Astăzi, vom trece printr-o comparație simplă între cheia privată și cheia publică. Odată ce ați înțeles diferența, veți putea obține o înțelegere adecvată a modului în care funcționează criptocurrency.

Când vine vorba de blockchain sau criptomonedă în general, ar fi trebuit să fi auzit despre cheile private și publice. Acestea fac parte integrantă din orice blockchain. Fără acestea, întreaga idee va cădea. Deci, ei fac? Să începem.

Cheie privată vs Cheie publică

Înainte de a intra adânc în comparația lor, trebuie mai întâi să le înțelegem pe fiecare dintre ele. În criptografie și algoritmul criptografic au întotdeauna două sau mai multe chei asociate. Sunt chei private și publice.

Ce este o cheie privată?

O cheie privată este o cheie secretă care este utilizată pentru a cripta și decripta mesajele. Se folosește cu cheia publică. Trebuie să fie păstrat privat, permanent și nu ar trebui niciodată împărtășit cu nimeni.

În criptomonedă, cheile private sunt utilizate de portofele pentru a-și proteja activul. Deoarece cheile private nu pot fi inversate, ele vă protejează activul fără niciun compromis.

De exemplu, portofelul Bitcoin are o cheie privată asociată. Când creați un portofel nou, împreună cu acesta sunt generate atât cheia privată, cât și cheia publică. Odată ce ați obținut-o, trebuie să vă copiați cheia privată într-un loc sigur.

Notă: Dacă vă pierdeți cheia privată, nu veți putea accesa portofelul sau fondurile acestuia. Este întotdeauna o idee bună să o faceți fie prin notarea în jurnal privat, fie prin imprimarea acestuia.

Ce este o cheie publică?

O cheie publică, pe de altă parte, este utilizată doar pentru a cripta mesajul. Poate fi trimis altor persoane în scopuri de criptare. Odată ce un expeditor criptează un mesaj folosind cheia dvs. publică, îl puteți debloca numai utilizând cheia dvs. privată.

Pentru a înțelege cum funcționează aceste chei, să analizăm două tipuri de tipuri de criptare.

Criptare asimetrică

Criptarea asimetrică funcționează prin generarea unei perechi de chei private / publice. Este un algoritm criptografic care vă permite să trimiteți mesaje. În acest algoritm, nu este posibil să ghiciți cheia privată din cheia publică.

Semnăturile digitale sunt folosite pentru a partaja o cheie publică. Cheia privată, pe de altă parte, este stocată în siguranță în software folosind criptarea.

Criptare simetrică

Criptarea simetrică funcționează numai pe cheile private. Acest lucru este extrem de util pentru criptarea datelor într-un server.

Criptarea simetrică și asimetria pot funcționa împreună. De exemplu, o criptare asimetrică este utilizată pentru a trimite chei private prin rețea. Odată ce ajunge la destinație, cheile private pot fi folosite pentru decriptarea și criptarea datelor. Cheia privată rămâne sigură, deoarece este trimisă utilizând criptare asimetrică.

Deci, cum funcționează?

Întregul proces începe atunci când cineva decide să vă trimită monede peste blockchain. Ca utilizator, aveți acces doar la cheia dvs. privată și la cheia publică. Tastele sunt o secvență lungă de numere întregi și litere. Să aruncăm o privire la cheia de criptare de 512 biți.

KaPdSgVkYp2s5v8y / B? E (H + MbQeThWmZq4t6w9z $ C&F)[e-mail protejat]!ANUNȚ

Cheia este generată aleatoriu din Generator de chei de criptare.

După inițierea unei tranzacții, blockchain-ul generează o semnătură pentru a se asigura că tranzacția se desfășoară fără probleme cu orice modificare sau cheltuieli duble. Semnătura este apoi utilizată pentru a confirma tranzacția.

Criptare cu cheie publică

Credit de imagine: Wikipedia

Cum sunt generate cheia publică și adresa

Cheia publică este, de asemenea, generată folosind cheia privată. Cheia publică trece apoi printr-o funcție hash unidirecțională care, la rândul său, vă generează adresa publică. Adresa publică este vizibilă pentru oricine și poate fi partajată cu oricine pentru a trimite monede sau fonduri.

Este posibil să generați atât public cât și adresă din cheia privată. Dar, funcția inversă nu este posibilă. Aceasta înseamnă că nu puteți genera cheia privată dacă aveți adresa sau chiar cheia publică a unei persoane.

Citește și,

  • Top 10 criptomonede pe care trebuie să le cunoașteți
  • Unde să cheltuiți criptomonedele

Din punct de vedere tehnic, poate fi inversat, dar ar fi nevoie de mai mult de 40e31 (40 urmat de 31 de zero) ani pentru a face acest lucru folosind cel mai puternic computer. Acest lucru nu este fezabil și, prin urmare, face întregul proces sigur din punct de vedere al calculului.

Concluzie

Sperăm că articolul nostru despre cheie privată vs cheie publică vă va ajuta să înțelegeți cum funcționează. Dacă sunteți nou în criptomonedă sau blockchain, ar trebui să învățați aceste concepte și să înțelegeți importanța fiecăruia dintre ele. În calitate de utilizator, ar trebui să vă ocupați cu orice preț de cheia dvs. privată. Nu îl împărtășiți cu nimeni, altfel vă veți pierde fondurile. Există o mulțime de escrocherii online care vor încerca să vă ceară cheia privată. Dacă vedeți că cineva face acest lucru, continuați să alergați!

Deci, ce părere aveți despre întreaga discuție? Comentează mai jos și anunță-ne.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me