Doriți o comparație cu blockchains-uri permise vs fără permisiuni? Dacă o faci, atunci ai ajuns la locul potrivit.

În mod clar, veți găsi o mulțime de conținut online care vă spune diferența, dar sunt fie prea vagi, fie prea complexe pentru majoritatea cititorilor.

În acest articol, vom face comparația, explorând diferite aspecte ale blockchain-urilor permise și fără permisiuni.

Când ideea blockchain a fost introdusă pentru prima dată acum un deceniu, a schimbat modul în care am rezolvat problemele. Ideea blockchainului public era nouă. Cu toate acestea, nu a fost doar o soluție completă. Mai sus, toate acestea, avem și conceptul de tehnologie de registru distribuit.

DLT este conceptul umbrelă al tehnologiei blockchain. Acoperă toate tipurile diferite de tehnologii blockchain. Și, în aceste tipuri de blockchain, avem tipuri de blockchain permise și fără permisiuni, care sunt clasificate în general.

Sub el, avem alte tipuri de blockchain-uri, cum ar fi private, publice și hibride. Dacă doriți să aflați mai multe despre tipurile de tehnologie blockchain, consultați pagina noastră articol despre tipuri de blockchain.

 

Permis vs. Blockchain fără permisiune

Notă: Puteți, de asemenea, să salvați articolul în format PDF și să îl partajați cu prietenii dvs., în format pdf cu blockchain fără permisiune și fără permisiuni!

Înainte să continuăm și să facem comparația blockchain-urilor permise față de cele permise, să acoperim pe scurt tehnologia blockchain.

Ce este Blockchain?

Blockchain este o rețea peer-to-peer care nu necesită o entitate centralizată pentru a funcționa. Colegii din rețea pot tranzacționa. Pentru a valida tranzacțiile, fiecare blockchain folosește algoritmi de consens. Acești algoritmi funcționează diferit în funcție de infrastructura și designul rețelei. 

Protocoalele criptografice împreună cu algoritmul de consens asigură faptul că rețeaua este sigură și că toate datele sunt bune.

Cealaltă caracteristică a Blockchain este imuabilitatea. Se asigură că nicio dată nu poate fi modificată odată ce a fost scrisă. Alte caracteristici cheie ale tehnologiei blockchain includ transparența și încrederea. 

Din punct de vedere tehnic, este mai complex decât pare. Pentru mai multe informații despre blockchain, consultați ghidul nostru pentru începători aici: Blockchain For Beginners: Getting Started Guide.

Tehnologia Blockchain are, de asemenea, mai multe implementări sau cazuri de utilizare, inclusiv finanțe, asistență medicală, logistică, siguranță alimentară, jocuri de noroc și așa mai departe. Dacă doriți să aflați mai multe despre cazurile de utilizare, consultați următoarele articole.

 • 10+ trebuie să știe cazuri de utilizare Enterprise Blockchain
 • Utilizare Blockchain: Listă de peste 20 de cazuri de utilizare a tehnologiei Blockchain

Înainte de a merge și a discuta despre comparația dintre blockchain-ul permis și versus permisiunea, trebuie să înțelegem diferența dintre sistemele centralizate și cele descentralizate.

 

Diferența dintre sistemele centralizate și descentralizate

Sistemele centralizate se află în centrul a tot ceea ce vedeți acolo. Acestea sunt create și controlate de o singură entitate sau entități și au control deplin asupra rețelei.

Guvernele actuale, de exemplu, folosesc sisteme centralizate pentru a-și oferi serviciile. Companiile nu diferă deoarece folosesc rețele centralizate pentru a-și conduce afacerea.

Înțelegerea clară între sistemele centralizate și cele descentralizate este importantă, deoarece acestea vor ajuta la imaginarea comparației blockchain-urilor permise față de cele fără permisiuni.

De asemenea, sistemele centralizate au o caracteristică foarte unică atașată fiecăruia dintre ele, adică autoritatea ierarhică. Deci, va trebui să urmați un proces și apoi va începe procesul de verificare.

De exemplu, dacă doriți să obțineți un card de credit, trebuie mai întâi să fiți verificat și aprobat, înainte de a primi cardul de credit și să deveniți oficial parte a rețelei lor.

Oricum, obținerea aprobării nu mai este suficientă, deoarece va trebui să respectați regulile. Mai mult, companiile de carduri de credit vă pot opri cu ușurință cardul oricând doresc. Nu au nevoie de permisiunea ta. Pe scurt, toată puterea este a furnizorului de servicii.

Acum, cu rețeaua descentralizată, lucrurile stau diferit, deoarece nu există control central. Aceasta înseamnă că oricine se poate alătura rețelei și poate deveni parte a acesteia. Nu este nevoie să luați nicio permisiune.

Unul dintre exemplele unei rețele descentralizate este bitcoin, unde oricine poate crea un portofel și poate deveni parte a acestuia. Aceasta înseamnă, de asemenea, că nu există nicio cerință sau barieră pentru a deveni parte a acesteia.

Oricine poate deveni parte a acestuia și poate transfera fonduri sau poate participa la procesul minier.

 

Blocuri permise vs fără permisiuni

Cu o înțelegere clară a blockchain-ului și a diferenței dintre sistemele descentralizate și centralizate, să explorăm blockchain-urile permise și fără permisiuni.

Să începem cu definiția lor pentru fiecare dintre ele.

Ce sunt blockchain-urile fără permisiune?

Blockchain-urile fără permisiune sunt blockchain-uri care nu necesită permisiunea de a vă alătura și de a interacționa. Acestea sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de blockchain-uri publice. De cele mai multe ori, blockchain-ul fără permisiune este ideal pentru rularea și gestionarea monedelor digitale.

Într-un blockchain fără permisiuni, un utilizator poate crea o adresă personală și apoi interacționa cu rețeaua, fie ajutând rețeaua să valideze tranzacțiile, fie pur și simplu să trimită tranzacții către alt utilizator din rețea..

Primul tip de blockchain fără permisiune este Bitcoin. A permis utilizatorilor să transfere monede digitale între ei. De asemenea, utilizatorii pot interacționa cu rețeaua participând la procesul de exploatare. Este un proces de rezolvare a ecuațiilor matematice complexe și apoi utilizarea acestuia pentru validarea tranzacțiilor. Algoritmul de consens folosit de bitcoin este Dovada muncii (PoW).

Există, de asemenea, alte blockchains care nu au permisiunea. Ethereum (ETH) este un alt tip popular fără permisiuni publice care folosește o altă metodă de consens Proof-of-Stake (PoS). De asemenea, introduce alte concepte, cum ar fi contractele inteligente.

De asemenea, citiți, Introducere în blockchains-urile permise

Caracteristicile blockchain-urilor fără permisiune

Blockchain-urile fără permisiune au câteva caracteristici interesante. Să le enumerăm mai jos.

 • Cu adevărat descentralizat → Tehnologia blockchain fără permisiune este cu adevărat descentralizată. Dar, ce vrem să spunem cu adevărat descentralizat? Ei bine, există câteva platforme care nu sunt cu adevărat descentralizate. Vom vorbi despre ele în scurt timp.

 • Anonimat → Blockchain fără permisiune este deschis tuturor. Cu toate acestea, asta nu înseamnă că nu este anonim. Oricine se alătură rețelei poate rămâne anonim, deoarece nu veți avea nevoie de un KYC pentru a vă alătura și naviga în rețea. 
 • Transparenţă → Nodurile publice pot vedea tranzacțiile, făcând rețeaua transparentă.
 • Încredere → Puteți urmări sau citi tranzacțiile. Astfel, puteți avea încredere în aceste blockchains fără permisiune mai mult decât într-un blockchain închis sau permis.
 • Imuabil → Fiecare dată de pe platformă este imuabilă, ceea ce înseamnă că nu le puteți schimba oricând.

 • Securitate sporită → Criptografia și alți parametri de securitate fac blocurile fără permisiuni mai sigure.

În afară de acestea, o altă mare caracteristică a blockchain-urilor fără permisiune este că oricine se poate alătura rețelei dacă dorește. Blockchain-urile fără permisiuni sunt, de asemenea, foarte bune atunci când vine vorba de stimularea utilizatorilor din rețea. Ele pot fi utilizate pentru îmbunătățirea participanților, deoarece aduce transparență și încredere întregii rețele.

Avantajele blockchain-urilor fără permisiune

Din caracteristicile în sine, putem enumera avantajele blockchain-urilor fără permisiuni.

 • Blockchain-urile fără permisiune sunt deschise tuturor
 • Aduce încredere tuturor utilizatorilor sau oricărei entități care interacționează cu acesta.
 • Blockchain-urile fără permisiune stimulează, de asemenea, utilizatorii pentru participarea la activitățile de rețea.

Dezavantaje ale blockchain-urilor fără permisiune

Există, de asemenea, dezavantaje ale blockchain-urilor fără permisiune, inclusiv următoarele.

 • Un blockchain fără permisiune este lent în ceea ce privește viteza tranzacțiilor.
 • Aceste tipuri de blockchain-uri sunt mai greu de scalat.
 • Nu toate blockchain-urile fără permisiune sunt eficiente din punct de vedere energetic și pot necesita o putere de calcul bună pentru validarea tranzacțiilor.

Utilizarea cazurilor Blockchain fără permisiune

Există mai multe cazuri de utilizare a blockchain-ului fără permisiune. Unele dintre ele includ următoarele

 • Identitate digitală
 • Vot
 • Strângere de fonduri

Și altele!

Explicația clară a blockchain-ului fără permisiune, sperăm, v-a oferit o oarecare perspectivă pentru blockchain-ul permis și vs permisiunea.

Ce sunt blockchain-urile permise?

Blockchain-urile permise sunt un opus complet al blockchain-urilor fără permisiune. Vă puteți gândi la blockchain-ul permis pe liniile blockchain-ului privat pe măsură ce sunt închise.

Există mai multe motive pentru a închide internațional blockchain-urile permise. Cea mai mare diferență între blockchain fără permisiune și blockchain permis este că nu toată lumea se poate alătura blockchain-ului. Este necesar permisiunea specială a administratorului de rețea sau a proprietarului pentru a se alătura rețelei.

Deci, de ce avem nevoie de blockchain-uri permise? Singurul scop este de a crea o rețea blockchain care este separată de public. Nu toate blockchain-urile trebuie să fie publice, iar organizațiile pur și simplu nu își permit să-și facă publice procesele sau datele. Acesta este locul în care blockchain-ul permis este prea util chiar și atunci când eludează schimbările de la caracteristica de bază a blockchain-ului, adică descentralizarea. 

Băncile, companiile sau alte instituții pot folosi blockchain-ul permis care trebuie să își securizeze datele și nu au nicio problemă în respectarea reglementărilor.

Unul dintre primele exemple de blockchain permis este: Ripple (XRP).

De asemenea, citiți, Introducere în blockchains-urile permise

Caracteristicile blockchain-urilor permise

Există mai multe caracteristici ale blockchain-urilor permise, inclusiv următoarele:

 • Descentralizarea diferită → Dacă ați crezut că descentralizarea se poate face într-un singur mod, atunci vă înșelați. puteți realiza descentralizarea prin diferite moduri, cum ar fi păstrarea interesului proprietarului, dar asigurând totuși câteva caracteristici de bază care se potrivesc cu tehnologia blockchain. Ne putem gândi la asta ca la niveluri de descentralizare. În cazul unei rețele publice, avem o descentralizare completă, deoarece se potrivește cu filosofia rețelei în sine. Acum, nu fiecare entitate poate face descentralizarea completă și trebuie să se adapteze la o versiune mai ușoară a descentralizării în care o autoritate centrală aprobă cine se alătură și cine nu. Descentralizarea utilizată de blockchain-urile permise este, de asemenea, mai flexibilă, întrucât rețelele private sunt libere să utilizeze algoritmi de consens la alegere.
 • Guvernare → Rețelele permise sunt guvernate de organizație. Ei numesc membri pentru rețeaua de afaceri și se asigură că cea mai mare parte a rețelei are o natură descentralizată, cu un anumit control central. Într-o rețea autorizată, organizația poate decide să includă nodul (ele) validator (e) pentru validarea tranzacțiilor.
 • Personalizare → Organizațiile pot personaliza rețelele în funcție de cerințele lor.
 • Eficient → Lanțurile bloc permise sunt eficiente când vine vorba de viteza și scalabilitatea tranzacțiilor
 • Anonimat și transparență → Blockchain-urile private sunt cunoscute pentru transparența lor și, prin definiție, nu trebuie să fie una. Cu toate acestea, ei pot opta pentru a fi transparenți, asigurându-se că există încredere în cadrul organizației. Când vine vorba de confidențialitate, fiecare identitate individuală este protejată folosind criptografie. Numai entitatea centralizată știe despre individ, deoarece trebuie să facă un KYC atunci când se alătură rețelei. 

Avantajele blockchain-ului permis

Există avantaje evidente ale blockchain-ului permis. Să enumerăm câteva dintre ele mai jos.

 • Blockchain-ul permis permis tinde să fie rapid, deoarece își poate alege propria metodă de consens și nu are nevoie de fiecare nod în scopuri de validare.
 • Acestea sunt mult mai scalabile.

 • Pentru organizații, blockchain-ul permis (consorțiul) poate oferi mai multă personalizare.
 • Blockchain-urile permise pot urma, de asemenea, structura de guvernanță.

Dezavantaje ale blockchain-ului permis

Blockchain-ul permis are un dezavantaj, inclusiv următoarele

 • Un blockchain permis nu este cu adevărat descentralizat.
 • Sunt mai puțin transparente
 • KYC-ul membrilor trebuie să se alăture rețelei cu aprobarea administratorului
 • Mai puțin anonim

Cazuri de utilizare ale Blockchain-ului permis

Există mai multe cazuri de utilizare a blockchain-ului permis, inclusiv

 • Cercetare
 • Urmărirea alimentelor
 • Servicii bancare și plăți
 • Proprietatea asupra activelor
 • Vot intern
 • Managementul lanțului de aprovizionare

Explicația clară a blockchain-ului permis, sperăm, v-a oferit o oarecare perspectivă pentru blockchain-ul permis și vs..

 

Cum sunt similare blockchain-urile permise și fără permisiuni

Cu o înțelegere clară a definiției, a avantajelor, dezavantajelor și a cazurilor de utilizare atât a blockchain-urilor permise, cât și a celor fără permisiuni, este acum necesar să învățăm similitudini între ele.

Acest lucru vă va oferi o perspectivă mai bună atunci când vine vorba de blockchain-ul permis vs..

Să parcurgem asemănările dintre blockchain-ul fără permisiuni și cu permisiunea de mai jos.

 • Ambele tipuri de blockchain se încadrează în definiția contabilității distribuite. Aceasta înseamnă că ambele sunt registre distribuite și pot fi utilizate pentru stocarea și tranzacționarea datelor în condiții de siguranță în limitele sale.
 • Deoarece ambii sunt DLT, ei utilizează mecanisme de consens pentru a valida tranzacțiile. Cu toate acestea, alegerea depinde de blockchain și de ceea ce încearcă să realizeze.
 • În cele din urmă, ambele date ale DLT stochează într-o stare imuabilă. Aceasta înseamnă că nu puteți modifica sau actualiza datele odată ce le adăugați în registru, oferind fiabilității rețelei.

 

Blockchains-urile permise sunt mai practice

Bine, am aflat multe despre blockchain-ul permis și fără permisiune. Dar care dintre ele este mai practic? După cum puteți vedea, ambele tipuri au cazuri de utilizare, avantaje, dezavantaje și similitudini.

Fiecare dintre ele satisface un anumit caz de utilizare pe care celălalt pur și simplu nu îl poate îndeplini.

Pe scurt, blockchain-urile permise sunt complet opuse celor fără permisiuni. De asemenea, sunt mai practice și au cazuri de utilizare mai bune pentru lumea reală.

Blockchain-urile fără permisiuni sunt bune numai pentru proiectele în care publicul este aproape toată lumea – de exemplu, dacă rulați o rețea de criptomonede, este evident că ar trebui să mergeți la rețeaua fără permisiuni, de ex. bitcoin.

Acum, poate exista o monedă pentru o rețea privată, dar aceasta este întotdeauna un supliment, mai degrabă decât principalul obiectiv al păstrării unei rețele private. Ideea este că moneda care este legată de o rețea va primi întotdeauna mai puțină atenție.

O companie sau o organizație controlează blockchain-urile permise, deci este întotdeauna abordarea mai practică. Nicio companie nu ar dori să lucreze la un blockchain public în care datele și secretele comerciale ale acestora nu sunt sigure.

De asemenea, blockchain-urile permise sunt mai eficiente și permit companiilor să își integreze procesele fără să se îngrijoreze de problemele de performanță sau scalabilitate.

Există, de asemenea, o opinie cu privire la modul în care ar trebui definite blockchain-urile. În esență, avem descentralizare, dar nu orice rețea își poate permite să facă asta.

 

rezumat

Acest lucru ne conduce la sfârșitul blockchain-urilor noastre permise vs. Să rezumăm ceea ce am învățat în articol.

Blockchain-urile fără permisiune sau blockchain-urile publice sunt cu adevărat deschise în natură. Aceasta înseamnă că oricine se poate alătura rețelei.

Cu toate acestea, pentru a funcționa funcțional, trebuie să utilizeze un algoritm de consens care să poată valida tranzacțiile și să ajute la scrierea datelor în registru. Într-un blockchain fără permisiuni, oricine se poate alătura, citi, scrie sau audita tranzacțiile fără a fi nevoie să solicite permisiunea cuiva.

De asemenea, este transparent și permite utilizatorilor să descarce registrul de pe computerul lor pentru realizarea altor sarcini intensive asociate blockchain-ului public.

În cele din urmă, blockchain-ul fără permisiune poate utiliza diferiți algoritmi de consens, inclusiv Proof-of-Work (PoW), Proof-of-Stake (PoS) sau altele. Aceasta înseamnă că blockchain-ul fără permisiune necesită multă energie pentru a funcționa corect și nu sunt unul dintre dezavantaje.

Blockchain-urile permise, pe de altă parte, sunt complet opuse blockchain-ului fără permisiune, deoarece oferă rețele private.

Nu sunt deschise publicului și necesită permisiunea proprietarului sau a administratorului pentru a se alătura rețelei. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că utilizatorul trebuie să facă KYC înainte de a se alătura rețelei.

De cele mai multe ori, organizațiile private dezvoltă și întrețin blockchain-ul privat / federat. Au autoritate deplină în ceea ce privește personalizarea lor în funcție de cerințele lor. Pe scurt, blockchain-urile permise sunt o soluție rentabilă pentru companii.

Deci, ce părere aveți despre comparația blockchain-urilor permise față de cele permise? Comentează mai jos și anunță-ne.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me