Datorită caracteristicii de a avea un registru distribuit, mulți cred că blockchain-urile private și bazele de date funcționează la fel. Acest articol clarifică dezbaterea privind blockchain-ul privat vs baza de date și arată cum aceste două tehnologii sunt complet diferite.

După apariția tehnologiei blockchain, au existat multe curiozități cu privire la ceea ce tehnologia poate face cu adevărat pentru noi. Chiar dacă mulți oameni cred că blockchain-ul este doar un singur tip, există alte variații în scopuri diferite. Cu toate acestea, confuzia cu baza de date privată blockchain vs este încă în curs de desfășurare în rândul pasionaților de tehnologie.

De aceea, astăzi, voi aduce cea mai bună comparație între blockchainul privat și baza de date pentru a vă ajuta să înțelegeți mai bine diferențele lor.

Inscrie-te acum: Curs Blockchain gratuit

Ce este blockchain-ul privat?

Înainte de a trece la compararea blockchain-ului privat comparativ cu baza de date, să verificăm ce este blockchain-ul privat. Practic, blockchain-urile private sunt relativ diferite de cele publice. Aici, doar o singură organizație va avea acces la rețea. Mai mult, organizația poate decide, de asemenea, cine se poate alătura rețelei sau cine poate participa în consens.

Ei bine, la început, acum nu sună deloc descentralizat, nu-i așa? Este practic un tip de sistem centralizat-descentralizat.

Diferența semnificativă este că caracteristicile de bază ale blockchain-ului sunt încă acolo, dar rețeaua are o guvernanță suplimentară. Întrucât registrul nu este public, nu puteți obține acces fără o autorizație adecvată.

În realitate, autoritatea de guvernare are un control ridicat asupra modului în care tehnologia ar funcționa în soluțiile private blockchain.

Deci, în loc de arhitectură complet publică, soluțiile private blockchain vă vor oferi un mediu descentralizat distribuit și parțial. Acest lucru se datorează faptului că blockchain-urile private utilizează tehnologia de registre distribuite (DLT).

Oricum, alți factori precum criptografia sau imuabilitățile sunt încă pe masă. Dar cea mai bună parte este că, dacă doriți confidențialitate pentru tranzacțiile dvs., acum o puteți obține din soluțiile private blockchain.

Există multe blockchain-uri private disponibile pentru a fi utilizate în zilele noastre. Dar Ripple este unul dintre cele mai populare care folosesc un blockchain privat pentru a-și alimenta platforma. Și mai mult, platforma lor este potrivită doar pentru soluții de nivel enterprise.

Există și alte platforme permise, cum ar fi blockchain-ul Hyperledger, Enterprise Ethereum, blockchain-ul R3 Corda, dar sunt puțin diferite.

Citeste mai mult: Apariția tehnologiilor private blockchain

Să verificăm de ce ar trebui să apară în continuare blockchain-ul privat!

Caracteristici ale Blockchain-ului privat

Oferă confidențialitate supremă

Una dintre cele mai bune caracteristici ale unui blockchain privat este că oferă un nivel ridicat de confidențialitate pentru orice întreprindere. În realitate, întreprinderile trebuie să se ocupe de o mulțime de informații sensibile în afaceri. Astfel, dacă se scurg, și-ar pierde grav valoarea afacerii și a mărcii.

Este un risc ridicat pentru ei și de aceea nu pot utiliza un blockchain public pentru a-și spori eficiența. De aceea, în primul rând au apărut blockchain-uri private. Acestea oferă în principal procese de tranzacții private și ajută organizațiile să își păstreze informațiile numai pentru persoanele autorizate.

Să vedem următorul beneficiu în acest ghid de tehnologie blockchain privat comparativ cu baza de date.

Performanță mai eficientă

De obicei, platformele private blockchain consumă mult mai puțină energie în comparație cu cele publice. Dar cum? Ei bine, totul depinde de protocoalele de consens pe care le folosesc. În realitate, blockchain-urile publice folosesc de obicei protocoale consens consumatoare de energie. De exemplu, dovada muncii este unul dintre cei mai mari algoritmi de consens care consumă energie în acest moment.

Dar blockchain-ul privat nu folosește acest tip de consens. În schimb, ei folosesc un fel de consens de vot sau alte forme de algoritm de consens pentru a ajunge la un acord asupra unei tranzacții.

Rețea mai puțin volatilă

În realitate, blockchain-urile private nu sunt deloc instabile. Deoarece există o autoritate de guvernare care să treacă cu vederea orice discrepanțe, nu vor exista probleme care să controleze ratele comisioanelor de tranzacție. O altă veste minunată este că majoritatea blockchain-ului privat nu are nicio monedă nativă. Deci, înseamnă că nu va trebui să vă ocupați de natura volatilă inutilă a criptomonedei.

Într-un mediu blockchain de întreprindere, criptomonedele nu sunt fiabile pentru a oferi un rezultat durabil în afaceri pe termen lung. Astfel, cu un blockchain privat, veți obține stabilitate după cum doriți.

Să vedem următorul beneficiu în acest ghid de tehnologie blockchain privat comparativ cu baza de date.

Abilitarea organizațională

Ei bine, blockchain-urile publice se concentrează mai mult pe abilitarea utilizatorilor. Dar organizațiile au nevoie și de abilitare. În realitate, modelele noastre de afaceri și modul în care le desfășurăm sunt mult mai diferite. Nici nu știm dacă putem ajunge vreodată la o descentralizare completă la fiecare nivel.

În blockchain-urile private, trebuie să respectați reglementările și regulile respectivei întreprinderi. Este necesar pentru îmbunătățirea acestei organizații, iar blockchain-ul privat îl poate livra cu ușurință.

De ce Private Blockchain?

Trebuie să vă întrebați de ce să luați în considerare blockchain-urile private? Ei bine, se datorează faptului că acest tip de model vine cu o parte echitabilă a beneficiilor sale. Să le verificăm!

Economisește o mulțime de costuri

În primul rând, soluțiile private blockchain economisesc o mulțime de costuri pe termen lung. Rularea și menținerea unui blockchain public necesită mult timp și resurse. Mai mult, întreprinderile nu pot utiliza blockchain-ul public pentru sistemul lor intern de rețea. De ce?

Ei bine, pentru că dacă unul dintre concurenții lor poate intra în rețea și poate vedea ce fac, compania și-ar pierde avantajul competitiv. Mai mult, din motive de securitate, trebuie să existe o confidențialitate suplimentară și pentru fișierele confidențiale.

Prin utilizarea unui blockchain privat, acestea pot economisi cu ușurință o mulțime de costuri.

Oferă taxe de tranzacție mai mici

Deoarece blockchain-ul privat nu are mulți utilizatori sau nu pare să aibă probleme de scalabilitate, taxele de tranzacție sunt mici. Practic, ratele comisioanelor de tranzacție devin mai mari pe măsură ce cererea pentru tranzacții crește într-o rețea de către mai multe părți.

Dar nu este cazul pentru blockchain-urile private. În aceste modele, veți obține întotdeauna rate de tranzacție foarte mici.

 Reglementări de rețea

Este livrat cu reglementări de rețea și fiecare utilizator din sistem trebuie să respecte toate aceste reglementări. Anterior, blockchain-urile publice nu aveau nicio reglementare, iar domeniul de aplicare al blockchain-ului pentru întreprinderi părea sumbru.

Astfel, deoarece puteți defini reglementările de la început, va fi mai ușor pentru o întreprindere să facă upgrade la blockchain și să utilizeze toate caracteristicile sale.

 Fără acces penal

În blockchain-urile private, nu va trebui să vă faceți griji cu privire la accesul la rețea al oricărui criminal. În realitate, mulți infractori folosesc criptomonede pentru a plăti infracțiunile pe dark web. Dar, deoarece blockchain-urile private au autorizații, nu vor avea acces la acesta.

Citeste mai mult: Public Vs Private Blockchain: Cum diferă?

Ce este o bază de date (DB)?

O bază de date se referă de obicei la o colecție de date organizate, care este ușor accesibilă, gestionabilă și actualizabilă. În realitate, toate bazele de date computerizate tind să conțină agregări de informații, înregistrări sau fișiere, cum ar fi tranzacții de vânzare sau interacțiuni cu clienții etc..

Există multe tipuri de baze de date. Dar baza de date tradițională nu este altceva decât un tabel cu rânduri și coloane indexate. Mai mult, companiile folosesc acest lucru pentru a facilita găsirea informațiilor folosind interogări NoSQL sau SQL.

Pe de altă parte, bazele de date grafice încearcă să utilizeze margini și noduri pentru a defini orice fel de relație între intrări sau interogări pe valori specifice.

Oricum, managerul bazei de date este responsabil pentru oferirea accesului utilizatorilor cu capacitatea de a scrie sau citi, șterge sau actualiza baza de date.

Cu toate acestea, caracteristica exactă a bazelor de date este că acestea sunt centralizate. Înseamnă că există o autoritate superioară care poate schimba cu ușurință intrările dvs. dacă doresc. În realitate, acest lucru face ca datele să nu fie fiabile și să dea naștere la corupție.

Pe de altă parte, acum, unele baze de date oferă conformități ACID pentru a oferi mai multă siguranță informațiilor.

Pentru studii suplimentare: Blockchain vs Database: Înțelegerea diferenței

Avantajele sistemului de gestionare a bazelor de date

Sistemul de gestionare a bazelor de date permite de fapt recuperarea, accesul și utilizarea informațiilor din sistem cu protocoale de securitate. Mai mult, este responsabil pentru integritatea datelor și alte funcții. Așadar, să vedem care sunt avantajele unei baze de date tipice.

Transfer mai bun de date

Într-o bază de date, utilizatorii pot avea acces la date mai bine gestionate. În realitate, îi ajută pe utilizatori să solicite rapid o informație de care au nevoie și să aibă un timp de răspuns rapid. Mai mult, pot ajuta utilizatorii să facă modificări dacă este necesar pentru mediu.

Securitatea datelor

Bazele de date sunt utilizate la nivel global. Există o presiune mare asupra bazei de date a unei companii atunci când mulți utilizatori încearcă să transfere date sau să partajeze date pe ea în același timp. Astfel, nevoia de securitate crește în mare măsură.

Folosind sistemul de gestionare a bazelor de date, întreprinderile pot obține securitatea și confidențialitatea de care au nevoie. Cu toate acestea, trebuie să știți că, deși oferă protocoale de securitate mai mari. Poate permite utilizatorilor să facă modificări neautorizate.

De asemenea, de cele mai multe ori, protocoalele de securitate nu sunt suficiente pentru a ține hackerii în afara bazei de date.

Costuri mai mici

În realitate, costul înființării unei baze de date este destul de ieftin. Deoarece este o tehnologie extrem de disponibilă, orice companie își poate crea bazele de date la un cost minim. Cu toate acestea, menținerea bazei de date ulterior este ceea ce costurile ar putea începe să se adune.

Atunci când scalează, o companie trebuie să își mărească și capacitățile bazei de date. În realitate, cu cât o bază de date devine mai mare, cu atât devine mai greu să o gestionezi. Și discrepanțele încep să crească și ele. Scalabilitatea, pe de altă parte, este una dintre caracteristicile cheie blockchain.

Să vedem următorul beneficiu în acest ghid privat de comparare a bazelor de date partajate!

Minimizarea incoerenței datelor

O mare caracteristică a bazelor de date este că, deoarece există mai multe tabele într-o rețea, o schimbare într-un tabel poate afecta alta pe o altă masă. Dacă și celălalt tabel nu este actualizat, creează inconsistență a datelor.

Cu toate acestea, dacă proiectați corect o bază de date, aceasta ar trebui să actualizeze automat alte tabele dacă actualizați un tabel legat de acestea. Deci, poate reduce și problema informațiilor incoerente.

Acces mai rapid la date

Folosind baza de date, puteți interoga rapid dacă puneți o întrebare foarte specifică. Cea mai bună parte este că bazele de date sunt extrem de rapide. În realitate, ele sunt, de asemenea, extrem de precise. De exemplu, poate doriți să aflați despre un anumit client care cumpără un anumit produs la un anumit moment.

Tot ce trebuie să faceți este să rulați un limbaj de interogare simplu și ați terminat. Algoritmii vă vor prelua răspunsul instantaneu. În realitate, bazele de date sunt foarte utile la serviciile pentru clienți, iar mai mulți clienți au probleme, iar agentul poate căuta rapid care este problema din baza de date.

Să vedem următorul beneficiu în acest ghid de comparare a bazei de date private vs.!

 Partajarea informațiilor

Cu ajutorul bazelor de date, puteți, de asemenea, să partajați anumite informații cu o anumită parte. Deci, nu este proprietate publică în niciun fel. Astfel, vă oferă spațiu de stocare pentru stocarea tuturor informațiilor dvs. sensibile și pentru a oferi acces doar personalului autorizat.

Poate fi un mare avantaj atunci când faci afaceri cu mai multe părți.

Citeste mai mult: Ghid de strategie de afaceri Blockchain

 Productivitate crescuta

Cu ajutorul anumitor instrumente, puteți transforma cu ușurință toate datele din bazele de date într-o informație utilă, care îi va ajuta pe utilizatori să ia decizii mai bune, informative și rapide. În realitate, aceste mici eficiențe compensează de fapt succesul unei companii.

 Reducerea spațiului de stocare

Evident, dacă începeți să stocați toate informațiile dvs. pe hârtie în baze de date, aceasta vă va economisi mult spațiu de stocare. De obicei, există o mulțime de trasee pe hârtie care pot fi manipulate destul de ușor. Dar cu bazele de date, toate informațiile ar fi digitalizate.

Drept urmare, nu va mai fi nevoie să vă bazați pe acte. Chiar dacă digitalizarea tuturor documentelor dvs. ar fi o durere la început. După acea dificultate, totul ar fi perfect.

 Simplu

Folosirea unei baze de date este destul de simplă. În realitate, nu există complexități sau probleme suplimentare. Deci, este posibil ca angajații să aibă nevoie de puține sau deloc pregătiri pentru a începe să utilizeze baze de date pentru munca lor în companie. Să vedem următorul beneficiu în acest ghid de tehnologie blockchain privat comparativ cu baza de date!

Citeste mai mult: 15+ cazuri practice de utilizare a blockchain-ului în 2021

Private Blockchain vs Baza de date: în ce fel sunt diferite?

Practic, s-ar putea să vă gândiți că o bază de date privată seamănă mult cu bazele de date tipice. Dar, în realitate, există o diferență uriașă între aceste două.

În primul rând, tehnologia subiacentă sau modul în care stochează informații este complet diferit. Deci, ar exista și unele diferențe evidente între ele.

Autoritate

Aceasta este una dintre diferențele majore dintre blockchain-ul privat și baza de date. Blockchain-urile private sunt parțial descentralizate. Înseamnă că ar exista o singură entitate care să se ocupe de sistem. Deci, într-un fel, nu vă va oferi factorul de descentralizare complet pe care îl doriți.

Cu toate acestea, caracteristicile de bază sunt încă acolo.

Pe de altă parte, bazele de date sunt complet centralizate. Asta înseamnă nu numai că ar exista autoritatea de a trece cu vederea toate intrările dvs. Dar pot, de asemenea, să le schimbe sau să le modifice după bunul plac. În realitate, prin comparație, într-un blockchain privat, obțineți mai multă libertate decât într-o bază de date tipică. O comparație între sistemele descentralizate și sistemele centralizate vă va oferi o idee mai bună.

Arhitectură

Blockchain-urile private au un model arhitectural diferit. În realitate, nu urmează modelul tipic client-server ca proiectare arhitecturală principală a sistemului. Prin urmare, folosește un model de rețea peer-to-peer pentru a oferi natura distribuită în rețea.

Deci, ce înseamnă? Înseamnă că, mai degrabă decât să depindeți de server pentru a prelua toate interogările dvs., puteți comunica direct cu un alt utilizator din rețea.

Pe de altă parte, bazele de date urmează modelul tipic client-server. Este un model destul de depășit, care este mai predispus la atacuri. Mai important, este mai lent decât modelele peer-to-peer.

Să vedem următoarea diferență în acest ghid de comparare a tehnologiei private blockchain față de baza de date.

Performanţă

În realitate, bazele de date sunt mult mai rapide comparativ cu un blockchain privat. Problema este că, deși blockchain-urile private sunt tehnologii noi, există o problemă de scalare. Bazele de date nu au acest lucru. În realitate, se poate scala în orice măsură are nevoie și poate furniza în continuare rezultatele rapide de care aveți nevoie.

Dar blockchain-urile private, pe de altă parte, vor încetini dacă există mai multă presiune în rețea decât poate suporta. Deci, practic, există o limită a numărului de tranzacții pe care le poate gestiona în fiecare secundă. Dacă puteți rămâne în acest interval, atunci puteți bate cu ușurință baza de date.

Cost

O altă mare diferență este costul pentru ambele tehnologii. Bazele de date sunt destul de ieftine. De ce? Deoarece este o tehnologie extrem de disponibilă, orice companie își poate crea bazele de date la un cost minim. Cu toate acestea, menținerea bazei de date ulterior este ceea ce costurile ar putea începe să se adune.

Cu toate acestea, în general, în comparație cu tehnologiile blockchain, este încă mult mai ieftin. Pe celelalte blockchain-uri private sunt puțin ieftine în comparație cu omologii lor publici.

Rețineți că toate computerele sau dispozitivele în prezent sunt obișnuite să folosească baze de date. Deci, atunci când doriți să treceți la o tehnologie complet diferită, ar trebui să faceți investiții.

Să vedem următoarea diferență în această bază de date față de ghidul de comparare a tehnologiei private blockchain.

Manipularea datelor

Aceasta este, de departe, una dintre diferențele de top dintre ambele tehnologii. Într-un blockchain privat, utilizatorii au voie să citească și să scrie doar și nimic altceva. Deci, odată ce datele obțin o intrare în registru, nimeni nu o poate modifica vreodată în vreun fel. Această caracteristică se numește imuabilitate, iar blockchain-ul o menține cu orice preț. Este unul dintre cele mai mari beneficii ale tehnologiei blockchain.

Pe de altă parte, în bazele de date, utilizatorii pot scrie, citi, șterge sau actualiza o intrare chiar și după ce a primit deja o intrare în sistem. Urmează CRUD. Așadar, dacă doriți, puteți schimba sau modifica cu ușurință intrarea altcuiva dacă aveți acces la aceasta.

În realitate, această formă de accesibilitate nu este de fapt atât de grozavă, deoarece dă naștere la corupție la fiecare nivel.

Integritatea datelor

Bazelor de date le lipsește integritatea datelor la fiecare nivel. Cum? Ei bine, după cum știți deja că oricine poate modifica datele dacă poate avea acces la acestea. Deci, nu există nicio modalitate în care baza de date să poată oferi integritate deplină a datelor la orice nivel.

Acest lucru se întâmplă în fiecare zi cu lumea afacerilor. Există o mulțime de discrepanțe în acest tip de sistem și acest lucru costă foarte mult pentru o organizație.

Pe de altă parte, blockchain-urile private au imuabilitate. Aceasta oferă integritatea datelor. Cu toate acestea, întrucât doar o singură organizație gestionează platforma, organizația poate anula o tranzacție în conformitate cu anumite reguli. Dar trebuie să spun că este foarte probabil. Este una dintre cele mai mari probleme rezolvate de blockchain.

Să vedem următoarea diferență în această bază de date față de ghidul de comparare a tehnologiei private blockchain.

Transparenţă

Acest punct este destul de diferit de alții. Practic, ambele tehnologii nu sunt deloc transparente. Practic, blockchain-urile publice sunt de fapt pe deplin transparente, dar nu și private. De ce? Ei bine, se datorează faptului că permite utilizatorilor să păstreze lanțuri private acolo unde pot tranzacționa în mod privat. Și mai mult, fără o autoritate adecvată, nimeni nu poate vedea ce se întâmplă cu adevărat în acel lanț privat.

Același lucru se întâmplă și în bazele de date. În realitate, intrările din bazele de date nu sunt transparente sau proprietate publică. Trebuie să aveți acces pentru a vedea sau interacționa cu acesta. Deci, ambele sisteme nu sunt transparente.

Să vedem următoarea diferență în această bază de date față de ghidul de comparare a tehnologiei private blockchain.

Criptografie

Blockchain-urile private au criptografie pentru a vă asigura securitatea tuturor înregistrărilor tranzacțiilor. Ceea ce face această tehnică este că criptează informațiile despre tranzacție și se asigură că nimeni nu le poate manipula. Mai mult, se asigură, de asemenea, că hackerii nu pot avea acces în niciun fel la acesta.

Ori de câte ori cineva încearcă să modifice o intrare, acesta va separa blockchain-ul de lanț, deci nu poate afecta în niciun fel datele generale.

Este o măsură de securitate foarte funcțională și excelentă. Dar în baza de date, nu vedeți criptografie. Mai mult, nu veți vedea deloc nicio formă de criptare. Dar de ce? Ei bine, de fapt, bazele de date au o mulțime de intrări, iar algoritmii care vor interoga baza de date ar trebui să decripteze fiecare intrare pentru a obține răspunsul. Și asta consumă mult timp.

Citiți mai multe: Hashing în criptografie 

Blockchain privat vs bază de date: tabel de comparație

 Bază de date privată Blockchain
Autoritate Parțial descentralizat Centralizat
Arhitectură Model peer-to-peer Modelul client-server
Performanţă Rapid Mai repede
Cost Ieftin Mai ieftin
Manipularea datelor Citiți și scrieți pentru o singură organizație Creați, citiți, actualizați, ștergeți
Integritatea datelor Integritate parțială a datelor Nu are integritate a datelor
Transparenţă Netransparent Netransparent
Criptografie X

Concluzie

În cele din urmă, trebuie să spun, atât baza de date, cât și blockchain-ul privat vin cu partea lor echitabilă de caracteristici. În realitate, baza de date vs blockchain-ul privat vă oferă doar o privire asupra diferenței dintre ele. Vă va ajuta să decideți ce drum să urmați.

Cu toate acestea, trebuie să rețineți că blockchain-ul va înlocui încet bazele de date, deoarece acestea devin cu adevărat învechite zi de zi. Deci, acum sau mai târziu, va trebui să treceți la tehnologia blockchain.

Oricum, sperăm că această comparație v-a oferit tot ce trebuia să știți. Deci, acum depinde de dvs. să decideți dacă doriți să implementați blockchain sau nu.

Dar dacă doriți să intrați în mai multe detalii, asigurați-vă că consultați cursul nostru gratuit blockchain pentru a afla mai multe despre acesta.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me