Acest articol analizează mai profund elementele fundamentale ale jetoanelor nefungibile (NFT) – inclusiv definiția, exemplele și aplicațiile.

Am vorbit despre blockchain, am vorbit despre jetoane și am vorbit despre diferențele dintre jetoane și monede, ceea ce înseamnă că acum este momentul să discutăm o formă puțin avansată și cea mai recentă de jetoane – Non Fungible Token – cunoscută și sub numele de NFT.

Există, de asemenea, un motiv valid pentru care cu toții trebuie să avem o bună înțelegere a jetoanelor nefungibile. Potrivit unor experți, NFT-urile pot modela viitorul blockchain-ului, motiv pentru care primesc tracțiuni de la entuziaști și utilizatori.

Înscrieți-vă Acum: Curs de bază pentru Enterprise Blockchains

Jetoane nefungibile: un mic fundal

Termenul fungibil înseamnă ceva care poate fi înlocuit cu ceva similar. Deci, sub denumirea de jetoane nefungibile, putem înțelege cu ușurință că vorbim despre un tip de jeton care nu poate fi înlocuit cu un alt jeton similar. Este unic și non-interschimbabil.

Dar, este acest lucru suficient pentru a înțelege conceptul din spatele jetoanelor nefungibile? Nu, deci să săpăm puțin mai adânc.

În contextul blockchainului și criptomonedelor, jetoanele sunt un concept cheie. Jetoanele sunt, de asemenea, disponibile în diferite forme și sunt utilizate din mai multe motive. NFT este unul dintre tipurile de jetoane cu caracteristicile și aplicațiile sale unice.

De asemenea, puteți citi ghidul nostru detaliat despre diferite tipuri de jetoane de securitate aici.

În contextul criptomonedelor, fungibilitatea este importantă. De fapt, pentru orice monedă, tradițională sau digitală, fungibilitatea este dorită, deoarece majoritatea monedelor își propun să fie un mijloc de schimb.

De exemplu, puteți schimba un dolar SUA cu orice alt dolar SUA. Nu numai asta, dar îl puteți schimba și cu lira sterlină sau cu rupia pakistaneză. Aceasta este fungibilitate.

Dacă împrumutați un dolar cuiva, nu aveți nevoie de același dolar cu același număr de serie, nu? Aceasta este fungibilitate. Cu toate acestea, dacă împrumutați cuiva o carte de baseball în ediție limitată, aveți nevoie de aceeași carte de baseball în ediție limitată exactă, aceasta este nefungibilitate.

Fungibilitatea este, de asemenea, o caracteristică cheie a tuturor criptomonedelor majore, cum ar fi Bitcoin și Ethereum.

Cu toate acestea, NFT a apărut ca un nou tip de simbol cu ​​setul său unic de caracteristici. Are și câteva aplicații foarte interesante. Deoarece conceptul este nou, mulți oameni nu îl înțeleg, caracteristicile asociate, viitorul său și pentru ce poate fi folosit.

În acest articol, vom analiza definițiile, caracteristicile și aplicațiile în detaliu, așa că continuați să citiți.

Ce sunt jetoanele nefungibile?

NFT este un tip de jeton care nu este interschimbabil și se distinge între ele. Această caracteristică o face diferențiată și dezirabilă în unele cazuri.

După cum sa menționat mai sus, un exemplu din viața reală poate fi o carte de baseball în ediție limitată. Un alt exemplu este un bilet de avion, deoarece nu puteți schimba biletul cu al altuia.

Este un simbol virtual pe care îl creați pentru a dovedi în mod verificabil autenticitatea și proprietatea asupra unui activ, prin criptografie.

De exemplu, dacă aveți o proprietate virtuală, cum ar fi o piesă de artă virtuală, puteți crea un token nefungibil pentru a simboliza opera de artă. NFT-ul pe care îl dețineți acum reflectă faptul că proprietatea operei de artă vă aparține. Nu este interschimbabil, deoarece opera de artă este unică. NFT este stocat pe blockchain ca proprietate a dvs..

Jetonul nefungibil este cel mai bun exemplu al modului în care un jeton poate fi utilizat pentru a crea lipsă, ceea ce duce la crearea de valoare pentru acel jeton. Cel mai bun caz este CryptoKitties, despre care voi discuta în detaliu în următoarele paragrafe. O pisicuță digitală a fost vândută cu până la 120.000 USD pe CryptoKitties, urmând acest principiu.

Puteți defini, de asemenea, jetoanele nefungibile ca – „un tip de jeton care creează lipsă digitală și poate fi verificat fără nicio organizație centralizată care îl autentifică”.

Pentru aceasta, NFT-urile folosesc blockchain, ceea ce le permite acestor jetoane să folosească un mod descentralizat de a păstra articole digitale rare..

NFT-urile oferă o nouă oportunitate investitorilor

În ultimele luni, NFT-urile sunt puternic utilizate în acest scop. Mulți oameni creează artă digitală sau diferite lucruri digitale, adesea nimic mai mult decât o porcărie inutilă și o simbolizează folosind NFT-uri pentru a crea valoare.

Cu toate acestea, există o utilizare mai productivă a NFT-urilor, care devine populară și se așteaptă să devină mainstream în viitorul apropiat. Aceasta este tokenizarea activelor fizice, precum și a activelor virtuale demne, cum ar fi opera de artă reală, memorabilia și transformarea lor în valori mobiliare tokenizate. Acest lucru creează o nouă oportunitate de investiții.

În cuvinte simple, prin simbolizarea activelor corporale, investitorii pot avea mai multă lichiditate.

De asemenea, rețineți, NFT este un fenomen recent, dar cu o mulțime de aplicații. Majoritatea oamenilor sunt încă în proces de a-l înțelege și de a găsi modalități de implementare și utilizare.

Cine a creat NFT?

Primul Jeton Non Fungible a fost creat de Witek Radomski, cofondatorul Enjin Coin, când a scris codul pentru prima monedă în iunie 2017. Cu toate acestea, codul a fost lansat publicului două luni mai târziu în august.

Cazuri de utilizare a jetoanelor nefungibile

Jetoanele nefungibile sunt utilizate astăzi într-o varietate de moduri și puteți găsi mai multe exemple de NFT, cum ar fi –

Jocuri

Una dintre primele utilizări, de fapt, jocul care a introdus conceptul de NFT-uri în lume a fost jocul CryptoKitties care s-a bazat pe blockchain. În jocul care se bazează pe blockchain-ul Ethereum și standardul ERC-721, colectați, cumpărați, reproduceți și vindeți pisicuțe digitale, fiecare pisicuță digitală cu propriile sale caracteristici genetice și caracteristici stocate pe blockchain.

ERC-721 este puțin diferit de simbolul ERC-20, care este protocolul standard din rețeaua Ethereum. În timp ce ERC-20 reprezintă un singur tip de activ, ERC-721 denotă o întreagă clasă de active.

Aceasta a inițiat ideea de jetoane nefungibile. Jocul a devenit atât de popular încât vânzările au crescut peste 12 milioane USD într-un an.

Un alt exemplu popular este Decentraland, care este un joc despre terenuri rare digital. Puteți cumpăra, dezvolta și vinde terenul în Decentraland folosind jetoane nefungibile. Aveți control deplin asupra terenului dvs., puteți construi orice pe el, îl puteți face unic și îi puteți adăuga valoare. Jocul folosește lumea virtuală la 360 de grade, astfel încât să simți că te afli în lumea reală.

Proprietatea asupra activelor din jocurile din jocurile de mai sus, folosind jetoane nefungibile, a creat valoare pentru aceste active. Puteți vinde activele dvs. în joc în ambele jocuri, cu profit, prin vânzarea jetoanelor dvs. nefungibile.

Mai multe alte jocuri au apărut cu același concept, folosind NFT. Jetoanele nefungibile au deschis o poartă de posibilități pentru industria jocurilor, care este deja în plină expansiune când vine vorba de venituri și creștere anuale. Folosind NFT, acum oamenii pot deține, cumpăra și vinde personajele lor de joc.

Obiecte de colecție

Unul dintre cele mai frecvente exemple de NFT-uri este utilizarea acestor jetoane pentru a păstra activele digitale la numele dvs. Am discutat deja exemplul artei digitale mai sus. Puteți crea un NFT pentru orice activ digital pentru a-l face unic și activul dvs. virtual.

În cuvinte simple, NFT oferă proprietate incontestabilă asupra activelor din joc, precum și asupra bunurilor virtuale. Există posibilitatea ca, în viitorul apropiat, să fie utilizat și pentru proprietatea asupra bunurilor tangibile, cum ar fi proprietatea unei case.

De fapt, potrivit unui publicat recent articol despre Forbes, Jetoanele nefungibile din colecțiile fizice joacă un rol în consolidarea valorilor mobiliare garantate cu active.

Licențierea

Un alt exemplu excelent de utilizare eficientă a NFT este utilizarea acestuia pentru acordarea de licențe software. Potrivit experților, crearea de licențe bazate pe NFT poate reduce pirateria și le permite oamenilor să își vândă licența pe o piață deschisă, chiar și pentru profit. În acest fel, utilizatorii pot evita abonamentele anuale, pot utiliza un software împotriva licenței achiziționate și, după utilizare, îl pot vinde altcuiva. Licența, în acest caz, acționează ca un activ pentru utilizatori.

Dezvoltatorii de software pot beneficia, de asemenea, deoarece pot crea contracte inteligente care să permită repartizarea profitului la revânzare sau orice altceva care poate genera și venituri pentru dezvoltatorul original.

Este o situație de câștig-câștig oferită de NFT atât utilizatorilor, cât și dezvoltatorilor. Poate reduce pirateria și poate permite, de asemenea, utilizatorilor să câștige niște bani din achiziția lor.

Exemple și standarde de token nefungibil

În cazul jetoanelor fungibile, cel mai comun standard este ERC-20, care se bazează pe Ethereum.

Cu toate acestea, jetoanele nefungibile folosesc un set diferit de standarde și protocoale, cum ar fi ERC-721, care se bazează pe Ethereum, sau ultimul său upgrade ERC-1155, sau un standard diferit bazat pe platforma blockchain NEO.

Urmează o revizuire mai detaliată a standardelor de jeton nefungibil.

Ce sunt jetoanele ERC-721 nefungibile?

În acest moment, majoritatea NFT-urilor sunt implementate deasupra platformei Ethereum sub formă de jetoane ERC-721. Puteți găsi alte exemple Non Fungible Token cu standarde diferite și pe alte protocoale și blockchain, cum ar fi cele de pe blockchain NEO sau EOS blockchain, dar ERC-721 este în prezent cel mai popular standard NFT. De asemenea, se află printre cele mai bune jetoane nefungibile.

ERC-721 prezintă un set de funcții și atribute standard care îl definesc, sub forma unui contract inteligent. Trebuie să urmați aceste atribute și funcții pentru a deține, tranzacționa și gestiona ERC-721.

Pur și simplu, ERC-721 ne oferă un standard pentru crearea și schimbul de jetoane nefungibile. Fiecare jeton ERC-721 este unic, ceea ce nu este cazul jetoanelor ERC-20.

Există o altă diferență cheie între jetoanele ERC-721 și ERC-20. Jetoanele ERC-20 sunt divizibile, la fel cum puteți împărți 10 USD în două facturi de 5 USD. Cu toate acestea, jetoanele ERC-721 nu sunt divizibile. Poate cineva în mintea sa dreaptă să împartă biletul sau o carte de baseball? Nu, același lucru este cazul cu jetoanele nefungibile.

ERC-721 este în prezent cel mai utilizat standard pentru arta și jocurile digitale blockchain. Până acum a fost folosit de sute de Dapps și au fost create peste un milion de jetoane unice.

ERC-721 vs. ERC-1155

Chiar dacă ERC-721 a fost un succes instantaneu, folosit pentru a crea probabil milioane de NFT-uri, dar avea și unele limitări. De exemplu, a fost scump și, potrivit creatorului Non Fungible Token, Redomski, a fost, de asemenea, ineficient pentru a implementa baze de date mari de articole.

Pentru a depăși aceste neajunsuri, Witek Radomski a decis să-și creeze propriul standard, ERC-1155. Aceasta înseamnă că ERC-1155 este o versiune avansată și mai bună a ERC-721 care oferă o mulțime de noi posibilități de a crea NFTS.

De exemplu, cu noul standard ERC-1155, puteți utiliza acum un număr infinit de articole Non Fungible și Fungible într-un singur contract inteligent implementat. Potrivit lui Witek Radomski, este ușor de gestionat și pentru rețeaua blockchain.

El susține, de asemenea, că acest nou set de standarde este nu numai bun pentru industria de jocuri bazată pe blockchain, ci și o opțiune bună de a crea jetoane pentru toate formele de proprietate, indiferent de digital sau tangibil..

Cum ERC-1155 poate fi o alternativă mai bună la ERC-721 și ERC-20?

ERC-1155 a fost dezvoltat ca răspuns la limitările ERC-721 și ERC-20, ceea ce îl face o alternativă mai bună. De exemplu, problema comună atât cu ERC-721, cât și cu ERC-20 este limitarea implementării unui contract inteligent separat pentru fiecare tip de jeton individual. Acest lucru dă naștere la o cantitate infinită de date repetate atât în ​​jetoanele ERC-20, cât și în ERC-721.

Ce inseamna asta?

Un cod repetat pentru milioane de jetoane de pe mașini din întreaga lume, rezultând în risipa de energie de procesare, electricitate și spațiu de stocare.

Standardul ERC-1155 este soluția la problema de mai sus. În noul standard, puteți stoca cea mai mare parte a codului într-un contract central pentru fiecare variantă de jeton, căruia i se dă un număr de identificare.

Apoi, fiecare nou simbol care necesită același cod îl poate folosi printr-un ID atribuit. Cu acel ID atribuit, puteți utiliza codarea fără a fi nevoie să copiați și să inserați aceleași date.

ERC-1155 vă permite, de asemenea, să efectuați mai multe sarcini complexe într-o singură tranzacție. Acest lucru va reduce congestia pe blockchain-ul Ethereum. De exemplu, în standardul ERC-1155, operațiuni precum aprobarea, transferul, tranzacționarea și topirea iau matrici ca parametri. Acest lucru vă permite să efectuați în jur de 100 până la 200 de funcții într-o singură tranzacție.

ERC-1155 vă permite, de asemenea, să creați atât jetoane fungibile, cât și jetoane nefungibile, lucru care nu a fost posibil cu ERC-20 (doar jetoane fungibile) și ERC-721 (numai jetoane nefungibile).

ERC721 vs ERC1155: Tabel comparativ

 ERC-721ERC-1155
Crearea jetonului Un singur jeton într-un singur contract Jetoane multiple într-un singur contract
Prescripţie Poate crea numai NFT-uri Poate crea atât contracte fungibile, cât și contracte nefungibile
Cost Scump Mai ieftin
Ușurință în utilizare Permite o singură operațiune pentru fiecare tranzacție Permite mai multe operațiuni într-o singură tranzacție
Cerință de depozitare Mai mult Mai puțin
Eficienţă Scăzut Înalt

Lista de jetoane nefungibile

Jeton Non Fungibil pe Stelar

Stelar este un alt protocol descentralizat popular, bazat pe blockchain, care permite utilizatorilor să trimită bani în orice parte a lumii. Platforma se numără printre cele mai accesibile moduri de a trimite bani oricui, în orice monedă și instantaneu.

De curând au început să folosească și NFT-uri. Folosește conturi Stellar pentru a reprezenta fiecare Jeton Non Fungible unic.

Fiecare jeton folosește metadatele unice care îl diferențiază de celălalt jeton și sunt semnate digital de către creatorul contului înainte de a fi stocate pe obiectul IPFS. În schimb, multi-hash-ul IPFS este utilizat ca cheie secretă pentru contul / utilizatorul asociat cu simbolul.

Cu toate acestea, rețineți, spre deosebire de alte forme comune de NFT-uri, jetoanele nefungibile de pe Stellar nu sunt tranzacționabile pe DEX Stellar.

Jeton non-fungibil pentru EOS

Am menționat deja standardele NFT utilizate pe Ethereum, ERC-721 și ERC-1155. Există, de asemenea, un standard utilizat pe NEO.

Cu toate acestea, există un indicativ nefungibil pentru EOS? Da este. Cu câteva luni în urmă, UNICO și EOS Cafe Calgary s-au asociat pentru a crea standardul Funkible Token Standard pentru EOS.

Acest lucru permite dezvoltatorilor să creeze NFT-uri și pe EOS, altele decât Ethereum și blockchain-ul NEO.

Indicativ nefungibil pentru NEO

Există mai multe echipe care lucrează la dezvoltarea și îmbunătățirea standardelor Non Fungible Token pe blockchain-ul NEO, o platformă de contracte inteligente din China.

Într-un interviu recent, CEO-ul NEO, Da Hongfei și-a arătat interesul pentru Non-Fungibilitatea jetoanelor. El a susținut, de asemenea, că lucrează la un standard similar cu ERC-721 și pe blockchain-ul Ethereum și pentru NEO.

Așa a spus Hongfei într-unul dintre interviurile sale din iulie 2018 – „Avem un standard care trebuie aprobat. Acesta va fi fuzionat în filiala noastră principală. Jetoanele nefungibile sunt, de asemenea, o strategie pentru NEO. Când jocurile ajung la blockchain, primești colecții. Aceste colecții pot fi tranzacționate pe blockchain, deci este o potrivire perfectă. “

În martie 2018, fondatorul protocolului Trinity, David Li și-a propus și standardul NEP-10 pentru jetoane nefungibile pe platforma NEO. Acest nou standard este diferit de standardul NEP5, care este utilizat pentru crearea de jetoane fungibile pe NEO.

Aflați mai multe despre standardul NEP5 aici.

Viitorul jetonului nefungibil

Pe măsură ce utilizările mai practice ale tehnologiei blockchain apar și blockchain primesc fluxul principal, vă puteți aștepta ca mai mulți oameni să-și simbolizeze activele digitale, precum și activele tangibile pe blockchain. Pentru aceasta, au nevoie de NFT-uri.

Am discutat deja posibilele sale aplicații în industria jocurilor, licențierea software-ului și păstrarea colecțiilor. În mod similar, NFT-urile pot fi utilizate pentru a certifica identificarea și chiar proprietatea.

O altă posibilitate este utilizarea sa în industria financiară pentru a tokeniza activele tradiționale precum metale prețioase, acțiuni sau obligațiuni. Depinde de viitoarea migrare a acestor active de mare valoare către blockchain în viitor.

NFT-urile pot deveni, de asemenea, o modalitate imuabilă și sigură de a păstra acreditările academice, certificatele de naștere, identitățile și garanțiile.

Cuvinte finale

Jetoanele nefungibile sunt, fără îndoială, un nou copil în bloc pe care trebuie să vă țineți ochii. Aplicațiile acestui nou tip de token sunt încă în curs de desfășurare, dar devine deja populară mai ales datorită utilizării sale în jocuri, în special pentru generarea de bani în activele din joc, cum ar fi CryptoKitties..

Asigurați-vă că începeți să verificați și acest tip de blockchain. Pentru mai multe detalii, puteți începe cu cursul nostru gratuit blockchain pentru a începe!

* Declinare de responsabilitate: articolul nu trebuie considerat ca și nu este destinat să ofere niciun sfat de investiții. Revendicările formulate în acest articol nu constituie sfaturi de investiții și nu ar trebui luate ca atare. Fă-ți propriile cercetări!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me