Acest articol oferă o introducere în conceptul Zero Knowledge Proof (ZKP). De asemenea, veți găsi diferite tipuri de ZKP și cazuri de utilizare și strategii de implementare pentru ZKP.

Informațiile oamenilor fiind controlate continuu și lipsa de confidențialitate necesită acum o nouă eră. Blockchainul care ține torța unui sistem descentralizat face schimbări, dar nu este suficient. Acum, o nouă tehnologie numită zero knowledge proof pândește pe piață pentru o șansă.

Mulți dintre voi trebuie să fi auzit despre exemplul zero, dar nu știți cu adevărat conceptul din spatele acestuia. Criptarea cunoștințelor zero este un nou protocol care permite adăugarea unui nivel mai ridicat de securitate. Dar cât de bun este în realitate? Poate fi de fapt soluția pe care o căutăm?

Inscrie-te acum:Masterclass Zero Knowledge Proofs (ZKP)

Cuprins

Capitolul 1: Diferite moduri de a înlănțui în Blockchain

Capitolul 2: Ce este dovada cunoașterii zero?

Capitolul 3: Cum funcționează dovada Zero Knowledge?

Capitolul 4: Dovadă interactivă de cunoaștere zero

Capitolul 5: Dovadă de cunoștințe zero interactivă

Capitolul 6: Zero Knowledge Proof Explained –zk-SNARK Explained

Capitolul 7: Întreprinderi care utilizează criptarea de cunoștințe zero

Capitolul 8: Unde puteți utiliza ZKP?

Capitolul 9: Implementarea arhitecturii Zero Knowledge Dovezi

Capitolul 10: Concluzie

Contents

Capitolul 1: Diferite moduri de a înlănțui în Blockchain

În mod obișnuit, blockchain-ul este doar o bază de date partajată, în care țineți un scor de cine deține criptocurrency sau alte active digitale. Cu toate acestea, blockchainul diferit funcționează puțin diferit unul de celălalt.

De exemplu, veți vedea metadate în bitcoin și alte logici contractuale în Ethereum. În orice caz, blockchain-urile, în principal blockchain-urile private, oferă două cazuri de utilizare severe.

 • Deținerea de active externe, care este reprezentată de jetoane în rețea. Un utilizator poate, de asemenea, să transfere active externe folosind jetoanele.
 • Confidențialitatea și aplicația sporite sunt mai mult legate de aplicațiile generale de gestionare a datelor.

Fără a spune că fiecare blockchain privat oferă aceste două cazuri de utilizare. Dar, de obicei, blockchain-urile private pot fi mai potrivite pentru companii, care au nevoie de confidențialitate și confidențialitate suplimentare.

În ceea ce privește stocarea datelor generale, blockchain oferă într-adevăr o mulțime de servicii. Mai întâi, trebuie să demonstreze de unde provin datele, apoi să le marcați timp și apoi să le faceți imuabile, astfel încât nimeni să nu le poată schimba.

Cu toate acestea, blockchain-ul nu are nimic de spus despre informațiile în sine. Deci, fiecare aplicație poate decide ce pot reprezenta de fapt datele sau dacă sunt de fapt valide sau nu. Orice date eronate ar putea fi eliminate sau ignorate la nivelul aplicației fără alte perturbări în rețea.

Deci, dacă blockchain-urile doresc să transfere orice fel de active, trebuie să ofere reguli interne privind procesul de validare a acestor tranzacții. Acest lucru este lipsit de blockchain de la început – una dintre provocările adoptării blockchain-ului.

Nu știți fundamentele tehnologiei blockchain? Citiți acest ghid detaliat despre introducerea caracteristicilor blockchain.

Poate sa Blockchain Mențineți confidențialitatea necesară?

De exemplu, poate doriți să trimiteți 50 USD prietenului dvs. Kevin. Dar înainte ca tranzacția dvs. să fie aprobată, rețeaua trebuie să știe dacă aveți cu adevărat 50 $ în posesia dvs. Deși multe blockchain-uri respectă această regulă diferită între ele, totuși, în fiecare caz, toată lumea din rețea trebuie să știe că dețineți 50 USD.

Acest lucru vă ajută să vă mențineți valabilitatea activelor împreună cu cele ale lui Kevin atunci când primește banii. Cu toate acestea, vă sacrificați confidențialitatea de dragul acestui proces de validare.

Dar există o captură. În blockchain, nu veți avea un nume de identificare obișnuit, cum ar fi Kevin. În schimb, veți primi adrese pentru tranzacții și toate aceste adrese un flux de șiruri care nu are asemănări cu lumea reală.

Chiar dacă aceste informații sunt corecte, totuși acest lucru nu schimbă neapărat scenariul. De ce? Ei bine, puteți găsi în continuare multe modalități de a afla conexiunile dintre doi utilizatori și de a afla adresele acestora.

Problema cu scenariul actual

La început, dacă un utilizator dorește să tranzacționeze sau să trimită active pe lanț, atunci el / ea trebuie să știe adresa. Deci, când trimiteți banii, puteți vedea la ce adresă se adresează. Pe de altă parte, dacă cineva vă plătește, atunci veți putea vedea de unde vine.

Dacă un utilizator cunoaște informații despre un alt utilizator din lumea reală, atunci poate urmări și afla cu ușurință ce adresă folosește celălalt. Evident, pot căuta prin lanț și îl pot descoperi în funcție de activitatea lor.

Da, consumă mult timp, dar nu este imposibil de știut. De aceea, a avea adrese în loc de nume nu ajută la păstrarea confidențialității rețelei.

Poate fi suficientă doar criptarea?

Conceptul de confidențialitate și informații sensibile este strâns legat de criptare. Dacă vă gândiți să stocați doar date generale pe blockchain, atunci cu siguranță putem face asta. În acest caz, vom fi în continuare capabili să obținem conservarea datelor, imuabilitatea și marcajele de timp.

Deoarece niciunul dintre ei nu are nimic de-a face cu tipul de date, prin urmare, ați putea utiliza în continuare registrul distribuit pentru a stoca orice date care pot fi citite doar. Dar ar trebui totuși să vă bazați pe alții pentru a-și valida existența pentru a ajuta la crearea blocului în primul rând. Deci, este același proces ca înainte.

Cu toate acestea, nu puteți utiliza acest tip de criptare pentru tranzacțiile care semnifică orice transfer de active tokenizate. Dacă tu și Kevin vă criptați tranzacțiile, nimeni din lanț nu mai poate folosi activul în siguranță. Acest lucru se datorează faptului că toată lumea nu va fi sigură unde se află locația exactă a activelor.

Activul în cauză și-ar pierde valoarea pe registru, astfel încât criptarea nu poate fi răspunsul.

Un conflict între lichiditate și confidențialitate

Acum puteți vedea că, dacă dorim să folosim blockchain în scopuri financiare, atunci veți întâmpina întotdeauna un conflict între acești doi. Multe start-up-uri se confruntă acum cu această problemă atunci când se ocupă de active.

Chiar dacă au existat multe proiecte pilot care simulează procesul pe blockchain, în viața reală, nu este același lucru. Procesul necesită prea multă activitate și, astfel, arată că două adrese încearcă să tranzacționeze active.

Acesta este modul în care informațiile se scurg și este una dintre problemele majore, dar nu există reguli specifice încă în rețea.

Acum, multe startup-uri își stabilesc toate scorurile în afara lanțului, decât în ​​lanț, unde pot cripta și obține confidențialitatea. Însă blockchain-ul are atât de multe de oferit, iar așezările în lanț cu confidențialitate ar putea conduce finanțele mondiale la o înălțime diferită.

Printre toate aceste conflicte, avem în cele din urmă soluția pe care am căutat-o ​​- Zero Knowledge Proof.

Capitolul 2: Ce este dovada cunoașterii zero?

Conceptul din spatele dovezii de cunoaștere zero este într-adevăr unic. O dovadă de cunoaștere zero este o metodă unică în care un utilizator poate dovedi altui utilizator că știe o valoare absolută, fără a transmite de fapt informații suplimentare.

Aici, proverul ar putea dovedi că știe valoarea z pentru verificator fără a-i oferi alte informații decât faptul că știe valoarea z.

Esența principală din spatele acestui concept este de a dovedi posesia cunoașterii fără a o dezvălui. Principala provocare aici este să arăți că știi o valoare z fără să spui ce este z sau orice alte informații.

Pare greu? Ei bine, nu este atât de dificil.

Dacă un utilizator dorește să dovedească o declarație, atunci i se va cere să cunoască informațiile secrete. În acest fel, verificatorul nu va putea transmite informațiile către alții fără să cunoască efectiv informațiile secrete.

Astfel, afirmația va trebui întotdeauna să includă faptul că proverul cunoaște cunoștințele, dar nu informațiile în sine. Adică nu poți spune valoarea lui z, dar poți afirma că știi z. Aici, z ar putea însemna orice.

Aceasta este strategia de bază a aplicațiilor zero pentru cunoștințe. În caz contrar, acestea nu vor fi aplicații zero pentru cunoștințe. De aceea, experții consideră că cererile zero pentru dovezi de cunoaștere sunt un caz special în care nu există nicio șansă de a transmite informații secrete.

Dovadă de cunoaștere zero (ZKP)

Proprietăți zero pentru dovezi de cunoaștere

O dovadă de cunoaștere zero trebuie să aibă trei proprietăți diferite pentru a fi descrise pe deplin. Sunt:

 • Completitudine: Dacă afirmația este cu adevărat adevărată și ambii utilizatori respectă regulile în mod corespunzător, atunci verificatorul ar fi convins fără niciun ajutor artificial.
 • Soliditate: În cazul în care afirmația este falsă, verificatorul nu ar fi convins în niciun scenariu. (Metoda este verificată probabilistic pentru a se asigura că probabilitatea falsității este egală cu zero)
 • Cunoștințe zero: Verificatorul, în fiecare caz, nu ar mai cunoaște nicio informație.

Cercetătorii investighează în continuare procesul pentru a fi mai precis și pentru a se asigura că necesită mai puține interacțiuni între doi colegi. În principal, scopul este de a elimina cantitatea de comunicare și de a trece la o declarație de referință comună pentru a asigura confidențialitatea.

Aplicațiile zero pentru dovezi de cunoaștere au câștigat popularitate de mult timp. Dar nu este un concept nou. Aici este de mai bine de 20 de ani. Cercetătorii au îmbunătățit producția și eficiența sistemului.

Acum, dovedirea unei declarații este foarte ușoară și extrem de eficientă. Acum poate merge direct cu sistemul blockchain.

Capitolul 3: Cum funcționează dovada Zero Knowledge?

Aplicațiile zero pentru dovezi de cunoaștere par a fi un protocol unic. Cu toate acestea, mulți dintre voi trebuie să vă întrebați cum vă demonstrați declarația fără a transmite efectiv informațiile. Ei bine, permiteți-mi să o explic cu cele mai celebre două exemple.

Să începem.

Primul exemplu: Ali Baba Peşteră

Acesta este unul dintre scenariile preferate pentru a investiga în mod corespunzător modul în care funcționează autentificarea zero-proof. Aici proverbul este cunoscut sub numele de Peggy, iar verificatorul este Victor.

Deci, pentru a menține lucrurile la același nivel cu autentificarea zero dovadă a cunoștințelor, proverul ar cunoaște o valoare z, iar verificatorul ar ști că proverul cunoaște valoarea z.

Exemplul începe așa, imaginați-vă că Peggy știe cumva un cuvânt secret care poate deschide o ușă magică în peștera Ali Baba. Peștera arată ca un inel cu ușa care blochează calea de ieșire. Intrarea și ieșirea se întâlnesc într-o locație similară.

Acum, Victor vrea să se asigure că Peggy spune adevărul. Adică, ea cunoaște cuvântul secret. Dar Peggy este o persoană privată și nu dorește să-i spună lui Victor cuvântul magic. Deci, cum poate Victor să știe dacă spune adevărul sau nu?

O schemă diferită

Victor vine cu un plan pentru a rezolva situația. El marchează calea de intrare A și calea de ieșire B. Cu toate acestea, întrucât se întâlnesc în aceeași poziție, calea A și B sunt doar căi stânga și dreapta. În timpul acestei examinări, Victor rămâne pus afară, în timp ce Peggy intră în peșteră.

Peggy are acum opțiunea de a lua calea A sau B, dar orice ar lua pe Victor nu poate ști asta. După ce Peggy alege o cale, ea intră, iar Victor intră în peșteră. Apoi strigă numele căii unde vrea să se întoarcă Peggy. El poate selecta la întâmplare – fie A, fie B.

Ei bine, dacă ea știe de fapt cuvântul secret, va fi foarte ușor. Poate folosi acest cuvânt pentru a deschide ușa și a se întoarce la Victor. Sau poate reveni, de asemenea, pe același drum, dacă este necesar.

Să presupunem că Peggy nu știe cu adevărat cuvântul. În acest caz, ea ar putea să se întoarcă la Victor numai, dacă Victor strigă numele cărării, ea alege la început. Deoarece procesul de selecție este aleatoriu, Peggy va avea o șansă de 50% să urmeze instrucțiunile Victors. Dar dacă Victor repetă acest proces, să spunem de 15 ori sau de 25 de ori, atunci Peggy nu ar fi putut face o ghicire norocoasă să.

Miscarea anticipată a victorilor va deveni aproape de zero și Peggy ar fi prins.

Dar chiar și după ce a repetat acest proces de atâtea ori, Peggy reușește să se întoarcă oriunde vrea Victor să fie; apoi Victor poate evalua în siguranță că știe cuvântul secret.

Ce se întâmplă cu o viziune terță parte?

De obicei, dacă un terț urmărește această situație, atunci Victor ar trebui să aibă o cameră ascunsă pentru a înregistra tranzacția. Cu toate acestea, camera ar putea să înregistreze doar ceea ce strigă Victor – ar putea fi fie A, fie B. În timp ce ar înregistra și Peggy care apare la B când strigă B sau Apare la A când strigă A.

Această înregistrare ar putea fi simplă și falsă pentru două persoane, dacă sunt de acord în prealabil. De aceea, niciun terț nu ar fi convins cu acest disc că Peggy știe de fapt cuvântul secret. Dacă cineva observă chiar experimentul din peșteră, nici el nu va fi convins.

Deci, cum dovedesc integritatea experimentului??

Dacă Victor întoarce o monedă și apoi alege calea pe baza acesteia, autentificarea fără dovadă de cunoștințe își va pierde proprietatea. Dar monedă ar fi suficient de convingătoare pentru ca orice terț observator să verifice dacă Peggy știe cuvântul.

În acest fel, Victor ar putea dovedi integritatea experimentului fără să știe cuvântul. Dar nu va fi o dovadă de cunoaștere complet zero.

În criptografie digitală, Victor poate răsturna monede folosind un generator de numere aleatorii care are unele modele fixe, cum ar fi moneda. Dar dacă moneda lui Victor se comportă ca un generator de numere, atunci el și Peggy ar fi putut falsifica din nou experimentul.

Astfel, chiar și cu un generator de numere, nu va fi la fel de eficient ca simpla monedă.

Numai o singură încercare

Ai observat că Peggy ar putea dovedi cu ușurință că știe cuvântul fără să spună cuvântul în prima încercare? În acest caz, Peggy și Victor trebuie să intre în peșteră în același timp. Victor ar putea să-l vadă pe Peggy trecând prin A și ieșind B, fără a dezvălui cuvântul.

Dar acest tip de dovadă ar convinge pe oricine. Așadar, Peggy nu vrea ca nimeni altcineva să știe despre asta, nu poate spune că a conspirat cu Victor. Pentru că nici măcar nu știe cine știe despre cunoștințele ei și cum să le controleze.

Al doilea exemplu: Un prieten color-orb și două bile

Acest tip de experiment pentru autentificarea zero a cunoștințelor ar necesita două bile de aceeași dimensiune, dar cu culori diferite. Experimentul este foarte popular. Mike Hearn și Konstantinos Chalkias au introdus prima dată această nouă metodă. De asemenea, puteți face acest experiment folosind două cărți colorate.

Merge așa – imaginați-vă că aveți un prieten daltonist și două mingi. Bilele trebuie să fie roșii și verzi și de aceeași dimensiune. Prietenul tău crede că sunt același lucru și se îndoiește de afirmația ta că sunt diferiți.

Deci, trebuie să demonstrați că au culori diferite fără a-i spune care este.

Îi dai bilele prietenului tău, iar acesta le ține ascunse la spate. După aceea, scoate o minge la întâmplare și te lasă să o vezi. Apoi pune acea minge înapoi și apoi alege din nou întâmplător mingea.

Vei vedea mingea și de data asta. După aceea, te-ar întreba dacă a schimbat mingea sau nu. El va repeta acest proces de ceva timp pentru a fi sigur.

Acum că nu sunteți daltonici, puteți spune cu siguranță că dacă a schimbat mingea sau nu. Dacă bilele ar fi de aceeași culoare, probabilitatea dvs. de a răspunde corect ar fi de 50%. Deci, după ce ați repetat acest proces și când veți putea răspunde de fiecare dată corect, prietenul dvs. ar fi convins.

Probabilitatea de anticipare va deveni zero și veți atinge cele trei proprietăți de cunoaștere zero.

Dar asigură-te că prietenul tău nu știe care este verde și care roșu. Astfel veți putea păstra a treia proprietate „cunoștințe zero”.

Capitolul 4: Dovadă de cunoaștere zero interactivă

Criptarea zero a cunoștințelor poate fi de două feluri –

 • Dovezi interactive de cunoaștere zero.
 • Dovezi de cunoștințe zero interactive.

Să vedem ce sunt.

Bazele dovezii interactive de cunoaștere zero

Acest tip de autentificare fără dovezi de cunoaștere ar necesita interacțiuni între colegi sau orice sisteme de calculatoare. Prin interacțiune, proverul poate dovedi cunoștințele, iar validatorul îl poate valida.

Acesta este cel mai tipic scenariu al blockchain-ului zero. Aici, veți dovedi fără a dezvălui înțelegerea. Dar îl dezvăluiți și utilizatorului cu care interacționați. Deci, dacă cineva doar vă urmărește pe voi doi, nu va putea să vă verifice cunoștințele.

Deși este unul dintre cele mai bune protocoale de confidențialitate, totuși necesită multe eforturi atunci când doriți să o demonstrați mai multor persoane. Acest lucru se datorează faptului că ar trebui să repetați aceleași procese din nou și din nou fiecărei persoane, deoarece doar urmărind că nu pot fi de acord cu dvs..

Acest protocol ar avea nevoie de orice fel de răspuns interactiv de la verificator pentru a fi executat. Sau altfel, proverbul nu-l poate dovedi niciodată pe cont propriu. Intrarea interactivă ar putea fi o formă de provocare sau un alt fel de experimente. Evident, procesul trebuie să convingă verificatorul despre cunoașterea cunoștințelor.

În alte cazuri, verificatorul ar putea înregistra procesul și apoi îl poate reda pentru altul, astfel încât să îl poată vedea. Dar dacă alți oameni ar fi de fapt convinși sau nu depinde doar de ei. Pot accepta sau nu.

Acesta este motivul pentru care blockchain-ul interactiv cu dovadă de cunoștințe zero este mai eficient pentru puțini participanți decât pentru un grup mare.

Capitolul 5: Dovadă de cunoștințe zero interactivă

Blockchain-ul non-interactiv, cu dovadă de cunoștințe zero, este aici pentru a verifica declarația cu care se adresează un grup mai mare de oameni. Totuși, nu trebuie să alegeți blockchainul non-interactiv cu dovadă de cunoștințe zero pentru a verifica totuși. Adesea, ați putea găsi orice sursă de verificare de încredere care vă poate garanta.

Însă, atunci când nu găsești pe nimeni, atunci calea de blocare non-interactivă dovadă de cunoștințe zero.

Provocarea Sudoku cu cărți

Sudoku este unul dintre cele mai dificile jocuri, dar cu reguli simple. Toate rândurile, sectoarele și coloanele trebuie să aibă numărul 1-9 o singură dată.

În acest caz, imaginați-vă că știți soluția acestui puzzle, care poate dura zile chiar și pentru computere. Deci, dacă doriți să vindeți soluția, cum va ști verificatorul că nu îl păcăliți? Trebuie să vă demonstrați cunoștințele fără a dezvălui soluția verificatorului.

Să vedem cum o puteți face.

O modalitate de a rezolva

Ai avea nevoie de 27 de cărți unde sunt numerotate de la 1 la 9. Deci, 27 de cărți ar conține numărul 1 și apoi alte 27 numărul 2. În total, ai avea nevoie de 243 de cărți.

Acum ar trebui să puneți trei cărți într-o cutie corespunzătoare cu soluția. Adică dacă numărul corect pentru acea casetă este cinci, veți pune trei cărți cu numărul 5 în acea casetă.

Într-un tabel Sudoku, vedeți că unele răspunsuri sunt întotdeauna vizibile. În aceste cutii, veți plasa cardul cu fața în sus. Pe casetele care nu au răspunsul, veți plasa cărțile cu susul în jos.

Acum trebuie să demonstrați că ați plasat toate cărțile în poziția corectă fără a le dezvălui. Trebuie să:

Luați cea mai de sus carte din fiecare coloană până când aveți nouă grămezi. Repetați același lucru pentru rânduri și sector.

Apoi, ar trebui să amestecați fiecare grămadă și apoi să vă întoarceți pentru a dezvălui numerele.

Cunoașteți regula de bază, toate numerele de la 1 la 9 trebuie să apară o dată în fiecare rând, sector și coloană. Deci, dacă toată grămada dvs. are numărul 1-9 care apare o singură dată, verificatorul ar ști că aveți soluția.

Non-interactivul poate fi cel mai bun mod de a dovedi declarația dvs. către o mulțime de oameni fără a crește resursele și costurile.

Capitolul 6: Zero-dovadă de cunoștințe explicată – zk-SNARKS Explained

Trebuie să fi auzit de zk-SNARKS până acum. Te-ai întrebat vreodată ce este de fapt? Ei bine, zk-SNARKS explicat este o tehnologie care folosește conceptul de exemplu de dovadă a cunoștințelor zero interactiv. Zcash utilizează această formă de criptografie pentru a asigura o mai bună confidențialitate.

Este de fapt un acronim pentru Zero-Knowledge Succinct Non-Interactive Argument of Knowledge.

Această tehnologie constă din trei algoritmi diferiți:

 • Generator de chei: Generatorul de chei configurează un parametru pentru a genera o pereche de chei. Aici, o sursă de încredere ar putea genera o pereche de chei private sau publice și apoi ar putea distruge partea privată. După aceea, utilizarea părții publice a generat o altă pereche de chei. Aici, unul ar fi folosit pentru a dovedi altul pentru verificare.
 • Prover: Proverul trebuie să ia cheia de probă și unele contribuții publice pentru a-și dovedi cunoștințele. Aici, el va fi martor privat și apoi va satisface contextul pentru a-și demonstra punctul de vedere.
 • Verificator: Verificarea ar avea nevoie de cheia de verificare pentru a vă asigura că afirmația este adevărată sau falsă. Trebuie să ia în considerare opinia publică și dovada pentru a evalua dacă este adevărat sau fals.

În afară de acestea trei, zk-SNARKS trebuie să mențină și –

 • Cunoștințe zero: Verificatorul nu ar învăța altceva decât faptul că afirmația este adevărată. Succes: oricare ar fi provocarea, trebuie să fie foarte mică, astfel încât să o poți dovedi în câteva milisecunde.
 • Non-interactiv: Utilizatorului i s-ar fi trimis stamina la verificator și nimic altceva. Verificatorul nu va putea interacționa în continuare cu proverul.
 • Argument: Dovada ar menține soliditatea criptării zero a cunoștințelor și ar fi legată de timp polinomial.
 • De cunoștințe: Prover și Verifier nu pot executa procesul fără un martor de încredere.

Capitolul-7: Întreprinderi care utilizează criptarea de cunoștințe zero

Acum, că știi totul despre zero dovezi de cunoaștere, să aruncăm o privire la unele dintre întreprinderile celebre care folosesc acest protocol.

Proiecte notabile

 • Zcash

Majoritatea platformei blockchain expune tranzacțiile dintre doi colegi. Nu numai că este unul dintre dezavantajele blockchain-ului, ci și perturbă creșterea acestuia. Zcash, pe de altă parte, poate oferi confidențialitate completă atunci când vine vorba de tranzacții.

Este o platformă blockchain open-source și fără permisiune care folosește esența dovezii zero a cunoștințelor. Procesul tranzacției este protejat. Deci, va găsi valoarea, expeditorul și destinatarul pe blockchain.

De asemenea, este renumit pentru introducerea zk-SNARKS și după aceea mulți și-au urmat calea.

Citeste mai mult:Ce este Zcash?

 • ING

ING este o bancă din Olanda care și-a început noul blockchain de zero cunoștințe. Deși au lansat o versiune modificată a sistemului de cunoaștere zero, se numește zero zero range range. În aceasta, ele necesită o putere de calcul mult mai mică decât este necesar.

Este direct legat de sectorul financiar, cum ar fi valoarea ipotecii. Veți putea dovedi că aveți salariul pentru a obține o ipotecă fără a vă dezvălui salariul.

În prezent, este open source, dar o face printr-o provocare considerabilă pentru alte blockchain-uri financiare.

 • PIVX

Această companie dorește să schimbe modurile tipice în care funcționează lumea. Într-un sistem în care totul este controlat și gestionat de alții, PIVX intenționează să introducă un refugiu sigur pentru situațiile dvs. financiare. Ei lucrează la o nouă integrare în care vor urma exemplul de zero cunoștințe.

Aici, singurul lucru care ar fi public este confirmarea banilor trimiși. Adică, ați vedea că cineva a trimis bani, dar adresa sau cantitatea de timp ar fi ascunsă. PIVX asigură o rată de tranzacție mai rapidă cu noua sa integrare cu îmbunătățirea suplimentară a confidențialității.

 • Zcoin

Compania folosește protocolul Zerocoin pentru a oferi securitate suplimentară și tranzacții complet anonime. Protocolul Zerocoin urmează în mod evident conceptul de exemplu zero de dovadă a cunoștințelor. in orice caz, Zcoin oferă scalabilitate că lipsesc multe rețele blockchain.

Aici, cu ajutorul Zcoin, veți putea să vă păstrați identitatea la maximum și ceea ce cheltuiți în rețea. Este o modalitate excelentă de a proteja fungibilitatea.

Dar nu le confunda cu Zcash. Au protocoale diferite și cu siguranță nu sunt furci unele de altele.

Vânzători notabili

 • StarkWare

StarkWare este o altă companie excelentă care folosește la maximum exemplul de zero cunoștințe pentru tehnologie. Dar par să răsucească protocolul tipic SNARKs. În loc de SNARK, ei folosesc tehnologia STARK.

StarkWare își propune să îmbunătățească problema de confidențialitate și scalabilitate a blockchain-ului cu o metodă de tranzacție transparentă. În prezent dezvoltă suport hardware și software pentru a asigura un rezultat mai bun din tehnologia lor STARK.

Această nouă tehnologie va scăpa de problema inflației ascunse, care va elimina configurarea de încredere. zkSTARK este acronimul pentru Zero Knowledge Scalable Transparent ARgument of Knowledge. Cu toate acestea, chiar dacă inflația ascunsă a dispărut, ea va fi totuși rezistentă cuantic.

Această nouă tehnologie STARK ar putea fi următoarea etapă a SNARK-urilor.

 • QED-it

Acesta este unul dintre startup-urile care utilizează zero dovezi de cunoaștere pentru a oferi securitate. QED-este o companie din Israel care este capabilă să manipuleze date confidențiale fără ochiul terților. Vă puteți integra în sistemul dvs. pentru o mai bună gestionare a datelor.

Unii dintre clienții lor populari includ BNP Paribas și Deloitte. Scopul principal este de a oferi confidențialitate întreprinderilor. În ultimii doi ani, și-au îmbunătățit proiectul, dezvoltând sisteme SNARK noi, care să poată aborda orice situație.

Unele dintre cazurile lor de utilizare sunt o evaluare a riscurilor în timp real, lanțul de aprovizionare, gestionarea activelor, întreținerea predictivă și multe altele.

Capitolul 8: Unde puteți folosi ZKP?

Casele de utilizare ZKP sau zero knowledge proof trebuie să poată lucra cu criptografie și dispozitive de încredere. Comparativ cu alte dispozitive mobile pare să fie alegerea corectă aici. Acestea oferă un mediu de rulare sigur în comparație cu browserele. Cu toate acestea, nu este încă în afara riscului.

Însă întrebarea principală este unde puteți utiliza cazuri de utilizare fără dovezi de cunoaștere?

 • Mesagerie

În mesagerie este necesară criptarea end-to-end. Astfel, nimeni nu vă poate citi mesajele private fără clientul însuși. Doi utilizatori trebuie să-și verifice încrederea în server și invers. Pe de altă parte, ZKP oferă această încredere de la un capăt la altul fără a scăpa informații suplimentare. Cu ajutorul ZKP, nimeni nu ar mai putea să-și pirateze drumul către mesajul dvs..

Acesta este unul dintre cazurile de utilizare zero.

 • Autentificare

Rezistența zero la cunoștințe poate ajuta la transmiterea informațiilor sensibile, cum ar fi informațiile de autentificare, cu o securitate suplimentară. Aici, ZKP poate menține un canal sigur pentru ca utilizatorul să își folosească informațiile de autentificare fără a le expune. Astfel, el va fi capabil să evite în mod eficient scurgerea de date.

 • Partajarea datelor

Partajarea datelor pe internet fără un ochi terță parte este extrem de crucială. Când distribuiți ceva în rețea, indiferent cât de protectori susțin că sunt, există întotdeauna unele riscuri.

Cineva ar putea oricând să intercepteze sau să intercepteze între schimbul de informații – acesta este locul în care ZKP poate ajuta cu siguranță.

Acesta este un alt mare caz de utilizare a dovezilor zero.

 • Securitate pentru informații sensibile (informații despre cardul de credit)

Informațiile sensibile, cum ar fi extrasele de cont bancare sau informațiile despre cardul de credit, necesită un nivel suplimentar de protecție. Banca păstrează istoricul cardului de credit. Cu toate acestea, atunci când solicitați informațiile de la aceștia, trebuie să comunicați cu serverul lor.

Chiar dacă băncile trec printr-o linie sigură, totuși istoricul cardului dvs. de credit este mult mai sensibil decât datele medii. În acest caz, băncile pot oferi o securitate mai bună, nu doar criptând întreaga informație ca una, ci blocată.

Deoarece băncile ar manipula blocurile necesare doar fără a atinge alte blocuri, istoricul dvs. va primi cantitatea potrivită de strat de securitate. Iar ZKP poate oferi asta.

 • Documentare complexă

ZKP poate restricționa orice utilizator să acceseze documentație complexă pe care nu este autorizat să o vadă. Deoarece ZKP este capabil să cripteze datele în bucăți, va trebui să manipulați anumite blocuri doar pentru a da acces și a restricționa accesul altor utilizatori.

În acest fel, persoanele neautorizate nu vă vor putea vedea documentele.

 • Protecție depozitare

Poate oferi o protecție mai mare utilității dvs. de stocare. ZKP este echipat cu protocolul pentru a ține hackerii departe. Cu aceasta, nu numai unitatea dvs. de stocare, ci și informațiile din ea vor fi, de asemenea, criptate. Ca să nu mai vorbim că canalul de acces va fi prea protejat.

 • Control sistem de fișiere

Totul dintr-un sistem de fișiere poate fi protejat prin protocolul zero-knowledge proof. Fișierele, utilizatorii și chiar fiecare autentificare pot avea diferite straturi de securitate. Deci, poate fi un caz de utilizare excelent atunci când este necesar.

Toate aceste cazuri de utilizare fără dovezi de cunoaștere pot fi utilizate în scenariile din viața reală.

Citiți mai multe: Cum se schimbă blockchain-urile dovezilor de cunoaștere zero?

Capitolul 9: Implementarea arhitecturii Zero Knowledge Dovezi

Înainte de a dori implementarea zero a cunoștințelor, trebuie să știți despre ce se bazează.

Procesul de împachetare a cheilor

ZKP împarte un singur flux de date în blocuri mici. Fiecare dintre aceste blocuri este criptat separat. În implementarea zero a cunoștințelor, cheia de criptare va fi doar pentru utilizator și, cu aceasta, va putea cripta și decripta informațiile.

Gestionarea privilegiilor

Cheile vor fi stocate în containere. Dar dacă un utilizator dorește să schimbe cheia de stocare, atunci ar trebui să își compare eticheta de proprietate. Dacă se potrivesc, atunci el va putea să-l schimbe și, dacă nu, atunci va rămâne neatins.

Controlul cererilor

Ar trebui să vă asigurați că nimeni nu poate adăuga doar texte în cadrul implementării dvs. zero zero proof. Deoarece utilizatorii îl vor putea accesa numai în rețeaua blockchain, trebuie să convertiți fiecare operațiune în comenzi API.

În acest fel, nimeni nu va putea să vă ocolească măsurile de securitate.

Atenuează toate atacurile

Blockchain-ul nu este o rețea perfectă. Chiar dacă scade cantitatea de atac, nu scapă complet de el. Deci, atunci când integrați ZKP într-un sistem, combinați-l cu alte măsuri. În acest fel veți scăpa de atacurile rămase care ar putea dăuna rețelei. Implementarea zero a cunoștințelor necesită aceste metode pentru a funcționa corect.

Este important sistemul de cunoștințe zero?

Zero dovadă a cunoștințelor explicată de departe s-a dovedit a fi capabilă să gestioneze întreprinderile la nivel de întreprindere. Nu toată lumea este un fan al sistemului de registru public, unde toată lumea vă poate vedea tranzacțiile. Da, obțineți anonimatul cu ajutorul adreselor, dar totuși, oamenii pot urmări și adresele.

De asemenea, atunci când vine vorba de stocarea informațiilor sensibile suplimentare, blockchain-ul nu este cea mai bună idee. Întreprinderile se ocupă de o mulțime de informații private, iar protocolul de confidențialitate existent nu este suficient.

Zero dovezi de cunoaștere explicate numai pot îmbunătăți blockchain-ul, dar, de asemenea, poate scăpa de toate problemele negative. Multe întreprinderi nu sunt interesate de blockchain, chiar dacă; este o invenție frumoasă. Dar, cu ajutorul dovezii Zero Knowledge explicate, acum toată lumea poate începe să o utilizeze.

Deci, răspunsul ar fi da, sistemul de cunoaștere zero este, fără îndoială, un factor important în ceea ce privește blockchain-ul.

Capitolul 10: Concluzie

Blockchain vine cu propriul set de merite și dezavantaje. Chiar dacă la început părea destul de promițător, dar are într-adevăr o mulțime de bagaje. Aceste defecte încetinesc dezvoltarea acestei tehnologii minunate.

Cu toate acestea, odată cu introducerea sistemului de cunoaștere zero – cavalerul în armura strălucitoare, lucrurile au început să se schimbe. Acum blockchain-ul poate fi platforma super-protectoare pe care o spera toată lumea.

Dacă sunteți interesat de concepte de blocuri mai fundamentale precum ZKP, acest curs gratuit de blockchain de întreprindere fundamental va fi util.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me