Monedele digitale ale băncii centrale (CBDC) au câștigat o recunoaștere proeminentă în ultima vreme. Următoarea discuție își propune să ofere o mai bună înțelegere a opțiunilor valutare digitale ale băncii centrale cu amănuntul și cu ridicata.

Orice persoană care este conștientă de noile tendințe în criptomonedă și de aplicațiile lor în domeniul finanțelor trebuie să fi auzit despre CBDC. Monedele digitale ale băncii centrale au multe ambiguități în jurul clasificărilor și funcționalităților lor.

Deși CBDC-urile au câștigat o recunoaștere importantă, este foarte confuz să aflăm în ce măsură băncile centrale își pot dezvolta propria monedă digitală. În plus, există multe preocupări proeminente cu privire la principiile notabile de proiectare luate în considerare de băncile centrale în crearea monedei lor digitale.

În următoarea discuție, cititorii pot găsi o impresie detaliată a unei recenzii comparative atât a monedei digitale a băncii centrale cu amănuntul, cât și cu ridicata. În plus, cititorii pot explora, de asemenea, motivația de bază pentru fiecare tip de monedă digitală a băncii centrale.

Inscrie-te acum: Masterclass la Banca Centrală Monedă Digitală (CBDC)

Drumul către CBDC

Înainte de a ne arunca în cele două categorii notabile ale CBDC, să reflectăm pe scurt asupra istoriei plăților. Banii sunt un aspect proeminent al activității economice și au fost profund asociați cu nevoile utilizatorilor. Prin urmare, banii au evoluat în mod constant în diferite forme de-a lungul istoriei, cu accent pe dematerializarea continuă.

În ultimii ani, soluțiile bazate pe internet au favorizat o schimbare radicală a tranzacțiilor globale către o economie conectată digital. Multe companii au valorificat oportunitatea acestei schimbări către comerțul digital și și-au construit o reputație formidabilă ca lideri ai industriei. Cu toate acestea, am putut asista recent la multe inovații noi în cazul plăților. Povestea a început cu introducerea Bitcoin, urmată de stablecoins bazate pe blockchain-ul Ethereum.

Tranzacțiile în valoare de miliarde de dolari au loc în mod regulat pe platformele de criptomonede, indicând astfel potențialul lor de revoluționare a industriei de plăți. Platformele criptomonede prezintă o propunere de valoare atrăgătoare pentru îmbunătățirea incluziunii financiare, indiferent de poziția geografică a utilizatorilor. Deci, unde intră o monedă digitală a băncii centrale în ecuație?

Perspective asupra CBDC

Băncile centrale se concentrează în mare măsură pe menținerea stabilității monetare și financiare. Prin urmare, inovațiile în tehnologiile blockchain și stablecoin au solicitat instituțiilor bancare centrale să își revizuiască provocările în cazul schimbărilor în industria plăților. Una dintre cele mai comune soluții pentru băncile centrale, în acest caz, este facilitatea unei alternative pentru plățile digitale private. Aici intervine subiectul CBDC-urilor, ca o variantă digitală a numerarului.

Facebook și-a anunțat planurile de a-și aduce propria monedă digitală sub numele de Balanță. Băncile centrale sunt deosebit de îngrijorate de riscurile pentru stabilitatea monetară și de monedele de stat fiduciare existente cu Balanța Facebook. Facebook este un gigant online cu miliarde de utilizatori și, dacă își introduce propriii bani, atunci poate fi foarte stresant pentru băncile centrale. Deci, acesta ar putea fi momentul potrivit în care băncile centrale se gândesc serios la o alternativă CBDC.

Lansarea cu succes a Facebook Libra prezintă riscuri pentru suveranitatea monetară a băncilor centrale. Mai mult, celelalte roluri pentru Balanță, în afară de funcția de plată, ar putea introduce modificări în standardele sistemului monetar global. În consecință, autoritățile de reglementare ar trebui să se îngrijoreze și de găsirea unor provocări potențiale în gestionarea sistemului monetar. Cu toate acestea, conceptul de monedă digitală a băncii centrale a fost inițial ignorat de băncile centrale.

Practic, băncile centrale au fost prea prudente cu privire la o monedă digitală emisă de o bancă centrală, cu diferite grade de prudență. În timp ce unele bănci centrale au perceput CBDC-urile ca o oportunitate „așteptați și vedeți”, multe altele au ignorat-o ca un factor negativ. Pe de altă parte, reacțiile față de monedele digitale ale băncilor centrale, în special de la băncile centrale și guvernele din întreaga lume, au cerut o poziție revizuită cu privire la CBDC. Să aruncăm o privire asupra factorilor care determină potențialul de a dezvolta CBDC în zilele noastre.

Portofel Novi care este utilizat pentru a stoca moneda digitală Libra a Facebook. Iată un ghid rapid pentru portofelul Novi.

Fondul Monetar Internațional

Fondul Monetar Internațional (FMI) a început să evalueze potențialul de inovație în monedele digitale în noiembrie 2018. În plus, a arătat, de asemenea, niveluri pozitive de sprijin pentru propunerile de proiectare a CBDC. Executivii de vârf ai FMI au chemat băncile centrale să evalueze funcționalitățile CBDC pentru abordarea obiectivelor politicii publice. FMI a subliniat beneficiile CBDC pentru îmbunătățirea confidențialității în plăți, incluziunea financiară și securitatea consumatorilor.

Banca de decontări internaționale

Banca de decontări internaționale (BRI) și-a îndreptat poziția și asupra monedelor digitale emise de băncile centrale. Executivii de la BIS consideră cu tărie că marii giganți tehnologici ar putea domina cu ușurință ecosistemul monetar prin utilizarea efectelor rețelei. În prezent, BRI susține eforturile diferitelor bănci centrale pentru cercetarea și dezvoltarea monedelor digitale pe baza monedelor naționale fiat.

BRI percepe în primul rând monedele digitale ale băncii centrale ca un instrument pentru o nouă politică publică cuprinzătoare de abordare a intrării marilor giganți tehnologici în serviciile financiare. Pe de altă parte, BRI și-a exprimat, de asemenea, incertitudinea cu privire la implicațiile potențiale ale introducerii CBDC asupra stabilității sistemului financiar global.

Banca Populară a Chinei

Banca Populară Chineză își intensifică, de asemenea, eforturile pentru a aduce o nouă monedă digitală susținută de guvern. De asemenea, Banca Populară Chineză este banca centrală a Chinei, iar noua sa monedă digitală se concentrează, de asemenea, pe obținerea unei poziții remarcabile în competiția mondială a criptomonedelor..

În prezent, banca centrală utilizează instituții orientate spre piață pentru cercetarea și dezvoltarea comună a monedelor digitale ale băncii centrale. În plus, noua monedă digitală a băncii centrale poate servi ca un nou instrument de politică monetară sau activ de investiții. Pe de altă parte, moneda digitală a băncii centrale ar putea servi și ca punct de referință pentru ratele dobânzilor oferite de bănci la depozite.

China lansează proiectul DCEP, care este susținut de guvern și este menit să devină noua monedă națională. Aflați mai multe despre proiectul DCEP acum!

Banca Centrală Europeană

Banca Centrală Europeană a adoptat, de asemenea, o poziție pozitivă pe tema monedelor digitale ale băncii centrale. BCE a atras atenția asupra clasificării CBDC în funcție de scopul lor. S-a concentrat în mod special asupra verificării dacă CBDC-urile ar trebui să fie în categoria retail sau en gros.

Directorii BCE au declarat că CBDC-urile cu amănuntul ar putea fi utile publicului larg. Pe de altă parte, CBDC-urile cu ridicata se vor potrivi cu obiectivele instituțiilor financiare. Deci, aici întâlnim pentru prima dată conceptul de CBDC cu amănuntul și cu ridicata! Acum, trebuie să fiți încântați să explorați mai multe detalii despre aceste două categorii de CBDC.

Informațiile prezentate până acum oferă o impresie clară asupra necesității CBDC-urilor percepute de instituțiile financiare globale. Cu toate acestea, este, de asemenea, important să reflectăm asupra factorilor critici care determină dezvoltarea CBDC. Să aruncăm o privire asupra motivelor pentru care optați pentru CBDC în vremurile actuale, după cum urmează.

Inscrie-te acum: Curs gratuit de formare pentru principiile Blockchain Enterprise

De ce Drive for CBDCs?

Este clar că băncile centrale adoptă treptat o poziție favorabilă față de introducerea propriului CBDC. Iată câteva dintre argumentele notabile care necesită introducerea monedei digitale emise de băncile centrale.

Moneda digitală a băncii centrale este o opțiune fiabilă pentru transformarea către o societate fără numerar. Ele pot determina înlocuirea plăților fizice cu plăți electronice. În plus, CBDC-urile pot servi și ca instrumente de plată cu niveluri mai bune de securitate și lichiditate. CBDC se bucură, de asemenea, de potențialul de reducere a costurilor de gestionare a numerarului, deoarece toate tranzacțiile sunt ușor de urmărit și sunt variante digitale.

Trecerea banilor băncii centrale la moneda digitală poate introduce, de asemenea, o trecere de la o economie informală la o economie formală. Drept urmare, economia s-ar putea concentra mai mult pe eficiență, orientare fiscală și transparență. În același timp, trecerea către monedele digitale ale băncii centrale bazate pe blockchain poate îmbunătăți impactul politicii monetare.

Beneficii crescânde ale CBDC

CBDC-urile pot restrânge sfera substituirii numerarului care poate ajuta la evitarea ratelor negative ale dobânzii. Implementarea CBDC-urilor poate permite utilizarea de noi instrumente de politică monetară. Pe de altă parte, CBDC-urile pot contribui, de asemenea, la creșterea cererii agregate, care poate rezolva cerințele politicii monetare ale băncilor centrale axate pe stabilitatea prețurilor..

Multe dintre propunerile pentru CBDC, în special în economiile emergente, se concentrează pe incluziunea financiară. Cu o majoritate a populației care se confruntă cu o lipsă de servicii bancare sau de acces la băncile comerciale, CBDC-urile pot încuraja economiile digitale. Ca urmare, ele pot servi drept instrumente credibile pentru îmbunătățirea incluziunii sociale și economice.

Cadrul de reglementare asociat CBDC poate oferi, de asemenea, bariere mai scăzute la intrare pentru noii intrați în industria plăților. În plus, noii intrați pot oferi clienților conturi de plată și pot crește nivelul de concurență pentru băncile existente. Drept urmare, multe instituții nebancare și bănci mai mici pot evita să depindă de băncile mai mari pentru efectuarea plăților.

În cele din urmă, cel mai important argument în favoarea monedelor digitale ale băncii centrale atrage atenția asupra unui sistem financiar cu eficiență și siguranță mai bune. CBDC-urile pot aduce îmbunătățiri în sistemele financiare angro existente. De exemplu, CBDC-urile pot simplifica sistemele de plăți și decontări transfrontaliere, sistemele de plăți și decontări interbancare și sistemele de livrare versus plăți.

Persoanele fizice, instituțiile financiare nebancare și companiile din sectorul privat se pot stabili direct cu banii băncii centrale fără niciun depozit în numerar. În consecință, aceștia se pot confrunta cu riscuri mai mici de concentrare a lichidității și risc de credit în toate sistemele de plăți. Ulterior, băncile mari își pierd probabil importanța sistemică încet. Prin urmare, CBDC-urile sunt în mod ideal alternative alternative la depozitele bancare cu riscuri considerabil mai mici.

SUA dezvoltă un nou proiect de tip CBDC, numit dolar digital. Iată un ghid cuprinzător despre proiectul de dolar digital și portofelul digital de dolari.

Categorii de CBDC

Pe baza multiplilor factori favorabili pentru monedele digitale ale băncii centrale, este clar că acestea pot aduce noi schimbări în sistemul monetar și economic global. Cu toate acestea, CBDC-urile sunt clasificate în două propuneri diferite, în funcție de baza de utilizatori țintă. Cele mai comune două tipuri de propuneri CBDC pe care le puteți întâlni sunt următoarele,

  1. Monedă digitală a băncii centrale cu amănuntul
  2. Monedă digitală cu ridicata a băncii centrale

Pe de altă parte, cititorii ar trebui să rețină, de asemenea, că există multe CBDC-uri cu trăsăturile comerțului cu amănuntul și cu ridicata. Deci, haideți să aruncăm o privire mai profundă asupra ambelor tipuri de CBDC pentru a aborda agenda actuală a acestei discuții.

CBDC-uri cu amănuntul

Moneda digitală a băncii centrale cu amănuntul se concentrează în mod special asupra publicului larg. În general, CBDC-urile cu amănuntul bazate pe tehnologia registrului distribuit includ caracteristicile disponibilității, anonimatului și trasabilității. În același timp, pot oferi și posibilitățile unei cereri de dobândă. CBDC-urile cu amănuntul sunt deosebit de renumite printre băncile centrale situate în economiile emergente.

Motivul principal al popularității CBDC cu amănuntul este motivația pentru valorificarea oportunităților de creștere în fintech. În plus, promovează incluziunea financiară și prezintă o schimbare mai rapidă către o societate fără numerar. În plus, CBDC-urile cu amănuntul ajută și la reducerea costurilor de tipărire și gestionare a numerarului.

Inscrie-te acum: Certificare certificată pentru profesioniști Blockchain Enterprise (CEBP)

Factori cheie

Acum, să aruncăm o privire asupra factorilor cheie care stau la baza principiilor pentru CBDC-urile cu amănuntul, după cum urmează.

  1. CBDC-urile cu amănuntul sunt cele mai potrivite pentru partea de pasiv din bilanțul băncii centrale.
  2. La lansare, CBDC-urile cu amănuntul pot prezenta o nouă variantă a banilor băncii centrale. Ulterior, CBDC este, de asemenea, supus funcțiilor băncii centrale de emitere, gestionare și control. Ulterior, aprovizionarea cu CBDC cu amănuntul se va concentra și asupra politicii monetare a țării.
  3. Distribuția CBDC-urilor este asociată cu o paritate unu la unu, la fel cu moneda relevantă fiat de către banca centrală. În același timp, CBDC-urile ar trebui să aibă suport pentru conversii flexibile și flexibile împotriva numerarului și a banilor băncii comerciale.
  4. Băncile sau întreprinderile ar putea dezvolta CBDC-uri cu amănuntul pe infrastructuri deschise pentru a permite altor companii să creeze servicii și produse peste acestea.
  5. Un alt punct culminant critic al CBDC-urilor cu amănuntul este faptul că utilizatorii nu au nevoie de un cont bancar pentru accesarea sau obținerea monedei digitale. În plus, costul tranzacției asociat cu CBDC-urile cu amănuntul ar trebui să fie mai mic decât tarifele curente.
  6. Cel mai important dintre toate, monedele digitale ale băncii centrale cu amănuntul trebuie acceptate ca mijloc legal de plată și ca mod de plată. CBDC-urile ar trebui să servească, de asemenea, ca un depozit sigur de valoare pentru cetățeni, precum și pentru agențiile și întreprinderile guvernamentale.

Comerț cu ridicata cu CBDC

Următoarea categorie notabilă de CBDC se referă direct la CBDC cu ridicata. CBDC-urile cu ridicata sunt potrivite pentru instituțiile financiare care dețin depozite de rezervă într-o bancă centrală. Moneda digitală cu ridicata a băncii centrale poate ajuta la îmbunătățirea eficienței plăților și a decontării securității. În plus, rezolvă, de asemenea, preocupările privind lichiditatea și creditul de contrapartidă.

CBDC-urile cu ridicata orientate spre valoare pot asigura înlocuirea sau suportul rezervelor din banca centrală printr-un jeton digital cu acces restricționat. Jetonul ar servi drept activ la purtător în monedele digitale ale băncii centrale angro. Drept urmare, expeditorul va transfera valoarea către destinatar în timpul tranzacției fără intermediari.

Prin urmare, noul sistem ar diferi considerabil de sistemul existent. Sistemul existent implică băncile centrale care credită și debitează conturile clienților fără transferul valorilor efective. CBDC-urile cu ridicata sunt considerate ca cea mai favorabilă alternativă pentru băncile centrale. Au capacități excepționale pentru îmbunătățirea vitezei și securității sistemelor financiare angro, reducând în același timp costurile.

Potrivit BIS, CBDC angro poate prezenta beneficii potențiale pentru sistemele de plăți și decontare. Performanța CBDC angro în diferite experimente efectuate și examinate deja de băncile centrale prezintă, de asemenea, avantajele lor potențiale. CADcoin în Canada în cadrul Proiectului Jasper și Proiectul Ubin din Singapore, precum și Proiectul Stella în zona Euro-Japonia, sunt câteva dintre exemplele de top ale CBDC-urilor cu ridicata.

Urmăriți acum conferința virtuală la cerere despre activele digitale și valutele digitale ale băncii centrale (CBDC)!

Vânzare cu amănuntul Vs en-gros Banca Centrală Monedă digitală

Deci, cum se comportă cele două monede digitale ale băncii centrale unul împotriva celuilalt? În comparație cu economiile avansate, băncile centrale din economiile emergente sunt mai dornice de CBDC cu amănuntul. Acest factor nu mai este surprinzător, deoarece multe bănci centrale nu vor să creeze conflicte între moneda băncii centrale și banii sectorului privat. De asemenea, este important să se ia în considerare restricțiile privind avantajele potențiale ale utilizării CBDC cu amănuntul.

În cazul economiilor avansate, CBDC-urile cu amănuntul pot fi o supraevaluare. Când o bancă centrală emite o monedă digitală care permite aproape tuturor să stocheze valoare și să efectueze plăți prin intermediul băncii centrale electronice, stabilitatea financiară și politica monetară se confruntă cu diverse riscuri. Prin urmare, CBDC-urile cu amănuntul prezintă o limitare notabilă în acest sens. Pe de altă parte, CBDC-urile cu ridicata pot introduce o serie de avantaje.

În afară de eficiența sistemelor de plată și decontare cu amănuntul cu CBDC en-gros, utilizatorii le pot monitoriza în timp real, cu o disponibilitate mai bună. În prezent, majoritatea cetățenilor se bucură de incluziune financiară cu utilizarea pe scară largă a numerarului în majoritatea țărilor europene. Avantajele CBDC cu ridicata permit, de asemenea, suport pentru conectarea cu alte platforme. CBDC-urile cu ridicata permit utilizatorilor să conecteze titluri de valoare sau platforme valutare direct cu platforme de numerar.

Ca urmare, pot îmbunătăți viteza tranzacțiilor, eliminând în același timp riscurile de decontare. În plus, sistemele de monedă digitală instantanee ale băncii centrale cu amănuntul pot îmbunătăți viteza de decontare pe piețele OTC și finanțarea și împrumuturile comerciale sindicate. CBDC-urile cu ridicata promovează, de asemenea, sisteme de plăți transfrontaliere mai simple prin reducerea efectivă a numărului de intermediari.

Puteți reflecta la un rezumat al diferențelor dintre CBDC-urile cu amănuntul și cu ridicata în tabelul următor.

Concluzie 

După cum puteți observa clar, monedele digitale ale băncii centrale ar putea fi următorul lucru important în lumea banilor. Popularitatea crescândă a CBDC-urilor se va baza în mare măsură pe avantajele asociate cu CBDC-urile cu ridicata. Acestea sunt capabile să asigure întreruperi limitate, asigurând în același timp plăți globale rentabile.

În același timp, utilizatorii pot obține, de asemenea, avantajele securității și vitezei pentru tranzacțiile lor cu CBDC-uri en-gros. Deci, care este următorul pas pentru moneda digitală a băncii centrale? Acesta este locul în care băncile centrale își pot exercita dominația asupra ecosistemului financiar general din întreaga lume.

Pe de altă parte, băncile centrale se confruntă cu un deficit de expertiză pentru dezvoltarea CDB. Începeți să explorați mai multe despre caracteristicile monedei digitale ale băncii centrale, cazuri de utilizare și implicații cu masterclass-ul nostru de monedă digitală a băncii centrale (CBDC). Doriți să deveniți o parte activă a dezvoltării ecosistemului CBDC? Începeți cu cursul Certified Enterprise Blockchain Professional (CEBP) și deveniți un expert certificat!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me