Multe dintre industrii implementează acum soluții blockchain pentru a-și asigura locul în vremurile în schimbare. Cu toate acestea, deoarece alte companii sunt dornice să afle despre blockchain, multe sunt adesea confuzi cu privire la modul în care funcționează blockchain. Astfel, din cauza naturii complexe, chiar dacă mulți doresc să o implementeze, nu sunt în măsură să înțeleagă pe deplin dacă ar fi o opțiune mai bună sau nu.

Blockchain fiind complet un sistem nou are un mod unic de a oferi descentralizare. De aceea, în acest ghid al modului în care funcționează blockchain-ul, va acoperi tot ceea ce este legat de acesta. Deci, ia doar o ceașcă de cafea și lasă lectura să înceapă!

Cum funcționează Blockchain pur și simplu explicat

CUM FUNCȚIONEAZĂ BLOCKCHAIN

Ei bine, să începem cu elementele de bază. Înainte de a intra în proces, trebuie să luați notă de aceste caracteristici critice ale blockchain-ului.

Blockchain va stoca orice tip de schimb de date pe platformă. Deci, este ca un sistem de registru, în care fiecare schimb de date are un loc în jurnal. Mai mult, schimburile de date din sistem se numesc tranzacții. Odată ce tranzacția este verificată, ea devine un loc în sistemul de registru ca bloc.

Odată ce intră în registru, nimeni nu îl poate șterge sau modifica în vreun fel.

În realitate, blockchain folosește o rețea distribuită peer-to-peer, care va asigura natura descentralizată a tehnologiei. Fiecare dispozitiv care se conectează la rețea este considerat un nod. De asemenea, pentru a înțelege „cum funcționează blockchain”, trebuie să înțelegeți conceptul de „cheie”.

Aceasta este baza tehnologiei. În plus, cheile oferă securitate în rețea. Pentru aceasta, un utilizator din rețea va genera perechi de chei cunoscute sub numele de chei private și publice.

După ce începeți să utilizați tastele, veți avea o acreditare unică la care nimeni nu poate avea acces.

Oricum, va trebui să stocați cheia privată într-un loc sigur, deoarece veți utiliza această cheie pentru a semna sau a efectua orice acțiune în rețea. Pe de altă parte, alți utilizatori vor folosi cheia dvs. publică pentru a vă găsi în sistem.

De exemplu, imaginați-vă cheia publică ca fiind contul dvs. bancar și cheia privată ca semnătură pe care o puteți utiliza pentru a trimite sau retrage bani. De aceea este necesar să păstrați cheia cât mai sigură posibil.

În realitate, dacă cineva are acces la cheia dvs. privată, vă poate folosi cu ușurință toate activele din rețea.

Cum funcționează Blockchain: procesul

În primul rând, un utilizator sau un nod va iniția o tranzacție semnându-l cu cheia sa privată. Practic, cheia privată va genera o semnătură digitală unică și se va asigura că nimeni nu o poate modifica. În realitate, dacă cineva încearcă să modifice informațiile despre tranzacție, semnătura digitală se va schimba drastic și nimeni nu va putea să o verifice. Prin urmare, va fi respins.

După aceea, tranzacția va fi difuzată către nodurile de verificare. Practic, aici, platforma blockchain poate utiliza diferite metode pentru a verifica dacă tranzacția este validă sau nu. Acolo metodele sau algoritmii se numesc algoritm consens.

Oricum, odată ce nodurile verifică dacă tranzacția este autentică, acesta va obține un loc în registru. De asemenea, va conține un timestamp și un ID unic pentru a-l asigura mai departe de orice modificare.

Blocul se va lega apoi de blocul anterior și apoi un bloc nou va forma o legătură cu acest bloc și așa mai departe. Și în acest fel, creează un lanț de blocuri, astfel denumirea blockchain.

Cât de sigură este tehnologia?

Acum, știți cum funcționează blockchain-ul, dar procesul de lucru este suficient de sigur pentru a se integra în mediul de afaceri? Ei bine, cu siguranță nu există nicio rețea pe internet care să nu fie „imposibil de accesat.” Dar blockchain oferă cel mai înalt nivel de securitate în comparație cu orice alte tehnologii de acolo..

Blockchain funcționează într-o altă metodă, nu ca sistemul centralizat tradițional. Deci, dacă doriți să-l hack, ar trebui să hack toate dispozitivele conectate la acesta. Evident, este un proiect de pierdere și destul de complicat și de aceea este securizat.

În realitate, hackerii ar avea nevoie de o cantitate extraordinară de resurse pentru a pirata o platformă blockchain, care în cele din urmă va fi mai costisitoare decât câștigul în sine.

Să trecem la următoarea parte a acestui ghid de funcționare a blockchain-ului.

Cum funcționează consensul Blockchain

Știți deja că consensul este o metodă de a ajunge la un acord. Practic, este o formă a modului în care indivizii din rețea pot ajunge la o rezoluție, chiar dacă minorităților s-ar putea să nu le placă.

În realitate, consensul este una dintre prioritățile de bază ale unui blockchain deoarece, fără acesta, mii de noduri nu pot ajunge niciodată la un acord. Aceste modele există pentru a crea echitate și egalitate între toți participanții.

Cu toate acestea, nu există o singură modalitate de a ajunge la un consens în cadrul unui sistem. În realitate, există o mulțime de algoritmi pe care le folosesc diverse platforme blockchain. Evident, fiecare dintre ele funcționează diferit și vine cu propriul set de defecte.

Deci, dacă vă întrebați cum funcționează consensul blockchain, trebuie să știți despre fiecare dintre ei separat pentru a înțelege.

Dovada muncii

Este unul dintre primii și primii algoritmi de consens introduși în blockchain. Aici, nodurile sunt numite mineri și vor rezolva probleme matematice complexe cu ajutorul puterii de calcul a dispozitivului lor pentru a verifica blocurile.

Dovada întârziată a muncii

Aici, unele noduri notariale vor adăuga date de la o platformă blockchain la alta și vor asigura puterea de hash. Ambele rețele blockchain pot utiliza PoS sau PoW pentru a ajunge la un consens.

Dovada mizei

Dovada mizei vă permite să participați la consens în ceea ce privește cât de multe monede ați mizat în rețea. Dacă aveți mai multe monede, va crește posibilitatea de a extrage un bloc.

Dovada delegată a mizei

În acesta, există un concept de delegați și martori. Fiecare nod este ales folosind votarea. Martorii de pe platformă sunt responsabili de validarea tranzacțiilor. Pe de altă parte, delegații pot modifica parametrii sistemului. Oricum, toate nodurile care participă la consens vor fi plătite.

Dovada închiriată a mizei

În dovada de miză închiriată, micii proprietari pot lua parte la consens. Întrucât PoS-ul anterior nu le permite să pună monedele în rețea, creează un mediu nedrept. De aceea LPoS oferă mai mult spațiu de târg.

Dovada vitezei mizei

Dovada vitezei mizei oferă un stimulent suplimentar pentru a împiedica utilizatorii să participe la rețea. Aici puteți câștiga mai mult dacă mențineți un portofel activ. Aceasta înseamnă că utilizatorii care nu sunt activi destul de des nu vor primi plata suplimentară pentru validarea unui bloc.

Dovada timpului scurs

Toate nodurile trebuie să aștepte o anumită perioadă de timp înainte de a putea participa în consens. Limita de timp este aleasă la întâmplare. Astfel, puteți crea un bloc doar când terminați timpul de așteptare. Nu există nicio modalitate de a-l ocoli, deoarece sistemul urmărește dacă nodul a așteptat sau nu.

Toleranță practică la defecțiuni bizantine

Toleranța practică a defecțiunilor bizantine scapă de problema nodului compromis. Deci, înainte ca orice nod să poată dăuna rețelei, acesta își asumă posibilitatea de a eșua. În realitate, sistemul primește informații de la alte noduri imediat ce un nod este compromis pentru a renunța la acel nod.

Toleranță bizantină simplificată la defecțiuni

Aici, tranzacțiile sunt validate într-un lot. Mai mult, generatorul de blocuri colectează toate tranzacțiile și le grupează în consecință și apoi le introduce într-un singur bloc. Un validator trebuie apoi să valideze întregul bloc pentru a verifica tranzacțiile.

Toleranță delegată a defecțiunilor bizantine

Aici, liderul nodurilor este numit delegat și are o putere limitată. Dacă liderul încearcă să manipuleze rețeaua, un alt delegat va înlocui acel nod. Mai mult, alte noduri nu pot fi de acord cu delegatul și își pot schimba liderul în consecință.

Acordul bizantin federat

Aici, toate nodurile generale primesc propriul blockchain separat pentru a rula. Și înainte ca orice nod să poată solicita o tranzacție, acel nod trebuie verificat și cunoscut de la început. De asemenea, aici, un nod poate alege în cine să aibă încredere în rețea.

Dovada activității

Este o combinație de PoW și PoS. Aici, minerii pre-minează un șablon de bloc mai degrabă decât unul complet. Ulterior, un validator validează blocul rămas. În realitate, cu cât un validator are mai multă miză în rețea, cu atât ar fi mai validă validarea acestuia.

Dovada autorității

Aici, nodurile care participă la consens își vor juca reputația. Practic, nodurile de validare sunt selectate pe baza identităților lor adevărate. În plus, validatorii trebuie să investească bani și reputația lor pentru a-și câștiga locul pe platformă.

Dovada reputației

Este destul de similar cu dovada autorității; cu toate acestea, un validator trebuie să aibă o bună reputație pentru a participa la consens. Mai mult decât atât, dacă încearcă să înșele rețeaua, s-ar confrunta cu consecințe grave.

Dovada istoriei

Aici, sistemul creează evenimente semnificative în rețea. Un nod poate apoi valida tranzacția pe baza faptului dacă tranzacția s-a întâmplat înainte sau după acel eveniment.

Dovada importanței

Aici, blockchain-ul funcționează păstrând un scor al importanței. Cu cât un utilizator are mai multe monede, cu atât scorul său va fi mai mare. Odată ce sunt eligibili pentru participare, pot recolta un bloc. În plus, dacă recoltați mai mult, scorul dvs. de importanță va crește.

Dovada capacității

Utilizatorii ar folosi capacitatea lor disponibilă de hard disk pentru a selecta drepturile miniere în loc să utilizeze puterea de calcul. Deci, cu cât este mai mare hard disk-ul tău, cu atât poți valida mai multe blocuri.

Dovada arderii

Aici, blockchainul funcționează arzând monede pentru a menține rețeaua stabilă. Deci, utilizatorii ar trimite unele dintre monedele lor la o adresă a consumatorului și le-ar arde, astfel încât să poată participa în consens.

Dovada greutății

În loc să se bazeze doar pe câte monede ați mizat, sistemul ia în considerare alți factori care trebuie luați în considerare. Așadar, chiar dacă aveți mai puține monede, este posibil să participați în continuare la consens.

Acum știți cum funcționează consensul blockchain. Să trecem la faza următoare în acest mod de funcționare a ghidului blockchain.

Poate funcționa Blockchain fără criptomonedă?

Blockchain-ul este asociat cu criptomonedele de la început. De aceea, mulți dintre voi ar putea crede că blockchain-ul nu poate funcționa fără criptomonede. Dar blockchain-ul poate funcționa fără criptomonede.

De fapt, există deja multe platforme care nu au jetoane sau monede native. O mulțime de proiecte blockchain se îndreaptă acum către ecosistemul token sau crypto less. De exemplu, Hyperledger este o platformă blockchain de întreprindere care nu are tokenuri native care să alimenteze rețeaua.

Jetonul variază de fapt semnificativ în funcție de modul în care funcționează blockchain.

Se estimează că criptomonedele vor eșua

Criptomonedele sunt cele mai potrivite pentru platformele publice, deoarece au nevoie de o formă de program de stimulare pentru a menține utilizatorii în consens. Cu toate acestea, atunci când vine vorba de platformele de întreprindere, acestea merg cu cele mai multe permise sau private.

Ca urmare, nu au nevoie de o monedă sau de un jeton pentru a încuraja nodurile să participe la consens. Mai mult, criptomonedele sunt de fapt destul de instabile pentru economie. În realitate, un activ volatil nu este potrivit pentru cazuri de utilizare din viața reală.

De asemenea, având un simbol în sistem, îi atrage și pe hackeri. De aceea, experții prezic că criptomonedele vor eșua în curând. Deci, este destul de logic să treceți la blockchain care poate funcționa fără criptomonede.

Guvernele sau alte sectoare sunt interesate să profite de utilizarea de bază a tehnologiei, nu de o arhitectură bazată pe simboluri. Poate că criptomonedele pot apărea în viitor atunci când lumea este pregătită pentru sistemul monetar digital.

Dar, în prezent, nu pare o posibilitate. Astfel, pentru implementarea blockchain-ului dvs., ar trebui să vă concentrați și pe un blockchain care poate funcționa fără criptomonede.

Cum funcționează aplicația Blockchain

Odată cu creșterea tehnologiei de registre distribuite pe piață, trebuie să fi observat și o mulțime de aplicații descentralizate. Practic, aceste aplicații descentralizate sunt aplicații blockchain. Cu toate acestea, s-ar putea să vă întrebați cum funcționează aplicația blockchain?

Deci, cum funcționează aplicația blockchain? În realitate, aceste aplicații rulează pe aceleași principii ca orice altă platformă blockchain.

Acestea practic nu au un punct central de eșec. Dacă le comparați cu sistemele centralizate, atunci blockchainul funcționează într-un mod mai fiabil. Mai mult, va folosi o bază de date descentralizată pentru a stoca toate informațiile și va folosi puterea de calcul descentralizată pentru a funcționa.

În plus, acestea folosesc și mecanisme de consens descentralizate pe care le-am subliniat în secțiunea anterioară. De obicei, majoritatea aplicațiilor utilizează un mecanism de consens eficient din punct de vedere energetic pentru a ajunge la un acord între utilizatori. Un dApp cu performanțe reduse a computerului nu va atinge popularitatea pe piață.

Un alt fapt fascinant despre aplicația blockchain este că codul sursă al acestor aplicații este deschis pentru toți. Natura descentralizată a modelului a cerut tuturor celor din rețea să aibă acces la acesta. De asemenea, utilizatorul trebuie să verifice ce tip de aplicație folosește pentru a preveni orice malware sau pentru a proteja informațiile altor utilizatori.

Majoritatea aplicației blockchain funcționează utilizând o formă de simbol sau monedă. Practic, ajută la alimentarea modelului și la menținerea mecanismului lor de consens. De asemenea, majoritatea aplicațiilor oferă utilizatorilor o modalitate de a schimba valoarea și, prin urmare, sunt necesare jetoane digitale sau monede.

Oricum, să trecem la următoarea parte din acest ghid de funcționare a blockchain-ului.

Cum funcționează autentificarea Blockchain

Puteți utiliza autentificarea bazată pe blockchain în multe industrii. În realitate, orice industrie care folosește Internetul obiectelor (IoT) va avea nevoie de o formă de autentificare pentru a oferi securitate.

Și acolo poate străluci autentificarea bazată pe blockchain.

În realitate, funcția oferă multe avantaje –

 • Atât cheile de decriptare, cât și de semnare vor rămâne pe dispozitiv.
 • Cheile de criptare și verificare vor fi stocate pe platforma blockchain.
 • Procesul oferă protecție împotriva oricărui tip de atacuri cibernetice, cum ar fi reluarea, man-in-the-middle, phishing, etc..

Cu toate acestea, cum funcționează autentificarea blockchain pare o întrebare populară printre începători. Deci, să ne dăm seama cum funcționează autentificarea blockchain în acest ghid.

Integrarea unui nou utilizator

Aici, un utilizator poate fi oricine, de la o persoană la o companie sau un dispozitiv. Pentru a introduce utilizatorul în sistem pentru prima dată, utilizatorul ar avea nevoie de numele său, numărul IMEI, CIN, adresa IP, numărul contului etc. Cerințele pot varia în funcție de platformă sau companie.

În plus, utilizatorul trebuie să prezinte și o descriere a sa.

În schimb, blockchain-ul le va da –

 • Adresa Blockchain
 • O cheie privată
 • O cheie publică
 • ID-ul tranzacției relevante
 • Cheie publică RSA
 • Cheie privată RSA

Printre acestea, unele vor fi publicate automat în rețea –

 • Identificarea utilizatorului
 • Descrierea utilizatorului
 • Cheia publică
 • Adresa blockchain
 • Cheie publică RSA

Cu toate acestea, cheia privată nou creată și cheia privată RSA nu vor fi publicate.

Proces de autentificare

În timp ce se introduce un nou utilizator, sistemul generează o mulțime de chei și adrese pentru a ajuta la identificarea utilizatorului ulterior. Acum, că știți despre acestea, să vedem cum funcționează autentificarea blockchain.

Un nod solicită autentificare și un nod de verificare verifică dacă solicitantul este autentificat pentru a se alătura rețelei sau nu. De exemplu, aici, nodul solicitant este John, iar nodul verificator este x company.

 • Pasul 1:

John recuperează cheia publică RSA a companiei x folosind ca parametru adresa blockchain a companiei.

 • Pasul 2:

Apoi, John își criptează adresa blockchain cu cheia publică RSA și o trimite companiei x.

 • Pasul 3:

Compania x își va folosi cheia privată RSA împreună cu fișierul criptat pentru a decripta adresa blockchain-ului.

 • Pasul 4:

Apoi, compania x folosește adresa blockchain ca parametru și preia cheia publică RSA a lui John.

 • Pasul 5:

Compania x generează apoi un șir aleatoriu de 512 caractere, un hash și un timestamp actual și îl criptează cu cheia publică RSA a lui John. Între timp, hash-ul și marca de timp actuală sunt stocate în sistemul de registru al companiei.

 • Pasul 6:

Compania x trimite apoi hash-ul criptat lui John.

 • Pasul 7:

John folosește propria sa cheie privată RSA pentru a decripta hash-ul. Pentru aceasta, el folosește datele criptate împreună cu cheia RSA ca parametri. Mai târziu, își folosește cheia privată pentru a semna hash-ul și pentru a obține o semnătură digitală unică ca ieșire.

 • Pasul 8:

Apoi, John criptează un plic care conține semnătura digitală, hash-ul semnat și adresa blockchain și îl trimite companiei x.

 • Pasul 9:

Compania x o decriptează apoi cu cheia sa privată RSA și verifică dacă semnătura este validă sau nu. Pentru aceasta, compania folosește adresa blockchain-ului lui John, semnătura și datele care trebuie verificate.

 • Pasul 10:

Dacă semnătura este validă, ieșirea va fi adevărată sau altfel va apărea un mesaj de eroare. Odată ce semnătura se verifică, lui John i se permite să intre în rețea.

Să trecem la următoarea parte a acestui mod, cum funcționează blockchain, ghid explicat simplu.

Blockchain care funcționează în diverse sectoare

Blockchain poate funcționa în diverse sectoare, cum ar fi asistența medicală, gestionarea lanțului de aprovizionare, guvern, comerț, instituții financiare, imobiliare, asigurări și multe altele. Industria medicală poate beneficia extrem de mult de această integrare.

Dar trebuie să vă întrebați cum funcționează blockchain-ul în sănătate oricum? Ei bine, blockchain-ul poate funcționa în domeniul sănătății foarte eficient, oferind o mare siguranță a pacientului. Mai mult, poate face față medicamentelor contrafăcute, confidențialității pacienților și multe altele, atunci când blockchain-ul va funcționa în domeniul asistenței medicale.

Pe de altă parte, gestionarea sau tranzacționarea lanțului de aprovizionare va obține o urmărire continuă în timp real a produselor, verificări de calitate și proces de autentificare a sursei.

Guvernele sau instituțiile financiare au nevoie de mai mult decât de public (Ethereum) blockchains. Au nevoie de un acces permis (Hyperledger, EEA și Corda) unde sistemul ar fi descentralizat, dar asigură, de asemenea, confidențialitatea informațiilor sensibile.

Acestea sunt câteva exemple despre modul în care blockchain-ul poate funcționa în diferite sectoare.

Notă de încheiere

Blockchain este aici pentru a rămâne și, cel mai important, multe întreprinderi urmăresc deja tehnologia în felul lor. Potrivit lui Gartner, blockchain va fi de 3,1 trilioane de dolari piețe până în anul 2030.

Dar ce înseamnă toate acestea? Înseamnă că majoritatea companiilor vor avea propria lor soluție blockchain, iar modelul de afaceri se schimbă drastic în următorii ani. În realitate, cu siguranță vă va afecta și afacerea și nu există nicio modalitate prin care puteți sări peste integrarea tehnologiei și să predominați în continuare pe piață.

Așadar, este timpul să aflați cum funcționează blockchain-ul și cum îl puteți implementa în sistemul dvs. Cursurile de formare blockchain vă pot ajuta în această privință. Vestea minunată este că cursul nostru profesional de blockchain certificat pentru întreprindere vă oferă tot ce aveți nevoie pentru a începe chiar prima dvs. implementare blockchain.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me