Indiferent dacă sunteți un investitor inițial de oferire de monede (ICO) sau un antreprenor blockchain-crypto, trebuie să înțelegeți jetonul de securitate față de diferențele de jetoane de utilitate. Dacă investiți fără să vă dați seama de diferențe, atunci fondurile dvs. ar putea fi blocate pentru o lungă perioadă de timp. Dacă, ca antreprenor, îți lansezi ICO fără să înțelegi diferențele, ai putea să te confrunți cu probleme de reglementare. Voi explica aici diferențele dintre jetonul de securitate și jetonul de utilitate, totuși, să înțelegem mai întâi contextul.

Lipsa reglementărilor ICO reprezintă provocări pentru investitori și întreprinderi noi:

Am explicat anterior natura nereglementată a ICO-urilor în acest articol „Ce este un ICO: o introducere în oferta inițială de monede”. În timp ce ICO-urile au democratizat investițiile și au permis start-up-urilor să strângă bani rapid fără cerințe de reglementare îndelungate, ele prezintă și riscuri: De exemplu:

 1. În SUA, numai persoanele cu o valoare netă semilichidă de peste 1 milion de dolari SUA pot deveni investitori acreditați. Cealaltă opțiune este dacă au avut un venit anual de 200.000 USD de cel puțin 2 ani. Pragul este de 300.000 USD pentru familii. Are anumite implicații, de exemplu:
  • Deși acest lucru exclude pe mulți oameni din piața investițiilor, acesta protejează și investitorii mici de căile de investiții cu risc ridicat. Micii investitori pot investi în continuare în fonduri mutuale sau piețe secundare, care prezintă un risc mai mic.
  • Cu toate acestea, ICO-urile au deschis lumea investițiilor către micii investitori și acum sunt expuse chiar și schemelor piramidale care au lansat ICO-uri! Schemele piramidale recrutează noi membri promițându-le plata dacă înscriu alții. Nu există produse sau servicii. Schemele se prăbușesc rapid și micii investitori își pierd banii. Aceste scheme sunt ilegale în multe țări. Citiți mai multe despre asta în acest articol Wikipedia “Schema piramidala”.
  • ICO-urile au devenit populare foarte repede, așa cum am explicat în introducerea mea la articolul ICO. Autoritățile de reglementare nu au pus încă brațele în jurul ICO-urilor, în timp ce start-up-urile blockchain-crypto au continuat cu oferte îndoielnice din punct de vedere juridic. Acum, atunci când autoritățile de reglementare examinează ICO-urile, viitorul multor proiecte blockchain-crypto este incert.

  Zona gri a jetonului de securitate față de jetonul de utilitate este un astfel de exemplu evident de riscuri pe care le prezintă ICO-urile nereglementate. Pentru a înțelege mai bine riscul, trebuie mai întâi să facem diferența între monedele criptomonede și jetoanele.

  Diferențele dintre criptomonede și jetoane au o influență directă asupra ICO-urilor nereglementate:

  Criptomonedele pot fi monede și pot fi jetoane. O criptomonedă precum Bitcoin are un caz principal de utilizare a facilitării tranzacțiilor de plată într-o rețea descentralizată. Bitcoin are, de asemenea, propriul său blockchain. Bitcoin este o monedă și nu un simbol. Pentru a afla mai multe despre Bitcoin, citiți acest articol „Blockchain vs Bitcoin: Sunt diferiți?”.

  Ether rulează pe propriul său blockchain, adică rețeaua Ethereum. Deși Ethereum are alte cazuri de utilizare importante, plata este într-adevăr un caz de utilizare cheie al Ether. Eterul este, de asemenea, o monedă. În mod similar, Ripple este și o monedă. Dacă cazul de utilizare principal sau important al unei criptomonede este plata și rulează pe propriul său blockchain, aceasta este o monedă.

  Pe de altă parte, dacă cazul de utilizare principal este altceva decât plata și criptomoneda rulează pe un alt blockchain, este un simbol. Luați exemplul proiectului Golem, care rulează pe rețeaua Ethereum. În timp ce trebuie să utilizați criptomoneda GNT a Golems în DApp-ul lor, platforma de bază are criptomoneda sa nativă, adică Ether. Prin urmare, GNT este un simbol criptografic, nu o monedă.

  ICO-urile vând jetoane și riscul ICO-urilor nereglementate se concentrează în jurul jetoanelor. Acesta este un context important de înțeles înainte de a putea aprecia diferențele de jeton de securitate față de jetoanele de utilitate. Monedele nu sunt valori mobiliare, dar pot fi și jetoanele.

  Ce sunt valorile mobiliare în investiții?

  Valorile mobiliare în investiții sunt active financiare tranzacționabile precum acțiuni și instrumente cu venit fix. Investitorii le cumpără cu o așteptare de profit viitor, în timp ce obțin și o participație la companie.

  Acestea sunt puternic reglementate, de ex. Comisia pentru valori mobiliare (SEC) le reglementează. SEC utilizează „testul Howey” pentru a stabili dacă un contract de investiții este o garanție. Un instrument de valori mobiliare trebuie să îndeplinească următoarele două condiții:

  1. O cumpără, așteptând un profit viitor;
  2. O entitate este responsabilă de aceasta și nu este guvernată de un model democratic de guvernare a rețelei.

  Citiți mai multe despre „Testul Howey” din Acest articol „Ce este testul Howey?”.

  SEC supune un instrument de valori mobiliare multor cerințe de reglementare, de exemplu:

  • Orice persoană sau organizație care se ocupă de valori mobiliare trebuie să se înregistreze la SEC, iar nerespectarea acestui lucru poate duce la procese, amenzi sau închisoare;
  • Organizația trebuie să respecte cerințele de raportare și divulgare impuse de SEC;
  • Emitentul valorilor mobiliare trebuie să respecte cerințele „know-your-customer” (KYC) și „anti-spălare a banilor” (AML);
  • SEC va supraveghea toate tranzacțiile cu valori mobiliare, iar organizațiile sunt responsabile de prevenirea practicilor necorespunzătoare, cum ar fi „tranzacții privilegiate”;
  • Există restricții privind tranzacțiile cu valori mobiliare, ceea ce limitează lichiditatea.

  Jeton de securitate vs jeton de utilitate: realitatea ICO-urilor

  Start-urile blockchain-crypto vând token-uri cripto în ICO-uri pe care le emit, adică sunt responsabile, și nu orice guvernare democratică a rețelei. Toate jetoanele ICO îndeplinesc a doua condiție a testului Howey.

  Majoritatea ICO-urilor vând, de asemenea, jetoane cu o promisiune de profit viitor, de fapt, aceasta este adesea o caracteristică importantă a marketingului lor online. Aceasta îndeplinește prima condiție a testului Howey, care face aceste jetoane de securitate.

  Jetoanele utilitare sunt cele cu un utilitar specific, adică oferă proprietarului acces la produsul sau serviciul companiei. Siacoin este un bun exemplu de jeton utilitar, deoarece deținătorul jetonului are acces la Sia Network, adică rețeaua lor de stocare cloud descentralizată. Deși Siacoin ar putea aprecia, profitul viitor nu este scopul principal al acestui simbol.

  ICO-urile care și-au vândut jetoanele cu promisiunea profitului viitor au tranzacționat cu titluri de valoare, dar nu au oferit nicio miză companiei lor. Nu s-au înregistrat la organisme de reglementare precum SEC și nu au îndeplinit cerințele de raportare și divulgare. Aceste start-up-uri și-au deghizat jetoanele ca jetoane utilitare. Acestea oferă lichidități prin schimburi criptografice, ceea ce reprezintă o altă încălcare a reglementării valorilor mobiliare!

  Mai este! Multe ICO-uri au vândut chiar și jetoane utilitare autentice, comercializându-le agresiv, cu o promisiune de profit viitor. Agențiile de reglementare lucrează pe premisa „substanței peste formă” și vor trata chiar și aceste jetoane utilitare autentice drept titluri de valoare!

  Regulatorii limitează ICO-urile neconforme:

  Autoritățile de reglementare au observat aceste nereguli și acționează asupra lor, de exemplu:

  • În SUA, SEC a trimis deja citații la 80 de start-up-uri blockchain-crypto pentru presupuse încălcări ale reglementărilor privind valorile mobiliare.
  • Au pus la cunoștință ICO-urile neconforme, cum ar fi Tezos și Centra.
  • Mai important, SEC examinează și proiectele existente. De ex. au adresat mai multe întrebări ICONOMI. Compania trebuie să își clarifice poziția față de autoritatea de reglementare.

  Investitorii care au cumpărat aceste jetoane ar putea găsi fondul blocat pentru o perioadă semnificativă de timp în timp ce litigiile continuă. Start-up-urile implicate au dobândit deja o reputație negativă și este posibil să le fie greu să revină în spațiul blockchain-crypto.

  ICO conform SEC este posibil și este cel mai bun mod de urmat:

  Start-up-urile blockchain pot lansa ICO-uri conforme și nu se pot baza pe scurtarea declarării jetoanelor de securitate drept utilitare! Următoarele start-up-uri au luat măsuri pentru lansarea ICO-urilor care respectă reglementările:

  • tZero: este o platformă blockchain pentru piețele de capital;
  • Polymath: tokenizează valorile mobiliare folosind rețeaua lor blockchain;
  • Corl: un start-up blockchain care facilitează finanțarea întreprinderilor mici și a start-up-urilor.

  Indiferent dacă sunteți investitor sau antreprenor, trebuie să înțelegeți diferența dintre jetonul de securitate și jetonul de utilitate. Acest lucru vă va ajuta în dezvoltarea ecosistemului blockchain-crypto ICO în mod durabil. Raportarea jetonului de valori mobiliare ca jeton de utilitate nu este o practică comercială bună și cu siguranță nu este durabilă. Costul pe termen scurt al înregistrării, KYC, AML, raportare și divulgare este mult preferabil pentru creșterea pe termen lung a ecosistemului blockchain-crypto ICO.

  În timp ce ICO-urile au democratizat investițiile, adevărul este că investitorii instituționali nu vor intra într-un domeniu în care raportarea greșită a instrumentelor de investiții este comună. Citiți mai multe despre acest risc în articolul „ICO vs IPO: Care este diferența reală?”. Ecosistemul cripto ar trebui să se autoreglementeze proactiv, în timp ce autoritățile de reglementare vin cu cadrul de reglementare pentru acest sector incitant și promițător. Să învățăm împreună tehnologia și reglementările pentru a crește spațiul blockchain-crypto în mod durabil!

  Citiți mai multe despre asta în acest sens articol „Jetoane utilitare vs. Ghid de comparare a jetoanelor de securitate”.

  * Declinare de responsabilitate: articolul nu trebuie considerat ca și nu este destinat să ofere niciun sfat de investiții. Revendicările formulate în acest articol nu constituie sfaturi de investiții și nu ar trebui luate ca atare. Fă-ți propriile cercetări!

  Mike Owergreen Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me