Blockchain-ul hibrid este un tip revoluționar de tehnologie blockchain. În acest ghid, ne vom scufunda în elementele de bază ale unui blockchain hibrid și vom afla cum funcționează.

Blockchain-ul transformă în mod unic lumea. Permite întreprinderilor, guvernelor și altor organizații să își gestioneze mai bine fluxul de lucru și să-și îmbunătățească sistemele cu soluții mai bune. Acum, se schimbă modul în care stocăm date, le accesăm și le folosim pentru a îmbunătăți ciclul nesfârșit de creștere tehnologică. De asemenea, are impact asupra altor aspecte ale tehnologiei noastre, inclusiv a modului în care ne încredințăm o rețea.

Blockchain-ul poate fi utilizat în trei moduri diferite: privat, public, consorțiu și hibrid. Dacă ați citit despre blockchain în trecut, s-ar putea să aveți o idee despre modul în care funcționează blockchainul privat și public. Pentru cei care nu știu, le vom discuta în detaliu mai jos.

Cu toate acestea, a treia cale, adică un hibrid, ar putea avea impact asupra diferitelor industrii. Blockchain-ul hibrid este mixul ambelor lumi, atât blockchain privat, cât și public. Acest lucru oferă organizațiilor un control mai bun asupra a ceea ce doresc să realizeze, mai degrabă decât să își schimbe planurile cu privire la limitarea tehnologiei.

Utilizarea tehnologiei blockchain se poate face atât în ​​mod financiar, cât și nefinanciar. Cu blockchain, devine imposibil să se manipuleze datele sau să se pirateze sistemul. Deschiderea blockchain-ului public aduce oameni din întreaga lume împreună, în timp ce blockchain-ul privat asigură că un ecosistem închis poate prospera și cu capabilități blockchain.

În acest articol, vom trece prin blockchain hibrid și ceea ce are de oferit. De asemenea, vom discuta despre definiția blockchain-ului hibrid și o vom înțelege din interior spre exterior. Dar mai întâi, să verificăm blockchain-ul privat și public.

Inscrie-te acum: Curs de bază pentru Enterprise Blockchains

Ce este Blockchain Public?

După cum sugerează și numele, blockchain-ul public este de natură publică. Când a apărut cartea albă Bitcoin, a menționat și blockchain-ul în forma sa publică. De asemenea, înseamnă că blockchain-ul public este deschis tuturor și oricine poate participa la acesta.

Cu toate acestea, întrebarea este de ce cineva s-ar alătura unui blockchain public? Aici vine stimulentul pe care îl poate oferi un blockchain public. În schimb, acest lucru îmbunătățește numărul de utilizatori, îmbunătățind sănătatea și creșterea blockchain-ului. Bitcoin o face excepțional de bine.

De exemplu, minerii pot participa și pot furniza putere de calcul pentru a rezolva algoritmi complecși. Procedând astfel, este exploatată o tranzacție sau un bloc. Pe de altă parte, minerii sunt motivați, deoarece au primit bitcoin pentru munca pe care au făcut-o. Vor exista întotdeauna utilizatori și lucrători într-un mediu public blockchain pentru a-l face să funcționeze fără probleme. Fluiditatea este importantă și de aceea stimularea o menține.

Un alt exemplu de blockchain public include NEO, Ethereum și așa mai departe.

Oricine nu are nicio limitare poate crea, de asemenea, un blockchain public.

Ce este Blockchain privat?

Acum că avem o imagine clară a ceea ce blockchainul public are de oferit. Să trecem la blockchain-ul privat. După cum ați fi putut ghici din nume, blockchain-ul privat este privat.

Într-un blockchain privat, părțile limitează accesul blockchain-ului la utilizatorii săi. Utilizatorii trebuie să aibă acces la rețea înainte de ao putea folosi. De asemenea, accesul poate fi preluat numai de la autoritatea care gestionează blockchain-ul privat.

Deoarece este un blockchain privat, lucrurile se pot schimba după cum le place. De exemplu, administratorul poate limita tranzacțiile pe baza naturii, vitezei sau intenției acestora. Controlul de aici oferă blockchain-ului privat un caz de utilizare excelent pentru companiile sau organizațiile care doresc să beneficieze de blockchain, dar într-un mediu închis.

Un alt lucru pe care trebuie să-l observați aici este că blockchain-ul privat nu este complet închis de accesul public. Acestea pot fi accesate în funcție de ceea ce a stabilit administratorul.

De exemplu, Quorum este un blockchain privat care utilizează rețeaua Ethereum. Folosește un nou mecanism de consens și are, de asemenea, confidențialitate strictă a tranzacțiilor / contractului. J.P.Morgan este creatorul Quorumului. Alte exemple demne de menționat includ Hyperledger și Corda.

Vrei să afli mai multe diferențe între blockchain privat și public? Iată un ghid pentru blockchainul public vs. privat pe care îl puteți consulta.

Definiție Blockchain hibrid

Blockchain-ul hibrid este cel mai bine definit ca blockchain-ul care încearcă să utilizeze cea mai bună parte a soluțiilor blockchain private și publice. Într-o lume ideală, un blockchain hibrid va însemna în același timp acces controlat și libertate.

Arhitectura hibrid blockchain se distinge de faptul că nu sunt deschise tuturor, dar oferă în continuare caracteristici blockchain precum integritatea, transparența și securitatea.

Ca de obicei, arhitectura blockchain-ului hibrid este complet personalizabilă. Membrii hibrid blockchain pot decide cine poate participa la blockchain sau ce tranzacții sunt făcute publice. Acest lucru aduce cele mai bune din ambele lumi și asigură faptul că o companie poate lucra cu părțile interesate în cel mai bun mod posibil.

Sperăm că ați obținut o viziune clară asupra definiției blockchain-ului hibrid. Pentru a obține o imagine mult mai bună, vă recomandăm să verificați câteva proiecte hibride blockchain. XDC este unul dintre acele proiecte care profită atât de blockchain public, cât și privat. Este creat și administrat de XinFin, o companie din Singapore.

Blockchain hibrid

Tranzacții verificabile

Chiar dacă tranzacțiile nu sunt făcute publice, dar sunt încă verificabile atunci când este necesar. Fiecare tranzacție care are loc în platforma hibrid blockchain poate fi păstrată privată și întotdeauna deschisă pentru verificare atunci când este necesar. Pe măsură ce blockchain-ul este utilizat, aspectul său cel mai important funcționează aici. Imuabilitate. Se asigură că fiecare tranzacție este scrisă o singură dată și nu poate fi modificată în timp util.

Deci, va fi sigur în comparație cu blockchain-ul public sau privat? Raspunsul este da. Chiar dacă un set de persoane îl controlează, nu pot schimba imuabilitatea și securitatea tranzacțiilor. Ei pot controla doar tranzacțiile care sunt făcute publice și care nu.

Cum funcționează utilizatorii în blockchain-ul hibrid?

Odată ce un utilizator primește grantul pentru a accesa platforma hibrid blockchain, el poate participa pe deplin la activitățile blockchain-ului. El împarte drepturi egale de a face tranzacții, de a le vizualiza sau chiar de a anexa sau modifica tranzacțiile. Cu toate acestea, un lucru care este păstrat secret este identitatea utilizatorilor de la ceilalți participanți. Acest lucru se face pentru a proteja confidențialitatea utilizatorului.

Atunci când un utilizator tranzacționează cu celălalt utilizator, atunci doar identitatea sa este dezvăluită de partea cu care are de-a face. Pentru a se asigura că procesul de identificare de mai sus este realizat corect, companiile și organizațiile efectuează KYC (Know Your Customer) pentru a-l face să funcționeze. Institutele financiare trebuie mai ales să o gestioneze corect, deoarece nu pot permite tranzacția să fie efectuată de un utilizator care nu este în întregime cunoscut de blockchain.

Anonimatul statului public

Chiar și atunci când blockchain-ul hibrid are un anonimat limitat pentru utilizatorii care participă la rețea, anonimatul public este păstrat în continuare. În acest fel, nimeni din afara rețelei nu poate ști despre utilizatori. Acest lucru ne conduce la o intersecție interesantă atât a sistemelor publice, cât și a celor private.

Rețeaua hibridă oferă toate caracteristicile critice ale unui blockchain public, cum ar fi sigur, transparent, imuabil și descentralizat, dar restricționează, de asemenea, capacitatea de a accesa tranzacțiile, de a vizualiza sau de a schimba tranzacțiile în orice mod. De asemenea, nu toată lumea poate folosi rețeaua, ceea ce se asigură că informațiile confidențiale nu ies din rețea. Astfel, blockchain-ul hibrid promovează mai multă securitate, deoarece folosește ambele caracteristici.

Să verificăm avantajele blockchain-ului hibrid.

Avantajele blockchain-ului hibrid

Acum știm ce este blockchain-ul hibrid. De asemenea, avem o înțelegere clară a altor tipuri de blockchain: adică private și publice. Acum, este timpul să enumerăm avantajele blockchain-ului hibrid și ce are de oferit.

  1. Funcționează într-un ecosistem închis: Avantajul numărul unu al blockchain-ului hibrid este capacitatea sa de a lucra într-un ecosistem închis. Asta înseamnă că companiile sau organizațiile nu trebuie să-și facă griji cu privire la scurgerea informațiilor lor atunci când profită de tehnologia blockchain.
  2. Modifică regulile atunci când este necesar: Companiile prosperă în schimbare. Vestea bună despre blockchain-ul hibrid, deoarece trebuie să schimbe regulile. Cu toate acestea, natura schimbării depinde de ceea ce încearcă să facă blockchain-ul hibrid. Cu toate acestea, nu vă așteptați să modificați datele sau să modificați tranzacțiile într-un sistem hibrid care gestionează registrul de bandă sau identitatea utilizatorului în scopul verificării.
  3. Protejarea împotriva atacului de 51%: Blockchain-ul hibrid este imun la un atac de 51%, deoarece hackerii nu pot avea acces la rețea pentru a efectua atacul.
  4. Protejarea confidențialității în timp ce comunicați încă cu lumea exterioară: Chiar dacă blockchain-ul privat este cel mai bun pentru probleme legate de confidențialitate. Cu toate acestea, acestea sunt limitate atunci când vine vorba de comunicarea cu lumea exterioară. Multe companii ar putea dori să păstreze confidențialitatea, dar trebuie să-și configureze blockchain-ul astfel încât să poată comunica cu toți acționarii lor, inclusiv cu publicul.
  5. Cost redus al tranzacției: Un alt avantaj suplimentar al utilizării blockchain-ului hibrid este acela de a avea un cost de tranzacție redus. Tranzacțiile trebuie să fie ieftine, deoarece necesită câteva noduri pentru a le verifica. Cele mai puternice noduri din rețea facilitează verificarea tranzacției, care poate lua mii de noduri în blockchain-ul public. Taxele de tranzacție se pot reduce chiar la 0,01 $ per tranzacție.

Cazuri de utilizare hibrid blockchain

Să trecem acum la câteva dintre cazurile de utilizare pentru blockchain hibrid pentru a înțelege mai bine.

IoT hibrid

Primul caz de utilizare pe care vrem să îl discutăm este Hybrid IoT. Internetul lucrurilor poate fi un lucru dificil de gestionat cu o soluție publică completă de blockchain, deoarece va oferi hackerilor date gratuite pentru cartografierea nodurilor sau chiar piratarea lor. Cu blockchain-ul hibrid, dispozitivele pot fi plasate într-o rețea privată cu acces la cele care au nevoie doar de ele. Unele aspecte ale rețelei pot fi făcute publice în funcție de datele de partajat. O abordare hibridă poate rezolva multe probleme de securitate.

Finanțe și comerț global

Chiar și finanțele pot profita de blockchain-ul hibrid. XinFin folosește un blockchain hibrid care folosește Ethereum pentru componenta publică, în timp ce Quorum este pentru componenta privată a soluției lor. Scopul lor este de a oferi o platformă globală de finanțare și comerț utilizând tehnologie hibridă. Folosesc DPOS (Dovadă de miză delegată).

Bancar

Un blockchain hibrid poate fi o soluție ideală pentru activități bancare. Deoarece băncile trebuie să rezolve problemele pe plan intern și, de asemenea, să securizeze informațiile utilizatorilor, ele pot folosi această abordare. Chiar și Ripple, o criptomonedă centralizată mai concentrată, poate trece la o rețea hibrid blockchain dacă este nevoie de o schimbare.

Lanț de aprovizionare

Lanțurile de aprovizionare pot beneficia, de asemenea, enorm de pe blockchain-ul hibrid. Deoarece lanțul de aprovizionare este imens, este esențial pentru ei să devină hibrid. Nu poate merge nici blockchain privat, nici public. Multe companii logistice ale lanțului de aprovizionare au început deja să o implementeze.

Un exemplu mare care folosește blockchain hibrid în lanțul de aprovizionare este trustul alimentar IBM. Acestea vizează îmbunătățirea eficienței pe tot parcursul și întregul lanț de aprovizionare cu alimente. Este o rețea la care participă toată lumea, inclusiv fermieri, angrosisti, distribuitori și alții. Walmart este, de asemenea, un jucător activ în acest proiect.

Guvernele

Blockchain poate schimba modul în care funcționează guvernele. Chiar și guvernele știu acest lucru și au început procesul de utilizare a blockchain-ului în guvernarea lor. De exemplu, guvernul poate folosi blockchain-ul pentru a face votul, pentru a crea baze de date de identificare publică, pentru a înregistra date complexe, pentru a automatiza achizițiile, pentru a oferi asistență socială / umanitară etc..

Pentru a face toate acestea posibile, trebuie folosite blockchain-uri hibride. Acesta oferă guvernului controlul de care au nevoie și permite publicului să-l acceseze. Blockchain-ul total privat sau public nu va funcționa, deoarece fie împiedică accesul utilizatorului, fie dezvăluie prea multe date. Controlul corect al blockchain-ului poate asigura că guvernul rămâne sub control în timp ce profită de blockchain.

Servicii pentru întreprinderi

Nu în ultimul rând, vom vedea, de asemenea, o mare schimbare a serviciilor pentru întreprinderi datorită blockchain-ului hibrid. Acesta poate fi folosit nu numai pentru a construi tehnologie open-source, ci și pentru soluții de nivel enterprise. De exemplu, întreprinderile pot utiliza blockchain hibrid pentru a-și automatiza serviciile și a-și îmbunătăți fiabilitatea, încrederea și transparența atât pentru angajați, cât și pentru utilizatorii finali – industrii precum aviația, lanțul de aprovizionare etc..

Privat vs. Public vs. Hibrid

Să vedem cum funcționează diferitele tipuri de blockchain atunci când le comparăm între ele.

PublicPrivateHybrid
Definiție Blockchain-ul public este deschis tuturor, unde oricine poate participa. Blockchain-ul privat este controlat de proprietari, iar accesul este limitat la anumiți utilizatori. Blockchain-ul hibrid este o combinație de blockchain public și privat. Aceasta înseamnă că unele procese sunt păstrate private și altele publice.
Transparenţă Blockchain-ul public este complet transparent. blockchain-ul privat este transparent doar pentru utilizatorii cărora li se acordă acces. Transparența hibridului blockchain depinde de modul în care proprietarii stabilesc regulile.
Stimulent Blockchain-ul public îi stimulează pe participanți pentru dezvoltarea rețelei. Blockchain-ul privat este limitat și, prin urmare, nu au un stimulent similar cu cel al unui blockchain public. Blockchain-ul hibrid poate opta pentru a stimula utilizatorii dacă doresc.
Utilizare caz Poate fi folosit în aproape orice industrie. Bun pentru proiecte publice. De asemenea, este bun pentru crearea de criptomonede pentru uz comercial. Blockchain-ul privat este excelent pentru implementarea blockchain-ului organizațional, deoarece necesită control complet asupra fluxului lor de lucru. Hibridul este cel mai potrivit pentru proiectele care nu pot să devină private sau publice și să aibă lipsă de încredere. Lanțul de aprovizionare este un exemplu excelent. Este, de asemenea, eficient în domeniul bancar, financiar, IoT și altele.
KYC avea nevoie Nu da da
Cost tranzacțional Costisitor Nu atât de costisitor Nu atât de costisitor
Transportă proprietatea de bază a blockchain-ului da da da

Este hibrid și federat (consorțiul) diferit?

La suprafață, s-ar putea să sune identic, dar nu aceasta este realitatea. Atât federat, cât și hibrid utilizează o abordare diferită și are caracteristica lor unică. Cunoscând aceste caracteristici, veți putea să vă echipați cu cunoștințele pe care să le alegeți pentru afacerea sau organizația dvs. Să vedem cum se blochează blockchain-ul hibrid vs blockchain-ul consorțiului.

Consorțiul Blockchain

Un grup administrează blockchain-ul consorțiului. Grupul decide cum va funcționa blockchain-ul. De asemenea, există un acces limitat, iar grupul decide cine primește accesul în primul rând. Avantajele accesului strict sunt evidente. De exemplu, accesul limitat înseamnă tranzacții mai rapide, scalabilitate ridicată și confidențialitate mai bună a tranzacțiilor.

Blockchain hibrid

Blockchain-ul hibrid este o combinație de entități publice și private. Cel mai bun mod de a-l descrie este utilizarea unui blockchain public în care este găzduită o rețea privată. Aceasta înseamnă că există o participare restricționată care este controlată prin intermediul blockchain-ului privat în sine.

Din punct de vedere tehnic, funcționează prin generarea blocurilor de date hash folosind rețeaua privată și apoi stocarea acestor date în public fără a compromite confidențialitatea datelor.

Spre deosebire de blockchain-ul federalizat, blockchain-ul hibrid oferă un control flexibil asupra blockchain-ului. Acest lucru înseamnă că controlul asupra datelor partajate nu este ideal și nu este mai bun decât cel al unuia federat. Cel mai bun caz de utilizare a blockchain-ului hibrid este scalabilitatea și descentralizarea.

Consultați tabelul de mai jos pentru a afla mai multe despre blockchain-ul hibrid versus blockchain-ul consorțiului.

Consorțiul Blockchain hibrid Blockchain
Acces Unele cazuri sunt publice, iar altele sunt restricționate Doar participanții selectați au acces complet
Viteza tranzacției Rapid Rapid
Autoritate Parțial descentralizat Descentralizat
Confidențialitate Parțial Parțial

Gânduri de încheiere: este blockchain-ul hibrid Viitorul?

Un blockchain public sau privat nu poate rezolva fiecare problemă. Pentru organizații și companii care doresc să profite de blockchain, dar care nu doresc să expună datele și procesele lor critice de afaceri pentru întreaga lume!

Am trecut prin blockchain privat, public și în cele din urmă hibrid pentru a-l înțelege. Dacă sunteți încă confuz cu aceste variante diferite de blockchain și doriți să aflați mai multe despre ele, consultați cursul nostru gratuit blockchain.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me