Cititorii ar putea folosi următoarea discuție pentru a înțelege definiția, beneficiile și cazurile de utilizare a identității de suveranitate de sine (SSI).

Transformarea digitală ne-a adus pe toți la o etapă interesantă din istorie. În era actuală, comunicarea nu mai este o problemă cu diferite platforme pentru facilitarea schimbului de informații și a tranzacțiilor între persoane. Practic, lumea digitală se dovedește încet a fi o reprezentare virtualizată a lumii noastre actuale.

La fel ca oamenii reali din lume, lumea digitală se bazează pe nume de utilizatori și conturi pentru recunoașterea identității. Prin urmare, este important să reflectăm asupra abordărilor urmate pentru identitatea digitală în vremurile actuale. Identitatea auto-suverană sau SSI a câștigat atenția în ultima vreme ca unul dintre conceptele emergente în identitatea digitală. Următoarea discuție servește ca un ghid util pentru toate fundamentele și conceptele legate de SSI.

Cel mai important dintre toate, puteți afla efectiv ecuația blockchain-ului de identitate auto-suverană. Odată cu adoptarea în continuă creștere a blockchain-ului și a complexității în securitatea cibernetică, este important să se ia act de SSI ca model de identitate de încredere.

Inscrie-te acum: Curs de bază pentru Enterprise Blockchains

Starea existentă de gestionare a identității

Înainte de a vă scufunda în detaliile despre identitatea auto-suverană, este important să aflați motivele pentru care a fost necesară în primul rând. Modelul acceptat inițial pentru identitatea digitală a avut o natură silențioasă. Toate organizațiile au emis o singură acreditare de identitate digitală pentru ca utilizatorii să acceseze serviciile organizației.

În acest caz, utilizatorii au nevoie de acreditări de identitate diferite pentru a interacționa cu organizații noi. Următorul model pentru identitatea digitală sau modelul de identitate digitală federalizat a fost dezvoltat pentru a compensa neajunsurile evidente în modelul siled. Părțile terțe au emis acreditări de identitate digitală pentru rezolvarea problemei experienței slabe a utilizatorului în modelul silențios.

Acreditările de identitate digitală, cum ar fi funcțiile „Conectare cu Google” sau „Conectare cu Facebook” pot ajuta utilizatorii să se conecteze la servicii, precum și la alte site-uri web. Deci, într-un anumit sens, întreprinderile au trebuit să-și externalizeze sarcinile de gestionare a identității către întreprinderile majore interesate să colecteze baze de date masive de date personale.

Ca urmare, este inevitabil să observăm posibilitățile de securitate și confidențialitate cu Google, Facebook și alte terțe părți care se transformă în intermediari de încredere. Identitatea auto-suverană a apărut ca un al treilea model de identitate digitală odată cu creșterea tehnologiei blockchain. Să aruncăm o privire asupra implicațiilor asociate cu fundamentele SSI pentru a o înțelege mai bine.

Ce este identitatea de suveranitate de sine?

O identitate auto-suverană se traduce literalmente într-o identitate care se află în proprietatea dumneavoastră. Cu toate acestea, s-ar putea întreba în mod rezonabil despre necesitatea identității, cum ar fi SSI, atunci când aveți în buzunar cartea de identitate națională, cardul de membru la sala de sport și buletinul de student. Aici trebuie să luați în considerare capcanele asociate cu ID-urile fizice și digitale utilizate în mod obișnuit astăzi.

ID-urile fizice sunt, în general, acreditări fizice, cum ar fi cardurile emise de guvern, angajator, universitate, sală de sport sau orice alt magazin pentru verificarea faptului că titularul cardului este cetățean, angajat, student, membru sau client al organizației. Cu toate acestea, ID-urile fizice au multe probleme, cum ar fi timpul, costurile și întârzierile birocratice, împreună cu preocupările privind furtul de identitate și uzurparea identității. ID-urile fizice nu au, de asemenea, confidențialitate și posibilități de distrugere a depozitelor care emit ID-uri fizice.

ID-urile digitale sunt accesibile prin înregistrarea la un serviciu cu o adresă de e-mail sau un nume de utilizator și o parolă. ID-urile digitale permit, de asemenea, utilizatorilor să profite de servicii de conectare ale unor terțe părți, cum ar fi Conectare cu Facebook sau Conectare cu Google Cu toate acestea, ID-urile digitale au, de asemenea, o parte echitabilă a eșecurilor.

Utilizatorii nu au niciun control asupra partajării datelor lor și se confruntă cu riscuri din cauza vulnerabilității depozitelor centralizate de date cu caracter personal de pe serverele emitentului. În plus, utilizatorii trebuie să depindă de disponibilitatea emitenților pentru a-și verifica acreditările. Confidențialitatea este deseori în pericol cu ​​serviciile de conectare ale unor terțe părți, care oferă stimulente financiare pentru colectarea și stocarea datelor.

Cum diferă identitatea de suveranitate de sine?

Capacitățile identității de auto-suveran sunt utile pentru a le diferenția de ID-urile digitale existente și ID-urile fizice. Diferența dintre SSI și ID-urile fizice și digitale poate arăta cum este o opțiune mai bună. Identitatea auto-suverană implică înființarea unei rețele digitale peer-to-peer extrem de sigure între emitentul de identificare, verificatorul de identitate și proprietarul de identitate.

Chiar și furnizorul de sistem SSI nu are nicio idee despre schimbul de acreditări. Prin urmare, procesul de emitere a acreditărilor devine mai rapid și mai simplu. Caracteristicile blockchain-ului de identitate auto-suverană sunt evidente prin hash criptografic care asigură că acreditările SSI sunt rezistente la manipulare.

Tehnologie de divulgare selectivă a identității

Tehnologia de divulgare a identității selective din SSI permite, de asemenea, o mai bună confidențialitate pentru utilizatori. În același timp, utilizatorii ar putea obține un control mai bun asupra datelor lor. Cel mai important punct culminant al SSI este că proprietarul ID-ului are privilegiul de a selecta atributele identității pe care doresc să le prezinte.

Deținătorul de identitate are, de asemenea, dreptul la un control cuprinzător al relațiilor cu verificatorii de identitate pentru transparența datelor partajate. În plus, este mai ușor să verificați cu ușurință acreditările de identitate auto-suverane în orice moment, din orice locație. O altă fațetă interesantă despre SSI este că utilizatorii nu trebuie să depindă de mai multe parole și să folosească doar parola portofelului.

Prin urmare, identitatea ar putea fi auto-suverană dacă îndeplinește următoarele criterii,

  1. Identitatea ar trebui să se concentreze numai asupra utilizatorului. Toți utilizatorii identității au dreptul de proprietate asupra datelor lor personale și nu depind de entitățile centrale pentru a-și demonstra revendicările de identitate.
  2. Identitatea auto-suverană permite interoperabilitatea prin folosirea metasistemului identității comune. Metasistemul comun de identitate permite utilizatorilor verificarea identității în diferite locații și platforme folosind același metasistem.
  3. Identitățile SSI ar trebui să permită, de asemenea, funcționalitățile pentru control și consimțământ. Identitățile auto-suverane împuternicesc utilizatorii cu un control și consimțământ cuprinzător asupra informațiilor personale pe care le partajează și părților cu care împărtășesc informațiile.

Deci, nu ar fi nedrept să pretindem că identitatea auto-suverană are o portabilitate, securitate și confidențialitate mai bune, ceea ce este mult similar cu caracteristicile blockchain.

Componentele și funcționarea SSI

Cu o impresie a trăsăturilor din SSI, s-ar putea să căutați acum aplicații blockchain de identitate auto-suverane. Blockchain este unul dintre fundamentele tehnologice proeminente în identitățile de auto-suveranitate. În plus, SSI se bazează și pe acreditări verificabile și pe identificatori descentralizați ca fundamentele cele mai critice pentru funcționare. Să găsim o imagine de ansamblu asupra celor trei elemente și a rolului pe care acestea îl joacă în asigurarea funcționalităților de identitate auto-suverane.

Urmăriți acum un webinar la cerere despre descentralizarea identității în blockchain cu TrustID acum!

Acreditări verificabile

Potrivit W3C, protocolul Verificable Credentials este un pilon fundamental în identitatea auto-suverană. Acreditările fizice utilizate în lumea reală, cum ar fi permisul de conducere sau un card de identitate, abia au reprezentanți digitali. Deci, este rezonabil să ne îndoim de credibilitatea unei acreditări digitale la același nivel cu cardurile fizice emise de guvern. În acest caz, acreditările verificabile oferă o reprezentare pentru declarațiile emitentului făcute cu protecție a confidențialității și într-un mod evident..

Din perspectiva tehnică, acreditările verificabile implică filigranarea digitală a datelor despre reclamații prin combinarea hashului cheii publice în criptografie și tehnici de protecție a confidențialității. Deci, acreditările fizice ar putea fi transformate în siguranță în digitale. Deținătorii de acreditări au opțiuni pentru divulgarea selectivă a informațiilor specifice din acreditări, fără a expune datele de acreditare reale.

În general, aplicațiile blockchain de identitate auto-suverane se bazează pe două niveluri diferite pentru protejarea confidențialității deținătorilor de acreditări. Cele două niveluri includ dezvăluirea selectivă și dovezi de cunoaștere zero. Abordarea divulgării selective permite generarea de dovezi din anumite atribute pentru o acreditare. De exemplu, nu trebuie să vă dezvăluiți adresa în permisul de conducere pentru a dovedi vârsta dvs. Abordarea zero-knowledge proof ajută la demonstrarea unui atribut specific al acreditării fără a dezvălui valoarea acesteia.

Dovada de zero cunoștințe utilizează criptografie pentru a permite unei entități să demonstreze cunoștințele despre anumite informații unei alte entități fără a dezvălui informațiile reale. Prin urmare, acreditările verificabile sunt în primul rând utile în identitatea auto-suverană, permițând oamenilor să dovedească validitatea acreditării lor. În mod interesant, utilizatorii nu trebuie să-și dezvăluie detaliile reale pentru a-și dovedi identitatea cu acreditări verificabile.

1. Identificatori descentralizați

Următoarea fațetă importantă în identitatea auto-suverană se reflectă pe identificatorii descentralizați. Identificatorii descentralizați sau DID-urile sunt un aspect crucial al SSI și ajută la crearea conexiunilor unice, sigure și private peer-to-peer între două entități. În prezent, utilizatorii trebuie să depindă de identificatorii de la intermediari, cum ar fi furnizorii de e-mail, Facebook, operatorii de rețea mobilă sau Google, pentru a se conecta între ei.

Cu toate acestea, implicarea unor terți creează preocupări notabile în privința vieții private. Deși intermediarii pot folosi datele dvs. cu alte metadate pentru a oferi reclame direcționate, practicile de corelare a datelor pot crea consecințe grave. Identificatorii descentralizați sau DID-urile sunt clasificate în DID-uri publice și private. DID-urile private ar putea fi schimbate între două părți pentru crearea unui canal sigur care este inaccesibil pentru alții. DID-urile private permit crearea de DID-uri separate pentru relații diferite pentru a evita corelarea datelor. Aici, ei folosesc blockchain privat pentru a dezvolta soluția.

Pe de altă parte, DID-urile publice (utilizează blockchain-ul public) sunt importante atunci când utilizatorii doresc să fie identificați public, cum ar fi exemplele de birouri guvernamentale care eliberează pașapoarte. Prin urmare, identitățile descentralizate oferă un impuls de încredere pentru sistemele de identitate auto-suverane pentru protejarea confidențialității deținătorilor de acreditări.

Iată un ghid de comparație pentru blockchain public vs privat, care vă va ajuta să faceți diferența între cele două platforme.

2. Blockchain

Acum, ne putem îndrepta către ecuația blockchain-ului de identitate auto-suverană și cum funcționează. Mulți oameni au îngrijorări rezonabile cu privire la rolul blockchain-ului în funcționarea SSI. În domeniul gestionării identității, blockchain-ul ajută fiecare participant din rețea să acceseze o sursă similară de adevăr. Deoarece există o mulțime de avantaje ale tehnologiei blockchain, este perfectă pentru utilizarea în spectrul de identitate digitală.

O sursă similară de adevăr ajută la verificarea validității acreditării și a persoanelor care atestă validitatea datelor din acreditări. Infrastructura blockchain în identitate auto-suverană elimină necesitatea verificării validității datelor reale. Dimpotrivă, blockchain ajută sistemele SSI în verificarea validității atestării și a părții care atestă. Deci, este viitorul blockchain?

Blockchain-urile ajută sistemele SSI în stabilirea încrederii între părțile implicate. Ca urmare, poate asigura autenticitatea atestărilor și a datelor asociate fără a adăuga date personale cu adevărat pe blockchain. Cu ajutorul blockchain-ului, sistemele SSI garantează, de asemenea, că este imposibil să modificați sau să ștergeți orice informații personale. Utilizatorii ar trebui să rețină că sistemele SSI nu implică plasarea vreunei date personale vreodată în registru.

Beneficiile identităților de sine suverane

Claritatea cu privire la fundamentele identității auto-suverane este suficientă pentru a înțelege cum poate revoluționa gestionarea identității. Pe de altă parte, este de asemenea crucial să menționăm beneficiile sistemelor SSI, care le fac unice. Soluțiile SSI pot permite organizațiilor să stocheze cantitatea minimă necesară de date personale ale utilizatorilor necesare pentru operațiunile lor.

Drept urmare, utilizatorii pot găsi niveluri mai scăzute de birocrație și limitări în ceea ce privește gestionarea datelor cu caracter personal. Întreprinderile ar putea afla oportunități mai bune pentru reducerea costurilor de gestionare, sporind în același timp eficacitatea proceselor de identificare. În același timp, sistemele de identitate auto-suverane se concentrează, de asemenea, în mod proeminent pe securitatea și confidențialitatea utilizatorilor ca priorități de top.

Companiile care utilizează tehnologia blockchain se concentrează în prezent pe stocarea datelor personale ale clienților sau angajaților ca una dintre preocupările majore. Cu toate acestea, funcționalitățile blockchain-ului de identitate auto-suverană permit descentralizarea, prevenind astfel orice compromis în datele personale ale clienților și angajaților. Prin urmare, multe companii vor adopta probabil soluții SSI pentru valorificarea acestor beneficii pentru sistemele lor de gestionare a identității.

Cursurile blockchain pentru întreprinderi vă pot oferi o mai bună apreciere a identității digitale și a modului în care blockchain cade în ecosistem. Utilizați selecția noastră largă de cursuri blockchain pentru a afla mai multe despre aceasta.

Exemplu de cazuri de utilizare a identităților de sine suveran

Aspectul final al unui ghid pentru începători privind identitatea auto-suverană atrage în cele din urmă atenția asupra cazurilor sale de utilizare a blockchain-ului de întreprindere. În prezent, soluțiile SSI oferă beneficii pentru diverse industrii prin crearea unor experiențe bancare mai bune, dezvoltarea unui sistem de sănătate cu o eficiență mai bună, reducerea birocrației guvernamentale și sprijinirea furnizării de eficiență în sistemul de distribuție a ajutorului umanitar. Iată câteva exemple de cazuri de utilizare SSI în diferite industrii.

  1. Cunoașteți-vă clientul sau aplicațiile KYC de către Rabobank, o bancă notabilă din Olanda.
  2. Hyperledger Indy, de guvernul British Columbia, Canada, ajută la realizarea aplicațiilor SSI pentru eficientizarea serviciilor și reducerea birocrației.
  3. Managementul identității pacientului și sistemele de asistență medicală interoperabile pot valorifica funcționalitățile SSI.
  4. Identitatea auto-suverană necesită birocrație limitată, cu o viteză mai bună a proceselor în organizații, alături de portabilitatea datelor, permițând astfel blockchain mai ușor GDPR

Concluzie

După cum puteți observa clar, identitatea auto-suverană este încet setată să devină instrumentul de gestionare a identității de ultimă generație. În afară de abordarea capcanelor din sistemele convenționale de gestionare a identității, SSI permite funcționalități mai bune pentru toți utilizatorii. Cu o gamă largă de beneficii și aplicații blockchain de identitate auto-suverane, este important să se facă un pas către adoptarea soluțiilor SSI.

Pe de altă parte, este de asemenea important să reținem implicațiile pe termen lung pe care SSI le-ar avea pentru diferite sectoare. Diferitele cazuri de utilizare a SSI din diferite sectoare arată potențialul lor promițător de a schimba pentru totdeauna jocul de gestionare a identității. Dacă doriți să explorați mai multe detalii despre gestionarea identității blockchain, începeți acum cu cursul Fundamentale Blockchain chiar acum! Mergeți mai departe și aflați mai multe despre identitățile de auto-suveran chiar acum!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me