Acest articol oferă o imagine cuprinzătoare a DAML – limbajul open-source pentru contractele inteligente. De asemenea, veți afla avantajele DAML și comparația cu alte limbi.

Pe măsură ce tehnologia blockchain evoluează, este nevoie de sisteme îmbunătățite prin care utilizatorii operează și interacționează. Deja, există o mulțime de îmbunătățiri, mai ales că blockchain-ul întreprinderii continuă să devină popular. Printre cele mai recente evoluții în mediul blockchain cu schimbări rapide se numără DAML.

De la începutul internetului, imuabilitatea datelor este o proprietate care a scăpat de mulți dezvoltatori. Ca atare, actorii răi din cadrul ecosistemului online au profitat de capacitatea de a modifica datele pentru a comite diverse infracțiuni.

Cu toate acestea, blockchain-ul s-a dovedit mai important atunci când dezvoltatorii au demonstrat capacitatea de a efectua tranzacții într-un mediu fără un jucător central, așa cum se întâmplă în lumea financiară moștenită.

În plus față de aceste registre mari, a luat amploare și o piață mare pentru registrele private autorizate. Fie că este controlat de un partid central autorizat legal sau de un consorțiu de actori care se încred în reciproc care au un scop comun, registrele private oferă aceeași dovadă de viitor și imuabilitate ca și registrele publice, cu capacitatea adăugată de a menține confidențialitatea datelor..

Clasa de aplicație denumită de obicei contracte inteligente, indiferent dacă un registru dat este public sau privat, sprijinirea capacității colegilor dintr-un ecosistem blockchain de a interacționa cu garanțiile de confidențialitate.

Acest articol va discuta mai târziu în detaliu ce sunt contractele inteligente și importanța lor în contextul DAML.

Inscrie-te acum:Curs de bază pentru Enterprise Blockchains

Ce este DAML?

În termeni tehnici, DAML înseamnă Digital Asset Modeling Language (DAML full form) – un limbaj de markup pentru Semantic Web. Cu toate acestea, jargonul tehnic poate confunda. Deci, pentru un sens DAML mai simplu, gândiți-vă la acesta ca la limbajul open-source pentru contractele inteligente.

În esență, DAML este un limbaj contractual inteligent care permite dezvoltatorilor să codifice cu precizie acordurile multipartite pentru o varietate de blockchain, DLT sau chiar arhitecturi standard de baze de date.

Provenit de Digital Asset, inspiră o nouă viață în acest gen de aplicații (contracte inteligente) care permite colegilor să tranzacționeze într-un mediu de încredere. Practic, acesta este un limbaj de programare care se inspiră din Haskell și care facilitează crearea de contracte inteligente pentru fluxurile de lucru distribuite de afaceri.

În special, limbajul le permite dezvoltatorilor să reducă timpul petrecut cu problemele de criptare și blockchain. În schimb, dezvoltatorii își concentrează timpul pe dezvoltarea de soluții de programare pentru procesele de afaceri.

DAML – Limbaj pentru contracte inteligente explicat simplu

Infografie DAML

Proprietățile DAML

Oferă un mijloc de redactare a contractelor

Ca și alte limbi pe care programatorii le folosesc pentru a scrie contracte inteligente, DAML le permite colegilor să încheie și să respecte acorduri. În special, limbajul descrie procesul de formare a unui contract, părțile cheie din acord și părțile cu drepturi delegate la contract.

Pe lângă definirea procesului de formare a unui contract, limbajul se ocupă de codificarea ideilor precum contracte, drepturi, părți, autorizație și obligații, deoarece dezvoltatorul trebuie să se ocupe doar de logica afacerii lor; orice ridicare grea legată de lucruri cum ar fi hashing în criptografie și algoritmii de consens sunt extrase și gestionate de timpul de rulare.

Această expresie directă a elementelor contractuale ca caracteristici ale limbii materne implică faptul că arhitectura DAML poate verifica în mod automat codul de sistem pentru probleme în mod automat și mai devreme în ciclul de dezvoltare. În plus, sistemul are capacitatea de a raționa singur despre logica de afaceri.

Este open-source

Pe 4 aprilie 2019, Digital Asset, firma din spatele DAML a anunțat că codul sursă al programului va fi disponibil gratuit tuturor dezvoltatorilor. Această sursă deschisă a proiectului a însemnat că diferite părți vor putea folosi DAML pentru a modela și executa contracte prin tehnologia blockchain fără teama de blocarea furnizorilor..

Potrivit anunțului, dezvoltatorii și alte părți interesate vor putea accesa limbajul DAML, codul sursă, kitul de dezvoltare software (SDK) și timpul de rulare, sub licența foarte permisivă Apache 2.0.

Utilizabil într-un mediu de execuție privată

Un neajuns al registrelor distribuite public este că fiecare nod de pe platformă poate vizualiza datele care sunt prezente în contractele inteligente. Ca atare, colegilor care trebuie să păstreze detaliile tranzacției private, este imposibil să tranzacționeze printr-o rețea publică blockchain.

În special, acesta este un obstacol major care împiedică adoptarea completă a blockchain-ului de întreprindere. Acesta este motivul pentru care, după cum sa menționat anterior, DLT-urile private au crescut în popularitate.

Combinația dintre DAML și o platformă privată DLT oferă un remediu pentru acest caz. În special, echipa din spatele acestui limbaj expresiv a optimizat DAML prin faptul că funcționează perfect într-un mediu de execuție privat. Aceasta înseamnă că informațiile furnizate în contracte rămân private astfel încât numai părțile autorizate să le poată accesa.

Citibil de oameni și mașini

DAML este revoluționar în mai mult decât un singur sens. În special, proiectarea sistemului este într-un mod în care mașinile și oamenii pot înțelege informațiile incluse în contract.

Implicația acestei capacități este imensă. Profesioniștii implicați în formarea unui contract se vor distra ușor în detalii, deoarece DAML este foarte prietenos cu oamenii.

De exemplu, un avocat poate înțelege cu ușurință semnificația unui contract citind și evaluând codificarea DAML a contractului respectiv. În același timp, DAML oferă gradul adecvat de specificitate dezvoltatorilor pentru a calcula aspecte importante ale unui contract, cum ar fi fluxul de numerar, profilurile clienților și expunerea la risc..

Cum funcționează DAML? Un tutorial DAML funcțional rapid

DAML funcționează cam ca toate celelalte limbi inteligente de scriere a contractelor. În special, limba funcționează în două niveluri majore, unde există limba în sine și timpul de rulare.

Limbajul este ca partea principală a tehnologiei. Aceasta este ceea ce permite dezvoltatorilor să facă toată munca pe care trebuie să o facă în ceea ce privește redactarea acordurilor și facilitarea tranzacțiilor.

Deoarece există API-uri foarte curate și abstractizate între limbă și runtime, runtime-ul poate fi adaptat pentru a se executa pe o varietate de blockchain, DLT și alte platforme.

Aceasta oferă flexibilitatea pentru aplicațiile DAML pentru a fi portate pe platforme care oferă suport pentru DAML. Acest lucru este similar cu o JVM care permite aplicațiilor Java să ruleze neschimbate pe orice platformă care acceptă JVM.

După instalarea kitului de dezvoltare software (SDK), dezvoltatorii trebuie să ruleze doar câteva fișiere specifice, astfel încât dispozitivul să fie în măsură să susțină operațiunile.

Modelarea datelor

Una dintre sarcinile principale și cele mai importante pe care trebuie să le îndepliniți atunci când scrieți un contract inteligent este modelarea datelor care vor fi utilizate împreună cu acel contract. În mod normal, funcția de modelare a datelor este complicată și poate duce la structuri de date foarte complexe, în funcție de cât de complicate sunt contractele și de câte părți sunt implicate.

Spre deosebire de alte limbi de contract inteligente, DAML le permite dezvoltatorilor să își specifice schema de date din mers, încorporând-o direct în limbajul de execuție al contractului. Acest lucru simplifică mult sarcina de modelare a datelor și reduce șansa introducerii erorilor din cauza nepotrivirilor între schema de date și logica aplicației.

Citeste mai mult: Tutorial DAML: Noțiuni introductive despre DAML

Structura schiței șablonului

Dezvoltatorul DAML specifică un contract printr-o structură simplă și bine definită numită „șablon”, care conține atât modelul de date, cât și parametrii contractului.

Parametrii includ, de exemplu, semnatarii unui contract dat (acei participanți care trebuie să autorizeze acțiuni asupra contractului) și observatorii (acei participanți la acord care sunt doar acolo pentru a vedea contractul și ce face, dar nu sunt autorizați să întreprindă acțiuni). Un alt aspect al structurii șablonului include acordul, care este în esență detaliul acordului și o reprezentare a ceea ce este vorba despre contract.

Șabloanele pot specifica una sau mai multe condiții prealabile care asigură crearea contractului numai dacă un anumit prag este atins de către creatorul contractului. Ultimul element al structurii conturului șablonului este „alegeri”. Aceasta definește gama de opțiuni pe care executantul contractului le poate exercita.

Structura alegerii

O structură majoră în cadrul șablonului este structura de alegere, care detaliază alegerile pe care părțile contractante le pot alege în ceea ce privește natura șablonului..

Structura alegerii identifică operatorul sau partea responsabilă de exercitarea alegerii. Alte elemente ale acestei structuri includ consumabilitatea, un nume, un tip de returnare, argumente de alegere și un corp de alegere.

Citeste mai mult: Tutorial de instruire DAML

Compararea contractelor DAML cu contractele inteligente

Înțelegerea contractelor inteligente

Așa cum s-a explicat mai devreme, contractele inteligente sunt o componentă vitală a tehnologiei de registre distribuite (DLT). În blockchain-urile publice, două părți anonime pot crea un contract inteligent pentru a facilita o anumită tranzacție, dar datele rămân stocate în registrul public. Aceasta înseamnă că toți participanții la rețea pot vizualiza detaliile tranzacției pentru a-și stabili autenticitatea. Ca atare, aplicarea încrederii este posibilă.

În DLT-uri private sau autorizate, toate părțile sunt cunoscute, dar numai acele părți implicate într-o anumită tranzacție au acces la datele tranzacției respective. Încrederea este menținută în continuare prin mecanisme care permit participanților să valideze toate tranzacțiile la care au acces.

Contractele inteligente au caracteristici distinctive care le fac, de asemenea, revoluționare.

De exemplu, contractele inteligente pot avea un mecanism de autoexecutare care începe în mișcare la repere de la termenele stabilite (numite și evenimente declanșatoare). În rețelele publice, orice parte interesată poate analiza activitatea contractelor inteligente astfel încât să poată fi identificată orice anomalie.

De asemenea, comercianții pot folosi contracte inteligente pentru a obține pulsul pieței. Aceasta include capacitatea de a prezice tendințele și incertitudinile de pe piață.

Contractele inteligente au o serie de avantaje care includ imuabilitatea datelor. În termeni de bază, imuabilitatea se referă la imposibilitatea modificării datelor din starea inițială. Aceasta înseamnă că datele nu pot fi șterse sau modificate în niciun mod conceput.

Imuabilitatea datelor face ca contractele inteligente să fie întotdeauna exacte. În al treilea rând, în unele cazuri, contractele inteligente permit colegilor să tranzacționeze direct fără a fi nevoie de un intermediar. Prin urmare, astfel de tranzacții sunt foarte ieftine, uneori nu costă niciun ban.

Proprietățile contractelor inteligente

Dovada obligațiilor și drepturilor

O caracteristică critică pe care trebuie să o aibă contractele inteligente este aceea că nu trebuie să tranzacționați fără a fi confortabil cu întregul proces. În esență, acceptul de a încheia un contract este complet voluntar, dar consecințele sunt obligatorii. Prin urmare, utilizatorul trebuie să ia în considerare în mod fiabil și în mod fiabil implicațiile viitoare ale contractului pe care unul îl semnează. Contractul inteligent trebuie să garanteze că acest lucru este întotdeauna cazul, lucru care poate fi foarte greu de înțeles.

Verificarea valabilității tranzacției

Așa cum s-a discutat mai devreme, informațiile referitoare la detaliile contractului sunt ușor de urmărit din registru. Prin urmare, acest lucru îndeplinește cerința contractelor prin care se poate verifica autenticitatea și validitatea acestora.

Citeste mai mult:Cazuri de utilizare a contractelor inteligente

Comparație cu DAML

În esență, este evident din cele de mai sus că DAML produce un subset de contracte inteligente, întrucât unul este capabil să corecteze deficiențele limbilor existente. Așa cum s-a discutat mai devreme, faptul că contractele inteligente din rețelele publice își stochează datele pe registre mari fac contracte inteligente neatractive pentru tranzacțiile confidențiale.

Cu toate acestea, DAML, atunci când este utilizat împreună cu rețelele private, se asigură că numai acele părți care autorizează contractul, alături de cele cu permisiunea delegată de a vizualiza detaliile, pot avea acces la informațiile contractului. Acesta este unul dintre motivele pentru care observatorii cunoscuți consideră că acest limbaj este funcția ucigașă pentru instituțiile financiare și altele care necesită confidențialitatea tranzacțiilor..

Cu toate acestea, DAML ca limbă pentru contractele inteligente diferă de contractele inteligente tradiționale atunci când vine vorba de partajarea acordurilor scrise. Limbile cu contracte inteligente, cum ar fi Solidity, împărtășesc informațiile în mod public, prin urmare întreaga rețea are acces la detalii. De aceea, oamenii dezbat despre DAML vs soliditate.

Dimpotrivă, acordurile scrise în DAML sunt disponibile numai pe baza necesității de a ști. Aceasta înseamnă că părțile terțe nedorite nu au acces la detalii. În special, limba utilizează un strat suplimentar de securitate prin care datele nu sunt disponibile nici măcar părților nedorite.

Avantajele DAML

Sursa deschisa

Platforma blockchain ar putea avea doar 10 ani, dar crește rapid. Astăzi, tehnologia revoluționează industriile la rate fără precedent. Motivul pentru această creștere rapidă este faptul că blockchain-ul este open source și orice dezvoltator se poate ocupa de el pentru a veni cu cea mai bună soluție pentru o anumită problemă.

Interesant este că DAML este open-source încă din 4 aprilie 2019. Aceasta înseamnă că dezvoltatorii au latitudinea de a modifica codul DAML pentru a crea cele mai inovatoare soluții atunci când vine vorba de contracte inteligente și ecosistemul blockchain în general.

Citeste mai mult:Este viitorul Blockchain?

Activează tranzacțiile private

Limbile tradiționale contractuale inteligente nu conțin funcții native cu restricții solide în cazul în care acordurile pot fi făcute private. În esență, informațiile din acorduri sunt accesibile tuturor participanților, inclusiv părților terțe nedorite.

Cu toate acestea, după cum sa discutat anterior, DAML încorporează un strat suplimentar de securitate în cazul în care astfel de informații sunt accesibile doar părților autorizate.

Accelerează adoptarea Enterprise Blockchain

Pe măsură ce tranziția blockchain-ului la cazuri de utilizare a întreprinderii, una dintre problemele care împiedică tehnologia este natura distribuită a informațiilor. În special, așa cum am discutat mai devreme, există deja eforturi precum crearea de platforme private blockchain în care toți participanții trebuie să obțină permisiunea înainte de intrare.

Cu toate acestea, întreprinderile se confruntă în continuare cu amenințarea concurenților care își văd strategia. Cu toate acestea, introducerea DAML este o soluție potențială la această problemă. În special, limba restricționează datele acordurilor doar la acele noduri autorizate să le acceseze, iar informațiile referitoare la acorduri nu sunt disponibile pentru alți utilizatori. Ca atare, întreprinderile nu au nicio scuză decât să sară la bord și să exploateze potențialul blockchain al întreprinderii.

Citeste mai mult: Întreprinderi care implementează tehnologia Blockchain

Suport încorporat pentru validarea corectitudinii modelului

Având în vedere natura inchoată a blockchain-ului, majoritatea operațiunilor și modelelor sunt experimentale și noi. Prin urmare, este nevoie de o validare constantă a corectitudinii modelelor. Din fericire, DAML vine cu suport încorporat în care validarea corectitudinii modelelor este automată.

Abstracție de stocare

Runtime-ul DAML este robust și efectuează operațiuni vitale pentru a face limbajul superior alternativelor existente. De exemplu, timpul de execuție abstractizează detaliile registrului prin faptul că dezvoltatorul se poate concentra pe logica contractului.

Compararea DAML cu alte limbi alternative de contract inteligente

Ecosistemul blockchain este încă în creștere și asta implică faptul că nu există sisteme standard de operațiuni. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că nu există un singur limbaj care să domine în scrierea contractelor inteligente. Ca atare, există numeroase alte alternative în afară de DAML.

DAML vs Soliditate

Soliditatea este una dintre primele limbi pentru scrierea contractelor inteligente Ethereum care au câștigat popularitate. Această popularitate a fost rezultatul faptului că platforma Ethereum blockchain este o rețea preferată pentru contractele inteligente.

Ca limbaj de programare, Solidity domină platforma Ethereum. Acest limbaj utilizează o sintaxă și un script de nivel înalt, similar cu JavaScript. În special, limbajul este vital în îmbunătățirea mașinii virtuale Ethereum. Mai multe alte blockchain-uri private, cum ar fi Hyperledger Burrow și Monax, utilizează limbajul pentru dezvoltarea primară.

Mai mult, dezvoltatorii Ethereum au folosit Solidity pentru a scrie versiunea 0.4.0 a software-ului. Frumusețea acestui limbaj este că nu rupe funcționalitatea rețelei blockchain.

În plus, limbajul este vital în crearea de contracte inteligente care rulează pe mașina virtuală Ethereum (EVM). Limbajul îmbunătățește capacitatea aplicațiilor de a-și consolida logica de afaceri care este inerentă contractelor inteligente. Ca rezultat, părțile care tranzacționează în ecosistemul Ethereum lasă o înregistrare autorizată a tranzacțiilor lor pentru a facilita verificabilitatea.

Spre deosebire de DAML al cărui limbaj este similar cu cel al lui Haskell, Solidity utilizează o sintaxă apropiată de ECMAScript. Cu toate acestea, Solidity are capacități suplimentare, cum ar fi tipurile de returnare variadice și capacitatea de tastare statică. De asemenea, contractele scrise în Solidity acceptă moșteniri multiple care sunt facilitate prin liniarizarea C3.

Limbajul de modelare Actulus

De când blockchain-ul a început să ia direcția întreprinderii, au apărut diferite limbi specifice domeniului financiar pentru a rezolva unele probleme identificate în limbile inițiale.

În plus față de DAML și Solidity, Actulus Modeling Language (AML) a apărut pentru a ajuta la rezolvarea problemelor de calcul din sectoarele pensiilor și asigurărilor. În special, AML este o întreprindere multipartidă care încorporează Edlund A / S și Universitatea IT din Copenhaga.

Spre deosebire de limbi precum Java și C / C ++, printre altele, care sunt în general aplicabile în diferite setări, AML este specific domeniului. Aceasta înseamnă că limbajul este util pentru un anumit scop sau poate crea aplicații care rulează pe o anumită platformă. Ca atare, limbajul nu poate crea programe, interfețe și aplicații de sine stătătoare.

Contracte de încredere BOScoin

Aceasta este o altă soluție alternativă care utilizează Limbajul Ontologiei Web (WOL) pentru a crea contracte inteligente. BOScoin folosește întotdeauna Limbajul automatizat temporizat (TAL) pentru a spori încrederea și robustețea contractelor. În special, limbajul creează contracte de încredere care facilitează crearea de aplicații descentralizate (DApps). În esență, contractul inteligent încurajează natura de încredere a DApp-urilor.

Aflați mai multe: Ce este dApp?

Similar cu DAML, BOScoin nu este Turing-Complete. În schimb, limbile sunt decisive, ceea ce le diferențiază de natura Turing-Complete a contractelor inteligente Ethereum. Spre deosebire de contractele inteligente Ethereum, contractele BOScoin Trust utilizează un limbaj ontologic cuprinzător și mai conținut. În special, acest lucru se datorează necesității ca echipa să creeze o platformă în care dezvoltatorii să poată veni cu contracte de încredere.

Ce este viitorul pentru DAML?

În starea actuală, mediul blockchain este plin de limbaje contractuale inteligente. Numeroasele limbi fac dificilă interoperarea aplicațiilor blockchain și, prin urmare, întârzie adoptarea în masă a blockchain-ului.

Interesant este că singura platformă Hyperledger folosește peste șase limbi, inclusiv DAML, care creează contracte inteligente în Hyperledger Sawtooth.

Cu toate acestea, capacitatea de abstracție a runtime-ului DAML ajută la rezolvarea unei serii de probleme de bug-uri din contractele inteligente create peste tot. De asemenea, face aplicațiile DAML portabile pe alte platforme. Pe lângă platforma Digital Asset, a fost anunțat suportul DAML pentru VMware Blockchain și Sawtooth, ceea ce indică faptul că alte platforme ar putea să-l adopte..

Prin urmare, este probabil ca limbajul DAML să devină limba universală a contractelor inteligente în următoarele decenii.

Dacă doriți să aflați mai multe despre subiecte fundamentale similare cu privire la tehnologia blockchain, asigurați-vă că consultați cursul nostru gratuit blockchain pentru întreprinderi.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me