Introducerea de noi forme de bani, cum ar fi moneda digitală a băncii centrale sau CBDC, a fost responsabilă pentru schimbarea dinamicii din ecosistemul financiar. Ca o variantă digitală a banilor băncii centrale, CBDC s-a transformat într-o soluție new age pentru o societate fără numerar. Deși există diverse motive pentru a lua în considerare adoptarea CBDC-urilor, aceasta a fost promovată în primul rând ca o soluție blockchain, adică blockchain-ul CBDC pentru dominarea crescândă a giganților tehnologici în peisajul monedei digitale..

Deci, de ce ar trebui să vă faceți griji cu privire la soluțiile blockchain CBDC? Este rezonabil să introducem blockchain-ul în ecuația cu CBDC-urile? Pe de altă parte, oricine ar putea rătăci despre potențialele motive pentru care s-ar lua în considerare utilizarea blockchain-ului pentru CBDC-uri. Următoarea discuție își propune să vă ofere o impresie detaliată despre cât de rezonabil este să mergeți cu soluții blockchain pentru monedele digitale ale băncii centrale. 

Inscrie-te acum: Masterclassul valutar digital al băncii centrale

Definirea CBDC și rolul blockchain-ului în CBDC

Unul dintre primii factori ai soluțiilor blockchain ale monedei digitale ale băncii centrale este definiția CBDC-urilor. Moneda digitală a băncii centrale sau CBDC oferă forme digitale de bani ale băncii centrale pentru a oferi avantaje unice băncilor centrale în perspectivă cu amănuntul și cu ridicata. Unele dintre funcționalitățile notabile ale CBDC includ infrastructură îmbunătățită pentru decontări interbancare sau o mai bună incluziune financiară pentru clienții individuali.

CBDC funcționează practic ca mijloc legal de plată și se bucură, de asemenea, de sprijinul unei bănci centrale. Interesant este că CBDC reprezintă o creanță împotriva băncii centrale în cauză, mai degrabă decât a unui furnizor de servicii de plată sau a unei bănci comerciale. În general, trebuie să mențineți un CBDC pe un registru digital care ar putea fi fie bazat pe blockchain sau nu.

Registrul digital ar trebui să sprijine viteza plăților între bănci, persoane fizice și instituții, cu asigurarea unei securități mai bune. Un studiu recent al Băncii pentru Decontări Internaționale (BRI) a prezentat perspective favorabile pentru luarea în considerare a soluțiilor blockchain CBDC. Rezultatele studiului indică în mod clar că peste 70% dintre instituții sunt implicate în prezent în cercetarea activă și dezvoltarea dovezilor de concept pentru monedele digitale ale băncii centrale.. 

Trăsăturile monedei digitale a băncii centrale

Este extrem de crucial să stabiliți o impresie clară a aspectelor esențiale ale monedei digitale a băncii centrale înainte de a vă scufunda în soluțiile blockchain CBDC. Prima caracteristică importantă a monedei digitale a băncii centrale se referă la natura sa digitală. CBDC-urile sunt considerate practic active digitale și sunt contabilizate într-un registru digital. Registrul digital servește drept sursă unică de adevăr pentru CBDC.

Următoarea trăsătură crucială în CBDC se referă la susținerea unei bănci centrale, deoarece CBDC oferă o reprezentare a creanțelor împotriva băncii centrale, cum ar fi bancnotele. O altă evidență notabilă pe care o puteți găsi în CBDC se referă la controlul băncilor centrale asupra acestora. Banca centrală în cauză care emite CBDC preia controlul deplin asupra aprovizionării cu CBDC și stabilește cerința de aprovizionare. 

Cazuri de utilizare a monedei digitale ale băncii centrale

Acum, este important să reflectăm asupra cazurilor de utilizare a CBDC-urilor pentru a afla fezabilitatea soluțiilor blockchain ale monedei digitale ale băncii centrale. Cazurile de utilizare a CBDC se concentrează în mare parte pe plăți cu amănuntul sau cu ridicata. Puteți asuma CBDC cu amănuntul ca varianta digitală a numerarului. Pe de altă parte, CBDC cu ridicata indică spre o infrastructură complet nouă pentru a facilita decontările interbancare.

Obiectivele primare ale băncilor centrale în diferite cazuri de utilizare a CBDC joacă, de asemenea, un rol important în înțelegerea soluțiilor blockchain CBDC. Indiferent de cazul de utilizare, băncile centrale doresc să realizeze plăți mai rapide cu costuri și cheltuieli generale mai mici prin CBDC. CBDC cu amănuntul este o alternativă adecvată pentru tranzacțiile între persoane fizice și companii, precum și alte persoane. Ar fi la fel ca a face tranzacții în bancnote digitale.

Volumul total pentru tranzacțiile cu amănuntul CBDC este, în general, mai mare de 100.000.000 în fiecare zi. Pe de altă parte, CBDC angro este potrivit pentru asigurarea decontărilor interbancare eficiente. Decontările interbancare se referă, în general, la tranzacțiile dintre bănci selectate și alte entități care au conturi la banca centrală în cauză. Volumul total al tranzacțiilor angro CBDC este în general mai mic de 100.000 zilnic. 

Urmăriți acum conferința virtuală la cerere despre active digitale și valute digitale ale băncii centrale (CBDC)!

Înțelegerea aspectelor pozitive ale CBDC

Înainte de a trece la soluțiile blockchain ale monedei digitale ale băncii centrale, este important să ne concentrăm asupra beneficiilor CBDC. Infrastructura financiară a băncilor centrale se confruntă cu diverse probleme în scenariile existente. Unele dintre problemele notabile includ utilizarea redusă a bancnotelor, restricțiile privind accesul financiar pentru cetățeni în afara sucursalelor bancare și costuri mai mari în decontările de plată.

Estimările sugerează că costul total al compensării și decontării valorilor mobiliare între băncile centrale din țările G7 depășește anual 50 de miliarde de dolari. Cel mai important motiv pentru astfel de costuri ridicate pentru compensare și decontare a valorilor mobiliare pentru băncile centrale se referă la cerința resurselor pentru transferul activelor și reconcilierea conturilor.

În plus, sistemele moderne de plăți transfrontaliere permit transferul de active alături de date cruciale privind tranzacțiile între diverse bănci corespondente. Drept urmare, persoanele, precum și instituțiile, sunt susceptibile de a experimenta o vulnerabilitate mai mare la decontare și riscuri operaționale. Aici soluțiile blockchain CBDC servesc un răspuns promițător, deoarece CBDC bazate pe blockchain pot aborda ineficiențele și vulnerabilitățile din infrastructura bancară centrală existentă..

Blockchain poate asigura dezvoltarea mai simplă a unui sistem sigur de plăți. În același timp, poate servi și funcționalităților unui registru de active pe scară largă și a unei case de compensare descentralizate. Acum, permiteți-ne să reflectăm asupra avantajelor pe care le puteți explora cu cele două tipuri comune de CBDC. 

  • Avantajele retailului CBDC

Comerțul cu amănuntul CBDC poate contribui la asigurarea beneficiilor importante ale disponibilității, reconcilierii raționalizate, îmbunătățirii politicii monetare și inovării digitale îmbunătățite. Soluțiile blockchain CBDC cu amănuntul pot oferi o disponibilitate mai bună, deoarece pot fi distribuite pe dispozitive mobile cu acces sporit pentru cetățeni.

Drept urmare, cetățenii care sunt departe de sucursalele bancare fără acces la numerar fizic pot avea o mai bună includere în ecosistemul financiar. Soluțiile CBDC cu amănuntul pot oferi, de asemenea, o reconciliere simplificată datorită naturii lor digitale native. CBDC-urile cu amănuntul nu necesită reconciliere care necesită mult timp și costuri suplimentare care se găsesc în mod obișnuit în plățile transfrontaliere și comerțul electronic..

Modelul de software bazat pe platformă în soluțiile de vânzare cu amănuntul CBDC poate promova inovația prin reducerea barierelor de intrare în noile firme din sectorul plăților. Sosirea de noi firme poate promova concurența, precum și inovarea, alături de instituirea instituțiilor financiare pentru a realiza globalizarea serviciilor.

Soluțiile blockchain de monedă digitală ale băncii centrale cu amănuntul pot oferi, de asemenea, privilegii băncilor pentru exercitarea unei influențe directe asupra ofertei de bani. Influența poate ajuta la simplificarea alocării beneficiilor guvernamentale pentru indivizi. În același timp, permite, de asemenea, oportunități de îmbunătățire a controlului tranzacțiilor pentru a facilita controalele fiscale. 

  • Avantajele CBDC cu ridicata 

Soluțiile de vânzare cu amănuntul blockchain CBDC sunt capabile să ofere avantaje de îmbunătățire a decontării interbancare a plăților, a participării pe piețele de active digitale, a riscului de contrapartidă redus și a sustenabilității avantajului competitiv. Soluțiile de automatizare și de compensare descentralizate pot permite instalarea decontării plăților CBDC între contrapartide în conformitate cu comenzile individuale.

Ca rezultat, soluțiile angro CBDC pot reduce riscurile de garantare și de procesare a lotului peste noapte. Soluțiile CBDC oferă, de asemenea, o casă de compensare masivă, descentralizată, precum și un registru de active pentru accelerarea revoluției activelor digitale. Soluțiile blockchain de monedă digitală ale băncii centrale la nivelul comerțului cu ridicata pot oferi o soluție fiabilă pentru plățile tokenizate cu piețele de active tokenizate în creștere.

Soluțiile cu ridicata CBDC pot oferi, de asemenea, o reducere mai bună a riscului de credit pentru tranzacțiile de plăți transfrontaliere. CBDC-urile cu ridicata pot oferi facilitatea pentru activarea unui model de decontare plată contra plată pentru a facilita transferurile în termeni de diferite valute.

Contribuția finală și cea mai importantă a soluțiilor angro CBDC la ecosistemul financiar existent indică un avantaj competitiv susținut. Platformele centralizate, cum ar fi SEPA în Europa, au fost utile pentru reducerea costurilor transferurilor de bani în timp real.

Cu toate acestea, majoritatea instituțiilor financiare continuă să își supraestimeze costurile de transfer pentru clienți. Cu ajutorul soluțiilor en-gros de blockchain CBDC, utilizatorii finali ar putea accesa o infrastructură bancară simplificată. În plus, soluțiile CBDC pot asigura, de asemenea, că băncile centrale își continuă rolul în decontarea interbancară, asigurând în același timp creșterea adoptării de monede stabile. 

Motive pentru a alege Blockchain pentru CBDC 

După o reflecție detaliată cu privire la potențialul CBDC și validitatea relației blockchain a monedei digitale a băncii centrale prin conexiunea de registru digital, este important să aflăm de ce blockchain este potrivit pentru CBDC. Tehnologia blockchain poate introduce multe avantaje promițătoare în domeniul CBDC-urilor. Unul dintre cele mai populare medii blockchain gata de producție pentru a susține cerințele de confidențialitate și scalabilitate ale CBDC este Ethereum. Să ne uităm la câteva dintre motivele care validează utilizarea soluțiilor blockchain CBDC.

  • Avantajul încrederii în sistem 

În primul rând, blockchain aduce elementul încrederii sistemului în CBDC. În cazul unei soluții blockchain CBDC, băncile centrale au autoritatea de a controla moneda și de a oferi garanții pentru confidențialitate și independență în utilizarea CBDC de către utilizatorii finali..

Factorul de încredere al sistemului adăugat de blockchain în CBDC asigură faptul că utilizatorii nu trebuie să depindă de intermediari. Cel mai important dintre toți, utilizatorii ar putea evita orice preocupări legate de blocarea de către intermediari. Prin urmare, soluțiile blockchain ale monedei digitale ale băncii centrale oferă asigurarea încrederii în utilizarea CBDC-urilor ca forme alternative de plată. 

  • Programabilitate în Blockchain

Al doilea motiv important pentru a lua în considerare aplicarea tehnologiei blockchain în CBDC este programabilitatea. Soluțiile blockchain de monedă digitală ale băncii centrale pot avea regulile CBDC conectate în protocolul CBDC. Drept urmare, utilizatorii pot avea grijă de respectarea normelor fără a fi nevoie chiar să-și facă griji.

De exemplu, CBDC-urile bazate pe blockchain pot oferi acces terților la sistem, alături de stabilirea pragurilor de portofel. Prin urmare, este posibil să se utilizeze tehnologia blockchain pentru dezvoltarea soluțiilor CBDC în conformitate cu cerințele specifice ale băncilor centrale în cauză. 

  • Disponibilitatea datelor

Următorul factor crucial care promovează utilizarea soluțiilor blockchain de monedă digitală a băncii centrale este disponibilitatea datelor. Deoarece blockchain-ul este un sistem distribuit, acesta poate oferi asigurarea unei disponibilități mai bune și a unei rezistențe mai bune. În același timp, blockchain poate oferi, de asemenea, o mai mare încredere și transparență în ceea ce privește istoricul tranzacțiilor.

Prin urmare, nu ar trebui să vă confruntați cu probleme în monitorizarea și evaluarea tranzacțiilor cu CBDC folosind tehnologia blockchain. Mai mult, Ethereum și-a prezentat și capacitățile pentru a sprijini rețele extrem de masive cu peste 10.000 de noduri.

Cu asistență pentru sute de mii de utilizatori, Ethereum este capabil să ofere o garanție formidabilă a disponibilității necontenite a datelor. Prin urmare, soluțiile blockchain CBDC pot ajuta la facilitarea tranzacțiilor între o mare varietate de utilizatori dintr-o anumită rețea. 

  • Oportunități pentru inovație

Intrarea finală dintre principalele motive pentru a alege blockchain pentru dezvoltarea CBDC se referă la inovație. Soluțiile CBDC bazate pe blockchain pot obține îmbunătățiri promițătoare prin valorificarea noilor progrese apărute în peisajul blockchain open source.

Unele dintre exemplele de produse și servicii inovatoare într-un ecosistem blockchain care pot îmbunătăți soluțiile blockchain CBDC includ finanțare descentralizată, portofele fără custodie și criptografie fără cunoștințe. Integrarea acestor noi funcționalități în lumea monedelor digitale ale băncii centrale poate însemna noi îmbunătățiri pentru CBDC.

În afară de a oferi funcționalități mai bune utilizatorilor, soluțiile CBDC bazate pe blockchain pot introduce și avantaje de performanță. Ecosistemul blockchain Ethereum include în prezent peste 350.000 de dezvoltatori cu idei și perspective unice. Perspectivele inovării continue pot, de asemenea, să stimuleze funcționalitățile soluțiilor blockchain de monedă digitală ale băncii centrale în viitor.

Ești nou în Blockchain? Începeți cursul Free Enterprise Blockchains Fundamentals!

Provocări pentru CBDC bazat pe Blockchain

Deși perspectivele adoptării blockchain-ului în soluțiile CBDC au crescut substanțial în ultima vreme, este important să ne concentrăm asupra provocărilor. Provocările proeminente vor apărea, în special în propunerile end-to-end pentru dezvoltarea soluțiilor blockchain CBDC.

În plus, este, de asemenea, important să se ia în considerare implicațiile mai largi asociate cu dezvoltarea CBDC bazate pe blockchain. De exemplu, implicațiile pentru sistemul financiar mai larg, depozitele bancare comerciale și implicațiile legale pot influența dezvoltarea CBDC bazate pe blockchain.

Cuvinte finale

În concluzie, este clar că soluțiile CBDC bazate pe blockchain pot introduce îmbunătățiri promițătoare în infrastructura CBDC. Cel mai important dintre toate, CBDC bazat pe blockchain ar putea oferi asigurarea securității, disponibilității, accesibilității și transparenței tranzacțiilor. Folosind trăsăturile fundamentale ale blockchain-ului, este posibil să aducem soluții blockchain CBDC în prim-planul ecosistemului financiar existent..

Cu atenția în continuă creștere asupra soluțiilor blockchain ale monedei digitale ale băncii centrale, este rezonabil să explorăm domeniul de aplicare al CBDC-urilor. În plus, este, de asemenea, important să găsiți alinierea între caracteristicile blockchain și CBDC pentru a obține combinația perfectă. Înscrieți-vă la cursul online CBDC și explorați mai multe despre CBDC și ecuația lor cu blockchain chiar acum!       

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me