Acest articol se va concentra pe înțelegerea rolului blockchain-ului în industria logistică și modul în care ajută la îmbunătățirea acestuia.

Logistica este unul dintre elementele cheie ale industriei actuale. Se asigură că obiectele ajung la locul dorit în timp, costuri și daune minime. Pe scurt, se ocupă cu implementarea și organizarea operațiunilor complexe pentru transportul mărfurilor dintr-un loc în altul (în general de la punctul de origine până la consum).

Actuala industrie logistică este imensă! Numai în SUA, veniturile în valoare de 791,7 miliarde de dolari au venit chiar în anul 2020. Este astronomic din punct de vedere al numărului, ceea ce face, de asemenea, industria logistică una dintre cele mai complexe din lume.

Tehnologia Blockchain oferă o rețea descentralizată în care colegii pot comunica și efectua tranzacții fără a fi nevoie de o autoritate centralizată. Natura sa descentralizată aduce multe beneficii, inclusiv imuabilitatea, transparența și securitatea. Mai mult, este perfect potrivit și pentru industria logistică.

Inscrie-te acum: Curs de bază pentru Enterprise Blockchains

Ce este Blockchain în logistică?

Cel mai bun mod posibil prin care blockchain-ul poate ajuta logistica este rezolvarea ineficiențelor sale. În prezent, aproape fiecare element al unui lanț logistic are multe opțiuni de gestionat. Aceste opțiuni includ scenariile „Ce se întâmplă dacă”.

Brokerii, expeditorii și alții trebuie să se concentreze pe eficiență mai degrabă decât să se blocheze în timp ce aleg cea mai bună opțiune. În plus, a existat întotdeauna o mulțime de documente care trebuie făcute. Procesul de documentare adaugă mai multă ineficiență pentru a încetini deja transportul de la un capăt la altul.

În esență, lipsa unei singure surse de adevăr și a unui proces complex este cea care reduce întregul proces logistic. Este nevoie de o entitate descentralizată care să poată procesa toate tranzacțiile și, de asemenea, să acționeze ca un centru pentru verificarea și îmbunătățirea întregului proces.

Se va ocupa de toate, inclusiv furnizarea mijloacelor de înregistrare a tranzacțiilor, crearea unui sistem eficient și transparent și, de asemenea, urmărirea activelor cu toată documentația necesară.

Deoarece blockchain-ul este de natură digitală, documentația trebuie făcută online, oferind tuturor acces la date de oriunde dorește.

Cum funcționează tehnologia Blockchain în logistică

Pentru a înțelege mai bine, trebuie să înțelegem diferiții pași în logistică și modul în care tehnologia blockchain trebuie implementată acolo. Să ne uităm la principalii jucători din conducta logistică și rolul lor atunci când vine vorba de utilizarea tehnologiei blockchain.

Mai jos, vom discuta despre elementele cheie ale consorțiului Logistic Blockchain. Este o încercare de a integra blockchain-ul în conducta logistică pe deplin. De asemenea, vă va ajuta să înțelegeți avantajele blockchain-ului în sistemele logistice.

Consorțiu Logistic Blockchain

Consorțiul logistic blockchain este fondat pentru industria de transport maritim australian. În prezent este administrat de EY, unde membrii includ BVL, DB Schenker, LKW Walter și alte organisme standard și filiale digitale..

Scopul consorțiului este standardizarea și digitalizarea documentației de transport. Include toate documentele, inclusiv certificatul de origine, notele de trăsură etc. Procedând astfel, firmele vor putea automatiza 75 de milioane de procese pe an. În schimb, vor economisi în jur de 12 milioane de coli de hârtie.

Producător

Producătorul este responsabil pentru fabricarea produsului. De asemenea, acestea ar trebui să furnizeze un certificat de origine, prelucrarea datelor, coduri de bare, numărul lotului și datele de livrare.

Toate informațiile trebuie stocate și criptate într-un registru distribuit. Pentru a face acest lucru, sistemele producătorului ar trebui să fie întotdeauna conectate la internet. De asemenea, producătorul ar trebui să utilizeze contracte inteligente pentru a automatiza și orchestra fluxul tranzacțiilor de expediere. Fluxul depinde de mai mulți factori, inclusiv algoritmi, parametri codificați și algoritmi.

Furnizor

Furnizorul primește toate informațiile necesare de la producător și își creează propriul set de documentație pentru a le partaja cu următorul jucător în procesul logistic. Furnizorul trebuie să creeze o listă de ambalare, numărul lotului, numărul comenzii, data producției și specificațiile de expediere (DIMS)

Logistică 3PL

Următorul jucător în logistică este 3PL. Aceștia sunt responsabili pentru generarea și automatizarea instrucțiunilor de rutare, conosament, descrierea mărfii și data expedierii.

Transportator pe distanțe lungi

Informațiile sunt apoi transmise transportatorului pe distanțe lungi, care este responsabil pentru menținerea și generarea temperaturii, starea expedierii și semnătura de livrare.

Depozit

Transportatorul pe distanțe lungi aruncă apoi mărfurile în depozit. Depozitul lucrează apoi la instrucțiunile de rutare, codul de bare de ambalare, specificațiile și data alegerii.

Transportator pe distanțe scurte

Transportatorul pe distanțe scurte duce apoi mărfurile la destinatar păstrând detaliile automatizate și generate, inclusiv numărul facturii, data primirii, ID-ul clientului, chitanța de livrare și starea expedierii.

Destinatar

Destinatarul primește produsul cu toate informațiile detaliate stocate în blockchain.

În întregul proces, există trei pași majori.

  • Producătorii sunt responsabili pentru transmiterea mărfurilor către depozite, furnizori și furnizori 3PL.
  • Furnizorul 3PL, pe de altă parte, se asigură că expedierea și capacitatea sunt optimizate în timp real. De asemenea, ar trebui să se asigure că se optimizează corect, astfel încât să poată fi primite sarcini noi.
  • În ultimul pas, furnizorii 3PL sunt responsabili pentru transportul mărfurilor către transportatori. De asemenea, aceștia ar trebui să se asigure că vizibilitatea este asigurată la toate etapele. În cele din urmă, transportatorul ar trebui să ofere, de asemenea, statutul de expediere în toate etapele expedierii.

Blockchain în Transport Alliance (BITA)

O altă alianță blockchain, care lucrează în transport și logistică. A fost fondată în august 2017. Alianța a crescut puternic de la începuturile sale. În prezent, are peste 500 de membri care participă din 25 de țări. Alianța are scopul de a stimula adoptarea de noi tehnologii în rândul transporturilor, mărfurilor, logisticii și altor industrii conexe.

Acest lucru înseamnă, de asemenea, că promovează adoptarea tehnologiilor de registre distribuite (DLT), cum ar fi blockchain. Elementele cheie includ adoptarea unui standard comun, educație și colaborare.

Utilizați cazuri de blockchain în logistică

Există multe aplicații logistice blockchain. Pentru a înțelege bine, să aruncăm o privire asupra celor cinci aplicații logistice blockchain. De asemenea, vă va ajuta să înțelegeți avantajele tehnologiei blockchain în logistică.

Urmărirea mai bună a mărfurilor

Utilizarea blockchain-ului în sistemele logistice și în lanțul de aprovizionare vă poate ajuta să vă descurcați mai ușor. În prezent, livrările în aceeași zi și livrările la cerere sunt în creștere. Deci, poate deveni rapid o povară pentru companiile de logistică, deoarece acestea nu au infrastructura pentru a satisface nevoile acestor cerințe copleșitoare.

Multe companii de camioane încearcă să investească în tehnologii bune de urmărire, dar securitatea acestor tehnologii este discutabilă.

De asemenea, aceste tehnologii nu au un proces de autentificare securizat. Prin urmare, infractorii cibernetici sau persoanele rele profită întotdeauna de informațiile rețelei.

Blockchain poate schimba cu adevărat scenariul aici. Deoarece blockchain oferă un canal de autentificare adecvat cu verificare, nimeni nu poate manipula datele.

De asemenea, deoarece puteți urmări toate livrările dvs. și urmări livrările în timp real, acesta poate asigura într-adevăr o experiență mai bună pentru consumatori pentru industria logistică.

Eficiență îmbunătățită a procesului de expediere

Cu blockchain, primul lucru care va îmbunătăți logistica este transportul și transportul. Pe scurt, poate fi folosit pentru a îmbunătăți procesul de livrare la nivel internațional și local. De asemenea, îi va face să-și îmbunătățească capacitatea de bunuri și să își îmbunătățească eficiența procesului.

Maersk știe deja importanța blockchain-ului și a încorporat deja blockchain-ul în procesele și operațiunile sale. Aceștia sunt unul dintre cei mai mari operatori de transport maritim de containere. Scopul final este de a urmări transportul în cel mai bun mod posibil, lucrând cu alte autorități. IBM lucrează, de asemenea, cu Maersk pentru a îmbunătăți infrastructura comercială globală.

Blockchain-ul din lanțul de aprovizionare va contribui cu siguranță la economisirea a milioane de dolari.

Securitate pentru Internetul obiectelor (IoT) Dispozitive pentru creșterea eficienței

Multe companii folosesc deja dispozitive Internet of Things pentru a urmări produsele sau pentru a menține calitatea tot timpul. Cu toate acestea, aceste dispozitive IoT sunt predispuse la atacuri cibernetice, deoarece tind să folosească servere cloud pentru a comunica între ele, ceea ce reprezintă un proces vulnerabil.

Așadar, aici, blockchain-ul din logistică și lanțul de aprovizionare poate oferi securitate pentru aceste dispozitive IoT și poate monitoriza toate datele care provin de la toate aceste dispozitive. Mai mult, poate ajuta, de asemenea, să analizeze și să clasifice toate datele de pe aceste dispozitive pentru a face schimbări în strategia de afaceri.

O mai bună transparență

Una dintre caracteristicile cheie a blockchain-ului este transparența. Dacă este implementat corect, blockchain-ul pentru lanțul de aprovizionare oferă o transparență mai bună, care în schimb afectează transparența logistică. Permite companiilor să aibă încredere reciprocă mai credibilă. Având o transparență mai bună, vor exista mai puține litigii privind facturile, mai puțină exploatare a lucrătorilor și costuri mai bune de audit.

În afară de consumatorii finali, afacerea B2B va imploda datorită credibilității și integrității îmbunătățite. Încrederea înseamnă că costurile de audit, disputele privind facturile și alte aspecte ale conflictului vor fi reduse la un nivel excelent sau chiar eliminate..

Există deja companii care investesc în îmbunătățirea transparenței. O astfel de companie este compania de proveniență care a realizat studii de caz pentru a vedea cum blockchain-ul poate îmbunătăți aspectele logistice, inclusiv lanțul de aprovizionare.

Urmărirea inventarului

Urmărirea inventarului este complexă. Companiile cheltuiesc o mulțime de bani pentru a le face perfecte și eficiente. Și, chiar și atunci, oferă multe probleme. De aceea, urmărirea stocurilor este unul dintre principalele obiective ale industriilor de acolo. Pentru a-l gestiona, companiile cheltuiesc milioane de dolari.

Tehnologia blockchain poate ajuta la rezolvarea problemei oferind companiilor posibilitatea de a-și gestiona nu numai produsele la nivel macro, ci și la nivel micro. De exemplu, companiile pot urmări întreaga logistică monitorizând-o într-un mod extrem de eficient.

Un astfel de exemplu este sistemul IBM bazat pe blockchain. Permite companiilor să urmărească produsele alimentare și să le raporteze condițiile pe tot parcursul procesului de tranzacție. Companii mari precum Nestle, Walmart, Unilever etc. iau deja parte la proiect și contribuie la obținerea celui mai bun rezultat posibil.

Consumatorii finali vor beneficia la maximum de acest lucru, deoarece vor primi întotdeauna produsele alimentare proaspete și gata de consum. Acesta este unul dintre cele mai bune cazuri de utilizare blockchain de întreprindere din această industrie.

Soluționarea litigiilor

O altă aplicație a blockchain-ului în logistică este soluționarea litigiilor în transporturile de marfă. Transportul de marfă suferă întotdeauna de dispute. Acest lucru se poate întâmpla dacă mărfurile sunt deplasate sau întârziate. Litigiile sunt greu de rezolvat și pot dura cu ușurință săptămâni înainte de a fi soluționate. Toate acestea înseamnă mai multe cheltuieli de resurse de la companie.

Blockchain poate rezolva disputele mai rapid cu ajutorul datelor imuabile și a informațiilor în timp real despre marfă. Cu automatizarea, multe dispute pot fi rezolvate în câteva minute, susținute de date de încredere. De asemenea, ajută companiile să rezolve disputele clienților.

Facturare și plăți

În cele din urmă, blockchain-ul poate ajuta la îmbunătățirea facturării și a plăților printr-un sistem eficient și sigur. Facturarea poate fi o adevărată provocare atunci când se face la scară foarte mare. De aceea, veți găsi sisteme eficiente în facturare și plăți.

Companiile pot utiliza contracte inteligente pentru a automatiza întregul proces și a-l face fără erori și transparent. Acest lucru va face și facturarea și plățile super-eficiente.

Inscrie-te acum: Curs Enterprise Blockchains și Supply Chain Management

Implementarea Provocărilor Blockchain-ului în logistică

Există multe provocări pe care companiile trebuie să le depășească pentru a implementa blockchain-ul. Unele dintre provocări sunt cele de mai jos.

  • Utilizarea diferită a modelului de stocare a datelor: Nu toate companiile sau sistemele utilizează același model de date pentru a colabora la blockchain.
  • Integrarea blockchain-ului în ecosistemul IT existent: Va fi întotdeauna o provocare să integreze blockchain-ul în ecosistemul IT existent.
  • Tehnologia blockchain în evoluție: Ultima provocare este să lucrezi cu blockchain în sine. Blockchain este o tehnologie nouă și evoluează într-un ritm rapid. Implementarea blockchain-ului chiar acum va însemna mai multe provocări de implementare în viitor.
  • Fluxul de informații: O altă mare provocare este gestionarea fluxului de informații între diferitele entități din logistică. Dacă comerțul este internațional, devine mai complex datorită intrării mai multor entități în întregul proces.

Factor de succes pentru blockchain în logistică

Succesul blockchainului în logistică depinde de mulți factori. O companie trebuie să fie proactivă și ar trebui să lucreze în direcția acestor factori pentru a implementa cu succes blockchain-ul în sistemele lor existente. În esență, toată lumea ar trebui să colaboreze, să-și îmbunătățească cunoștințele despre blockchain și să creeze valoare prin intermediul acestuia.

Cultura colaborării

Când sosește o nouă tehnologie, există întotdeauna o lipsă de colaborare. Același lucru este valabil și pentru blockchain. Blockchain este o tehnologie care necesită colaborare pentru a funcționa. Unul dintre celelalte motive include includerea mai multor părți în ecosistemul blockchain, inclusiv parteneri, autorități de reglementare, organizații industriale etc..

Un astfel de exemplu ar fi lucrul cu concurenții pentru a crea standarde pentru ca blockchain să funcționeze în logistică.

Valoare și implicare cu părțile interesate

Părțile interesate ar trebui să își investească timpul și efortul pentru a îmbunătăți valoarea în sistemele sau proiectele deja existente care sunt pe punctul de a fi implementate. Aceștia ar trebui să ofere cunoștințele lor inestimabile și, de asemenea, să facă fezabilitate tehnică.

Blockchain este o tehnologie nouă și necesită tot ajutorul pe care îl poate obține pentru a-l face matur și pentru implementare gata.

Îmbunătățirea capacităților și cunoștințelor blockchain

Ultimul factor este de a lucra pentru îmbunătățirea cunoștințelor și capabilităților blockchain. Acest lucru va ajuta companiile logistice să găsească noi modele care funcționează în lumea reală.

Concluzie

Acest lucru ne conduce la sfârșitul blockchain-ului în logistică. Logistica este una dintre cele mai mari preocupări pentru generația actuală de companii de acolo. Dacă faceți parte dintr-o companie de logistică, atunci întregul joc cu mingea este diferit. După cum ați aflat din articolul despre cum funcționează blockchain-ul în logistică. Actorii cheie includ producători, furnizori, logistică 3PL, transportator pe distanțe lungi, transportator pe distanțe scurte, depozit și destinatar.

Provocările cheie de care suferă acum industria logistică includ utilizarea diferitelor modele de stocare a datelor, integrarea cu ecosistemul actual, tehnologia blockchain în evoluție și fluxul de informații.

Cazurile de utilizare a blockchain-ului pentru logistică includ urmărirea stocurilor, o mai bună transparență, soluționarea litigiilor și facturarea & plăți. Chiar și cu aceste cazuri de utilizare, există mulți factori de succes pentru ca blockchain să aibă succes în logistică. Dacă sunteți dornici să aflați mai multe despre această tehnologie, înscrieți-vă la cursul nostru privind noțiunile fundamentale Enterprise Blockchains.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me