Acest ghid a fost pregătit pentru a explica diferențele dintre Ethereum și Litecoin. În ceea ce privește Ethereum, acesta va acoperi următoarele subiecte: ce este Ethereum, modul în care Ethereum folosește contracte inteligente pentru a crea mai multe cazuri de utilizare decât alte monede bazate pe blockchain, istoria Ethereum și un pic despre Enterprise Ethereum Alliance.

După secțiunea despre Ethereum, voi trece la Litecoin. Litecoin este puțin mai ușor de înțeles, ceea ce înseamnă că există mai puțin de acoperit. Vom analiza ce este Litecoin, istoria Litecoin și motivul pentru care a fost creată în primul rând!

În urma fiecărei explicații, va exista o secțiune care să compare Litecoin vs Ethereum. Aceasta va include o privire asupra diferitelor tehnologii din spatele fiecărei criptomonede. Am inclus și o diagramă de comparație Litecoin față de Ethereum.

În cele din urmă, există o secțiune despre utilizarea fiecărei tehnologii pentru plăți. Aceasta va privi Litecoin vs Ethereum numai din punct de vedere al monedei. Acesta va compara timpul de tranzacție și costurile fiecărei monede digitale. Acest lucru ar trebui să vă ajute să decideți Litecoin față de Ethereum atunci când încercați să alegeți ce monedă să utilizați pentru a plăti bunuri sau servicii online.

SFAT: Dacă sunteți deja foarte familiarizați atât cu Litecoin cât și cu Ethereum și doriți doar să vedeți cum se compară între ei, treceți la Litecoin vs Ethereum: Compararea tehnologiilor.

Până la sfârșitul acestui ghid, ar trebui să înțelegeți următoarele:

  • Diferențele dintre Ethereum și Litecoin
  • Avantajele și dezavantajele fiecăruia
  • Cum au început
  • De ce au fost creați
  • Un pic despre utilizarea atât a Litecoin, cât și a Ethereum

Vom încheia apoi lucrurile cu o scurtă concluzie despre Litecoin și Ethereum.

Ca de obicei, avem multe de trecut.

Deci, să nu mai pierdem timpul și să saltăm direct în el!

Litecoin vs Ethereum: Ce este Ethereum?

Ethereum este un blockchain public care permite dezvoltatorilor să creeze aplicații descentralizate (dApps) pe acesta. La fel ca blockchain-ul Bitcoin, Ethereum are propria sa monedă sau monedă nativă. Aceasta se numește eter (ETH). Mulți oameni folosesc în mod incorect termenul Ethereum pentru a descrie atât moneda, cât și rețeaua în sine.

Ultimul cupon Coinbase găsit:

Deocamdată, rețeaua Ethereum este securizată utilizând un protocol PoW (Proof-of-Work). Este la fel ca Bitcoin. PoW necesită computere avansate pentru a rezolva probleme matematice complicate.

Aceste computere sunt cunoscute ca mineri. Dacă sunteți familiarizat cu cripto, probabil că ați mai auzit termenul de mineri!

Minerii verifică tranzacțiile blocurilor din blockchain-ul Ethereum (rezolvând probleme de matematică) și sunt recompensați pentru serviciul lor în Ether. De asemenea, verifică dacă intrările din blockchain respectă regulile rețelei. Acest sistem este foarte sigur, dar folosește multă energie electrică, deoarece mineritul este foarte, foarte solicitant.

Eterul poate fi folosit ca Bitcoin, ca monedă tranzacționabilă. Poate fi folosit și pentru a plăti lucruri. Cu toate acestea, spre deosebire de Bitcoin, Ether poate fi utilizat pentru a alimenta anumite caracteristici din dApps. De exemplu, atunci când creează un token pe blockchain-ul Ethereum sau folosește un contract inteligent, dezvoltatorul sau utilizatorul trebuie să plătească rețeaua în Ether (ETH).

Contracte inteligente

Rețeaua Ethereum diferă, de asemenea, de Bitcoin, deoarece este posibil să creați contracte inteligente folosindu-l. Vă puteți gândi la contracte inteligente ca la bani programabili. Contractele inteligente sunt programe care sunt construite folosind codul computerului. Permit utilizatorilor să transfere valoare între ei fără a utiliza un intermediar. Contractele inteligente vor transfera automat activul atunci când sunt îndeplinite condițiile contractului.

Un exemplu simplu de contract inteligent este utilizat atunci când dezvoltatorii fac oferte inițiale de monede pe blockchain-ul Ethereum. O ofertă inițială de monede (o ICO) este o modalitate de a utiliza contracte inteligente și criptomonede pentru a strânge bani pentru o nouă idee.

Compania din spatele ideii va crea o carte albă care explică planul lor și solicită oricărei persoane interesate de idee să cumpere un jeton care va fi folosit în cele din urmă de aplicație.

Notă: Unele jetoane nu au nici o utilizare asupra aplicației create pentru idee și în schimb sunt folosite doar pentru câștiguri financiare etc., dar unele da. Cei care nu au nicio utilizare a aplicației sunt cunoscuți ca „jetoane de securitate”, în timp ce acesta din urmă este cunoscut sub numele de jetoane utilitare. Totuși, nu există o linie fină între ele, deoarece unele jetoane utilitare au și atribute ale unui jeton de securitate.

Jetoanele sunt blocate într-un contract inteligent creat prin rețeaua Ethereum. Contractul inteligent va stabili că un anumit număr de jetoane va fi plătit pentru fiecare unitate de eter care este primită.

Când se primește Etherul, jetoanele sunt trimise automat la adresa colaboratorului. Nu este nevoie de o terță parte pentru a spune că jetoanele vor fi trimise. Totul se face folosind codul computerului!

Contractele inteligente sunt concepute pentru a fi imposibil de modificat odată ce au fost convenite de părțile care le utilizează. Ele pot fi folosite pentru a elimina intermediarii din multe tipuri diferite de tranzacții. Un exemplu este vânzarea unei case …

De obicei, atunci când actele asupra unei proprietăți se schimbă de mâini, sunt necesare departamente juridice costisitoare pentru a se asigura că este respectat contractul. Folosind contracte inteligente, nu este necesar să se implice avocații în proces.

Desigur, acest lucru economisește toate persoanele implicate atât timp cât și bani. La urma urmei, straturile nu sunt cunoscute pentru că sunt ieftine!

Comparați schimburile de criptare unul lângă altul cu altele

Știați?

V-ați întrebat vreodată ce schimburi de criptare sunt cele mai bune pentru obiectivele dvs. de tranzacționare?

Vedea & comparați TOP3 schimburile de cripte unul lângă altul

Fundalul Ethereum

Ideea Ethereum datează din 2013. Un tânăr expert și coder în criptomonede numit Vitalik Buterin a crezut că Bitcoin are nevoie de mai multe funcții decât doar un sistem securizat de bani digitali. El a susținut că adăugarea unui limbaj de programare la Bitcoin ar permite construirea aplicațiilor pe acesta. Comunitatea Bitcoin nu a fost în mare parte de acord. Acest lucru l-a determinat pe Buterin să-și creeze propriul blockchain.

La începutul anului 2014, a fost anunțat proiectul Ethereum. Buterin i s-au alăturat Mihai Alisie, Anthony Di Iorio și Charles Hoskinson. Această versiune timpurie a echipei Ethereum a început să lucreze la această idee pe parcursul anului 2014 printr-o companie numită Ethereum Switzerland GmbH. De asemenea, au creat organizația non-profit – Fundația Ethereum.

Proiectul a fost lansat în iulie 2015. Fundația a „pre-minat” 11,9 milioane ETH pentru a le vinde potențialilor investitori. Acesta a fost unul dintre primele exemple de ICO Cei care doreau să investească trimiteau BTC la fundație și primeau în schimb o sumă stabilită din noile monede Ether..

În acest stadiu, fiecare monedă valora mai puțin de 1 USD. Dacă vreunul dintre colaboratorii inițiali i-a păstrat până astăzi, ar fi foarte mulțumiți și de investiția lor!

Ethereum este o platformă software în continuă schimbare. Primele versiuni ale software-ului erau buggy și instabile. Prima versiune considerată stabilă a apărut în martie 2016! A fost cunoscut sub numele de „Homestead”.

Homestead a fost urmată de versiunea actuală a platformei software Ethereum în octombrie 2017. Aceasta se numește Metropolis.

Versiunea finală va fi cunoscută sub numele de „Serenity”. În Serenity, va exista o schimbare de la sistemul Proof-of-Work (PoW) care verifică în prezent tranzacțiile la unul numit Proof of Stake (PoS).

În loc să utilizeze cantități mari de putere de calcul și energie electrică, într-un sistem Dovadă de miză, utilizatorii care dețin cantități mari de Ether verifică în schimb tranzacțiile.

Dacă încalcă regulile rețelei în vreun fel, lăsând pe cineva să trimită același ETH de două ori, de exemplu, utilizatorul care își mizează moneda își va pierde Etherul. Acest lucru asigură respectarea regulilor.

Enterprise Ethereum Alliance

În cursul anului 2017, entuziasmul a început să crească în jurul Ethereum. Acest lucru se datorează faptului că Enterprise Ethereum Alliance (SEE) a fost anunțat. SEE este alcătuit din multe companii diferite. Multe dintre ele sunt nume de uz casnic. Aceste companii au fost incluse în alianță, deoarece erau interesate să analizeze modul în care platforma software Ethereum ar putea beneficia industriile lor.

Este de înțeles, având la îndemână Toyota, Samsung, Microsoft, JP Morgan, Intel și Deloitte spunând că sunt interesați de proiect, cererea a crescut pentru simbolul Ether..

În cursul anului 2017, a crescut de la un preț de aproximativ 8 USD pe ETH la începutul lunii ianuarie la un maxim de peste 800 USD la sfârșitul lunii decembrie 2017. A ajuns apoi la aproximativ 1.400 USD pe ETH în ianuarie 2018!

După cum puteți vedea din imaginile de mai jos, există câteva nume foarte impresionante pe site-ul web Enterprise Ethereum. Nici ei nu provin din sectorul financiar și tehnologic!

Site-ul web al companiei Ethereum și siglele companiilor care susțin Ethereum

Litecoin vs Ethereum: Ce este Litecoin?

Litecoin este foarte diferit de Ethereum. Are mult mai multe în comun cu Bitcoin decât Ethereum.

Litecoin este o monedă digitală în sensul său cel mai adevărat. Spre deosebire de platforma software Ethereum, nu există un al doilea strat pentru dezvoltarea aplicațiilor pe Litecoin. Deci, singurul său scop este să fie folosit ca monedă.

La fel ca Bitcoin și Ethereum, Litecoin este o sursă peer-to-peer și complet deschisă. Aceasta înseamnă că oricine poate descărca codul software-ului, se poate alătura rețelei și îl poate prelua pe Litecoin.

Istoria Litecoinului

Apoi, în acest ghid Litecoin vs Ethereum, voi acoperi o scurtă istorie a Litecoinului.

Litecoin a fost lansat în octombrie 2011 de fostul angajat Google, Charlie Lee. Asemănările cu Bitcoin se datorează faptului că este de fapt o furcă a Bitcoin.

O furculiță este ceea ce se întâmplă atunci când minerii unui blockchain Proof-of-Work nu sunt de acord cu privire la o actualizare. Când nu există un acord, actualizarea devine o bifurcație. Minerii care au actualizat software-ul acum exploatează furca, minerii care nu au actualizat continuă să exploateze originalul. Aceasta înseamnă că blockchain-ul s-a divizat acum.

Așa a fost creat Litecoin – Charlie Lee a lansat o actualizare Bitcoin, dar nu suficient de mulți mineri au descărcat actualizarea. Deci, actualizarea / furculița a devenit Litecoin.

Lee a fost implicat într-un altcoin anterior numit Fairbrix. Aceasta a fost concepută pentru a fi o versiune mai corectă a altui altcoin timpuriu numit Tenebrix. Cu toate acestea, mulți din comunitate s-au plâns că fondatorii anonimi ai Tenebrix au extras milioane de monede pentru ei înșiși înainte de lansarea software-ului!

Fairbrix-ul lui Lee a fost conceput pentru a permite procesorelor (computerelor obișnuite) să fie exploatate numai în rețea. Ideea a fost că acest lucru ar crea și mai multă descentralizare decât Bitcoin, deoarece oricine deține un computer are un procesor și poate, prin urmare, să devină miner de criptomonede..

Fairbrix a avut câteva caracteristici care l-ar transforma în următorul proiect al lui Lee, Litecoin. Cu toate acestea, au existat probleme cu codul de programare. Aceste emisiuni au distrus moneda Fairbrix înainte de a fi lansată.

Lee era încă convins că ar putea face o versiune mai corectă și mai utilizabilă a Bitcoin. El a preluat cea mai mare parte a muncii pe care o făcuse pe Fairbrix și a copiat diferite părți ale codului Bitcoin pentru a repara greșelile pe care le făcuse când a programat codul Fairbrix.

De la început, Litecoin a fost conceput pentru a fi o versiune mai corectă, mai rapidă și mai ieftină a Bitcoin. Folosirea unui alt sistem de dovadă a muncii a însemnat că a fost mai ușor să extragem Litecoin folosind procesoare mai mult decât Bitcoin. Cu toate acestea, în curând a devenit evident că sisteme mai avansate pot extrage și moneda. Astăzi, la fel ca Bitcoin, Litecoin este exploatat în cea mai mare parte pe sisteme informatice specializate numite ASIC.

În mai 2017, Litecoin a implementat un upgrade de software cunoscut sub numele de martor separat. Actualizarea a fost creată pentru Bitcoin, dar luptele din comunitatea BTC au însemnat că nu s-a putut conveni cât mai devreme pentru Litecoin.

Ideea din spatele Segregated Witness, sau pe scurt SegWit, a fost să împartă datele despre tranzacții. Numai datele necesare erau stocate pe blockchain. Acest lucru a făcut posibilă încadrarea mai multor tranzacții în fiecare bloc și a crescut numărul de tranzacții pe care rețeaua le putea finaliza în fiecare secundă.

Ideea a fost că tranzacțiile și mai rapide ar face Litecoin mai potrivit pentru plăți mai mici decât Bitcoin, care devenise scump să tranzacționeze. SegWit va fi activat ulterior și pe blockchain-ul Bitcoin.

Prima tranzacție Lightning Network și swap-ul atomic au fost și pe Litecoin. Lightning Network este un upgrade de software care va permite efectuarea de tranzacții mici în afara blockchain-ului. Deși mai puțin sigure decât tranzacțiile în lanț, tranzacțiile Lightning Network vor face blockchains potrivite pentru plăți mici, cum ar fi cumpărarea unei cesti de cafea.

Între timp, swap-urile atomice reprezintă o nouă modalitate de a schimba o criptomonedă cu alta care nu se bazează pe un schimb centralizat. Se consideră că swap-urile atomice reduc nevoia de a folosi schimburi care sunt adesea piratate, determinând pierderea criptomonedelor de către utilizatori.

Aceste două upgrade-uri vor aduce și mai multă funcționalitate atât Litecoin, cât și, eventual, Bitcoin.

Astăzi, Lee vede Bitcoin și Litecoin ca lucrând împreună, mai degrabă decât unul împotriva celuilalt. Întrucât întreaga capitalizare a pieței Litecoin este mai mică decât cea a Bitcoin, există un risc mai mic atunci când încercați noi upgrade-uri de software la Litecoin. În acest fel, Litecoin acționează ca o rețea de testare pentru fratele său mai mare și mai stabilit.

Litecoin vs. Ethereum: Compararea tehnologiilor

Litecoin și Ethereum sunt proiecte blockchain foarte diferite. După cum am spus deja, Litecoin este un sistem de plăți care seamănă foarte mult cu Bitcoin, dar mai rapid și mai ieftin.

Între timp, Ethereum este un sistem informatic descentralizat cu propriul limbaj de programare. Acest lucru permite dezvoltatorilor să creeze aplicații descentralizate folosind contracte inteligente.

Atât Litecoin, cât și Ethereum au timp de tranzacție mai rapid decât Bitcoin. În rețeaua Litecoin, se formează blocuri noi la fiecare 2,5 minute. Ethereum are un blockchain mult mai rapid și se formează blocuri noi la fiecare 10-20 de secunde.

Litecoin vs Ethereum: Fapte

Următorul grafic este corect începând cu 20 martie 2018. Multe dintre valorile de mai jos se schimbă în timp.

Ethereum Litecoin
Aprovizionare totală de monede Neclar 84.000.000
Aprovizionare disponibilă curentă 98.310.400 55.714.900
Costul mediu al tranzacției 0,21 USD 0,21 USD
Timp mediu de blocare 10-20 de secunde 2,5 minute
Algoritm de dovadă a muncii Ethash Scrypt
Utilizare primară Crearea dApp-urilor Rețea de plăți și teste pentru Bitcoin
Fondator Vitalik Buterin Charlie Lee

Ethereum vs Litecoin: Prețurile?

Probabil că ați observat o diferență între prețurile Ethereum și Litecoin. Acest lucru se datorează faptului că suma totală de bani investită în fiecare este diferită. Nu numai asta, dar și numărul de unități ale fiecărei monede este diferit. Prețurile sunt stabilite prin preluarea totală a banilor din piață (sau capitalizare de piață) și împărțirea acestora la numărul de unități disponibile în prezent. Acest lucru va avea ca rezultat un preț diferit pe unitate.

Deși capacitatea de piață a Ethereum este în prezent de peste cinci ori mai mare decât cea a Litecoin, prețul este mai mic de cinci ori decât ETH. Acest lucru se datorează faptului că există mult mai multe monede de eter disponibile decât Litecoins.

Când vă uitați la Coinmarketcap sau la orice alt site de comparație a prețurilor, veți vedea că banii totali pe piață sunt reprezentați de coloana „capitalizare de piață”. Am evidențiat capacul de piață al Ethereum în verde și Litecoin’s în roșu mai jos:

Lista Coinmarketcap cu cele mai populare criptomonede care indică capitalizarea pieței

În imaginea următoare, am evidențiat oferta curentă care circulă. Aceste cifre se vor schimba în timp, pe măsură ce noile monede sunt deblocate prin minerit.

Din nou, este verde pentru Ethereum și roșu pentru Litecoin:

Coinmarketcap listă cu cele mai populare criptomonede care indică circulația

Ethereum vs Litecoin: pentru plăți?

Deoarece are un timp de generare a blocurilor mult mai rapid, se pare că Ethereum este un mijloc de plată mai rapid decât Litecoin. Cu toate acestea, acest lucru nu este întotdeauna cazul. Deoarece Ethereum este un sistem mult mai complicat, cu mai multe tranzacții care au loc pe secundă, rețeaua se poate umple mai ușor.

Luați exemplul CryptoKitties, un popular joc de tranzacționare bazat pe Ethereum care a apărut târziu în 2017. A fost atât de popular încât tranzacțiile de pisici digitale au umplut tot spațiul lanțului. Pe cât de drăguți sunt, CryptoKitties nu a fost popular printre oamenii care încearcă să efectueze plăți autentice sau să creeze dApp-uri în rețea.!

Deoarece blockchain-ul Litecoin stochează doar date despre plăți, utilizatorii au mult mai puține șanse să întâmpine întârzieri atunci când fac tranzacții. Cu toate acestea, va fi mai lent decât Ethereum dacă niciun blockchain nu este utilizat intens în acea zi.

Acestea fiind spuse, este logic să folosiți Litecoin pentru plăți, deoarece Ethereum este utilizat pentru a dezvolta aplicații care pot schimba lumea. Menținerea rețelei libere pentru ca dezvoltatorii să poată experimenta este, prin urmare, o idee bună.

Litecoin vs Ethereum: Concluzie

Ei bine, asta este pentru ghidul meu Litecoin vs Ethereum!

Sperăm că acum ar trebui să știți puțin mai multe despre două dintre cele mai mari criptomonede pe cap de piață. Ar trebui să înțelegeți diferența dintre Ethereum și Litecoin, să știți despre istoria celor doi și cine le-a creat pe amândouă.

De asemenea, ar trebui să știți despre diferențele tehnice dintre cele două criptomonede. În cele din urmă, ar trebui să puteți alege între Litecoin sau Ethereum atunci când vine vorba de efectuarea plăților.

Dacă ați urmărit întregul ghid, ar fi trebuit să concluzionați că acolo cei doi nu sunt într-adevăr în competiție. În schimb, acestea oferă funcții foarte diferite. Din acest motiv, este mai bine să nu vă gândiți la Litecoin față de Ethereum, deoarece ambii pot trăi unul lângă altul!

Deci, cu noile tale cunoștințe, ce crezi că va avea viitorul pentru Litecoin și Ethereum? Asigurați-vă că mă anunțați!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me