V-ați întrebat vreodată cum să creați un blockchain? Dacă o faci, atunci ai ajuns la locul potrivit.

Blockchain-urile sunt „viitor”. Are potențialul de a schimba totul în jurul nostru și de a influența industriile într-un mod fără precedent, la fel ca modul în care electricitatea și internetul ne-au schimbat viața de zi cu zi.

În prezent, blockchain-ul se află în faze inițiale în care are loc o dezvoltare rapidă în întreaga lume, pentru a-și aduce rata de adopție mai mare decât oricând. Unii dintre jucătorii cheie din cursă includ Hyperledger, Corda și Ethereum. Fiecare dintre ei încearcă să rezolve problema cu o căutare de a îmbunătăți adoptarea și rata de implementare a blockchain-ului.

Dar, de ce îți spunem toate aceste lucruri? Asta pentru că dorim să stabilim faptul că există o cerere de instrumente și soluții blockchain care funcționează efectiv. Acest lucru vă va oferi, de asemenea, motivația de a crea o aplicație blockchain sau, de fapt, să aflați cum să vă creați blockchain-ul.

Cum să creați o aplicație / soluție Blockchain dintr-o perspectivă de afaceri

Dacă sunteți o persoană de afaceri care dorește să învețe cum să creeze o soluție blockchain, atunci vă asigurăm. 

Să începem.

Pasul 1: Găsirea cazului de utilizare corect

Chiar dacă blockchain-ul este promițător și face ceea ce intenționează să facă, există o mulțime de hype în jurul său. De aceea, ca afacere, trebuie să înțelegeți hype-ul și să înțelegeți în mod clar dacă blockchain-ul în cazul dvs. rezolvă problema. De aceea, este important să diferențiem faptele de hype și apoi să luăm decizii pe baza acestora.

Am scris un ghid complet cu privire la momentul alegerii blockchain-ului, unde am discutat despre un ghid pas cu pas despre cum să o facem. Verificați-l pentru a afla când și unde să utilizați blockchain și să stabiliți dacă blockchain va adăuga ceva la afacerea dvs. sau nu.

În general, blockchain-ul este cel mai potrivit în următoarele cazuri:

 • Gestionarea inteligentă a activelor: Dacă afacerea dvs. se înconjoară în jurul schimbului, pensionării, emiterii sau plății, atunci puteți utiliza blockchain eficient, deoarece vă solicită să gestionați activele
 • Contracte inteligente: contractele inteligente sunt o modalitate de automatizare a proceselor și, de asemenea, asigură legături legale în codul digital. Dacă afacerea dvs. o poate folosi, atunci ar putea fi o opțiune bună să mergeți cu blockchain. Dar, înainte de a lua decizia, este mai bine să introspectați și să luați decizia corectă.
 • Verificarea și autentificarea datelor: Blockchain funcționează, de asemenea, perfect cu semnături digitale, stocare imuabilă și criptare. Deci, dacă doriți să lucrați cu date generate prin tranzacții, atunci blockchain-ul este o alegere bună.

Pasul 2: Alegerea mecanismului de consens

Următorul pas este să alegeți mecanismul de consens în funcție de cerința dvs. Există multe mecanisme de consens populare acolo. 

Cel mai popular este Proof-of-Work (PoW). Cu toate acestea, nu este ideal pentru afaceri acolo, deoarece necesită hardware puternic și multă energie pentru a rula cu succes. 

Vestea bună este că există o mulțime de alte metode de consens uimitoare care sunt implementate în alte sisteme de registre distribuite (DLT), cum ar fi Corda, Hyperledger, Quorum și altele.. 

Aceste DLT oferă mecanisme de consens, cum ar fi toleranța la defecțiuni bizantină, Dovada mizei, Acordul bizantin federat, Dovada timpului scurs, Toleranța redundantă la defecțiunile bizantine, Robin Round, Toleranța la defecțiunile bizantine simplificate, Consensul federat etc.!

Sarcina ta este să parcurgi fiecare dintre mecanismele de consens disponibile și să-ți dai seama care dintre ele se potrivește cerințelor tale în cel mai bun mod posibil.

Pasul 3: Alegerea platformei

Acum, trebuie să alegeți platforma pe care doriți să vă construiți blockchain-ul. În prezent, există mai multe opțiuni disponibile pentru dvs. și toate trebuie să ofere ceva unic. Ca afacere, trebuie să găsiți platforma care se potrivește cel mai bine nevoilor dvs. în funcție de cerințe și buget.

Unele dintre platformele notabile pe care le recomandăm includ Corda, Ethereum, Hyperledger Fabric, Hyperledger Sawtooth Lake, Hyperledger Iroha, Quorum, Stellar, OpenChain, BigChainDB și altele.

Toate aceste platforme sunt acoperite pe 101Blockchains și puteți face clic pe fiecare dintre ele pentru a afla despre ele.

Dacă sunteți o afacere de întreprindere, vă recomandăm să consultați Hyperledger Fabric.

 • Hyperledger Fabric 2.0
 • Cazuri de utilizare și studii de caz pentru țesături Hyperledger

Pasul 4: Proiectarea nodurilor

Cu algoritmul de consens și platforma selectate, este momentul să proiectăm nodurile. În general, puteți aborda crearea rețelei dvs. blockchain în mai multe moduri. 

Puteți crea o rețea permisă, care este o rețea închisă și care necesită reguli KYC stricte pentru ca nodurile să se alăture. Pe de altă parte, există o rețea fără permisiune, care este în esență rețele publice. Aici, oricine se poate alătura rețelei și poate profita de ceea ce are de oferit.

De cele mai multe ori, companiile necesită rețele permise, deoarece nu doresc să împărtășească informații vitale tuturor celor de acolo. De asemenea, o rețea autorizată poate fi proiectată pentru a partaja informații și cu publicul. 

Odată ce v-ați hotărât, trebuie să decideți pe unde rulați aceste noduri. Doriți să rulați nodurile pe cloud sau local sau o combinație a ambelor? De asemenea, trebuie să veniți cu cerințele hardware în care decideți memoria, procesoarele și dimensiunea discului pentru fiecare nod. 

În cele din urmă, trebuie să proiectați și sistemul de operare al nodurilor. Puteți merge cu sistemele de operare Linux gratuite, cum ar fi CentOS, Fedora, Debian sau Ubuntu. Dacă nu vă simțiți confortabil cu sistemul de operare Linux, puteți alege și Windows ca sistem de operare pentru nodul dvs..

Pasul 5: Proiectarea instanței Blockchain

Acum este necesară crearea unei instanțe blockchain. Crearea și gestionarea se fac pe baza platformei la alegere. Aici puteți configura diferite aspecte ale instanței, inclusiv emiterea activelor, reemiterea activelor, permisiunile, gestionarea cheilor, schimbul atomic, activele native, formatele cheilor, semnăturile blocului și multe altele!

Acest pas este foarte crucial. De aceea, ar trebui să vă luați timpul potrivit pentru a proiecta instanța blockchain. 

Pasul 6: Interfață de programare a aplicațiilor (API-uri)

Acum că aveți instanța blockchain funcțională, este momentul să gestionați interfața de programare a aplicațiilor (API-uri). Există deja API-uri prefabricate, în funcție de platforma la alegere. Aceasta înseamnă că unele platforme ar putea să nu ofere deloc API-uri. 

Deci, de ce aveți nevoie de API? Ei bine, ai nevoie ca ei să facă următoarele.

 • Efectuați funcții legate de audit
 • Generați perechi de chei și adrese
 • Recuperarea și stocarea datelor
 • Autentificarea datelor folosind hash-uri și semnătură digitală
 • Contracte inteligente
 • Gestionarea managementului ciclului de viață al activelor inteligente, care include plata, emiterea, garanția, schimbul și retragerea

Pasul 7: Proiectarea interfeței de utilizator și a administratorului

Odată cu configurarea backend-ului, este timpul să proiectați interfața pentru administrator și utilizatori. Pentru interfața de administrare, trebuie să oferiți cât mai multe informații administratorului, asigurându-vă în același timp că nu copleșiți interfața cu informații inutile..

Pentru utilizator, puteți decide să prezentați numai lucrurile importante. Dacă vă aflați într-o rețea autorizată, puteți decide să le arătați informații KYC, starea lor cu rețeaua, rolurile lor și alte informații vitale. 

Puteți utiliza oricare dintre limbajele de programare front-end. Vă recomandăm să alegeți HTML5, CSS, C #, PHP, JavaScript, Java și așa mai departe!

Pasul 8: Finalizarea Blockchain-ului

Ultimul pas este finalizarea proiectului. Aici, trebuie să vă asigurați că rețeaua dvs. blockchain funcționează conform intenției, monitorizând-o non-stop. De asemenea, asigurați-vă că continuați să lucrați la rețeaua blockchain. Poate doriți să adăugați tehnologie viitoare la blockchain-ul dvs., cum ar fi analize, cloud, inteligență artificială și așa mai departe!

Construiți-vă propriul blockchain pentru produs financiar

În această secțiune, vom aborda puncte importante despre crearea unui blockchain pentru produsele financiare. Produsele financiare sunt diferite în comparație cu alte tipuri de produse și, prin urmare, necesită diferite forme de planificare și execuție.

De fapt, sectorul financiar este cea mai pregătită industrie care este pregătită pentru blockchain. Chiar și primul caz de utilizare pentru blockchain este un bitcoin crypto-coin care schimbă modul în care două părți se conectează și își transferă fonduri reciproc.

FinTech este unul dintre acele sectoare care suferă întotdeauna de un fel de fraudă sau de joc greșit. Acest lucru se datorează faptului că oamenii sunt dispuși să facă lucruri greșite doar pentru a câștiga mai mulți bani. Și, acolo intervine blockchain, deoarece oferă mijloacele necesare pentru a proteja interesul tuturor părților de acolo.

Prin utilizarea blockchain-ului, părțile pot lucra fără intermediari și, prin urmare, pot economisi energie și costuri asociate efectuării tranzacției. Blockchain este, de asemenea, util atunci când vine vorba de gestionarea altor aspecte ale afacerii, inclusiv tranzacționarea mărfurilor, logistica & inventar, urmărirea tranzacțiilor și așa mai departe.

Dar nu orice produs fintech ar trebui să adopte blockchain atât de devreme. Mai jos sunt motivele pentru care ar trebui să încercați să investiți în blockchain:

 • Atrage investiții: Adoptarea blockchain-ului este acum văzută ca fiind orientată spre viitor și, prin urmare, poate funcționa uimitor dacă căutați investiții.
 • Competitivitate crescută: Dacă adoptați blockchain devreme, cu siguranță veți declanșa concurență pe piață.
 • Experimentare: dacă sunteți în căutarea experimentării, atunci dezvoltarea de produse bazată pe blockchain poate fi o mișcare excelentă. Puteți fi, de asemenea, unul dintre primele produse fintech care fac o descoperire.

Când Blockchain nu este o opțiune bună pentru produsele financiare?

Există desigur multe cazuri în care blockchain-ul nu este o opțiune bună. De exemplu, dacă aveți resurse limitate, atunci nu este înțelept să mergeți la blockchain. Inginerii Blockchain nu sunt ieftini și, de asemenea, este nevoie de mult efort pentru a menține blockchain-ul. 

De asemenea, o implementare blockchain înseamnă o mulțime de modificări ale modului în care funcționează operațiunile și ar putea fi prea mult pentru angajați sau pentru utilizatorii finali care interacționează cu sistemul. 

În cele din urmă, nu este recomandabil în cazul în care produsul dvs. Fintech caută obiective pe termen scurt. Blockchain, datorită dificultății sale de implementare și costurilor implicate, îl face întotdeauna o strategie pe termen lung pentru orice afacere.

Blockchain Frameworks aplicabil în Fintech

Fintech poate beneficia de următoarele cadre

 • Ethereum → Este un cadru open-source popular pentru construirea de aplicații descentralizate.
 • CryptoNote → Un alt proiect popular open-source în care puteți crea cripto monede.
 • ZeroNet → O platformă interesantă în care puteți crea site-uri web descentralizate.

Vreau să construiesc de fapt un blockchain! Arată-mi cum să creez un blockchain

Ei bine, dacă sunteți cineva care dorește să intre în ideea de a crea propriul blockchain, atunci această secțiune este pentru dvs..

Vestea bună este că am scris deja un tutorial complet despre cum să construim un blockchain în Python. 

Consultați infografia pe care am creat-o pentru a vă oferi o privire asupra a ceea ce vă puteți aștepta de la tutorial.

Deci, de ce ai nevoie pentru a începe? Ei bine, dacă aveți o experiență de programare, atunci puteți urma tutorialul. Dacă nu aveți nicio experiență de programare anterioară, atunci puteți găsi o mulțime de tutoriale online unde puteți afla cum să codificați. 

Vă recomandăm să începeți cu Documentație Python. Mai mult, trebuie să învățați și Flask – un micro-cadru Python. 

Pentru a rezuma întregul proces de dezvoltare, trebuie să creați un bloc cu cinci variabile cheie.

 • Index
 • Timestamp în timpul Unix
 • Lista tranzacțiilor
 • Dovadă
 • Anterior Block Hash

De asemenea, funcția importantă pe care trebuie să o creați în blockchain include

 • new_block (auto) → Aici, trebuie să creați blocuri noi și apoi să îl adăugați în lanț
 • __init __ (auto) → Aici, inițializați blockchain-ul
 • new_transactions (self) → Creați și adăugați noi tranzacții
 • hash (bloc) → Aici, un bloc este hash
 • register_node () → Aici, este înregistrat un nou nod
 • valid_chain () → Validarea lanțului are loc aici
 • valid_proof () → dovada de validare are loc înainte de a fi trimisă lanțului
 • proof_of_work () → Aici este implementată dovada consensului de lucru

Platforme populare Blockchain-as-a-service (BaaS)

Există, de asemenea, platforme populare Blockchain-as-a-Service (BaaS). Aceste platforme BaaS sunt terțe și vă ajută să gestionați și să creați rețele blockchain. Este o soluție bazată pe cloud în care companiile oferă instrumentele și infrastructura necesare pentru a găzdui rețele blockchain.

Aceste BaaS sunt foarte utile pentru companii, deoarece le oferă posibilitatea de a crea noi rețele blockchain și aplicații pe acesta, fără a fi nevoie să le creeze infrastructura. De asemenea, nu trebuie să cheltuiască pentru întreținere pentru aceste implementări, deoarece compania care oferă serviciul face toate aceste lucruri.

Deci, ce platforme BaaS ar trebui să luați în considerare? Să le enumerăm mai jos.

 1. Servicii Web Amazon
 2. Platforma IBM Blockchain
 3. Microsoft Azure
 4. Alibaba Cloud Blockchain ca serviciu
 5. Serviciul Cloud Oracle Blockchain

De asemenea, citiți, AWS vs AZURE vs Oracle Blockchain Solution Offering: Comparație 

Am abordat deja în detaliu cum să alegeți platforma BaaS potrivită pentru afacerea dvs. Consultați infografia de mai jos pentru a vedea o idee bună la ce să vă așteptați.

Dacă doriți să citiți mai multe despre aceasta, o puteți consulta aici: Blockchain ca serviciu: soluții BaaS de calitate pentru întreprinderi.

Devenirea unui dezvoltator Blockchain

Știm că, dacă citiți acest articol, sunteți fie o afacere, fie un student aspirant, care dorește să devină un dezvoltator de blockchain.

Vestea bună este că am acoperit deja o mulțime de conținut pentru dezvoltatori blockchain pe site-ul nostru. Verificați-le mai jos.

 • 30+ Întrebări despre interviul dezvoltatorului Blockchain în 2020
 • Salariul dezvoltatorului blockchain în creștere
 • Cum să obțineți un job de dezvoltator blockchain

Concluzie

Acest lucru ne conduce la sfârșitul modului de creare a unui articol blockchain. Am acoperit destul de puțin conținut și am încercat să analizăm întrebarea atât din perspectiva cursantului, fie din perspectiva afacerii. Deci, ce părere aveți despre crearea propriului blockchain? Comentează mai jos și anunță-ne.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me