele sunt native din propriul lor blockchain. În timp ce jetoanele au fost construite deasupra unui alt blockchain, cum ar fi Ethereum, NEO sau Waves.

De asemenea, ar trebui să cunoașteți cele mai frecvente utilizări atât pentru monede, cât și pentru jetoane. Monedele sunt folosite cel mai adesea pur și simplu ca bani; cu toate acestea, unele monede au alte utilizări. Acestea includ folosirea pentru alimentarea aplicațiilor, utilizarea ca miză pentru validarea unei tranzacții într-o rețea sau utilizarea pentru alimentarea tranzacțiilor inteligente cu contract și token..

Între timp, jetoanele au un alt scop. Dacă au fost create pentru a fi utilizate pe un dApp, atunci scopul lor va depinde de aplicația însăși. În unele cazuri, acestea sunt pentru funcții precum drepturile de vot. În alte cazuri, acestea sunt utilizate pentru tranzacții pe dApp (cum ar fi Civic) sau pentru a recompensa utilizatorii cu lucruri precum taxe reduse etc. (cum ar fi Binance).

Vi s-au oferit o mulțime de exemple atât de monede, cât și de jetoane pentru a vă ajuta să dezvoltați o înțelegere clară a ceea ce înțelegem prin fiecare termen.

Deci, acum că știți definiția monedei și definiția simbolului, gândiți-vă la criptele dvs. preferate … sunt monede sau jetoane? Întrebați-mă dacă nu sunteți sigur și voi confirma care sunt acestea!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me