Noile contracte EOS Ricardian și introducerea unui nou tip de acord digital au ridicat multe sprâncene, precum și interes pentru subiect. Să vedem cum funcționează această tehnologie și care sunt avantajele posibile.

Recent, unele tehnologii bazate pe blockchain au început să sprijine contractele Ricardian. De exemplu, Block.One a susținut că lucrează la sprijin pentru contractele ricardiene.

Cei dintre noi care dețin cunoștințele de bază despre blockchain știm deja despre contractele inteligente. Dar acum este momentul să aflăm mai multe despre Contractul Ricardian. În acest articol, ne vom concentra asupra acestui nou tip de contract introdus recent în blockchain împreună cu clauzele Ricardian. Vom introduce, de asemenea, Contractul Ricardian bazat pe Ethereum, deoarece conceptul este relativ nou pentru blockchain.

Inscrie-te acum:Curs Blockchain gratuit

Ce sunt contractele Ricardian?

Un contract Ricardian este un contract legal care a fost introdus pentru prima dată în 1995 de către un cunoscut programator, Ian Grigg. Conceptul face acum parte și din blockchain. Iată definiția de bază:

„Este o formă de documente digitale care acționează ca un acord între două părți cu privire la condițiile și condițiile unei interacțiuni între părțile convenite.”

Ceea ce îl face unic este – este semnat și verificat criptografic. Chiar și atunci când este un document digital, este disponibil într-un text lizibil de către om, care este, de asemenea, ușor de înțeles pentru oameni (nu numai pentru avocați). Este un acord sau document juridic unic care poate fi citit atât pentru programe de calculator, cât și pentru oameni, în același timp.

Pur și simplu, are două părți sau servește două scopuri. În primul rând, este un contract legal ușor de citit între două sau mai multe părți. Avocatul dvs. îl poate înțelege cu ușurință și chiar și dvs. îl puteți citi și înțelege termenii de bază ai contractului.

În al doilea rând, este și un contract care poate fi citit de mașină. Cu platformele blockchain, aceste contracte pot acum să fie hash, semnate și salvate cu ușurință pe blockchain.

Una peste alta, Contractele Ricardian fuzionează contractele legale cu tehnologia, tehnologia blockchain pentru a fi precisă. Ele obligă părțile la un acord legal înainte de executarea acțiunilor în rețeaua blockchain.

Contracte Ricardiene

Istoria din spatele contractelor ricardiene

Chiar dacă contractele Ricardian sunt ceva nou pentru blockchain, dar sunt concepte vechi de trei decenii. Contractul Ricardian nu este singurul termen modern legat de blockchain care a fost introdus în anii 1990.

Multe idei aplicabile recent, cum ar fi contracte inteligente și dovada muncii, au fost, de asemenea, introduse în același timp, dar implementate mai târziu când blockchain-ul a devenit mainstream.

Ian Grigg: Omul din spatele contractelor ricardiene

Contractele Ricardian au fost inițial introduse ca parte a sistemului de plăți Ricardo în 1995. Ian Grigg, care era omul din spatele acestui nou tip de document legal, este considerat unul dintre pionierii criptografiei financiare..

Interesant este că, atunci când a dezvoltat Contractele Ricardiene, era încă la școală. Acesta este motivul pentru care oamenii mai numesc acest contract Ian Grigg Ricardian.

Oricine își poate citi opera își poate da seama că era cu mult înaintea timpului său. El a dezvoltat un concept interesant pentru a digitaliza un contract legal sau orice instrument financiar sau activ.

Cu toate acestea, în anii 90, tehnologia adecvată pentru a-și implementa ideile în funcție de meritul lor nu era disponibilă. Dar această limitare nu mai este după apariția tehnologiei blockchain.

De asemenea, lucrează ca partener în Block.One, unul dintre cei mai importanti furnizori de soluții blockchain de înaltă performanță din lume. Este, de asemenea, aceeași companie care a introdus conceptul de contracte Ricardian în blockchain, care se mai numește EOS Ricardian Contracts.

Blockchain a parcurs, de asemenea, un drum lung înainte de a deveni popular. Consultați istoricul tehnologiei blockchain pentru a afla mai multe despre aceasta.

Cum funcționează contractele Ricardian?

Contractele Ricardian sunt în primul rând un contract legal lizibil de către om între cele două părți. Puteți utiliza acest acord în instanța de judecată, deoarece vă obligă pe dvs. și pe cealaltă parte într-un acord legal. Este posibil să aveți nevoie de avocați pentru a crea acordul legal efectiv, după care ambele părți pot citi, înțelege, accepta și semna documentul. Numai după aceea puteți digitaliza sau hash, astfel încât să poată fi folosit de software pentru a rula pe platforma blockchain.

Pentru valabilitatea contractului legal, un emitent poate crea un cadru legal. Ambele părți sau deținătorii completează acel cadru legal și sunt de acord asupra acestuia semnându-l.

Rețineți, contractele Ricardian sunt un tip de contracte inteligente sau utilizează codul utilizat în contractele inteligente. De asemenea, sunt contracte live care poate fi modificat după executarea unui eveniment.

De exemplu, în cazul unui contract care vizează cumpărarea și vânzarea unei mașini între cele două părți, o clauză poate fi contactarea unei autorități care poate confirma dacă vânzătorul este proprietarul real al vehiculului. Odată ce aveți informațiile, le puteți adăuga la Contractul Ricardian, creând o nouă versiune a Contractului.

În acest fel, Contractul Ricardian execută diferite evenimente și se îndreaptă spre o concluzie logică bazată pe rezultatul fiecărui eveniment.

 • Referință la Hash

Odată ce Contractul este pregătit, acesta este semnat digital, iar Contractul este de acord să se refere la hash-ul Contractului. De exemplu, dacă are loc o tranzacție financiară în temeiul acordului, tranzacția se va aplica hash-ului contractului respectiv, împreună cu părțile plătitoare.

 • Semnătura ascunsă

Contractele Ricardian folosesc, de asemenea, semnături ascunse pentru a face procesul mai sigur. Semnarea contractelor are loc prin chei private. Mai târziu, hash-ul acordului este utilizat pentru a atașa semnătura ascunsă la contract.

Citește și: Cum funcționează Blockchain?

Care este diferența dintre contractele inteligente și contractele ricardiene?

Blockchain folosește o altă formă majoră de contract digital, numit Smart Contracts. Deci, cum diferă aceste contracte Ricardian de contractele inteligente deja utilizate? Să explorăm diferențele în detaliu.

Contracte inteligente

La fel ca contractele Ricardian despre care am discutat mai devreme, contractele inteligente sunt, de asemenea, un contract care poate fi citit de mașină sau puteți spune, un set de instrucțiuni care controlează și direcționează acțiunile și evenimentele viitoare.

În industria blockchain-urilor, contractele inteligente acționează ca contracte pentru a oferi încredere în timpul unui schimb. Puteți utiliza aceste contracte pentru a schimba bani, acțiuni, proprietăți și alte active pe internet. Puteți face acest lucru definind obligațiile dintre două părți și executându-le prin codul computerului.

Acestea sunt o parte esențială a procesului din rețeaua blockchain în care părțile rămân anonime.

Acestea sunt caracteristicile de bază ale unui contract inteligent:

 • Se execută pe cont propriu pe baza instrucțiunilor furnizate în codul computerului
 • Auto-verificare și autoaplicare
 • Imuabil, ceea ce înseamnă că nu puteți modifica termenii
 • Economii

Singura problemă cu contractele inteligente este că acestea nu sunt acorduri obligatorii din punct de vedere juridic, motiv pentru care, dacă ceva nu merge bine, este greu să dovediți un caz împotriva fraudei sau înșelătoriei în instanța de judecată, deoarece nu este un acord obligatoriu din punct de vedere juridic..

A doua diferență esențială este că nu este lizibilă de om. Este doar un cod, dar contractele ricardiene sunt lizibile atât de oameni, cât și de mașini.

Doriți să aflați mai multe despre contractele inteligente? Consultați ghidul final privind contractele inteligente chiar acum!

Contract Ricardian

Pe de altă parte, Contractele Ricardian prezintă intențiile, precum și acțiunile bazate pe acordul legal care va avea loc în viitor..

Diferența fundamentală dintre ambele contracte pe platformele blockchain este tipul de acord. Una (contracte ricardiene) înregistrează acordul între mai multe părți, în timp ce cealaltă (contracte inteligente) execută tot ceea ce este definit în acord ca acțiuni.

Contractul Ricardian este un contract legal valabil, în timp ce contractele Smart nu sunt. Acesta transformă un contract legal care poate fi citit de om într-un cod care poate fi citit de mașină, care poate fi executat de software.

Pur și simplu, Smart Contracts automatizează acțiunile pe o aplicație blockchain. Cu toate acestea, ele au și unele limitări, deoarece nu puteți avea o idee clară despre ce se întâmplă în continuare în multe scenarii. În acest caz, nu puteți utiliza contracte inteligente pentru a automatiza ceva de care nu sunteți sigur.

Într-un astfel de caz, dacă apare un eveniment care nu este planificat în instrucțiunile furnizate în contractele inteligente, acesta poate provoca o problemă semnificativă. Întrucât un contract inteligent nu are, de asemenea, niciun cadru legal care să poată defini modul de procedare înainte într-un astfel de eveniment, pur și simplu nu funcționează în astfel de cazuri. Puteți spune, de asemenea, că contractele inteligente nu au capacitatea de a evolua în jurul unor astfel de scenarii în absența unui cadru legal.

Iată principalele caracteristici ale contractelor ricardiene:

 • Disponibil sub formă tipărită și parsabilă umană
 • Program parsabil cu toate formele echivalente în termeni de manifest
 • Semnat de emitent și de ambele părți

Contracte inteligente vs. Contracte Ricardian: Tabel comparativ

Iată un tabel rapid de comparație a contractelor ricardiene față de contractele inteligente:

Contract inteligent Contract Ricardo
Scop Executați condițiile unui acord Înregistrați termenii unui acord ca document legal
curgere Automatizați acțiunile aplicațiilor bazate pe blockchain De asemenea, poate automatiza operațiunile pe aplicațiile bazate pe blockchain
Valabilitate Nu este un document obligatoriu din punct de vedere juridic Este un document sau un acord obligatoriu din punct de vedere juridic
Versatilitate Nu pot fi contracte ricardiene Orice Contract Ricardian poate fi și un Contract Smart
Citibilitate Contractele inteligente pot fi citite de mașină, dar nu neapărat citite de om Contractele Ricardian pot fi citite de mașină, precum și citite de om

Contracte inteligente ricardiene: introduceți claritate în contractele pe care le creați

Aici intervin tocmai contractele Ricardian. Se adaugă intențiilor și aduce claritate acțiunilor prin adăugarea unui cadru legal la Contract. Acesta definește intențiile contractuale și răspunde la multe întrebări care au rămas fără răspuns prin contractele inteligente.

De exemplu, răspunde la ce trebuie făcut dacă există consecințe aplicabile ale unei acțiuni? Acesta definește domeniul de aplicare al contractului. De asemenea, descrie părțile implicate și reprezentanții lor, dacă există.

Cel mai important, contractele Ricardian definesc reglementările în termeni legali care pot fi folosiți pentru soluționarea litigiului.

Înainte de contractele Ricardian, prevenirea fraudei și a conflictelor nu era ușoară în industria criptografică. Contractele Ricardian permit mai multă securitate participanților care doresc să investească sau să folosească tehnologia blockchain.

În plus, contractele Ricardian pot fi utilizate pentru a adăuga autenticitate procesului de vânzare sau cumpărare a unui activ pe internet sau în rețeaua blockchain. Contractele Ricardian pot defini în termeni legali ceea ce cumpărați sau vindeți și în ce termeni legali, cine sunt participanții și mai multe informații juridice despre schimb.

Pur și simplu, contractele inteligente, atunci când sunt combinate cu contractele ricardiene, pot oferi un proces robust și infailibil pentru comerțul pe internet.

Într-un astfel de caz, acesta devine un Contract Smart Ricardian. De asemenea, un Contract Ricardian poate acționa și face același lucru ca și un Contract Smart, deoarece puteți defini atât termenii legali, cât și instrucțiunile de executare ca un cod, dar un Contract Smart nu poate acționa ca un Contract Ricardian.

Fără un model de afaceri adecvat în minte, este dificil să folosiți blockchain-ul ca pârghie. Consultați strategia noastră finală de implementare blockchain pentru a afla mai multe despre dezvoltarea blockchain.

Ce informații conține?

Orice lucru care poate fi programat pentru a defini un contract legal între mai multe părți, precum și pentru instrucțiuni care pot fi utilizate pentru a executa un eveniment sau acțiune, poate face parte din Contractele Ricardiene.

Unele părți esențiale ale acordului pe care le poate conține includ:

 • Petreceri

Câte părți sunt implicate? Cine sunt părțile care încheie acest acord? Cine sunt reprezentanții lor?

 • Un element în timp

Care este valabilitatea contractului? Este aplicabil pentru o perioadă limitată de timp sau pentru totdeauna? Ce definește în termeni de timp? De exemplu, trebuie încheiat un acord în termen de trei luni sau contractul devine nul.

 • Adăugarea de excepții pentru diferite posibilități

De exemplu, ce se întâmplă atunci când una dintre părți moare? Sau excepții similare.

 • Condiții

Puteți adăuga oricare și oricâte condiții și clauze if / then doriți.

Sunt în siguranță?

Da, ei sunt. Contractele Ricardian sunt foarte sigure, deoarece utilizează o semnătură criptografică. Fiecare document din contract are o identificare unică prin hash-ul său.

Ce inseamna asta? Aceasta înseamnă că, odată ce este convenit de ambele părți și transformat într-o formă care poate fi citită de mașină, este imposibil ca cineva să modifice în mod arbitrar acordul legal.

Aceasta oferă, de asemenea, protecție împotriva unei tactici utilizate în mod obișnuit în acordurile legale numite fierberea broaștei. În conformitate cu acordurile legale tradiționale, un emitent cu avantajul continuă să schimbe termenii din acord în timpul executării. Acest lucru nu este posibil cu contractele Ricardian.

Pentru a semna Contracte Ricardian, puteți utiliza chei private. Când adăugați semnătura emitentului contractului la document, acesta creează un acord lizibil și obligatoriu cu privire la informațiile descrise în document. De asemenea, este posibil să urmăriți părțile implicate cu ajutorul cheii private și să le trageți la răspundere.

Avantajele contractelor Ricardian

Contractele Ricardian au făcut ca unele posibilități noi să devină realitate în rețelele blockchain. Unele dintre aplicațiile sale, precum și beneficii includ:

 • Pentru prima dată, permite transferul legal al activelor fizice, precum și drepturile asupra rețelei blockchain, ceea ce nu a fost posibil cu contractele inteligente. Când și contractele inteligente au fost utilizate în același scop, dar nu pot impune legal transferul.
 • Contractele Ricardian pot economisi efort, costuri și timp pe care ar trebui să le investiți atunci când apare o dispută. Contractele legale care pot fi citite automat nu sunt deschise niciunei interpretări, care este principalul dezavantaj al contractelor legale care pot fi citite de om. Avocații pot interpreta conținutul pe baza preferințelor lor, ceea ce poate duce la un conflict.
 • Contractele Ricardian reprezintă un pas semnificativ înainte pentru a adăuga mai multă transparență rețelei blockchain.

Blockchain vine cu partea sa corectă de beneficii. Aflați mai multe din ghidul nostru despre avantajele tehnologiei blockchain.

Probleme ale contractelor ricardiene

Întrucât este încă timpuriu pentru contractele ricardiene, unele lucruri au nevoie de răspunsuri sau mai multă claritate. De exemplu, cine va pune în aplicare contractele ricardiene? Este încă o întrebare fără răspuns despre modul în care arbitrajul poate fi integrat în ecosistemul EOS. În mod similar, modul în care utilizatorii pot depune reclamații?

Cu toate acestea, contractele Ricardian se bazează pe contracte legale predefinite și prestabilite. Pre-convenit și obligatoriu din punct de vedere juridic înseamnă că, atunci când va sosi timpul, le puteți prezenta judecătorilor din instanță. Contractul Ricardian poate permite cel puțin arbitrilor să decidă despre intenția inițială, precum și despre obligații.

Pe de altă parte, tehnologia este încă în faza completă de dezvoltare. Cadrul legal care se învârte în jurul contractelor ricardiene rămâne încă în urmă, pe măsură ce căutăm mai multă claritate.

Aplicații curente ale prezentului contract

Da, există câteva exemple de Contract Ricardian. Unul dintre primele exemple de contracte Ricardian este OpenBazaar. După cum reflectă și numele, este o piață online deschisă unde puteți cumpăra și vinde orice. Această platformă utilizează în prezent Contracte Ricardian atunci când cele două părți fac schimb de bunuri ca instrument principal pentru a urmări răspunderea părților.

Deci, cum funcționează? Ei bine, ori de câte ori două părți fac un schimb pe platformă, se creează un Contract Ricardian. Urmărește legitimitatea contractului legal pe care mai multe părți sunt de acord și îl semnează pentru a continua.

Acest lucru face ca platforma să fie foarte sigură pentru utilizatori. De ce? Deoarece în cazul înșelăciunii sau încălcării contractului, o parte poate avea documente și înregistrări legale de prezentat în instanța de judecată.

Acesta este motivul pentru care contractele Ricardian pot avea cazuri de utilizare majore în industria comerțului electronic, adăugând un alt strat de securitate pentru utilizatori.

Citeste mai mult:Top 50 de companii care folosesc tehnologia Blockchain

Viitorul contractelor ricardiene

Contractele Ricardian pot fi implementate într-un număr mare de cazuri, chiar mai mult decât Contractele Smart. De obicei, contractele inteligente sunt utilizate mai ales pentru tranzacții financiare pe blockchain. Cu toate acestea, nu există o limită a cazurilor de utilizare a contractelor Ricardian și le puteți utiliza și pentru alte aplicații, altele decât tranzacțiile financiare.

Deoarece un contract Ricardian stabilește responsabilitatea sau, în termeni legali, răspunderea unei părți atunci când tranzacționează cu o altă parte, aplicațiile sunt vaste. Acesta este motivul pentru care majoritatea experților consideră că utilizarea contractelor Ricardian pe EOS va deveni obișnuită doar în viitorul apropiat.

Contractele ricardiene pot deveni o parte importantă a acordurilor privind blockchain-ul și pot înlocui contractele inteligente, deoarece pot acționa și ca un contract inteligent în același timp.

Adică, ele pot defini intențiile părților, le pot lega legal într-un contract și, de asemenea, pot executa instrucțiunile pe baza termenilor conveniți. Acest lucru face ca tranzacțiile blockchain și tranzacționarea să fie mai bune, mai sigure și mai transparente.

Este încă timpuriu pentru contractele ricardiene, deoarece utilizarea acestor contracte este nouă. Recent, acestea devin parte a ecosistemului EOS. Cu toate acestea, pe măsură ce blockchain-ul evoluează împreună cu contractele Ricardian, putem avea o imagine mai bună a viitorului în următoarele câteva luni.

Inscrie-te acum: Curs certificat Enterprise Blockchain Professional (CEBP)

Cuvinte finale

Pentru a rezuma ceea ce am discutat până acum, contractele Ricardian sunt un nou tip puternic de cod care poate avea un impact semnificativ asupra comerțului din rețeaua blockchain, făcând procesul mai sigur.

Acesta aliniază acordul legal și termenii ca un contract cu codul care poate fi citit de mașină pentru executarea în rețeaua blockchain. Chiar dacă este o idee veche de zeci de ani, însă tehnologia blockchain face posibilă valorificarea la maximum. Blockchain ne permite să notarizăm aceste contracte, să le securizăm într-o rețea blockchain și să păstrăm o referință completă a problemei.

Poate adăuga mai multă claritate contractelor legale între mai multe părți și poate economisi timp, costuri și eforturi, deoarece elimină șansele de dispută. Atunci când sunt îmbinate cu contracte inteligente, acestea pot invoca, de asemenea, funcționalitate și acțiuni.

Dacă sunteți doar un novice care dorește să afle mai multe despre contractele inteligente bazate pe blockchain și cum funcționează, vă recomandăm să consultați ghidul nostru gratuit blockchain.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me