Dacă sunteți în căutarea unui ghid pentru începători pentru blockchain, atunci vă putem ajuta. Aici, vom trece prin fiecare element din ecosistemul blockchain și vom înțelege cum funcționează cu adevărat această tehnologie.

Blockchain pentru începători este unul dintre cele mai căutate cuvinte cheie de pe internet. Popularitatea Blockchain a crescut enorm în ultimii ani. Având în vedere că întreprinderile, guvernul și întreprinderile adoptă mai mult blockchain, valoarea învățării blockchain a crescut, de asemenea. Aflând despre tehnologia blockchain, veți face parte din generația următoare și veți înțelege cum se va forma economia noastră în viitorul apropiat.

Dacă sunteți începător, trebuie să începeți cu un ghid pentru începători la blockchain, care va explica pur și simplu totul. Astăzi, vom trece printr-un ghid de pornire pe blockchain și vă vom ajuta pe drumul dvs. pentru a afla mai multe despre acesta.

Deci, ce este blockchain-ul? Să explorăm.

Inscrie-te acum: Curs de bază pentru Enterprise Blockchains

Tutorial Blockchain pentru începători: Ce este Blockchain?

Blockchain este un sistem de registru peer-to-peer care permite colegilor să tranzacționeze între ei fără nicio autoritate centralizată. Rețeaua peer-to-peer este complet descentralizată. Pentru a-l descentraliza, fiecare coleg poartă o copie a registrului. Registrul poate fi o copie completă sau o copie minimă necesară pentru ca acesta să rămână conectat și funcțional la rețea.

Pentru a asigura consensul între tranzacții, se utilizează metode de consens precum Dovada muncii, Dovada mizei sau altele. De asemenea, fiecare tranzacție este complet securizată cu ajutorul algoritmilor criptografici avansați. În mod clar, întregul mecanism blockchain este folosit pentru a profita de încredere, imuabilitate și transparență. Ideea este opusul complet al centralizării

Pe scurt, este o rețea cu colegi capabili să facă tranzacții fără nicio autoritate centralizată. Această idee simplă este simplă, schimbând modul în care funcționează industriile. Acesta este modul în care blockchain înregistrează tranzacțiile în registru.

De exemplu, asistența medicală poate fi acum revoluționată pentru a stoca datele pacienților pe blockchain. În acest fel, pacienții nu trebuie să-și ducă propriile documente, deoarece totul va fi stocat în rețea și va face clic. Pacientul își poate împărtăși datele pentru cercetare și poate contribui la îmbunătățirea cercetării asupra multor boli critice. De asemenea, rezolvă problema medicamentelor contrafăcute – ajutând atât pacienții, cât și companiile de medicamente.

Arhitectură blockchain pentru începători

Acum că avem acum o idee despre blockchain, este timpul să aflăm despre arhitectura blockchain.

Componentele cheie ale arhitecturii blockchain sunt următoarele:

  • Tranzacții
  • Blocuri
  • Consens

În afară de componentele generale, există diferite tipuri de arhitectură blockchain, inclusiv arhitectură blockchain publică, privată și consorțială. Vom discuta acest lucru la scurt timp după ce vom examina componentele cheie de mai jos.

Inscrie-te acum: Arhitect certificat Enterprise Blockchain (CEBA)

bloc

Un blockchain este compus din blocuri. Blocurile sunt stocate într-un mod liniar, unde cel mai recent bloc este atașat blocului anterior. Fiecare bloc conține date – structura datelor stocate în interiorul blocului este determinată de tipul de blockchain și de modul în care gestionează datele.

Putem lua exemplul blockchain-ului bitcoin. Un bloc în blockchain-ul bitcoin conține informații de bază despre o tranzacție, inclusiv destinatarul, expeditorul și cantitatea de bitcoin transferată.

De asemenea, primul bloc al oricărui blockchain este cunoscut sub numele de blocul Genesis. Numai blocul Genesis nu are niciun bloc precedent. Veți găsi mai multe informații despre blocuri în orice tutorial blockchain pentru începători.

Într-un bloc, există informații importante cunoscute sub numele de hash. Hash-ul este utilizat pentru a determina autenticitatea oricărui bloc și dacă acesta trebuie atașat la lanțul actual sau nu. Hash-ul este unic pentru fiecare bloc și, prin urmare, nu poate fi reprodus de niciun bloc rău intenționat. Este, de asemenea, o poartă către înțelegerea a ceea ce include blocul. Aceasta permite blocului să protejeze conținutul. Deci, dacă cineva încearcă să schimbe informațiile din cadrul blocului, se va schimba și valoarea hash, declanșând avertisment, astfel încât alte blocuri să nu o accepte.

Structura fiecărui bloc poate fi împărțită în trei părți, inclusiv datele, hash-ul și hash-ul anterior al blocului.

Tranzacţie

O tranzacție are loc în cadrul rețelei atunci când un partener trimite informații către alt partener. Este un element cheie al oricărui blockchain și, fără acesta, nu ar exista un scop al utilizării unei tranzacții.

O tranzacție constă din informații, inclusiv expeditorul, destinatarul și valoarea. Este similar cu o tranzacție efectuată pe platforme moderne de carduri de credit. Singura diferență este că tranzacția de aici se face fără o autorizare centralizată.

Un exemplu simplu ar fi un utilizator care trimite bitcoin unui alt utilizator. Tranzacția inițiază un blockchain contractual convenit care își schimbă starea. Deoarece întregul blockchain este o rețea descentralizată, acesta trebuie actualizat de toate nodurile. Fiecare nod conține o copie exactă a registrului și, astfel, se creează o stare de blockchain. Orice tranzacție poate iniția o schimbare de stare.

Un bloc despre care am discutat anterior conține o grămadă de tranzacții. Există o limită a numărului de tranzacții pe care le poate conține un bloc. Depinde de bloc, de mărimea tranzacției și de orice limită care impune cât de multe tranzacții pot rămâne într-un bloc. Verificarea tranzacției se face de către noduri independente pe baza metodei consens utilizate.

Din punct de vedere tehnic, fiecare tranzacție poate avea una sau mai multe intrări și ieșiri. În acest fel, tranzacțiile sunt legate astfel încât să poată păstra o notă adecvată asupra cheltuielilor efectuate în blockchain.

Consens

Ultima parte importantă a arhitecturii blockchain este consensul. Este metoda prin care este validată o tranzacție. Fiecare blockchain poate avea atașată o metodă de consens diferită. De exemplu, bitcoin folosește Proof-of-Work (PoW), în timp ce Ethereum folosește Proof-of-Stake (PoS). Există și alte tipuri de metode de consens pe care le vom enumera mai jos.

Algoritmii de consens oferă un set de reguli. Trebuie să fie urmat de toată lumea din rețea. De asemenea, pentru a impune o metodă de consens, ar trebui să participe nodurile. Fără participarea nodului, metoda consensului nu poate fi implementată. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că cu cât mai multe noduri se alătură pentru a participa la metoda consensului, cu atât rețeaua începe să fie mai puternică.

Bitcoin are o rețea mare și oferă un mare stimulent pentru a deveni miner. De fapt, are și una dintre cele mai mari comunități de mineri de acolo. Veți găsi mai multe informații despre blocuri în orice tutorial blockchain pentru începători.

Uneori, minerii își respectă credința atunci când vine vorba de a-și da punctul de vedere. De exemplu, dacă este necesară o modificare în blockchain, minerii pot decide cel puțin să protesteze împotriva schimbării.

Minerii sau nodurile care participă la metoda consensului pot deturna rețeaua dacă mai mult de 51% dintre aceștia sunt controlați de o singură entitate. Acest atac este cunoscut ca un atac de 51% în care mai mult de jumătate din noduri sunt controlate de o singură entitate. Pot face tranzacții false și, de asemenea, fac posibilă efectuarea de cheltuieli duble.

Cum funcționează Blockchain

Dacă doriți să aflați cum funcționează blockchain-ul într-un proces pas cu pas, îl putem parcurge mai jos.

Pasul 1: În primul pas, se solicită o tranzacție. Tranzacția poate fi fie pentru a transfera informații, fie pentru un activ cu valoare monetară.

Pasul 2: Un bloc este creat pentru a reprezenta tranzacția. Cu toate acestea, tranzacția nu este încă validată.

Pasul 3: Blocul cu tranzacția este acum trimis la nodurile de rețea. Dacă este un blockchain public, acesta este trimis către fiecare nod. Fiecare bloc constă din date, hash-ul blocului anterior și hash-ul blocului curent.

Pasul 4: Nodurile încep acum să se valideze în conformitate cu metoda de consens utilizată. În cazul bitcoin, se folosește dovada muncii (PoW).

Pasul 5: După validarea cu succes, nodul primește acum o recompensă pe baza efortului lor.

Pasul 6: Tranzacția este acum finalizată.

Toate aceste procese vă pot oferi cel mai înalt nivel de securitate în rețea.

Inscrie-te acum: Curs de expert certificat Blockchain Security (CBSE)

Tipuri de arhitectură Blockchain

Acum, că am înțeles componentele de bază ale oricărei rețele blockchain, ar trebui să aflăm și despre diferitele tipuri de arhitectură blockchain.

Arhitectură publică Blockchain

Într-o arhitectură publică blockchain, oricine poate participa la rețea. Informațiile publice ale tranzacției sunt disponibile pentru toată lumea. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că datele private ale unei tranzacții nu mai sunt disponibile. Exemple de arhitectură publică blockchain includ bitcoin, Litecoin și Ethereum.

Arhitectură privată Blockchain

Când vine vorba de arhitectura blockchain-ului privat, nu oricine poate accesa blockchain-ul. Administratorul sau setul de noduri care stăpânește determină cine se poate alătura rețelei.

Doriți să înțelegeți diferențele dintre blockchain public și privat? Iată un ghid pentru blockchainul public vs privat pe care îl puteți consulta.

Arhitectură federativă / consorțială Blockchain

Ultimul tip de arhitectură blockchain este arhitectura blockchain federată / consorțială. Combină cele mai bune caracteristici ale blockchain-ului public și privat. De asemenea, este puternic controlat și este cel mai potrivit pentru blockchain-urile de întreprindere.

Pentru a vedea diferența, să parcurgem graficul de mai jos.

 Blockchain privat Blockchain public Blockchain Consortium
Acces Privat Public Public privat
Consens Organizație bazată Public Noduri selectate
Eficienţă Înalt Scăzut Înalt
Centralizare da Nu Parțial
Procesul de consens Pe baza permisiunii Permis bazat Fara Permisiuni
Imuabilitate Nu este complet rezistent la manipulare Complet impermeabil Nu este complet rezistent la manipulare

Metode de consens Blockchain

Metodele de consens sunt o parte integrantă a oricărui tip de blockchain. Determină cât de rapidă, eficientă și sigură este o tranzacție. De aceea, în această secțiune, vom trece prin diferite metode de consens.

În acest moment, există o mulțime de metode de consens. Dar, pentru simplitatea discuției, vom acoperi primele patru dintre cele mai populare.

  • Dovada muncii (PoW)
  • Dovada mizei (PoS)
  • Dovadă de miză delegată (DPoS)
  • Toleranță practică la defecțiuni bizantine (PBFT)

Dovada muncii (PoW):

Este prima metodă consens folosită de o rețea blockchain. A fost introdus cu bitcoin. În această metodă de consens, există mineri care sunt responsabili de validarea unei tranzacții. Hash-ul unui bloc nou este necesar pentru a fi găsit, astfel încât să poată fi adăugat la rețea. Cel care îl găsește pe primul este răsplătit cu alții. Blockchain Proof of Work necesită o putere de calcul extremă și are, de asemenea, cerințe ridicate în ceea ce privește hardware-ul.

Dovada mizei (PoS):

Dovada mizei este utilizată de rețeaua blockchain de a doua generație, Ethereum. Are o abordare complet diferită, deoarece nu necesită un consum extins de energie. Aici monedele sunt mizate de noduri. Ethereum are propriile cerințe cu privire la modul în care monedele trebuie să fie mizate pentru ca acesta să fie eligibil să participe la algoritmul de consens. Nodurile care au mai multe monede mizate au mai multe șanse să fie recompensați. Acest lucru face, de asemenea, investiția dovadă de miză grea.

Dovadă de miză delegată (DPoS):

DPoS este un tip diferit de PoS. Se ocupă diferit de selecția nodului. Deținătorii de monede, în acest caz, selectează nodurile pentru a participa la metoda consensului. De asemenea, pot vota în timp ce aleg sau dau cu piciorul unui nod. Este mai potrivit pentru o rețea stabilită cu mai multă încredere. Puteți utiliza această tehnologie pentru modele de afaceri blockchain.

Toleranță practică la defecțiuni bizantine:

PBFT este o modalitate de a rezolva problema generalilor bizantini. Permite nodurilor să decidă dacă acceptă sau refuză informațiile trimise. Partidul menține o stare internă care este utilizată pentru a rula un calcul pe mesaje noi. Dacă calculul partidului funcționează bine, atunci decide să partajeze tranzacția cu alte părți din aceeași rețea.

Rezultatul final a sosit atunci când mai multe părți au efectuat calcule pe acesta, iar decizia se bazează pe rezultatele părților. Deoarece nu toate nodurile sunt necesare pentru metoda consensului, acesta are, de asemenea, o cerință de rată de hash redusă. Cu toate acestea, pentru a avea succes, este nevoie de noduri de încredere pentru a lucra împreună. PBFT este utilizat în proiecte populare, inclusiv Ripple, Stellar și Hyperledger.

Blockchain pentru începători: cazuri de utilizare pentru întreprinderi

În această secțiune, accentul nostru va fi pus pe cazurile de utilizare a blockchainului pentru întreprinderi. Casele de utilizare blockchain vă vor ajuta să înțelegeți mai bine tehnologia blockchain. Există sute de cazuri de utilizare a blockchain-ului, dar vom enumera doar câteva dintre ele mai jos, din motive de simplitate.

Managementul lanțului de aprovizionare

Managementul lanțului de aprovizionare suferă în prezent de o mulțime de probleme. De exemplu, cea mai mare problemă din SCM este contrafacerea produsului. Prin utilizarea blockchain-ului pentru lanțul de aprovizionare, produsele pot fi urmărite cu precizie, eliminând orice contrafacere posibilă. De asemenea, îmbunătățește transparența și se asigură că există o reducere a costurilor pe întreaga parte. Îmbunătățirile în SCM înseamnă, de asemenea, o îmbunătățire a diferitelor industrii, incluzând asistența medicală, industria alimentară etc.

Dacă sunteți curios cu privire la modul în care blockchain-ul poate avea un impact pozitiv asupra lumii lanțului de aprovizionare și, în special, asupra operațiunilor de management, atunci trebuie să vă înscrieți acum la cursul nostru de blockchain-uri și de management al lanțului de aprovizionare.!

Sănătate

Asistența medicală beneficiază de asemenea de blockchain. În acest moment, nu există nicio modalitate prin care specialiștii din domeniul sănătății să poată analiza o singură versiune a raportului medical al unei persoane. Cu blockchain-ul pentru asistență medicală, va deveni acum posibil ca pacienții să aibă rapoartele stocate pe blockchain – care pot fi recuperate mai târziu.

În acest fel, medicii pot lucra la un singur raport și le pot oferi servicii medicale mai bune. De asemenea, eficientizează procesul, îmbunătățește schimbul de informații și oferă pacientului cel mai bun mod posibil de a-și securiza documentele pentru a nu fi nevoite să le transporte. Să vedem mai multe cazuri de utilizare în acest ghid pentru începători.

Piața Energiei

Companiile de distribuție a energiei sunt mari jucători care oferă servicii aproape tuturor celor de acolo. Deocamdată, în calitate de consumator, trebuie să așteptați ca marile companii să vă ofere o instalație. Acest lucru poate dura între câteva zile și câteva săptămâni, în funcție de locația dvs..

Piața energiei este în prezent un ecosistem închis, cu noi jucători care încearcă să o revoluționeze cu ajutorul tehnologiei blockchain. Cu blockchain-ul, nodurile vor deveni capabile să genereze și să tranzacționeze energie electrică fără a fi nevoie de nicio autoritate centralizată. Există multe companii care folosesc tehnologia blockchain pentru acest sector.

Acest lucru va relaxa prețurile energiei și va îmbunătăți acoperirea energetică în locuri în care înainte nu era posibil. Există proiecte precum Grid + și Power Ledger care fac toate acestea posibile.

Proprietate imobiliara

Utilizarea blockchain-ului pentru proprietăți imobiliare poate beneficia în mare măsură acest sector. Imobilul este un sector important. În acest moment, există o mulțime de jucători în domeniul imobiliar care se luptă dintr-un motiv sau altul. Un motiv principal din spatele creșterii lente a imobilelor este lipsa de eficiență a întregului sistem. Dacă doriți să cumpărați o proprietate, atunci trebuie să treceți printr-un proces lent și dureros, care poate dura câteva săptămâni.

Cu blockchain, proprietățile imobiliare pot deveni mai eficiente printr-o tranzacție sigură și lină. Toate acestea vor fi posibile datorită contractelor inteligente care pot automatiza sarcini precum cumpărarea sau vânzarea unei proprietăți. De asemenea, poate ajuta la verificarea dreptului de proprietate și este rentabil.

Concluzie

Acest lucru ne duce la sfârșitul ghidului blockchain pentru începători. Blockchain este o tehnologie unică. Deci, asta înseamnă că tot mai multe companii vor începe să adopte blockchain în afacerile lor. Prin urmare, este sigur de spus, dacă sunteți doar un începător, trebuie să stăpâniți o mulțime de elemente înainte de a vă putea gândi chiar să deveniți parte a acestei tehnologii.

Vă recomandăm să începeți fără curs blockchain gratuit pentru a afla despre elementele de bază ale blockchain. Apoi, vă puteți construi drumul către pregătirea la nivel de experți.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me