Tehnologia blockchain este una dintre minunile din lume în acest moment. Dar ce este atât de nebunesc despre un sistem de registre? Modelele anterioare de baze de date nu pot rezolva deja toate problemele? Pentru a răspunde la toate întrebările dvs., vă aducem comparația dintre baza de date blockchain și relațională.

Atât baza de date relațională, cât și blockchain-ul sunt perfect capabile să facă față sarcinilor companiilor de întreprindere. Imediat după dezvoltarea blockchain-ului, lumea o ia razna. Dar dacă baza de date relațională este perfect capabilă pentru locul de muncă, de ce avem nevoie de blockchain? Adevărul este chiar dacă baza de date relațională poate oferi o valoare bună, totuși rămâne în urmă în multe categorii în comparație cu blockchain-ul.

Deoarece ambele modele de registre sunt extrem de populare, iar unii dintre voi ar putea fi sceptici cu privire la faptul că blockchain-ul este suficient de demn pentru a înlocui acest model deja existent. Vom verifica exact asta.

Inscrie-te acum:Curs Blockchain gratuit

Ce este tehnologia Blockchain?

În baza de date blockchain vs relațională, trebuie să știți despre ambele tehnologii înainte de a afla cum sunt diferite. De aceea, oferim la început o scurtă explicație a tehnologiei blockchain.

Deci, ce este tehnologia blockchain? Ei bine, este un sistem de registre care este descentralizat și distribuit. Mai mult, oferă și integritatea datelor, transparență și așa mai departe.

În termeni simpli, blockchain-ul ar fi conectat într-un format de tip lanț. Înseamnă că orice date din registru vor lua o structură asemănătoare lanțului. Deci, imaginați-vă structura blocurilor care sunt legate între ele.

În plus, un bloc va fi legat de blocurile anterioare și ulterioare. Ca rezultat, toate blocurile creează un lanț de blocuri, astfel numele.

Mai mult decât atât, fiecare bloc de pe registru va avea date sau informații despre tranzacție. Deci, ce zici de securitatea acestor date tranzacționale? Ei bine, fiecare bloc va fi criptat criptografic. Un alt lucru interesant despre blockchain este că va avea un Hash ID criptografic pe care nimeni nu îl poate face inginerie inversă.

S-ar putea să considerați blockchain-ul ca o bază de date care stochează doar informații. Cu toate acestea, diferența este imensă. În realitate, ambele sunt destul de diferite și vom ajunge la asta în scurt timp în comparația bazei de date blockchain vs relațional.

Blockchain este, în mod implicit, imuabil. Deci, înseamnă că nimeni nu poate modifica nicio formă de date. Astfel, orice informație care intră o dată în sistem nu poate fi niciodată modificată sau ștearsă. Ca urmare, va rămâne în registru pentru totdeauna.

Este, de asemenea, o conexiune peer-to-peer, deci nu ar exista nicio autoritate centrală care să vă spioneze pe dvs. sau pe informațiile dvs. De aceea, blockchain-ul este considerat o tehnologie pentru utilizatori, nu pentru autoritățile de guvernare.

blockchain vs bază de date relațională

Cum functioneazã?

Acum, că știți ce este blockchain-ul în acest ghid de comparare a bazelor de date relaționale, este timpul să știți cum funcționează. Dar, înainte de a începe, permiteți-mi să clarific câteva dintre condițiile pentru a vă ajuta să înțelegeți mai bine tehnologia.

Sistemul contabil conține toate informațiile sau modificările care au loc în sistem. Mai mult, toate modificările de date din sistem se numesc „tranzacții”. În primele zile ale adoptării, toată lumea credea că blockchain-ul este potrivit doar pentru tranzacționarea criptomonedelor. Cu toate acestea, scenariile s-au schimbat complet. Acum poate tranzacționa mult mai mult și încă evoluează.

Oricum, toți utilizatorii din sistem sunt noduri și primesc o copie a sistemului de registre. În realitate, tehnologiile blockchain pot diferi între ele, iar nodurile pot comunica între ele folosind diverse metode.

Procesul

Pentru ca acesta să funcționeze, în primul rând, un nod va cere o tranzacție. Pentru a efectua tranzacții și a primi tranzacții, veți avea nevoie de două chei – chei private și publice. Cu cheia publică, un alt nod vă poate găsi în rețea, iar cu cheia privată, puteți semna o tranzacție.

După solicitarea tranzacției, se creează un bloc care conține toate informațiile. Dar, informațiile sunt toate criptate pentru a evita orice defecțiuni de securitate.

După aceea, este difuzat pe întregul sistem către toate celelalte noduri care pot participa la verificare. Și astfel, pentru a o finaliza, alte noduri trebuie să voteze sau să ajungă la un acord că tranzacția este cu adevărat valabilă.

În plus, pentru a ajunge la un acord, vor folosi algoritmi de consens. În realitate, există diferiți algoritmi care pot ajuta nodurile să ajungă la un acord.

Deci, după ce nodurile declară tranzacția ca fiind validă, aceasta va fi executată și va obține un loc în registru.

Să trecem la următoarea parte a acestui ghid de comparație bazat pe relații de tip blockchain.

Citeste mai mult:6 caracteristici cheie Blockchain pe care trebuie să le cunoașteți

Care sunt beneficiile blockchain-ului?

Oricine dorește să utilizeze tehnologia trebuie să afle cum oferă tehnologia cu adevărat. Cum altfel ai ști dacă această tehnologie merită sau nu? Astfel, am compilat principalele beneficii ale acestei tehnologii. Hai să aruncăm o privire.

O mai bună transparență

Transparența este o problemă uriașă atunci când vine vorba de sisteme centralizate. Prin decenii, organizațiile au încercat să facă sistemul mai transparent și să scape de orice corupție. Dar centralizarea rețelelor nu o poate face 100% transparentă.

Cu toate acestea, cu blockchain-ul, este relativ mai ușor să atingi o transparență deplină. În realitate, tehnologia în sine nu are nevoie de vreo forță centralizată. Prin urmare, totul este deschis pentru ca toți utilizatorii să poată vedea. Chiar dacă există blockchain-uri private, totuși nodurile din sistemul respectiv pot vedea, de asemenea, o mulțime de informații.

Mai mult, colegii validează fiecare tranzacție, astfel încât nu există nicio modalitate prin care cineva să poată schimba valoarea după bunul plac.

Să vedem următorul beneficiu în ghidul nostru de comparare a bazelor de date relaționale.

Securitate îmbunătățită

Blockchain vine cu o cantitate mare de securitate în comparație cu tehnologiile tradiționale de păstrare a înregistrărilor. După cum știți deja, toate tranzacțiile din sistem trebuie să respecte regulile consensului. Deci, după verificarea completă, ajunge pe registrul. Mai mult, fiecare bloc este criptat cu un hash unic.

Oricine încearcă să schimbe valoarea în tranzacție va schimba evident și ID-ul Hash. Astfel, blocul se va separa apoi de lanțul original și va deveni invalid. Mai mult, blockchain-urile oferă alte straturi de securitate în fiecare punct vulnerabil, cum ar fi protocoale de securitate suplimentare în procesul de autorizare și așa mai departe.

Să vedem următorul beneficiu în baza noastră de date relațională versus ghidul de comparație blockchain.

Descentralizare

În realitate, blockchain-ul este, implicit, descentralizat. Dar cum? Cum funcționează corect fără nicio autoritate de guvernare? Ei bine, colegii lucrează de fapt împreună pentru a forma structura sistemului. Vor menține registrul și se vor asigura că toată lumea primește același tratament.

Drept urmare, nu există niciun caz de corupție și nu există un singur utilizator puternic care să poată controla pe toată lumea. Deși există un anumit blockchain privat și permis (Hyperledger, Corda, Enterprise Ethereum, Cvorum, Clipoci) care ar putea să nu pară complet descentralizată. Dar oferă și alte metode care pot ajuta la atingerea unui mediu descentralizat.

Să vedem următorul beneficiu în baza noastră de date relațională versus ghidul de comparație blockchain.

Inscrie-te acum: Curs certificat Enterprise Blockchain Professional (CEBP)

Costuri reduse

Gestionarea și îmbunătățirea sistemelor vechi necesită o mulțime de bani și resurse. Mai mult, sistemele sunt gropi de bani. Indiferent cât de mult cheltuiți, nu îl puteți face să funcționeze mai eficient.

Astfel, introducerea blockchain-ului poate ajuta la reducerea tuturor costurilor. Investiția ar putea părea o opțiune costisitoare la început, dar pentru o actualizare unică, obțineți o viață de venituri. Folosind tehnologia, companiile își pot reduce toate operațiunile pline de erori și pot eficientiza o strategie care le poate crește veniturile.

S-ar putea să credeți că nu funcționează, dar în prezent, mulți oameni folosesc această tehnologie și știu cum schimbă viitorul companiei lor.

Să vedem următorul beneficiu în baza noastră de date relațională versus ghidul de comparație blockchain.

Adevărată trasabilitate

Cu ajutorul blockchain-ului, întreprinderile pot ajunge la o adevărată trasabilitate în sistemul lor de gestionare a lanțului de aprovizionare, care va aduce beneficii atât furnizorilor, cât și producătorilor. Practic, în liniile de producție, nimeni nu poate explica produsele furnizate care vin în fabrică. Însă blockchain-ul vă poate urmări elementele chiar de la sursă în timp real.

Așadar, este garantat că veți fi la curent cu fiecare pas al procesului.

Să vedem următorul beneficiu în baza noastră de date relațională versus ghidul de comparație blockchain.

Foarte eficient

Blockchain vă poate ajuta compania să crească în mare măsură eficiența. Cum? Într-adevăr, blockchain rezolvă toate problemele care întârzie procesele unei companii. De exemplu, de obicei, o tranzacție printr-o bancă tradițională durează aproximativ 1-3 zile lucrătoare. Dar dacă este internațional, procesarea poate dura până la 6 zile.

Este mult timp pierdut doar pentru a efectua plăți sau pentru a primi plăți. Dar blockchain-ul poate finaliza tranzacțiile la fel de repede ca în câteva secunde. Deci, vedeți, nu numai că veți economisi timp, dar puteți chiar să reduceți taxele suplimentare pentru orice tranzacții globale.

Ce este baza de date relațională (RDB)?

O bază de date relațională este o combinație de tabele, coloane și înregistrări. Mai mult, RDB-urile au relații definite între fiecare tabel sau set de informații. Practic, setul de informații este organizat intens pentru a ajuta la găsirea datelor corecte la momentul potrivit.

Oricum, tabelele vor comunica și se vor alimenta reciproc informații atunci când aveți nevoie de ele. În realitate, un sistem de gestionare a bazelor de date relaționale folosește Structured Query Language (SQL) pentru a oferi acces ușor programabil la interacțiunea bazei de date.

Un sistem de gestionare a bazelor de date relaționale poate organiza informații folosind diverse metode. Iar întreprinderile care îl utilizează vor defini modul în care va organiza datele în sistem.

Aflați mai multe despre platformele blockchain de întreprindere pentru a înțelege cum funcționează fiecare dintre ele.

Care sunt avantajele sistemului de gestionare a bazelor de date relaționale?

Coerența datelor

Sistemul de gestionare a bazelor de date relaționale excelează la menținerea consistenței datelor în mai multe cazuri. În realitate, există mai multe tabele în sistem care sunt legate între ele. Deci, atunci când există o modificare care se întâmplă într-unul dintre tabele, acesta actualizează atomic și toate tabelele conectate.

De exemplu, atunci când cineva retrage bani de la bancomat, el / ea poate vedea, de asemenea, schimbarea în soldul lor rămas.

Atomicitate și angajament

Fiecare bază de date relațională respectă foarte bine regulile de afaceri. Astfel, va îndeplini doar acele sarcini care se asociază cu acele angajamente comerciale. De exemplu, dacă baza de date urmărește o înregistrare a trei elemente care merg una cu alta, va actualiza valoarea numai dacă poate menține și celelalte două tabele.

Deci, dacă nu poate lua același angajament în alte tabele, respinge cererea.

Simplitate

Gestionarea datelor din baza de date relațională este destul de simplă. Vine doar în rânduri și coloane. Astfel, nu există nicio complexitate. Mai mult decât atât, structura tabelului este familiară pentru orice utilizator și îl poate folosi fără să cunoască alte aspecte.

În plus, fiecare dată a sistemului este organizată cu atenție.

Ușurința de recuperare a datelor

Preluarea datelor din acest tip de baze de date este foarte ușoară. În realitate, acestea vin cu o mulțime de comenzi de interogare pe care le puteți folosi pentru a prelua informațiile exacte pe care le căutați. Mai mult decât atât, puteți combina tabelele pentru a prelua alte informații dintr-o mulțime dintr-o dată.

Astfel, filtrarea celor de care aveți nevoie este ușoară.

Flexibilitate

Cea mai bună parte a bazelor de date relaționale este scalabilitatea. Vă puteți aștepta să se extindă într-o mare măsură, iar performanța nu se va degrada în niciun fel. Astfel, oferă o structură flexibilă pe care o puteți schimba oricând, fără probleme.

Adăugarea de informații noi sau actualizarea celor existente este simplă. Oricum, dacă există prea multe informații și sistemul nu are resursele necesare pentru a face față acestui lucru, în cele din urmă poate deveni puțin lent.

Concurență și blocarea bazei de date

Ei bine, conflictele pot apărea cu ușurință în baza de date relațională atunci când doi utilizatori doresc să facă modificări în același tabel. Pentru a o evita, baza de date blochează tabelul în timp ce un utilizator îl accesează. Dar poate limita performanța aplicației dacă blochează întregul tabel.

Astfel, multe baze de date pot bloca înregistrarea specifică pentru a menține aplicația rulată chiar dacă este actualizată.

Citește și: Cum funcționează Blockchain?

Baza de date relațională împotriva tehnologiei blockchain: comparație completă

Autoritate

Prima diferență majoră între o bază de date relațională și tehnologia blockchain este că acestea au sisteme de autoritate diferite. Într-un sistem de baze de date relaționale, există întotdeauna o formă de autorizare centralizată.

Nu există nicio formă de descentralizare în modelul arhitectural al sistemului. Practic, ceea ce face este că oferă un control exclusiv autorității administrative și pot face modificări după bunul plac.

Pe de altă parte, tehnologia blockchain oferă o autoritate descentralizată. Ce înseamnă? Ei bine, înseamnă că nu are nicio autoritate centrală sau om de mijloc când să întrețină registrul.

Drept urmare, utilizatorii controlează pe deplin ceea ce se va întâmpla în sistem. Astfel, nicio autoritate centrală nu poate face modificările dorite.

Arhitectură

O altă mare diferență între o bază de date relațională și tehnologia blockchain este că ambele au o arhitectură diferită atunci când vine vorba de sistemul lor de registru. Practic, un sistem de baze de date relaționale are un model tipic client-server. Deși a fost structura principală a sistemului nostru de internet pentru o perioadă foarte lungă de timp, există anumite limite atunci când vine vorba de acest lucru.

În realitate, modelul client-server este extrem de vulnerabil la hackeri și este piratat din când în când. Pe de altă parte, blockchain oferă mai degrabă o arhitectură peer-to-peer decât una client-server. Aici, utilizatorii de pe nod se pot conecta între ei utilizând protocoale criptografice. Mai mult, crește starea de securitate a sistemului de registre și, prin urmare, este foarte puțin predispus la hacks.

Manipularea datelor

Ambele tehnologii gestionează datele foarte diferit. Pentru o bază de date relațională, acesta acceptă CRUD. Aceasta înseamnă că, în acel sistem, utilizatorii pot crea, citi, actualiza și șterge. În realitate, cu atâta libertate de a schimba sau de a modifica, valoarea din sistem duce la multă corupție. Oamenii pot doar modifica valoarea pentru a obține mai multe beneficii.

Mai mult, în multe cazuri, autoritatea de guvernare poate modifica sau șterge informații care sunt cruciale pentru companie. Totul datorită câștigului lor personal.

Pe de altă parte, blockchain vă oferă doar acces la citire și scriere. Mai mult decât atât, în multe cazuri, poate restricționa și cele două accesuri de la oamenii de masă. Deci, aici, puteți insera date o singură dată și, după aceea, nu le puteți actualiza sau șterge vreodată.

Să trecem la partea din această bază de date relațională față de ghidul de comparare a tehnologiei blockchain.

Integritatea datelor

Blockchain vine cu un nivel mai ridicat de integritate în comparație cu un sistem de baze de date relaționale. Cum? Ei bine, în primul rând, oricine încearcă să schimbe valoarea tranzacției va schimba evident și ID-ul Hash.

Astfel, blocul se va separa apoi de lanțul original și va deveni invalid. Mai mult, blockchain-urile oferă alte straturi de securitate în fiecare punct vulnerabil, cum ar fi protocoale de securitate suplimentare în procesul de autorizare și așa mai departe. Ca urmare, tehnologia păstrează integritatea datelor în toate modurile posibile.

Dar nu în baza de date relațională. În realitate, acestea oferă detectări automate de erori și completare automată obligatorie. Înseamnă că nimeni nu poate lăsa goluri niciun rând sau coloană din tabel. Mai mult, poate contura, de asemenea, ce fel de informații ar merge acolo, cum ar fi numerele sau caracterele. Dar nu poate împiedica alte persoane să schimbe aceste informații.

Să trecem la următorul atribut al acestei tehnologii blockchain față de ghidul de comparație a bazei de date relaționale.

Implementarea tehnologiei blockchain este un proces dificil. Aflați cum să implementați blockchain și să utilizați acest lucru pentru a vă împuternici afacerea acum!

Transparenţă

O altă mare proprietate a tehnologiei este că oferă o transparență deplină atunci când vine vorba de verificarea datelor. Astfel, oricine din rețea va avea încredere în sistem, deoarece funcționează pe baza algoritmului full-proof.

Cu atât mai mult, în blockchain-urile publice, sistemul de contabilitate este pregătit pentru viziunea tuturor. Cu toate acestea, în cele private, opțiunea de vizualizare poate fi limitată pe baza criteriilor predefinite.

Pe de altă parte, sistemul de baze de date relaționale nu oferă deloc transparență. Este complet centralizat, iar utilizatorii nu au cum să știe dacă baza de date are sau nu informațiile corecte.

Mai mult, nici măcar nu pot verifica dacă acestea sunt corecte sau greșite. Drept urmare, utilizatorii își pierd încet încrederea în sistem.

Să verificăm următorul atribut al acestei tehnologii blockchain față de ghidul de comparație a bazei de date relaționale.

Cost

Ei bine, cred că această rundă merge tehnic la bazele de date relaționale. De ce? Ei bine, bazele de date relaționale sunt rețele vechi și au existat pentru o perioadă foarte lungă de timp.

Astfel, implementarea lor nu necesită mult timp. Cu toate acestea, comparativ cu bazele de date tradiționale, o bază de date relațională necesită mai mult timp pentru configurare. Dar este și ieftin.

Pe de altă parte, blockchain-ul este doar o nouă adăugare în lume chiar acum. De asemenea, este pe punctul de a evolua și, prin urmare, este destul de complex de configurat. Drept urmare, resursa pentru implementarea blockchain-ului este cam scumpă. Chiar și talentele pe care le-ați angaja pentru a face treaba au o plată mai mare.

Deci, vedeți, vă va costa mai mult să faceți upgrade la sistemul blockchain. Dar pe termen lung, investiția va merita cu siguranță.

Să vedem următorul atribut al acestei tehnologii blockchain față de ghidul de comparație a bazei de date relaționale.

Performanţă

Acest atribut oferă o ieșire mult mai mixtă. În realitate, când vine vorba de o bază de date relațională, veți obține o ieșire mult mai rapidă în comparație cu blockchain-ul. Dar cum durează mai puțin timp să funcționeze o rețea moștenită??

Ei bine, acest lucru se datorează faptului că sistemul de baze de date relaționale nu are funcții complexe, cum ar fi consensul sau orice alte protocoale care pot încetini sistemul.

Cu atât mai mult, cu cât autoritatea centrală gestionează sistemul, nu există trafic copleșitor care să acopere toată lățimea de bandă.

Blockchain, pe de altă parte, este mult mai rapid atunci când există un număr limitat de noduri. Dar când acest număr începe să crească, sistemul devine mai lent în timp. Deci, performanța blockchain-ului variază în funcție de timp.

Să verificăm următorul atribut al acestei tehnologii blockchain față de ghidul de comparație a bazei de date relaționale.

Criptografie

În cele din urmă, baza de date relațională nu are criptări în cadrul sistemului. Nu este ca și cum nu ai putea cripta informațiile. Dar problema este că, în baza de date, utilizatorii interogă despre găsirea rapidă a anumitor informații folosind relațiile dintre tabele. Dar dacă utilizați criptări, sistemul ar trebui să descifreze toate valorile una câte una înainte de a ști care este necesară.

Astfel, creează o lacună de securitate pentru baza de date. Pe de altă parte, blockchain oferă criptografie pentru a asigura toate informațiile din sistem. Oricine ar încerca să schimbe valoarea ar avea un rezultat complet diferit. Criptarea este solidă și nu există nicio modalitate prin care nimeni să o poată schimba.

Baza de date relațională Blockchain Vs: Tabel de comparație

BlockchainRelational Database
Autoritate Descentralizat Centralizat
Arhitectură Model peer-to-peer Modelul client-server
Performanţă Relativ mai lent Rapid
Cost Costisitor Ieftin
Manipularea datelor Citește și scrie numai Creați, citiți, actualizați, ștergeți
Integritatea datelor Are integritate a datelor Nu are integritate a datelor
Transparenţă Transparent Netransparent
Criptografie ×

Concluzie

Bazele de date blockchain și relaționale au similitudini și, de asemenea, sunt foarte diferite una de cealaltă. Dacă credeți că le puteți folosi în mod interschimbabil, atunci vă înșelați foarte mult. În realitate, bazele de date relaționale au fost una dintre cele mai bune actualizări din sistemul tradițional de baze de date. Cu toate acestea, vine în continuare cu o mulțime de defecte.

Ca urmare, blockchain-ul, o nouă formă de sistem de registre, este aici pentru a-l înlocui. Evident, are și unele limitări, dar este deja mult mai bun decât bazele de date relaționale. În cele din urmă, depinde de dvs. să alegeți ce ar trebui să utilizați pentru compania dvs..

Dacă sunteți doar un novice în domeniul blockchain și doriți să aflați mai multe despre această tehnologie, vă recomandăm să folosiți cursul nostru gratuit blockchain pentru aceasta.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me