Două dintre cele mai utilizate cuvinte din ultimul an sunt criptomonede (bine, de fapt este Bitcoin) și blockchain. Creșterea prețurilor criptomonedelor anul trecut a dus la o creștere a atenției pentru industria blockchain.

Ce este atunci blockchain-ul?

Blockchain-ul este tehnologia care stă la baza Bitcoin și a majorității criptomonedelor. Tehnologia denumită și tehnologia registrului distribuit (DLT) a început să câștige o recunoaștere largă dincolo de spațiul criptomonedelor datorită unor proprietăți uimitoare pe care le are.

În era informațională actuală, stocarea și mișcarea datelor este o parte foarte importantă a vieții noastre de zi cu zi. Practic toate activitățile pe care le desfășurăm acum au de-a face nu doar cu crearea datelor, ci și cu mutarea și stocarea acestora în siguranță.

Aici intervine blockchain-ul. Una dintre proprietățile sale (poate cea mai importantă) este descentralizarea. Mișcarea și stocarea informațiilor sunt în mod normal centralizate, ceea ce înseamnă că acestea sunt tratate de un singur corp și de obicei păstrate într-un singur loc. Există multe probleme în cazul în care compania care manipulează date este piratată sau dacă locul în care sunt păstrate datele este distrus.

Dacă sunteți un mare fan al lumii securității cibernetice, veți fi auzit o mulțime de povești de hacking și Ransomware în ultimii doi ani. Tendința companiilor de hacking doar de a fura datele clienților continuă să fie în creștere, 2017 fiind cel mai mare an până acum pentru hackeri.

Tehnologia blockchain a apărut acum pentru a rezolva toate acestea. Caracteristica sa de descentralizare înseamnă că, în loc să fie stocate date într-un singur loc sau mutate și controlate de un singur corp, acestea sunt tăiate în bucăți și apoi controlate de mii de noduri într-o anumită rețea. Tehnologia blockchain poate face acest lucru folosind criptografie, ceea ce îi conferă un strat de securitate aproape imposibil de piratat, spre deosebire de sistemul centralizat de stocare a datelor..

Distribuirea datelor pe mai multe sisteme dintr-o rețea este locul în care obține numele de registru distribuit. Securitatea datelor și informațiilor utilizatorilor din rețeaua blockchain a văzut că tehnologia a atras atenția din aproape toate sectoarele economiei globale. Mai multe companii, guvern și companii au început să folosească tehnologia pentru mai multe lucruri.

Transparent și auto-îngrijire

Când Satoshi Nakamoto, fondatorul Bitcoin a folosit tehnologia blockchain pentru monedă, descentralizarea și transparența sunt două lucruri foarte apreciate. Tehnologia blockchain este foarte transparentă, spre deosebire de sistemul centralizat de mișcare sau stocare a informațiilor, unde corpul central poate schimba sau manipula datele aflate în posesia sa. Această transparență este motivul pentru care unele guverne lucrează deja la integrarea tehnologiei blockchain în sistemele lor de vot. Unele companii au început, de asemenea, să se integreze în unele dintre programele lor, cum ar fi programele de recompensă, astfel încât întregul proces să devină mai transparent.

Proprietatea sa de auto-îngrijire implică faptul că blockchain-ul are capacitatea de a verifica datele disponibile în rețea și de a le repara în caz de daune. Acest lucru se face cu ajutorul computerelor care sunt conectate la rețea. Computerele ajută la menținerea integrității unei rețele prin verificarea și verificarea fiecărei tranzacții (blocuri dublate), ceea ce duce la formarea unui lanț cu istoricul fiecărei date codate în cadrul lanțului.

Cum face asta?

Cea mai importantă întrebare pe care mi-o pun oamenii imediat după ce au recunoscut cât de minunată este această tehnologie „este cum se face asta”?

Face acest lucru cu ajutorul acelor computere conectate la rețeaua sa. În timp ce dezvolta Bitcoin și lucrează la caracteristicile sale de descentralizare și autonomie, Satoshi a decis că cei care controlează rețeaua vor fi motivați să continue munca dacă primesc un simbol pentru activitățile desfășurate în cadrul rețelei și ajută la menținerea integrității rețelei. Acești oameni sunt numiți mineri.

Criptografia utilizată în rețea a eliminat total necesitatea unei terțe părți. Pe măsură ce o anumită rețea blockchain crește, crește și nevoia sa de a avea mai multă putere pentru a se menține. Acesta este unul dintre motivele pentru care extragerea criptomonedelor consumă multă energie electrică, ceea ce a eclipsat consumul de energie al unor țări din cauza numărului tot mai mare de utilizatori și tranzacții..

Viitorul blockchain-ului

Blockchain este una dintre cele mai mari inovații ale timpului nostru. Chiar dacă băncile și alte instituții financiare sunt împotriva criptomonedelor de ceva vreme, au recunoscut de nenumărate ori strălucirea și importanța potențială a blockchain-ului pentru sectorul financiar. În afară de sectorul financiar, alte sectoare ale economiei globale au început să se încălzească la tehnologie și adoptă pe scară largă atât din sectoarele privat, cât și din cel public..

Viitorul pare luminos pentru tehnologia blockchain.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me