Blockchain a fost cuvântul cheie al anului de aproape un deceniu și acest lucru nu pare să se oprească în curând. În timp ce tehnologia a câștigat popularitate cu bitcoin, adoptarea generală a fost lentă. Cu toate acestea, natura blockchain poate conduce la adoptarea sa principală. În acest articol, vom explora sursa deschisă blockchain și cum poate accelera adoptarea sa principală.

O scurtă privire asupra tehnologiei Blockchain

Pentru ușurința înțelegerii, să înțelegem mai întâi tehnologia blockchain și ce are de oferit.

Tehnologia Blockchain este o aplicație inovatoare a registrului distribuit pentru a crea o rețea de noduri conectate. Să presupunem că platforma blockchain este o foaie de calcul Google. Această foaie de calcul este distribuită între rețelele de calculatoare și fiecare utilizator din rețea are o copie.

De fiecare dată când o persoană reală efectuează o tranzacție, informațiile sunt înregistrate pe foaia de calcul și toți participanții din rețea pot să o acceseze. Punctul semnificativ este că niciunul dintre utilizatori nu poate edita informațiile.

Tehnologia Blockchain are caracteristici cheie care o fac mai atrăgătoare.

În primul rând, nu există nicio autoritate centrală care să intermedieze tranzacțiile între colegi. Ca atare, direcția interacțiunii inter pares permite tranzacții accelerate și sigure.

În al doilea rând, registrul este distribuit în ecosistem și fiecare nod poate accesa aceleași informații. Prin urmare, un actor rău nu poate manipula cu succes datele de pe registru.

Citiți acum: Tehnologia Blockchain a fost explicată: un ecosistem descentralizat

În al treilea rând, o rețea blockchain este construită în jurul conceptului de criptografie. În esență, actorii răi nu pot manipula rețeaua decât dacă ocolesc sistemele robuste de criptografie puse în aplicare.

În al patrulea rând, odată ce datele au fost trimise către registrul public, niciun utilizator nu le poate modifica.

În cele din urmă, utilizatorii pot conveni prin consens să adauge date pe platformă. Aici tehnologia își obține atributul descentralizat și de aici și numele Distributed Ledger Technology (DLT).

Blockchain Open Source

Când tehnologia blockchain a devenit publică, a vizat în principal sectorul financiar. În special, hârtie albă bitcoin a subliniat un sistem care ar permite utilizatorilor să transfere numerar de la punctul A la punctul B fără a fi nevoie să se bazeze pe canalele tradiționale. Noul canal ar fi peer-to-peer, după cum sa explicat mai sus.

Cu toate acestea, blockchain-ul s-a răspândit acum dincolo de finanțe, iar aplicațiile sale sunt evidente în gestionarea datelor, comerțul electronic, e-guvernare, vot online, energie, jocuri și alte sectoare.

Ca urmare a acestor noi aplicații, diverse platforme de blockchain comerciale își fac debutul.

În același timp, s-a format o comunitate open source blockchain care a lansat proiecte open source blockchain pentru avansarea industriei.

Indiferent dacă este comercială sau open-source, o platformă blockchain este construită în principal pentru a satisface următoarele condiții.

În primul rând, o platformă blockchain trebuie să aibă o bază de date tranzacțională și funcțională. Ca atare, utilizatorii ar trebui să poată tranzacționa cu colegii lor oricând.

În al doilea rând, o platformă blockchain ar trebui să aibă etichete de identificare a utilizatorilor care să faciliteze tranzacțiile între utilizatorii activi.

În al treilea rând, platforma trebuie să furnizeze mecanisme pentru verificarea tranzacțiilor înainte ca acestea să fie aprobate.

În cele din urmă, platforma trebuie să aibă sisteme care să oprească tranzacțiile care nu pot fi verificate.

Platformele blockchain open source permit dezvoltatorilor să creeze aplicații descentralizate (dApps) care oferă soluții pentru diverse probleme. Cererea de software open source se încălzește pe măsură ce companiile continuă să adopte tehnologia din ce în ce mai mult. Blockchain-ul Enterprise este următorul lucru important pentru tehnologie, care este în mare parte necunoscut pentru mulți oameni. Cu toate acestea, acest tip de adopție este o invitație la utilizarea obișnuită.

Încercați acum: curs gratuit pentru noțiuni fundamentale despre blockchain

Cele mai bune proiecte Open Source Blockchain

Cererea în creștere pentru blockchain de întreprindere a împins industria să creeze mai multe proiecte open source în care fiecare are un cadru open source unic blockchain.

În special, fiecare dintre proiecte urmărește să atingă un obiectiv specific în industrie. Soluțiile se referă la toate sectoarele, cu industria financiară, cea mai explorată.

Citiți acum: De ce Blockchain va schimba lumea?

Blockchain Open Source

Sectorul lanțului de aprovizionare a văzut, de asemenea, mai multe proiecte dezvăluite până acum cu soluții adaptate. Având în vedere acest lucru, unele dintre cele mai bune proiecte open source blockchain includ:

1. Hyperledger

După ce a realizat potențialul tehnologiei blockchain, Fundația Linux a adunat un grup de directori din industrie pentru a înființa Proiectul Hyperledger. Aceasta este o platformă open source gratuită de blockchain, care oferă instrumente și cadre largi pentru dezvoltatori pentru a crea soluții axate pe întreprindere.

Sub umbrela Hyperledger, o întreprindere poate experimenta cu platforme blockchain menite să creeze soluții în toate industriile.

Există un comitet tehnic de coordonare (TSC) a cărui responsabilitate principală este de a revizui și aproba contribuțiile tehnice ale tuturor membrilor comunității Hyperledger pentru a menține viu mediul open-source în cadrul comunității.

TSC este alcătuit din experți de renume provenind din toate sectoarele și se angajează în „discuții deschise și transparente, luarea deciziilor și procese”.

Unele dintre responsabilitățile critice pe care le asumă TSC includ supravegherea grupurilor de lucru și direcția tehnică a comunității.

De asemenea, comitetul va evalua contribuțiile propuse de membri. Necesitatea TSC este de a se asigura că există o bază de cod unificată pentru toate proiectele aflate sub incidența Hyperledger. Dincolo de TSC, există Consiliul de conducere, care ia decizii critice de management.

Citește și: Hyperledger: Enterprise Blockchain

Proiecte Open Source Blockchain sub Hyperledger
 • Tesatura Hyperledger

Bazându-se pe natura open-source a Hyperledger, diverși membri au dezvoltat proiecte cu accent pe mai multe industrii.

Unul dintre cele mai populare și mai adoptate proiecte este Hyperledger Fabric. Robustețea acestei platforme a propulsat-o către statutul standardului de facto pentru proiectele axate pe blockchain-ul întreprinderii. În special, dezvoltatorii au acces la o abordare consensuală unică, care facilitează performanța la scară. În același timp, platformele sunt extrem de interoperabile într-un mediu de rețea de rețele fără a compromite confidențialitatea.

Hyperledger Fabric este unul dintre cele mai bune cadre open source blockchain pentru inovație. Prin guvernare deschisă și open source, dezvoltatorii și întreprinderile pot crea aplicații de încredere care susțin responsabilitatea și transparența.

În prezent, se pot crea rețele permise și fără permisiuni prin Hyperledger Fabric.

Cadrul permite tranzacții confidențiale și vine cu o arhitectură conectabilă. Ca atare, este destul de firesc ca oricine să înceapă să dezvolte o aplicație pentru soluțiile sale. În special, robustețea țesăturii Hyperledger este subliniată de numărul mare de ingineri care lucrează cu cadrul. În special, 28 de organizații și 159 de ingineri utilizează în prezent cadrul.

 • Hyperledger Sawtooth

Hyperledger Sawtooth este a doua cea mai populară platformă open source sub umbrela Hyperledger. La fel ca țesătura Hyperledger, Hyperledger Sawtooth oferă un cadru de nivel enterprise pe care dezvoltatorii îl pot utiliza pentru a crea dApp-uri.

Dezvoltatorii și întreprinderile pot crea, implementa și executa dApp-uri fără a fi nevoie să se bazeze pe o autoritate centrală.

Hyperledger Sawtooth este un efort de colaborare între Digital Asset și IBM. Spre deosebire de alte platforme blockchain, Sawtooth valorifică dovada timpului scurs (PoET) ca mecanism de consens. Mecanismul creează medii de execuție de încredere care se integrează fără probleme cu soluțiile de securitate hardware.

Sawtooth se află în prima linie pentru a împinge ambițiile open source ale Linux Foundation. Soluțiile software sunt construite în jurul codului Hyperledger, ceea ce face ușoară actualizarea fără a se confrunta cu eșecuri de rețea. La fel ca multe alte platforme blockchain de întreprindere, Sawtooth este blockchain permis și are un cadru conectabil.

Citește și: Hyperledger Composer: Build Your Enterprise Blockchain

2. Enterprise Ethereum

Pe lângă faptul că este platforma care a popularizat contractele inteligente, Ethereum are o importanță majoră pentru întreprinderi. Denumită în mod convenabil Enterprise Ethereum, această platformă permite dezvoltatorilor să creeze soluții blockchain care să deservească utilizatorii întreprinderii. Spre deosebire de rețeaua tradițională Ethereum, care este publică, Enterprise Ethereum este permis din aceleași motive ca HydraChain, Corda și Hyperledger.

Practic, această platformă este o implementare a bazei de cod Ethereum. Cu această rețea, organizațiile pot crea aplicații descentralizate (dApps). Aplicațiile dApp pot fi testate și implementate în ecosistem fără nicio perioadă de nefuncționare. Datorită caracteristicilor inerente ale tehnologiei blockchain, dApp-urile create aici nu pot fi cenzurate, interferate de terți sau utilizate pentru eforturi frauduloase.

Enterprise Ethereum este guvernat de Alianța Ethereum. Organizațiile care doresc să valorifice platforma sunt primii membri ai alianței. În prezent, organizațiile membre fac parte din industrie. Unele dintre ele sunt Accenture, Microsoft, Advanced Micro Devices (AMD), Banco Santander SA, BBVA, Deloitte, printre altele..

Citiți acum: Ghidul final: Tot ce trebuie să știți despre Ethereum

Principalele puncte de vânzare pentru Enterprise Ethereum
 • Foarte personalizabil

Spre deosebire de platforma tradițională Ethereum, Enterprise Ethereum permite dezvoltatorului să schimbe dimensiunea rețelei pentru cea mai bună scară. De asemenea, dezvoltatorii pot modifica dimensiunea blocului, precum și limita de gaz pentru a asigura cea mai bună funcționare a rețelei. În special, principala utilizare a unei platforme blockchain pentru întreprinderi este de a permite utilizatorilor să creeze aplicații care să permită întreprinderilor să aibă performanțe mai bune.

 • Cost redus al încrederii

Așa cum am menționat anterior, Enterprise Ethereum este o implementare a bazei de cod Ethereum. Aceasta înseamnă că organizațiile (care sunt acum colegii de pe platforma Ethereum) pot interacționa direct și în siguranță fără intermediari. De asemenea, o astfel de apropiere între utilizatori sporește șansele de colaborare în cadrul unor eforturi inovatoare. În plus, natura imuabilă a datelor de pe platformă facilitează accesul și gestionarea datelor de către utilizatori într-un mod radical.

 • Eficiență mai bună

Operațiunile comerciale vechi sunt bazate pe hârtie, prin urmare greoaie și ineficiente. Dimpotrivă, o rețea blockchain elimină necesitatea documentelor în tranzacțiile peer-to-peer, ceea ce crește eficiența. Părțile cu autorizație suficientă pot face schimb de date și înregistrări ale tranzacțiilor folosind contracte inteligente. Procesul automatizează și eficientizează tranzacțiile precum verificarea ID-ului, gestionarea lanțului de aprovizionare și așa mai departe într-un mod radical.

3. Corda

Corda este o altă platformă populară blockchain, mai ales că pune un accent strict pe confidențialitatea informațiilor referitoare la tranzacțiile între colegi.

Corda blockchain este orientat spre afaceri. Este subliniat de capacitatea dezvoltatorilor de a crea rețele blockchain care sunt interoperabile, dar cu politica strictă de confidențialitate. Companiile care utilizează soluții construite pe Corda pot tranzacționa direct.

Caracteristicile cheie ale Corda includ contracte inteligente care pot fi scrise în limbaje JVM, precum și Java. De asemenea, platforma este construită în jurul unui cadru de flux în care negocierile și comunicațiile între utilizatori pot fi gestionate fără probleme.

De asemenea, nodurile din rețea interacționează peer-to-peer. În plus, platforma acceptă o infrastructură notarială care facilitează secvențierea tranzacțiilor, precum și validarea unicității acestora fără difuzare globală.

Mai exact, Corda este conceput pentru toți pasionații care ar dori să creeze aplicații robuste pentru soluții transindustriale. În special, platforma are Apache 2.0 ca licență open source blockchain pe care a achiziționat-o în 2016.

Ca exemplu blockchain open source, Corda s-a diferențiat ca o platformă în care tranzacțiile nu sunt publice. De obicei, platformele tradiționale blockchain precum Bitcoin și Ethereum se asigură că toate informațiile despre tranzacții sunt publice pentru a spori verificabilitatea. Cu toate acestea, acesta a fost un obstacol major pentru blockchain-ul întreprinderilor, având în vedere că majoritatea întreprinderilor doresc să păstreze datele tranzacțiilor private de dragul strategiei. Nici o afacere nu ar dori să-și expună concurența sub burtă!

Deoarece Corda este permis, toate nodurile se încred în mod automat reciproc, deoarece nimeni nu ar putea tranzacționa fără a fi supus mai întâi proceduri KYC stricte înainte de a obține acces la rețea. Din punct de vedere tehnic, Corda nu are încredere. Aceasta înseamnă că finalizarea tranzacțiilor pe platformă nu necesită consens la nivel de rețea. Mai exact, numai nodurile care sunt părți la tranzacții vor trebui să verifice tranzacțiile.

Acest mecanism de încredere implică faptul că viteza tranzacției este modestă în comparație cu platformele tradiționale. Pentru început, tranzacția pe secundă (TPS) este un prag cheie care va determina ritmul adoptării mainstream a blockchain-ului. Prin urmare, oricine va reuși să accelereze TPS la nivelul companiilor de carduri precum MasterCard și VISA va câștiga mulți clienți de întreprindere.

4. Cvorum

Pentru început, ecosistemul blockchain a evoluat mai întâi ca un produs din sectorul financiar care le-a permis oamenilor să schimbe valoare într-un mod descentralizat. Primul mediu de schimb pe o platformă blockchain a fost Bitcoin. Odată cu creșterea blockchain-ului, a început să se îndepărteze de sectorul financiar și să se ramifice în fiecare industrie existentă. Cu toate acestea, apariția blockchain-ului de întreprindere a distrus dezvoltarea unei platforme blockchain de întreprindere dezvoltată exclusiv pentru sectorul financiar. Aceasta este ceea ce încearcă Quorumul să îndeplinească.

Cvorumul a fost dezvoltat de JP Morgan. Platforma este o furcă a Ethereum și își propune să ofere sectorului financiar toate avantajele blockchain-ului. În special, integrarea lui JP Morgan în ecosistemul blockchain este un pas major către adoptarea generală a tehnologiei. Obiectivul principal al rețelei este de a furniza o rețea blockchain permisă bazată pe baza de cod Ethereum, care permite tranzacții private.

Citiți acum: Blockchain de finanțare a comerțului: reproiectarea lumii meseriilor și a afacerilor

Caracteristici cheie ale Quorum
 • Încredere

Nu există nicio industrie în care încrederea este mai valoroasă decât în ​​sectorul financiar. Cvorumul duce acest lucru la nivelul următor oferind o platformă a cărei încredere digitală este intrinsecă sistemului. Asta înseamnă că se poate dovedi și valida informații fără ajutorul unor organizații externe de încredere. De asemenea, utilizatorii pot verifica semnăturile altor colegi, o caracteristică care nu este disponibilă în Ethereum, unde oamenii pot tranzacționa anonim.

 • Colaborare

Având în vedere faptul că Quorum este open source, există o comunitate vibrantă de organizații care ar dori să încerce platforma. Ca atare, există perspective diverse care favorizează colaborarea între colegi.

 • Maturitate

Cvorumul folosește baza de cod Ethereum. Ca atare, platforma va urmări dezvoltarea Ethereum, care se numără printre platformele blockchain de pionierat. Prin urmare, pe măsură ce Ethereum se maturizează, Quorum va crește alături de acesta și acest lucru va aduce beneficii utilizatorilor într-o mare măsură.

Mai multe cadre Open Source Blockchain

În afară de Hyperledger și Corda, există mai multe cadre open source blockchain care oferă o alternativă sănătoasă pentru dezvoltatori. Unele dintre ele includ:

5. OpenChain

Aceasta este o platformă blockchain independentă care se îndepărtează de designul tradițional și arhitectura unei rețele DLT. În special, OpenChain abandonează conceptul în care informațiile despre tranzacții sunt stocate în blocuri care sunt aranjate într-un lanț. Ca atare, acest lucru face ca rețeaua să fie foarte scalabilă și robustă. În plus, acest lucru implică faptul că utilizatorii pot realiza cu ușurință TPS, care este încă înregistrat pe platformele tradiționale blockchain de întreprindere.

În loc de lanțuri de blocuri, arhitectura OpenChain leagă tranzacțiile direct în momentul în care utilizatorii le trimit. Acest lucru este destul de revoluționar, chiar dacă întregul ecosistem blockchain abia începe să capteze atenție globală.

Cum funcționează OpenChain

După ce am înțeles că OpenChain nu funcționează ca rețelele blockchain tradiționale, trebuie să ne întrebăm cum funcționează atunci. Iată cum.

În primul rând, OpenChain este gestionat mai central în comparație cu rețelele tradiționale blockchain. Acest lucru se datorează faptului că validarea tranzacțiilor se face de către o singură autoritate.

În al doilea rând, fiecare nod din ecosistemul OpenChain are propriul său registru care are control exclusiv asupra. Acest lucru se opune arhitecturii tradiționale a unei rețele blockchain în care există un singur registru care este partajat pe toate nodurile.

În plus, OpenChain are o arhitectură modulară. Acestea sunt după cum urmează:

În primul rând, există motoare de stocare în care sunt stocate înregistrările și lanțurile de tranzacții.

Exemple de componente din acest modul includ OpenChain.SQLServer, OpenChain.SQLite și OpenChain, MongoDB. Al doilea modul este motoarele de validare, în timp ce ultimul este suportul de ancorare.

Robustețea rețelei se bazează pe viteza cu care dezvoltatorii pot crea aplicații.

În special, o nouă instanță a OpenChain poate fi difuzată în câteva secunde. Fiecare instanță OpenChain are un administrator care se ocupă și de operațiunile registrului. Administratorul stabilește standardele la care trebuie să adere utilizatorii finali. De asemenea, tranzacțiile sunt validate folosind semnături digitale așa cum se întâmplă în rețeaua Bitcoin.

Citiți acum: Blockchain pentru identitate digitală: identitatea descentralizată și de auto-suveranitate (SSI)

6. Multichain

Un alt proiect interesant open source blockchain este MultiChain. Este un blockchain de întreprindere. Potrivit site-ului oficial, orice organizație care utilizează MultiChain își poate reduce timpul de dezvoltare cu 80%.

În esență, ideea sa este să furnizeze instrumentele și tehnicile pentru a face implementarea mai rapidă a aplicației blockchain.

Unele dintre caracteristicile sale cheie includ implementarea rapidă, fluxuri de date, permisiuni cu granulație fină și active nelimitate. Să parcurgem caracteristicile sale cheie de mai jos.

 • Implementare rapidă

Multichain-ul este foarte eficient atunci când vine vorba de implementare rapidă. Aveți nevoie doar de doi pași pentru a crea un nou blockchain. De asemenea, aveți nevoie de trei pași dacă doriți să vă conectați la un blockchain existent. De asemenea, nu există nicio limitare atunci când vine vorba de implementarea blockchain-ului.

 • Fluxuri de date

Vă permite să creați fluxuri de date cu ajutorul valorii cheie. Aceasta înseamnă că vă puteți conecta la mai multe baze de date în același timp, pentru îmbunătățirea marcării timpului, a partajării datelor și a criptării la nivel înalt.

Puteți crea și implementa active nelimitate pe blockchain folosind Multichain.

Citiți acum: Blockchain vs Database: Înțelegerea diferenței dintre cele două

 • Sursa deschisa

Proiectul blockchain este complet open source. Aceasta înseamnă că puteți contribui la nucleu. De asemenea, puteți face modificări la baza codului, dacă apare nevoia.

 • Permisiuni cu granulație fină

De asemenea, aveți acces la un sistem de permisiuni adecvat.

Alte caracteristici cheie ale MultiChain includ următoarele.

 • Personalizabil
 • Securitate flexibilă
 • Compatibil cu dezvoltatorii

Citiți acum: 5 motive pentru a deveni dezvoltator Blockchain

Cuvinte finale

Deci, acestea sunt diferite proiecte open source Blockchain despre care ar trebui să știți. Le puteți încerca și dacă aspirați să construiți o carieră în blockchain. Noi, la 101Blockchains, oferim cursuri de formare și programe de certificare pentru entuziaștii blockchain să învețe Blockchain, să dezvolte abilități blockchain și să recunoască acele abilități.

Dacă sunteți cel care are un mare potențial de a participa la cursa blockchain, vă invităm să încercați cursul nostru gratuit Blockchain și să faceți primul pas pentru a vă începe călătoria blockchain!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me