Cu mai mult de 1300 de criptomonede în lumea criptografică, Ethereum este una dintre cele mai importante criptomonede care rămâne în picioare cu Bitcoin.

Similar cu Bitcoin, este o rețea blockchain distribuită, poate fi tranzacționată între utilizatori, dar există diferențe semnificative între cele două.

Bitcoin folosește blockchain-ul și își propune să devină un sistem de numerar electronic peer to peer eficient. În timp ce Ethereum se concentrează doar pe rularea codului de programare al aplicației. Mai mult, în sistemul blockchain Ethereum, minerii lucrează pentru a câștiga Ether, care este utilizat de diferiții dezvoltatori de aplicații pentru a plăti serviciile din rețeaua Ethereum..

Celelalte avantaje ale Ethereum ca platformă descentralizată includ – este imuabil, deoarece terțul nu poate face nicio modificare a datelor. Fără un punct central de eșec, este, de asemenea, bine protejat împotriva hacks și a altor activități frauduloase. Mai mult, organizațiile de reglementare a internetului sau guvernele nu pot elimina date, deoarece acestea sunt împrăștiate în toată rețeaua.

Deci, Ethereum este o aplicație blockchain, dar cu un scop complet diferit.

Dar ce este Ethereum?

Ce este Ethereum?

Credite pentru imagine: Ethereum

Ethereum este un sistem de operare public open-source și o platformă descentralizată care rulează funcționalitatea contractului inteligent. Este, de asemenea, o rețea de computere care rulează pe blockchain-ul Ethereum și le permite oamenilor să schimbe monede.

Cel mai simplu, este o platformă software deschisă bazată pe tehnologia blockchain care permite dezvoltatorilor să realizeze și să implementeze aplicațiile descentralizate (Dapps).

Ce este un contract inteligent?

Platforma Ethereum este construită pentru a permite crearea de contracte inteligente printr-o rețea peer to peer.

Contractul inteligent este o expresie pentru a descrie un cod de computer care este folosit de dezvoltatori pentru a-și programa propriile funcționalități. Sunt cunoscute sub numele de scripturi de programare la nivel înalt care pot fi scrise în Serpent, LLL sau Solidity.

Atunci când funcționează pe Blockchain, un contract inteligent este la fel ca un computer auto-operativ care are o execuție automată atunci când sunt îndeplinite condiții specifice.

ERC20– Solicitare de comentarii Ethereum

Aplicații descentrlizate Ethereum

Credit de imagine: Ethereum

ERC20 este un protocol standard care este utilizat pentru contractele inteligente de pe blockchain-ul Ethereum pentru implementarea jetoanelor. Înființat pe 19 noiembrie 2015, acesta definește o listă de reguli pentru jetoanele Ethereum pentru a permite dezvoltatorilor să prezică interacțiunea dintre jetoane. Include, de asemenea, modul în care jetoanele ar trebui transferate între adresă și modul în care ar trebui accesate în interior.

Este, de asemenea, destul de popular cu companiile de crowdfunding care lucrează la ICO datorită procedurii sale simple de implementare și potențialului său ridicat de interoperabilitate cu alte jetoane ETH.

Începând cu mai 2018, există mai mult de 83.400 de contracte de token ERC20, iar cele de succes includ Bancor, Bankex, Qash care strâng fiecare peste 70 de milioane de dolari fiecare.

Ce este Ether?

Ether este o criptomonedă al cărei blockchain este generat de platforma Ethereum. Este cunoscut ca un activ la purtător digital și nu necesită ca o terță parte să proceseze plata. Cu toate acestea, nu acționează doar ca o criptomonedă. În schimb, acționează și pentru aplicațiile descentralizate din rețea.

Începând din ianuarie 2018, aprovizionarea totală cu Ether a fost de 98 de milioane și cel puțin 150 de magazine au început să o accepte.

Cum funcționează Ethereum?

Ethereum se bazează pe protocolul Bitcoin și pe designul său blockchain. Blockchain-ul Ethereum poate fi considerat ca o mașină de stare bazată pe tranzacții. Pe măsură ce începe executarea tranzacției, mașina trece pur și simplu într-o altă stare.

Acum fiecare stat al Ethereum este format din milioane de tranzacții. Aceste tranzacții sunt grupate sub formă de blocuri care sunt conectate împreună cu alte blocuri. Dar înainte ca tranzacția să fie adăugată la registru, aceasta trebuie validată printr-un proces cunoscut sub numele de minerit. O mulțime de mineri concurează între ei pentru a crea un bloc. Odată ce minerul creează un bloc, jetoanele Ether sunt generate și sunt date minerului. Pentru a afla mai multe, citiți recenzia noastră, funcționează Ethereum?

EVM- Mașină virtuală Ethereum

Înainte de crearea Ethereum, aplicațiile blockchain au fost concepute pentru a efectua un set limitat de operațiuni.

Apoi a apărut inovația Ethereum-EVM!

Ethereum Virtual Machine este un software complet Turing care acționează ca mediu de rulare pentru contracte inteligente.

Permite oricui să ruleze programul, indiferent de memoria și timpul dat de un anumit limbaj de program. Deci, în loc să construiască o nouă rețea blockchain pentru aplicații, ETH vă permite să dezvoltați mii de aplicații diferite pe o singură platformă. Și din moment ce fiecare nod Ethereum rulează pe această mașină virtuală, aplicațiile pot funcționa pur și simplu ca descentralizate fără a fi nevoie să își creeze propriul blockchain.

Mai mult, mașina virtuală Ethereum a fost implementată și pentru Java, Go, Python, Ruby, JavaScript, C ++, WebAssembly și Rust.

Aplicații Ethereum Blockchain – DApps (Aplicații descentralizate)

Ei bine, aplicațiile descentralizate au același scop ca cel al aplicațiilor, dar, deoarece sunt descentralizate – rulează pe o rețea de noduri, mai degrabă decât pe un punct central. DApp-urile sunt autonome, sigure, mai ușor de implementat, open source și au 100% uptime. Începând cu ianuarie 2018, există mai mult de 250 de DApp-uri live, cu peste sute în curs de dezvoltare.

Ghid pentru începători: Ce este o aplicație descentralizată (DApp)?

Cum să scalați dApp-urile Ethereum

Iată câteva dintre cele mai promițătoare aplicații Ethereum pe care doriți să le examinați:

  • Golem: Golem este un open source, global și un supercomputer descentralizat, care poate fi accesat de oricine. Folosește sistemul de tranzacții bazat pe Ethereum, care stabilește plățile între furnizori, solicitanți și dezvoltatori. Fiecare calcul are loc într-un mediu sandbox și este izolat de sistemele gazdă.
  • OmiseGO: OmiseGO este o aplicație descentralizată care vizează rezolvarea problemelor diferitelor instituții financiare. Această rețea este o soluție de scalare pentru finanțare pe Ethereum și permite interlocutorului peer și tranzacțiilor în timp real. Cu rețeaua OMG, puteți accesa și gestiona activele digitale care sunt păstrate în lanț.
  • Augur: Augur este pur și simplu viitorul prognozelor. Este o platformă de predicție descentralizată, open source și de la egal la egal, care este construită pe Blockchain. Deși pare o platformă descentralizată la suprafață, Augur are un potențial promițător de a prezice datele practic pentru orice industrie.
  • Civic:Civic își propune să ofere atât indivizilor, cât și întreprinderilor instrumentele necesare pentru a-și controla și proteja identitățile într-un mod eficient. Cu arhitectura sa descentralizată, oferă autentificare multi-factor fără acreditări sau orice fel de autentificare terță parte.

Ethereum poate fi, de asemenea, utilizat pentru a construi „Organizații Autonome Descentralizate.” DAO este o organizație autonomă și descentralizată care rulează după un cod scris pe blockchain-ul Ethereum.

Oamenii care cumpără jetoane dețin DAO’s. Dar, în loc să acționeze ca un simbol, ele acționează ca contribuții care oferă oamenilor drepturi de vot.

Istoria lui Ethereum

Pentru a înțelege istoria ethereumului, trebuie să începem de la bun început.

2013 – Cartea albă Ethereum

În 2013, infrastructura pentru noua monedă a fost pusă. Vitalik Buterin, care lucra atunci ca programator pentru Bitcoin, a descris conceptul ethereum. Vitalik a scris primul hartie alba descriind-o. Mai târziu, în același an, a propus un prototip cu un limbaj de programare general.

2014 – Anunț Ethereum

În ianuarie 2014, în timpul conferinței nord-americane Bitcoin, domnul Vitalik a anunțat conceptul. De asemenea, el i-a numit pe co-dezvoltatori ai ethereum, adică Jeffrey Wilckle și Dr. Gavin Wood.

În aprilie, același an, a publicat specificațiile formale ale ethereumului în hârtia galbenă. Vitalik a codificat, de asemenea, primul limbaj de programare complet funcțional. Acest lucru a fost folosit ulterior ca prototip pentru ethereum.

Până în iulie 2014, prima vânzare a Eter a fost făcut. Capitalul care a fost strâns a fost folosit pentru a elimina departamentele legale. Până în luna august a aceluiași an, au fost strânși 14 milioane de dolari din vânzarea Ether.

În septembrie 2014, cumpărătorii ICO de eterum au fost recompensați cu 60 de milioane de eter. ETH rămas a fost trimis la fundația non-profit ether din Elveția.

În noiembrie 2014, la Berlin a fost organizată o întâlnire DEVCON-0. Acest eveniment a reunit dezvoltatorii de ethereum din toate părțile lumii. În cadrul întâlnirii, au fost discutate diferitele aspecte ale tehnologiei ethereum. De la eveniment, diferitele prezentări au făcut etereul mai scalabil, mai sigur și mai fiabil.

2015 – Dezvoltatorii susțin Ethereum

În aprilie 2015, a fost lansat programul DEVgrant. Programul a fost menit să recompenseze atât dezvoltatorii, cât și susținătorii ethereum. Programul a ajutat la finanțarea proiectelor și platformei Ethereum.

La sfârșitul lunii iulie 2015, a fost lansată prima etapă eterică. Frontiera, un contract inteligent, a îmbunătățit foarte mult ecosistemul ethereum.

În noiembrie același an, evenimentul DEVCON-1 a avut loc la Londra. Evenimentul a durat cinci zile. La eveniment au participat peste 400 de participanți și au fost făcute peste 100 de prezentări. Evenimentul a avut mai mult succes decât cel din 2014, deoarece au fost prezente companii consacrate precum Microsoft, IBM și USB.

De asemenea, în cadrul întâlnirii DEVCON-1, tehnologia blockchain a intrat în centrul atenției. Ethereum a fost în fruntea tehnologiei și a fost un impuls major.

2016 – Vânzare publică Ethereum & Scindări

În martie 2016, s-au făcut îmbunătățiri la rețeaua ethereum. Actualizarea a fost făcută de Homestead, care este un protocol de îmbunătățire.

În luna mai a aceluiași an, Ethereum a obținut un mare impuls prin acoperirea mass-media. Acoperirea sporită a dus la strângerea a 150 de milioane de dolari pentru o vânzare publică generală.

În iunie 2016, ethereum a fost tocat pentru prima dată. Hackerii au pretins că au furat eter în valoare de peste 50 de milioane de dolari. Acest lucru a dus la numeroase dispute în aceeași lună.

În luna iulie a aceluiași an, din cauza disputelor observate în iunie, rețeaua ethereum a fost împărțită în două divizii. Cele două divizii au fost: Ethereum (ETH) & Ethereum Classic (ETC).

Ethereum a recurs la luarea deciziilor descentralizate, protocoale suplimentare și strategii de soluționare a conflictelor. Ethereum classic, pe de altă parte, a recurs la legea codului, imuabilitatea blockchain-ului și rebeliunea esențială.

Scindarea a condus în continuare la disocierea dezvoltatorilor, fondatorilor de ethereum, partenerilor de afaceri, utilizatorilor și minerilor de la ethereum classic.

2017 – Enterprise Ethereum Alliance

În februarie 2017, SEE (alianța ethereum întreprindere) a fost formată. În cadrul acestei alianțe, Microsoft, în asociere cu bănci consacrate și geeks tehnologici, a avansat pentru acceptarea tehnologiei ethereum blockchain.

În luna mai a aceluiași an, s-au format încă două SEE. Odată cu creșterea alianțelor, s-au adăugat din ce în ce mai multe organizații și companii de profil înalt.

Această alianță a făcut să creadă că bitcoinul va fi înlocuit cu ethereum în acest an – 2018.

Hackul DAO

Ce este hack-ul DAO?

După cum sa menționat deja, DAO este o organizație autonomă descentralizată! Funcționează cu cod sursă deschisă și nu este legat de nicio conducere, guvern sau comunitate de gestionare.

În 2016, acest set de contracte inteligente a strâns un total de 150 de milioane de dolari pentru a finanța proiectul. Dar a fost exploatat cumva în iunie, când 50 de milioane de dolari în Ether au fost revendicați de o entitate anonimă.

Dar de ce s-a întâmplat de fapt hack-ul?

S-a întâmplat datorită funcției divizate a DAO. Pe 17 iunie 2016, o persoană necunoscută a profitat de un decalaj în funcția split. El le-a permis hackerilor să-și repete cererea de retragere a jetoanelor înainte ca sistemul să le înregistreze ca 50 de milioane de dolari.

După acest hack, comunitatea a durat 28 de zile pentru a veni cu soluția care a ajuns să fie o „furcă”.

Acest hack a adus pur și simplu o divizare în comunitatea Etherum și s-a împărțit în două blockchains separate – Ethereum (ETH), iar originalul a continuat ca Ethereum Classic (ETC).

Consultați comparațiile noastre:

  • Bitcoin vs Ethereum? Care este diferența?
  • Ethereum vs Litecoin: De ce LTC este pentru tranzacții și ETH pentru contracte inteligente?
  • EOS vs Ethereum: un potențial ucigaș Ethereum!
  • Ardor vs Ethereum: Care sunt argumentele pro și contra?
  • NEO vs Ethereum: Care este un lucru mai bun?
  • Ethereum vs Ripple: comparație în profunzime

Gânduri finale

Ei bine, în ciuda hack-ului DAO, Ethereum avansează și prezintă, de asemenea, un viitor promițător. Folosește pe deplin tehnologia blockchain și asigură, de asemenea, descentralizarea economiei mondiale.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me