Bine ați venit la ghidul meu către Rețeaua Lightning!

În acest ghid, vă voi spune ce este rețeaua Lightning, cum funcționează și pentru ce poate fi utilizată. Nu va trebui să mergeți în altă parte pentru a vă explica rețeaua Lightning.

La sfârșitul acestui scurt ghid, veți ști ce este bine, ce este rău și ce este important în rețeaua Bitcoin Lightning. Voi începe cu o privire de unde a început totul…

Bitcoin a fost creat de „Satoshi Nakamoto” în 2009. Până în 2011, acestea au dispărut, pentru a nu mai fi auzite! Nimeni nu știe cine este Nakamoto sau exact cum au dorit ca platforma să fie dezvoltată în viitor.

Aceasta este o problemă, deoarece Bitcoin este o tehnologie uimitoare, dar nu este perfectă. Dacă va rămâne cea mai mare criptomonedă din lume, atunci va trebui să se schimbe și să se îmbunătățească. Aici intervine comunitatea Bitcoin…

Comunitatea Bitcoin este plină de dezvoltatori talentați și entuziaști, ingineri și informaticieni. Toți au idei despre cum să îmbunătățească rețeaua Bitcoin. Unele dintre aceste idei sunt atât de mici încât abia sunt observate, iar altele sunt atât de mari încât sunt create noi criptomonede!

Dezvoltarea despre care o să vă povestesc astăzi este una dintre cele mai importante de până acum. Se numește rețeaua Lightning și ar putea schimba modul în care folosim criptomoneda pentru totdeauna.

Ce este Rețeaua Lightning?

Vizualizare rețea fulger

Ultimul cupon Coinbase găsit:

Lightning Network funcționează ca un schimb descentralizat

Rețeaua Lightning a fost propusă pentru prima dată de Thaddeus Dryja și Joseph Poon în 2015. Problema pe care este concepută să o rezolve este una dintre cele mai mari cu care se confruntă criptomonedele., scalabilitate.

Scalabilitatea este cât de bine o platformă poate face față unei creșteri imense a numărului de utilizatori. Pentru a înțelege problema, să aruncăm o privire rapidă asupra modului în care funcționează Bitcoin …

Noțiuni de bază Bitcoin

Bitcoin este o platformă descentralizată de plată peer-to-peer. Este descentralizat pentru că nu este condusă de o companie precum Visa și nu are un lider (Satoshi Nakamoto a dispărut de mult, îți amintești?). Bitcoin este administrat de utilizatorii săi într-o rețea de mii de computere numite noduri.

Nodurile conțin o înregistrare completă a fiecărei tranzacții Bitcoin care a fost făcută vreodată. Această înregistrare se numește a blockchain. Mai mult de jumătate din toate nodurile trebuie să fie de acord că fiecare tranzacție nouă este valabilă înainte de a putea fi adăugată la blockchain. Aceasta se numește consens.

unu bloc de tranzacții noi durează aproximativ zece minute pentru a fi procesate și adăugate la blockchain. Se numesc nodurile care fac cea mai mare parte a procesului de tranzacționare mineri și li se plătesc taxe pentru munca pe care o fac. Aceasta înseamnă că trimiterea Bitcoin nu este doar lentă, ci poate fi și destul de costisitoare.

S-ar putea să ghiciți restul de aici! Să revenim la scalabilitate.

Problema scalabilității

Pe măsură ce Bitcoin devine mai popular, rețeaua sa de noduri crește. Cu cât sunt mai multe noduri, cu atât le ia mai mult să ajungă la un consens cu privire la noi tranzacții. Viteza medie a tranzacției scade odată cu creșterea rețelei.

În acest moment, Bitcoin poate procesa aproximativ 3-7 tranzacții pe secundă (Tx / s). Acum comparați acest lucru cu doi dintre concurenții din lumea reală ai Bitcoin. PayPal poate procesa 150 Tx / s și procese Visa în jur 2000 Tx / s, dar poate merge până la 56.000 când este ocupat. Când Bitcoin este ocupat, utilizatorii au așteptat 6 zile pentru ca tranzacțiile să fie procesate! Taxele de tranzacție tind, de asemenea, să crească în perioadele aglomerate, astfel încât utilizatorii trebuie să plătească mai mult pentru mai puțin.

Aceasta este problema scalabilității cu care se luptă Bitcoin și multe alte criptomonede. Ce va face rețeaua Lightning în acest sens? Să aflăm…

Cum funcționează rețeaua Lightning?

Explicați cum funcționează Lightning NetworkEste posibil să fi auzit rețeaua Lightning explicată ca fiind Al 2-lea strat soluţie. Aceasta înseamnă că rețeaua Lightning încearcă să rezolve problema scalabilității prin adăugarea unui strat suplimentar la rețeaua Bitcoin. Iată cum funcționează…

Rețeaua Lightning permite utilizatorilor să își configureze canalele de plată. Aceasta înseamnă că mii de tranzacții mici și mijlocii pot avea loc departe de blockchain-ul principal.

Imaginați-vă că Joe lucrează pentru Thad. Thad îi plătește lui Joe 1BTC pe zi pentru un contract care durează 30 de zile. Perechea a configurat un canal de plată în rețeaua Bitcoin Lightning. Aceste informații sunt adăugate la blockchain-ul principal și se numește ancoră tranzacţie.

În fiecare zi, 1BTC este transferat de la Thad la Joe în noul lor canal de plată. Aceste tranzacții sunt numite microplăți și se întâmplă instantaneu. Perechea trebuie să fie de acord asupra fiecărei tranzacții din canalul său de plată.

La sfârșitul celor 30 de zile, contractul se încheie și perechea închide canalul de plată. Soldul final al canalului este trimis la rețea, procesat și adăugat la blockchain-ul principal. Aceasta se numește așezare tranzacţie. Deci, în timp ce 30 de microplăți au avut loc între Thad și Joe în canalul lor de plată, doar două tranzacții trebuie adăugate la blockchain-ul principal.

Folosind rețeaua Lightning, Thad a reușit să îi trimită Bitcoin rapid lui Joe, iar blockchain-ul principal a fost liber să proceseze tranzacții mai mari. Toți sunt câștigători!

În continuare, voi analiza mai atent modul în care Thad și Joe și-au configurat canalul de plată și modul în care sistemul poate crește pentru a deveni o întreagă rețea …

Canale de plată 

Pentru a configura un canal de plată în rețeaua Lightning, Thad și Joe au nevoie de un portofel cu mai multe semnături. Acesta este un pic ca un cont bancar comun. Un portofel cu mai multe semnături este creat printr-un depozit de fonduri. În exemplul nostru, ar fi un depozit de 1-30 BTC de către Thad. Aceasta este tranzacția ancoră adăugată la blockchain-ul principal.

Un portofel cu mai multe semnături necesită ca fiecare utilizator să furnizeze două tipuri de informații pentru ca tranzacțiile să aibă loc. Sunt;

  • Adresa publica: Aceasta este locația digitală a Bitcoin. Vă puteți gândi la aceasta ca la o adresă de e-mail, informațiile pot fi trimise și primite de la ea.
  • Chei private: Aceste acțiuni seamănă cu o parolă pentru adresa publică. Fiecare utilizator are liniile sale de cod private pe care le folosește pentru a „semna” tranzacțiile care merg către și de la adresa publică.

Dacă oricare dintre utilizatori nu furnizează aceste informații, atunci tranzacțiile din canalul de plată nu vor avea loc. Deci, cum poate un canal de plată să devină o rețea de plăți foarte rapidă??

Rețele de plăți

Cum funcționează rețeaua de plăți în Lightning Network

Ceea ce este special la canalele de plată în rețea Lightning este că se pot conecta pentru a deveni rețele de plată de mii sau chiar milioane de utilizatori.

Joe și Thad nu trebuie să configureze canale de plată cu fiecare utilizator din rețeaua Lightning pentru a face tranzacții cu aceștia. Să ne imaginăm că Joe este căsătorit cu Lou și că au canalul lor de plată pentru cheltuielile casnice. Acest canal de plăți leagă Thad și Lou prin Joe, astfel încât Thad și Lou își pot trimite reciproc Bitcoin fără a crea un alt canal de plată.

Acum imaginați-vă că Thad, Lou și Joe au fiecare 10 canale de plată unice împreună cu alți utilizatori și fiecare dintre acei utilizatori a creat și 10 canale de plată unice. În curând te uiți la o rețea de milioane de noduri capabile să-și trimită Bitcoin reciproc instantaneu. O singură plată ar putea trece prin mii de noduri pentru a ajunge la destinație în mai puțin de o secundă!

Știu la ce te gândești. Dacă plata mea trece prin mii de noduri diferite pentru a ajunge unde vreau să ajungă, ce împiedică un alt utilizator să o fure? Citiți mai departe pentru a afla …

Securitatea rețelei Lightning

Microplățile din rețeaua fulgerului sunt ghidate de contracte inteligente. Contractele inteligente sunt seturi de reguli care trebuie respectate pentru ca tranzacțiile să aibă loc. De exemplu, utilizatorii pot atașa taxe la tranzacțiile plătite fiecărui nod prin care trece. Un contract inteligent s-ar asigura că taxele sunt plătite numai după finalizarea tranzacției.

Acest lucru oferă tuturor utilizatorilor rețelei Lightning un motiv bun pentru a nu interfera cu tranzacțiile.

O notă rapidă despre taxele de rețea Lightning

Taxele de rețea fulger sunt probabil foarte mici în comparație cu taxele percepute de mineri pe blockchain-ul principal. Munca realizată de nodurile rețelei Lightning este mult mai ușoară decât cea realizată de mineri. Orice utilizator care încearcă să perceapă taxe mari pentru a permite plăților să treacă prin nodul lor ar fi evitat. Cu toate acestea, taxele s-ar adăuga în curând la sume respectabile datorită volumului mare de tranzacții din rețeaua Lightning.

Alte două caracteristici importante ale securității rețelei Lightning sunt cronometre și angajamente de revocare asimetrice. Iată ce fac;

  • Timelocks poate fi utilizat pentru a seta o limită superioară pentru cât timp rămâne deschis un canal de plată. Acest lucru împiedică un utilizator să dispară și să lase soldul blocat în portofel. În exemplul nostru, dacă Joe a lucrat doar 15 zile și apoi a dispărut, Thad ar putea revendica restul de 15 BTC din portofel folosind un timelock prestabilit..

Timelock rețea fulger

  • Angajamente de revocare asimetrice sunt o modalitate de a pedepsi utilizatorii care încearcă să înșele sistemul și să elimine partea din portofel la un moment potrivit. Angajamentele de revocare asimetrice permit utilizatorilor să stabilească condiții în care utilizatorul înșelat să poată solicita echilibrul complet al unui portofel, lăsând înșelătorul fără nimic!

Acum știi ce este și cum funcționează rețeaua Bitcoin Lightning. Să vedem în ce stadiu de dezvoltare se află rețeaua și cine o folosește …

Cronologie Lightning Network

S-ar putea argumenta că data lansării rețelei Lightning a fost 6 decembrie 2017, când protocolul său a fost emis pentru prima dată GitHub. Cu toate acestea, rețeaua oficială Lightning daemon nu a fost eliberat decât 7 ianuarie, 2017, deci aceasta ar putea fi considerată și data lansării rețelei Lightning!

Notă: Un daemon este un program care rulează în fundalul unui computer.

Pe 27 decembrie 2017, un dezvoltator pe nume Alex Bosworth l-a plătit Bitrefill factura telefonului mobil folosind rețeaua Bitcoin Lightning. Se crede că aceasta este prima utilizare a unei plăți Lightning Network pe rețeaua principală Bitcoin.

De atunci, rețeaua Lightning mainnet a fost într-o fază lungă de testare. Mai mulți dezvoltatori au cercetat și testat proiecte de rețea Lightning. Principalele sunt Lightning LabsACINQ și Blockstream.

În martie 2018, Lightning Labs a lansat Lightning Charge, un instrument pe care dezvoltatorii îl pot construi lApps cu. LApps sunt aplicații Lightning, cum ar fi servicii de plată, care se vor baza pe rețeaua Lightning.

Se speră că băncile și alte organizații mari vor folosi Charge pentru a crea lApp-uri pe care le vor folosi milioane de clienți. Una dintre primele aplicații lApp care a devenit populară este Poketoshi, un joc în care utilizatorii încearcă să controleze personaje celebre Pokemon cu plăți în rețea Lightning!

Este timpul să vedeți unde sunt toți acești fani Pokemon! Eliberez Poketoshi!

Un „Twitch joacă” ca un joc, folosind @fulger microtransacțiuni în rețea.⚡

Vizita – https://t.co/uZ2wUNq9Vl

Se folosește și @OpenNodeCo ca tehnologie de bază pentru procesarea tuturor plăților ?

– João Almeida (@ joaodealmeida94) 16 iunie 2018

Alte criptomonede încep, de asemenea, să urmeze exemplul Bitcoin. Litecoin și-a lansat rețeaua Lightning în Aprilie 2018 iar Stellar a inclus rețeaua Lightning în ea Foaia de parcurs 2018.

Rețeaua Lightning va rula pe orice platformă care acceptă contracte inteligente și portofele cu mai multe semnături. Acest lucru înseamnă că am putea vedea rețelele Lightning care oferă soluții de nivel 2 la platforme precum Ethereum, Ripple și Zcash în curând.

Motorul de căutare și analiză, 1 ml, listează mai mult de 2.500 noduri cu peste 7.800 canalele de plată care operează astăzi pe rețeaua Lightning. Cu toate acestea, rețeaua nu este pregătită pentru utilizare de milioane de oameni și problemele recente au confirmat acest lucru …

Probleme ale rețelei Lightning: 2018

În ianuarie 2018, cofondatorul Lightning Labs, Elizabeth Stark, a criticat Blockstream pentru că le-a permis clienților să plătească bunuri folosind rețeaua mainnet Lightning. Stark l-a acuzat pe Blockstream că riscă banii clienților lor folosind tehnologie care nu a fost încă testată corespunzător. Ea a postat pe Twitter, „Miscare greșită @Blockstream”.

Mișcare proastă, @blockstream.

– Elizabeth Stark (@starkness) 17 ianuarie 2018

În martie 2018, rețeaua a suferit o DDoS atac. Atacul a avut loc după ce un dezvoltator Bitcoin, Peter Todd, a avut-o avertizat comunității despre aceste tipuri de risc. El, de asemenea a explicat că astfel de atacuri în rețeaua Lightning ar putea afecta, de asemenea, principalul blockchain Bitcoin.

Notă: Un DDoS este un atac distribuit de refuz de serviciu în care hackerii perturbă o rețea cu mii de cereri false sau spam.

Acum știți de unde a venit rețeaua Lightning și unde merge. Știți chiar și când a fost data lansării rețelei Lightning (trebuie doar să alegeți una!). Înainte de a pleca, voi face un rezumat al tot ceea ce este bun și tot ce este rău în această nouă dezvoltare interesantă …

Rețeaua fulgerului: pro și contra

Bunica mea îmi spune întotdeauna să încep cu veștile proaste, așa că iată-o!

degetul mare în jos CON

Rețeaua Lightning nu este încă pregătită. Este greu de spus cât de reușit ar putea fi până când va fi folosit de sute de mii de oameni. Din păcate, rețeaua Lightning are suficiente probleme pentru a menține comunitatea de dezvoltare ocupată destul de mult timp.

Trebuie să fii online pentru a opri înșelătorii. Unele dintre măsurile de securitate menționate anterior funcționează numai atunci când utilizatorii sunt online. Dezvoltatorii au sugerat utilizarea unui serviciu de taxare care să protejeze contractele inteligente în timp ce utilizatorii sunt offline. Aceste Turnul de veghe serviciile sunt încă în primele etape ale creației în locuri precum Lightning Labs.

Rețeaua ar putea deveni prea centralizată. Unii membri ai comunității criptografice sunt îngrijorați de faptul că modul în care se formează rețelele de plăți ar putea determina platforma să devină mai centralizată. Aceasta înseamnă că nodurile bine finanțate, cu mii de canale de plată, ar putea deveni hub-uri centrale puternice prin care ar circula majoritatea traficului de rețea. Imaginați-vă o versiune blockchain a unei companii uriașe precum Amazon în rețeaua Bitcoin Lightning! Se presupune că criptomonedele vor elimina intermediarul și nu le vor încuraja!

Și acum veștile bune!

Bravo PRO

Este o soluție pe termen lung la problema scalabilității. Alte platforme – cum ar fi Bitcoin Cash – au făcut schimbări la Bitcoin, despre care cred că rezolvă problema scalabilității. Cu toate acestea, soluțiile lor tind să fie pe termen scurt. Dacă rețeaua va fi vreodată cu adevărat scalabilă, atunci va veni sub forma unui proiect precum rețeaua Lightning. Câteva alte soluții sugerate sunt suficient de mari pentru a remedia problema complet.

Microplățile înseamnă micro-comisioane. Rețeaua Lightning ar putea rezolva cea de-a doua cea mai mare problemă a Bitcoin, care este comisioanele mari. Când a fost creat, Bitcoin a promis tranzacții foarte rapide și comisioane mici sau deloc. Până în prezent, nu a livrat. Dar, cu rețeaua fulgerului, s-ar putea să o poată face în scurt timp!

Rețeaua Lightning oferă utilizatorilor mai mult control. Principalul blockchain Bitcoin este în mare parte controlat de mineri. Minerii folosesc echipamente foarte puternice și costisitoare pentru a finaliza sarcinile implicate în procesarea tranzacțiilor. În rețeaua Lightning, nodurile pot fi rulate de oricine; pe laptopuri, PC-uri de acasă și (într-o zi în curând) telefoane mobile. Bitcoin a fost conceput pentru a include pe toată lumea și exact asta vrea să facă rețeaua Lightning.

Asta-i tot oamenii, a explicat rețeaua Lightning. Vă voi lăsa câteva gânduri…

Gânduri finale

Pe 23 ianuarie 2018, cea mai mare companie de servicii de plată, Dunga, a anunțat că își pune capăt sprijinului pentru plățile Bitcoin. Manager de produs, Tom Karlo, spus că Bitcoin a „devenit mai potrivit pentru a fi un activ decât a fi un mijloc de schimb”. Aceasta înseamnă că Bitcoin este valoros, dar nu mai este bun să fii bani!

Ca tehnologie, Bitcoin este cu ani înaintea serviciilor bancare tradiționale, dar, ca sistem de bani, are mult de lucru. Vreau să te gândești la toate cumpărăturile mici pe care le faci în timpul zilei. Vă puteți imagina să cumpărați un bilet de autobuz sau o ceașcă de cafea cu o tranzacție Bitcoin? Autobuzul va întârzia și cafeaua dvs. va fi rece până când tranzacția a fost adăugată la blockchain!

Utilizarea blockchain-ului principal Bitcoin pentru achiziții mici este ca și cum ai folosi un transfer bancar sau un cec pentru a plăti o ceașcă de cafea. Pur și simplu nu ai face asta. Ați folosi un card de credit sau numerar, nu-i așa??

In Statele Unite, 72% din toate achizițiile fără numerar se fac cu carduri de credit și de debit, dar se compensează doar 3% din cheltuielile totale în dolari. Acestea sunt genurile de microplăți care ar trebui să se întâmple în rețeaua Lightning. Imaginați-vă cât de repede ar funcționa rețeaua Bitcoin dacă blockchain-ul principal ar fi utilizat doar pentru a procesa cele 28% din tranzacții care reprezintă 97% din cheltuielile totale?

Dacă Bitcoin va reuși ca bani digitali, atunci trebuie să devină un „mijloc de schimb” mai bun. În opinia mea, rețeaua Lightning este cea mai bună soluție sugerată până acum. Nu este încă gata, dar când este, s-ar putea să vedem tipul de rețea Bitcoin pe care Satoshi Nakamoto o imagina în 2009.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me