Ce este un DAICO: o introducere

Sunteți investitor ICO? Este posibil să fi observat cu îngrijorare că ICO-urile înșelătoare au scăpat de banii câștigați greu de investitori. Probabil vă întrebați cum ecosistemul criptografic va atinge un grad mai mare de responsabilitate și va preveni înșelăciunile. Un nou model numit DAICO ar putea fi răspunsul. Voi explica aici ce este un DAICO.

O prezentare generală a principalelor riscuri ICO:

Mai întâi voi analiza câteva riscuri ICO cheie. ICO-urile sunt realizate folosind un contract inteligent care guvernează finanțarea de către investitori și distribuția de jetoane către aceștia. Un ICO are de obicei un „soft cap”, adică suma minimă pe care echipa de proiect trebuie să o strângă de la eveniment, pentru a continua cu dezvoltarea.

Dacă un proiect ICO nu poate ridica „soft cap”, ICO este un eșec și echipa proiectului returnează fondurile investitorilor. Cu toate acestea, dacă ridică capacul soft, atunci ei controlează fondul și îl cheltuiesc așa cum vor.

Contractul inteligent își îndeplinește funcțiile imediat ce sunt strânse fondurile. Nu oferă investitorilor abilitatea de a controla evenimentele ulterioare. O echipă de proiect fără scrupule poate fugi cu fondurile, ceea ce sa întâmplat într-adevăr.

Rezultatele inteligente ale executării contractelor sunt irevocabile, lăsând investitorii neajutorați. Citiți mai multe despre modul în care funcționează în „Ghidul pentru începători despre ce este un contract inteligent?”.

Deoarece ICO-urile sunt nereglementate, nici investitorii nu au recurs legal. Citiți mai multe despre natura nereglementată a ICO-urilor în „Ce este un ICO: o introducere în oferta inițială de monede“.

Ce este un DAICO: conceptele

Vitalik Buterin, fondatorul Ethereum, a venit pentru prima dată cu conceptul DAICO în ianuarie 2018. El a propus combinarea caracteristicilor „Organizației Autonome Descentralizate” (DAO) și „Ofertă inițială de monede” (ICO) pentru a îmbunătăți responsabilitatea în modelul ICO al strângere de fonduri. Citiți punctul său de vedere în „Explicația DAICO-urilor„.

Conceptul DAICO păstrează componenta de strângere de fonduri a ICO, adică contractul inteligent va permite echipei de proiect ICO să strângă fonduri de la investitori. Cu toate acestea, introduce și un concept cheie al DAO, adică investitorii vor deține jetoane și pot vota pentru a decide viitorul proiectului.

Un contract inteligent DAICO va avea două părți, după cum urmează:

  1. Prima parte va permite investitorilor să-și trimită eterii către echipa de proiect. Ei primesc jetoane în schimb și, când se termină vânzarea publică, această parte a contractului interzice orice altă investiție.
  2. A doua parte oferă un mecanism în care fondurile sunt eliberate echipei de proiect în etape. Un sistem democratic în care investitorii votează va determina cuantumul fondurilor pentru eliberare.

Contractul inteligent DAICO – prima parte este ca un contract inteligent ICO:

Prima parte a unui contract inteligent DAICO va fi destul de similară cu un contract inteligent ICO. Investitorii își trimit fondurile echipei de proiect și primesc jetoane proporționale cu finanțarea lor. Se mai numește „modul Contribuție”. Principala diferență față de ICO este că fondurile sunt blocate de echipa de proiect ICO în această etapă, nu o pot accesa.

Contractul inteligent DAICO – partea a doua este ca modelul DAO:

În modelul DAO, deținătorii de jetoane votează pentru sau împotriva unei propuneri de dezvoltare a proiectului. Echipa de proiect poate implementa doar propuneri care obțin suficiente voturi în favoarea lor. DAICO implementează acest concept în partea a doua a contractului inteligent.

Contractul va avea o variabilă numită „Atingeți”. Este setat la zero inițial, prin urmare echipa de proiect nu poate accesa fondurile. Această parte a contractului se numește „Modul de atingere” și este activată imediat ce „Modul de contribuție”, adică prima parte, se încheie.

Echipa de proiect trebuie să prezinte rezoluții care conțin faze de dezvoltare a proiectului, în timp ce investitorii trebuie să decidă dacă vor crește valoarea „Tap”. Dacă decid să strângă, echipa proiectului primește fondurile pentru faza respectivă a proiectului, altfel nu.

Această parte a contractului are și un „Mod de retragere”. Luați în considerare un scenariu ipotetic în care fie investitorii, fie echipa proiectului sunt nemulțumiți de progresul proiectului. Aceștia pot vota pentru autodistrugerea contractului, care rambursează eterilor rămași investitorilor. Rambursarea este proporțională cu investiția lor.

Avantajele unui DAICO:

Există două avantaje principale ale unui DAICO, după cum urmează:

  1. Echipa de proiect poate folosi fonduri numai în măsura în care investitorii aprobă, spre deosebire de riscul ca aceștia să fugă de fonduri după un ICO. Această problemă cu ICO-urile este atât de gravă, încât îi cerem investitorilor ICO să verifice cu atenție acreditările echipei de proiect ICO pentru a identifica dacă este o înșelătorie. Citiți mai multe despre recomandarea noastră în „Ghid pentru începători: Cum să localizați escrocheriile ICO “. Un DAICO elimină proiectele de înșelătorie prin restricționarea fluxului de fonduri.
  2. Presupunând că un grup de hackeri organizează un atac de 51%, spre deosebire de un site web ICO în care toate fondurile sunt disponibile pentru cheltuieli, hackerii vor întâlni un „Tap” restricționat într-un DAICO. Acest lucru reduce magnitudinea pierderii în mod semnificativ, chiar dacă au succes în organizarea unui atac. Citiți mai multe despre 51% atac în „PoW Vs. PoS: o comparație între două algoritmi de consens blockchain „.

Dezavantajele unui DAICO:

În timp ce modelul DAICO are avantaje, comunitatea criptografică trebuie să abordeze următoarele dezavantaje:

  1. Acest model va supune fiecare fază sau propunere de dezvoltare a proiectului unui proces democratic de vot. Avantajele start-up-urilor în comparație cu marile întreprinderi este agilitatea lor, dar un proces de vot DAO potențial lent va încetini dezvoltarea proiectului și va anula acest avantaj.
  2. Investitorii intră adesea pe piața criptografică pentru profit rapid, în timp ce modelul DAICO necesită implicarea lor pe termen lung în proiect. Este posibil ca o secțiune de investitori neinteresați de viitorul pe termen lung al proiectului să nu voteze, reducând astfel chiar avantajul unui DAO.
  3. Mulți investitori cripto sunt noi în tehnologie și este posibil să nu înțeleagă bine unele propuneri de proiecte. Dacă mulți astfel de investitori votează propuneri bune, atunci proiectul nu își va realiza potențialul.
  4. Dacă majoritatea investitorilor devin nemulțumiți de proiect din cauza lipsei de apreciere a simbolului, în ciuda potențialului pe termen lung al proiectului, ei pot vota pentru retragere. Un proiect promițător s-ar putea închide din cauza sentimentelor negative ale investitorilor.
  5. Nu există suficientă claritate asupra a ceea ce se întâmplă atunci când investitorii își vând jetoanele în bursele de criptare. Ar trebui comercianții care cumpără jetoane să aibă același drept de vot? Apoi speculațiile asociate pieței criptografice pot împiedica proiectul. Pe de altă parte, dacă comercianții nu obțin dreptul de vot, atunci restul investitorilor inițiali vor controla întregul vot, lăsând afară comercianții care au cumpărat jetoane.

Modelul DAICO este foarte nou. ‘Platforma Abisului„, Adică o platformă de distribuție digitală bazată pe blockchain este primul start-up care adoptă acest model pentru vânzarea lor de jetoane. Trebuie să urmărim cât de eficient este modelul DAICO pe termen lung. Între timp, dacă doriți să îl comparați cu ICO-urile, puteți citi „ICO Vs DAICO: Care este diferența dintre cele două?”.

* Declinare de responsabilitate: articolul nu trebuie considerat ca și nu este destinat să ofere niciun sfat de investiții. Revendicările formulate în acest articol nu constituie sfaturi de investiții și nu ar trebui luate ca atare. Fă-ți propriile cercetări!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me