Blockchain-ul privat și blockchain-ul consorțiului pot părea similare uneori; cu toate acestea, ele sunt puțin diferite. Pentru a vă ajuta să scăpați de toate confuziile, voi acoperi comparația dintre blockchainul privat și blockchain-ul consorțiului. Deci, să vedem cum sunt similare și diferite în același timp.

Există diferite tipuri de platforme blockchain pe piață în diverse scopuri. Dacă știți puțin despre blockchain, veți ști că are trei tipuri diferite – Public, Privat și Consorțiu / Federat. Cu toate acestea, unii dintre voi ar putea fi confundați cu blockchainul privat versus blockchainul consorțiului, deoarece, uneori, pot părea similare.

În general, arhitectura lor este similară în multe cazuri; cu toate acestea, caracteristicile care stau la baza fiecărei tehnologii sunt diferite. Mai mult, fiecare tehnologie este utilizată în situații diferite pentru a atinge obiective diferite.

Acest ghid îl va ajuta pe orice novice care se luptă să înțeleagă conceptul de blockchain-uri private și de consorțiu.

Inscrie-te acum: Curs Blockchain gratuit

Ce este Private Blockchain?

Înainte de a începe, să vedem ce este un blockchain privat în primul rând. Fără să știți despre tehnologia de bază, nu puteți înțelege diferența dintre cele două tipuri de tehnologii blockchain.

În realitate, blockchain-urile private au o singură autoritate sau organizație care să aibă grijă de rețea. Dar ce înseamnă? Înseamnă că, chiar dacă în platformele publice blockchain, oricine ar putea obține o intrare în platformă, aici doar angajații unei singure organizații ar primi-o.

Dar pare ceva mai centralizat, nu-i așa? În realitate, soluțiile private blockchain nu oferă cu adevărat adevărata caracteristică de descentralizare a blockchain-ului. În schimb, veți obține o rețea descentralizată parțială cu un set de reguli și reglementări.

Acestea sunt câteva dintre caracteristicile majore ale soluțiilor private blockchain.

În multe circumstanțe, dacă autoritatea de guvernare pare potrivită, atunci ele pot, de asemenea, să anuleze o tranzacție. Un alt aspect extraordinar al soluțiilor private blockchain este că puteți efectua tranzacții private. Înseamnă că fiecare utilizator nu vă poate urmări sau vă poate vedea tranzacțiile private pe registru.

În realitate, acest lucru este absolut necesar, chiar și pentru noi. De ce? Ei bine, cu siguranță nu doriți ca oamenii întâmplători să știe când ați făcut o tranzacție sau altceva.

În mare parte, acesta coincide și cu drepturile utilizatorului. De asemenea, organizațiile se ocupă de documente extrem de sensibile, iar concurenții își pot fura valoarea mărcii dacă sunt lăsate pentru public.

De aceea, soluțiile private blockchain au confidențialitate scrisă peste tot. Oricum, are și alte caracteristici cheie ale blockchain-ului.

Deci, nu veți simți că rețeaua nu vă este corectă în niciun fel. De exemplu, Clipoci este de fapt o platformă de blockchain privat pentru întreprinderi.

Oricum, să verificăm caracteristicile soluțiilor private blockchain din acest ghid tehnologic blockchain privat vs consorțiu blockchain.

blockchain privat vs blockchain consorțiu

Blockchain privat: cele mai bune caracteristici ale acestei tehnologii

Confidențialitatea este cea mai mare preocupare

În blockchain-urile private, obții intimitatea extremă a viselor tale. Pare un pic exagerat, dar soluțiile ies din calea lor pentru a vă oferi toată confidențialitatea de care aveți nevoie. Practic, aceste soluții sunt mai importante la nivel de întreprindere și nu pentru uz public.

Iar întreprinderile se ocupă în mod regulat de o mulțime de informații sensibile. O încălcare a securității aici ar însemna o pierdere teribilă și pentru companie și pentru economie.

De aceea este extrem de necesar să aveți o rețea care să păstreze aceste date. Și, evident, blockchain-urile private pot face acest lucru cu ușurință.

Să vedem următoarea caracteristică din acest ghid de comparație blockchain privat vs consorțiu blockchain.

Eficient decât blockchain-urile publice

În realitate, blockchain-urile publice au venit pe primul loc și oferă mai multă transparență oamenilor. Cu toate acestea, blockchain-urile publice folosesc protocoale consens mari pentru consumul de energie pentru a-și alimenta sistemul. Mai mult, protocoalele precum dovada muncii consumă multă energie, ceea ce nu este ecologic în niciun fel.

Ca urmare, blockchain-ul privat a început să crească și a renunțat definitiv la protocoalele de consens înfometate de putere. De obicei, aceste soluții folosesc un fel de consens bazat pe vot sau alte forme de algoritmi care consumă mult mai puțină energie și sunt durabile pe termen lung.

Consultați următoarea caracteristică din acest consorțiu blockchain versus ghid de comparație blockchain privat.

Nu este volatil în nici un fel

Cu blockchain-urile private, veți obține acea liniște sufletească pe care nu o puteți obține niciodată cu un blockchain public. De obicei, pe platformă există o taxă de tranzacție pe care trebuie să o plătiți pentru a finaliza o tranzacție. În realitate, nimicuri gratuite.

Deși plătiți o taxă de tranzacție. Este încă foarte scăzut în comparație cu sistemele bancare tradiționale. Cu toate acestea, problemele apar pe platformele publice atunci când există prea mulți utilizatori pe platformă. Cererea de tranzacții continuă să crească pentru a se alinia la taxa de tranzacție.

Dar nu în blockchain-uri private. Întrucât doar un grup selectat de persoane poate intra pe platformă, nu există niciun fel de volatilitate în rețea.

Să vedem următoarea caracteristică din acest ghid de comparație a consorțiului blockchain vs private blockchain.

Împuternicirea întreprinderilor

Companiile au nevoie de tehnologie care să le împuternicească nu numai utilizatorii, ci și organizațiile lor. Cu blockchain-ul privat, este ușor să obțineți acest lucru, deoarece accentul este pus exclusiv pe întreprinderi. Mai mult, aceste rețele sunt făcute pentru a fi utilizate ca sistem de rețea intern pentru companii.

În realitate, sunt extrem de capabili să ofere oamenilor siguranța de care au nevoie companiile. Cu atât de multe hacks care apar în fiecare zi, există întotdeauna un risc de securitate, indiferent de ce. Dar nu cu blockchain-ul. Mai mult, oferă cel mai înalt nivel de securitate de până acum.

Doriți să aflați mai multe despre blockchain-urile private? Consultați ghidul nostru introductiv final pentru blockchain privat chiar acum!

De ce să folosești acest lucru?

Economisește bani

Ei bine, primul motiv pentru utilizarea unui blockchain privat ar fi că economisește foarte mulți bani. Cum? În comparație cu omologul său public, este nevoie de mai puține resurse pentru a crea o platformă privată, mai degrabă decât una publică.

Cu toate acestea, asta nu înseamnă că este și foarte ieftin. Dacă doriți să schimbați complet sistemul vechi pe care îl folosiți în acest moment, ar fi nevoie de investiții. Cu toate acestea, pe termen lung, vă va aduce mai multe beneficii și vă va economisi costurile.

Să vedem următorul beneficiu în acest ghid de comparație a consorțiului blockchain vs private blockchain.

Taxe mici

După cum știți deja, taxele de tranzacție în blockchain sunt întotdeauna mici. Dar poate deveni rapid volatil dacă utilizați o rețea publică, deoarece prețurile pot crește și scădea în funcție de cerere. Dar nu în blockchain-uri private.

În blockchain-urile private, nu există costuri suplimentare ascunse nicăieri. Mai mult, toate taxele de tranzacție rămân aceleași, chiar și sub o presiune mare, deoarece platforma este concepută în acest fel.

Regulamentele sunt mai bune

Nu puteți lucra într-un mediu de întreprindere fără anumite reglementări sau reguli. Dacă nu există, atunci nu puteți opri corupția. Mai mult, eficiența companiilor dvs. ar scădea drastic.

De aceea, în blockchain-urile private, obțineți un sistem reglementat, în care puteți descrie politicile companiei dvs. în rețea și toți membrii ar trebui să le urmeze în consecință.

Să vedem următorul beneficiu în acest ghid de comparație a consorțiului blockchain vs private blockchain.

Scapă de infractori

Blockchain-urile private au procese de autentificare înainte ca oricine să poată intra în sistem. Drept urmare, doar membrii cunoscuți ai unei companii vor primi intrarea în aceasta. Mai mult decât atât, există și acces de bază la nivel la anumite documente, care acționează ca o fază secundară a securității.

Prin urmare, niciun criminal nu poate obține o intrare în sistemul dvs. Ei bine, mai ales nu fără ajutor din interior. Oricum, blockchain-urile private se asigură că niciun criminal nu poate folosi rețeaua dvs. pentru a comite activități infracționale în vreun fel.

Sunteți curios despre diferența dintre un blockchain public și unul privat? Consultați ghidul nostru de comparație public vs privat blockchain acum!

Ce este Consortium Blockchain?

Blockchainul federat sau blockchainul consorțiului este o tehnologie blockchain în care, în loc de o singură organizație, mai multe organizații guvernează platforma. Nu este o platformă publică, ci o platformă autorizată.

Mai mult, este destul de similar și cu blockchain-urile private.

Dar cum sunt ele diferite? Ei bine, chiar dacă este permis, ceea ce înseamnă că trebuie să fii membru al oricărei organizații cu acces la registru, totuși ți-ar oferi descentralizare. Cum?

Este ușor, într-adevăr. În blockchain-ul privat, pe platformă există doar o singură organizație. Deci, felul său pare a fi o entitate centralizată. Cu toate acestea, la fel ca în exemplul consorțiului blockchain, mai multe organizații pot lua de fapt decizii pe platformă.

Deci, nu există nicio modalitate prin care orice organizație poate scăpa de activități ilegale. Orice altă organizație de pe platformă o va ține sub control.

Oricum, întregul concept al exemplului de blockchain al consorțiului a ajuns să fie pentru a ajuta întreprinderile să colaboreze între ele. În realitate, deoarece nu există nicio autoritate în rețea, toate companiile se pot uni și lucra la aceste probleme.

Mai mult, pot contribui la rețea și pot obține credite și caracteristici în mod egal.

În plus, un mediu de colaborare înseamnă și mai multă expunere și inovație. Și acest lucru este cel mai bun pentru toate părțile din sistem.

Să vedem mai multe despre exemplul consorțiului blockchain din acest ghid.

Caracteristicile Consortium Blockchain

Viteză mai rapidă

Ei bine, în primul rând, furnizorii consorțiului de blockchain vor încerca întotdeauna să ofere cel mai rapid rezultat comparativ cu blockchain-urile publice. De obicei, blockchain-urile publice tind să devină mai lente din cauza numărului excesiv de utilizatori de pe platformă.

Dar nu blockchain-ul consorțiului. În blockchain-ul consorțiului, veți avea întotdeauna o experiență mai bună. Dar cum? Ei bine, deoarece platforma este permisă, nimeni nu poate avea acces la ea. Deci, ar exista întotdeauna controlul asupra câtor utilizatori sunt activi în același timp în rețea.

Astfel, problemele de scalabilitate nu sunt proeminente aici în niciun fel.

Scalabilitate

Nu veți vedea niciun tip de probleme de scalabilitate într-un exemplu de soluție de blockchain de consorțiu. De ce totuși? În realitate, un blockchain al consorțiului va controla întotdeauna numărul de noduri în scopuri de validare. Deci, nu vă puteți aștepta să vă alăturați rețelei și să obțineți doar acces la validarea tranzacțiilor.

Mai mult, există întotdeauna un nod selectat pentru a menține aceste tipuri de caracteristici ale platformei. De aceea, nu veți vedea probleme cu ieșiri lente de rețea sau cu întârzieri ale proceselor de tranzacție.

Costuri reduse de tranzacție

Un alt avantaj interesant al unui blockchain al consorțiului este costurile reduse ale tranzacției. Furnizorii de blockchain ai consorțiului vor oferi întotdeauna platforme într-un mod care să ofere tranzacții reduse pentru dvs. Dacă primiți o soluție de la acești furnizori de blockchain ai consorțiului, atunci puteți contura și comisionul de tranzacție.

În multe cazuri, blockchain-ul public devine cu mult în spatele sistemului, pe măsură ce mai mulți utilizatori intră în rețea și încetează procesele. Ca urmare, comisionul de tranzacție continuă să fluctueze într-un ritm rapid.

Cu toate acestea, în blockchain-ul consorțiului, totul este reglementat. Deci, taxele de tranzacție rămân aceleași, indiferent de câți utilizatori sunt în rețea.

Astfel, este o alegere excelentă și pentru întreprinderi, deoarece acestea vor primi prețuri mai ieftine în comparație cu sistemele bancare tradiționale.

Citeste mai mult: Consorțiul Blockchain: Top 20 de consorții pe care ar trebui să le verificați

Consum redus de energie

În mod obișnuit, blockchain-ul consorțiului utilizează protocoale consens cu consum redus de energie pentru a verifica toate tranzacțiile sau documentele. Mai mult decât atât, furnizorii consorțiului de blockchain încearcă, de asemenea, să proiecteze soluțiile în funcție de nevoile dvs..

În realitate, procesul minier ocupă multă putere de calcul. Pe termen lung, factura energiei poate deveni o povară foarte curând. Dacă blockchain-urile publice țin pasul cu acesta, alimentarea cu energie nu va fi suficientă pentru a alimenta toate activitățile miniere.

Pe de altă parte, blockchain-ul federat încearcă să îl mențină pe partea inferioară. Mai mult, algoritmii pe care îi folosesc au o complexitate foarte mică și îl fac mai puțin consumabil de energie.

Fără risc de 51% atac

Aceasta este una dintre cele mai bune caracteristici ale platformelor blockchain ale consorțiului. Blockchain oferă un nivel mai mare de securitate, dar atacul de 51% poate fi o problemă mortală. De obicei, în 51% atac ar însemna că mai mult de 51% din toți utilizatorii de pe platformă provin dintr-o singură organizație sau companie.

Deci, dacă doresc, pot prelua toată puterea de calcul a sistemului și pot suprascrie orice altă tranzacție sau chiar inversa un proces de tranzacție.

Cu toate acestea, în blockchain-ul federalizat, nu este cazul. Întrucât va trebui să treceți printr-o autorizare adecvată, nu veți avea voie dacă trageți așa ceva. De asemenea, deoarece există mai mulți participanți din mai multe companii, este puțin dificil să-l scoată.

Fără activitate criminală

Acesta este similar cu blockchain-urile private. În blockchain-ul federal sau consorțiul, nu puteți fi anonim. În realitate, anonimatul dă naștere la activități infracționale. Dar, deoarece blockchain-ul federat trebuie să aibă identități cunoscute, este imposibil ca infractorii să intre în sistem.

Când toată lumea de pe platformă se cunoaște și îi ține pe fiecare în frâu, probabilitatea unei activități ilegale devine foarte scăzută. Acesta este motivul pentru care blockchain-ul consorțiului este extrem de sigur de utilizat într-un mediu de întreprindere.

Și îl puteți folosi și pentru măsuri de securitate.

Reguli

O altă caracteristică interesantă a blockchain-urilor consorțiale este utilizarea reglementărilor. Atât blockchain-ul privat, cât și consorțiul este destinat companiilor de întreprinderi. Astfel, este necesar ca acesta să aibă reglementări pentru a menține afacerea în funcțiune într-un ritm constant.

În acest tip de platformă blockchain, toate nodurile trebuie să respecte regulile rețelei. Le permite să lucreze într-un mediu de echipă și crește eficiența într-un ritm mai mare.

Deci, atunci când doriți să lucrați împreună cu alte companii, blockchain-urile consorțiului sunt o alegere excelentă.

Pentru a reuși, este necesar să aveți o strategie de afaceri funcțională bazată pe blockchain. Pentru a afla mai multe, consultați acum ghidul nostru final de strategie de afaceri blockchain!

Private Blockchain Vs Consortium Blockchain Tehnologie: comparația

Arhitectura blockchain-ului privat și blockchain-ul consorțiului poate fi similară și diferită în multe puncte. Să vedem care sunt acestea în acest ghid de comparație a tehnologiei blockchain privat vs consorțiu blockchain.

Acces

Blockchain-urile private au o singură autoritate sau organizație care să aibă grijă de rețea. Înseamnă că, chiar dacă în platformele publice blockchain, oricine ar putea obține o intrare în platformă, aici doar angajații unei singure organizații ar primi-o.

În multe circumstanțe, dacă autoritatea de guvernare pare potrivită, atunci ele pot, de asemenea, să anuleze o tranzacție.

Pe de altă parte, blockchain-ul consorțiului are mai multe organizații în loc de o singură organizație care să guverneze platforma. Este o platformă autorizată. Aici, mai multe organizații pot lua de fapt decizii pe platformă.

Deci, nimeni nu poate scăpa de activități ilegale. Toate organizațiile de pe platformă vor ține pe toată lumea sub control.

Autoritate

În realitate, soluțiile private blockchain nu oferă cu adevărat adevărata caracteristică de descentralizare a blockchain-ului. În schimb, veți obține o rețea descentralizată parțială cu un set de reguli și reglementări. Întrucât obțineți o singură autoritate care privește rețeaua, aceasta nu poate ajunge la adevărata descentralizare în niciun fel de scenariu.

Pe de altă parte, lanțurile de blocuri ale consorțiului sunt permise, ceea ce înseamnă că trebuie să fii membru al oricărei organizații cu acces la registrul; totuși, ți-ar oferi descentralizare. Ca și aici, mai multe organizații pot lua de fapt decizii pe platformă; există o descentralizare la fiecare nivel.

Să vedem următorul în acest ghid de comparație a tehnologiei blockchain privat vs consorțiu blockchain.

Viteza tranzacției

Ambele platforme au o viteză de tranzacție mai mare. De obicei, blockchain-urile publice tind să devină mai lente din cauza numărului excesiv de utilizatori de pe platformă. Cu cât intră mai mulți utilizatori în sistem, cu atât acesta încetinește.

Cu toate acestea, atât arhitectura blockchain privată, cât și cea consorțială au un proces de autentificare pentru a limita accesul utilizatorilor. Astfel, ei se asigură întotdeauna să mențină numerele de utilizator reglementate. Și, ca rezultat, veți avea întotdeauna o experiență rapidă pe ambele platforme.

Să-l vedem pe următorul din acest consorțiu blockchain versus ghid de comparație a tehnologiei blockchain privat.

Inscrie-te acum: Curs profesional certificat pentru blockchain pentru întreprinderi

Mecanism de consens

Blockchain-urile private utilizează algoritmi cu consum redus de energie. Practic, folosește o formă de vot sau mecanism de consens multipartit. Blockchain-ul privat a renunțat definitiv la protocoalele de consens înfometate de putere. Chiar dacă economisește multă energie, este puțin mai sigur decât algoritmii consens consumatori de energie, cum ar fi dovada muncii.

Pe de altă parte, blockchain-urile federate nu folosesc nici algoritmi înfometați de putere. De obicei, acești algoritmi nu sunt sustenabili pe termen lung pentru mediile de afaceri. Ca urmare, ei folosesc, de asemenea, algoritmi de consens în mai multe părți sau un fel de schemă de vot pentru a ajunge la un acord.

Deci, se pare că în acest moment ambele tipuri de blockchain sunt aceleași.

Cost

În comparație cu omologul său public, este nevoie de mai puține resurse pentru a crea o platformă privată, mai degrabă decât una publică.

Cu toate acestea, asta nu înseamnă că este și foarte ieftin. Dacă doriți să schimbați complet sistemul vechi pe care îl folosiți în acest moment, ar fi nevoie de investiții. Cu toate acestea, pe termen lung, vă va aduce mai multe beneficii și vă va economisi costurile.

Pe de altă parte, blockchain-ul consorțiului necesită mai puține resurse pentru a-l înființa. Există deja atât de multe platforme permise disponibile pentru companii precum Hyperledger, CordaR3, Enterprise Ethereum și multe altele.

Pe scurt, ambele tehnologii necesită mai puțin timp și resurse pentru configurare.

Să-l vedem pe următorul din acest consorțiu blockchain versus ghid de comparație a tehnologiei blockchain privat.

Citeste mai mult:6 caracteristici cheie Blockchain pe care trebuie să le cunoașteți

Manipularea datelor

Blockchain-urile private au o singură autoritate, dar caracteristicile blockchain-ului de bază sunt încă acolo. Deci, va permite doar accesul de citire și scriere la registru. Înseamnă că, odată ce o tranzacție primește o intrare în registru, nimeni nu o poate schimba. Însă, în blockchain-ul privat, numai autoritatea unică poate scrie sau citi orice intrări în registru.

Pe de altă parte, arhitectura consorțiului blockchain are aceeași caracteristică. Nimeni din acest tip de platformă nu poate schimba nici o intrare a registrului. Dar aici, mai multe organizații pot scrie și citi tranzacții pe registru.

Imuabilitate

Acesta este ultimul punct din acest ghid de comparație a tehnologiei consorțiului blockchain vs. În realitate, imuabilitatea funcționează puțin diferit în ambele tehnologii. Spre deosebire de blockchain-urile publice, ambele platforme nu pot oferi adevărata imuabilitate.

Deoarece organizațiile controlează ambele scenarii, există șansa ca acestea să poată suprascrie o tranzacție. Este oarecum o zonă gri. Cu toate acestea, este foarte probabil. Doar pentru că există o autoritate de guvernare nu înseamnă că rețeaua nu este de încredere.

Evident, pentru a modifica o tranzacție, membrii trebuie să ajungă și la un acord. Deci, în ambele cazuri, obțineți imuabilitate parțială în rețea.

Private Blockchain Vs Consortium Blockchain: Tabel de comparație

Blockchain privat Blockchain Consortium
Acces Organizație unică Organizație multiplă
Autoritate Parțial descentralizat Descentralizat
Viteza tranzacției Rapid Rapid
Mecanism de consens Vot / consens multipartit Vot / consens multipartit
Cost Ieftin Ieftin
Manipularea datelor Citiți și scrieți pentru o singură organizație Citiți și scrieți pentru mai multe organizații
Imuabilitate Parțial Parțial

Notă de încheiere

În cele din urmă, atât blockchain-ul privat, cât și blockchain-urile consorțiului sunt extrem de eficiente pentru companiile de întreprindere. Deoarece ambele platforme pot oferi confidențialitate, securitate și performanță rapidă, este destul de ușor să le integrezi.

Cu toate acestea, trebuie să vă amintiți că implementarea oricărui sistem nou necesită resurse și timp. Așadar, s-ar putea să te uiți la investiții în viitor. Oricum, sperăm, acum știi cum ar arăta cu adevărat comparația dintre consorțiul blockchain și tehnologia blockchain privat.

Sperăm că vă va ajuta să luați decizia și să obțineți cea mai potrivită tehnologie blockchain pentru compania dvs. de întreprindere. Recomandăm cursul nostru gratuit de blockchain pentru orice novice care dorește să înțeleagă structura de bază a blockchain-ului.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me