Ce este DLT?

Pentru început, DLT înseamnă Distributed Ledger Technology. Este, de asemenea, cunoscut sub numele de „registru partajat” sau pur și simplu contabil distribuit.

Este un sistem digital care permite utilizatorilor și sistemelor să înregistreze tranzacțiile legate de active. O tehnologie de registru distribuită stochează informațiile în mai multe locații, în orice moment dat.

DLT, spre deosebire de bazele de date tradiționale, nu are un loc central pentru stocarea informațiilor. Acesta este ceea ce îl diferențiază de o bază de date tradițională. Funcția de descentralizare oferă, de asemenea, o mai bună securitate, transparență și încredere între părțile care o utilizează.

Deci, de unde provine DLT?

La bază, DLT provine din rețeaua peer-to-peer (P2P). În orice rețea P2P, colegii comunică între ei fără a fi nevoie de o entitate centralizată. Din punct de vedere tehnic, o tehnologie de contabilitate distribuită este posibilă printr-o rețea peer-to-peer. Un algoritm de consens este utilizat pentru a face descentralizarea să funcționeze.

În acest moment, tehnologiile de registre distribuite sunt foarte populare. La urma urmei, ei schimbă spațiul terestru al diferitelor industrii de acolo. Una dintre tehnologiile care se află sub umbrela DLT este blockchain.

Vom discuta în curând.

Dar, înainte să mergem și să discutăm diferite aspecte ale DLT, să învățăm mai întâi despre originile registrelor.

Originea registrelor mari

Cel mai bun mod de a defini registre mari este de a le descrie ca o modalitate de stocare a informațiilor sau tranzacțiilor.

Înapoi în milenii, registrele au existat sub formă de hârtie.

Cu o nouă tehnologie și abordare, registrele au fost digitalizate în care activele sunt acum digitalizate printr-un proces detaliat și apoi stocate în rețea.

Aceste registre mari computerizate se află acum în centrul inovației, deoarece oferă industriilor calea de a rezolva probleme care nu au fost posibile de rezolvat folosind soluții tradiționale centralizate..

În acest moment, există mai multe cazuri de utilizare a tehnologiilor de registre distribuite pe care le-am discutat în detaliu pe site-ul nostru, 101Blockchains.com.

De asemenea, dacă verificați scenariul actual, aproape fiecare serviciu de acolo folosește centralizarea ca modalitate de autentificare a tranzacțiilor în registre. Băncile, de exemplu, sunt primele exemple ale acesteia. Cu toate acestea, băncile lucrează acum către un viitor strălucit prin adoptarea DLT.

Odată cu schimbările în criptografie și implementarea sa la tehnologia de registre, este acum ușor de spus că tehnologiile de registre distribuite sunt gata pentru adoptarea în masă de către consumatori și întreprinderi acolo.

 

Caracteristici cheie ale DLT

O tehnologie de registre distribuite are câteva caracteristici cheie care o fac unică în comparație cu soluțiile de registru centralizat.

În termeni simpli, un DLT este cel mai bine definit ca un registru replicat, sincronizat și replicat care funcționează într-un mod distribuit.

Caracteristicile cheie includ:

 • Imuabil: Un registru distribuit a folosit criptografie pentru a crea stocare imuabilă și sigură. Acest lucru asigură faptul că datele odată stocate nu pot fi modificate sau modificate.
 • Adăugați numai: Registrele distribuite sunt doar pentru anexe, deoarece oferă istoric tranzacțional complet. Acest lucru este complet diferit în comparație cu o bază de date tradițională în care datele pot fi modificate din motive de funcționalitate. Cu toate acestea, acest lucru poate duce la modificarea și manipularea datelor, atât la nivel intern, fie de factori externi.
 • Distribuit: O altă caracteristică cheie a registrului este natura distribuită. Da, nu există un singur loc în care datele sunt stocate. Fiecare coleg are o copie a registrului în majoritatea DLT-urilor de acolo. Unele DLT-uri, cum ar fi Corda, au stocat datele în alte moduri.
 • Impartit: Registrul nu este asociat cu o singură entitate. Este împărțit între noduri. Unele noduri sunt responsabile de a avea o copie completă a registrului, în timp ce alte noduri au doar informațiile necesare pentru a le face funcționale și eficiente.

 

Tipuri de tehnologii de registre distribuite

Există în primul rând trei tipuri de tehnologii de registre distribuite. 

 • Permis
 • Fara Permisiuni
 • Hibrid

Să discutăm fiecare dintre ele pe scurt mai jos.

Permis

Rețelele permise sunt rețele private. Acestea sunt concepute pentru a funcționa într-un ecosistem închis în care utilizatorul trebuie să aibă acces acordat printr-o procedură KYC. 

Utilizatorii odată validați pot accesa caracteristicile rețelei autorizate sau ale sistemelor de registre distribuite autorizate. Într-o rețea permisă, nodurile de validare fac greutăți mari, deoarece sunt responsabile de validarea tranzacțiilor din rețea.

Rețeaua poate fi, de asemenea, proiectată pentru a restricționa câțiva utilizatori să aibă acces limitat la funcționalitățile rețelei. Această caracteristică este foarte utilă pentru companiile care doresc să profite de blockchain, dar nu doresc să-și facă publice datele pentru toată lumea. La urma urmei, pentru o afacere, este important să le protejăm datele importante de afaceri. Acesta este ceea ce îi face unici și își păstrează poziția pe piață în siguranță de concurenții lor.

 

Fara Permisiuni

Sistemele sau rețelele de registre distribuite fără permisiune sunt rețele publice. Prin definiție, utilizatorii nu au nevoie de permisiunea de a participa la rețeaua fără permisiuni. Sistemul de registru distribuit este deschis tuturor pentru efectuarea de tranzacții, validarea blocurilor și realizarea altor forme de interacțiune cu rețeaua.

Cheia aici este libertatea. Cel mai bun exemplu de rețea fără permisiuni este bitcoin în sine. A fost prima criptomonedă care a folosit tehnologia blockchain – o implementare a DLT. Oricine poate trimite bitcoin sau îl poate primi. Nu există nicio limitare cu privire la cine îl poate folosi, indiferent de locație, legi și alți factori care guvernează modul în care sunt efectuate tranzacțiile.

 

Hibrid

Ultimul tip de DLT despre care vom discuta este un sistem de hibrid distribuit. Combină atât rețele fără permisiune, cât și rețele permise și oferă o rețea care beneficiază de ambele. 

DLT-urile hibride sunt o alegere excelentă pentru companii, deoarece pot decide ce aspecte ale sistemului doresc să facă publice și care vor să le păstreze private. 

Dacă doriți să citiți mai multe, consultați 4 tipuri diferite de tehnologie Blockchain & Rețele

Rolul mecanismului de consens

La baza oricărei tehnologii de registre distribuite, există mecanisme de consens. Aceste mecanisme sunt procedurile și regulile care guvernează modul în care nodurile dintr-o rețea de registre distribuite validează tranzacțiile.

Un alt lucru pe care tehnologia DLT este să decidă ce noduri sunt alese în scopul validării. Deci, atunci când este generat un bloc nou, acesta alege nodurile și le atribuie sarcina de validare a blocului. Toate acestea sunt guvernate de mecanismul de consens ales de rețeaua distribuită. 

De asemenea, dacă o rețea nu are permisiunea, atunci nodurile concurează între ele pentru a valida blocul. 

Câțiva dintre algoritmii de consens populari acolo includ Dovada muncii, Dovada mizei, Dovada delegată a mizei, bazată pe toleranța la erori bizantine și așa mai departe.

Dovada muncii (PoW)

Dovada muncii este cel mai popular. Utilizează calcule care consumă multă energie și rezolvă puzzle-ul stabilit de rețea. Cu timpul, puzzle-ul devine mai complex din punct de vedere al calculului și îngreunează validarea nodurilor.

Aceasta este problema prin care trece bitcoin în prezent. De asemenea, nu există niciun nod care să poată face calculul și, prin urmare, puterea de calcul este combinată pentru a rezolva puzzle-ul.

De aceea, recompensa pentru rezolvarea unui bloc este distribuită între diferiți jucători, oferind tuturor un stimulent de a participa la proces.

 

Dovada mizei (PoS)

Dovada mizei ia o altă cale pentru a rezolva problema consensului. În PoS, nodurile cu o miză existentă pot participa la metoda consensului. Această metodă alternativă este eficientă din punct de vedere energetic și, prin urmare, rezolvă o mulțime de probleme cu PoW.

Deci, dacă un utilizator decide dacă vrea să participe la metoda de consens a unui DLT care utilizează PoS, atunci trebuie să investească pentru a participa.

Există și alți algoritmi de consens populari. Pentru mai multe detalii, vă sugerăm să citiți articolul nostru detaliat despre acest subiect: Algoritmi de consens: rădăcina tehnologiei blockchain.

Ecosistemul DLT

Pentru a înțelege mai bine tehnologiile de registre distribuite, trebuie să aflăm și despre ecosistemul său. Deci, există patru părți / aspecte diferite ale unui ecosistem de tehnologie de registru distribuit. Include următoarele: 

 • Hardware
 • Software
 • Afaceri
 • Protocol

Hardware

Când vine vorba de hardware, un ecosistem DLT are nevoie de noduri care să poată acționa ca dispozitive de stocare, servere sau computere.

De asemenea, nodurile pot avea trei modalități:

 • Blochează producerea de noduri de validare → Aici, blocul produce noduri de validare complete. Aceste noduri participă apoi la metoda consensului și au o copie a întregului registru distribuit, inclusiv toate tranzacțiile. 
 • Noduri parțiale / ușoare → Nodurile parțiale / ușoare au o listă limitată de tranzacții care le face funcționale și participă la rețea.
 • Non-bloc care produce noduri de validare complete → În cazul unui non-bloc, acestea produc noduri de validare complete care nu participă la procesul de consens. De asemenea, conțin întregul registru distribuit cu toate tranzacțiile posibile.

Software

Când vine vorba de software, DLT utilizează diferite tipuri de aplicații software. În ecosistemul software al unui DLT, puteți găsi aplicațiile care trebuie scrise folosind diverse limbaje de programare, inclusiv Java, C ++, Rust, Go, JavaScript, Python și așa mai departe. După cum puteți vedea, DLT-urile nu sunt specifice limbii și pot funcționa cu orice limbaj de programare sau instrumente bazate pe cerință.

Alegerea limbajului de programare depinde de slăbiciunea și forța limbajului. 

Când vine vorba de aplicațiile care rulează pe DLT, acesta poate fi clasificat după cum urmează:

 • Financiar → Aici, gestionează și folosește banii

 • Semi-financiar → În acest tip, procesul de afaceri include bani, dar accentul principal este îndeplinirea sarcinilor.
 • Nefinanciare → În acest tip, nu există bani incluși, iar procesul principal de afaceri se concentrează pe îndeplinirea sarcinilor.

Dezvoltarea afacerii

Când vine vorba de aspectul dezvoltării afacerii, DLT trebuie să aibă grijă de investitori, utilizatori, corporații, dezvoltatori și producători de blocuri.

Toți factorii interesați trebuie să utilizeze aplicații, servicii și soluții orientate spre DLT pentru a-și îndeplini sarcinile. De exemplu, investitorii investesc în organizație oferind fondurile necesare pentru crearea și gestionarea ecosistemului DLT. Accentul lor este să asigure profit din investiție și, de asemenea, să reușească în ceea ce privește misiunea sau viziunea afacerii.

Dezvoltatorii se ocupă de dezvoltarea produselor, aplicațiilor și serviciilor. O fac prin utilizarea rețelei și a protocoalelor DLT. De asemenea, aceștia sunt responsabili pentru furnizarea de asistență tehnică.

Producătorii de blocuri participă activ la metoda consensului DLT. Sunt noduri de validare complete și au o copie completă a registrului distribuit.

În cele din urmă, corporațiile folosesc DLT pentru a-și desfășura activitățile comerciale și pentru a oferi valoare utilizatorilor finali.

Dezvoltarea protocolului

Ultimul aspect al DLT pe care îl vom discuta este dezvoltarea protocolului. Aici este dezvoltat și gestionat protocolul DLT. Este lucrat de mediul academic și de dezvoltatori. Acest strat are grijă de modul în care cheile criptografice interacționează cu rețeaua.

Implementări Ledger distribuite

Tehnologia de registre distribuite a cunoscut mai multe implementări de-a lungul anilor. Cu toate acestea, există câteva implementări care au un impact mai mare decât altele.

Să discutăm câteva dintre ele mai jos.

Blockchain

Unul dintre primele exemple de implementări de registre distribuite este blockchain-ul!

Blockchain este o tehnologie de registru distribuit care a zguduit lumea. În 2008, Satoshi Nakamoto a introdus bitcoin în lume. Utilizează tehnologia blockchain către lume, care permite colegilor să trimită și să primească monedă digitală fără a fi nevoie de o entitate centralizată.

Colegii au gestionat rețeaua blockchain.

Când are loc o tranzacție, aceasta este atribuită unui bloc. Pentru a verifica tranzacția, blocul este apoi exploatat de

Da, imuabilitatea este una dintre caracteristicile cheie ale blockchain-ului.

O altă caracteristică care face blockchainul atât de uimitor este transparența. Tranzacțiile care se fac prin blockchain pot fi urmărite și validate dacă este necesar. Tipul de blockchain utilizat determină nivelul de transparență. De exemplu, un blockchain privat va oferi transparență doar utilizatorilor care sunt înregistrați în rețea. Oricine din afara rețelei nu va putea vizualiza tranzacția, păstrând transparența limitată.

Pentru rețelele publice, transparența poate funcționa diferit.

Am acoperit blockchain-ul în mare adâncime pe site-ul nostru. Deci, dacă sunteți interesat să aflați mai multe despre aceasta, puteți consulta următoarele articole.

 • Blockchain pentru începători: Ghid introductiv
 • 6 caracteristici cheie Blockchain despre care trebuie să știți!

Corda

Corda este unul dintre proiectele DLT open-source interesante, care vizează afaceri. Aceasta înseamnă că oferă întreprinderilor confidențialitate strictă utilizând contracte inteligente și, de asemenea, folosește un DLT cu o abordare rentabilă.

Corda utilizează o abordare diferită atunci când vine vorba de tranzacții în cadrul platformei.

Tranzacțiile doar către colegii care participă la tranzacție.

Această abordare economisește mult timp, energie și costuri atunci când vine vorba de validarea tranzacțiilor. De aceea, Corda este una dintre cele mai bune soluții DLT pentru companii.

 

Dacă doriți să aflați mai multe despre Corda, consultați următoarele articole.

 • Corda Blockchain: Conducătorul întreprinderilor financiare
 • Tutorialul final Corda 2020

Ethereum

Ethereum este un alt exemplu uimitor de implementare a tehnologiei de registre distribuite. Bitcoin, prima criptomonedă implementată tehnologie blockchain. Cu toate acestea, îi lipsea perfecțiunea.

Unul dintre aceste defecte este utilizarea algoritmului consens al dovezii de lucru, deoarece a necesitat multă energie pentru a calcula și valida tranzacțiile. Pe scurt, dovada muncii nu este ecologică.

Ethereum a remediat-o oferind o metodă alternativă de consens cunoscută sub numele de Dovadă de miză. 

De asemenea, a introdus contracte inteligente, o modalitate de automatizare a sarcinilor din rețea. Acest lucru a dat naștere și aplicațiilor descentralizate, care pot automatiza un aspect larg al cerinței.

Dacă doriți să aflați mai multe despre Ethereum, consultați următoarele articole.

 • Ghidul final al contractelor inteligente Ethereum
 • 30+ Întrebări și răspunsuri ale interviului Ethereum

De ce DLT este important

Tehnologiile de registre distribuite sunt importante. Caracteristicile lor cheie, cum ar fi accesibilitatea, impenetrabilitatea și responsabilitatea, o fac atât de dorită pentru întreprinderi. Este un mod de păstrare a înregistrărilor care facilitează imuabilitatea, încrederea și transparența nodurilor care participă la proces. Citiți mai multe aici.

Concluzie

Nu există nicio îndoială că registrele distribuite sunt viitorul. La urma urmei, oferă un set de caracteristici excelent pentru întreprinderile de acolo. De asemenea, are capacitatea de a rezolva problemele sociale și de bază de care suferă lumea în prezent.

Deci, ce părere aveți despre tehnologiile de registre distribuite? Credeți că v-am răspuns la întrebarea dvs. „Ce este DLT?” Comentează mai jos și anunță-ne.

Ascultăm.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me