În primul rând, a fost Coca-Cola vs Pepsi, apoi a fost Batman vs Superman, iar acum evenimentul principal! Litecoin vs Bitcoin!

Acum zece ani, nimeni nu știa ce este o criptomonedă. Acum sunt mii și se transformă într-o afacere foarte mare. Două superstaruri ale lumii criptomonedelor sunt Bitcoin și Litecoin. Cele două sunt strâns legate, dar ceea ce este mai bine?

Acest ghid Litecoin vs Bitcoin vă va învăța tot ce trebuie să știți despre această pereche celebră. Veți afla de unde au venit, cum funcționează, ce valorează și care este mai bine.

Lumea cripto se schimbă rapid, astfel încât să nu avem timp de pierdut. Du-te la frigider și ia o cutie de Coca-Cola (sau Pepsi, fie că e bine!) Și să începem.

O scurtă istorie a Litecoin vs Bitcoin

În noiembrie 2008, a fost scrisă o lucrare de către un codator misterios numit Satoshi Nakamoto. Ziarul s-a numit Bitcoin: un sistem electronic de numerar peer-to-peer. Așa s-a născut criptomoneda.

Ultimul cupon Coinbase găsit:

Bitcoin a fost prima monedă digitală reală. A promis un viitor fără bănci. Oferea un viitor în care oamenii să își poată trimite bani unii către alții, peste tot în lume, rapid și în siguranță.

În februarie 2011, 1 Bitcoin valora 1 dolar SUA. Până în iunie, 1 Bitcoin a meritat 31 Dolari americani. În următorii câțiva ani, Bitcoin va deveni din ce în ce mai popular. Cu toate acestea, nu toată lumea a fost mulțumită de modul în care a funcționat.

Charlie Lee a crezut că Bitcoin ar putea funcționa mai bine. El a decis să schimbe unele dintre regulile Bitcoin. El a vrut să facă Bitcoin mai rapid și mai ieftin. Ideile sale au provocat un dezacord între utilizatorii Bitcoin.

În cripto, un dezacord între utilizatori cu privire la regulile unei monede se numește furculiță. Dacă un dezacord este suficient de mare, moneda poate fi împărțită în două. Aceasta se numește furcă dură.

Pe 7 noiembrie 2011, Bitcoin s-a împărțit în două. Furca tare a creat o monedă nouă numită Litecoin. Doi ani mai târziu, toată Litecoinul din lume valora 1 miliard de dolari SUA (USD).

Ambele monede sunt acum foarte populare. Care dintre ele este cel mai bun, întrebi? Este posibil să le aveți pe amândouă sau una o va înlocui pe alta? Acestea sunt întrebări dificile de răspuns.

Pentru a răspunde la aceste întrebări, trebuie să comparați Bitcoin și Litecoin în mai multe moduri. Mai jos este un tabel cu principalele diferențe dintre cele două monede.

Bitcoin Litecoin
Creată 3 ianuarie 2009 7 noiembrie 2011
Creat de Satoshi Nakamoto Charlie Lee
Timpul mediu de tranzacție 10 minute 2,5 minute
Recompensă bloc pe bloc 12.5 25
Limita de aprovizionare 21 de milioane 84 de milioane
Capitalizare de piață. în USD 153,9 miliarde 9,7 miliarde
Valoare de 1 în USD 9088.16 173,55

Cifre corecte începând cu 21.03.18 (coinmarketcap.com)

Nu vă faceți griji dacă găsiți toate acestea confuze. Până la sfârșitul acestui ghid, veți înțelege fiecare diferență dintre Litecoin și Bitcoin. Veți putea da propriul răspuns la întrebare, este Litecoin mai bun decât Bitcoin?

În Litecoin vs Bitcoin, Litecoin a fost creat pentru că Charlie Lee a vrut să schimbe modul în care a funcționat Bitcoin. Aceasta este prima diferență dintre cele două, așa că să începem de aici …

Runda 1! Ding!

Litecoin vs Bitcoin: Tehnologie

Lucrul special despre tehnologia Bitcoin este blockchain-ul său. Un blockchain este o înregistrare digitală imensă a tranzacțiilor. Înregistrarea este stocată într-o rețea de mii de computere numite noduri.

Utilizatorii își pot trimite reciproc bani în întreaga lume. Nu trebuie să folosească băncile sau să se îngrijoreze de comisioane și rate de schimb mari. Să folosim un exemplu pentru a vedea cum funcționează;

Dacă Michael vrea să trimită lui Jackson 10 Bitcoin (BTC), tranzacția trebuie verificată. Verificarea înseamnă că rețeaua trebuie să verifice dacă Michael are cel puțin 10 BTC înainte să i se permită să o trimită. Dacă mai mult de jumătate din nodurile din rețea sunt de acord că tranzacția este legitimă, tranzacția se poate întâmpla și se adaugă la blockchain.

Tranzacțiile sunt reunite în grupuri numite blocuri înainte de a fi adăugate la blockchain. Nodurile care verifică blocurile primesc o recompensă pentru munca pe care au făcut-o. Recompensa este o monedă nouă. Pe blockchain-ul Bitcoin, recompensa este de 12,5 BTC noi. Acest proces se numește minerit, deoarece este un pic ca săpat pentru aur!

Exploatarea pentru Bitcoin este costisitoare. Ai nevoie de un computer puternic pentru a face acest lucru și procesul folosește multă energie electrică. De asemenea, este destul de lent. Fiecare bloc nou durează aproximativ zece minute pentru a fi adăugat la blockchain. Aici intervin Charlie Lee și Litecoin.

Regulile pentru a decide cum funcționează mineritul Bitcoin se numesc SHA-256. Aceste reguli au vrut să le schimbe Charlie Lee. Noile reguli pe care le-a creat se numesc scrypt. Exploatarea cu criptare este de patru ori mai rapidă decât SHA-256 și necesită mult mai puțină energie electrică.

Fiecare bloc nou de tranzacții durează doar 2,5 minute pentru a fi adăugat la blockchain-ul Litecoin. Recompensa pentru fiecare bloc verificat este de 25 de noi Litecoin (LTC).

Fanii Bitcoin spun că SHA-256 este mai sigur decât scrypt. Ei spun acest lucru deoarece SHA-256 durează mai mult și, prin urmare, este mai probabil să detecteze erori. Ei cred că scrypt grăbește procesul de verificare.

Cu toate acestea, fanii Litecoin cred că modificările făcute de Charlie Lee la regulile Bitcoin sunt mult mai bune. Deoarece face din Litecoin o platformă mai ieftină și mai rapidă. Niciun blockchain nu a fost vreodată piratat.

Ce crezi, cine a primit cea mai bună tehnologie? O voi da pe aceasta la Litecoin.

Să vedem cum se compară cele două ca investiții …

Runda 2!

Litecoin vs Bitcoin: Investiție

Investitorii sunt foarte încântați de criptomonede. Unii fac o mulțime de bani tranzacționând cu criptomonede. masa mai jos arată schimbările de preț ale Litecoin față de Bitcoin în ultimii cinci ani:

Data 1 Bitcoin 1 Litecoin
16 iunie 2013 100,16 USD 2,07 USD
15 decembrie 2013 849,68 USD 29,39 USD
15 iunie 2014 568,19 USD 9,79 USD
14 decembrie 2014 347,8 USD 3,48 USD
14 iunie 2015 233,28 USD 1,94 USD
13 decembrie 2015 433,85 USD 3,59 USD
19 iunie 2016 752,33 USD 5,54 USD
18 decembrie 2016 791,71 USD 3,7 USD
18 iunie 2017 2.621 USD 45,33 USD
17 decembrie 2017 19.528,93 USD 318,89 USD
18 martie 2018 7.720,85 USD 148,14 USD

După cum puteți vedea, ambele monede au atins cea mai mare valoare de până acum, la sfârșitul anului 2017. Unele critici cred că investiția în criptomonede acum este o idee proastă. Ei cred că popularitatea Bitcoin și Litecoin face parte dintr-un balon de investiții.

Notă: într-un balon de investiții, prețul unui produs crește mult mai mult decât valoarea sa din lumea reală. Când bulele „izbucnesc”, prețul produsului scade, foarte repede!

Fanii cripto cred că monedele vor continua să fie populare din cauza utilizărilor din lumea reală pe care le au. Amintiți-vă, toată această tehnologie blockchain este încă nouă, nimeni nu știe cât de importantă ar putea deveni.

Cumpărarea Bitcoin acum este costisitoare și cam riscantă. Ca investiție, ar putea fi prea târziu pentru a începe să cumpărați Bitcoin. Prețul a scăzut foarte mult anul acesta. Cu toate acestea, Litecoin este mai nou și ar putea deveni la fel de popular ca Bitcoin. Creșterea sa a fost lentă, dar constantă.

Viitorul este incert pentru toate criptomonedele. Nimeni nu știe ce monede vor fi valoroase și care vor fi inutile. Deci, care credeți că va fi mai valoros în viitor, Bitcoin sau Litecoin?

Runda 3!

Litecoin vs Bitcoin: Magazin de valoare

Dacă ceva este valoros, acesta poate fi schimbat cu bunuri și servicii. Un depozit de valoare este ceva care nu este doar valoros, dar rămâne valoros. Cel mai cunoscut magazin de valoare din lume este aurul. Aurul este valoros de sute de ani în fiecare țară de pe planetă, de aceea este numit un metal prețios.

Monedele pot fi, de asemenea, depozite de valoare. Monedele țărilor puternice, cum ar fi SUA, sunt depozite de valoare mai bune decât țările mai slabe, mai puțin stabile, precum Siria. Dar criptomonedele?

Criptomonedele sunt încă noi. Niciunul nu este un magazin de valoare precum aurul. Cu toate acestea, ele au potențialul de a deveni magazine de valoare.

Aurul este un mare depozit de valoare, deoarece este prețios și există doar o cantitate limitată din el în lume. Aurul este o dovadă a inflației. Aceasta înseamnă că valoarea sa nu crește și coboară mult. Valoarea sa este previzibilă și fiabilă.

Acest lucru ar putea fi adevărat și în cazul Bitcoin și Litecoin. Amândoi au provizii limitate. Vor exista doar 21 de milioane de Bitcoin și vor exista doar 84 de milioane de Litecoin. Acest lucru înseamnă că ambii ar putea deveni bunuri de valoare.

Bitcoin este cea mai veche și mai de încredere criptomonedă. De asemenea, va atinge mai întâi limita de aprovizionare. Trei sferturi din totalul Bitcoin a fost deja exploatat. Aceasta înseamnă că valoarea sa ar trebui să devină previzibilă și de încredere în viitorul apropiat, la fel ca aurul!

Cred că Bitcoin va deveni un depozit de valoare pe termen lung înainte de Litecoin. Bitcoin câștigă runda!

Criptomonedele nu sunt doar magazine de valoare, nu-i așa? Ar trebui să poți cumpăra lucruri cu ei, nu? Să aruncăm o privire la ce monedă este mai bună la a fi bani …

Runda 4!

Litecoin vs Bitcoin: bani

Criptomoneda nu a înlocuit încă banii din buzunar. Nu puteți merge la supermarketul local și să plătiți cu Litecoin. S-ar putea să reușiți într-o zi curând…

Există destul de multe persoane cunoscute companii care iau Bitcoin ca plată. Printre aceste companii se numără KFC Canada, Expedia.com, OKCupid și Playboy! De ce ai mai putea avea nevoie!

Sunt mai puțini companii care acceptă Litecoin ca plată. Deși, Uber a luat Litecoin ca plată ca parte a proceselor din Republica Cehă.

Deci, Bitcoin câștigă? Poate nu. Litecoin nu este la fel de popular ca Bitcoin, dar tehnologia sa ar putea să-l facă o monedă mai bună pentru cheltuieli. Durata tranzacției Litecoin este de patru ori mai rapidă decât cea a Bitcoin. Întreprinderilor și clienților le-ar putea plăcea această idee și ar putea începe să folosească Litecoin în loc de Bitcoin.

Sau vor? Fanii Litecoin spun adesea că timpul tranzacției Litecoin îl face o monedă mai bună, deoarece este rapidă. Dacă ați încerca să cheltuiți Bitcoin într-un magazin, ați sta la ghișeu timp de 10 minute înainte de a putea pleca! Acest lucru se datorează faptului că durează 10 minute până când blockchain-ul Bitcoin verifică tranzacția.

Cu toate acestea, nu așa funcționează cheltuielile Bitcoin. Când cheltuiți Bitcoin într-un magazin (sau KFC Canada!), Magazinul va verifica dacă plata dvs. este legitimă cu câteva noduri din sistem. Nu va aștepta cele zece minute complete necesare pentru ca blockchain-ul să verifice tranzacția.

Verificând cu câteva noduri, magazinul poate fi aproape sigur că aveți suficienți bani de plătit. Aceasta se numește tranzacție cu confirmare zero.

Este ca și cum ai cheltui bani cu un card bancar normal. Dacă cumpăr o pălărie cu cardul meu bancar astăzi, banii nu vor părăsi contul meu decât mâine. Magazinul de pălării este bucuros să mă lase să am pălăria astăzi. A făcut o verificare rapidă și știe că am destui bani în cont pentru a plăti.

Bitcoin este mai popular și este luat ca plată în mai multe locuri. De asemenea, folosește tranzacții cu confirmare zero pentru a cumpăra lucrurile mai rapid. Ne pare rău, fanii Litecoin! Bitcoin câștigă din nou!

Am vorbit multe despre tehnologie și cifre. Este ușor să uitați de ce au început criptomonedele. Criptomonedele au fost inventate pentru a ajuta oamenii. Creatorii lor au dorit să ia puterea de la bănci și guverne. Au vrut să redea puterea oamenilor lumii.

Deci, ceea ce este mai democratic, Litecoin sau Bitcoin?

Runda 5!

Litecoin vs Bitcoin: Democrație

Principala diferență între Litecoin și Bitcoin este modul în care funcționează mineritul pe fiecare platformă. După cum am spus mai devreme, extragerea Bitcoin este mai dificilă și mai scumpă decât extragerea Litecoinului. Deci, pentru a câștiga bani extragând Bitcoin, aveți nevoie de un computer foarte puternic.

Majoritatea oamenilor folosesc calculatoare speciale concepute pentru a extrage Bitcoin. Care se numesc mineri ASIC? Pe măsură ce Bitcoin a crescut în valoare, mineritul Bitcoin a devenit propria sa industrie. Au fost înființate depozite întregi pentru a extrage Bitcoin. Acest lucru înseamnă că noul Bitcoin va ajunge din ce în ce mai puține persoane.

Riscul este că un procent ridicat din oferta totală a Bitcoin va fi deținut de un număr mic de oameni și companii. Se presupune că criptomonedele sunt diferite. Au fost create pentru a răspândi bogăția mai uniform.

Se poate susține, de asemenea, că cantitatea de energie utilizată pentru extragerea Bitcoin este dăunătoare pentru mediu.

Charlie Lee știa toate acestea când a creat Litecoin. Litecoin poate fi extras folosind computere normale. Minerii ASIC nu pot fi obișnuiți să exploateze Litecoin. Deci, monedele noi merg către un grup mai larg de utilizatori.

Litecoin este mai democratic, deoarece se pot implica mai mulți oameni. Această rundă este o victorie ușoară pentru Litecoin.

Înainte de a decide cine este câștigătorul general, să aruncăm o privire asupra lucrurilor noi pe care le fac acum Bitcoin și Litecoin …

Runda 6!

Litecoin vs Bitcoin: noi dezvoltări

Ambele Bitcoin și Litecoin vor să accelereze timpul de tranzacție. Ambii folosesc aceeași idee pentru a face acest lucru. Se numește Rețeaua fulgerului. Rețeaua Lightning este o modalitate de verificare a tranzacțiilor departe de blockchain-ul principal. Minerii vor avea mai puțin de lucru și întregul sistem va funcționa mai repede.

Rețeaua Lightning va permite utilizatorilor să își deschidă propriile mini-rețele. Aceste rețele se numesc canale de plată. Tranzacțiile care au loc în aceste rețele vor fi ghidate de reguli numite contracte inteligente.

Notă: Un contract inteligent este un set de condiții care trebuie îndeplinite înainte ca o tranzacție să poată avea loc.

Se speră că mii sau chiar milioane de tranzacții ar putea avea loc în acest fel. Utilizarea acestui sistem ar face posibilă tranzacționarea între platforme. Aceasta înseamnă că ați putea schimba Bitcoin-ul în Litecoin fără a utiliza un schimb de criptare. Ceea ce este minunat, deoarece schimburile criptografice percep taxe și nu sunt la fel de sigure ca tranzacționarea pe blockchains.

Dacă ați dori să vă schimbați Litecoinul în Bitcoin, tot ce trebuie să faceți este să configurați un canal de plată cu un utilizator din rețeaua Bitcoin. Acest tip de tranzacție se numește swap atomic. Atâta timp cât ambii utilizatori au suficientă monedă pentru a face schimbul, se va întâmpla. Dacă un utilizator nu are suficientă monedă, atunci nu se va întâmpla.

Bitcoin și Litecoin au început să folosească amândoi rețeaua Lightning. Cu toate acestea, unii oameni cred că Bitcoin folosind rețeaua Lightning va pune capăt Litecoin. Ei cred că timpii mai rapidi ai tranzacțiilor Bitcoin vor face inutilă Litecoin.

Nu sunt de acord. Cred că introducerea rețelei Lightning va apropia cele două platforme. Charlie Lee descris Rețeaua fulgerului ca pod între două drumuri. El a spus că drumul Bitcoin este plin de mașini, mișcându-se încet. Drumul Litecoin este aproape gol. Podul Lightning Network va facilita deplasarea mașinilor între cele două drumuri.

Cine câștigă această rundă? Este prea devreme pentru a spune. Ar putea fi amândoi câștigători aici. Este o cravata!

Acum știi tot ce trebuie să știi. Litecoin vs Bitcoin: Care este mai bine?

Si castigatorul este…

Peste șase runde de competiție interesantă, Litecoin câștigă două runde, iar Bitcoin’s câștigă două. Cu toate acestea, aceasta este doar opinia unei persoane. Opinia mea nu schimbă faptul că cel mai mare nume din criptomonedă este încă Bitcoin.

Unii oameni cred că Bitcoin este singura criptomonedă care merită folosită. Deci, dacă sunteți unul dintre acei oameni, amintiți-vă acest lucru, Bitcoin nu poate servi întreaga lume. Se crede că Bitcoin poate susține doar despre 500 milioane utilizatori. Aceasta reprezintă aproximativ 15% din populația lumii. Există un loc pe piață pentru alte monede. Dintre aceste alte monede, Litecoin este una dintre cele mai bune.

Bitcoin și Litecoin sunt adesea comparate cu aurul și argintul. Cu toate acestea, cred că seamănă mai mult cu Coca-Cola și Coca-Cola Dietetică. Unii oameni adoră Coca-Cola, alții își doresc acel gust minunat de Coca-Cola, dar cu mai puțin zahăr. Coca-Cola și Diet Coke se află pe rafturile supermarketurilor din întreaga lume. Sunt chiar unul lângă celălalt și probabil vor fi întotdeauna.

Te las cu un citat de la Charlie Lee, „Litecoin și Bitcoin vor lucra împreună pentru a rezolva nevoile mondiale de tranzacții în viitor”.

Ce părere aveți despre Litecoin vs Bitcoin? Este Litecoin mai bun decât Bitcoin? Crezi că cei doi pot lucra împreună? Să-mi dai de veste!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me