În acest ghid Zcash vs Monero, veți afla despre istoria și echipele celor două monede, diferențele dintre scopurile lor și aspectele tehnice și veți putea decide ce preferați față de cealaltă. Voi explica următoarele despre fiecare dintre aceste monede interesante, dar similare.

Sperăm că până la sfârșitul acestui ghid Zcash vs Monero, veți avea o înțelegere solidă a tuturor punctelor de mai sus. Acest lucru ar trebui să vă ajute să decideți în care doriți să utilizați sau să investiți.

După cum puteți vedea, există o mulțime de lucruri de acoperit în acest ghid Monero vs Zcash, așa că, fără alte întrebări, să începem!

Elementele cheie ale criptomonedelor

Pentru a începe acest ghid Zcash vs Monero, te voi duce mai întâi la înainte de a exista moneda. Când a fost lansat pentru prima dată blockchain-ul Bitcoin, au apărut multe articole despre natura anonimă a Bitcoin. A fost moneda preferată pentru a fi utilizată pe piața dark web, Silk Road.

Ultimul cupon Coinbase găsit:

Drumul Mătăsii a fost primul dintre multele servicii care au permis utilizatorilor să cumpere bunuri și servicii ilegale online. Prin urmare, a fost crucial ca moneda folosită să fie complet privată și de neratat. Din păcate pentru mulți, acest lucru nu este cazul Bitcoin.

Deoarece blockchain-ul Bitcoin (baza de date a tranzacțiilor) este public, cei care nu folosesc măsuri de confidențialitate suplimentare complicate pot fi urmărite cu ușurință. Cu puține cunoștințe și un studiu atent al blockchain-ului Bitcoin, este posibil să descoperiți identitatea celor care fac tranzacții.

Deși este încă adevărat că tranzacțiile Bitcoin pot fi aproape în întregime anonime, pentru a le face necesită mulți pași suplimentari de securitate. Astfel de pași sunt adesea prea complicați pentru utilizatorul obișnuit și pentru dezvoltatorii Zcash și Monero, era necesară o criptomonedă diferită și mai privată.

De ce să fii anonim oricum?

Înainte de a ajunge la centrul acestui articol – Zcash vs Monero – este important să discutăm de ce cineva ar dori să-și păstreze secretul identității atunci când face tranzacții. Există multe dintre aceste motive. Unele sunt discutabile din punct de vedere moral, iar altele mult mai puțin. Motivele includ:

  • Pentru a cumpăra substanțe considerate ilegale în partea din lume în care locuiți. Acestea pot fi utilizate fie din punct de vedere medical, fie recreativ. Canabisul medical, de exemplu, este perfect legal în unele părți ale lumii și nu în altele. Pare bizar și complet nedrept într-o lume globalizată faptul că partea unei linii imaginare pe o hartă pe care te-ai născut ar trebui să decidă ce medicamente ai voie să folosești. Monedele de confidențialitate permit oamenilor să acceseze aceste substanțe fără a fi nevoie să întâlnească personal persoane potențial periculoase. Acestea protejează identitatea cumpărătorului atunci când fac cumpărături.
  • Să plătească pentru servicii care permit acte ilegale. Acest lucru ar putea fi rău intenționat, ca și în software-ul utilizat de hackeri. Ar putea fi, de asemenea, non-rău intenționat. Utilizările non-rău intenționate ale monedelor anonime includ utilizarea serviciilor de jocuri de noroc în zone în care jocurile de noroc sunt ilegale și chiar plata persoanelor pentru servicii legate de libera circulație. De exemplu, dacă un homosexual a dorit să fugă dintr-o națiune condusă de un guvern opresiv precum Arabia Saudită.
  • Fungibilitate – o altă problemă cu blockchain-ul Bitcoin este că este posibil să vezi de unde a venit un Bitcoin. Aceasta este o problemă, deoarece unii furnizori ar putea alege să respingă plata dacă fondurile au fost utilizate ilegal în trecut. Aceasta nu este o calitate bună pentru bani. Atât Monero, cât și Zcash fac acest lucru astfel încât nimeni să nu poată spune dacă o unitate a oricărei monede a fost utilizată ilegal. După cum afirmă deviza Zcash: „toate monedele sunt create egale”.

Comparați schimburile de criptare unul lângă altul cu altele

Știați?

V-ați întrebat vreodată ce schimburi de criptare sunt cele mai bune pentru obiectivele dvs. de tranzacționare?

Vedea & comparați TOP3 schimburile de cripte unul lângă altul

Înapoi la elementele de bază…

Acum, că știți câteva dintre numeroasele motive pentru care cineva ar dori să utilizeze o monedă anonimă, permite să se uite mai atent la Zcash și Monero. Am stabilit deja că ambele monede oferă confidențialitate utilizatorilor lor, dar există alte similitudini și diferențe între cele două proiecte.

Mai întâi voi oferi o scurtă descriere a istoricelor fiecărei criptomonede înainte de a analiza mai detaliat unele dintre particularitățile acestora.

Monero

Monero a fost creat în 2014. Anterior era cunoscut sub numele de BitMonero. Cu toate acestea, acest lucru a fost scurtat rapid la simplu la Monero.

Monero este o furcă a unei criptomonede anterioare numită Bytecoin. Cu toate acestea, a existat controversă cu privire la lansarea Bytecoin, deoarece 80% din acesta fusese deja exploatat înainte de lansare. Unii dintre dezvoltatori și comunitatea din jurul proiectului nu au fost de acord cu acest lucru. Prin urmare, ei au forțat Bytecoin în 2014. Această furcă ar deveni în cele din urmă moneda care este acum denumită Monero.

Monero folosește un protocol diferit pentru Bitcoin. Se numește CryptoNote. CryptoNote funcționează prin gruparea multor tranzacții. Acest lucru face imposibil să se spună la care dintre intrări (expeditori) aparține fiecare tranzacție. Dacă ați auzit vreodată de un serviciu de amestecare Bitcoin, este cam ca unul dintre acestea.

La fel ca Bitcoin, Monero se bazează pe dovada muncii pentru a valida tranzacțiile. Dovada muncii necesită utilizarea puterii de calcul pentru actualizarea blockchain-ului Monero. Sistemele informatice care oferă această putere de a câștiga recompense sub formă de comisioane de tranzacție, precum și monede nou create pentru crearea de noi blocuri de tranzacții.

Zcash

Zcash a fost fondat ceva mai târziu decât Monero în 2016. A început viața ca un proiect cunoscut sub numele de Zerocoin. Acest lucru s-a schimbat rapid în sistemul Zerocash. În cele din urmă, a devenit versiunea criptomonedei pe care o cunoaștem astăzi sub numele de Zcash.

Zcash este o furcă a bazei de cod Bitcoin. Aceasta înseamnă că seamănă mult mai mult cu Bitcoin decât cu Monero. Una dintre modificările pe care echipa Zcash le-a adus bazei de cod Bitcoin a fost adăugarea unor dovezi de cunoaștere zero numite zk-SNARKS. Acesta este modul în care este asigurată confidențialitatea pentru cei care tranzacționează cu Zcash. Fără a fi prea tehnic, aceste zk-SNARKS pot fi utilizate pentru a ascunde expedierea și primirea adreselor, precum și suma tranzacționată.

Spre deosebire de Monero, Zcash nu este privat în mod implicit. Utilizatorii trebuie să opteze pentru a-și trimite plățile în mod privat. De asemenea, pot trimite plăți publice. Acestea funcționează într-un mod foarte similar cu tranzacțiile Bitcoin.

Zcash oferă, de asemenea, o recompensă pentru echipa în sine. În primii patru ani de existență (până în 2021), 20% din recompensa în bloc va reveni dezvoltatorilor, investitorilor și unei fundații non-profit.

Monero vs Zcash: Fundamental & Specificații tehnice

Pentru a începe o comparație directă între Monero și Zcash, să începem cu scopurile lor.

Scopuri

Atât Monero, cât și Zcash au ca scop să fie utilizate doar ca valute. Aceasta înseamnă că dezvoltatorii din spatele ambelor proiecte au intenționat ca fiecare monedă să fie folosită pentru a efectua plăți.

În cazul Zcash, aceste tranzacții pot fi private dacă expeditorul o solicită sau publice dacă aceasta este dorința lor. În cazul Monero, tranzacțiile sunt doar private.

Scopul tranzacțiilor private este de a proteja identitatea utilizatorilor din motivele menționate anterior. Unii consideră că este dreptul lor de a-și folosi banii într-un mod care nu este privit de alții.

Viteză

Apoi, în acest ghid Zcash vs Monero, voi analiza viteza fiecărui blockchain.

Blockchain-ul Monero are un timp de blocare de două minute. Aceasta înseamnă că blocuri noi sunt create la fiecare două minute. Acest lucru îl face de aproximativ cinci ori mai rapid decât tranzacționarea Bitcoin.

Între timp, Zcash are un timp de blocare de aproximativ două minute și jumătate. Acest lucru îl face de aproximativ patru ori mai rapid decât Bitcoin și puțin mai lent decât Monero pentru a tranzacționa.

Cu blockchain-ul Zcash, această viteză depinde de cât de ocupată este rețeaua. Dacă sunt mulți oameni care trimit tranzacții în același timp cu dvs., este posibil ca tranzacția dvs. să nu ajungă în primul bloc. Ar putea dura câteva blocuri pentru ca acesta să fie inclus. De asemenea, merită remarcat faptul că tranzacțiile private ocupă mult mai mult spațiu în fiecare bloc. Dacă rețeaua prelucra doar tranzacții private, viteza rețelei este de aproximativ șase tranzacții pe secundă. Acest lucru se compară cu puțin peste 26 de tranzacții pe secundă, fără tranzacții care completează blocul.

Monero funcționează puțin diferit de acest lucru. Are o limită de dimensiune a blocului dinamic. Aceasta înseamnă că blocurile cresc și se micșorează ca răspuns la cererea pentru rețea. Mărimea fiecărui bloc se bazează pe cele 100 de blocuri anterioare. Aceasta înseamnă că dacă rețeaua procesează multe tranzacții, dimensiunea blocului va crește încet, oferind rețelei o capacitate mai mare. Există niste care susțin că Monero poate gestiona 1.700 de tranzacții pe secundă. Cu toate acestea, acest lucru nu a fost niciodată aproape de a fi testat. Pentru ca acest lucru să se întâmple, oricum cerințele de memorie ar fi mult prea mari pentru multe dintre nodurile rețelei.

Adopţie

Unul dintre domeniile în care diferă aceste două proiecte axate pe confidențialitate este nivelul de adoptare. Monero pare să fi găsit mai multă utilizare pe dark web decât Zcash. Acest lucru se datorează faptului că Monero este mult mai ușor de utilizat decât Zcash în prezent. În prezent există puține portofele de încredere pentru monedă. Cu toate acestea, fiind o criptomonedă relativ tânără, acest lucru se va schimba cu siguranță.

Monero a găsit cazuri de utilizare pe web-ul întunecat, de state necinstite, cum ar fi Coreea de Nord, care doresc să ocolească sancțiunile internaționale și de grupuri de hackeri. Ușurința cu care poate fi exploatată de sistemele informatice obișnuite a dus și la alte utilizări interesante.

Minare în browser și cripto-jacking

Un alt domeniu în care Monero a găsit adoptarea este pentru minerit în browser. Acest lucru se datorează faptului că este încă posibil să exploateze Monero folosind doar un GPU sau CPU. Exploatarea în browser implică rularea unui software de extragere dintr-un browser de internet. Este foarte ușor de făcut, deși nu este foarte eficient. Cu toate acestea, dacă obțineți sute sau mii de utilizatori de computere să își folosească energia electrică pentru a face acest lucru pentru dvs., poate fi foarte profitabil.

Notă: Un CPU este o unitate centrală de procesare. Toate computerele au un procesor. Vă puteți gândi la asta ca la creierul computerului. Între timp, un GPU este o unitate de procesare grafică. Computerele de ultimă generație folosesc GPU-uri. Sunt mai puternici decât procesoarele și sunt necesare pentru a afișa imaginile de înaltă calitate folosite în jocurile moderne pentru PC. GPU-urile pot fi exploatate eficient decât CPU-urile.

Editura online

Pentru unii editori de conținut, exploatarea în navigare reprezintă o modalitate de a genera bani dintr-o pagină web fără a forța publicitatea vizitatorilor lor. Dacă este clar că o parte din puterea de calcul a unui vizitator al site-ului web va fi utilizată pentru a ajuta la finanțarea site-ului, nu există nici un prejudiciu real cauzat de acest lucru. Utilizatorul este liber să decidă dacă dorește sau nu să exploateze site-ul.

Crypto-Jacking

Unii editori nu sunt foarte încântați de faptul că îi obligă pe utilizatori să extragă criptomonede pentru ei. În plus, unele site-uri web de descărcare au ascuns software-ul Monero mining ca parte a fișierului pe care îl descarcă utilizatorii. Software-ul de minerit este utilizat pe un computer fără permisiunea proprietarului, cunoscut sub numele de cripto-jacking. Când comparăm Zcash cu Monero, Monero este preferat pentru cripto-jacking din cauza proprietăților sale anonime și a faptului că este încă minabil folosind procesoare și GPU-uri.

In-Browser Mining și Charity

În cele din urmă, exploatarea în browser a fost utilizată din motive mult mai caritabile. Organizația caritabilă pentru copii UNICEF a lansat un site web numit The Hopepage.  Ideea din spatele The Hopepage este că utilizările computerelor pot vizita site-ul web și pot dona unele dintre resursele lor de calcul neutilizate către mineritul Monero pentru UNICEF.

Când site-ul web se încarcă, există o opțiune clară pentru a începe mineritul. Vizitatorul este apoi întrebat cât de mult din puterea de calcul ar dori să doneze. Dacă sarcinile pe care le îndeplinesc necesită multă putere, ar putea dona doar 20%. Sau, dacă doar navighează pe unele site-uri web, pot dona până la 80%. La momentul scrierii acestui articol, 18.000 de oameni donau pe The Hopepage!

Probleme cu adopția

Agenția japoneză de securitate financiară (FSA) a declarat pe 18 iunie 2018 că va fi interzisă monedele anonime. La fel ca Monero și Zcash, au fost vizate și monede precum DASH și Augur’s REP. FSA a declarat că raționamentul din spatele mutării lor este să încerce să facă mai dificilă utilizarea criptomonedelor pentru acte ilegale.

Dacă mai multe țări urmează exemplul Japoniei, ratele de adoptare ale unor astfel de monede axate pe confidențialitate ar putea suferi foarte mult.

Unul dintre domeniile pe care Zcash le-ar putea câștiga Monero în războiul monedelor private este faptul că tranzacțiile Zcash nu trebuie să fie private. Acest lucru i-ar putea ajuta să evite unele posibile probleme de reglementare în viitor și ar putea să-i ajute să respecte cerințele „să vă cunoască clientul” în diferite țări.

Costul taxelor

La momentul redactării, taxa medie Monero este în jur de 90c. Acest lucru sa schimbat dramatic în ceea ce privește prețul Monero. În momentul cel mai înalt, costul trimiterii lui Monero a fost de puțin peste 20 USD! Monero suferă aceleași probleme de scalabilitate ca Bitcoin.

Între timp, taxa medie Zcash este incredibil de mică. Este doar 0,0001 ZEC. La momentul scrierii, aceasta este mai mică de 2c! Conform Bitinfocharts.com, au rămas foarte mici de-a lungul existenței lui Zcash.

Graficul istoric mediu al tranzacțiilor Monero zcash

Scalabilitate

Scalabilitatea blockchain-ului este una dintre cele mai urgente probleme cu care se confruntă întregul spațiu al criptomonedelor. Pentru ca o monedă digitală să poată concura cu adevărat cu VISA la scară globală, rețelele trebuie să poată gestiona un volum de tranzacții mult mai mare decât pot în prezent.

Monero a încercat să abordeze problemele de scalabilitate cu limita sa de dimensiune a blocului dinamic. Cu toate acestea, după cum reiese din taxele masive de care a suferit în trecut, acest lucru nu este suficient pentru a permite rețelei să fie folosită de întreaga planetă..

Între timp, Zcash se confruntă cu probleme de scalare chiar mai grave decât Bitcoin. Întrucât tranzacțiile private ocupă mult mai mult spațiu în blocuri decât Bitcoin, dacă toată lumea ar dori să facă tranzacții anonime, ar exista rapid o cursă către vârful taxelor de tranzacție. Așa s-a întâmplat cu Bitcoin în primăvara anului 2017. Cu toate acestea, nu există suficientă cerere pentru Zcash pentru ca o astfel de cursă să aibă loc în prezent..

Echipele

Când comparați criptomonedele, este întotdeauna bine să priviți echipele din spatele proiectelor. Exact ceea ce voi acoperi în acest ghid Zcash vs Monero.

Echipa Monero

Echipa Monero este în mare parte un secret. Sunt cunoscuți doi dintre principalii dezvoltatori ai proiectului. Ceilalți operează sub pseudonime.

Riccardo „fluffypony” Spagni este liderul proiectului și cel mai vocal dezvoltator. Spagni trăiește în Africa de Sud, unde lucrează la diferite proiecte de criptomonede, inclusiv Monero. Este foarte activ pe Twitter sub mâna lui @fluffypony. Cursul său educațional este în logistică și informatică. În plus, are o experiență de mulți ani ca dezvoltator de software.

Spagni este alăturat de Francisco “ArticMine” Cabañas și o lungă listă de aliasuri ale altor dezvoltatori. Întrucât se știe atât de puțin despre echipă, va trebui să reduc acest al doilea scurt!

Echipa Zcash

Între timp, echipa Zcash este mult mai deschisă. CEO-ul și fondatorul proiectului sunt Zooko Wilcox. Este un dezvoltator cu o experiență de peste 20 de ani în criptografie și securitate a datelor. Este foarte activ pe Twitter sub mâna @zooko.

Zooko este alăturat de o echipă experimentată de oameni de știință. Mai întâi este tehnicianul Eli Ben-Sasson. Eli este un lector respectat la Institutul de Tehnologie din Israel. De asemenea, este expert în proiectarea și aplicarea sistemelor de probă.

Urmează Alessandro Chiesa. Chiesa este membru al departamentului de Informatică de la Universitatea Berkeley. A studiat până la doctorat. nivel la Institutul de Tehnologie din Massachusetts.

Acestora trei li se alătură o lungă echipă de tehnicieni și experți în informatică. Cu toate acestea, în mare parte absentă este o echipă de marketing. Acest lucru poate limita adoptarea potențială a Zcash în viitor.

Interesant este că unele dintre cele mai mari nume din spațiul criptomonedelor acționează ca consilieri pentru proiectul Zcash. Persoane precum Gavin Andresen, Vitalik Buterin, Arthur Breitman și Dana Syracuse ajută echipa principală.

Istoria pieței până în prezent

Monero

Monero a fost creat pentru prima dată pe celebra piață a ursului cripto (pesimist) din 2014. În primii ani, acțiunea prețului față de dolar a rămas constantă. Nu au existat mișcări mari în ambele direcții.

Pe măsură ce întreaga piață a criptomonedelor a început să devină bullish în ultima parte a anului 2016, și Monero a început să experimenteze o tendință ascendentă. Acest lucru a devenit mai rapid pe măsură ce 2017 a progresat și până la jumătatea anului, Monero, la fel ca majoritatea celorlalte active digitale, a înregistrat o creștere explozivă.

Prețul unei singure monede Monero a atins un vârf la începutul anului 2018. Acest lucru se potrivea cu punctele culminante ale Bitcoin și ale oricărei alte criptomonede. Prețul ridicat din toate timpurile Monero a fost de aproape 500 de dolari pe monedă.

De la acest nivel ridicat, tendința a scăzut în mare parte cu câteva „capcane pentru tauri” pe parcurs. Prețul unei monede Monero la momentul scrierii (29 iunie 2018) este în prezent de aproximativ 120 USD.

Puteți vedea întreaga istorie a pieței Monero mai jos.

Diagrama prețurilor Monero

Zcash

Istoricul prețurilor Zcash urmează un model similar cu cel al lui Monero (și al multor alte criptomonede în acest sens). După cum puteți vedea din imaginea de mai jos, după lansare a experimentat o acțiune laterală a prețurilor. Cu toate acestea, tendința ascendentă a început puțin mai târziu decât cea a lui Monero.

La mijlocul anului 2017, prețul a început să crească față de dolarul SUA. Puteți vedea în graficul prețurilor că a rămas în concordanță cu prețul Bitcoin pe tot parcursul anului. Pe măsură ce Bitcoin a crescut, la fel și Zcash. Când Bitcoin a căzut, la fel și Zcash. De aceea, linia portocalie care reprezintă performanța Zcash împotriva Bitcoin rămâne practic plană pe tot parcursul vieții monedei până acum.

Puteți vedea istoricul complet al prețului Zcash mai jos.

Zcash vs Monero: diagramă comparativă

Fondat Aprovizionare finală totală Unități totale în momentul redactării Preț curent în USD Cea mai mare valoare istorică în USD Algoritm minier Blocați timpul Minerit Tranzacții pe secundă
Monero Aprilie 2014 18.400.000 (+ 0,3 XMR / minut) 16.180.000 119,98 dolari 494 dolari CryptoNote 2 minute GPU / CPU Teoretic nelimitat
Zcash Octombrie 2016 21.000.000 4.240.000 150,79 dolari 876 dolari Equihash 2,5 minute GPU / CPU Între 6 și 26

Zcash vs Monero: Concluzia

Deci asta este. Acest ghid Zcash vs Monero este gata! Sper că ți s-a părut atât distractiv, cât și informativ. Am acoperit încărcături în ghid. Este cel mai bine să faceți o recapitulare rapidă a ceea ce ar fi trebuit să învățați:

  • Bazele Zcash vs Monero.
  • Scopurile Zcash și Monero.
  • Viteza tranzacțiilor lor.
  • Adoptarea lui Zcash și Monero.
  • Probleme de scalabilitate cu care se confruntă fiecare echipă.
  • Istoria pieței Zcash vs Monero.

Acum, după ce am terminat, ce părere aveți despre Zcash și Monero? Credeți că o monedă va deveni moneda de acces la confidențialitate în viitor? Sau, crezi că cei doi pot exista împreună? Ne-ar plăcea să vă auzim gândurile!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me