Doriți să aflați despre diferitele tipuri de blockchain? Acest ghid se va concentra pe fiecare tip și vă va ajuta să vă dați seama care este cel mai potrivit pentru proiectul dvs. blockchain.

Nu există nicio îndoială că blockchain-ul a evoluat foarte mult în ultimul deceniu. A început cu bitcoin, care oferea blockchain public – primul tip de blockchain. De asemenea, putem numi blockchain-ul bitcoin ca fiind prima generație de tehnologie blockchain.

În acest moment, suntem într-un moment în care există diferite tipuri de tehnologie blockchain – fiecare dintre ele își îndeplinește scopul și rezolvă un anumit sau un set de probleme. Mai mult decât atât, multe companii le folosesc în compania lor pentru a beneficia de avantajele pe cât pot.

Inscrie-te acum: Curs Blockchain gratuit

De ce avem nevoie de diferite tipuri de blockchain?

Înainte de a face o discuție reală despre tipurile de blockchain, să aflăm de ce avem nevoie de ele în primul rând.

Când tehnologia blockchain a fost introdusă în lume, era un tip blockchain public cu caz de utilizare a criptomonedelor. Este cu adevărat greu de înțeles intenția creatorului său, dar, în general, a furnizat conceptul de tehnologie de registru descentralizat (DLT).

Conceptul DLT a schimbat modul în care rezolvăm lucrurile din jurul nostru. A dat organizațiilor capacitatea de a lucra fără a depinde de o entitate centralizată.

Tehnologia distribuită rezolvă dezavantajele centralizării, dar în sine a adus o mulțime de alte probleme de rezolvat atunci când vine vorba de aplicarea tehnologiei blockchain în diferite scenarii.

De exemplu, bitcoin a folosit un algoritm de consens ineficient, Proof-of-Work. A cerut nodurilor să rezolve calcule matematice folosind energie.

Inițial, nu a fost o problemă, dar de îndată ce dificultatea a crescut, a crescut și timpul și energia necesare pentru rezolvarea acelor ecuații matematice. Această ineficiență îl face să nu fie potrivit pentru niciun sistem care trebuie să rămână eficient indiferent de ce.

De exemplu, băncile se ocupă cu o mulțime de tranzacții în fiecare zi. Deci, acest tip de blockchain nu este potrivit pentru acesta.

Au existat alte probleme asociate cu prima generație de blockchain, inclusiv scalabilitatea, lipsa automatizării și așa mai departe. Oricum, puteți utiliza articolul ca tip de tehnologie blockchain pdf atunci când aveți nevoie.

Citește și: Blockchain pentru începători: Ghid introductiv

Un punct de vedere diferit asupra problemei

Acum, să luăm o perspectivă diferită asupra problemei. Nu toată lumea, inclusiv organizațiile, pot folosi un blockchain public. Acest lucru se datorează faptului că nu pot face publice toate aspectele afacerii lor. Au unele date critice care fac succesul afacerii lor. Dacă devine public, atunci vor exista concurenți care îl vor folosi.

Pentru a rezolva cazurile de utilizare menționate, a apărut blockchain privat sau federalizat. Blockchain-urile private oferă un mediu complet privat în care organizația decide cine participă la acesta. Acest lucru le permite să profite de funcțiile blockchain fără a fi nevoie să facă totul public.

Pentru a rezuma, avem următoarele –

 • Blockchain-ul de prima generație a avut dezavantaje multiple, inclusiv eficiența și scalabilitatea.
 • De asemenea, este un blockchain public care nu se potrivește cu agenda sau nevoile tuturor.

Aceste două motive pot fi văzute ca piatra de temelie a progresului în diferitele tipuri de tehnologie blockchain.

Citeste mai mult: 6 caracteristici cheie Blockchain pe care trebuie să le cunoașteți

Diferite tipuri de tehnologie Blockchain

Acum că am stabilit o bună înțelegere a necesității tipurilor de tehnologie blockchain. Acum este timpul să învățăm despre ele.

Dintr-o privire, există patru tipuri majore diferite de tehnologii blockchain. Acestea includ următoarele.

 • Public
 • Privat
 • Hibrid
 • Federat

Blockchain public

Un blockchain public este unul dintre diferitele tipuri de tehnologie blockchain. Un blockchain public este tehnologia de registru distribuită fără permisiuni, în care oricine se poate alătura și face tranzacții. Este o versiune non-restrictivă în care fiecare coleg are o copie a registrului. Aceasta înseamnă, de asemenea, că oricine poate accesa blockchain-ul public dacă are o conexiune la internet.

Unul dintre primele blockchain-uri publice care au fost lansate publicului a fost blockchain-ul public bitcoin. A permis oricărei persoane conectate la internet să facă tranzacții într-un mod descentralizat.

Verificarea tranzacțiilor se face prin metode de consens, cum ar fi dovada muncii (PoW), dovada mizei (PoS) și așa mai departe. La nuclee, nodurile participante necesită să facă greutăți, inclusiv validarea tranzacțiilor pentru a face ca blockchainul public să funcționeze. Dacă un blockchain public nu are colegii necesari care participă la rezolvarea tranzacțiilor, atunci acesta va deveni nefuncțional. Există, de asemenea, diferite tipuri de platforme blockchain care utilizează aceste diferite tipuri de blockchain ca bază a proiectului lor. Cu toate acestea, fiecare platformă introduce mai multe caracteristici în platforma sa, în afară de cele obișnuite.

Aflați mai multe despre blockchain-ul public din ghidul nostru cuprinzător despre blockchain-ul public acum!

Exemple de blockchain public: Bitcoin, Ethereum, Litecoin, NEO

Care sunt avantajele?

Blockchain-urile publice sunt bune la ceea ce fac. Avantajele sale includ următoarele.

 • Oricine se poate alătura blockchainului public.
 • Aduce încredere în întreaga comunitate de utilizatori
 • Toată lumea se simte stimulată să lucreze pentru îmbunătățirea rețelei publice
 • Blockchain-ul public nu necesită intermediari pentru a funcționa.
 • Blockchain-urile publice sunt, de asemenea, sigure, în funcție de numărul de noduri participante
 • Oferă transparență întregii rețele, deoarece datele disponibile sunt disponibile pentru verificare.

Care sunt dezavantajele?

Blockchain-ul public suferă dezavantaje. Acestea sunt după cum urmează:

Ei suferă de o lipsă de viteză a tranzacțiilor. Poate dura câteva minute până la ore până la finalizarea unei tranzacții. De exemplu, Bitcoin poate gestiona doar șapte tranzacții pe secundă, comparativ cu 24.000 de tranzacții pe secundă efectuate de VISA. Acest lucru se datorează faptului că este nevoie de timp pentru a rezolva problemele matematice și apoi a finaliza tranzacția.

O altă problemă cu blockchain-ul public este scalabilitatea. Pur și simplu nu pot scala datorită modului în care funcționează. Cu cât se unesc mai multe noduri, cu atât mai dificilă și mai lentă devine rețeaua. Există măsuri luate pentru a rezolva problema. De exemplu, Bitcoin lucrează la iluminarea rețelei, ceea ce scoate tranzacțiile din lanț pentru a face ca rețeaua principală bitcoin să fie mai rapidă și mai scalabilă.

Ultimul dezavantaj al unui blockchain public este alegerea metodei de consens. Bitcoin, de exemplu, folosește Proof-of-Work (PoW), care consumă multă energie. Cu toate acestea, acest lucru a fost parțial rezolvat prin utilizarea unor algoritmi mai eficienți precum Proof-of-Stake (PoS).

Care sunt cazurile de utilizare?

Există mai multe cazuri de utilizare a blockchain-ului public. Pentru a vă face o idee mai bună, să enumerăm câteva dintre ele mai jos.

 • Vot: Guvernele pot face votul prin blockchain public folosind transparență și încredere.
 • Strângere de fonduri: Companiile sau inițiativele pot folosi blockchain-ul public pentru a îmbunătăți transparența și încrederea.

Citește și: 10+ trebuie să știe cazuri de utilizare Enterprise Blockchain

Blockchain privat

Un blockchain privat este unul dintre diferitele tipuri de tehnologie blockchain. Un blockchain privat poate fi cel mai bine definit ca blockchain care funcționează într-un mediu restrictiv, adică o rețea închisă. Este, de asemenea, un blockchain permis, care se află sub controlul unei entități.

Blockchain-urile private sunt uimitoare pentru utilizarea la o companie sau organizație privată care dorește să-l folosească pentru cazuri de utilizare interne. Procedând astfel, puteți utiliza blockchain-ul în mod eficient și permiteți doar participanților selectați să acceseze rețeaua blockchain. Organizația poate, de asemenea, seta parametri diferiți la rețea, inclusiv accesibilitate, autorizare și așa mai departe!

Deci, în ce fel este diferit de un blockchain public? Este diferit în modul în care este accesat. În caz contrar, oferă același set de caracteristici ca cel al blockchain-ului public, oferind transparență, încredere și securitate participanților selectați.

O altă diferență majoră este că este cam centralizată, deoarece o singură autoritate privește rețeaua. Deci, nu are o natură teoretică descentralizată. Există, de asemenea, diferite tipuri de platforme blockchain care utilizează blockchain privat ca bază a platformei lor. Mai mult, fiecare dintre ele tinde să fie unic și să ofere caracteristici diferite.

În multe cazuri, un blockchain privat este considerat blockchain permis. Dar conceptul de blockchain permis este mult mai larg, deoarece poate include și blockchain public.

Aflați mai multe despre blockchain-ul privat din ghidul nostru cuprinzător despre blockchain-ul privat acum!

Exemple de blockchain privat: Multichain, țesătură Hyperledger, dinte de ferăstrău Hyperledger, Corda

Care sunt avantajele?

Blockchain-urile private sunt rapide. Acest lucru se datorează faptului că sunt puțini participanți în comparație cu blockchain-ul public. Pe scurt, rețeaua necesită mai puțin timp pentru a ajunge la un consens, rezultând tranzacții mai rapide.

Blockchain-urile private sunt mai scalabile. Scalabilitatea este posibilă deoarece, într-un blockchain privat, doar câteva noduri sunt autorizate să valideze tranzacțiile. Aceasta înseamnă că nu contează dacă rețeaua crește; blockchain-ul privat va funcționa la viteza și eficiența sa anterioare. Cheia aici este aspectul centralizării procesului decizional.

Care sunt dezavantajele?

Blockchain-urile private nu sunt cu adevărat descentralizate. Acesta este unul dintre cele mai mari dezavantaje ale blockchain-ului privat și se opune filosofiei de bază a tehnologiei de registre distribuite sau blockchain în general.

Obținerea încrederii în cadrul blockchain-ului privat este dificilă, deoarece nodurile centralizate efectuează ultimul apel.

În sfârșit, deoarece există doar câteva noduri aici, securitatea nu este atât de bună. Este important să înțelegem că este posibil să pierdem securitatea dacă un anumit număr de noduri devin necinstite și compromit metoda de consens utilizată de rețeaua privată.

Care sunt cazurile de utilizare?

Există mai multe cazuri de utilizare private blockchain. Unele dintre ele sunt enumerate mai jos.

 • Managementul lanțului de aprovizionare: Organizațiile pot implementa un blockchain privat pentru a-și gestiona lanțul de aprovizionare.
 • Proprietatea asupra activelor: Activele pot fi urmărite și verificate folosind un blockchain privat.
 • Vot intern: Blockchain-ul privat este eficient și la votarea internă.

Oricum, puteți utiliza articolul ca tipuri de tehnologie blockchain pdf atunci când aveți nevoie.

Doriți să aflați mai multe despre tehnologia contabilității distribuite? Consultați ghidul nostru despre ce este DLT chiar acum!

Consorțiul Blockchain

Un consorțiu blockchain este unul dintre diferitele tipuri de tehnologie blockchain. Un blockchain de consorțiu (cunoscut și sub denumirea de blockchains federați) este o abordare creativă pentru soluționarea nevoilor organizațiilor, în cazul în care este nevoie atât de caracteristici blockchain publice, cât și private. Într-un blockchain al consorțiului, unele aspecte ale organizațiilor sunt făcute publice, în timp ce altele rămân private.

Procedurile de consens într-un blockchain de consorțiu sunt controlate de nodurile prestabilite. Cu atât mai mult, deși nu este deschisă oamenilor de masă, are totuși o natură descentralizată. Cum? Ei bine, un blockchain al consorțiului este administrat de mai multe organizații. Deci, nu există o singură forță a rezultatului centralizat aici.

Pentru a asigura o funcționalitate adecvată, consorțiul are un nod validator care poate îndeplini două funcții, valida tranzacții și, de asemenea, iniția sau primi tranzacții. În comparație, nodul membru poate primi sau iniția tranzacții.

Pe scurt, oferă toate caracteristicile unui blockchain privat, inclusiv transparență, confidențialitate și eficiență, fără ca o parte să aibă puterea de consolidare.

Exemple de Consorțiul Blockchain: Marco Polo, Energy Web Foundation, IBM Food Trust.

Care sunt avantajele?

 • Oferă o mai bună personalizare și control asupra resurselor.
 • Lanțurile de blocuri ale consorțiului sunt mai sigure și au o scalabilitate mai bună.
 • De asemenea, este mai eficient în comparație cu rețelele publice blockchain.
 • Funcționează cu structuri de guvernanță bine definite.
 • Oferă controale de acces.

Care sunt dezavantajele?

 • Chiar dacă este sigură, întreaga rețea poate fi compromisă din cauza integrității membrului.
 • Este mai puțin transparent.
 • Reglementările și cenzura pot avea un impact imens asupra funcționalității rețelei.
 • De asemenea, este mai puțin anonim în comparație cu alte tipuri de blockchain.

Aflați mai multe despre blockchain-ul consorțiului din ghidul nostru cuprinzător despre blockchain-ul consorțiului acum!

Care sunt cazurile de utilizare?

Există mai multe cazuri de utilizare a blockchain-ului consorțiului. Unele dintre ele includ următoarele

 • Servicii bancare și plăți: Un grup de bănci poate colabora și crea un consorțiu. Ei pot decide nodurile care vor valida tranzacțiile.
 • Cercetare: Un blockchain de consorțiu poate fi utilizat pentru a partaja date și rezultate ale cercetării.
 • Urmărirea alimentelor: De asemenea, este excelent pentru urmărirea alimentelor.

Citeste mai mult: Utilizare Blockchain: Listă de peste 20 de cazuri de utilizare a tehnologiei Blockchain 

Blockchain hibrid

Blockchain-ul hibrid este unul dintre diferitele tipuri de tehnologie blockchain. Mai mult, blockchain-ul hibrid este ultimul tip de blockchain pe care îl vom discuta aici. Mai mult, blockchain-ul hibrid poate suna ca un blockchain de consorțiu, dar nu este. Cu toate acestea, pot exista unele asemănări între ele.

Blockchain-ul hibrid este cel mai bine definit ca o combinație între un blockchain privat și public. Are cazuri de utilizare într-o organizație care nici nu dorește să implementeze un blockchain privat, nici un blockchain public și pur și simplu dorește să implementeze cele mai bune ambele lumi.

Exemplu de blockchain hibrid: Dragonchain, blockchain-ul hibrid al XinFin

Care sunt avantajele?

 • Funcționează într-un ecosistem închis fără a fi nevoie să facă totul public.
 • Regulile pot fi modificate în funcție de necesități.
 • Rețelele hibride sunt, de asemenea, imune la 51% atacuri.
 • Oferă confidențialitate în timp ce sunteți încă conectat la o rețea publică.
 • Oferă o scalabilitate bună în comparație cu rețeaua publică.

Care sunt dezavantajele?

 • Nu este complet transparent.
 • Trecerea la blockchain-ul hibrid poate fi o provocare.
 • Nu există niciun stimulent pentru participarea și contribuția la rețea.

Aflați mai multe despre blockchain-ul public din ghidul nostru cuprinzător despre blockchain-ul hibrid acum!

Care sunt cazurile de utilizare?

Unele dintre cele mai bune cazuri de utilizare ale blockchain-ului hibrid sunt următoarele:

 • Proprietate imobiliara: Puteți utiliza rețele hibride în scopuri imobiliare, în care companiile imobiliare o pot folosi pentru a-și rula sistemele și pentru a folosi publicul pentru a arăta informații publicului.
 • Cu amănuntul: Retailul poate utiliza, de asemenea, rețeaua hibridă pentru a-și eficientiza procesele.
 • Piețe foarte reglementate: Blockchain-urile hibride sunt, de asemenea, ideale pentru piețe foarte reglementate, cum ar fi piețele financiare.

Ce tip de blockchain ar trebui să alegeți?

Fiecare blockchain are ceva unic de oferit. De aceea, nu există un răspuns simplu la ce tip de blockchain ar trebui să alegeți.

Cu toate acestea, pentru a ne asigura că faceți alegerea corectă, să parcurgem fiecare dintre ele și să înțelegem ce au de oferit.

Rețea publică Blockchain

După cum știți deja, oricine se poate alătura blockchain-urilor publice, iar informațiile sunt disponibile și pentru toată lumea. Acest lucru le face ideale pentru organizațiile care se dezvoltă pe încredere și transparență. Aceasta înseamnă că ONG-urile sau grupurile de sprijin social pot profita la maximum de blockchain-ul public.

Natura sa publică înseamnă, de asemenea, că nu poate fi utilizată pentru întreprinderile din sectorul privat. Motivul din spatele acestuia este că trebuie să își păstreze datele private. De asemenea, blockchain-urile publice pot fi costisitoare de gestionat, deoarece necesită noduri pentru a acționa ca miner și pentru a rula Proof-of-Work (PoW) și Proof-of-Stack (PoS).

Deci, dacă sunteți o persoană care dorește să introducă o nouă criptomonedă globală, atunci acest lucru ar putea fi pentru dvs.! Dacă doriți ca totul să fie public, Glume în afară, atunci este înțelept să creați o rețea publică blockchain.

Doriți să aflați despre blockchain-urile de întreprindere? Consultați cel mai bun cadru blockchain de întreprindere chiar acum!

Rețea privată Blockchain

Blockchain-ul privat este opus blockchain-ului public deoarece oferă o rețea privată. Este cel mai bine pentru companiile care doresc o rețea privată, dar care doresc să obțină beneficiile blockchain-ului. De asemenea, au o natură centralizată, ceea ce înseamnă că o companie poate controla rețeaua fără a o menține deschisă publicului.

Acestea oferă toate caracteristicile cheie ale blockchain-ului și oferă membrilor companiei o modalitate de a construi încredere prin imuabilitate și securitate.

În rețelele private, compania poate, de asemenea, să stabilească reguli și să gestioneze rețeaua în funcție de cerințele acestora.

Rețea Blockchain Consortium

Apoi, avem o rețea blockchain de consorțiu care este controlată de un set de organizații sau noduri, mai degrabă decât de un nod centralizat sau de o rețea descentralizată. Un blockchain de consorțiu este bun, deoarece vine cu noduri preselectate.

Este ideal pentru o soluție care necesită o colaborare generală. De exemplu, lanțul de aprovizionare, produsele alimentare, medicamentele – toate acestea ar necesita colaborarea între mărci.

Rețea hibridă Blockchain

În cele din urmă, avem ultimele tipuri de tehnologie blockchain – blockchain hibrid. Dacă doriți să obțineți toate avantajele blockchainului privat și public, cu un dezavantaj minim, ar trebui să mergeți pentru acest blockchain.

În realitate, blockchain-ul hibrid vine cu dezavantaje ca alte tipuri de tehnologie blockchain. Cu toate acestea, sunt destul de minime.

Se pare că blockchain-urile hibride pot fi perfecte pentru o mulțime de modele de afaceri viitoare. Deci, alege bine.

Inscrie-te acum: Curs certificat Enterprise Blockchain Professional (CEBP)

Concluzie

Acest lucru ne conduce la sfârșitul diferitelor tipuri de ghid blockchain. În general, este o idee bună să utilizați blockchain privat dacă sunteți o companie și doriți să-l utilizați fără a face totul public. Mai mult, dacă doriți mai multă transparență pentru rețeaua dvs., atunci opțiunea pentru o platformă publică este o opțiune bună. Dar nu sunt atât de potrivite pentru cazurile de utilizare a întreprinderii.

Dacă sunteți doar un novice și doriți să înțelegeți cum funcționează fiecare dintre aceste tipuri de blockchain, vă recomandăm cursul nostru gratuit de blockchain.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me