Alternative la ICO: Cum altfel pot strânge fonduri startup-urile blockchain?

Ești un antreprenor blockchain-cripto care evaluează opțiuni pentru a strânge fonduri pentru proiectul tău? Șansele sunt că sunteți îngrijorat după ce ați citit mediatizarea negativă a ICO-urilor și căutați alternative.

Alternative inițiale de oferire de monede

În acest articol, vă explic câteva alternative la ICO.

Sunt:

 1. Oferte de jetoane de securitate (STO);
 2. DAICO;
 3. Acord simplu pentru jetoane viitoare (SAFT);
 4. ICO interactiv (IICO);
 5. Gură de aer jeton;
 6. Creșterea capitalului de risc (VC).

1. Oferte de jetoane de securitate (STO): respectarea reglementărilor privind valorile mobiliare

Autoritățile de reglementare din întreaga lume examinează ICO-urile, deoarece suspectează că ICO-urile ocolesc reglementările privind investițiile. De exemplu, în SUA, Securities and Exchange Commission (SEC), care este autoritatea de reglementare care supraveghează investițiile în valori mobiliare, a convocat multe ICO-uri.

SEC a concluzionat că majoritatea ICO-urilor au vândut jetoane de securitate în timp ce le deghizau ca jetoane utilitare. Valorile mobiliare sunt contracte de investiții pe care oamenii le cumpără în primul rând pentru că se așteaptă la un profit viitor, în timp ce jetoanele utilitare oferă doar acces la un produs.

Majoritatea ICO-urilor nu aveau niciun produs funcțional în momentul lansării, prin urmare pretenția de valoare a utilității este slabă. În plus, și-au comercializat ICO-urile promițând agresiv profitul viitor, poziționând astfel chiar și jetoanele de utilitate autentice drept titluri de valoare.

Cu toate acestea, nu au îndeplinit cerințele de reglementare a valorilor mobiliare, de ex. înregistrare și raportare. Citiți mai multe despre aceasta în „Jeton de securitate vs jeton de utilitate: o comparație“.

Ofertele cu jetoane de securitate (STO) sunt pe deplin conforme SEC între alternativele la ICO. Start-up-urile le lansează cu aprobarea completă a SEC în timp ce își declară jetoanele ca titluri în avans. Ei își înregistrează jetoanele și completează documentele necesare pentru vânzarea unui contract de investiții în valori mobiliare.

Exemple de OTS sunt următoarele:

 1. tZero: este o platformă blockchain pentru piețele de capital;
 2. Polymath: această platformă blockchain este tokenizarea valorilor mobiliare;
 3. Corl: o platformă bazată pe blockchain pentru finanțarea întreprinderilor mici.

Citiți despre cum se compară STO-urile cu ICO-urile din „STO Vs ICO: Diferența dintre cele două”.

2. DAICO: ICO cu caracteristicile unui model DAO

În „Ghid pentru începători: Cum să detectezi înșelăciunile ICO”, ​​am menționat modul în care ICO-urile înșelătoare au scăpat din banii investitorilor fără a livra niciun produs. Fondatorul Ethereum, Vitalik Buterin, a combinat caracteristicile modelului DAO cu ICO-urile și a venit cu ideea DAICO.

Un ICO obișnuit folosește un contract inteligent care permite investitorilor să-și trimită fondurile la start-up, iar funcția contractului inteligent se încheie acolo. În cazul în care echipa de proiect dispare cu fondurile, investitorii nu au nici un recurs legal.

Cu toate acestea, în DAICO, contractul inteligent este împărțit în două părți, după cum urmează:

 1. Prima parte permite investitorilor să contribuie și apoi interzice orice altă contribuție după o limită. Echipa proiectului nu poate accesa fonduri în acest moment.
 2. Cea de-a doua parte pornește automat de îndată ce prima parte este terminată și setează o „atingere” pentru a limita retragerea fondurilor de către echipa de proiect. Deținătorii de jetoane au autoritate de vot într-o „organizație autonomă descentralizată” (DAO) acum, iar echipa de proiect trebuie să prezinte o propunere pentru dezvoltarea proiectului. Părțile interesate DAO votează și decid dacă să crească limita de atingere, adică să permită echipei de proiect să retragă fonduri mai mari. Dacă echipa de proiect sau părțile interesate DAO nu sunt mulțumite de progresul proiectului, pot alege să autodistrugă contractul inteligent, care va rambursa fondurile rămase.

Citiți mai multe despre DAICO în „Ghidul pentru începători: Ce este un DAICO? ICO îmbunătățit! “.

Contractul inteligent DAICO oferă un control semnificativ investitorilor, iar o echipă ICO înșelătoare nu se poate descurca cu fondurile. Pe de altă parte, are unele dezavantaje:

 1. Echipa de proiect are nevoie de părțile interesate DAO pentru a-și aproba propunerile de dezvoltare a proiectului, ceea ce reduce agilitatea de care are nevoie fiecare start-up.
 2. Investitorii cu un profit pe termen scurt în minte pot avea mai puțin interes în dezvoltarea pe termen lung a proiectului. Dacă își vând jetoanele la schimburi, cumpărătorii vor avea drept de vot? Există o lipsă de claritate în acest sens.
 3. Mulți investitori nu sunt pe deplin familiarizați cu promisiunea tehnologiei blockchain. Dacă aleg să autodistrugă proiectul fără a-i înțelege valoarea, atunci proiectul atinge un final prematur.

DAICO este nou și un exemplu de start-up care l-a folosit este „Platforma Abisului„, Care este o platformă de distribuție digitală bazată pe blockchain. Citiți „ICO împotriva DAICO: Care este diferența dintre cei doi?” pentru a ști cum se compară DAICO cu ICO-urile.

3. Acord simplu pentru jetoane viitoare (SAFT):

Printre alternativele la ICO, SAFT folosește un proces în doi pași pentru a deveni conform cu SEC. Start-up-ul blockchain vinde contract de investiții în valori mobiliare numai investitorilor acreditați. În acest fel, strâng fonduri pentru dezvoltarea proiectului, promițând în același timp jetoane în viitor. Contractele sunt înregistrate la SEC.

Când își lansează produsul, vând jetoane publicului larg, în timp ce investitorii SAFT își primesc jetoanele automat. Deoarece există un produs funcțional până atunci, start-up-ul se așteaptă ca SEC să considere jetonul lor ca un jeton de utilitate.

Marco Santori de la firma de avocatură Cooley și o echipă de la Protocol Lab au venit cu această idee în octombrie 2017. Avantajul perceput este conformitatea SEC datorită unui contract de investiții înregistrat în valori mobiliare.

Cu toate acestea, abordarea prezintă următoarele dezavantaje:

 1. SEC nu a confirmat că procesul în doi pași îndeplinește cerințele lor.
 2. Investitorii acreditați care cumpără SAFT-uri își primesc automat jetoanele atunci când start-up-ul își lansează produsul. Acest lucru face să pară o vânzare privată, iar SEC nu va accepta acest lucru pentru un contract de investiții în valori mobiliare.
 3. Doar SAFT este înregistrat, dar nu jetoanele. Cu toate acestea, doar start-up-ul poate crea jetoanele, prin urmare investitorii SAFT sunt pe deplin dependenți de ele. Acest lucru face ca SAFT să fie o „securitate convertibilă”, iar jetonul să fie „o garanție de bază”, iar SEC necesită înregistrarea ambelor. Acesta este un alt motiv pentru care SEC nu va accepta SAFT.

Citiți mai multe despre SAFT-uri în „Ce este SAFT: o introducere într-un proiect Blockchain Metoda de strângere de fonduri“.

4. Printre alternativele la ICO, IICO descurajează balenele cripto:

ICO-urile pot fi limitate, adică există o limită superioară pentru strângerea de fonduri. Ele pot fi, de asemenea, fără capac, adică fără o limită superioară. Investitorii știu că prețul tokenului va rămâne același atunci când vor cumpăra ICO plafonate, cu toate acestea, multe dintre aceste evenimente depășesc foarte repede. Investitorii nu pot fi siguri de prețul simbolului în cazul ICO-urilor necapitate.

În multe ICO limitate, „cripto-balenele”, adică investitorii cu o cantitate extrem de mare de deținere de criptomonede, joacă un rol manipulator. Trimiterea Ether la adresa echipei de proiect necesită ca investitorii să plătească pentru „prețul gazului”. Balenele cripto plătesc o sumă enormă din acestea pentru a-și aduce tranzacția în prim plan, împingând astfel investitorii mai mici. Balenele cumpără apoi o cantitate masivă de jetoane și ulterior manipulează piața.

Fondatorul Ethereum, Vitalik Buterin, a venit cu ideea unui „ICO interactiv” (IICO), în care contractul inteligent va oferi condiții de concurență echitabile tuturor investitorilor. Acest lucru se face după cum urmează:

 1. Investitorii pot specifica un plafon maxim pentru vânzare. Orice fond strâns în plus față de acesta este returnat.
 2. Contractul gestionează toate ofertele în mod transparent.
 3. Investitorii pot plasa sau elimina suma licitată pe baza comportamentului altora.
 4. IICO tratează ofertele mari și mici în mod egal, limitând astfel avantajele cripto-balenelor.
 5. Minerii nu pot cenzura tranzacțiile în timpul vânzării în masă, IICO îl face prohibitiv. De asemenea, acest lucru descurajează balenele cripto.

Primul proiect care a încercat IICO a fost Kleros, un protocol de justiție descentralizat.

5. Token airdrop pentru a crește efectul rețelei:

Token airdrop înseamnă oferirea gratuită a jetoanelor criptografice. Multe proiecte blockchain-crypto folosesc această formă populară de campanie de recompense ca parte a strategiei lor de marketing. Am explicat importanța jetoanelor în „Ghidul pentru începători: Cum să creați o strategie excelentă de marketing ICO”.

Cu toate acestea, picăturile de jetoane au apărut acum ca una dintre alternativele la ICO. Multe proiecte oferă acum majoritatea jetoanelor lor ca parte a aerului, în timp ce echipa păstrează restul. Obiectivul este de a crea un buzz despre simbolul din comunitățile criptografice și, prin urmare, de a crește utilizarea acestuia.

Proiectele încearcă să crească efectul de rețea în acest fel. Majoritatea proiectelor blockchain au o valoare mai mare dacă mai mulți utilizatori încep să își folosească produsul. Acest fenomen de valoare crescută datorită unui număr mai mare de participanți se numește „efect de rețea”. Citiți despre asta în Articol Wikipedia despre efectul de rețea.

Everipedia, enciclopedia online bazată pe blockchain este un bun exemplu de proiect care a încercat această abordare. Citiți mai multe despre jetoanele în „Ce este Airdrop? Ghid în 5 pași pentru a primi jetoane gratuite “.

6. Finanțarea VC rămâne importantă printre alternativele la ICO:

Deși s-ar putea să vă gândiți mai mult la ICO-uri și la alte alternative, vă rugăm să explorați, de asemenea, strângerea de capital de risc (VC) ca opțiune. Este încă important printre alternativele la ICO, pentru pornirea dvs..

O majorare VC vă oferă următoarele avantaje:

 1. VC-urile sunt oameni de afaceri cu experiență și mulți dintre ei sunt antreprenori înșiși. Ei examinează cu multă profunzime propunerile de proiecte. Dacă vă puteți vinde planul de afaceri unui investitor VC, probabil că vindeți bine produsul pe piață!
 2. VC-urile sunt experți în construirea de noi afaceri promițătoare și vă vor ține de mână de-a lungul anilor de formare. Puteți obține îndrumări excelente, „dovezi de concept” (PoC), acceleratoare etc. de la VC.
 3. VC-urile nu se așteaptă la profituri rapide și vor rămâne cu dvs. pe termen lung și, dacă proiectul dvs. eșuează, împărtășesc responsabilitatea.
 4. Creșterile VC sunt prestigioase și obțineți o acoperire extrem de pozitivă în mass-media de afaceri. Pe de altă parte, rețeaua lor asigură acoperirea mass-media dezactivată în cazul în care proiectul dvs. eșuează.
 5. Deoarece VC-urile sunt oameni de afaceri reputați, aveți acces la oportunități semnificative de piață și de rețea.

Citiți mai multe despre cum se compară VC-urile cu ICO-urile din „ICO vs VC: Experiența contează”.

Notă: Dacă doriți să înțelegeți în profunzime conceptul ICO, citiți „Ce este un ICO: o introducere în oferta inițială de monede“.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me