Știți că una dintre platformele recente de contracte inteligente dorește să creeze un blockchain autonom, ca o adevărată comunitate digitală? Este platforma Tezos.

Ce este blockchain-ul tezos

Credite imagine: Tezos

A fost în centrul atenției din motive bune și rele. Tezos a înregistrat peste 200 de milioane de dolari în ICO. Asta este de partea bună. Dar, pe de altă parte, Tezo a trecut prin diferite probleme. S-a confruntat cu procese de acțiune și lupte de putere ale membrilor consiliului.

În toate problemele cu care s-a confruntat, echipa dorește să dezvolte o platformă de contract inteligent. Pe platformă, oamenii cu obiective și interese comune pot tranzacționa – adevăratul scop al comunității.

Echipa Tezos a mers mai departe pentru a atinge unele dintre etapele importante, cum ar fi lansarea Betanet. Dar, cu acest efort, ceea ce este Tezos în detaliu?

Ce este Tezos: nouă platformă pentru aplicații descentralizate

Istoria Tezos

Nu există prea multe informații despre geneza lui Tezos. Cu toate acestea, unele rapoarte indică faptul că geneza lui Tezos poate datează din 2014. În această perioadă a funcționat doar Bitcoin. Ethereum era încă în copilărie. Astfel, argumentul conform căruia dacă Tezos a fost construit vreodată pentru a fi un concurent, atunci competiția a fost cu Bitcoin.

Cu toate acestea, datorită naturii strânse a platformei cu cea a Ethereum, este văzută ca principalul concurent Ethereum. Contractul inteligent Ethereum este dezvoltat în Solidity. Dar contractul inteligent Tezos este creat în limbajul funcțional OCaml.

Limbaj OCaml

OCaml este un limbaj de programare general. Limbajul este robust. Ceea ce înseamnă acest lucru este că limbajul este ușor de depanat și de întreținut. De asemenea, limba este puternică în materie de expresivitate și siguranță.

Argumentele susțin că limbajul este cel mai bine folosit într-un sistem în care o singură greșeală duce la pierderi mari. În plus, limba se mândrește cu o bază largă de instrumente de dezvoltare și biblioteci.

Prin urmare, nu este greu de spus de ce Tezos a ales să aleagă limba.

„Problemele” Ethereum rezolvate de Tezos

 • Preocupări de securitate în criptografie. Utilizarea Michelson în contractele Smart va fi soluția.
 • Dovada sistemului Ethereum de lucru. Tezos percepe dovada muncii Ethereum ca fiind foarte costisitoare și centralizată. Tezos rezolvă acest lucru prin delegarea mecanismului dovezii mizei.
 • Limbajul tranzacțiilor Ethereum. Limbajul folosit de Ethereum nu are multă expresivitate. Tezos utilizează limbajul OCaml pentru tranzacții. Limbajul este mai expresiv decât altele precum Solidity.
 • Problemele de coordonare care fac ca Ethereum să nu poată inova dinamic.

Abordând aceste preocupări, echipa de dezvoltare Tezos consideră că poate veni cu o platformă blockchain mai bună.

caracteristici tezos

Credite imagine: Tezos

Contracte inteligente Tezos.

În Tezos, contactele inteligente sunt conturi de stare care specifică un cod executabil. Fiecare cont sau mai bine zis un contract are un manager. Managerul va controla contul. Managerul este proprietarul contului. Contractele au două tipuri de chei; cheia publică și cheia privată.

Cheile publice vor fi utilizate pentru semnarea blocurilor și blocarea minieră.

Contractul inteligent va fi în limbajul de programare Michelson. Limbajul va permite dezvoltatorilor să creeze contracte inteligente și dApp-uri care vor fi rezistente la interferențele terților sau la cenzură.

Să aprofundăm puțin despre acest limbaj de contract inteligent Michelson. Ethereum folosește Solidity ca tip de limbă Smart contract. Spre deosebire de Solidity, noul limbaj de contract inteligent exploatat de Tezos nu este compilat cu nimic. Care este implicația acestui lucru?

Mașina virtuală Tezos interpretează limba. Este mai comparabil cu bytecode-ul EVM numai cu construcții de nivel înalt. Aceste construcții la nivel înalt includ; hărți, lambdas, seturi și operațiuni specifice contractului. Prin urmare, acest lucru înseamnă că limbajul face viața mai ușoară pentru oameni, deoarece citirea este ușoară. Limbajul este creditat cu găsirea de soluții pentru provocările care decurg din utilizarea Solidity.

Dovada mizei Tezos

Platforma este o platformă de la egal la egal. Fiecare participant are un nod. Sistemul de testare a mizei Tezos este un mecanism în care diferiți noduri vor ajunge la un consens asupra stării blockchain-ului. Multe alte tehnologii blockchain au sistemele lor PoS. Dar, spre deosebire de celelalte mecanisme PoS, platforma Tezos permite oricui să participe la PoS. Oricine participă la proces pentru a ajunge la un consens asupra stării Tezos este recompensat.

Pe lângă faptul că oricine poate participa, mecanismul PoS din Tezos este mai puțin costisitor. De asemenea, barierele la intrare sunt mai mici. Deci, este ușor accesibil.

Bloc de semnare Tezos

Tezos folosește conceptul de semnare a blocurilor pentru a reduce mineritul egoist. Ce înseamnă blocurile de semnare este că, atunci când un bloc este inventat, i se atribuie 16 drepturi de semnare aleatorie. Cele 16 părți interesate cărora li se atribuie drepturile de semnare vor respecta întregul proces de inventare și vor trimite semnături pentru validarea blocurilor.

Părțile interesate care semnează sunt apoi stimulate. Întregul proces de semnare a blocurilor este cunoscut sub numele de Tezos Baking.

Este posibil mineritul pe Tezos?

Ei bine, da! Platforma permite extragerea rulourilor. Exploatarea minieră este cunoscută sub numele de coacere. O parte interesată poate extrage un bloc după un minut și următorul bloc după două minute și tendința continuă.

În cazurile în care un client vede oportunitatea de a extrage un bloc cu prioritate ridicată, Tezos permite depuneri de garanție. Depozitul de garanție vă oferă un avantaj în exploatarea unei mize cu prioritate ridicată. În cazurile în care există un depozit de securitate și nu are loc nicio exploatare, sistemul rambursează depozitul de securitate în portofelul clientului.

Ce este un Tezos Roll?

Rolele sunt un grup de jetoane a căror urmărire este păstrată pe registrul Tezos. Jetoanele sunt folosite pentru a selecta ce delegați sunt selectați pentru coacere. Puterea unui delegat de a coace este direct proporțională cu jetoanele alocate acestora. O rolă are 10000 de jetoane.

Ce este nevoie pentru a coace?

Coacerea este o muncă destul de simplă. Cu toate acestea, există câteva cerințe necesare pentru coacere.

În primul rând, pentru a coace veți avea nevoie de CPU, memorie și lățime de bandă. Blockchain-ul încredințează unui brutar responsabilitatea de a crea blocurile pe care le coace. După crearea blocurilor, vor trebui să valideze blocurile. Acest lucru va ocupa un spațiu de memorie considerabil și lățimea de bandă. În plus, brutarul are o conexiune stabilă și sigură la internet.

Apoi, au nevoie de securitate pentru blocurile pe care le coac. Platforma Tezos oferă stimulente pentru brutari pentru blocuri securizate. Există trei modalități majore prin care brutarii își vor asigura operațiunile.

În primul rând, prevenirea și atenuarea intruziunii, care asigură faptul că nicio coajă la distanță nu poate avea acces la procesul de coacere. În al doilea rând, rezistența DDOS, un mod prin care brutarii inteligenți își vor injecta blocurile de la mai mult de o singură adresă IP. În cele din urmă, pentru securitate, brutarul trebuie să protejeze cheia privată.

Jetoane Tezos pentru brutar

Pentru ca un brutar să servească drept delegat la coacere, trebuie să aibă în orice moment cel puțin 8,25% din jetoanele care le sunt delegate..

Statul delegației pe Tezos

Delegarea este în primul rând distribuirea recompenselor de coacere. Sistemul poate face delegarea automat. Care este starea delegației pe Tezos?

Există aproximativ 33,33% jetoane Tezos active. Din acest număr, blockchain delegă o bucată uriașă de până la 90% din 33,33% jetoane active. Cu aceste cifre, se poate argumenta pe bună dreptate că sistemul de delegare este suprasaturat și suprasubscris. Supraabonarea poate fi atribuită;

 • Optimism în jurul profiturilor delegației
 • Mecanismul de coacere public Tezos este ușor accesibil și are o barieră relativ mică la intrare
 • Un schimb redus de jetoane pe măsură ce deținătorii de jetoane au decis să stocheze.

Dezvoltări potențiale pe Tezos

Pe măsură ce echipa de dezvoltare caută continuu să facă platforma din ce în ce mai mare. Iată câteva evoluții posibile care se gătesc. Și, comunitatea Tezos ar trebui să se aștepte.

 1. Dovezi de cunoaștere zero non-interactive. Aceasta va fi o caracteristică excelentă pentru a menține tranzacțiile care nu pot fi urmărite. Cu toate acestea, obstacolele care trebuie sărite pentru realizarea acestui NIZKPoK vor sta la baza modelelor CRS. Și, lipsa unor cercetări suficiente și dovezi ale succesului sistemului în lumea blockchain. Modelul CRS va însemna doar că sistemul trebuie să revină la sistemul de încredere. Deoarece o parte de încredere va furniza modelul CRS. O șansă pentru infiltrarea terților.
 1. Semnatura inelului. Ei bine, CyptoNote a dezvoltat semnături inelare pentru confidențialitate. Prin urmare, un client își poate cheltui monedele Tezos fără a expune adresa clientului.

Guvernanța lui Tezos

Așa cum se întâmplă în majoritatea funcțiilor de pe platformă, Tezos are o structură de guvernanță în care implicarea fiecărei părți interesate este esențială. Platforma are un ciclu electoral și un cuvânt de spus în amendamentele la protocol. Aceasta este o mișcare pentru ca clienții să se simtă implicați în progresul criptomonedei pe măsură ce încearcă să se dezvolte. De asemenea, mișcarea permite monitorizarea încercărilor rău intenționate de modificare a protocolului.

S-a explicat conceptul de autoamendare Tezos

Ei bine, atunci când dezvoltatorii efectuează un upgrade pe o platformă blockchain, platforma se împarte. Ne referim la procesul de împărțire ca „forking”. În majoritatea cazurilor, comunitatea asociază forkingul cu întreruperea rețelei, divizarea comunității și schimbarea planurilor de stimulare ale clienților..

Pentru Tezos, dezvoltatorii actualizează sistemul fără a se împărți. Prin urmare, elimină problemele asociate cu bifurcarea. În plus, costurile de execuție pentru upgrade-uri vor fi mult mai accesibile în comparație cu alte platforme blockchain.

Tezos Betanet

Alphanet, rețeaua de testare, s-a dovedit a avea succes de peste un an. În această lumină, Fundația Tezos a considerat oportun să încerce experiența cripto din lumea reală. Au lansat Betanet cu un bloc de geneză propus. Blocul Genesis conține detalii despre alocările care vor fi făcute fundației.

Betanet oferă sensul real al tranzacțiilor din blockchain. Membrii comunității care vor fi dispuși să se angajeze în experiență sunt permise. Cu toate acestea, este important să rețineți că provocarea care vine cu Betanet este întreținerea, ajustarea și timpul de nefuncționare neprogramat în perioada menționată..

Tezos ICO

Tezos ICO este probabil cel mai interesant din istoria recentă a blockchain-ului. Nu numai pentru prețul monedei, ci și pentru evenimentele care au urmat ICO.

ICO s-a întâmplat în iulie 2017. ICO a strâns 232 milioane de dolari, care până la acel ICO era cel mai mare. Ceea ce a urmat a fost devastator. Fondatorii Tezos, Kathleen și Arthur Breitman, care sunt soț și soție, au avut un dezacord cu Johann Gevers, șeful Fundației Elvețiene, cu privire la poziția sa în consiliu. Breitmanii au vrut să demisioneze. Pentru a respinge acest lucru, șeful Fundației Elvețiene, Johann Gevers, a spus că rolul Breitmanilor este neclar și că acestea au fost cauza lansării Tezos. Aceasta a devenit subiectul unui proces judiciar de peste 7 luni. În consecință, luptele au dus la o întârziere în lansarea produsului.

La începutul anului 2018, însă, șeful Fundației Elvețiene a demisionat. Într-un tweet după demisie, el a citat că plecarea sa a fost să pregătească calea lansării. Și, a fost de dragul proiectului.

Nu este clar dacă demisia a fost voluntară. Ceea ce este clar este însă faptul că au existat remanieri ale fundației și ale consiliului. Și cursul este acum mult în desfășurare, chiar și cu răsturnarea.

Tezos vă cunoaște clientul / Anti-spălare de bani (KYC / AML)

În știrile recente, fundația Tezos a anunțat o implementare KYC / AML. Într-o mișcare care sună nepopulară. Oamenii văd mișcarea ca pe un plus de complexitate. Cu toate acestea, pasul a convins fundația că dezvoltatorii nu au făcut pasul pentru a complica viața clienților. Nici mișcarea nu este o mișcare pentru a submina confidențialitatea. Dar o mișcare pentru a respecta evoluția peisajului de reglementare accelerată.

Dezacordul dintre membrii comunității și fundația în această privință este o provocare. Comunitatea prezintă provocarea ca o casă divizată. Ceea ce înseamnă acest lucru este că există o provocare de a pune pe toată lumea pe aceeași pagină. Deși, cu democrația din platformă, ar fi incitant să vedem cum merge acest lucru.

Procesul de realizare a granturilor Tezos

În încercarea de a stimula dezvoltatorii din platformă, Fundația Tezos a anunțat un proces de acordare a granturilor. Procesul se va lansa uneori în luna august a acestui an. Granturile vor viza trei domenii;

 • Studiu și cercetare care vizează îmbunătățirea platformei Tezos și a tehnologiilor asociate
 • Suport pentru crearea de noi instrumente și aplicații pentru ecosistemul Tezos
 • Eforturi pentru întărirea și hrănirea comunității înfloritoare Tezos

Orice dezvoltator cu abilități și cunoștințe are șansa să prezinte acest lucru fundației și să câștige bani în timp ce se află la ea. Aceasta este o modalitate excelentă de a implica membrii comunității, îmbunătățind în același timp platforma.

Monede Tezos: XTZ

Moneda Tezos XTZ, cunoscută și sub numele de tezzies, este moneda oficială a monedei. Există un total de 763.306.930 monede XTZ ca aprovizionare totală. Din totalul de 607.489.041 XTZ sunt în circulație. Aceasta se traduce printr-o plafonare de piață de 1.401.829.561 USD.

La blocul Genesis, prețul este de 0,37 USD, totuși prețul va exprima o tendință de urcare și va vedea o creștere de 100 de ori într-o chestiune de timp. Odată cu dimensiunea ICO, atunci creșterea este foarte mult realizabilă.

Serviciu pe platforma Tezos

Pe platforma Tezos, există patru servicii; nodul, brutarul, clientul și serviciile clientului rău. Să explorăm fiecare serviciu.

Nodul Tezos este programul principal. Nodul se conectează la rețea, validează tranzacțiile și se conectează la registrul public global.

Platforma Tezos folosește termenul de client pentru portofel. Portofelul gestionează adresele contractului.

Brutarul monitorizează rețeaua și creează blocuri. Un client rău este un instrument de testare a integrării. Instrumentul încearcă să păcălească nodul pentru a identifica datele false sau cantități mari de date.

Nodul Tezos în detaliu

După cum a fost evidențiat mai sus, nodul este programul principal. Disectăm nodul în detalii

Nodul are stratul de la egal la egal, baza de date context și shell-ul de rețea.

Stratul Peer-Peer

Peer-peer este cea mai superficială componentă a nodului. Acest strat de peer șoptește la nod. Stratul de la egal la egal are următoarele caracteristici suplimentare.

 • Fiecare strat peer vine cu o cheie privată. Stratul peer echipează cheia cu o ștampilă a dovezii mizei. Implicația acestei caracteristici este dacă un coleg din comunitate dorește să deschidă o nouă identitate în cadrul platformei, acesta va suporta un cost minim.
 • Platforma Tezos schimbă în mod regulat semeni buni cunoscuți. Acest schimb este o strategie pentru a obține cea mai bună conectivitate în cadrul platformei.
 • Stratul peer monitorizează și punctează peers. Platforma plasează colegii care se comportă greșit pe lista grea sau pe lista neagră. Și colegii care se comportă bine pot câștiga un loc pe lista albă.
 • Stratul peer-peer asigură faptul că toată comunicația dintre noduri este autentică și criptată pentru siguranță, securitate și fiabilitate.

Baza de date contextuală

Această componentă a nodului stochează datele. Datele stocate aici sunt legate de starea registrului. Platforma Tezos folosește Irmin ca backend. Irmin asigură o vizualizare funcțională a stocării și codifică starea registrului. Forma arborelui hash explică starea registrului care facilitează verificarea simplă pentru clienți.

Tezos efectuează ocazional teste de scalabilitate pe Irmin pentru a-și verifica performanța la tranzacții la scară largă. De asemenea, în baza de date se află blocurile și operațiile.

Rețea Shell

Între rețea și protocol se află interfața. Interfața este shell-ul de rețea. Acesta joacă un rol vital în platformă. Coaja de rețea preia blocurile trimise de colegi și o validează în raport cu protocolul curent. Coaja de rețea este, fără îndoială, cea mai delicată parte a nodului. Natura delicată nu este în sensul securității, ci mai degrabă capacitatea de a o corecta. Cu toate acestea, fundația Tezos caută continuu modalități de a o face corectă.

Ce este Tezos` RoadMap

Fundația Tezos a fost vinovată de faptul că nu a stabilit o foaie de parcurs clară. Cu toate acestea, nu este greu să speculăm că foaia de parcurs va implica enorm deplasarea de la Betanet la Mainnet.

Trecerea de la testul Alfabet la Betanet a fost o etapă majoră. Dar, Mainnet trebuie să fie ultimul. Deocamdată, membrii comunității trebuie să fie în căutarea oricărui anunț surpriză, așa cum a fost odată cu lansarea.

Provocările cu care se confruntă Tezos

Lumea criptografică nu este un hack ușor. Trebuie să existe curaj și voință pentru a continua. Până în prezent unele provocări l-au lovit pe Tezos.

Primul trebuie să fie întârzierea dintre ICO în iulie și data lansării. Luptele dintre membrii fundației Tezos au afectat etapele care ar fi fost. Cu toate acestea, de atunci a existat o soluție în ceea ce privește situația fundației și totul pare să fie din nou pe drumul cel bun.

Procesele sunt a doua provocare. Tezos a avut două procese de înalt nivel împotriva guvernului SUA. Luând atât de mult timp în instanță luptând cu procesele. Echipa de proiect ar fi folosit timpul prețios pentru a asigura dezvoltarea proiectului.

A treia provocare pentru membrii comunității este calendarul surpriză. Dezvoltatorii nu au stabilit termene clare pentru etapele de referință. Toate etapele realizate până acum au fost realizate fără termene clare.

Gânduri finale

Pot exista provocări cu care se confruntă blockchain-ul. Cu toate acestea, echipa face pași semnificativi pentru a obține titlul ultima monedă în picioare ca misiune a proiectului.

Fundația Tezos recunoaște că se confruntă cu concurența din monede mai stabilite, cum ar fi Ethereum. Având în vedere această competiție, ei fac întotdeauna tot posibilul pentru a se asigura că cripto se remarcă. Procesul de acordare a granturilor este doar o modalitate de a evidenția angajamentul față de curs și dezvoltarea acestuia.

Echipa are încă atât de multe de făcut pentru ca cripto să-i ia locul. Dar există eforturi deliberate pentru a face tehnologia să crească.

Găsiți mai multe detalii despre site-ul web.

* Declinare de responsabilitate: Articolul nu trebuie luat ca și nu este destinat să ofere niciun sfat de investiții. Revendicările formulate în acest articol nu constituie sfaturi de investiții și nu ar trebui luate ca atare. Fă-ți propriile cercetări!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me