Perspectivele finanțării descentralizate au prezentat, fără îndoială, o alternativă nouă și productivă pentru sistemele financiare tradiționale. Prin urmare, dezbaterea despre DeFi vs CeFi sau finanțarea centralizată câștigă avânt în proporții radicale în ultimii ani. Finanțele descentralizate au apărut ca un important contribuitor la rezolvarea numeroaselor capcane din serviciile financiare tradiționale.

Cu toate acestea, este rezonabil să aflăm diferența dintre DeFi și CeFi pentru a stabili validitatea urmăririi DeFi ca alternativă la sistemele financiare care au funcționat pentru o perioadă inexplicabil de lungă. Este rezonabil să treceți de la sistemele financiare de încredere ale tuturor persoanelor care utilizează servicii financiare la nivel mondial? Următoarea discuție se aruncă într-o comparație cap la cap pentru a oferi o impresie mai bună despre dezbaterea CeFi DeFi.

Înscrieți-vă acum: curs online DeFi

Începând cu definițiile – DeFi și CeFi

Înainte de reflecția asupra diferențelor dintre CeFi și DeFi, să ne concentrăm asupra a ceea ce este CeFi. Este o abreviere pentru finanțarea centralizată care se referă la piețele financiare închise. Pe de altă parte, când reflectăm la ceea ce este DeFi, este evident că este opusul CeFi. Finanțarea descentralizată evidențiază diferitele instrumente, cadre și tehnologii care permit accesul deschis și sigur la serviciile financiare cu asigurarea flexibilității și controlului.

Trăsăturile dominante ale CeFi

Definițiile DeFi și CeFi indică factorul diferențiator al unei entități centralizate, care dictează nivelul de încredere cu fiecare abordare. Dacă încrederea este învestită în afacerea însăși, o puteți identifica ca o trăsătură a CeFi. Ca o abordare centralizată, CeFi implică faptul că o companie trebuie să asigure managementul, execuția și susținerea încrederii cu măsuri etice cu orice preț.

În cazul unei încălcări a încrederii, utilizatorii finali au mai puține șanse să manifeste încredere într-o afacere CeFi. CeFi prezintă, de asemenea, avantaje credibile ale flexibilității prin adaptarea serviciilor, cum ar fi conversii fiat, servicii directe și schimburi între lanțuri, în funcție de nevoile clienților. Pentru a ne înțelege mai bine DeFi față de CeFi, să descoperim în ce mod CeFi este diferit de DeFi înainte de a trece la factorii distinctivi despre DeFi care îl separă de CeFi.

Citește și: Ghidul pentru DeFi pentru începători

Iată un tabel care vă poate ajuta să indicați cu ușurință diferențele DeFi vs CeFi în cel mai simplu mod posibil

Criterii finanțare centralizată (CeFi) Finanțe descentralizate (DeFi)
Activități de tranzacționare convenționale (tranzacționare în marjă, plăți, tranzacționare cu instrumente derivate, împrumuturi și împrumuturi) Permis Permis
Servicii cross-chain Permis Permis
Criptare de tranzacționare Permis Permis
Relații Clienți Adaptate nevoilor clienților Fără asistență directă cu sprijin limitat
Conversia Fiat în criptomonedă Permis Permis
Cerințe KYC Cerință obligatorie pentru accesarea serviciilor CeFi Nu este nevoie ca KYC să acceseze serviciile DeFi și este necesar doar un număr unic de identificare
Lichiditate Nu se aplică pentru toate activele Nu se aplică pentru toate activele
Suport pentru Stablecoins Permis Permis
Transferul custodiei fondurilor Niciun transfer de custodie a fondurilor în investiții efectuate de o entitate centralizată Transferul custodiei este imperativ pentru tranzacțiile DeFi
Transparența tranzacțiilor O entitate centralizată elimină complet transparența Natura open-source a tranzacțiilor consolidează transparența
Încredere Concentrat pe afaceri Concentrat pe tehnologie și proces
  • CEX și CeFi

Schimburile centralizate însoțesc vulnerabilitățile fondurilor utilizatorilor la amenințări interne și externe. Serviciile centralizate gestionează fondurile și datele utilizatorilor în sisteme centralizate, implicând astfel lipsa unei siguranțe absolute pentru fondurile și informațiile utilizatorilor. Dezbaterea DeFi vs CeFi se transformă în favoarea primului din motive de securitate.

Cu toate acestea, bursele centralizate oferă tranzacționare cu criptomonede și funcționalități de tranzacționare, cum ar fi tranzacționarea în marjă, împrumuturi, împrumuturi și OTC, printre altele. Prin urmare, CeFi aduce flexibilitate clienților în timp ce abordează probleme care ar putea necesita eforturi specializate și îndrumări pentru rezolvare.

Citiți, de asemenea, care sunt riscurile comune în DeFi și cum să le gestionați.

  • Flexibilitate pentru conversia monedei Fiat

Un alt punct culminant în dezbaterea DeFi vs CeFi în favoarea CeFi este flexibilitatea de a lucra cu fiat. Flexibilitatea însoțită de o entitate centralizată responsabilă de gestionarea fiat permite un control formidabil clienților pentru asigurarea conversiilor fiat.

  • Funcționalități cu lanțuri încrucișate

CeFi este, de asemenea, cunoscut pentru facilitatea serviciilor încrucișate cu suport pentru tranzacționarea criptomonedelor. Utilizatorii pot asigura conversii LTC în XRP sau BTC în LTC fără a depinde de tehnologia blockchain care stă la baza diferitelor criptomonede. Pe de altă parte, DeFi nu este capabil să ofere servicii cross-chain. De exemplu, swap-urile cu lanț încrucișat ar putea consuma mult timp cu o latență mai mare, prevenind astfel eficiența serviciilor DeFi.

Deci, CeFi apare ca un câștigător în dezbaterea DeFi vs CeFi cu privire la serviciile cross-chain. CeFi utilizează mai multe lanțuri pentru a prelua custodia fondurilor înainte de a permite conversia sau tranzacționarea de monede. Utilizatorii finali ar putea obține cu ușurință avantajele conversiei valutare prin comenzi de vânzare sau cumpărare. Transferul de proprietate îmbunătățește, de asemenea, simplitatea și intuitivitatea aplicațiilor CeFi în serviciile cross-chain.

Doriți să aveți o prezentare rapidă a finanțelor descentralizate? Iată Ghidul rapid pentru DeFi.

Cum este DeFi mai bun decât CeFi – DeFi vs CeFi

După o evaluare comparativă a CeFi vs DeFi, haideți să întoarcem tabelele și să privim din cealaltă perspectivă. DeFi nu impune nicio cerință pentru stabilirea identității utilizatorului pentru accesarea serviciilor financiare. În loc să depindă de informațiile personale ale utilizatorilor, serviciile DeFi oferă utilizatorilor un număr unic de identificare pentru a beneficia de servicii bancare.

În consecință, utilizatorii au asigurarea siguranței fondurilor și datelor lor, toate aspectele legate de securitate fiind în responsabilitatea utilizatorului. Să aruncăm o privire asupra celorlalți factori din comparația DeFi vs CeFi din perspectiva DeFi.

  • Tranzacții descentralizate

DeFi este capabil să ofere platforme de schimb descentralizate care nu au niciun sistem centralizat. Platformele DEX valorifică contractele inteligente la unison cu soluții de protocol descentralizate și Ethereum. Proiectarea contractelor inteligente asigură, de asemenea, o mai bună automatizare a îndeplinirii comenzilor necesare. Utilizatorii sistemelor bazate pe DEX nu trebuie să treacă prin procesul de înscriere pentru utilizarea serviciului în cauză.

Conexiunea portofelului utilizatorului la serviciul DEX este suficientă pentru a permite tranzacționarea pe platformele DEX. În afară de eșecul lipsei de sprijin pentru soluțiile cross-service, serviciile DEX permit tranzacționarea în criptomonede fără ca fondurile să se retragă din portofelele utilizatorilor. Transferul de fonduri are loc numai după executarea tranzacției pentru a oferi o garanție cuprinzătoare a siguranței fondurilor.

  • Nu este nevoie de permisiuni

Dezbaterea DeFi vs CeFi subliniază, de asemenea, natura fără permisiune a primului. Drept urmare, utilizatorii nu au nevoie de un proces KYC ca în serviciile CeFi pentru a utiliza serviciile DeFi. Utilizatorii își pot conecta portofelele la serviciul DeFi, urmate de acțiuni necesare, cum ar fi transferuri de fonduri, tranzacționare și multe altele.

În plus, nu există nicio restricție privind accesul la serviciile DeFi din cauza naturii sale nepermise. În plus, întreprinderile pot utiliza serviciile DeFi pentru bunăstarea publicului larg. În același timp, întreprinderile pot utiliza și serviciile DeFi pentru a-și extinde afacerea la locații geografice inaccesibile.

  • Căi pentru inovație

Un alt punct culminant promițător în favoarea DeFi în dezbaterea DeFi vs CeFi este sprijinul pentru inovație. Mulți jucători din ecosistemul DeFi se străduiesc să inoveze într-un ritm rapid. Experimentele privind valorificarea descentralizării pentru reformarea pieței financiare existente, alături de sosirea de noi servicii financiare zugrăvesc DeFi, este o lumină pozitivă.

Pe de altă parte, CeFi nu încurajează inovația datorită abordării centralizate, deși fără a o absolvi complet. DeFi prezintă, de asemenea, un potențial mai bun pentru descoperirea de active noi cu facilitatea de stimulente pentru utilizatorii implicați în etapele de dezvoltare și creștere a activelor.

  • Sistem fără încredere

Ultimul bit de comparație între DeFi și CeFi indică direct factorul de încredere. Factorul de încredere în DeFi depinde mai degrabă de procesul complet decât de un sistem specific. Drept urmare, utilizatorii își pot asigura fondurile din furturi sau transferuri greșite cu DeFi. Auditul serviciilor DeFi de către utilizatorii informați de către dezvoltatori și entitățile interesate asigură un sprijin mai bun pentru transparență și monitorizarea tranzacțiilor. Prin urmare, serviciile DeFi prezintă o abordare globală în comparație cu serviciile CeFi închise.

Dacă încă vă întrebați despre adoptarea DeFi (finanțare descentralizată) de către întreprinderi. Consultați cele mai importante proiecte DeFi din 2020.

Cuvinte finale

Într-o notă finală, puteți observa diferitele indicii într-o dezbatere DeFi vs CeFi. Facilitatea de lichiditate este o formidabilă similitudine printre toate diferențele dintre cele două sisteme financiare. Atât CeFi, cât și DeFi alocă o valoare egală a prețului pentru anumite active. Cu toate acestea, DeFi prezintă un avantaj formidabil față de CeFi în multe aspecte, deși nu reușește în facilitatea serviciilor încrucișate.

Cu excepția unor astfel de eșecuri, DeFi este o alternativă clară și promițătoare la finanțarea centralizată, cu facilitatea unui control mai bun asupra investițiilor financiare. Cel mai important dintre toate, DeFi are potențialul de a face serviciile financiare accesibile publicului larg. Aflați mai multe despre DeFi cu Cursul DeFi și intrați în lumea DeFi chiar acum pentru a o înțelege mai bine!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me