Acest articol explică ce este criptografia în criptomonede și cum protejează blockchain-urile de hacking.

Dacă sunteți un comerciant de cripto sau un dezvoltator de blockchain-criptomonede, atunci ați auzit deja două afirmații. Primul este că criptarea cheii private – cheie publică păstrează tranzacțiile în siguranță. Al doilea este că criptografia păstrează rețelele blockchain în siguranță.

După ce au citit acest articol, comercianții de cripto vor ști cât de securizată este cheia lor privată pentru a-și păstra tranzacțiile de criptare în siguranță. Dezvoltatorii blockchain-criptomonedă vor ști după ce au citit acest lucru, atât timp cât utilizează un algoritm criptografic standard, rețeaua lor blockchain este sigură.

Criptografia modernă se bazează în mare măsură pe matematica avansată, iar o explicație a acestor concepte matematice este dincolo de scopul acestui articol.

Inscrie-te acum:Curs de bază pentru Enterprise Blockchains

Hacking Cryptocurrency: Care sunt riscurile?

Există două evenimente care pot provoca o pierdere pentru comercianții de cripto și o rețea de criptocurrency blockchain. Acestea sunt după cum urmează:

 • Hackerii sparge semnătura digitală a traderului criptografic și inițiază tranzacții rău intenționate din contul comerciantului.
 • Hackerii compromit rețeaua blockchain care stă la baza unei criptomonede și manipulează tranzacțiile acolo.

Criptarea, care este un rezultat al criptografiei moderne, protejează semnătura digitală a traderului criptografic. De asemenea, funcțiile hash criptografice protejează rețeaua blockchain.

Ce este o funcție Hash criptografică?

O „funcție hash” convertește un set de date cu lungime variabilă într-un șir alfanumeric de dimensiuni fixe. În știința criptografiei, sunt folosite unele funcții hash specifice, acestea fiind numite „funcții hash criptografice”. Funcțiile hash criptografice au anumite caracteristici specifice, iar acestea sunt după cum urmează:

 1. Aceste funcții sunt „deterministe”, adică o intrare specifică produce întotdeauna aceeași ieșire.
 2. Chiar dacă intrarea este modificată marginal, hash-ul de ieșire va fi drastic diferit.
 3. Calculul valorii hash este rapid.
 4. Calculul intrării din hash este practic imposibil din cauza dificultăților extreme.

Funcțiile hash criptografice sunt utilizate în contextul blockchain-ului pentru a produce semnătura digitală a utilizatorilor utilizând criptarea cheii public-private. Aceste funcții sunt, de asemenea, utilizate pentru a identifica în mod unic fiecare bloc din blockchain într-un mod amestecat, astfel încât conținutul blocului să nu poată fi reprodus folosind hash-ul.

Citeste mai mult:Hashing criptografic: un ghid pentru începători

Cum funcționează publicul-privat Criptarea cheie protejează tranzacțiile comercianților de cripto?

Comercianții cripto au chei publice pe care le partajează cu alții, astfel încât să poată primi criptomonede. Această cheie publică este, de asemenea, cunoscută sub numele de adresa utilizatorilor. Dimpotrivă, utilizatorii nu trebuie să partajeze cheile lor private. Ei trebuie să o securizeze, pentru că dacă un hacker primește cheia privată, atunci traderul nostru criptografic își poate pierde toate fondurile.

Cheia publică este doar un hash criptografic al cheii private. Este foarte ușor să generați cheia publică din cea privată, cu toate acestea, este practic imposibil să faceți contrariul.

Pentru a-și trimite tranzacțiile către mineri, comercianții de cripto fac următoarele:

 1. Creați un hash criptografic al mesajului tranzacției printr-o funcție hash criptografică;
 2. Rulați hashul și cheia privată printr-un algoritm de semnătură;
 3. Trimite cheia publică, mesajul și semnătura digitală generată prin algoritmul de semnătură.

Când minerii primesc tranzacțiile, fac următoarele:

 1. Rulați mesajul primit printr-o funcție hash criptografică;
 2. Rulați semnătura primită și cheia publică printr-un algoritm de verificare a semnăturii, care produce un hash.

Minerii compară apoi cele două hash-uri și se potrivesc atunci tranzacția este valabilă.

Aflați mai multe despre cheia privată vs cheia publică aici!

Este criptarea cheilor public-private Sigur?

În cazul în care hackerii ar trebui să modifice tranzacția de la comerciantul criptografic, vor trebui mai întâi să schimbe mesajul în funcție de nevoia lor etică, apoi să găsească o semnătură digitală care să se potrivească cu hash-ul. Amintiți-vă că funcțiile hash criptografice sunt „unidirecționale”. Hackerii trebuie să treacă printr-un proces lung de încercare și erori pentru a găsi o astfel de semnătură. Cât timp? Ei bine, pentru a hack o semnătură digitală în rețeaua blockchain, folosind întreaga putere de calcul a rețelei, hackerul va avea nevoie de 5 ‘quindecilioni’ (1 quindecilioni = 10 ^ 48) ani! Comercianții cripto pot fi siguri, criptarea cheilor publice-private este într-adevăr sigură.

Cum protejează hashul unui bloc rețeaua Blockchain? Criptografie în Blockchain

Un bloc simplu într-un blockchain are următoarele informații –

 • Hash-ul blocului anterior;
 • Detalii tranzacții;
 • Adresa minerului care a rezolvat blocul;
 • Un număr aleatoriu, esențial pentru crearea unui hash al acestui bloc.

Următorul bloc va avea hashul acestui bloc și așa mai departe.

Acum, să presupunem că un grup de hackeri a planificat să introducă un bloc nou între blocurile 7 și 8, pentru a înregistra unele tranzacții care îi vor aduce beneficii neetice. Dacă creează acest nou bloc, acesta va fi respins imediat de rețea din următoarele motive:

 • Minerii acceptă numai blocuri cu valori hash mici – de exemplu, o mulțime de zero în avans.
 • „Noul” bloc 8 nu are valoarea hash a celui de-al 7-lea bloc.

Acum, hackerii vor trebui să rezolve aceste două probleme. Găsirea unei mici valori hash este extrem de dificilă și necesită multe încercări și erori. Și mai greu este a doua problemă!

Hackerii vor trebui să își folosească puterile de calcul pentru a rezolva cel de-al 8-lea bloc, astfel încât acesta să înceapă cu hash-ul celui de-al 7-lea bloc. Este foarte greu și necesită multă putere de calcul. Mai mult, de îndată ce hackerii rezolvă această problemă și creează „noul” bloc 8, vor trebui să schimbe ceea ce este acum blocul 9, pentru a introduce hash-ul „noului” bloc 8 la începutul său. Ei trebuie să facă acest lucru și pentru fiecare bloc ulterior!

Citeste mai mult:Cum funcționează Blockchain?

Hackarea unei rețele Blockchain este practic imposibilă!

Acum, ia în considerare faptul că rețeaua blockchain are mii de mineri, toți încercând simultan să extragă noi blocuri. În momentul în care hackerii manipulează blocurile mai devreme în lanț, au fost adăugate mai multe blocuri noi în lanț unul după altul..

Pentru hackeri, este un lanț interminabil de încercări de modificare a blocurilor existente. Este practic imposibil dacă hackerii nu reușesc să adune mai multă putere de calcul decât întreaga rețea blockchain. În plus, o astfel de activitate neobișnuită care vizează blocuri mai devreme în lanț este obligată să alerteze ceilalți mineri, iar hackerii vor fi aflați în cel mai scurt timp.

Gânduri finale

Dacă sunteți comerciant de cripto, asigurați-vă că păstrați cheia privată în siguranță. Dacă sunteți dezvoltator, utilizați un algoritm criptografic standard în blockchain-ul dvs. Criptografia modernă va face restul.

Ești curios despre concepte mai fundamentale ale tehnologiei blockchain? Încercați acest curs fundamental blockchain gratuit.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me