V-ați întrebat vreodată „Ce este un contract inteligent?” Dacă da, atunci ați ajuns la locul potrivit, deoarece vom lista un ghid complet privind contractele inteligente.

În orice industrie, automatizarea este o necesitate, deoarece întreprinderile caută acum să maximizeze profiturile, menținând cheltuielile cât mai mici posibil. Un alt motiv pentru care întreprinderile doresc automatizarea este eliminarea erorilor umane și simplificarea procesului.

În mod clar, există multe tehnologii care permit companiilor să facă exact acest lucru. Tehnologia blockchain este una dintre tehnologiile care oferă automatizarea ca una dintre caracteristicile de bază. Contractele inteligente sunt utilizate pentru a realiza automatizarea. Ele se află în centrul automatizării.

Pentru a afla mai multe despre aceasta, să învățăm definiția contactului inteligent.

ce este un contract inteligent

Ce este un contract inteligent?

Un contract inteligent este un cod digital utilizat pentru schimbul de active, inclusiv acțiuni, bani sau proprietăți, fără a fi nevoie de intermediari.

În termeni tehnici, este un contract automat sau auto-executabil care deține acordul între două părți încorporat folosind codul. Contractul inteligent este distribuit, descentralizat și transparent pe măsură ce rulează cu tehnologie blockchain.

Lipsa intermediarului îl face un concept uimitor, deoarece poate funcționa automat. Cea mai bună comparație cu aceasta în lumea reală ar fi documentele furnizate de avocați.

Capacitatea contractelor inteligente de a încorpora regulile, atât pozitive, cât și negative, este foarte utilă în aproape toate setările.

Drumul către conceptul de contract inteligent

Ideea contractului inteligent nu este nouă. De fapt, ideea contractului inteligent a fost propusă pentru prima dată de Nick Szabo acum două decenii.

Potrivit acestuia, contractele inteligente sunt „un set de promisiuni care sunt specificate în formă digitală”. Nick Szabo este informatician și criptograf. Prin urmare. a lucrat la două subiecte cheie: moneda digitală și contractele digitale.

Prin munca sa, se stabilește conceptul de contracte inteligente, în care își propunea să aducă conceptul de îmbunătățire a practicilor de drept contractual cu evoluție ridicată pentru utilizatorii de internet. Comerțul electronic poate utiliza designul și îl poate implementa.

Conceptul a evoluat de-a lungul anilor, dar adevărata sa implementare a fost văzută pentru prima dată când a apărut blockchain-ul. La lansare, Bitcoin a venit cu suportul pentru contracte inteligente, dar permite doar crearea și executarea de contracte inteligente simple. Etereul a fost cel care a consolidat utilizarea contractelor inteligente în cazurile de utilizare din lumea reală.

Vitalik Buterin este fondatorul Ethereum. Acest lucru ne conduce la o întrebare foarte interesantă despre cine a inventat contractele inteligente?

Cine a inventat contracte inteligente?

Nick Szabo a inventat conceptul de contracte inteligente. Munca sa o înconjura și criptografia. Este un informatician american.

În 1998, a lucrat la Bit Gold, o criptomonedă. Bit Gold a definit contractele inteligente ca protocol de tranzacție computerizat care poate fi definit prin contract în scopuri de execuție.

Mulți confundă Vitalk Buterin cu fondatorul conceptului de contracte inteligente, dar acest lucru nu este adevărat.

Dar a introdus un mod optim de utilizare a contractelor inteligente în tehnologia blockchain.

Ce este un contract inteligent? Contractul inteligent al Blockchain

Acum, că știm despre originea contractului inteligent, este timpul să analizăm contractele inteligente bazate pe blockchain.

Satoshi Nakamoto a lansat în 2008 prima criptomonedă, bitcoin. În esență, a folosit tehnologia inovatoare blockchain.

Protocolul Bitcoin poate fi utilizat numai pentru a crea contracte inteligente simple. Dar, au existat multe echipe din întreaga lume care au lucrat la tehnologie și au introdus contracte inteligente în Bitcoin. O astfel de echipă provine Particl.io, o platformă de comerț electronic care utilizează blockchain-ul la bază. Au permis un contract inteligent inteligent pe Bitcoin, care se ocupă de fondurile stocate în garanția de încredere.

Un alt grup a reușit, de asemenea, să facă un contract inteligent eficient în rețeaua bitcoin. Au lansat un cadru FASTKITTN care a rezolvat problema managementului complex al contractelor inteligente în bitcoin.

De asemenea, a rezolvat costul asociat cu derularea contractelor inteligente în rețeaua bitcoin. Au discutat întregul proces de a face acest lucru în lucrarea lor de cercetare, Contacte inteligente practice pe Bitcoin.

Pentru a rezolva problemele, au folosit mediile de calcul de încredere (TEE). Mai mult, acolo au reușit să deruleze contractul inteligent în afara lanțului, ceea ce a dus la un mod eficient de a executa contracte inteligente cu securitate completă.

Contract Smart Ethereum

Ethereum a schimbat modul în care au funcționat contractele inteligente într-un mediu blockchain. ethereum a fost conceput având în vedere contractele inteligente. De aceea, contractele inteligente sunt eficiente în ecosistemul ethereum.

În prezent, ethereum este alegerea numărul unu pentru crearea contractelor inteligente.

Cum funcționează un contract inteligent?

În această secțiune, vom analiza mai atent contractele inteligente.

Vitalik Buterin într-un Summit DC Blockchain a descris contractele inteligente ca o modalitate de a transfera active sau valută într-un program. El a adăugat, de asemenea, că programul execută codul pe baza condițiilor definite în acesta. O face automat și verifică informațiile pe baza informațiilor pe care le obține.

Contractul inteligent se execută atunci când este îndeplinită condiția.

Dacă condiția nu se îndeplinește, atunci contractul inteligent se va executa pe baza condiției furnizate.

Un lucru mai important pe care l-a menționat este că un registru descentralizat face copii ale contractului sau documentului inteligent pentru a stabili imuabilitatea și securitatea.

Ceea ce el a descris ar putea fi prea tehnic pentru cineva nou la concept. De aceea, să parcurgem un exemplu de mai jos.

Exemplu de contract inteligent

Imobilele adoptă blockchain. Dacă în viitorul îndepărtat decideți să cumpărați proprietăți imobiliare utilizând o platformă bazată pe blockchain, atunci puteți vedea contracte inteligente în acțiune.

Deci, ați văzut o proprietate și ați decis să o cumpărați.

Există mulți parametri care trebuie luați în considerare în timpul unei tranzacții imobiliare. De exemplu, trebuie să setați sumele împrumutului, timpul ratei și alte condiții unice.

Pentru a declanșa contractul inteligent, trebuie să semnați contractul inteligent și să îl puneți în mișcare.

De exemplu, ați decis să plătiți în avans 20% din valoarea imobiliară. După aceea, ați decis să plătiți restul valorii imobiliare în rate și alte condiții pe care le-ați putea avea.

Vânzătorul creează un contract inteligent pe baza condițiilor discutate. Contractul inteligent este pus în mișcare, odată ce amândoi decideți că totul este documentat corect.

Cu timpul, veți plăti ratele, iar acest lucru va fi înregistrat prin contractul inteligent.

Proprietatea proprietății vi se transferă odată ce toată plata este transferată vânzătorului. Totul se face automat fără intervenția unor intermediari sau părți.

În comparație cu o afacere imobiliară realizată printr-o metodă tradițională, veți putea economisi timp și efort în finalizarea întregii oferte.

Atât cumpărătorul, cât și vânzătorul economisesc bani, deoarece nu există intermediari.

De asemenea, contractul inteligent va notifica toate părțile asociate odată cu apariția unui eveniment în contractul inteligent, care include băncile, cumpărătorii, vânzătorii și asigurătorul..

Un exemplu tehnic de contract inteligent

După ce ați citit toate acestea, trebuie să fiți încântați de posibilitățile asociate contractelor inteligente. Mai mult, pentru a înțelege mai bine ce pot face și realiza contractele inteligente, să aruncăm o privire asupra contractului inteligent bazat pe ethereum.

Azure a furnizat o bună colecție de mostre pe Pagina GitHub. După cum am discutat mai sus despre transferul de active sau transferul de proprietate, să aruncăm o privire la exemplul lor de transfer de active. Îl poți găsi Aici.

Pentru a asigura manipularea adecvată a activelor de înaltă calitate, este important să se includă încă doi jucători în afară de cumpărător și vânzător: Evaluator și Inspector. Inspectorul este responsabil de inspectarea activelor înainte ca cumpărătorul să efectueze o achiziție.

Evaluatorul este din partea vânzătorului. El face active considerabile pentru cumpărători. De asemenea, el facilitează vânzarea vânzătorului.

Pentru a înțelege mai bine, să aruncăm o privire la imaginea de mai jos.

ce-este-un-contract-inteligent

Sursă: Pagina mostră Azure GitHub

De asemenea, conține mai multe stări pentru a defini condiția contractului inteligent. În prezent, contractul inteligent pe care îl vom discuta include 10 state, inclusiv

 • Activ
 • Oferta plasată
 • În așteptarea inspecției
 • Inspectat
 • Apreciat
 • Acceptarea noțională
 • Vânzătorul a acceptat
 • Admis
 • Încetat

Fluxul de lucru este complex și de aceea nu vom discuta aici. Cu toate acestea, puteți verifica fișierul readme.md pentru depozit de transfer de active.

Dar, cum arată contractul inteligent?

Să aruncăm o privire mai jos:

transfer de active

Cele 23 de linii de cod de mai sus sunt codul de început pentru Contractul de transfer de active. Acesta inițiază variabilele cheie din contract și apoi introduce și constructorul pentru inițializarea variabilelor.

În afară de funcția de mai sus, există o altă funcție importantă, MakeOffer și Accept Offer.

Să aruncăm o privire la ambele funcții de mai jos.

make-offfer

Oferta se face aici. Acum aruncați o privire la funcția AcceptOffer și Reject de mai jos.

acceot-oferta

Fiecare funcție are propriul scop. În majoritatea cazurilor, funcția indică stările contractului inteligent.

Întregul contract are o lungime de 218 de linii, cu funcții diferite, cum ar fi MarkInspected, MarkAppraised și așa mai departe!

Beneficii ale contractului inteligent

Până acum, ar trebui să înțelegeți bine contractele inteligente și cum funcționează. În această secțiune, vom arunca o privire asupra beneficiilor contractului inteligent și a ceea ce are de oferit în ansamblu.

Sigur

Contractele inteligente oferă un mediu sigur pentru executarea contractelor. Aceasta protejează detaliile contractului și alte informații cheie de la scurgeri. Mai mult, executarea contractului inteligent nu este afectată nici de terți sau de oameni, făcându-i fără hackeri. Pentru a asigura securitatea, toate informațiile critice sunt securizate prin criptografie.

Autonom

Contractele inteligente sunt autonome, ceea ce aduce funcționalitatea sa la un nivel complet nou. Odată ce contractele inteligente sunt implementate, aceștia se pot executa și completa fără nici o interferență.

Fără întrerupere

Contractele inteligente nu pot fi întrerupte de niciun terț dacă nu sunt concepute pentru a face acest lucru în primul rând.

Fără încredere

Contractele inteligente oferă un mediu de încredere în care toate interesele părții sunt protejate.

Cost-eficient

Contractele inteligente sunt rentabile, deoarece sunt autonome și nu necesită niciun intermediar.

Performanță rapidă

Contractele inteligente sunt rapide! Un contract se poate executa în câteva minute, comparativ cu orele când vine vorba de contracte bazate pe documente din lumea reală.

Am acoperit mai detaliat avantajele contractului inteligent. Pentru a afla mai multe, consultați Contractele noastre inteligente: ghidul final pentru începători.

Probleme și provocări ale contractelor inteligente

La fel ca orice altă tehnologie, contractele inteligente nu sunt libere de probleme și provocări. În realitate, piața evoluează și există multe companii care caută modalități de a adopta tehnologia blockchain. Adoptarea efectivă a unui contract inteligent este împiedicată de faptul că tehnologia blockchain nu este matură.

Da, tehnologia blockchain este încă în stadiul său incipient.

Principalele provocări care afectează lumea contractelor inteligente includ următoarele:

 • Curba de adopție:

Blockchain-ul fiind o etapă incipientă are și impact asupra adoptării contractelor inteligente. De asemenea, companiile trebuie să depășească o mulțime de provocări pentru implementarea contractelor inteligente, întrucât mai întâi au nevoie de o rețea descentralizată bazată pe contabilitate.

 • Legale și reglementări:

Orice aplicație de contract inteligent trebuie să respecte reglementările bazate pe ecosistem și locul în care trebuie executată.

 • Nu este standardizat:

Contractele inteligente nu sunt încă standardizate cu mai multe abordări și soluții disponibile online.

 • Curbă de învățare:

Blockchain-ul și contractele inteligente nu sunt ușor de stăpânit. Astfel, dezvoltatorul trebuie să aibă nu numai aptitudinea de a codifica, ci și să înțeleagă partea de drept a codului pe care îl scrie pentru contract. În afară de aceasta, judecătorii și agențiile de drept ar trebui să poată înțelege codul fie singuri, fie prin interpretări.

 • Complexitatea ecosistemului de afaceri:

Contractele inteligente nu sunt adhocs care pot fi adăugate la sistem. Acest lucru face imposibilă adăugarea sau executarea, în special într-un ecosistem de afaceri complex.

 • Confidențialitatea datelor:

Blockchain este imuabil. Acest lucru nu este în favoarea legilor privind confidențialitatea datelor stabilite de diferitele motive geografice din întreaga lume. În ceea ce privește asigurarea, GDPR este despre a permite utilizatorului să facă uitarea sistemului atunci. În prezent, munca va face în continuare blockchain cât mai flexibil posibil fără a-și pierde punctele cheie.

În afară de aceasta, există o concurență care împiedică contractele inteligente să devină viabile. Părțile se luptă să decidă punctul de mijloc și să afecteze întregul proces. În cele din urmă, există așteptările oamenilor care pot duce la probleme, deoarece blockchain-ul sau celelalte tehnologii conexe nu sunt suficient de mature sau destul de populare pe piață. Încă necesită mult timp înainte de a fi acceptat.

DAML – Open-source pentru contracte inteligente

În provocări, am vorbit despre lipsa standardizării. DAML încearcă să rezolve problema oferind un limbaj pentru contractele inteligente. Astfel, permite dezvoltatorilor să creeze aplicații uimitoare distribuite în stivă completă pentru blockchain, DLT și chiar baze de date.

Deci, ce face DAML atât de special în primul rând? Ei bine, este ușor, eficient și sigur de utilizat. Ecosistemul este bogat și vine cu DAML IDE, DAML Sandbox, DAML Assistant și alte forme de integrări.

La bază, veți găsi limba în sine. Acesta acceptă câteva caracteristici cheie pe care le vom enumera mai jos:

 • Modelul DAML: Este un sistem puternic de tip care facilitează definirea și prezentarea unor scheme de date complexe pentru proiectarea bazată pe domenii
 • Permisiuni cu granulație fină: Puteți utiliza DAML pentru a obține permisiuni fine, permițând unei anumite persoane un anumit contract sau o parte a acestuia.
 • Lociga afacerii: DAML este extrem de configurabil, permițând companiilor să mapeze logica de afaceri perfect în aplicațiile distribuite
 • Testare bazată pe scenariu: În testarea bazată pe scenarii, obțineți controlul complet pentru a testa diferitele aspecte ale contractelor dvs. inteligente și funcționalitatea acestuia.

Există multe companii care dezvoltă activ aplicații full-stack folosind DAML. Aceste companii includ Accenture, ISDAI, Hashed Health, Change HealthCare și multe altele!

Cu toate acestea, cel mai fascinant lucru despre DAML este suportul său pentru alte tehnologii de registre distribuite, inclusiv Hyperledger Sawtooth, Amazon Aurora, Hyperledger Fabric, VMWare, Corda și multe altele.!

Dacă sunteți interesat să aflați mai multe despre DAML, consultați publicația noastră despre acest subiect: The Ultimate Guide to DAML

Cazuri / aplicații de utilizare a contractelor inteligente

Contractele inteligente sunt versatile în abordarea lor. Aceasta înseamnă că avem o mulțime de cazuri de utilizare și aplicații pentru contracte inteligente.

Pe scurt, contractele inteligente pot fi utilizate în următoarele scenarii.

 • Activități de tranzacționare
 • Stocarea înregistrărilor
 • Managementul lanțului de aprovizionare
 • Piata imobiliara
 • Sistemul ipotecar
 • Protejarea drepturilor de autor
 • Cerere de asigurare

Am acoperit detaliat cazurile de utilizare a contractelor inteligente aici: Top 12 cazuri de utilizare a contractelor inteligente

DeFI: Cele mai bune cazuri de utilizare a contractelor inteligente

Finanța descentralizată (DeFi) este o mișcare open-source pentru sectorul financiar, creând un ecosistem în care utilizatorii se pot baza pe aplicații distribuite (dApps) pentru nevoile lor financiare.

Practic, furnizează servicii financiare printr-o rețea publică și distribuită care nu are încredere și are o acoperire mai mare în comparație cu finanțarea centralizată (CeFI).

Dacă doriți să citiți mai multe despre aceasta, vă recomandăm să consultați ghidul nostru de introducere aici: Ce este finanțarea descentralizată (DeFi)? Un scurt ghid

De asemenea, am planificat să publicăm un curs complet DeFi, așa că continuați să verificați spațiul pentru mai multe informații despre acesta.

Concluzie

Aceasta ne conduce la sfârșitul Ghidului nostru complet Ce este un contract inteligent. Am acoperit o mulțime de lucruri despre contractele inteligente și, până acum, ar trebui să înțelegeți clar ce pot oferi contractele inteligente.

Deci, ce părere aveți despre contractele inteligente? Crezi că îți va afecta viața într-un fel sau altul în viitor? Comentează mai jos și anunță-ne gândurile mai jos.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me