Blockchain este o tehnologie profitabilă, dar pentru companii este greu să decidă când să folosești blockchain sau când să nu folosești blockchain. La urma urmei, blockchain-ul nu a devenit încă mainstream sau matur.

Blockchain va schimba modul în care întreprinderile funcționează și procesează informațiile către consumatori. Ca afacere, s-ar putea să vă gândiți să o folosiți pentru a vă îmbunătăți afacerea și a fi unul dintre primii motocicliști. Dar, este greu să decideți care este cea mai bună abordare și dacă ar trebui să faceți saltul. 

În acest articol, ne vom concentra asupra momentului în care se utilizează blockchain și când nu se folosește blockchain. Aceste întrebări ne conduc, de asemenea, la o altă întrebare interesantă: când blockchain va deveni mainstream?

 

Contents

Cum funcționează Blockchain și beneficiile sale

Un blockchain este o abordare descentralizată în care colegii pot comunica și valida tranzacțiile fără a depinde de o entitate centralizată. Această schimbare de la centralizare la descentralizare face ca blockchain-ul să fie atât de valoros în scenariul actual.

Dacă un utilizator trimite monedă digitală sau informații altui utilizator din Rețeaua de contabilitate distribuită (DLT), atunci tranzacția va fi adăugată la bloc.

Blocul (care conține o mulțime de tranzacții) este apoi verificat în raport cu metoda de consens aleasă de rețea.

Caracteristicile cheie ale unei rețele alimentate cu blockchain includ:

 • Transparenţă
 • Imuabilitate
 • Securitate îmbunătățită
 • Descentralizare
 • Ireversibil
 • Așezări mai rapide

Dacă sunteți interesat să aflați mai multe despre modul în care funcționează blockchain, consultați articolul Blockchain pentru începători.

Privind înainte, un blockchain poate fi utilizat în multe cazuri de utilizare și verticale. Verticalele pe care le afectează în principal includ finanțele, activitățile bancare, lanțul de aprovizionare, producția și altele.

Am acoperit deja cazuri de utilizare interesante pentru blockchain. Consultați articolele listate pentru mai multe informații despre cazurile de utilizare.

 • Utilizare Blockchain: Listă de peste 20 de cazuri de utilizare a tehnologiei Blockchain
 • 12+ cazuri practice de utilizare Blockchain 2020

O abordare descentralizată aduce multe beneficii, inclusiv

 • Eficiență sporită prin eliminarea intermediarului și automatizare
 • O mai mare transparență pentru rețelele publice
 • Securitate mai bună cu utilizarea criptografiei
 • Trasabilitate îmbunătățită cu înregistrări imuabile

Blockchain nu este o soluție pentru orice

Este esențial să înțelegem că blockchain-ul, chiar dacă, foarte promițător, nu poate rezolva fiecare problemă de acolo.

Nu este pilula magică pe care o aștepta fiecare industrie. De fapt, există mulți oameni care cred că blockchain-ul nu este pregătit pentru nicio industrie de acolo. Acest lucru ar putea fi parțial adevărat, deoarece blockchain-ul trebuie să fie mai matur înainte de a putea fi cu adevărat util pentru întreprinderile care tranzitează de la procesele tradiționale. 

Bruce Schneier, tehnolog de securitate la Școala Harvard Kennedy crede că nu este nevoie de blockchain în acest moment. In acest articol de opinie, el a încercat să ofere un argument bun cu privire la motivele pentru care sistemele tradiționale actuale sunt mai bune pentru moment. 

Dar, cred că nu este complet corect. Unele sisteme au nevoie de Blockchain. Un exemplu cheie este industria alimentară. IBM cu colaborare cu Walmart a reușit să urmărească 5 produse alimentare de la originea lor pentru a asigura fiabilitatea, autenticitatea și prospețimea. Aceste tipuri de cazuri de utilizare fac blockchain-ul mai valoros decât orice altă tehnologie existentă. 

Pe scurt, blockchain-ul este vital pentru a face lucrurile mai fiabile și mai eficiente. Cu toate acestea, blockchain-ul trebuie încă să devină mai matur înainte de a putea fi aplicat practic la fiecare problemă de acolo.

Întrebări de pus să știți când să utilizați Blockchain

Dacă sunteți una dintre acele companii care doresc să încaseze trenul blockchain inițial, atunci trebuie să știți exact când să utilizați blockchain.

Să analizăm întrebările pe care trebuie să le puneți când să știți când să utilizați blockchain.

Aveți nevoie de imuabilitate pentru cazul dvs. de utilizare?

Această întrebare vă va ajuta să înțelegeți dacă puteți profita de caracteristica de imuabilitate oferită de blockchain. Datele nu pot fi eliminate sau modificate, odată înregistrate. Pe scurt, înregistrările istorice rămân aceleași chiar și atunci când există o modalitate de actualizare a unei noi valori. Dacă nu aveți nevoie de imuabilitate, este posibil să doriți să căutați alte soluții mai bune în care puteți actualiza frecvent datele.

Există vreo situație în care trebuie să corectați o greșeală sau să eliminați o înregistrare?

După cum am menționat deja, blockchain-ul oferă imuabilitate, deoarece sunt doar pentru anexare. Dar, dacă afacerea dvs. are nevoie de greșeli pentru a fi remediate sau de înregistrare pentru a fi eliminate, blockchain ar putea să nu fie soluția potrivită. Întreg scenariul poate fi cel mai bine înțeles cu contextul GDPR, care afirmă că toată lumea are dreptul să fie uitată. Acest lucru îl face dificil pentru o soluție bazată pe blockchain și ar necesita o soluție completă.

Căutați să rezolvați o problemă în cadrul organizației dvs. sau sunt implicate mai multe organizații sau entități?

Blockchain nu este o soluție ideală, deoarece încrederea este deja stabilită într-o singură organizație, în cazul în care încercați să implementați blockchain în propria organizație. Blockchain-ul poate fi o soluție fezabilă dacă încrederea nu este prezentă în organizație, dar asta se întâmplă cu greu.

Mai multe entități au încredere reciprocă?

Blockchain este o soluție ideală dacă există mai multe entități. Cu toate acestea, dacă încrederea este deja stabilită între acele entități, atunci blockchain, atunci implementarea blockchain poate fi redundantă și nu este necesară! Dacă există o lipsă de încredere, atunci blockchain-ul poate rezolva această problemă!

Ai nevoie de transparență?

Transparența ar putea fi necesară în locurile în care informațiile trebuie urmărite. Dacă afacerea dvs. este auditată de la servicii externe, atunci blockchain este prea mult de cerut. Cu toate acestea, dacă este nevoie de un sistem transparent, astfel încât fiecare părți interesate să poată verifica tranzacțiile și informațiile stocate / partajate de platformă, atunci blockchain-ul se potrivește perfect!

Trebuie să știți dacă tranzacțiile sunt contrafăcute sau compromise?

Deoarece blockchain oferă transparență atât la nivel privat, cât și la nivel public, poate fi o opțiune bună pentru companiile care doresc să afle dacă tranzacțiile sunt sau nu sigure. În anumite companii, este important să știți despre starea tranzacției și acolo intervine blockchain-ul, oferind soluția necesară. De exemplu, dacă afacerea dvs. se ocupă de alimente, atunci puteți utiliza blockchain pentru a urmări lanțul de aprovizionare.

În acest fel, puteți afla dacă ceva nu merge bine, inclusiv înlocuirea pachetelor sau dacă pachetul nu este potrivit pentru consum. În ambele cazuri, un sistem transparent vă va ajuta să depășiți problema. 

Cât de bine se încadrează sistemul distribuit în întreaga scenă?

Înainte de a începe să adoptați blockchain-ul, ar trebui să cunoașteți avantajele și dezavantajele rețelelor distribuite. Acest lucru este necesar deoarece blockchain-ul este o tehnologie de registru distribuit. De asemenea, o implementare distribuită nu este ușoară pe buzunare. De aceea, trebuie să verificați dacă beneficiile depășesc costurile asociate acestuia. Dacă o face, atunci ar putea fi o opțiune bună să mergeți cu ea.

Există cerințe de performanță? Dacă da, blockchain îndeplinește aceste cerințe?

Blockchain, deși rapid, trebuie totuși să parcurgă un drum lung înainte de a se potrivi cu alte soluții. Deci, dacă afacerea dvs. se bazează pe performanță, atunci blockchain-ul nu este o alegere bună! Aveți nevoie de un număr mare de noduri pentru a vă face viabil blockchain-ul și poate însemna că este scump din punct de vedere al calculului în comparație cu o soluție centralizată tradițională care nu necesită atât de multă putere de calcul.

Dispozitivele restricționate trebuie să participe la rețeaua blockchain ca nod?

După cum ar trebui să știți, blockchain necesită mai multe noduri pentru a funcționa funcțional. Dacă nodurile dvs. sunt constrânse și mai trebuie să participe, atunci blockchain-ul nu este o alegere bună. Blockchain-ul privat eludează problema.

Există o potrivire arhitecturală între blockchain și aplicația de designer?

În cele din urmă, încercați să întrebați dacă aplicația dvs. se potrivește cu modelul descentralizat blockchain. Dacă designul arhitectural nu se potrivește, atunci este bine să căutați o altă soluție.

Când să utilizați Blockchain / Când să nu utilizați Arborele de decizie Blockchain

Minunat! Ați examinat toate cele zece întrebări, dar încă nu sunteți sigur dacă aveți nevoie de soluția blockchain pentru afacerea dvs.? Pentru a vă rezolva problema într-un mod mai bun, să trecem printr-un arbore de decizie care vă va ajuta să decideți când să utilizați blockchain.

1. Doriți să eliminați brokerii și intermediarii??

 • Dacă da – citiți mai departe și continuați cu pasul următor
 • Dacă nu – atunci nu utilizați blockchain

Primul lucru pe care trebuie să îl înțelegeți este contextul de afaceri. Aveți nevoie de intermediari sau brokeri din sistemul dvs. sau eliminarea acestora vă ajută să rezolvați o problemă critică de afaceri? Dacă acesta este cazul, atunci aveți nevoie de blockchain. Soluțiile bancare se bazează pe tehnologia de registru distribuit, cum ar fi CORDA, pentru a-și îmbunătăți procesul de lucru prin eliminarea intermediarilor și permițându-le să facă transferuri mai sigur și mai rapid.

2. Lucrați cu active digitale?

 • Dacă da – citiți mai departe și continuați cu pasul următor
 • Dacă nu – atunci nu utilizați blockchain

Blockchain este o soluție ideală pentru acele procese care au active native digitale. Aceasta înseamnă active normale care pot fi digitalizate. Există un proces simplu și direct în care se creează o versiune digitalizată a reprezentării fizice cu toate detaliile necesare. De exemplu, proprietățile imobiliare pot fi digitalizate prin stocarea tuturor informațiilor vitale.

3. Ești capabil să creezi o înregistrare autorizată și permanentă a activelor digitale?

 • Dacă da – citiți mai departe și continuați cu pasul următor
 • Dacă nu – atunci nu utilizați blockchain

Următorul lucru pe care trebuie să îl verificați dacă puteți crea o înregistrare permanentă și autorizată a activelor digitale. Acesta este unul dintre pașii importanți atunci când tranzitați de la un proces tradițional la un blockchain. Trebuie să aveți o sursă adecvată de încredere pentru a începe întregul proces. De asemenea, acest lucru nu va funcționa dacă aveți mai multe surse, deoarece poate începe conflictul cu crearea înregistrării digitale. Toate părțile trebuie să își asume responsabilitatea pentru crearea de active digitale.

4. Are afacerea dvs. nevoie de tranzacții performante?

 • Dacă da – există șansa ca soluțiile blockchain să o poată realiza, dar în acest moment nu pot.

 • Dacă nu – treceți la pasul următor.

Nu toate companiile sunt create în mod egal, deoarece unele întreprinderi au nevoie de soluții rapide și care pot gestiona milioane de tranzacții. Dacă și afacerea dvs. are nevoie de viteză, atunci blockchain-ul ar putea să nu fie pentru dvs. Blockchain-urile sunt rapide, dar pot reprezenta o limitare atunci când vine vorba de anumite cerințe. În prezent, există evoluții în tehnologia blockchain care va aborda problema și s-ar putea să vedeți mai multe soluții personalizate, care vor fi rapide și capabile să facă față cererii.

5. Urmează să stocați date care nu sunt tranzacții în cantități mari?

 • Dacă da, atunci există șansa ca soluțiile blockchain să o poată realiza, dar în acest moment nu pot.

 • Dacă nu – treceți la pasul următor

Blockchain nu este o soluție uimitoare atunci când vine vorba de stocarea datelor non-tractionale în cantități mari. Dacă afacerea dvs. le cere, atunci este întotdeauna o idee mai bună să utilizați o altă soluție. Dar acest lucru poate fi ignorat pentru cazuri de utilizare speciale în care utilizarea blockchain-ului este vitală pentru întregul ecosistem.

6. Trebuie să vă bazați pe o parte de încredere?

 • Dacă da – Unele soluții blockchain vă pot oferi această caracteristică, dar are nevoie de muncă suplimentară

 • Dacă nu – treceți la pasul următor

Există multe companii care nu funcționează fără partidul de încredere. Dacă acesta este cazul, atunci implementarea și utilizarea blockchain-ului poate fi o întrebare dificilă. Deoarece blockchain-ul nu permite schimbarea datelor, devine dificilă gestionarea bazată pe rețea pe baza reglementărilor. În cuvinte simple, este necesar să se includă autoritățile de reglementare atunci când se desfășoară un proiect blockchain. Acest lucru va asigura respectarea și legile sunt menținute chiar și atunci când se utilizează tehnologia blockchain de ultimă generație. 

7. Căutați să gestionați schimbul de valoare sau relațiile contractuale?

 • Dacă da – citiți mai departe și continuați cu pasul următor
 • Dacă nu – atunci unele soluții blockchain vă pot oferi această caracteristică, dar are nevoie de muncă suplimentară

Mai mult, dacă afacerea dvs. nu se ocupă de gestionarea relațiilor contractuale sau de schimbul de valoare, nu există o utilizare prea mare a blockchain-ului în acest caz. De aceea, o companie care folosește blockchain pentru a îmbunătăți valoarea afacerii și a reduce costurile ar trebui să încerce să gestioneze tranzacțiile care se învârt în jurul activelor digitale.

8. Aveți nevoie de acces la scriere partajat?

 • Dacă da – citiți mai departe și continuați cu pasul următor
 • Dacă nu, atunci nu aveți nevoie de un blockchain

Acum, trebuie să verificați dacă trebuie să partajați sau nu accesul la scriere? În cuvinte simple, înseamnă că trebuie să verificați dacă alți membri au nevoie să scrie acces la blockchain sau nu. Dacă o fac, atunci este mai bine să nu folosiți blockchain-ul și să căutați o soluție alternativă.

9. Există încredere între contribuabili?

 • Dacă da – atunci unele soluții blockchain vă pot oferi această caracteristică, dar are nevoie de muncă suplimentară

 • Dacă nu – treceți la pasul următor

Blockchain oferă o platformă în care tranzacțiile se pot face cu încredere mică sau deloc. Dacă entitățile cu care se ocupă afacerea sunt deja de încredere, atunci nu are rost să folosiți blockchain. 

10. Doriți să aveți funcționalitate de control?

 • Dacă da – atunci ar trebui să alegeți blockchain privat / permis

 • Dacă nu – treceți la pasul următor

Rețeaua permisă / privată oferă funcționalitate de control. Rețeaua permisă vă va ajuta să setați reguli de distribuție, implicare și multe altele! 

11. Aveți nevoie de tranzacții blockchain pentru a fi publice?

 • Dacă da – alegeți soluții publice blockchain

 • Dacă nu, atunci ar trebui să alegeți blockchain privat

În cele din urmă, trebuie să verificați dacă tranzacțiile dvs. trebuie să fie publice sau nu. Dacă tranzacțiile dvs. pot fi publice, alegeți blockchain public. Dacă nu, atunci blockchain-ul privat va funcționa pentru dvs.!

 

Pe scurt, trebuie să utilizați blockchain atunci când aveți nevoie de următoarele:

 • Gestionați și asigurați relațiile digitale
 • Utilizarea corectă a rețelei descentralizate
 • Lipsa de încredere între partidele din ecosistem
 • Intermediarul nu mai este necesar
 • Înregistrați tranzacții securizate între mai mulți parteneri
 • Datele nu sunt constante și trebuie să le urmăriți corect

Când nu folosiți blockchain?

Până acum, am discutat întrebări pe care trebuie să le puneți atunci când utilizați blockchain. Ei au răspuns indirect la întrebarea când să nu se utilizeze blockchain-ul. Pentru a vă asigura că nu vă confundați, să enumerăm mai jos scenariile sau condițiile în care nu ar trebui să utilizați blockchain. Vă puteți gândi, de asemenea, la un rezumat al punctelor de mai sus.

 • Nu utilizați blockchain dacă procesul implică date confidențiale
 • Când trebuie să utilizați servicii externe pentru a stoca sau culege date
 • Nu utilizați blockchain acolo unde regulile tranzacțiilor sunt modificate frecvent
 • Când există o mulțime de stocare de date statice
 • Când aveți nevoie de tranzacții rapide

Concluzie

Acest lucru ne conduce la sfârșitul articolului nostru, unde am discutat când să folosim blockchain și când să nu folosim blockchain. Aceste întrebări ne oferă, de asemenea, un indiciu asupra momentului în care blockchain-ul va deveni mainstream. Deocamdată, trebuie să așteptăm, deoarece blockchain-ul are încă nevoie de mult timp înainte să devină matur.

Deci, ce părere aveți despre asta? Comentează mai jos și anunță-ne.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me