Acest articol discută tipurile de tehnologii de registre distribuite și face o comparație detaliată între Blockchain vs Hashgraph vs DAG vs Holochain.

Tehnologia blockchain a împlinit un deceniu de existență. Pe cât de interesant a fost, primii zece ani au scos la suprafață surse noi și interesante de investiții, cu unii entuziaști care trec pe lista bogată a miliardarilor doar peste noapte..

Cu toate acestea, cel mai entuziasmant punct culminant din ultimii zece ani de criptomonede este tehnologia registrului distribuit (DLT) care stă la baza monedelor digitale..

Inscrie-te acum: Cursuri fundamentale Enterprise Blockchains

Cum a apărut conceptul de tehnologie distribuită?

Blockchain a atins prima dată titlurile populare imediat după bitcoin, prima monedă digitală. Ultimul deceniu este martor al unor dezvoltări interesante în care tehnologia distribuită a registrului sau blockchain, în alte termeni, a găsit numeroase cazuri de utilizare în afară de alimentarea criptomonedelor.

Cu toate acestea, ineficiențele sistemice și problemele de scalare au determinat dezvoltatorii să caute soluții în afara blockchain-ului. Ca atare, există evoluții noi și ingenioase, cum ar fi Holochain, Directed Acyclic Graph (DAG) și Hashgraph. În esență, esența este de a menține în viață scopul original al blockchain-ului în fața unor dificultăți noi și neprevăzute.

Apariția noilor soluții, care diferă în mod major de blocurile bazate pe structuri de date, a adus alte discuții fundamentale și totuși semnificative cu privire la rețeaua cea mai bună. În această lumină, această lucrare intenționează să disecă rețelele și să aducă în prim plan diferitele puncte forte și limitări ale acestora.

În special, articolul va compara Blockchain vs Hashgraph vs DAG vs Holochain. Ca atare, speranța este că cititorul poate, odată pentru totdeauna, să fie în măsură să soluționeze dezbaterea referitoare la semnificația rețelelor..

Compararea diferitelor tipuri de DLT-uri

Blockchain

În cartea albă care a adus Bitcoin în lume, autorul (autorii) a menționat că o rețea ar colecta informații de tranzacție în blocuri. Alte blocuri s-ar construi unul pe altul formând un lanț de blocuri, deci blockchain.

Interesant este că fiecare bloc produce un hash unic care identifică tranzacția. Ca atare, dacă cineva a încercat să modifice detaliile tranzacției, va fi generat un hash complet diferit. Aceasta va fi dovada unei tranzacții corupte și nevalide.

Pe de altă parte, tranzacțiile sunt publicate pe un registru public la care are acces fiecare nod (participant) din rețea. În esență, această natură distribuită a registrului public îngreunează și mai mult modificarea informațiilor pentru părți. În plus, acest lucru face posibil ca tranzacțiile să se desfășoare în condiții de transparență strictă.

Aceste calități de transparență și imuabilitate (integritate) sunt aspecte revoluționare majore notabile ale caracteristicilor blockchain. În plus, această capacitate de a încorpora integritatea și transparența în stocarea și tranzacțiile de date este cel mai important motiv pentru care blockchainul perturbă multe industrii.

Interesant este că blockchain-ul nu este un concept atât de nou pe cât am putea crede. Menționarea structurii și funcționării sale fundamentale datează de acum 27 de ani – când a fost inventat blockchain-ul. Cu toate acestea, bitcoin celelalte criptomonede aruncă o nouă lumină asupra inovației tehnologice revoluționare.

Este demn de remarcat faptul că aceleași criptomonede au creat nevoia de soluții în jurul blockchain-ului. Acest lucru a marcat începutul noilor rețele de tehnologie distribuită, precum Holochain, DAG și Hashgraph.

După cum sa menționat mai devreme, în centrul noilor rețele se află nevoia de a crea o rețea foarte scalabilă. Mai mult, rețelele caută să obțină capacități mai mari de tranzacții pe secundă (TPS).

Hashgraph

Hashgraph este un tip de tehnologie de registru distribuit, a cărui bază stă în construirea consensului. În special, DLT se bazează pe timestamping consens pentru a se asigura că tranzacțiile din rețea sunt de acord cu fiecare nod de pe platformă. Algoritmul consens scoate în evidență robustețea și superioritatea rețelei de tehnologie distribuită a registrului.

Aflați mai multe despre ceea ce este Hashgraph, aici.

Spre deosebire de rețeaua tradițională de tehnologie a registrelor distribuite, acest tip de construcții DLT obține succesul tranzacțiilor numai prin consens. Aceasta înseamnă că nodurile nu trebuie să valideze tranzacțiile care au loc în rețea. Ca atare, utilizatorii nu trebuie să prezinte dovada muncii (PoW).

Acest aspect elimină necesitatea a două lucruri. În primul rând, blockchain-urile tradiționale care se bazează pe dovada muncii au nevoie de multe calcule pentru a obține succesul tranzacției. Ca urmare, acest factor face ca tranzacțiile să fie voluminoase, ceea ce atinge un număr foarte mic de TPS.

Dimpotrivă, Hashgraph necesită doar nodurile din rețea pentru a obține un consens prin Gossip despre tehnica Gossip și tehnica de vot virtual. Interesant este că aceste tehnici nu necesită dovada muncii pentru validarea tranzacțiilor. Ca rezultat, există puțin timp între inițierea și finalizarea unei tranzacții.

Ulterior, lipsa necesității dovezilor de lucru în rețeaua DLT înseamnă că pot exista mii de TPS. Interesant este faptul că echipa din spatele Hashgraph susține că rețeaua poate atinge mai mult de 250.000 TPS.

Cu votul virtual și bârfele despre tehnicile de bârfă, nodurile de pe Hashgraph DLT pot experimenta corectitudinea. În special, marcarea temporală prin consens evită emiterea blockchain-ului, cum ar fi anularea tranzacțiilor sau plasarea lor pe blocuri viitoare.

Grafice aciclice dirijate (DAG)

Hashgraph nu este singurul efort de a corecta limitările blockchain-ului. Așa cum s-a menționat mai devreme, dezvoltatorii se concentrează pe structura de date a rețelelor distribuite de tehnologie de registre care le afectează eficacitatea. În acest mod similar, graficele aciclice direcționate (DAG) utilizează o structură de date diferită care aduce mai mult consens.

În special, DAG este un tip de tehnologie de registru distribuit care se bazează pe algoritmi de consens. Algoritmii de consens funcționează într-un mod în care tranzacțiile care prevalează necesită pur și simplu sprijin majoritar în cadrul rețelei. Într-o astfel de rețea, există mult mai multă cooperare, munca în echipă și nodurile au drepturi egale.

Spre deosebire de tehnologiile tradiționale blockchain în care dovada muncii este esențială, DAG se asigură că există corectitudine. Acest tip de corectitudine dă impresia că rețeaua rămâne la obiectivul inițial al tehnologiei de registre distribuite. În special, principala intenție a unui DLT a fost de a democratiza economia internetului.

De exemplu, o rețea de blockchain privat se bazează pe o conducere centralizată care scoate democrația din DLT. Dimpotrivă, acest tip de tehnologie de registru distribuit acordă o semnificație egală fiecărui nod existent în rețea. Prin urmare, acest lucru înseamnă că fiecare nod nu trebuie să se refere la un alt nod.

Deja, există proiecte precum ByteBall care utilizează structura DAG pentru a crea rețele de nouă generație fără limitări ale blockchain-ului tradițional – ce este ByteBall. Una dintre cele mai notabile rețele de „nouă generație” care utilizează structura de date DAG este Tangle IOTA.

Aici, minerii / nodurile pot îndeplini sarcinile duale în care nodurile din blockchain se desfășoară separat. Aceasta înseamnă că un miner de pe Tangle poate emite o tranzacție și poate valida o tranzacție în același timp.

Holochain

Acest tip de tehnologie de registru distribuit se mândrește cu faptul că este ceea ce vine după tehnologia blockchain. În ciuda dozei mari de retorică din declarațiile lor îndrăznețe, echipa Holochain are într-adevăr câteva propuneri solide care rivalizează cu alte platforme. În special, Holochain revoluționează complet internetul așa cum îl cunoaștem noi.

Una dintre viziunile interesante ale Holochain este schimbarea structurii actuale a internetului. Internetul de astăzi este structurat alături de server-client. Aceasta înseamnă că descentralizarea nu este optimă. Mai mult, există puțină democrație și libertate în ceea ce privește utilizarea resurselor.

Având în vedere acest lucru, Holochain dorește să creeze o rețea distribuită care poate fi și baza „internetului de nouă generație”. Potrivit cărții albe a platformei, Holochain este o combinație de blockchain, BitTorrent și Github. Acest lucru înseamnă că acesta este un DLT care se distribuie între noduri pentru a evita orice instanță de control centralizat al fluxului de date.

O platformă distribuită implică pur și simplu că fiecare nod va rula pe un lanț propriu. Aceasta înseamnă că nodurile sau minerii au libertatea de a opera autonom. În ceea ce echipa din spatele Holochain numește tabel hash distribuit (DHT), utilizatorii pot stoca date folosind anumite taste. Cu toate acestea, aceste date rămân în locații reale „distribuite” în diferite locații de pe glob.

Avantajele Holochain

Partea interesantă a acestei structuri de date este că rețeaua nu se confruntă cu povara de congestie obișnuită pe un blockchain tradițional. Această „distribuție” a locațiilor care stochează date ameliorează rețeaua și îi oferă mai mult spațiu pentru scalabilitate. Ca atare, tranzacțiile prin această rețea pot atinge cu ușurință milioane de TPS.

Scalabilitatea este o problemă uriașă care pune în pericol atât platformele blockchain publice, cât și cele private. De exemplu, dezvoltatorii întâmpină de obicei obstacole uriașe în timp ce creează aplicații descentralizate (dApps) pe blockchain-ul tradițional. Acest lucru se datorează faptului că au nevoie de validare de la imensa comunitate prezentă pe platformă.

Dimpotrivă, un dezvoltator de pe platforma Holochain va avea nevoie doar de confirmare de la lanțul unic care alcătuiește întreaga rețea DLT. Ca atare, există un timp de așteptare nesubstanțial între cerere și confirmare în acest tip de tehnologie de registru distribuit.

Compararea DLT-urilor

Tehnologia de registru distribuită nu este nouă în sine. Așa cum am discutat mai devreme, tehnologia a parcurs un drum atât de lung încât există deja modificări și alternative. Mai mult, este clar că blockchain-ul este primul DLT lansat în spațiul public. Acest lucru se întâmplă în ciuda primei descrieri a blockchain-ului care a apărut acum aproape trei decenii.

În virtutea deschiderii noii modalități inovatoare de stocare, partajare și realizare a multor alte lucruri cu date, blockchain-ul ocupă locul precursor în cursa rețelelor de tehnologie distribuită. Ca atare, paragrafele care urmează vor compara blockchain-ul cu alte rețele DLT.

Blockchain vs Hashgraph

Este evident că blockchain-ul și Hashgraph au multe asemănări, deoarece au un scop similar. În esență, toate sunt un tip de tehnologie de registru distribuit care încearcă să introducă noi sisteme monetare. În special, toate sunt peer-to-peer astfel încât tranzacțiile nu necesită o autoritate centrală care să le reglementeze.

De asemenea, DLT-urile operează pe un sistem bazat pe consens în care tranzacțiile trebuie să satisfacă participanții din rețea. Această nevoie de consens este motivul pentru care tranzacțiile pe aceste rețele sunt transparente și flexibile. Mai mult, securitatea ridicată din natura criptografică a rețelelor asigură o securitate ridicată a datelor.

Cu toate acestea, blockchain diferă de Hashgraph în moduri mai fundamentale. În special, Hashgraph este un răspuns la limitările majore ale blockchain-ului, cum ar fi scalabilitatea și ratele tranzacțiilor. Aceste limitări sunt responsabile pentru aplicațiile limitate ale DLT.

Hashgraph diferă în principal de blockchain atunci când vine vorba de mecanismul de consens. Pe de o parte, blockchain se bazează în principal pe activitățile minerilor din rețea pentru a facilita procesul de tranzacții. Aceasta înseamnă că un miner poate afecta în mare măsură succesul unei tranzacții.

Aflați mai multe despre Hashgraph vs Blockchain aici.

În special, blockchain se bazează pe dovada muncii pe care minerii o pot folosi pentru a verifica dacă o tranzacție este autentică. Ca atare, ratele tranzacțiilor sunt lente și costisitoare. Mai mult, dovada muncii implică faptul că rețeaua se află sub o povară imensă de calcule voluminoase care impun rețele de rețea.

Pe de altă parte, Hashgraph folosește un mecanism de consens care nu acordă prea multe puteri minerilor. Dimpotrivă, DLT folosește algoritmi de consens numiți Bârfe despre bârfe și vot virtual pentru a decide ce tranzacție reușește. În acest fel, majoritatea au cuvântul de spus cu privire la ce tranzacție să treacă. Ca atare, există mult mai multă corectitudine atunci când vine vorba de Hashgraph în comparație cu blockchain.

Blockchain vs DAG

La fel ca blockchain-ul, DAG facilitează tranzacțiile și nu se poate „întoarce tranzacțiile înapoi” la un pas anterior. În special, cuvântul aciclic în graficul aciclic direcționat implică faptul că operațiile sunt strict o direcție. În mod similar, imuabilitatea este un aspect care face ca blockchain-ul să fie popular peste mijloacele de stocare a datelor existente anterior.

În plus, ambele platforme funcționează printr-un sistem bazat pe consens în care nodurile decid ce se întâmplă. Ca atare, există o aparență de democrație în comparație cu platformele care trec printr-o comandă centrală. Din păcate, asta este în ceea ce privește similitudinile.

La fel ca Hashgraph, DAG diferă fundamental de blockchain atunci când vine vorba de structura datelor. Așa cum s-a discutat mai devreme, blockchain organizează tranzacții în blocuri astfel încât fiecare corp de informații referitoare la o anumită tranzacție să formeze un singur bloc. Prin urmare, tranzacțiile succesive au ca rezultat blocuri noi.

Dimpotrivă, DAG face complet cu blocurile. În cadrul DAG, tranzacția anterioară are o relație mai puternică cu tranzacția care urmează. De exemplu, dacă ați avut trei tranzacții, X, Y și Z, veți avea nevoie de tranzacția X pentru Y pentru a putea trece. În mod similar, tranzacția Y validează tranzacția Z.

Pentru ca o tranzacție să aibă succes în rețeaua DAG, trebuie să valideze doar două dintre tranzacțiile anterioare. Aceasta înseamnă că tranzacția va trebui doar să se asigure că două dintre tranzacțiile anterioare nu conțin informații contradictorii. Interesant este că acest lucru diferă foarte mult de blockchain, unde o tranzacție trebuie să valideze numeroase tranzacții înainte de a fi valabilă.

Aceasta înseamnă că o tranzacție necesită mai mult timp pentru decontare. Mai mult, pe măsură ce blocurile din blockchain se înmulțesc, devine din ce în ce mai dificil din punct de vedere al calculelor să se realizeze noi blocuri. Ca atare, mineritul devine mai mare consum de energie, deci costisitor. Pe de altă parte, tranzacțiile în rețeaua DAG adaugă randament pe măsură ce se întâmplă multe validări.

Blockchain vs Holochain

În comparație cu DLT, examinarea structurii fundamentale a Holochain și blockchain aduce diferite diferențe în prim plan. În special, cele două diferă în mare măsură pe baza structurii lor, deși scopul are unele asemănări. Interesant este că Holochain este un fel de tehnologie revoluționară care încearcă să întoarcă totul pe cap.

La fel ca blockchain-ul, Holochain caută să permită tranzacții sigure și transparente între jucătorii din rețea. Informațiile de pe ambele platforme sunt sigure criptografic și nu se pot modifica informațiile. În plus, ambele platforme permit utilizatorilor să interacționeze peer-to-peer. În acest fel, pot interacționa direct și fără a avea nevoie de o autoritate centrală.

Holochain este mai bun?

Cu toate acestea, Holochain este oarecum la nivelul următor în comparație cu blockchain-ul. În esență, Holochain încearcă să introducă o nouă dinamică mult diferită de scopul fundamental al blockchain-ului. Blockchain încearcă să descentralizeze tranzacțiile astfel încât oamenii să poată interacționa direct fără a avea nevoie de un partid mediu. Dimpotrivă, Holochain vrea să facă distribuirea interacțiunilor.

Holochain creează o rețea compusă din diverse rețele distribuite de tehnologie de registre mari. Prin urmare, DLT este o rețea majoră care este nelimitată în ceea ce privește scalabilitatea și numărul de tranzacții pe care utilizatorii le pot realiza într-o secundă..

În rețeaua blockchain, nodurile se bazează pe rețeaua unică pentru a iniția și valida tranzacții. Ca atare, pe măsură ce mai multe blocuri se alătură lanțului, sarcina de calcul se înmulțește, precum și comisioanele asociate tranzacțiilor. Dimpotrivă, nodurile din Holochain rulează pe propriile lor lanțuri. Prin urmare, există mai mult spațiu pentru calcule.

Faptul că fiecare nod rulează pe propriul lanț din Holochain implică faptul că nu este nevoie de mineri. Ca atare, taxele de tranzacție sunt aproape inexistente. În plus, acest lucru implică faptul că nu există tokenizare pe platformă, ci mai degrabă contracte inteligente conduc spațiul.

Nodurile care rulează pe propriile lanțuri implică faptul că vor putea prelucra registre care le aparțin doar. În acest fel, relația dintre diferitele noduri din rețea este complet de încredere. Mai mult, dApp-urile au un spațiu infinit în care să funcționeze. Ca atare, ne putem aștepta ca dApp-urile să funcționeze la toate momentele la nivelul optim.

Rezumat / Observații de închidere

Comparația DLT în Blockchain vs Hashgraph vs Dag vs Holochain scoate în evidență aspecte interesante ale platformei. Oricât există similitudini evidente între DLT-uri, diferențele se evidențiază. Interesant, este evident că blockchain-ul a existat chiar înainte de whitepaper-ul bitcoin dezvoltat de pseudonimul Satoshi Nakamoto.

Blockchain a câștigat pentru prima dată mențiune într-o lucrare care a căutat să găsească o modalitate de a proteja proprietatea intelectuală prin marcarea timpului a documentelor. Cu toate acestea, DLT a câștigat valută în urma faimei Bitcoin. Odată cu popularitatea au apărut diverse probleme neprevăzute, cum ar fi scalabilitatea și TPS. Chiar dacă blockchain se străduiește să corecteze limitările, alte proiecte creează în întregime un nou tip de tehnologie de registru distribuit.

Din cele de mai sus, este evident că toate DLT-urile împărtășesc aspectele comune ale transparenței, consensului, tranzacțional, distribuit, de la egal la egal și flexibil. Cu toate acestea, apar diferențe uriașe în mecanismul de consens și în structura datelor din fiecare DLT.

Îți place să afli despre fundamentele despre blockchain, la fel ca acesta? Apoi, ar trebui să vă alăturați cu siguranță cursului nostru gratuit blockchain!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me