Enterprise Blockchain se referă la gestionarea riscurilor. De aceea, în acest articol, ne vom concentra profund asupra evaluării riscului blockchain. 

Blockchain este o tehnologie nouă și nu toate întreprinderile sau afacerile știu cum să o implementeze cu succes. Dacă afacerea dvs. se gândește să tranziteze către blockchain, trebuie să facă o gestionare adecvată a riscului blockchain înainte de a se arunca adânc în el. 

În esență, schimbarea procesului de afaceri pentru a utiliza blockchain nu este o sarcină simplă. Este nevoie de timp, efort și, cel mai important, o investiție bună pentru a începe. Eșecul nu este o opțiune. Dacă gestionarea riscurilor nu se face corect, atunci puteți pierde resurse și puteți avea, de asemenea, șansa de eșec al proiectului.

Nu vă faceți griji, deoarece, în acest articol, vom explora evaluarea adecvată a riscului blockchain care va acoperi diferite părți ale unui proiect blockchain. 

Blockchain Enterprise Risk Assessment and Management Framework

Înainte de a ne adânci în ideea evaluării riscului blockchain, să înțelegem pe scurt blockchain.

Blockchain este un registru descentralizat peer-to-peer. Acesta aduce multiple beneficii, inclusiv eficiență, descentralizare, registru distribuit, imuabilitate și ireversibilitate. Cu blockchain-ul, companiile pot investi mai mult timp inovând și mai puțin timp gestionând. Blockchain permite, de asemenea, companiilor să se automatizeze cu contracte inteligente.

Contractele inteligente sunt echivalente cu un contract legal. Acestea oferă instrumentele necesare pentru automatizarea rețelei.

Încă un lucru crucial pentru succesul tehnologiei blockchain sau a registrului distribuit (DLT) este metoda consensului. Bitcoin folosește dovada de lucru (PoW), dar nu este ideal pentru blockchain-ul de întreprindere. Pentru întreprinderi, există multe alternative bune, inclusiv Hyperledger Fabric, Quorum, blockchain IBM și altele.

Pe scurt, puteți utiliza blockchain-ul pentru a obține îmbunătățiri substanțiale în procesele dvs. de afaceri.

Compania dvs. este pregătită pentru riscurile asociate blockchain-ului?

Blockchain este, fără îndoială, una dintre cele mai inovatoare tehnologii. De asemenea, a făcut ca practicienii de risc să schimbe modul în care percep riscurile folosind tehnologia. Este promițător și de aceea riscurile sunt evidente ca niciodată.

Accentul este acum de a minimiza riscurile pe cât posibil. În unele cazuri, este posibilă eradicarea completă a riscurilor asociate cu implementarea blockchain-ului. Cu toate acestea, riscurile sunt noi și există multe modalități prin care actorii rău intenționați pot provoca daune sistemului. Nu numai asta, ci și riscurile sunt în interiorul rețelei.

De exemplu, întreprinderea are nevoie de o rețea permisă pentru a funcționa perfect. Fără un sistem adecvat de gestionare a permiselor, ar deveni greu pentru întreprinderi să își configureze soluția blockchain. Permisiunile ar trebui să fie stratificate astfel încât să nu se scurgă informații critice. La urma urmei, datele sunt ceea ce îi deosebește și orice scurgere poate face ca piața lor să înțeleagă pierderea.

Dar vestea bună este că practicienii de risc recunosc că blockchain-ul poate acționa ca un instrument pentru migrația riscurilor. Aduce caracteristicile pe care nicio altă tehnologie nu le-a cumpărat până acum. Componenta cheie este descentralizarea. Face din blockchain facilitatorul încrederii. 

Cu toate acestea, ca organizație, sarcina dvs. este să puneți întrebări cheie.

 • Blockchain-ul va aduce riscuri organizației dvs.?
 • Dacă da? Ce tipuri de riscuri va aduce?
 • Sunt riscurile asociate cu blockchain-urile migrabile?

Blockchain asigură o mai bună gestionare a riscurilor, dar aduce noi riscuri care nu făceau parte din sistem. Pe lângă toate acestea, organizația trebuie să aibă grijă și de autoritățile de reglementare care guvernează întreprinderea sau rețelele descentralizate. Este obligatoriu ca firmele să respecte regulile stabilite de autoritatea de reglementare privind modelul lor de afaceri bazat pe blockchain.

Tipuri de Blockchain și riscurile pe care le prezintă

Pentru a înțelege mai bine evaluarea riscurilor blockchain sau riscurile blockchain-ului, trebuie să ne uităm la tipurile de blockchain.

Blockchain-ul poate fi împărțit în general în două tipuri:

 • Blockchain permis: Acest tip de blockchain permis permite să se asigure că numai participanții selectați pot lua parte la rețeaua blockchain. 
 • Blockchain fără permisiune: În acest tip de blockchain, oricine se poate alătura și face parte din rețea.

Cand vine vorba de blockchain fără permisiune, este ușor de văzut riscurile asociate cu acesta. Nu se cunoaște clientul dvs. (KYC) asociat cu utilizatorii. De asemenea, este nevoie ca minerii să alimenteze rețeaua și să valideze tranzacțiile. Minerii își asumă, de asemenea, propriul set de riscuri – inclusiv 51% atac. Există, de asemenea, o șansă de spălare a banilor, probleme de confidențialitate și scalabilitate atunci când vine vorba de blockchain fără permisiune. Toate aceste riscuri îl fac să nu fie potrivit pentru întreprinderi sau institute financiare. 

Blockchains permis, pe de altă parte, este ferit de dezavantajele pe care le aduce blockchain-ul fără permisiuni. Primul lucru pe care îl veți observa este că nu este nevoie ca minerii să-l conducă. Lipsa minerilor înseamnă, de asemenea, că nu este nevoie de criptomonede. În centrul unei rețele permise, unele noduri sunt capabile să valideze tranzacțiile – ceea ce îl face ideal pentru rețelele blockchain închise. Dar, pentru a face rețeaua funcțională, este necesar un alt tip de algoritm consens.

Blockchain-urile bazate pe permisiuni nu au, de asemenea, probleme în ceea ce privește confidențialitatea și scalabilitatea. Nimeni nu poate ști cine face parte din rețea în afară de administratori. Acest lucru este crucial pentru succesul pe termen lung al unui blockchain de întreprindere. De asemenea, dacă există activitate suspectă, aceasta poate fi tratată rapid de echipa de securitate – având în vedere că acestea au informațiile maxime despre rețea.

Contractele inteligente și rolul lor

Contractele inteligente sunt ceea ce face ca întreprinderile să profite de blockchain. La urma urmei, acolo este codificată logica de afaceri. Fără aceasta, nu ar exista un mod adecvat de automatizare a proceselor de afaceri. Sunt capabili să proceseze informații și să se execute singuri odată ce este îndeplinită o condiție. Acest lucru îi face, de asemenea, ținta numărul unu pentru actorii rău intenționați. 

Pentru a se asigura că contractele inteligente sunt planificate și executate corect, întreprinderea trebuie să asigure testarea corectă a contractelor inteligente. Ideea este de a atenua riscul cu teste amănunțite.  

Pentru institute, este necesar să înțelegem toate riscurile asociate și să acționăm în consecință. Dacă nu se face corect, poate duce la pierderea datelor și la alte riscuri.

Considerații de risc pe care ar trebui să le luați în considerare

Pentru a vă oferi o imagine clară, vom lua în considerare riscurile în categorii largi de risc. Vor defini ce trebuie făcut. Cele patru considerente principale de risc includ următoarele

 • Considerații de risc standard
 • Considerații privind riscul contractului inteligent
 • Considerații privind riscul de transfer al valorii

Riscuri standard

Considerațiile de risc standard sunt riscuri care sunt considerate comune tuturor proiectelor blockchain. Sunt despre riscuri generale. Să trecem mai jos riscurile blockchain:

Riscul de continuitate a afacerii

Unul dintre riscurile obișnuite de afaceri ale blockchain-ului este riscul de continuitate a activității. Ca afacere, trebuie să faceți față guvernanței și reglementărilor în continuă schimbare. De asemenea, este necesar să se echipeze procesul de afaceri cu toată protecția necesară împotriva atacurilor cibernetice. Pentru a rezolva problema, firma trebuie să aibă planuri de continuitate adecvate și să aibă un timp de răspuns scurt atunci când apare nevoia.

Risc strategic

Un alt risc standard al blockchain-ului sunt riscurile strategice. Blockchain nu este o soluție universală. Nu este toată lumea. Cu toate acestea, unele firme cred că trebuie să se schimbe în blockchain pentru a avea un avantaj competitiv. Dar, în realitate, nu este nevoie să o faci. Blockchain este încă o tehnologie nouă și, prin urmare, necesită timp pentru a se maturiza. În afară de faptul că este o tehnologie nouă, companiile trebuie, de asemenea, să ia notă de impactul entităților odată schimbate în blockchain. De asemenea, este necesar să învățați limitele pe care le va aduce ecosistemului produs / serviciu.

Riscul securității informațiilor

La fel ca orice altă tehnologie, blockchain nu este, de asemenea, lipsit de riscuri de securitate a informațiilor. Oferă o securitate internă mai bună atunci când vine vorba de criptografie sau bază de date distribuită. Însă, lucrurile pot fi prudente atunci când luăm în considerare securitatea contului sau a portofelului. Proprietatea contului poate fi preluată de actori rău intenționați. Blockchain, de asemenea, nu este 100% sigur și este vulnerabil la atacuri.

Riscul reputațional

Riscul reputațional apare atunci când companiile nu reușesc să integreze blockchain în sistemul lor vechi. Dacă nu se face corect, poate duce la o experiență slabă a clienților – și poate împiedica cu ușurință reputația companiei.

Riscul de reglementare

Reglementările au fost întotdeauna problema numărul unu în rândul companiilor, deoarece încearcă să adopte o nouă tehnologie. Cu fiecare guvern sau autoritate care are propriile reglementări, devine greu pentru companiile globale să gestioneze aceste reglementări și să acționeze în cadrul acestora. Principalele riscuri includ tranzacțiile transfrontaliere. În acest caz de utilizare, companiile trebuie să gestioneze protecția datelor și a confidențialității. FINRA – un organism de reglementare, dorește ca toate tranzacțiile să respecte regulile, reglementările și legislația statului atunci când tranzacționează valori mobiliare. Nu numai că afectează companiile, dar afectează și ideea de bază din spatele tehnologiilor de registre distribuite.

Riscuri operaționale și IT

Schimbarea de la procedurile și politicile operaționale standard poate fi o sarcină descurajantă și riscantă. De asemenea, schimbarea trebuie să cuprindă noile procese de afaceri. De asemenea, echipa IT trebuie să aibă grijă de scalabilitate, interfață și viteză.

Riscurile furnizorului

Deoarece nu este practic posibil ca majoritatea întreprinderilor să implementeze o soluție blockchain de la un capăt la altul, afacerea se expune și riscurilor asociate furnizorilor terți. 

Riscul contractual

Riscul contractual se referă în principal la modul în care acordurile la nivel de serviciu (SLA) din cadrul nodurilor și ale administratorului.

Riscuri de contract inteligente

Contractele inteligente se află în centrul oricărui blockchain de întreprindere. Ajută întreprinderile să automatizeze sau să transforme logica afacerii în realitate. Ele pot fi utilizate pentru a încheia acorduri financiare și juridice în cadrul rețelei. Complexitatea și importanța lor aduc în sine riscuri de business blockchain. La urma urmei, este vorba de cartografierea logicii afacerii în mod digital. Să aruncăm o privire asupra evaluării riscurilor blockchain legate de contractele inteligente.

Riscuri comerciale / de reglementare

Contractele inteligente oferă o modalitate de codificare a logicii juridice, economice sau de afaceri în cadrul părților. Odată terminate, acestea funcționează perfect în întreaga rețea și se asigură că toată lumea poate profita de ea. Cu toate acestea, din cauza problemelor de reglementare, contractele inteligente ar trebui, de asemenea, să fie echipate cu gestionarea excepțiilor. Necesitatea unei manipulări excepționale înseamnă mai mult risc. Și, de aceea, contractele inteligente trebuie testate temeinic pe mai multe rețele, reglementări și alte constrângeri sau medii pe care trebuie executate.

Riscuri juridice

Contractele inteligente implică, de asemenea, o problemă de răspundere juridică. Deoarece rețelele permise profită de o abordare închisă-descentralizată, nu există o abordare adecvată cui să fie vinovat atunci când lucrurile merg prost. Ar fi un administrator sau inginerii care l-au programat? De asemenea, dezacordul între noduri poate duce la părăsirea și paralizarea rețelei de resursele necesare.

Riscuri de securitate a informațiilor

Contractele inteligente, dacă nu sunt codificate corect, pot duce la riscuri de securitate, inclusiv încălcări de către noduri externe sau interne. Soluția este să aveți o modificare adecvată pentru a remedia contractele inteligente – și să opriți orice nod pentru a utiliza eroarea. Mai mult, trebuie să se acorde atenție incidentelor atunci când acestea se întâmplă. Pentru a vă asigura că erorile sunt găsite și rezolvate rapid, ar trebui implementat un proces adecvat de gestionare a incidentelor. În cele din urmă, trebuie să se acorde atenție entităților externe, deoarece acestea pot declanșa contracte inteligente interne prin trimiterea de date greșite sau înșelătoare.

Riscuri de transfer de valoare

Cu descentralizarea, colegii pot transfera acum informații fără a fi nevoie de nicio autoritate centrală. Această nouă abordare are capacitatea de a schimba modul în care funcționează companiile, dar nu fără riscuri. Să verificăm evaluările riscurilor blockchain care vin împreună cu schimbul de informații peer-to-peer.

Riscul metodelor de consens

Riscul metodelor de consens se află la baza oricărei platforme blockchain. Orice tranzacție care se întâmplă în rețea este finalizată în conformitate cu metoda de consens aleasă. Metoda de consens utilizează, de asemenea, un protocol criptografic. Aceste metode de consens își aduc propriul risc asociat. De exemplu, într-un algoritm BFT, este necesar ca părțile să convină asupra calității de membru al sistemului. Alți algoritmi de consens au propriile lor probleme.

Riscul de confidențialitate a datelor

Când vine vorba de blockchain-ul public, este ușor să cunoașteți tranzacțiile din rețea. Dar, când vine vorba de rețele permise, formatul hash este utilizat pentru a transmite rezultate. Dar formatul hash dezvăluie informații despre natura tranzacției și participanți – ceea ce nu este ideal în fiecare caz de utilizare.

Problemă de lichiditate

DLT aduce întotdeauna probleme de lichiditate. Nu toate cripto-urile sau activele din rețea au cerut tot timpul. În plus, există întotdeauna șansa unei dispute – ceea ce înseamnă mai multe riscuri de lichiditate.

Problemă de management cheie

Chiar dacă DLT-urile sunt foarte sigure când vine vorba de securizarea datelor stocate – problema principală se întâmplă atunci când utilizatorii nu își protejează cheile private. Aceasta înseamnă că există întotdeauna riscul furării cheilor private. Ca întreprindere sau afacere, trebuie să educați utilizatorii cu privire la modul de păstrare a cheilor private în siguranță.

10 riscuri de implementare Blockchain pentru întreprindere de luat în considerare

Potrivit OWASP, aici sunt primele 10 riscuri de securitate ale aplicațiilor web. Credem că ar trebui să le luați în considerare și atunci când vine vorba de implementarea blockchain-ului.

 1. Înregistrare necorespunzătoare & Monitorizarea
 2. Deserializare nesigură
 3. Expunere la date sensibile
 4. Cross-Site Scripting (XSS)
 5. Injecţie
 6. Configurare greșită a securității
 7. Entități externe XML (XXE)
 8. Control acces intrerupt
 9. Utilizarea componentelor cu vulnerabilități
 10. Autentificare defectă

BCH Global are, de asemenea a acoperit un webinar care discută despre riscurile de securitate ale blockchain-ului. De asemenea, au acoperit și alte riscuri asociate blockchain-ului. De exemplu, în contractele inteligente & vulnerabilități specifice blockchain-ului, există riscuri de refuz de serviciu, condiții de cursă, dependență de timestamp etc..

Concluzie

Acest lucru ne conduce la sfârșitul evaluării riscului nostru blockchain. Am acoperit în detaliu riscurile de business blockchain, inclusiv riscurile de conformitate blockchain, riscul cibernetic blockchain, riscul de reglementare blockchain etc. De asemenea, ar trebui să verificați riscurile Blockchain pe care fiecare CIO ar trebui să le cunoască. Este o abordare interesantă asupra riscurilor asociate blockchain-ului.

Nu există nicio îndoială că trebuie acordată o atenție sporită planului de gestionare a riscurilor blockchain. Pentru aceasta, întreprinderile trebuie să aibă o pregătire adecvată în blockchain. De cele mai multe ori, lipsa de cunoștințe aduce riscuri nedorite.

Deci, ce părere aveți despre riscurile blockchain-ului & riscurile blockchain-ului în general? Comentează mai jos și anunță-ne.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me