În fiecare zi vedem ceva nou în tehnologia blockchain care apare în mijloc. Indiferent cât de mult am încerca să înțelegem cea mai recentă tehnologie, ei au întotdeauna ceva nou de oferit la masă. Te-ai întrebat vreodată care este rădăcina tuturor acestor tehnologii blockchain? Ei bine, algoritmii de consens sunt rădăcina principală a acestei tehnologii revoluționare.

Algoritmii de consens în blockchain sunt ceea ce face ca toate secvențele de consens blockchain să fie diferite între ele. Rețeaua Blockchain facilitează milioane și milioane de oameni în același spațiu. Deci, cum nu se interferează niciodată unul cu altul sau nu există reciproc?

Răspunsul este în arhitectura rețelei blockchain. Arhitectura este proiectată inteligent, iar algoritmii de consens sunt la baza acestei arhitecturi.

Dacă doriți cu adevărat să știți cum funcționează secvența de consens blockchain, atunci trebuie să vă scufundați mult mai în profunzime decât credeți. În acest ghid, veți găsi tot ce trebuie să știți despre algoritmii de consens. Așadar, să continuăm!

Contents

Cuprins

Capitolul 1: Ce este algoritmii de consens?
Capitolul 2: Problema cu toleranța la defecțiuni bizantine
Capitolul 3: De ce avem nevoie de algoritmi de consens?
Capitolul 4: Blockchain: Scheletul organizării datelor din rețeaua descentralizată
Capitolul 5: Algoritmul de consens: Sufletul rețelei
Capitolul 6: Diferite tipuri de algoritm de consens
Capitolul 7: Alte tipuri de algoritmi de consens
Capitolul 8: Note finale

Capitolul 1: Ce este algoritmii de consens?

Definiția tehnică ar fi:

Algoritmii de consens sunt un proces de luare a deciziilor pentru un grup, în care indivizii grupului construiesc și susțin decizia care funcționează cel mai bine pentru restul lor. Este o formă de rezoluție în care indivizii trebuie să sprijine decizia majorității, indiferent dacă le-a plăcut sau nu.

În termeni simpli, este doar o metodă de a decide în cadrul unui grup. Permiteți-mi să clarific cu un exemplu. Imaginați-vă un grup de zece oameni care doresc să ia o decizie cu privire la un proiect care îi avantajează pe toți. Fiecare dintre ei poate sugera o idee, dar majoritatea vor fi în favoarea celei care îi ajută cel mai mult. Alții trebuie să se ocupe de această decizie, indiferent dacă le-a plăcut sau nu.

Acum imaginați-vă același lucru cu mii de oameni. Nu ar face acest lucru drastic mult mai dificil?

Algoritmii de consens nu sunt doar de acord cu voturile majorității, dar sunt de acord și cu unul care le avantajează pe toți. Deci, este întotdeauna un câștig pentru rețea.

Modelele de consens blockchain sunt metode pentru a crea egalitate și corectitudine în lumea online. Sistemele de consens utilizate pentru acest acord se numesc teorema consensului.

Aceste modele de consens Blockchain constau în câteva obiective particulare, cum ar fi:

 • Venirea la un acord: Mecanismul reunește toate acordurile din grup cât de mult poate.
 • Colaborare: Fiecare dintre grupuri urmărește un acord mai bun care să ducă la interesele grupurilor în ansamblu.
 • Cooperare: Fiecare individ va lucra ca o echipă și își va pune deoparte propriile interese.
 • Drepturi egale: Fiecare participant are aceeași valoare în vot. Aceasta înseamnă că votul fiecărei persoane este important.
 • Participare: Toată lumea din rețea trebuie să participe la vot. Nimeni nu va fi lăsat în afara sau poate rămâne afară fără vot.
 • Activitate: fiecare membru al grupului este la fel de activ. Nu există nimeni cu mai multă responsabilitate în grup.

Diferite tipuri de algoritmi de consens Infografică

Infografie de algoritmi de consens

Capitolul 2: Problema cu toleranța la defecțiuni bizantine

Toleranța bizantină la erori este un sistem cu un anumit eveniment de eșec. Se numește problema generalilor bizantini. Puteți experimenta cel mai bine situația cu un sistem computerizat distribuit. De multe ori pot exista defecțiuni ale sistemelor de consens.

Aceste componente sunt responsabile pentru alte informații conflictuale. Sistemele de consens pot funcționa cu succes numai dacă toate elementele funcționează în armonie. Cu toate acestea, dacă chiar și una dintre componentele acestui sistem funcționează defectuos, întregul sistem se poate defecta.

Componentele care funcționează defectuos provoacă întotdeauna inconsecvență în sistemul bizantin de toleranță la defecțiuni și de aceea nu este ideal să folosiți aceste sisteme de consens pentru o rețea descentralizată.

Experții o numesc „Problema generalilor bizantini”. Totuși, confuz?

Permiteți-mi să clarific cu un exemplu de consens.

Imaginați-vă că există un grup de generali, în care fiecare dintre ei deține armata bizantină. Vor ataca un oraș și vor prelua controlul, dar pentru asta vor trebui să decidă cum să atace.

S-ar putea să credeți că este fără efort. Cu toate acestea, există o ușoară dificultate. Generalii pot comunica doar printr-un mesager, iar unii generali trădători vor încerca să saboteze întregul atac.

Ei pot trimite informații de încredere prin intermediul mesagerului sau mesagerul poate deveni chiar inamicul aici.

Mesagerul ar putea, de asemenea, să saboteze în mod intenționat, oferind informații greșite.

Acesta este motivul pentru care problema trebuie tratată cu prudență. În primul rând, trebuie cumva să facem ca fiecare general să ia o decizie reciprocă și, în al doilea rând, să ne asigurăm că nici cel mai mic număr de trădători nu poate provoca eșecul întregii misiuni.

S-ar putea să vi se pară destul de simplu; cu toate acestea, nu este. Potrivit cercetărilor, vor fi necesari 3n + 1 generali pentru a trata cu n trădători. Va fi nevoie de patru generali pentru a face față unui singur trădător, ceea ce îl face oarecum dificil.

Capitolul 3: De ce avem nevoie de algoritmi de consens?

Principala problemă a bizantinului este să ajungem la un acord. Dacă apare chiar și o singură defecțiune, nodurile nu pot ajunge la un acord sau nu au o valoare de dificultate mai mare.

Pe de altă parte, algoritmii de consens nu se confruntă cu adevărat cu acest tip de problemă. Obiectivul lor principal este de a atinge un obiectiv specific prin orice mijloace. Modelele de consens Blockchain sunt mult mai fiabile și mai tolerante la erori decât bizantinul.

Acesta este motivul pentru care atunci când ar putea exista rezultate contradictorii într-un sistem distribuit; cel mai bine este să folosiți algoritmi de consens pentru un rezultat mai bun.

Capitolul 4: Blockchain: Scheletul organizării datelor din rețeaua descentralizată

Acum, să aruncăm o privire în interiorul tehnologiei blockchain pentru a avea o imagine mai bună asupra întregii rețele.

 • Este un mod nou de a organiza baza de date.
 • Poate stoca tot ceea ce se modifică în funcție de rețea.
 • Toate datele sunt aranjate într-un bloc asemănător.

Cu toate acestea, nu veți vedea nicio descentralizare în blockchain-ul în sine. Acest lucru se datorează faptului că blockchain-ul nu oferă un mediu descentralizator. De aceea avem nevoie de algoritmi de consens pentru a ne asigura că sistemul este complet descentralizat.

Deci, tehnologia blockchain vă va permite doar să creați o bază de date structurată diferită, dar nu va realiza procesul de descentralizare. Acesta este motivul pentru care blockchain-ul este considerat scheletul întregii rețele descentralizate.

Capitolul 5: Algoritmi de consens: Sufletul rețelei

Metoda este destul de simplă. Aceste modele de consens Blockchain sunt doar modalitatea de a ajunge la un acord. Cu toate acestea, nu poate exista niciun sistem descentralizat fără algoritmi de consens comune.

Nici nu va conta dacă nodurile au încredere sau nu unul în celălalt. Ei vor trebui să respecte anumite principii și să ajungă la un acord colectiv. Pentru a face acest lucru, trebuie să verificați toți algoritmii de consens.

Până în prezent nu am găsit niciun algoritm specific Blockchain care să funcționeze pentru fiecare tehnologie blockchain. Să aruncăm o privire asupra diferiților algoritmi de consens pentru a avea o imagine mai bună a întregii imagini.

Capitolul 6: Diferite tipuri de algoritmi de consens

Lista tuturor algoritmilor de consens

 • Dovada muncii
 • Dovada mizei
 • Dovadă de miză delegată
 • Dovadă închiriată
 • Dovada timpului scurs
 • Toleranță practică a defecțiunilor bizantine
 • Toleranță bizantină simplificată la defecțiuni
 • Toleranță delegată a defecțiunilor bizantine
 • Grafice aciclice dirijate
 • Dovada activității
 • Dovada importanței
 • Dovadă de capacitate
 • Dovada arderii
 • Dovada greutății

Dovada muncii

Dovada muncii este primul algoritm Blockchain introdus în rețeaua blockchain. Multe tehnologii blockchain folosesc acest model de consens Blockchain pentru a confirma toate tranzacțiile lor și a produce blocuri relevante pentru lanțul de rețea.

Sistemul de registru de descentralizare colectează toate informațiile legate de blocuri. Cu toate acestea, trebuie să aveți grijă deosebită de toate blocurile de tranzacții.

Această responsabilitate revine tuturor nodurilor individuale numite mineri, iar procesul pe care îl folosesc pentru menținerea acesteia se numește minerit. Principiul central din spatele acestei tehnologii este de a rezolva probleme matematice complexe și de a oferi cu ușurință soluții.

S-ar putea să vă gândiți ce este o problemă matematică?

Aceste probleme matematice necesită multă putere de calcul, pentru început. De exemplu, funcția Hash sau știind cum să aflați ieșirea fără intrare. Un altul este factorizarea întreagă și acoperă și puzzle-urile turului.

Acest lucru se întâmplă atunci când serverul simte că are un atac DDoS și pentru a-l afla, sistemele de consens necesită multe calcule. Minerii vin la îndemână. Răspunsul la întreaga problemă cu ecuația matematică se numește hash.

Cu toate acestea, dovada muncii are anumite limitări. Rețeaua pare să crească foarte mult și, odată cu aceasta, are nevoie de multă putere de calcul. Acest proces crește sensibilitatea generală a sistemului.

Infographic pentru algoritmul de consens POW

De ce a devenit sistemul atât de sensibil?

Secvența consensului blockchain se bazează în principal pe date și informații exacte. Cu toate acestea, viteza sistemului lipsește enorm. Dacă o problemă devine prea complicată, este nevoie de mult timp pentru a genera un bloc.

Tranzacția este întârziată și fluxul de lucru general se întrerupe. Dacă problema generării blocurilor nu poate fi rezolvată într-un anumit timp, atunci generarea blocurilor va deveni un miracol.

Cu toate acestea, dacă problema devine prea ușoară pentru sistem, atunci va fi predispusă la atacuri DDoS. De asemenea, soluția trebuie verificată în continuare cu precizie, deoarece nu toate nodurile pot verifica eventualele erori.

Dacă ar putea, rețeaua ar lipsi de cea mai importantă caracteristică – transparența.

Cum este implementată dovada muncii într-o rețea blockchain?

În primul rând, minerii vor rezolva toate puzzle-urile și după aceea vor fi create noi blocuri și vor confirma tranzacțiile după aceea. Este imposibil să spunem cât de complex poate fi un puzzle.

Depinde în mare măsură de numărul maxim de utilizatori, de puterea minimă de curent și de sarcina totală a rețelei.

Blocurile noi vin cu o funcție Hash și fiecare dintre ele conține funcția hash a blocului anterior. În acest fel, rețeaua adaugă un strat suplimentar de protecție și previne orice tip de încălcare. Odată ce un miner rezolvă puzzle-ul, se creează un bloc nou și tranzacția este confirmată.

În cazul în care se folosește exact algoritmul de consens al dovezii muncii Blockchain?

Cel mai popular este bitcoin. Bitcoin a introdus acest tip de algoritm de consens blockchain înainte de alte criptomonede. Modelele de consens Blockchain au permis orice fel de schimbare a complexității puzzle-ului, pe baza puterii generale a rețelei.

Este nevoie de aproximativ 10 minute pentru a crea un bloc nou. Un alt exemplu de consens de criptomonedă, cum ar fi Litecoin, oferă, de asemenea, același sistem.

Un alt utilizator de algoritmi blockchain, Ethereum, a folosit dovezi ale muncii în aproape 3-4 proiecte mari pe platformă. Cu toate acestea, Ethereum a trecut la Dovada mizei.

De ce tehnologia Blockchain folosește dovada muncii în primul rând?

Trebuie să vă întrebați de ce diferite tehnologii blockchain folosesc dovada de lucru pentru început.

Acest lucru se datorează faptului că PoW oferă protecție DDoS și scade exploatarea globală a mizei. Aceste algoritmi blockchain oferă o dificultate echitabilă pentru hackeri. Sistemul necesită multă putere și efort de calcul.

Acesta este motivul pentru care hackerii pot intra în modelele de consens Blockchain, dar ar dura mult timp și complexitate, ceea ce va face ca costul să fie prea mare..

Pe de altă parte, niciun miner nu poate decide asupra rețelei generale, deoarece luarea deciziilor nu depinde de suma de bani. Depinde de câtă putere de calcul aveți pentru a forma blocuri noi.

Care sunt principalele probleme cu algoritmul de dovadă a consensului de lucru?

Nu toți algoritmii de consens sunt perfecți; Nici dovada muncii nu este atât de diferită. Are o mulțime de avantaje, dar vine și cu multe defecte. Să vedem care sunt principalele defecte ale sistemului.

 • Consum mai mare de energie

Rețeaua Blockchain conține milioane și milioane de microcipuri proiectate, care au hașuri constante. Acest proces necesită mult suc.

Bitcoin oferă în prezent 20 de miliarde de hashuri pe secundă. Minerii din rețea folosesc niște microcip special concepuți pentru hash. Această procedură permite rețelei să adauge un strat de protecție împotriva atacului botnet.

Nivelul de securitate al rețelei blockchain bazat pe dovada muncii necesită multă energie și este intensiv. Consumul mai mare devine o problemă într-o lume în care rămânem fără energie – minerii din sistem trebuie să facă față unei sume mari de costuri din cauza consumului de energie electrică.

Cea mai bună soluție la această problemă ar fi o sursă ieftină de energie.

 • Centralizarea minerilor

Odată cu problema energetică, dovada muncii se va îndrepta către soluții mai ieftine de energie electrică. Cu toate acestea, principala problemă ar fi dacă un producător de miner bitcoin crește. Într-un anumit timp, producătorul poate deveni mai înfocat de energie și poate încerca să creeze reguli noi în sistemul minier.

Această situație va duce la centralizarea în cadrul rețelei descentralizate. De aceea este o altă mare problemă cu care se confruntă acești algoritmi Blockchain.

Ce zici de 51% procent de atac?

Permiteți-mi să clarific ce înseamnă cu adevărat atacul de 51%. Acest atac ar însemna un posibil control al utilizatorilor majoritari și preluarea majorității puterii miniere. În acest scenariu, atacatorii vor obține suficientă putere pentru a controla totul în rețea.

Ei pot opri alte persoane să genereze noi blocuri. Atacatorii pot primi și recompense pe baza tacticii lor.

Permiteți-mi să o clarific cu un exemplu de consens.

Imaginați-vă un scenariu în care Alice îi trimite lui Bob niște criptomonede prin rețeaua blockchain. Cu toate acestea, Alice este implicată în atac, iar Bob nu. Tranzacția are loc, dar atacatorii nu lasă nicio sumă de bani să fie transferată pornind o bifurcație în lanț.

În alte cazuri, minerii se vor alătura într-una din ramuri. Vor avea cea mai mare putere de calcul combinată pe acele blocuri. De aceea, alte blocuri cu viață mai scurtă sunt respinse. Ca urmare, Bob nu va primi banii.

Cu toate acestea, aceasta nu este o soluție profitabilă. Va lua multă putere minieră și, după ce incidentul va fi expus, utilizatorii vor începe să părăsească rețeaua și, în cele din urmă, costul de tranzacționare va scădea.

Dovada mizei

Ce este dovada mizei?

Dovada mizei este un blockchain de algoritm consens care se ocupă de principalele dezavantaje ale algoritmului de probă a muncii. În acesta, fiecare bloc este validat înainte ca rețeaua să adauge un alt bloc în registrul blockchain. Există un pic de Twist în acesta. Minerii se pot alătura procesului de exploatare folosind monedele lor pentru a miza.

Dovada mizei este un nou tip de concept în care fiecare individ poate extrage sau chiar valida blocuri noi numai pe baza posesiei lor de monede. Deci, în acest scenariu, cu cât aveți mai multe monede, cu atât aveți șanse mai mari.

Cum functioneazã?

În acest algoritm de consens, minorii sunt aleși anterior.

Deși procesul este complet aleatoriu, totuși nu orice minor poate participa la miza. Toți minerii din rețea sunt aleși la întâmplare. Dacă aveți o anumită cantitate de monede stocate anterior în portofel, atunci veți fi calificat să fiți un nod în rețea.

După ce ați fost un nod, dacă doriți să fiți calificat pentru a fi miner, va trebui să depuneți o anumită cantitate de monedă, după care va exista un sistem de vot pentru alegerea validatorilor. Când totul este terminat, minerii vor miza suma minimă necesară pentru miza specială a portofelului.

Procesul este destul de simplu. Blocurile noi vor fi create proporțional cu numărul de monede pe baza portofelului. De exemplu, dacă dețineți 10% din toate monedele, atunci veți obține 10% blocuri noi.

Există multe tehnologii blockchain care utilizează o varietate de dovezi ale algoritmului consensului mizei. Cu toate acestea, toți algoritmii funcționează la fel pentru extragerea de blocuri noi, fiecare miner va primi o recompensă de bloc, precum și o parte din taxele de tranzacție.

Infografie algoritm de consens PoS

Ce se întâmplă în dovada punerii în comun a mizelor?

Există și alte modalități de a participa la stivuire. Dacă valoarea mizei este prea mare, atunci vă puteți alătura unui pool și puteți obține profituri prin asta. O puteți face în două moduri.

În primul rând, puteți împrumuta moneda dvs. unui alt utilizator care va participa la pool și apoi vă va împărtăși profitul. Cu toate acestea, va trebui să găsiți o persoană de încredere pentru a juca.

O altă metodă ar fi aderarea la piscină. Astfel, toți cei care participă la acel pool specific vor împărți profitul pe baza mizei.

Dovada mizei: Care sunt beneficiile?

În primul rând, acest tip de algoritmi de consens nu necesită o cantitate mare de backup hardware. Ai nevoie doar de un sistem funcțional de computer și de o conexiune stabilă la internet. Orice persoană care are suficiente monede în rețea va putea, de asemenea, să valideze tranzacțiile.

Dacă o persoană investește în rețea, aceasta nu se va deprecia în timp, ca și alte investiții. Singurul lucru care va afecta profitul este fluctuațiile prețurilor. Dovada consensului mizei blockchain este mult mai eficientă din punct de vedere energetic decât dovada muncii. Nici nu are nevoie de un consum prea mare de energie.

De asemenea, reduce amenințarea unui atac de 51%.

Chiar dacă dovada mizei pare destul de profitabilă decât Dovada muncii, totuși există un dezavantaj semnificativ. Principalul dezavantaj al sistemului este că descentralizarea completă nu este posibilă niciodată.

Acest lucru se întâmplă pur și simplu pentru că doar o mână de noduri pot participa la miza în rețea. Persoanele cu cele mai multe monede vor controla în cele din urmă majoritatea sistemului.

PoW vs Pos pur și simplu explicat

Criptomonede populare folosind dovada mizei ca bază a tehnologiei Blockchain

PIVX

Este o altă monedă de confidențialitate care are aproape zero comisioane de tranzacție. PIVX a fost anterior furcat de la Dash. Cu toate acestea, a trecut la dovada mizei de la dovada muncii. De asemenea, asigură o miză mai bună utilizând un nod master pentru distribuirea blocurilor.

Dacă doriți să începeți să luați PIVX, atunci trebuie să descărcați portofelul oficial și apoi să-l sincronizați cu blockchain-ul. După aceea, trebuie să transferați o parte din monedă în portofel și apoi să o lăsați conectată așa.

NavCoin

Multe criptomonede au forțat secvența de consens blockchain originală a Bitcoin; NavCoin este unul dintre ele. Proiectul este complet open-source. De asemenea, migrează la dovada mizei mai devreme decât majoritatea criptomonedelor.

Pentru a obține avantajul maxim computerul dvs. va trebui să fie conectat la rețea pentru o perioadă mai lungă. Deoarece dovada mizei este excepțional de ușoară, puteți să o lăsați să ruleze pentru o perioadă mai extinsă, fără griji.

Stratis

Este o altă secvență de consens blockchain care se bazează pe o dovadă a mizei. Serviciile sunt realizate în principal pentru companii. Corporațiile îl pot folosi pentru a-și construi propriile dApp-uri fără propria rețea blockchain.

Platforma oferă dezvoltarea aplicațiilor în lanțurile laterale care împiedică orice fel de întârziere în rețea. Au început ca o dovadă a unui proiect de lucru. Cu toate acestea, în cele din urmă au trecut la dovada mizei.

Algoritmi Blockchain: consens delegat de dovadă a mizei

Dovada delegată a mizei este o variantă a dovezii tipice a mizei. Sistemul este destul de robust și adaugă o formă diferită de flexibilitate întregii ecuații.

Dacă doriți algoritmi de consens rapide, eficienți și descentralizați, atunci dovada delegată a mizei ar fi cea mai bună cale de urmat. Problema părților interesate se rezolvă pe deplin aici într-un mod democratic. Fiecare componentă din rețea poate deveni delegat.

Aici, în loc de mineri sau validatori, nodurile sunt numite delegați. Prin determinarea producției de blocuri, acest sistem poate efectua o tranzacție în doar o secundă! Mai mult, acest sistem a fost conceput pentru a asigura toate nivelurile de protecție împotriva problemelor de reglementare.

Martori care validează toate semnăturile

De obicei, martorii sunt liberi de reglementări și alte cuvinte neutre. Martorii standard din contractele tradiționale au un loc special pentru validarea martorilor. Se asigură doar că persoanele ar trebui să intre în contact la un anumit moment.

În DPOS, martorii pot genera blocuri de informații. Există, de asemenea, un concept de vot pentru alegerea martorilor de top. Votul are loc numai atunci când sistemul consideră că este complet descentralizat.

Toți martorii sunt plătiți imediat după ce produce blocaj. Rata este selectată anterior printr-un sistem de vot.

Modificarea parametrilor speciali în delegații aleși

La fel ca martorii, și delegații sunt aleși. Delegații sunt utilizați pentru modificarea parametrilor de rețea. Cu delegații, veți avea acces la taxele de tranzacție, la intervalele de blocare, la dimensiunile blocurilor și la plata martorilor.

Pentru a schimba un parametru din rețea, majoritatea delegaților trebuie să voteze același lucru. Cu toate acestea, delegații nu vor fi plătiți ca martori.

Schimbarea regulii tipice

Pentru a rula sistemul fără probleme, este necesar să adăugați funcții diferite din când în când. Cu toate acestea, procesul de adăugare a acestei funcții nu se poate realiza fără un potențial părți interesate. Martorii se pot reuni și pot schimba politicile, dar nu sunt programați să o facă.

Ei trebuie să rămână neutri și doar angajații părților interesate. Deci, inițial, totul depinde de părțile interesate.

Riscul de atac cu dublă cheltuială

În DPOS, riscul de cheltuieli duble este redus într-o mare măsură. Acest lucru se poate întâmpla atunci când o rețea blockchain nu include o tranzacție cheltuită anterior în baza de date.

Rețeaua își poate verifica starea de sănătate fără ajutorul nimănui și poate detecta orice fel de pierdere. În acest fel, asigură 100% transparență în baza de date.

Tranzacțiile sunt efectuate ca dovadă a mizei

Deși sistemul este o variantă a dovezii mizei, totuși sistemul de tranzacții de bază rulează în întregime pe baza algoritmului de probă a mizei. Procesul de tranzacție al dovezii de miză asigură un strat suplimentar de protecție împotriva sistemelor de consens defecte.

Cine folosește dovada delegată a mizei?

Lisk este unul dintre numele populare de pe piață acum. Platforma blockchain oferă o platformă pentru dezvoltatori pentru a începe să facă aplicații descentralizate bazate pe JavaScript, fără probleme.

Are o mulțime de elemente comune Ethereum. Cu toate acestea, sistemul utilizează dovada delegată a mizei în loc de dovada mizei.

Miza funcționează diferit cu aceasta.

Dovadă închiriată (LPoS)

O altă întorsătură a clasicului Dovada mizei este dovada închiriată a mizei. Noul blockchain de algoritm consens ne-a fost introdus de platforma Waves. La fel ca orice altă platformă tehnologică blockchain, Waves se asigură, de asemenea, să ofere o captură mai bună cu un consum limitat de energie.

Dovada inițială a mizei avea unele limitări pentru miza. Persoanele cu o cantitate limitată de monede nu ar putea niciodată să participe la miza. Pentru a menține rețeaua cu succes, rămâne în urmă doar o mână de persoane cu mai multe monede de oferit.

Acest proces permite sistemului să creeze o comunitate centralizată în cadrul unei platforme descentralizate, care aparent nu este cea dorită.

În dovada de miză închiriată, micii exploatați pot avea în cele din urmă șansa de a miza. Ei își pot închiria monedele în rețea și pot profita de acolo.

După introducerea noii dovezi de miză închiriate, situația s-a schimbat complet. Limitările sistemului anterior pot fi acum rezolvate fără probleme. Scopul principal al platformei Waves a fost de a ajuta investitorii mici.

Oamenii cu un număr mic de monede în portofel nu ar avea niciodată șansa de a obține beneficii precum peștii mari. Astfel stabilește în totalitate tema principală a algoritmilor de consens – transparența.

Dovada timpului scurs (PoET)

Poetul este unul dintre cei mai buni algoritmi de consens. Acest algoritm special este utilizat în principal în rețeaua blockchain permisă, unde va trebui să obțineți permisiunea pentru accesarea rețelei. Aceste rețele de permisiuni trebuie să decidă asupra drepturilor miniere sau a principiilor de vot.

Pentru a vă asigura că totul funcționează fără probleme algoritmii PoET utilizează o tactică specială pentru acoperirea transparenței în întreaga rețea. Algoritmii de consens asigură, de asemenea, o autentificare sigură în sistem, deoarece rețeaua necesită identificare înainte de a se alătura minerilor.

Inutil să spun că acest algoritm de consens oferă șansa de a alege câștigătorii folosind doar mijloace corecte.

Să vedem care este strategia principală a acestei minunate secvențe de consens.

 • Fiecare persoană din rețea trebuie să aștepte o perioadă de timp; cu toate acestea, limita de timp este total aleatorie.
 • Participantul care și-a terminat partea echitabilă de timp de așteptare va ajunge să fie pe registru pentru a crea un bloc nou.

Pentru a justifica aceste scenarii, algoritmul trebuie să ia în considerare două fapte.

 • Dacă câștigătorul a ales de fapt numărul aleatoriu în primul rând? El sau Ea ar putea alege un timp scurt aleatoriu și să obțină primul câștig.
 • Oare individul a așteptat cu adevărat timpul specific pentru care a fost repartizat??

PoET depinde de o cerință specială de procesor. Se numește Intel Software Guard Extension. Această extensie Software Guard vă ajută să rulați coduri unice în rețea. Poetul folosește acest sistem și se asigură că câștigul este pur echitabil.

Sistemul Intel SGX

După cum utilizează algoritmii de consens Sistem SGX pentru a verifica corectitudinea alegerii, să aruncăm o privire mai profundă asupra sistemului.

În primul rând, un sistem hardware special creează o atestare pentru utilizarea unui anumit cod de încredere. Codul este configurat într-un mediu sigur. Orice persoană externă poate utiliza această atestare pentru a verifica dacă nu este manipulată sau nu.

În al doilea rând, codul rulează într-o zonă izolată din rețea, unde nimeni nu poate interacționa cu acesta.

Primul pas este necesar pentru a demonstra că utilizați cu adevărat codul de încredere din rețea și nu un alt truc aleatoriu. Rețeaua principală nu poate afla niciodată dacă primul pas nici măcar nu rulează corect.

Al doilea pas împiedică orice utilizator să manipuleze sistemul și să creadă că rulează codul. Al doilea pas asigură securitatea algoritmului.

Codul de încredere

Permiteți-mi să simplific schițele codului.

Aderarea la rețeaua Blockchain

 • Un nou utilizator va descărca mai întâi codul de încredere din blockchain.
 • După ce el / ea începe procesul, vor primi o pereche de chei speciale.
 • Folosind acea pereche de chei, utilizatorul poate trimite atestatul SGX în rețea și poate solicita accesul.

Participarea la sistemele de loterie

Persoanele fizice vor primi un cronometru semnat de la sursa de cod de încredere.

După aceea, persoana respectivă va trebui să aștepte până la scurgerea completă a timpului acordat acestuia.

În cele din urmă, individul va primi o certificare pentru îndeplinirea sarcinii necesare.

Protocolul asigură, de asemenea, un nivel diferit de protecție bazat pe SGX. Acest sistem contează de câte ori un utilizator câștigă la loterie. Procedând astfel, ei ar ști dacă SGX-ul utilizatorului individual este compromis sau nu.

Algoritmi Blockchain: Toleranță practică la defecțiuni bizantine (PBFT)

PBFT se concentrează în principal pe mașina de stat. Replică sistemul, dar scapă de principala problemă generală bizantină. Acum, cum se face asta?

Ei bine, algoritmul presupune din start că ar putea exista posibile defecțiuni în rețea și unele noduri independente pot funcționa defectuos în anumite momente.

Algoritmul este conceput pentru sisteme consens asincrone și optimizat în continuare într-un mod eficient pentru a face față tuturor problemelor.

Mai mult, toate nodurile din interiorul sistemului sunt aranjate într-o anumită ordine. Un nod este selectat ca primar, iar altele funcționează ca plan de rezervă. Cu toate acestea, toate nodurile din interiorul sistemului funcționează în armonie și comunică între ele.

Nivelul de comunicare este destul de ridicat, deoarece vor să verifice fiecare informație găsită în rețea. Acest lucru scapă de problema informațiilor nesigure.

Cu toate acestea, cu acest nou proces, ei pot afla dacă chiar și unul dintre noduri este compromis. Toate nodurile ajung la un acord prin vot majoritar.

Avantajele algoritmului de consens PBFT

Algoritmii practici de toleranță la defecțiuni bizantine ne împărtășesc câteva fapte interesante. Modelul a fost conceput în primul rând pentru cazuri practice de utilizare și sunt extrem de ușor de implementat. Astfel, PBFT posedă un anumit avantaj față de toți ceilalți algoritmi de consens.

 • Nu este nevoie de confirmare:

Tranzacțiile din această rețea funcționează puțin diferit. Poate finaliza o tranzacție fără niciun fel de confirmare așa cum vedem în sistemul PoW.

Dacă nodurile sunt de acord cu un anumit bloc, atunci acesta va fi finalizat. Acest lucru se datorează faptului că toate nodurile autentice comunică între ele în același timp și ajung la o înțelegere a blocului specific.

 • Reducerea energiei:

Noul model oferă o reducere bună a consumului de energie decât PoW. În PoW, fiecare bloc avea nevoie de o rundă individuală de PoW. Cu toate acestea, în acest model, nu fiecare miner rezolvă algoritmul tipic de hash.

De aceea sistemul nu are nevoie de atâta putere de calcul.

Dezavantaje ale sistemului

Deși PBFT a oferit o mulțime de avantaje și fapte promițătoare, totuși se întâmplă să aibă destul de multe dezavantaje. Să vedem ce sunt.

 • Gap de comunicare:

Cel mai important factor al acestui algoritm este comunicarea între noduri. Fiecare nod din rețea trebuie să se asigure că informațiile pe care le adună sunt solide. Cu toate acestea, algoritmii consensului funcționează eficient doar pentru un grup mai mic de noduri.

Dacă grupul de noduri crește într-o mare măsură, este posibil ca sistemul să fie greu să țină evidența tuturor nodurilor și nu poate comunica cu fiecare dintre ele.

Lucrarea susține stările acestui model pentru a utiliza MAC-uri și alte semnături digitale pentru a dovedi autenticitatea informațiilor. Acestea fiind spuse, MAC-urile nu sunt capabile să gestioneze sistemul de rețea de tip blockchain, astfel încât utilizarea acestuia ar reprezenta o pierdere semnificativă la sfârșit.

Semnătura digitală poate fi un punct bun, dar menținerea securității cu toate aceste noduri de comunicare ar deveni din ce în ce mai dificilă pe măsură ce numărul nodului va crește.

 • Sybil Attack:

PBFT este destul de vulnerabil la atacurile Sybil. În aceste atacuri, pot manipula împreună un grup de noduri și, prin aceasta, compromit întreaga rețea. Acest lucru se înrăutățește și cu rețelele mai mari, iar scalabilitatea sistemului se reduce.

Dacă se poate utiliza acest model cu un alt algoritm de consens, atunci vor primi probabil un combo securizat solid.

Toleranță de defecțiune bizantină simplificată (SBFT)

În SBFT, sistemul funcționează puțin diferit.

În primul rând, un generator de blocuri va colecta toate tranzacțiile la un moment dat și le va valida după ce le-a grupat împreună într-un nou tip de bloc.

În termeni simpli, un bloc va aduna toate tranzacțiile, le va grupa în consecință într-un alt bloc și apoi le va valida în final.

Generatorul aplică anumite reguli pe care le respectă toate nodurile pentru a valida toate tranzacțiile. După aceea, un semnatar de bloc îi va valida și va adăuga propria semnătură. De aceea, dacă oricare dintre blocuri ratează chiar și una dintre taste, acesta va fi respins.

Diferite etape ale toleranței la defecțiuni bizantine simplificate

 • Etapa începe cu faza de creare, în care utilizatorul activului va produce un număr mai mare de ID-uri unice ale activelor.
 • După aceea, în faza de trimitere, utilizatorul trimite toate ID-urile de pe platformă.
 • Apoi începe faza de validare, în care ID-urile obțin condiții de utilizare specificate.
 • Odată ce toate sunt înscrise, vor fi stocate și transferate în conturi diferite. Tranzacțiile ar putea avea loc cu ajutorul unor contracte inteligente.
 • În cele din urmă, tranzacțiile devin live.

O altă caracteristică interesantă a acestui sistem minunat este Managerul de cont, care ajută în mai multe etape. Ținta principală este stocarea în siguranță a tuturor activelor. Managerul de cont stochează, de asemenea, toate datele tranzacționale. Managerul poate conține tot felul de active combinaționale pentru diferite tipuri de utilizatori.

Vă puteți gândi la acestea ca la portofele digitale. Folosind aceste portofele digitale, veți putea să vă transferați activele din portofel și chiar să le primiți în schimb. Puteți utiliza, de asemenea, managerul de cont pentru a forma contactele inteligente și, atunci când cerința specifică este îndeplinită, eliberează fondurile.

Dar cum curge proprietatea asupra activelor?

Ei bine, ei folosesc de fapt un model push care conține adrese și ID-ul activelor pentru a le trimite activul câștigat.

Securitate și confidențialitate

SBFT este pentru o rețea privată în care confidențialitatea este prioritatea rețelei. Platforma a fost concepută astfel încât să expună informații sensibile, dar cu anumite limitări. De aceea, sistemul folosește trei tipuri de tehnici, cum ar fi dovezi de cunoaștere zero, adrese cu o singură utilizare și metadate criptate.

 • Adrese de utilizare unică:

De fiecare dată când un utilizator dorește să primească anumite active în portofelul său, i se vor atribui adrese de utilizare unice. Fiecare adresă diferă una de cealaltă și astfel împiedică orice alt utilizator să intercepteze tranzacția.

 • Dovadă de cunoaștere zero:

Rezistența zero-cunoștințe este utilizată pentru a ascunde toate componentele unei tranzacții. Cu toate acestea, întreaga rețea ar fi în continuare capabilă să valideze integritatea. Acest lucru se face cu ajutorul dovezilor Zero-Knowledge, unde o parte își va dovedi autenticitatea altei părți.

În acest fel, numai destinatarul și expeditorul vor putea vedea componentele tranzacției.

 • Criptare metadate:

Metadatele tranzițiilor sunt, de asemenea, criptate pentru a asigura o securitate suplimentară. Rețeaua va permite utilizarea cheilor pentru validarea autenticității. Cu toate acestea, pentru o mai bună protecție, tastele se vor modifica la fiecare 2-3 zile.

De asemenea, toate sunt păstrate separate și pe diferite părți ale rețelei de date. Deci, dacă unul dintre ei este piratat, se pot folosi alte chei pentru a genera mai multe chei unice. Gestionarea acestor chei și rotirea lor la fiecare câteva zile este necesară pentru a asigura integritatea acestor algoritmi de consens.

Chain, o platformă bazată pe blockchain utilizează SBFT pentru a valida toate tranzacțiile lor în rețea. În afară de asta, utilizează și un HSM (Hardware Security Module) pentru o securitate la nivel de industrie. Prin utilizarea HSM-urilor, acestea asigură o securitate suplimentară, fără a fi nevoie de o singură eroare de punct.

Toleranță bizantină delegată la erori (dBFT)

Nu există nicio dezbatere cu privire la faptul că Dovada muncii și Dovada mizei sunt algoritmii de consens cei mai cunoscuți. În timp ce o mare parte din ecosistemul blockchain urmărește acești doi algoritmi comuni, unii încearcă să impună sisteme de consens mai noi și mai avansate. Printre aceste mărci de blockchain pionier, numele NEO va veni cu siguranță.

Odată cu creșterea înfloritoare din ultimele 12 luni, NEO este acum hotcake-ul din industrie. Brandul chinez a arătat destul de potențial. Și de ce nu ar face-o? Ei sunt inventatorii teoremei consensului avansat – Toleranța delegată a defecțiunilor bizantine (dBFT).

O tehnologie Blockchain populară: NEO

Aceasta este una dintre criptomonedele populare de pe piață acum. Uneori este denumit Ethereum din China. Obiectivul principal al rețelei este crearea unei economii inteligente în care să vă puteți partaja activele digitale la un preț redus.

NEO folosește Toleranța delegată a erorilor bizantine pentru a valida toate tranzacțiile. Dacă vă mizați NEO-ul, veți putea genera GAS. GAS este principala monedă de circulație a platformelor. Va trebui să plătiți până la o anumită sumă de taxă GAS pentru fiecare tranzacție. De aceea, cu cât veți miza mai mult NEO, cu atât veți obține mai mult GAZ.

Cu toate acestea, această miză este puțin diferită de PoS.

Multe schimburi oferă un sistem de punere în comun. Cu toate acestea, cel mai bine este să folosiți portofelul oficial NEO în locul unui alt portofel de stocare.

Înainte de a începe analiza noastră pe dBFT, trebuie să vă anunțăm defectele părintelui acestui algoritm – Toleranța bizantină la defecte algoritm consens.

Defectele generalilor bizantini!

Un defect major al sistemului apare atunci când asistăm la orice fel de vot și la rezultatul acestuia. Dar cum? Pentru a înțelege mai bine vina, trebuie să înțelegeți acest exemplu de consens.

Știți deja că nodurile care urmează algoritmii consensului dBFT sunt cunoscute sub numele de armată. O armată de noduri are un singur general și respectă întotdeauna comanda generalului lor.

Acum imaginați-vă, armata bizantină intenționează să atace Roma și să o preia. Să considerăm că sunt nouă generali ai armatei bizantine, iar generalii au înconjurat orașul și s-au pregătit să atace! Aceștia pot prelua Roma numai dacă generalii intenționează să atace sau să se retragă în urma unei strategii unice și unice.

Iată captura! Generalii au o natură unică – vor urma decizia care are o majoritate de 51% în ceea ce privește votul. Există o altă întorsătură aici; generalii nu iau decizii stând la masă. În schimb, acestea sunt poziționate în locații diferite și folosesc curieri pentru a transfera mesaje.

Cele patru amenințări!

Patru moduri posibile i-ar putea ajuta pe romani să-și păstreze tronul –

În primul rând, romanii puteau încerca mituirea generalilor și câștiga favoarea lor. Generalul care ar lua mita va fi considerat „general trădător”.

În al doilea rând, orice general ar putea lua o decizie greșită care este împotriva voinței colective. Acești generali sunt mai bine cunoscuți sub numele de „General care funcționează necorespunzător”.

În al treilea rând, mesagerul sau curierul ar putea lua mită de la romani și să dea decizii înșelătoare celorlalți generali..

Și, în sfârșit, în al patrulea rând, romanii ar putea ucide curierul sau mesagerul pentru a sabota rețeaua de comunicații a generalilor.

Deci, toleranța la defecțiuni bizantine are patru defecte semnificative care fac imperfect algoritmii de consens.

Modul în care toleranța la defecțiuni delegate (dBFT) modifică scena?

Nu transpirați; NEO ne-a arătat o modalitate mai bună de a rezolva defectele generalilor bizantini. Acum să aruncăm o privire la acea toleranță delegată a defecțiunilor bizantine de care NEO este atât de mândru! DBFT se concentrează în principal pe rezolvarea modelului existent în două moduri – scalabilitate mai bună și performanță îmbunătățită.

Vorbitorii și delegații!

Vom folosi din nou un alt exemplu pentru a clarifica modelul dBFT. Să considerăm că armata bizantină are un lider ales mai degrabă decât un general birocratic. Acest lider ales va acționa ca delegat al trupei armatei.

Te-ai putea gândi la generalii înlocuiți în mod democratic de acești delegați aleși. Chiar și armata nu poate fi de acord cu acești delegați și poate alege un alt delegat care să-l înlocuiască pe cel anterior.

Acest lucru limitează puterea birocratică a generalilor și niciun general nu ar putea trăda armata generală. Deci, romanii nu pot acum doar mitui și cumpăra generalii pentru a lucra pentru ei.

În dBFT, delegații aleși trebuie să țină evidența deciziilor nodurilor individuale. Un registru descentralizat notează toate deciziile nodurilor.

Armata de noduri alege, de asemenea, un vorbitor pentru a împărtăși delegatului gândul lor comun și unificat. Pentru a adopta o nouă lege, vorbitorii împărtășesc delegaților ideea armatei nodurilor și cel puțin 66% dintre delegați trebuie să fie de acord cu moțiunea. În caz contrar, legea propusă nu va fi adoptată.

Dacă o moțiune nu primește aprobarea a 66% din delegați, propunerea este respinsă și se propune o nouă moțiune până când ajung la un consens. Acest proces protejează întreaga armată de generalii trădători sau trădători.

Vorbitorii necinstiți

Există încă două scenarii posibile care ar putea împiedica integritatea protocolului de consens blockchain dBFT – un vorbitor necinstit și un delegat necinstit.

Protocolul consensului dBFT blockchain ne oferă, de asemenea, soluția pentru aceste scenarii. După cum am spus, un registru păstrează deciziile nodurilor într-un singur loc. Delegații pot verifica dacă vorbitorul vorbește cu adevărat pentru armată. Dacă propunerea vorbitorului și registrul nu se unesc, 66% dintre delegați vor respinge propunerea vorbitorului și vor interzice complet vorbitorul.

Delegații necinstiți

Al doilea scenariu are un vorbitor cinstit și probabil trădând un delegat. Aici, delegații cinstiți și vorbitorul onest vor încerca să obțină o majoritate de 66% și să diminueze eforturile delegatului necinstit.

Așadar, ați putea vedea cum toleranța delegată a defecțiunilor bizantine (dBFT) depășește cu totul defectele generalilor bizantini și consensul BFT. Cu siguranță, NEO merită laude din întreaga lume pentru efortul său de a crea un algoritm de consens mai bun.

Grafice aciclice direcționate (DAG)

Mulți experți în cripto recunosc Bitcoin ca blockchain 1.0 și Ethereum ca blockchain 2.0. Dar în zilele noastre, vedem un nou jucător pe piață, cu o tehnologie și mai modernă.

Unii spun, de asemenea, că este blockchain 3.0. În timp ce o mulțime de concurenți se luptă pentru a obține titlul de blockchain 3.0, NXT va fi înaintea jocului cu ajutorul graficelor aciclice direcționate, cunoscut și sub numele de DAG. În afară de NXT, IOTA și IoT Chain adoptă și DAG în sistemul lor.

Cum funcționează graficele aciclice direcționate (DAG)?

Ai putea să te gândești la DAG ca la un algoritm de consens. Dar DAG este practic o formă de structură a datelor. În timp ce majoritatea lanțurilor de blocuri sunt un „lanț” de „blocuri” care conțin date, DAG este un grafic fără sudură în care datele sunt stocate topologic. DAG ar putea veni convenabil să trateze probleme specifice precum – procesarea datelor, rutare, compresie.

Este nevoie de aproximativ 10 minute pentru a crea un bloc folosind algoritmul consens al dovezii de lucru. Da, PoW este un slowpoke! În loc să lucreze pe un singur lanț, DAG implementează „lanțurile laterale”. Un lanț lateral permite tranzacțiilor diferite să se desfășoare independent pe mai multe lanțuri.

Acest lucru va reduce timpul de creare și validare a unui bloc. Ei bine, de fapt, dizolvă cu totul necesitatea blocurilor. Mai mult, mineritul pare a fi și o pierdere de timp și energie!

Aici, toate tranzacțiile sunt direcționate și mențin o anumită secvență. Mai mult, sistemul este aciclic, ceea ce înseamnă că șansa de a găsi nodul părinte este zero, deoarece este un arbore de noduri, nu o buclă de noduri. DAG arată lumii o posibilitate de blockchains fără blocuri!

Concepte de bază ale graficelor aciclice direcționate DAG

 • Gata cu cheltuielile duble

Blockchain-ul tradițional permite extragerea unui singur bloc la un moment dat. Există posibilitatea ca mai mulți miner să încerce să valideze un bloc. Acest lucru creează o probabilitate de cheltuieli duble.

Mai mult, situația ar putea duce la furci moi și chiar dure. DAG validează o anumită tranzacție pe baza numărului anterior de tranzacții. Acest lucru face ca sistemul blockchain să fie mai sigur și mai robust.

 • Lățime mai mică

În alți algoritmi de consens, nodurile tranzacției se adaugă la întreaga rețea. Acest lucru face ca lățimea sistemului să fie mai voluminoasă. Întrucât, DAG leagă noile tranzacții de vechiul grafic al tranzacțiilor. Acest lucru face ca întreaga rețea să fie mai ușoară și mai simplă pentru a valida o anumită tranzacție.

 • Mai rapid și mai inteligent

Deoarece DAG are o natură fără blocuri, poate gestiona tranzacțiile mult mai repede. De fapt, face ca PoW și PoS să arate ca bunicii într-o cursă.

 • Favorabil tranzacțiilor mai mici

Nu toată lumea tranzacționează milioane într-o singură tranzacție. De fapt, plățile mai mici sunt mai frecvent observate. Dar taxele substanțiale de plată ale Bitcoin și Ethereum nu par atât de prietenoase cu sumele mai mici. Pe de altă parte, DAG este perfect potrivit pentru cele mai mici din cauza comisioanelor de tranzacție neglijabile.

Capitolul 7: Alte tipuri de algoritmi de consens

Dovada activității

În timp ce oamenii dezbăteau subiectul – Dovada muncii vs. Dovada mizei, creatorul Litecoin și alți trei autori s-au gândit la ceva genial. Au pus lumii o întrebare simplă – de ce nu pot combina PoW și PoS în loc să-i facă să se lupte între ei?

Astfel, ideea unui hibrid fascinant a venit în lume – Dovada activității. Acesta combină cele mai bune două caracteristici – mai securizat împotriva oricărui atac și nu un sistem care nu-ți place puterea.

Cum funcționează dovada activității?

În protocolul de consens al blockchain-ului Proof-of-Activity, procesul minier începe la fel ca algoritmul PoW. Minerii rezolvă un puzzle critic pentru a obține o recompensă. Deci, unde este diferența crucială cu PoW? În PoW, minerii exploatează blocuri care au o tranzacție completă.

În Dovada activității, minerii exploatează doar șablonul blocurilor. Un astfel de șablon are două lucruri în ele – informațiile antetului și adresa recompensei pentru mineri.

Odată, minerii exploatează aceste șabloane de bloc; sistemul se transformă în dovada mizelor. Informațiile antetului din interiorul unui bloc indică un părți interesate aleatoriu. Aceste părți interesate validează apoi blocurile pre-minate.

Cu cât un validator deține mai mult, șansele ca aceștia să aprobe un bloc cresc. Abia după validare, acel bloc particular intră în blockchain.

Acesta este modul în care Proof-of-Activity folosește cel mai bun dintre cei doi algoritmi de consens pentru a valida și a adăuga un bloc în blockchain. Mai mult, rețeaua plătește atât minerii, cât și validatorilor, cota echitabilă a taxelor tranzacționale. Astfel, sistemul acționează împotriva „tragediei bunurilor comune” și creează o soluție mai bună pentru validarea blocurilor.

Impactul dovezilor de activitate

Una dintre cele mai mari amenințări cu care se confruntă blockchain-ul este atacul de 51%. Teorema consensului reduce probabilitatea atacului de 51% la zero. Se întâmplă deoarece nici minerii, nici validatorii nu pot fi majoritari, deoarece procesul ar necesita o contribuție egală în timp ce se adaugă un bloc la rețea.

Deși, unii critici spun că protocolul de consens al blockchain-ului Proof-of-Activity are unele defecte severe. Primul va fi o cantitate masivă de consum de energie datorită caracteristicii miniere. În al doilea rând, dovada activității nu are nicio soluție pentru a pune capăt semnării duble a validatorilor. Aceste două defecte semnificative fac ca teorema consensului să fie un pic înapoi.

Două blockchains populare adoptă dovada activității – Decred și Espers. Cu toate acestea, au unele variante. În realitate, Decred este considerat cel mai popular decât teorema consensului Espers.

Dovada importanței

Următorul pe lista noastră vine protocolul de consens al blockchain-ului Dovadă de importanță. Acest exemplu de consens s-a datorat celebrului nume de NEM. Conceptul este dezvoltarea Proof-of-Stake. Deși, NEM a introdus o idee nouă – recoltarea sau învestirea.

Mecanismul de recoltare determină dacă un nod este eligibil pentru a fi adăugat la blockchain sau nu. Cu cât recoltați mai mult pe un nod, cu atât mai multe șanse să fie adăugate pe lanț. În schimbul recoltării, nodul primește taxele de tranzacție pe care validatorul le încasează drept recompensă. Pentru a fi eligibil pentru recoltare, trebuie să aveți cel puțin 10.000 XEM în contul dvs..

Rezolvă problema majoră a dovezii de miză. În PoS, cei mai bogați primesc mai mulți bani comparativ cu validatorii care au mai puțini bani. De exemplu, dacă dețineți 20% din criptomonedă, puteți extrage 20% din toate blocurile din rețeaua blockchain. Acest lucru face ca algoritmii de consens să fie favorabili celor bogați.

Caracteristici remarcabile ale dovezii de importanță

 • Vestire

Cea mai interesantă caracteristică a teoremei consensului este vestirea sau recoltarea. După cum am spus, trebuie să aveți cel puțin 10.000 de monede pentru a fi eligibil pentru recoltare. Scorul dvs. de dovadă de importanță depinde de suma recoltată pe care o aveți. Deși, algoritmii de consens țin cont de perioada de timp în care ai monedele în buzunar.

 • Parteneriat tranzacțional

Algoritmul Dovadă de importanță vă va răsplăti dacă efectuați tranzacții cu alți deținători de conturi NEM. Rețeaua vă va considera pe voi doi ca parteneri. Deși, sistemul vă va prinde dacă intenționați să faceți un pseudo parteneriat.

 • Sistemul de notare

Tranzacțiile au un impact asupra scorului dvs. de dovadă de importanță. Scorul se bazează pe tranzacțiile pe care le-ați făcut într-o perioadă de treizeci de zile. Suma mai frecventă și mai substanțială vă va ajuta să vă îmbunătățiți scorul în rețeaua NEM.

Dovadă de capacitate

Exemplul consensului dovadă a capacității este o actualizare a celebrului protocol de consens blockchain Dovadă a muncii. Caracteristica esențială a acesteia este caracteristica „complot”. Va trebui să vă dedicați puterea de calcul și stocarea pe hard disk chiar înainte de a începe să le utilizați.

Această natură face ca sistemul să fie mai rapid în PoW. Dovada capacității poate crea un bloc în doar patru minute, în timp ce Dovada muncii durează zece minute pentru a face același lucru. Mai mult, încearcă să abordeze problema hashing a sistemului PoW. Cu cât aveți mai multe soluții sau comploturi pe computer, cu atât mai mari sunt șansele dvs. de a câștiga bătălia minieră.

Cum funcționează dovada capacității?

Pentru a înțelege însăși natura teoremei consensului, trebuie să înțelegeți două concepte – complotul și mineritul.

Plotând hard disk-ul computerului dvs., creați practic un „nonce”. Nonces-urile din algoritmul Proof-of-Capacity sunt puțin diferite de Bitcoin. Aici, va trebui să vă identificați ID-ul și datele până când veți rezolva noncesele.

Fiecare dintre nonces are un total de 8.192 hashuri grupate împreună. Numărul pachetului este din nou cunoscut sub denumirea de „scoopuri”. Fiecare carte de identitate poate primi maximum 4.095 de linguri.

Următorul concept este „mineritul” de pe hard disk. După cum am spus, puteți primi de la 0 la 4.095 linguri la un moment dat și le puteți stoca pe hard disk. Vi se va aloca un termen minim pentru a rezolva noncesele. Acest termen indică, de asemenea, timpul pentru crearea unui bloc.

Dacă puteți reuși să rezolvați nonces mai devreme decât ceilalți mineri, veți primi un bloc ca recompensă. Un exemplu celebru ar putea fi Burst, care a adoptat algoritmul Dovadă de capacitate.

Pro și contra deDovadă de capacitate

Exploatarea pe hard disk este mult mai eficientă din punct de vedere energetic decât dovada obișnuită. Nu va trebui să cheltuiți averi pentru a obține platforme miniere scumpe pe care le-am văzut în protocolul Bitcoin. Hard disk-ul computerului dvs. de acasă este suficient pentru a începe exploatarea pe acest algoritm de consens.

Pentru a spune adevărul, acest algoritm de consens blockchain are, de asemenea, unele dezavantaje severe. În primul rând, procesul creează o cantitate masivă de spații redundante pe disc. Sistemul va favoriza minerii cu unități de stocare mai mari, care reprezintă o amenințare pentru conceptul descentralizat. Chiar și hackerii ar putea exploata sistemul și pot injecta malware în sistem.

Dovada arderii

Această secvență de consens este destul de impresionantă. Pentru a proteja criptomoneda PoW, o parte din monede va fi arsă! Procesul se întâmplă în timp ce minerii trimit câteva monede la o „adresă a mâncătorului”. Adresele Eater nu pot cheltui aceste monede în niciun scop. Un registru ține evidența monedelor arse, făcându-le cu adevărat inutilizabile. Utilizatorul care a ars monedele va primi și o recompensă.

Da, arderea este o pierdere. Dar daunele sunt temporare, deoarece procesul va proteja monedele pe termen lung de hackeri și atacurile cibernetice ale acestora. Mai mult, procesul de ardere crește miza monedelor alternative.

Un astfel de scenariu crește șansa ca un utilizator să obțină următorul bloc, precum și crește recompensele lor în viitor. Deci, arderea ar putea fi folosită ca privilegiu minier. Contrapartida este un exemplu de consens excelent al unei criptomonede care utilizează acest protocol de consens blockchain.

Adresa Mâncătorului

Pentru a arde monede, utilizatorii le trimit la adresele Eater. O adresă Eater nu are nicio cheie privată. Deci, niciun utilizator nu poate accesa vreodată aceste adrese pentru a cheltui monedele deținute în interior. Mai mult, aceste adrese sunt generate în mod aleatoriu.

Deși aceste monede sunt inaccesibile sau „au dispărut pentru totdeauna (!)”, Ele sunt considerate ca sursă calculată și etichetate ca arse.

Punctele pro și contra algoritmului Dovada arderii

Motivul principal pentru arderea monedelor este acela de a crea mai multă stabilitate. Știm că jucătorii pe termen lung tind să dețină monede mult timp pentru profit.

Sistemul îi favorizează pe acei investitori pe termen lung, oferind o monedă mai stabilă și un angajament pe termen lung. Mai mult, acest lucru îmbunătățește descentralizarea și creează o rețea mai bine distribuită.

Dar, indiferent de unghiul în care privești scenariul, arderea monedelor înseamnă risipirea acestuia! Chiar și unele adrese de consumatori au în valoare de peste 100.000 de dolari Bitcoins. Nu există nicio modalitate de a recupera banii – aceștia sunt arși!

Dovada greutății

Bine, protocolul de consens al blockchain-ului Dovada greutății se află pe ultima poziție a listei noastre de algoritmi de consens. Acesta este un mare upgrade al algoritmului Proof-of-Stake. În Proof-of-Stake, cu cât dețineți mai multe jetoane, cu atât sunt mai mari șansele de a descoperi mai multe! Această idee face ca sistemul să fie un pic părtinitor.

Ei bine, dovada greutății încearcă să rezolve o astfel de natură părtinitoare a PoS. Criptomonedele precum Algorand, Filecoin și Chia implementează PoWeight. Dovada greutății ia în considerare alți factori decât deținerea mai multor jetoane ca în PoS.

Acești factori sunt identificați ca „factori ponderați”. De exemplu, Filecoin ia în considerare cantitatea de date IPFS pe care o aveți și ponderează acest factor. Unii dintre ceilalți factori, inclusiv, dar fără a se limita la Dovada spațiului și Dovada reputației.

Avantajele fundamentale ale acestui sistem includ personalizarea și scalabilitatea. Deși stimularea ar putea fi o mare provocare pentru acest algoritm de consens.

Comparație între algoritmi Consesns

Algoritmi de consens Platformă Blockchain Lansat din Limbaje de programare Contracte inteligente Pro Contra
PoW Bitcoin 2009 C++ Nu Mai puține oportunități pentru 51% atac

O mai bună securitate

Consum mai mare de energie

Centralizarea minerilor

PoS NXT 2013 Java da Eficient energetic

Mai descentralizat

Nimic în joc
DPoS Lisk 2016 JavaScript Nu Eficient energetic

Scalabil

Securitate sporită

Parțial centralizat

Atac dublu

LPoS Valuri 2016 Scala da Utilizare corectă

Monede de leasing

Problema descentralizării
Poet Hyperledger Sawtooth 2018 Python, JavaScript, Go, C ++, Java și Rust da Participare ieftină Nevoia de hardware specializat

Nu este bun pentru Blockchain Public

PBFT Tesatura Hyperledger 2015 JavaScript, Python, Java REST și Go da Nu este nevoie de confirmare

Reducerea energiei

Comunicare Gap

Sybil Attack

SBFT Lanţ 2014 Java, Node și Ruby Nu Bună securitate

Validarea semnăturii

Nu pentru Blockchain public
DBFT NEO 2016 Python, .NET, Java, C ++, C, Go, Kotlin, JavaScript da Scalabil

Rapid

Conflicții în lanț
DAG IOTĂ 2015 Javascript, Rust, Java Go și C.++ In proces Rețea low cost

Scalabilitate

Lacune de implementare

Nu este potrivit pentru contractele inteligente

POA Decred 2016 Merge da Reduce probabilitatea atacului de 51%

Contribuție egală

Consum mai mare de energie

Semnătură dublă

PoI NEM 2015 Java, C ++ XEM da Vestire

Parteneriat tranzacțional

Problema descentralizării
PoC Burstcoin 2014 Java da Ieftin

Eficient

Distribuit

Favorizarea peștilor mai mari

Problema descentralizării

PoB Slimcoin 2014 Python, C ++, Shell, JavaScript Nu Conservarea rețelei Nu pentru investitorii pe termen scurt

Pierderea de monede

PoWeight Filecoin 2017 SNARK / STARK da Scalabil

Personalizabil

Problemă cu stimularea

Capitolul 8: Note finale

Algoritmii de consens fac natura rețelelor blockchain atât de versatile. Da, nu există un singur blockchain de algoritm consens care să poată pretinde că este perfect. Dar aceasta este frumusețea tehnologiei pe care o presupunem – schimbarea constantă pentru îmbunătățire.

Dacă acești algoritmi de consens nu ar fi acolo, ar trebui totuși să depindem de dovada muncii. Indiferent dacă vă place sau nu, PoW amenință descentralizarea și natura distribuită a blockchain-urilor.

Întreaga idee a tehnologiei blockchain este descentralizarea și lupta împotriva monarhiei. Este timpul ca oamenii obișnuiți să oprească sistemul corupt și defect.

Așteptăm cu nerăbdare algoritmi de consens din ce în ce mai buni, care ne vor schimba viața pentru o zi de mâine mai bună!

Doriți să construiți o carieră în Blockchain și să înțelegeți noțiunile de bază ale tehnologiei Blockchain? Vă recomandăm să participați la cursul Fundamentale gratuite Blockchain și să puneți bazele unei cariere strălucitoare în Blockchain.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me