Acest articol compară cele mai populare două platforme blockchain – Hyperledger Fabric și Ethereum, împreună cu conceptele de bază ale acestor două platforme. 

Nevoia de tehnologie blockchain continuă să crească, iar multe dintre platforme sunt în general. Printre acestea, întreprinderile sunt mai mult ca oricând dornice să aleagă soluții blockchain și sunt dispuse să pună o cantitate considerabilă de resurse în acest sens. Platforme precum Hyperledger Fabric și Ethereum fac deja titluri în fiecare zi. De aceea, este necesar să acoperim comparația Hyperledger Fabric și Ethereum.

Ambele platforme sunt extrem de renumite pentru structurile lor unice. Mai mult decât atât, ambele oferă o mulțime de caracteristici care pot schimba sau remodela modul în care sunt modelele noastre de afaceri. Dar cum se descurcă în comparație? Poate unul să depășească pe celălalt? Ei bine, putem afla asta doar în acest ghid Hyperledger Fabric vs Ethereum.

Deci, să începem ghidul Hyperledger Fabric vs Ethereum!

Înscrieți-vă Acum: Cursuri fundamentale Enterprise Blockchains

Ce este Hyperledger Fabric?

În primul rând, să începem cu introducerea lor de bază. Dacă sunteți doar un începător în domeniul blockchain de întreprindere, cel mai bine este să citiți această parte, deoarece veți avea o idee solidă despre ceea ce sunt aceste două. În primul rând, Hyperledger și-a început călătoria în 2015.

În acel moment, tehnologia blockchain a început deja să atragă atenția marilor jucători. Cu toate acestea, nu existau platforme adecvate pentru cazurile de utilizare a întreprinderii.

Intră în Hyperledger. Oricum, a fost momentul perfect pentru a ajuta comunitatea să crească și să atingă întregul potențial pe care îl are.

Hyperledger Fabric este unul dintre proiectele populare ale companiei umbrelă Hyperledger blockchain. Există, de asemenea, multe alte proiecte și cadre. Dar Hyperledger Fabric a atras atenția tuturor imediat ce a intrat în funcțiune. Împreună cu IBM, fundația Linux a dezvoltat Structură de țesătură.

La fel ca orice altă platformă, vine cu registre, contracte inteligente, protocoale care ajută toți utilizatorii să ia parte la procesul de tranzacție.

Cu toate acestea, există o diferență semnificativă între arhitectura Hyperledger Fabric și alte arhitecturi blockchain. Practic, arhitectura Hyperledger Fabric este permisă și privată. Deci, nu va permite accesul oricărui utilizator la rețea.

În arhitectura Hyperledger Fabric, trebuie să fii membru al rețelei și până atunci poți avea acces la sistem.

Potrivit pentru întreprinderi

După cum puteți vedea, este o soluție perfectă pentru orice companie de întreprindere. Întreprinderile au nevoie de confidențialitate și nu se pot baza pe platformele publice pentru a face acest lucru. De ce? Ei bine, pentru că există companii mult mai sensibile în companiile de întreprinderi pe care le pot afișa pentru a fi afișate pentru concurența lor pe piață. Pur și simplu nu va fi benefic în niciun fel.

Astfel, arhitectura Hyperledger Fabric având spatele îi poate ajuta cu adevărat să folosească toate avantajele tehnologiei și să își păstreze integritatea.

În realitate, consensul Hyperledger Fabric este de fapt un model flexibil. În plus, vine cu o gamă largă de algoritmi de consens, opțiuni conectabile, mai multe formate de registre și multe altele. După cum puteți vedea, puteți personaliza această platformă într-o mare măsură.

Astfel, este foarte eficient să implementați soluții blockchain pentru orice tip de industrie.

O altă caracteristică interesantă a arhitecturii Hyperledger Fabric este că vă permite să creați canale separate care să ofere opțiuni de tranzacție privată. Nu puteți accesa acest lucru fără un nivel adecvat de acces.

Avantajele țesăturii Hyperledger

Există câteva avantaje principale ale tehnologiei. Conform documentația lor, această tehnologie este mai mult decât capabilă să gestioneze încărcătura de trafic pe care o primesc întreprinderile în fiecare zi. Astfel, caracteristici precum open-source, design modular, eficiență ridicată, aplicații și cod de calitate îl fac și mai profitabil.

Să vedem ce sunt acestea –

Sursa deschisa

Ei bine, cea mai bună parte despre Fabric este că platforma este open-source. Asta înseamnă că oricine poate folosi platforma în beneficiul companiei sale. Mai mult, nu solicită niciun fel de bani pentru a fi folosiți pentru proiectele dvs. Deci, dacă aveți o echipă excelentă de dezvoltatori interni, puteți construi cu ușurință o platformă în jurul acesteia și nu va trebui să plătiți Hyperledger pentru aceasta.

Cu toate acestea, la fel ca în multe cazuri, întreprinderile au nevoie de mai multe caracteristici sau au nevoie ca acestea să fie orientate numai pentru industria lor.

Astfel, doar obținerea codului sursă nu este suficientă. Veți avea nevoie de dezvoltatorii dvs. care să înțeleagă cum funcționează efectiv și să aibă abilitățile de a codifica deasupra acestuia.

Mai mult decât atât, trebuie să înțeleagă și modul în care funcționează consensul Hyperledger Fabric pentru a afla dacă acești algoritmi sunt suficienți pentru a vă proteja informațiile..

Pe baza consensului Hyperledger Fabric, puteți adăuga sau elimina orice caracteristică doriți.

Potrivit pentru industria largă

Cea mai bună parte despre Fabric este că poate merge cu aproape orice tip de industrie în acest moment. Astfel, înseamnă că, indiferent din ce industrie proveniți, proiectul Hyperledger Fabric vă poate ajuta cu siguranță în acest sens.

Oricum, industrii precum asistența medicală, lanțul de aprovizionare, asigurările, mass-media, securitatea cibernetică, IoT, activitățile bancare, guvernamentale, imobiliare și multe altele îl folosesc deja.

Mai mult, multe proiecte Fabric vă pot arăta cât de repede platforma câștigă popularitate. Deoarece platforma este permisă, utilizarea acesteia în orice fel de mediu este destul de ușoară.

Cod de calitate

Proiectul Hyperledger Fabric vine într-adevăr cu un set de coduri de calitate. În fiecare nouă adăugare, aceștia se asigură că au cea mai înaltă calitate de pe piață. Dar cum o fac? Ei bine, înainte de fiecare lansare, ei tind să-și respecte cu atenție codurile pentru probleme de securitate. Mai mult decât atât, ei fac și teste viguroase asupra codificării lor.

Ceea ce face este că scapă de orice îngrijorare care ar putea oferi hackerilor o opțiune de a pirata sistemul. O altă caracteristică interesantă este că Fabric preferă calitatea decât cantitatea. De asemenea, codul este open-source, dezvoltatorii comunității pot indica cu ușurință orice defecțiune și pot, de asemenea, să le repare rapid.

Deci, vă puteți imagina întotdeauna că obțineți platforma perfectă de fiecare dată.

Eficiență mai mare

Conform documentației lor, tehnologia se mândrește cu privire la modul în care oferă o eficiență mai mare în comparație cu alte blockchains.

În realitate, arhitectura tehnologiei este cea care îi oferă un impuls masiv în eficiență. Mai mult, tot nodul din sistem vine cu atribuții diferite. Deci, separarea proceselor de tranzacție de alte procese de comandă ajută într-adevăr la realizarea acesteia la timp.

Astfel, ei pot folosi consensul Hyperledger Fabric pentru a procesa tranzacții fără a încetini niciodată platforma simultan. Oricum, nu toate nodurile au arzătorul pentru a efectua tranzacții. Astfel, își pot folosi resursele pentru a realiza alte beneficii în rețea.

Design modular

Aceasta este de departe cea mai atractivă caracteristică a proiectului Hyperledger Fabric. Este complet modular. Prin aceasta, vrem să spunem că puteți utiliza câte funcții doriți în sistem. Deci, puteți schimba consensul Fabric Hyperledger, tipurile de registre, adăugați jetoane, adăugați alte funcționalități etc. Tot ce trebuie să faceți este să îl conectați și să începeți să îl utilizați.

De exemplu, puteți avea, de asemenea, mai multe consensuri din mai multe motive, cum ar fi unul pentru tranzacții, unul pentru identitate și așa mai departe.

Ce este Ethereum?

Conform documentației Ethereum, este o platformă globală și open-source pentru toate aplicațiile descentralizate. În realitate, pe Ethereum, îl puteți programa pentru a controla valoarea digitală și o puteți rula de oriunde din întreaga lume. Mai mult, va efectua exact lucrurile în care îl programați.

În primul rând, Ethereum a început ca un domeniu public imediat după boom-ul platformei Bitcoin. Mai mult, arhitectura Ethereum a devenit activă în 2015. Vitalik Buterin este fondatorul și programatorul de bază al platformei. Consultați acest articol pentru a afla cine este Vitalik Buterin din Ethereum.

Vă puteți gândi la aceasta ca la o versiune programabilă a tehnologiei blockchain. De exemplu, imaginați-vă că aveți scheletul tehnologiei și puteți face schimbări cât doriți în acest sens. Deci, tot ce trebuie să faceți este să adăugați funcționalitățile, să vă stropiți protocoalele de securitate, criptografiile și să obțineți o soluție complet funcțională pentru dvs..

Astfel, există un număr mare de aplicații centralizate care sunt construite deasupra scheletului arhitecturii Ethereum.

Cu toate acestea, este o platformă publică. Drept urmare, întreprinderile care sunt dispuse să utilizeze această tehnologie de la început. De ce totuși? Ei bine, este pentru că au nevoie de confidențialitate și nu o pot oferi.

Mecanismul de consens Ethereum utilizează o versiune actualizată a algoritmului Dovadă a muncii. În realitate, mecanismul de consens Ethereum este destul de robust și eficient. Cu toate acestea, problema este că ocupă multe resurse și poate încetini.

Aflați mai multe aici în acest ghid Ethereum final.

Cum functioneazã?

De dragul comparației Ethereum vs Hyperledger Fabric, trebuie să știți că Ethereum funcționează de fapt în realitate. O majoritate a proceselor trec prin mașina virtuală Ethereum (EVM), care este un software complet Turing. Practic, ceea ce face este că execută anumite scripturi într-o rețea distribuită de dispozitive.

Mai mult, permite, de asemenea, executarea contractelor inteligente și stochează totul, de la DAO (ceea ce este DAO) până la reglementările privind contractele inteligente. În realitate, arhitectura Ethereum permite dezvoltatorilor să construiască aplicații descentralizate pe deasupra. De aceea, veți obține o mulțime de organizații, jocuri, registre distribuite și multe alte aplicații interesante.

Potrivit cărții albe, arhitectura Ethereum oferă –

Simplitate

Arhitectura Ethereum oferă simplitate în platformele sale. Acesta este motivul pentru care toate protocoalele lor sunt eficiente, chiar dacă pot veni cu costul ineficiențelor de timp sau al stocării datelor.

Universalitate

Scriptul intern Turing-complet poate ajuta orice dezvoltator din întreaga lume să programeze contacte inteligente pentru orice tip de tranzacție. Aceasta promovează universalitatea sa.

Modularitate

În plus, protocolul Ethereum se află într-o fază modulară. Ca și în, puteți separa funcțiile și puteți adăuga orice altă funcție doriți.

Agilitate

Toate protocoalele Ethereum nu sunt niște reguli obligatorii pe care trebuie să le urmați. Mai mult, compania oferă multe modalități de a-și îmbunătăți protocoalele și de a se asigura că acestea pot fi scalabile.

Nediscriminare

Nu va restricționa niciun utilizator să se alăture tranzacțiilor. Prin urmare, oricine este binevenit să se bucure de toate avantajele blockchain-ului.

Avantajele Ethereum

Există anumite avantaje care vin cu platforma Ethereum. Să vedem ce sunt –

  • Imuabilitate: este evident că nu puteți efectua nicio modificare a registrului. Deci, orice terță parte nu va avea acces la acesta, chiar dacă este un domeniu public.
  • Corupţie Dovadă: Nu există nicio modalitate prin care cineva să poată desfășura activități corupte în sistem fără ca cineva să observe. Dacă cineva încearcă chiar să modifice orice fel de documente, sistemul va primi alerte și toți utilizatorii vor primi, de asemenea, alerte despre acestea.
  • Securitate: În realitate, Ethereum vine cu multă securitate, deoarece platforma sa publică deschisă, totul este transparent. Și această transparență adaugă un strat de securitate pentru fiecare utilizator. De asemenea, oferă o mulțime de tactici, cum ar fi diverse forme de criptografie și multe altele.
  • Nu Timp de inactivitate: Tot ce rulează în rețeaua Ethereum nu va avea timp de nefuncționare. Deci, aplicațiile, contactele inteligente, tranzacțiile nu vor întâmpina probleme și ar fi întotdeauna disponibile pentru oricine.

Hyperledger Fabric vs Ethereum: Bătălia Head-to-Head

După cum puteți vedea, ambele platforme fac o treabă excelentă în domeniile lor respective. Dar ambele sunt platforme blockchain. Deci, cum crezi că pot platforma cu adevărat pentru atribute comune? Ei bine, să verificăm acum Hyperledger Fabric și Ethereum.

Pentru a-l face mai convingător, descriem fiecare atribut și cum funcționează fiecare platformă în acel atribut în comparația Hyperledger Fabric vs Ethereum.

Tip Ledger

În primul rând, să începem cu tipul de registru. Veți vedea o diferență definitivă între ambele platforme. În realitate, Hyperledger Fabric este de fapt o platformă autorizată. Deci, asta înseamnă că nu este pentru public. De asemenea, este potrivit pentru întreprinderi și poate oferi confidențialitatea de care au nevoie.

Astfel, vine cu aranjamente de membru pentru a selecta cine poate obține o intrare în sistem și cine nu. Mai mult, compania însăși va decide cine poate intra pe platformă.

Pe de altă parte, Ethereum este o platformă publică. Deci, nu există nicio formă de confidențialitate acolo. Utilizatorii din sistem nu vor trebui să respecte nicio regulă de membru pentru a avea acces la rețea. Prin urmare, nu este adecvat pentru întreprinderi.

Să trecem la următorul atribut în această comparație Hyperledger Fabric vs Ethereum.

Guvernare

Linux Foundation este entitatea guvernantă din spatele Hyperledger Fabric. Cu toate acestea, au primit și o contribuție majoră de la IBM. Așadar, puteți spune că este produsul unei colaborări masive care a ajuns să aibă un succes imens. Oricum, este posibil ca unii dintre voi să îl cunoască ca blockchain IBM. Cu toate acestea, ambele sunt pe aceleași platforme.

Pe de altă parte, dezvoltatorii Ethereum se află în spatele entității de guvernare a platformei Ethereum. Vitalik Buterin este principalul programator și fondator al Ethereum. După cum puteți vedea, platforma nu este un produs de colaborare între alte companii, ci o dezvoltare mai internă.

Să trecem la următorul atribut în această comparație Hyperledger Fabric vs Ethereum.

Focus pe industrie

În acest atribut de comparație Hyperledger Fabric vs Ethereum, veți găsi o mulțime de asemănări. În realitate, proiectul Hyperledger Fabric este potrivit pentru dezvoltarea între industrii. Ce înseamnă? Ei bine, înseamnă că îl puteți folosi în orice tip de industrie. Practic, compania a dezvoltat această platformă pe care o puteți exploata în orice tip de scenariu.

Practic, experții au crezut mai întâi că blockchain-ul este potrivit doar pentru sectorul financiar. Dar poate fi mult mai mult. Pe de altă parte, Ethereum se concentrează și pe dezvoltarea între industrii. Dar ca public, mai degrabă decât să-l folosească ca sistem de rețea pe internet al întreprinderii. Companiile îl pot folosi pentru a oferi o platformă pentru clienții lor.

Cu toate acestea, noul Enterprise Ethereum este mai dedicat aplicațiilor centrate pe întreprindere.

Să verificăm următorul atribut din această comparație Hyperledger Fabric și Ethereum.

Randament

Este timpul să accesați mai multe detalii în comparația Hyperledger Fabric vs Ethereum. Ambele tehnologii se referă la a fi rapid și a oferi o mulțime de tranzacții pe secundă. Cu toate acestea, Hyperledger Fabric câștigă această rundă. În realitate, vine cu > 2000 tps. Deci, vă puteți aștepta să proceseze peste 2000 de tranzacții în fiecare secundă.

Mai mult, Fabric poate obține acest scor, deoarece oferă tranzacții paralele și limitează utilizatorii în sistem, deci nu încetinește. Pe de altă parte, Ethereum, cu un număr mic de noduri, poate realiza un număr mare de tranzacții. Dar, deoarece este un domeniu public, acesta încetinește și acum poate oferi ceva apropiat de 20 tps. Aceasta este o diferență masivă între aceste două.

Să trecem la următorul atribut în această comparație Hyperledger Fabric vs Ethereum.

Criptomonedă

Este o altă diferență majoră între Hyperledger Fabric și Ethereum. În realitate, platforma Fabric nu are niciun simbol nativ sau criptomonedă în sistem. Deci, nu va trebui să aveți criptomonede pentru a utiliza platformele. Cu toate acestea, dacă o companie are nevoie de un sistem bazat pe simboluri, o poate adăuga cu ușurință. Deci, nu vor fi obligați să utilizeze nicio monedă nativă. Acesta este un beneficiu imens.

Pe de altă parte, Ethereum vine cu o criptomonedă nativă numită Ether (ce este Ether?). Mai mult, există o altă formă de token numită Gas în sistem de care aveți nevoie pentru a efectua tranzacțiile din sistem. Problema este că prețul gazului continuă să se schimbe și, cu mai mulți utilizatori, poate deveni și o povară uriașă.

Să verificăm următorul atribut din această comparație Hyperledger Fabric și Ethereum.

Mecanism de consens

Oricum, mecanismul de consens al ambelor tehnologii este diferit. În realitate, proiectul Hyperledger Fabric oferă o mulțime de mecanisme de consens dintre care să alegeți. Oricum, în mod nativ, folosește algoritmul consens Kafka. Cu toate acestea, există și protocoale Solo și Raft în mix. Cu atât mai mult, Solo este practic mai potrivit pentru dezvoltatori, iar Raft este toleranța la erori.

Pe de altă parte, mecanismul de consens Ethereum folosește o versiune actualizată a algoritmului Dovada de lucru. În realitate, mecanismul de consens Ethereum este destul de robust și eficient. Cu toate acestea, problema este că ocupă multe resurse și poate încetini.

Dar, mecanismul de consens Ethereum PoW este puțin mai superior protocolului Raft.

Să trecem la următorul atribut în această comparație Ethereum vs Hyperledger Fabric.

Contracte inteligente

În aceasta, Ethereum a venit pentru prima dată cu conceptul de contracte inteligente. Este de fapt un sistem de contracte care poate acționa, care poate automatiza procesul oricărui contract între părți. Mai mult, contractul inteligent din Ethereum este destul de eficient și a devenit popular într-un timp foarte scurt.

Pe de altă parte, Fabricul Hyperledger oferă și contracte inteligente, dar aici este cunoscut sub numele de Chaincode. Practic, este logica de afaceri a tehnologiei și urmează un proces ușor diferit în comparație cu contractele inteligente Ethereum. Cu toate acestea, ambele tehnologii oferă această caracteristică.

Să verificăm următorul atribut în această comparație Ethereum vs Hyperledger Fabric.

Limbajul Smart Contract

Apoi, pentru Ethereum vs Hyperledger Fabric, veți obține diferite limbi de codare pentru contractele inteligente. În realitate, Ethereum folosește Solidity pentru a codifica contractele inteligente din sistem. Oricum, Solidity este relativ nou și este destul de ușor în comparație cu alte limbaje de programare populare.

Pe de altă parte, Hyperledger Fabric oferă Golang, Java și NodeJS pentru versiunea lor a contractelor inteligente. Deci, dacă cunoașteți vreunul dintre coduri, puteți dezvolta cu ușurință un mecanism de contract inteligent. Java este un limbaj de programare popular, ceea ce îl face mult mai ușor pentru dezvoltatori.

Să trecem la următorul atribut în această comparație Hyperledger Fabric vs Ethereum.

Tipul aplicației

Acesta este ultimul atribut al comparației Ethereum vs Hyperledger Fabric. Oricum, ambele părți sunt potrivite pentru o gamă largă de aplicații în lumea reală. În realitate, Ethereum este în mare parte popular pentru aplicațiile descentralizate și de aceea există mii de aplicații deasupra Ethereum.

Proiectul Hyperledger Fabric, pe de altă parte, este destul de nou și are și aplicații descentralizate, dar nu la fel de vast ca Ethereum. Cu toate acestea, Hyperledger excelează în aplicațiile de nivel real pentru întreprinderi, comparativ cu Ethereum.

Ethereum vs Hyperledger Fabric: Tabelul de comparație

 EthereumHyperledger Fabric
Tip Ledger Fara Permisiuni Permis
Concentrare pe industrie Trans-industrie Trans-industrie
Guvernare Dezvoltatori Ethereum Fundația Linux
Criptomonedă Eter (ETH) Nici unul
Mecanism de consens

Dovada muncii (PoW)

Mecanism conectabil
Randament ~ 20 tps > 2000 tps
Contract inteligent
Limbajul Smart Contract Soliditate NodeJS sau Golang sau Java
Tipul aplicației Pe larg Pe larg

Ethereum vs Hyperledger Fabric: gânduri de încheiere

În cele din urmă, Ethereum și Hyperledger Fabric sunt ambele două platforme blockchain foarte unice pe piață. În plus, ambele sunt capabile să rezolve o mulțime de probleme cu care se ocupă sistemul centralizat în zilele noastre.

S-ar putea să credeți că Ethereum nu este potrivit pentru cazuri de utilizare comercială. Cu toate acestea, acest lucru nu este în totalitate adevărat. Ethereum are o versiune privată a tehnologiei sale denumită Enterprise Ethereum în cadrul întreprinderii Ethereum Alliance. Aici, la fel ca Hyperledger, multe companii se reunesc și lucrează la posibile soluții.

De fapt, Hyperledger și EEA colaborează deja la o serie de soluții doar de dragul întreprinderilor. Deci, după cum puteți vedea, ambele platforme sunt opțiuni excelente. Astfel, depinde de dvs. să o alegeți pe cea mai bună.

Pentru a cunoaște mai bine conceptele de bază ale blockchain-ului, la fel ca acesta, asigurați-vă că consultați cursul nostru gratuit blockchain.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me