Ecosistemul blockchain a venit din dorința de a construi o infrastructură digitală transparentă și mai bună, care să includă pe oricine, oriunde. Sistemul nostru financiar este mult în urmă în această scenă și are nevoie de o schimbare. Pentru ca acest lucru să se întâmple, tehnologia financiară descentralizată aduce noi capacități cu accesibilitate globală fără încredere, timp de decontare mai rapid, control granular al activelor și așa mai departe.

Înainte de finanțarea descentralizată, infrastructura noastră financiară era puternic centralizată. Mai mult, autoritățile centrale precum BoE sau Fed emit moneda și controlează oferta și cererea. Deoarece suntem utilizatori financiari, oferim, de asemenea, organizațiilor financiare control asupra activelor noastre, în speranța de a obține mai mult în schimb.

Cu toate acestea, această infrastructură este extrem de defectuoasă acolo unde autoritatea centralizată manipulează sistemul după bunul plac, împreună cu o cantitate masivă de erori umane comise în fiecare zi. Chiar și pentru sistemele bancare online, activele noastre nu sunt sigure, deoarece utilizează rețele vechi care nu se potrivesc cu infractorii cibernetici de astăzi.

După cum puteți vedea, chiar dacă sunt activele noastre, avem tendința de a avea un control zero asupra acestuia. Dar acum este timpul să scăpați de acest sistem defect și să îmbrățișați puterea tehnologiei descentralizate.

Astfel, voi discuta despre acest aspect al tehnologiilor financiare descentralizate în acest ghid și, sperăm, veți înțelege de ce este atât de important pentru economie.

Asadar, hai sa incepem!

Inscrie-te acum: Introducere în cursul DeFi (finanțe descentralizate)

Ce este tehnologia financiară descentralizată (DeFi)?

Finanțarea descentralizată este noul tip de sistem monetar descentralizat care folosește blockchain-uri publice precum Ethereum ca tehnologie de bază. De obicei, componentele finanțării descentralizate includ active digitale, protocoale, contracte inteligente și dApp-uri.

Deși majoritatea dintre noi consideră Bitcoin sau Ethereum ca fiind doar criptomonede, foarte puțini știu de fapt că aceste criptomonede au un sistem vast care permite utilizatorilor să se ocupe de activități financiare fără nicio autoritate centrală.

De fapt, finanțarea descentralizată a început să folosească Ethereum chiar de la început pentru a ajuta la dezvoltarea acestui ecosistem enorm.

Acum că tehnologia de finanțare descentralizată este principală, multe companii sau persoane fizice sunt interesate de ceea ce poate face acest nou sistem.

În realitate, scopul principal al introducerii acestui nou sistem este destul de simplu. În primul rând, obiectivul este să ofere servicii financiare 1,7 miliarde de oameni care nu au acces la acesta. În al doilea rând, utilizarea sistemului deschis face mai ușor să scăpați de eșecuri și erori și să introduceți o rețea peer-to-peer mai transparentă.

De asemenea, întrucât tehnologia DeFi nu este permisă, oricine poate accesa rețeaua atunci când dorește.

Dar, deocamdată, să vedem cum funcționează DeFi față de sistemele tradiționale.

Citește și: Ce este finanțarea descentralizată (DeFi)?

Descentralizat vs. Finanțe tradiționale: în ce fel sunt diferite?

Din punct de vedere tehnic, finanțarea descentralizată este o versiune avansată a structurii tipice a finanțelor. Urmează aceleași protocoale sau primirea și acordarea de bani. Cu toate acestea, există unele diferențe fundamentale la locul de muncă.

Mai mult decât atât, toate companiile de tehnologie financiară descentralizată tind să-și adauge propriile contacte în soluțiile lor financiare. Așadar, să vedem care sunt noile funcții.

 • Nu este nevoie de oameni:

Prima caracteristică a acestei tehnologii este că nu are nevoie de angajați sau instituții pentru a opera. În principal, totul rulează pe cod scris pentru acel mediu. Puteți adăuga oricând propriile reguli contractelor inteligente, dar secvența generală de lucru este aceeași.

 • Transparența codului:

Principala diferență este utilizarea codului și cât de transparent este procesul. În aplicațiile bancare tradiționale, nu veți vedea nicio transparență pentru coduri. Cu toate acestea, în DeFi, sunteți liber să auditați și să verificați codurile. Deci, utilizatorii vor ști întotdeauna cu ce lucrează și cum funcționează contractele.

 • Apariția dApp-urilor:

Ecosistemul descentralizat al tehnologiei financiare este plin de dApp-uri pentru finanțare. Mai mult, toate aplicațiile sunt concepute pentru a fi accesibile la nivel global de la bun început! Deci, nu va conta care este locația dvs. geografică; puteți accesa aceste rețele DeFi în orice moment de oriunde.

 • Accesibil tuturor:

Nu există restricții cu privire la cine poate dezvolta aceste aplicații sau cine își poate crea conturile în acestea. Deci, spre deosebire de modul în care funcționează sistemul nostru financiar, nu există instrucțiuni sau autorități specifice care să restricționeze drepturile dvs. de a avea facilități financiare. Prin urmare, puteți pur și simplu să aveți un portofel criptografic și să utilizați contracte inteligente sau alte caracteristici pentru a obține beneficiile din activele dvs..

 • Algoritmi open-source:

Puteți amesteca diferite aplicații de finanțare descentralizate și puteți veni cu una nouă în acest proces. Majoritatea algoritmilor lor sunt open-source și gratuite pentru oameni. Mai mult, puteți construi chiar și o platformă care poate accesa mai multe aplicații dintr-un singur punct. Acesta este ceva ce nu veți obține din sistemul financiar tradițional.

Citeste mai mult:DeFi vs CeFi – Înțelegerea diferențelor

infografie descentralizată cu tehnologie financiară

Care sunt beneficiile finanțelor descentralizate?

Companiile de tehnologie financiară descentralizată utilizează principiile blockchain-ului public pentru a crește transparența și securitatea financiară generală. Mai mult decât atât, folosind acest lucru, pot debloca o cantitate vastă de oportunități împreună cu lichiditatea și pot veni cu un sistem financiar standardizat.

Oricum, există multe beneficii ale acestei tehnologii. Să vedem ce sunt acestea –

 • Nu poate fi manipulat

La fel ca și tehnologia blockchain, aceste aplicații sunt, de asemenea, imuabile. În realitate, nu puteți modifica sau șterge datele odată ce acestea sunt stocate. Deci, fiecare element este auditat corect pentru a asigura securitatea.

Arhitectură foarte programabilă

Puteți personaliza contractele inteligente după cum doriți. Prin urmare, vă oferă flexibilitatea de a dezvolta un nou activ financiar sau instrument nou.

 • Proiectare interoperabilă

În realitate, majoritatea tehnologiei financiare descentralizate utilizează protocoalele și standardele Ethereum. Astfel, este mai ușor să le faceți interoperabile, deoarece tind să aibă o arhitectură similară. Mai mult decât atât, dezvoltatorii pot acum să creeze noi funcții pe lângă orice aplicație DeFi existentă. Deci, acest lucru asigură și interoperabilitatea acestui tip de tehnologie.

 • Rețea complet transparentă

Deoarece tehnologia DeFi utilizează blockchain-ul public pentru tehnologie, va urma fiecare caracteristică a acestui tip de blockchain. De exemplu, în blockchain-urile publice, toți utilizatorii verifică tranzacțiile și totul le este transmis. Prin urmare, nivelul de transparență aici este masiv și, în majoritatea cazurilor, nu există o opțiune de a face aceste tranzacții private. De asemenea, codul lor sursă este deschis pentru ca oricine să îl poată utiliza, vizualiza și audita.

Există diferite tipuri de tehnologie blockchain, în care fiecare tip oferă un tip diferit de caracteristici. Consultați diferitele tipuri de tehnologie blockchain pentru a afla despre diferențele și asemănările lor.

 • Acces fără permisiune

De obicei, finanțele tradiționale nu oferă acces fără permisiuni. Prin urmare, multe persoane din întreaga lume încă nu au acces la drepturile lor financiare. Dar în DeFi, aceștia pot obține acces fără restricții. Deci, nu va conta unde sunt sau locația lor; pot folosi facilitățile care vin cu acest nou ecosistem.

 • Abilitarea utilizatorilor

Toate aplicațiile DeFi împuternicesc utilizatorii, mai degrabă decât organizațiile. Prin utilizarea portofelelor criptografice, puteți interacționa cu rețeaua și puteți prelua controlul asupra activelor dvs. Deci, veți avea custodia exclusivă a datelor și activelor dvs. personale.

Cazuri de utilizare a tehnologiei financiare descentralizate

 • Gestionarea activelor

Multe companii de tehnologie financiară descentralizată au dezvoltat aplicații pentru gestionarea activelor. Practic, folosind aceste aplicații, puteți cumpăra, vinde, transfera, miza și câștiga dobânzi asupra activelor dvs. digitale.

După cum știți, aici veți deține datele și nimeni altcineva. Deci, aceste aplicații sunt necesare pentru a vă ajuta să vă gestionați toate activele digitale fără probleme. De exemplu, Gnosis Safe, MetaMask și Argent sunt aplicații care vă pot ajuta să gestionați active.

 • Mecanisme de cunoaștere a tranzacției (KYT)

De obicei, în finanțele tradiționale, orientările Know-Your-Customer sunt extrem de necesare pentru combaterea finanțării terorismului (CFT) și a sistemelor de combatere a spălării banilor (AML). Fără aceste scheme, oprirea terorismului sau a activităților frauduloase nu este posibilă.

Cu toate acestea, finanțarea descentralizată o duce la un nivel diferit. Aici veți obține mecanisme de cunoaștere a tranzacției (KYT). În realitate, se va concentra mai degrabă pe comportamentele utilizatorilor participanți decât pe identitatea lor.

 • Organizații Autonome Descentralizate

Un alt caz de utilizare popular al DeFi este DAO-urile. Fără DeFi, conceptul DAO nu ar fi niciodată posibil. În realitate, organizația autonomă descentralizată respectă protocoalele blockchain și elimină necesitatea unei autorități centralizate.

Este un concept unic al structurii organizaționale și a devenit rapid popular. Deși au existat unele urcări și coborâșuri de-a lungul drumului, este totuși unul dintre cazurile principale de utilizare a protocoalelor DeFi.

 • Analiza datelor și gestionarea riscurilor

Puteți utiliza funcțiile din finanțele descentralizate pentru a analiza date și a lua decizii în legătură cu noi oportunități. Mai mult, le puteți utiliza și pentru evaluarea și reducerea riscurilor. De obicei, DeFi oferă o transparență ridicată în ceea ce privește activitatea și datele din rețea.

Puteți utiliza această caracteristică pentru a analiza datele și a prezice orice activități riscante din rețea. Defi Pulse sau Codefi Data sunt unele dintre aplicațiile populare realizate exclusiv pentru acest caz de utilizare.

 • Derivate tokenizate

Folosind contractele inteligente de finanțare descentralizată, puteți dezvolta instrumente derivate tokenizate. Mai mult, instrumentele derivate își vor obține valoarea dintr-un activ subiacent. Evident, va trebui, de asemenea, să fiți de acord asupra unor termeni cu cealaltă parte înainte de a semnala aceste instrumente derivate.

În plus, cea mai bună parte este că puteți crea orice activ din lumea reală ca instrumente derivate. De exemplu, obligațiunile, banii fiduciari și chiar mărfurile pot deveni instrumente derivate.

 • Dezvoltarea infrastructurii

Există o mulțime de aplicații care oferă instrumentele de care aveți nevoie pentru dezvoltarea infrastructurii. Acesta este un alt caz de utilizare popular al acestei tehnologii. Mai mult, puteți utiliza aceste instrumente pentru a dezvolta, integra și compila algoritmii dvs. pentru a vă crea propriile soluții blockchain.

De exemplu, un costum de trufă constă din cadre, un mediu de testare, biblioteci de primă linie și așa mai departe. Deci, orice dezvoltator poate folosi acest instrument pentru a-și dezvolta propriul proiect blockchain.

Există atât de multe instrumente blockchain care vă pot ajuta să vă dezvoltați proiectele blockchain mult mai repede. Consultați instrumentele de top blockchain pe care dezvoltatorii le plac să afle mai multe despre acestea.

 • Schimb descentralizat

Un alt caz minunat de utilizare a tehnologiei financiare descentralizate este schimbul descentralizat. Schimburile descentralizate pot face tranzacționarea criptomonedelor mult mai ușoară, deoarece nu are nicio autoritate centrală.

Prin urmare, nu există manipularea activelor sau pierderea controlului asupra activelor dvs. Folosind acest lucru, puteți tranzacționa active direct cu un alt partener și puteți prelua controlul asupra propriilor active.

De asemenea, ajută la menținerea lichidității simbolice în comparație cu bursele tradiționale.

 • Jocuri

Achiziția în aplicație este unul dintre aspectele majore ale industriei jocurilor. Acum, cu noua tehnologie, această industrie poate începe să utilizeze monede financiare descentralizate ca alternativă la banii fiduciari.

Mai mult decât atât, aceste companii de jocuri pot introduce, de asemenea, modele inovatoare de stimulente și politici de recompensare în care utilizatorii vor fi recompensați cu monede DeFi. Acest lucru poate ataca rapid mai mulți utilizatori și poate asigura venituri sporite pentru acest sector.

 • Identitate digitală

Puteți asocia sisteme de identitate bazate pe blockchain cu protocoale de finanțare descentralizate pentru a crea o identitate auto-suverană. Acesta este un nou tip de identitate digitală în care veți fi responsabil pentru propria dvs. identificare și date. Mai mult, DeFi vă poate oferi acces deschis la aceste platforme și vă poate face identități portabile pe care le puteți utiliza oriunde și oricând.

În realitate, este unul dintre cazurile de utilizare importante ale acestei tehnologii și poate chiar modul în care ne ocupăm cu identitățile digitale în acest moment.

 • Asigurare

Asigurările sunt o altă industrie majoră pentru integrarea cazurilor de utilizare a tehnologiei financiare descentralizate. DeFi poate oferi industriilor de asigurări zero documente, daune de asigurare automate și audituri. Ca să nu mai vorbim, poate asigura un proces sigur și transparent al cererilor de asigurare.

Aici, soluții precum Nexus Mutual, Opyn și VouchForMe pot oferi riscuri de asigurare de partajare și pot oferi valori mobiliare eliberate polițelor de asigurare.

Citește și:50+ proiecte DeFi de top în 2020

 • Protocolul de împrumut și împrumut

DeFi introduce un nou tip de protocol de împrumut și împrumut care vă poate ajuta să împrumutați sau să împrumutați direct cu un alt partener fără a avea nevoie de intermediari. Mai mult decât atât, ratele dobânzii pentru creditori sunt, de asemenea, excelente și există opțiuni gestionabile și pentru împrumutați.

Compusul este unul dintre instrumentele de împrumut și împrumut care oferă dobânzi autonome în împrumuturi.

 • Tranzacționarea marjelor

De obicei, comercianții de marjă trebuie să împrumute bani de la brokeri, dar în DeFi, tranzacționarea în marjă poate lua o nouă întorsătură. În realitate, acestea sunt alimentate în principal de protocoale de împrumut non-custodiale. Deci, nu va trebui să împrumutați bani de la un broker pentru tranzacționare.

Mai mult, contractele inteligente pot automatiza și activitățile de brokeraj, schimbând modul în care funcționează tranzacționarea tradițională.

 • Piața online

Piațele online înfloresc din cauza finanțării descentralizate. În prezent, există mai multe platforme online care își oferă serviciile la nivel global, vânzând produse către servicii. Totul este peer-to-peer aici și puteți achiziționa direct un produs de la mărci sau de la vânzători individuali.

 • Plăți

Tehnologia financiară descentralizată este potrivită pentru sistemele de plată globale. Este unul dintre cazurile de utilizări fundamentale ale DeFi. Folosind aplicații în acest spațiu, puteți trimite și primi bani direct oriunde în întreaga lume. Nu veți avea nevoie de intermediari sau de nimic. Astfel, devine un nou pionier pentru populația nebancată și subbancată.

Citeste mai mult:Ethereum Smart Contracts Ultimate Guide

 • Piețe de predicție

Piețele de predicție pot folosi puterea DeFi pentru a prezice evenimente viitoare. În realitate, aceste aplicații pot stoca o mulțime de informații, iar piețele de predicție le pot analiza și le permit utilizatorilor să schimbe valoare la un eveniment viitor.

Soluții precum Augur vă pot oferi predicții privind jocurile sportive, evenimentele economice, rezultatele alegerilor etc..

 • Economii

Soluțiile de tehnologie financiară descentralizată vă pot ajuta să economisiți destul de repede decât sistemele bancare tradiționale. În realitate, conturile tradiționale oferă interese, dar numai într-o anumită măsură. Comparativ cu aceasta, DeFi pare să ofere politici de interes deosebit, care pot crește rapid economia. Aplicațiile precum Dharma, PoolTogether oferă opțiuni de economisire fără pierderi pentru a le putea încerca.

 • Stablecoins

Monedele stabile sunt unul dintre tipurile de monede financiare descentralizate în care sunt susținute de un activ stabil. În principal, acestea sunt susținute de bani fiduciari, argint, aur și chiar și alte criptomonede stabile. Astfel, puteți utiliza acest tip de monedă pentru a reduce natura volatilă a ecosistemului criptografic și pentru a asigura o soluție de plată mai viabilă.

Doriți să aflați mai multe despre stablecoins? Consultați ghidul nostru cuprinzător privind monedele stabile pentru a afla mai multe despre această monedă descentralizată.

 • Activele sintetice

Activele sintetice sunt mai mult sau mai puțin asemănătoare stablecoinelor. Dar, în acest caz, acest tip de activ este o combinație a unui alt activ pentru ao face mai stabil. Mai mult, puteți combina aurul, banii fiduciari pentru a crea un activ sintetic, astfel încât orice creștere sau scădere a prețului să se echilibreze cu alte active.

 • Tokenizarea

Soluțiile de tehnologie financiară descentralizată vin cu tokenizarea. Astfel, jetoanele sunt o formă de activ digital care deține valoare într-o rețea blockchain. Puteți utiliza jetoane pentru ca o rețea să funcționeze sau chiar să le utilizați pentru tranzacționarea reciprocă. În realitate, este o nouă formă de activ digital.

 • Comercial

Tranzacționarea în acest spațiu poate varia într-o varietate de activități, cum ar fi tranzacționarea în marjă, tranzacționarea instrumentelor derivate, tranzacționarea criptografică, swap-uri de token etc. Oricum, tranzacțiile criptografice pot folosi schimburi descentralizate pentru a obține reduceri mai mici, tranzacții mai rapide, securitate ridicată și proprietate a activelor.

Inscrie-te acum: Curs certificat Enterprise Blockchain Professional (CEBP)

Care sunt provocările DeFi?

 • Performanta scazuta

DeFi folosește tehnologia blockchain, iar acestea sunt mai lente în comparație cu sistemele centralizate. Deci, atunci când utilizați blockchain pentru acesta, obțineți o ieșire mai lentă.

Există o modalitate de a crește performanța, dar pentru asta trebuie să alegeți blockchain-uri private. Deci, dezvoltatorii trebuie să țină cont de această problemă și să facă modificări pentru a o aborda.

 • Eroare de utilizator ridicată

În rețeaua DeFi, sunteți responsabil pentru propriile date și tranzacții. Deci, nu vor exista intermediari care să-și asume responsabilitatea pentru dvs. Astfel, vine cu rezultate atât pozitive, cât și negative.

De exemplu, dacă un utilizator face o eroare în tranzacții, nu există nicio modalitate de a o șterge sau de a o inversa. Dar este greu să te asiguri că fiecare utilizator este suficient de atent pentru ca rețeaua să funcționeze corect. Deci, DeFi mai are încă un drum lung de parcurs.

 • Experiență proastă a utilizatorului

În prezent, utilizatorii trebuie să depună eforturi suplimentare în utilizarea aplicațiilor de finanțare descentralizate. În realitate, tehnologia în sine este destul de nouă și multora le este greu să înțeleagă cum funcționează.

Astfel, dacă într-adevăr vrea să devină un element vital al economiei globale, atunci trebuie să ofere beneficii suplimentare pentru a atrage mai mulți utilizatori.

 • Ecosistem împrăștiat

Există prea multe suite de aplicații pentru o singură sarcină în ecosistemul DeFi. Prin urmare, găsirea celui mai bun care corespunde nevoilor dvs. este o sarcină descurajantă. Oricum, așteptarea utilizatorilor de a găsi cele mai bune alegeri pe cont propriu nu este, de asemenea, logică.

Deci, dezvoltatorii trebuie să se gândească la o strategie care poate îndruma direct toți utilizatorii către aplicațiile de care au nevoie și să nu impună prea multe opțiuni pe ei.

 • Bug-uri cu contracte inteligente

Ecosistemul DeFi se bazează acum pe cantitate mai degrabă decât pe calitate. În multe cazuri, dezvoltatorii lansează aplicații financiare descentralizate fără a verifica sau testa corect codurile defecte în cadrul algoritmilor.

Drept urmare, multe contracte inteligente vin cu bug-uri care dăunează experiențelor utilizatorilor. Acestea sunt, de asemenea, susceptibile la atacuri cibernetice. Deci, mulți utilizatori își pot pierde securitatea contractelor.

 • Scalabilitate redusă

Scalabilitatea este o problemă masivă când vine vorba de DeFi. În realitate, blockchain-urile publice nu sunt suficient de scalabile pentru a-și oferi serviciile economiei globale. Atunci când sunt prea mulți participanți la rețea, performanța generală devine slabă și greoaie.

Cu toate acestea, dacă dorește să debuteze ca alternativă la sistemul nostru bancar tradițional, trebuie să fie scalabil.

 • Manipulări Oracle

DeFi este încă dependent de oracole pentru a prelua informații din afara rețelei. Dar aceste oracole sunt puternic centralizate și, prin urmare, destul de vulnerabile la atacuri.

Deci, după cum puteți vedea, oracolele sunt defecte masive de securitate ale aplicațiilor care le folosesc. Dacă tehnologia financiară descentralizată dorește să ofere 100% securitate, trebuie să nu mai folosească oracole centralizate pentru a obține informații.

 • Natura volatilă

Finanțarea descentralizată utilizează active digitale sau active criptografice, care sunt extrem de volatile. Deși pot folosi stablecoinele pentru a-l face backup, controlul complet al valorii lor nu este posibil din acest moment. Deci, întreaga rețea de aplicații care se ocupă de aceste active devine un ecosistem volatil, ceea ce reprezintă un mare impediment pentru creșterea economică.

 • Probleme de stocare

Blockchain nu oferă o unitate de stocare mare. Cu toate acestea, pentru o aplicație de finanțare, trebuie să ofere spațiu de stocare nelimitat, deoarece milioane de oameni o pot folosi.

Dar, în realitate, utilizatorii se confruntă cu probleme de stocare insuficiente, atunci când încearcă să utilizeze orice aplicație de finanțare descentralizată. Pentru a combate acest lucru, dezvoltatorii trebuie să vină cu o strategie mai bună pentru a oferi fiecărui utilizator o cantitate bună de capacitate de stocare, fără a distruge performanța platformei..

Doriți să aflați mai multe riscuri în DeFi? Consultați ghidul nostru privind riscurile din DeFi și modul în care le puteți gestiona chiar acum!

Notă de încheiere

Finanțele descentralizate ne ajută să stabilim o structură economică mai bună și să asigurăm un sistem financiar transparent. Cu DeFi care modifică sistemele noastre tradiționale, noi oportunități ies la iveală rapid. Deși tehnologia are încă multe defecte, totuși nu există nicio modalitate de a submina și beneficiile.

Puteți folosi această nouă economie în creștere pentru o oportunitate de carieră mai bună. Prin urmare, dacă vă puteți valorifica abilitățile DeFi, puteți de asemenea să faceți parte dintr-o revoluție globală. Deci, este rezonabil să folosiți o sursă de încredere pentru a afla mai multe despre aceasta. Vă voi recomanda să consultați cursul nostru de finanțare descentralizată ca prim pas pentru cariera dvs. blockchain.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me