Rețeaua de internet centralizată vs. descentralizată este o dezbatere care refuză să dispară. În acest articol, vom explora ambele rețele de internet și le vom înțelege diferențele de bază.

Nu cu mult timp în urmă, pentru a putea trece o conexiune, trebuia să știți numărul de telefon al computerului conectat. Abia după un dial-up, se putea stabili o conexiune cu alte rețele pentru a accesa datele la alegere.

La acea vreme, organizația era foarte haotică și greoaie; astfel, limitarea sa la un subgrup de oameni. Faptul că fiecare computer era independent însemna că rețeaua era extrem de descentralizată.

În prezent, există doar câteva companii de găzduire web și de servere însărcinate cu asigurarea conexiunii la internet, o dezvoltare care a erodat semnificativ aspectul descentralizării conexiunii la internet, așa cum a fost cazul în primii ani.

În 1998, de exemplu, un server care reprezenta aproape 90% din toate pagerele din SUA a încetat să funcționeze, declanșând una dintre cele mai semnificative opriri ale conexiunii la internet din istoria țării. În cazul în care o astfel de incidență va reapărea, repercusiunea ar fi severă și se va simți în mare parte.

Dezbaterea de rețea centralizată vs. Prin urmare, ne vom scufunda pentru a investiga diferențele de bază ale acestor două tipuri de rețea.

Inscrie-te acum: Curs de bază pentru Enterprise Blockchains

Centralizat vs. Decentralizat: definiții

Ce este un Internet centralizat?

Există un punct centralizat într-o rețea de internet centralizată, care poate fi un server prin care trebuie să treacă toate datele dintr-o rețea, înainte de a fi distribuite pe diferite computere sau dispozitive.

În primele zile, Internetul funcționa ca o rețea independentă care conecta diferite grupuri de oameni și organizații. Faptul că controlul acestor rețele era limitat la anumite grupuri de oameni a permis descentralizarea internetului. Nu mai este cazul, deoarece cererea de conexiune la internet a crescut la niveluri pe care rețelele descentralizate anterioare le-ar fi luptat să ofere sprijin.

Starea anterioară prin care informațiile au trecut printr-un punct central, adică server, există încă. Spre deosebire de trecut, în zilele noastre există rețele mai mici în rețele mai mari. Rețelele mai mici pot fi grupuri de persoane sau corporații care lucrează la seturi de date unice.

Evoluția conexiunii centralizate la internet

În anii 1990 și începutul anilor 2000, s-ar putea posta ceva online fără a fi nevoie să se bazeze pe o anumită companie sau furnizor de servicii. În timp ce nimeni nu deține toate instrumentele utilizate pentru a furniza conexiuni la internet acum, faptul că astfel de resurse sunt încă domeniul a puține multinaționale subliniază aspectul centralizării.

Google și Facebook dețin o mare parte din resursele care acceptă conexiunile la internet, lucru pe care majoritatea oamenilor îl atribuie cazurilor de probleme de confidențialitate. Ar fi greșit să contestăm faptul că astfel de companii au investit foarte mult în idei inovatoare care au făcut posibilă conectarea oamenilor la internet la viteze mari indiferent de locație.

Cu toate acestea, consolidarea puterii și a cotei de piață între un subgrup de companii a adus o serie de provocări care au alimentat discuțiile pentru o conexiune descentralizată la internet. Apariția furnizorilor puternici de servicii de internet a făcut mai dificilă competiția celorlalți în spațiu, lucru de care oamenii se tem că ar putea avea repercusiuni grave în viitor.

Avantajele rețelei centralizate

Există, fără îndoială, multiple avantaje sau avantaje ale centralizării. Acestea sunt enumerate mai jos.

 1. Lanț de comandă definit

Lanțul de comandă este clar definit într-o rețea centralizată. În acest caz, atunci când o companie a folosit o rețea centralizată, ei știu lanțul de comandă. Aceasta înseamnă că toți angajații din cadrul unei companii vor ști ce trebuie să facă și câtă autoritate au asupra anumitor elemente.

Toate acestea înseamnă, de asemenea, că delegarea este ușoară în lanț. Directorii superiori pot delega cu ușurință subordonații lor și pot finaliza și finaliza lucrările în cel mai bun mod posibil. Dacă lucrarea este finalizată cu succes, creează un nivel de încredere în rândul lucrătorilor și al lanțului, îmbunătățind încrederea necesară pentru a-l face să funcționeze.

Când vine vorba de o rețea care utilizează centralizarea, un nod central sau o colecție de noduri sunt responsabile pentru verificarea tranzacțională.

 1. Costuri reduse

Unul dintre cele mai mari avantaje ale centralizării este costul asociat. Orice rețea sau infrastructură centralizată necesită suport și costuri mai mici. Deoarece organizațiile sau rețelele centralizate sunt pre-planificate, costurile asociate cu acestea nu depășesc bugetele până și cu excepția cazului în care este absolut necesară extinderea rețelei.

 1. Implementarea rapidă a deciziilor

Nu există nicio îndoială că organizațiile sau rețelele de centralizare permit implementarea rapidă a deciziilor. Deoarece rețelele centralizate au mai puține noduri sau persoane, necesită mai puțină comunicare între diferitele niveluri de autorizare.

De asemenea, dacă o rețea centralizată decide să implementeze o modificare, aceasta se poate face în câteva minute. De exemplu, o rețea centralizată poate pune mai mult accent pe procedura KYC și poate adăuga mai multe cerințe. Să vedem dezavantajele sistemelor centralizate în acest ghid descentralizat vs. centralizat.

Dezavantaje ale rețelei centralizate

Există, de asemenea, diferite dezavantaje ale centralizării. Unele dintre ele sunt după cum urmează:

 1. Încredere

Chiar dacă organizațiile centralizate sunt sigure și de încredere, ele nu sunt 100% sigure sau de încredere. Încrederea este un acord stabilit de furnizorul de servicii și de utilizator.

Cu toate acestea, acesta este un acord și se poate rupe cu ușurință. Marile corporații suferă din când în când de probleme de încredere din partea utilizatorilor lor.

Se întâmplă atunci când există o scădere a securității în sistem, oamenii tind să ignore serviciul pentru o perioadă de timp înainte ca furnizorul de servicii să remedieze încrederea oferind soluții și remunerații celor afectați.

 1. Probleme de securitate

Centralizarea înseamnă, de asemenea, că întreaga rețea este dependentă de un singur punct de eșec. Organizațiile știu despre dezavantaj și, prin urmare, au implementat măsuri de reducere a acestuia. Cu toate acestea, faptul că există șanse de eșec este un mare dezavantaj pentru serviciile critice ale misiunii. Deci, creează o problemă masivă de securitate pentru rețeaua centralizată.

Inscrie-te acum: Curs de expert certificat Blockchain Security (CBSE)

 1. Limitarea scalabilității

Deoarece un singur server este utilizat în majoritatea cazurilor, acesta duce la limitări de scalabilitate.

Ce este conexiunea la internet descentralizată?

Conexiunea centralizată vs. descentralizată a conexiunii sistemelor se reduce la modul în care oamenii pot accesa datele online. Rețelele de internet centralizate vin cu servere care acționează ca custode al datelor și prin care trec toate datele.

Pe de altă parte, conexiunea la internet descentralizată se bazează pe o rețea peer-to-peer construită pe o comunitate de utilizatori, prin care nicio singură entitate nu este controlată vreodată. În acest caz, diferite dispozitive de internet acționează ca gazdă a Internetului, mai degrabă decât ca un grup de servere alimentate.

Internet descentralizat, duce accesibilitatea datelor la un alt nivel, deoarece există sute dacă nu mii de noduri prin care se poate accesa, pentru a accesa date.

Cu toate acestea, utilizarea internetului descentralizat alimentat de blockchain ar putea fi cel mai mare salt în evoluția internetului, capabil să pună odihnă, dezbaterea sistemelor centralizate vs..

Dezbaterea rețelei centralizate față de rețeaua descentralizată se desfășoară cu o rețea blockchain descentralizată care contracarează tot ceea ce creează sistemul centralizat.

Atunci când este implementată pe deplin, rețeaua blockchain descentralizată ar elimina autoritățile centralizate care apelează atunci când vine vorba de conectivitate online. Protocolul tehnologiei blockchain s-a dovedit deja că are potențialul de a îndeplini cerința, deoarece permite tranzacțiile să se desfășoare într-o rețea distribuită fără a fi nevoie ca un intermediar să supravegheze operațiunile..

Oricum, să verificăm avantajele și dezavantajele acestei rețele în această rețea centralizată față de ghidul rețelei descentralizate.

Avantajele rețelei descentralizate

Există multiple avantaje ale descentralizării.

 1. Control total

Unul dintre cele mai semnificative avantaje ale descentralizării este că utilizatorii controlează pe deplin tranzacțiile lor.

Aceasta înseamnă că pot începe o tranzacție atunci când doresc, fără a fi nevoie să o autorizeze de la o autoritate centralizată, în termeni simpli că procesul de verificare nu depinde de terți și o rețea descentralizată utilizează metode de consens pentru a verifica informațiile. În prezent există multe organizații descentralizate la locul de muncă.

 1. Datele nu pot fi modificate sau șterse

Structura de date a tehnologiei Blockchain este doar pentru adăugare. Aceasta înseamnă că nu există nicio șansă ca cineva să modifice sau să modifice datele odată ce acestea sunt stocate. O altă tehnologie blockchain utilizează diferite modele de date, cum ar fi Corda, dar acestea urmăresc și proprietatea imuabilității.

 1. Sigur

Rețelele descentralizate sunt sigure din cauza modului în care gestionează datele și tranzacțiile. Folosesc criptografia pentru a se asigura că registrele de date sunt sigure. De asemenea, datele din blocul actual necesită date din blocul adiacent, astfel încât să poată utiliza criptografia pentru validarea datelor.

 1. Cenzură

Descentralizarea înseamnă și mai puțină cenzură. Într-un sistem centralizat, există mai multe șanse ca informațiile să poată fi cenzurate. Cu toate acestea, rețeaua descentralizată este mai puțin predispusă la cenzură, deoarece nu există nicio autoritate centrală care să controleze datele. Să luăm un exemplu pentru a înțelege scenariul.

În cazul descentralizării, colegii pot interacționa direct și, prin urmare, nu există cenzură sau mai puțin.

 1. Dezvoltare deschisă

Un alt avantaj al rețelelor bazate pe blockchain este că acestea susțin în mare parte dezvoltarea deschisă. Acest lucru se datorează naturii sale și modului în care funcționează. Rețeaua primește servicii, instrumente și produse uimitoare construite deasupra ei, având un mediu de dezvoltare deschis.

Linux, de exemplu, este open-source și are un ecosistem care permite oricui să se îmbunătățească. Același lucru este valabil și pentru rețelele descentralizate. În comparație, o rețea centralizată sau soluții închise nu au șansa de a avea o dezvoltare deschisă. Aceasta limitează într-o mare măsură dezvoltarea.

Dezavantaje ale rețelei descentralizate

Există, desigur, multe dezavantaje ale rețelelor blockchain. Unele dintre dezavantaje includ următoarele:

 1. Conflict: Descentralizarea poate duce la conflicte dacă nu este bine întreținută într-o structură organizațională
 2. Cost: Într-un cadru organizațional, descentralizarea poate costa mai mult decât centralizarea, deoarece necesită instalarea de sisteme care pot face comunicarea mai automată.
 3. Criminalitate: Când vine vorba de blockchain descentralizat, atunci infracțiunea poate fi un mare dezavantaj. Întrucât totul se face în rețea este anonim și poate duce la abuz.
 4. Volatilitate: Criptomoneda descentralizată arată un comportament volatil în care prețurile fluctuează foarte mult!

Tabel de comparare a rețelei centralizate vs.

 Rețele de internet centralizate Conexiune la internet descentralizată
Flux de date În rețelele de internet centralizate, datele trebuie să circule printr-un punct central, adică un server Datele circulă prin diferite puncte fără niciun punct specific pe care trebuie să treacă înainte de acordarea accesului
Fluxul de comunicare a datelor Fluxul de comunicare a datelor este vertical Fluxul de date este întotdeauna deschis și gratuit
Luarea deciziilor Responsabilitatea revine punctului central care poate fi un singur server Există mai multe puncte care au capacități de luare a deciziilor
Adopţie Adopție în masă Încă în fazele timpurii ale adopției
Confidențialitate / securitate a datelor Confidențialitatea este întotdeauna o problemă, deoarece agențiile și guvernele pot urmări fluxul de informații și date Cunoscut pentru securitatea datelor, precum și pentru nivelurile ridicate de confidențialitate
Eșec Sub rezerva efectelor eșecului unui singur punct O varietate de puncte de acces sau noduri prin care pot trece datele, calculează riscurile de eșec al unui singur punct
Autoritate Rezervarea sistematică a autorității într-o rețea Rețeaua implică o dispersare sistematică a autorității către diferite puncte de acces

Blockchain centralizat vs. descentralizat: diferențele de bază

 

Urmărirea datelor

Cu o conexiune centralizată la Internet, este relativ ușor de urmărit modul în care datele circulă dintr-un loc în altul, având în vedere că astfel de informații trec printr-un loc, adică servere. Cu toate acestea, cu Internetul descentralizat, acest lucru nu este posibil, dat fiind faptul că mii de dispozitive acționează ca noduri pentru stocarea datelor. În acest caz, o persoană poate accesa un anumit set de informații din mii de locații în loc de un punct central.

Faptul că totul trece printr-un singur punct a permis ca Facebook și Google să acumuleze o cantitate substanțială de date pe care le folosesc în propriul lor avantaj, cu o totală ignorare a confidențialității oamenilor.

Protecție a vieții private

Spre deosebire de rețelele centralizate, rețelele descentralizate oferă un anumit grad de confidențialitate pe care oamenii l-au dorit în era digitală. Faptul că informațiile trec printr-o varietate de puncte face imposibil ca entitățile și guvernele să țină evidența a ceea ce fac oamenii online.

Rețelele descentralizate sunt ideale pentru persoanele cărora le place să-și păstreze confidențialitatea și să-și protejeze identitatea indiferent de ceea ce fac online.

Eșec cu un singur punct

Conexiunile centralizate la internet sunt întotdeauna expuse riscului de eșec într-un singur punct, dat fiind că datele trebuie să treacă printr-un anumit punct central înainte de diseminare. În funcție de sistemul de rezervă instalat, eșecul unui server care găzduiește uriașe date ar putea face în mod semnificativ imposibilă accesul oamenilor la date la un moment dat.

Acum, că aproape totul depinde de conexiunea la internet, o defecțiune a serverelor, care transportă aplicații sau date importante ar putea face ravagii în aproape toate colțurile lumii. Atacurile piratate ale unei astfel de instalări au devenit un fenomen obișnuit care i-a obligat pe ISP să cheltuiască miliarde de dolari pentru a-și proteja rețelele.

Cu toate acestea, dacă conexiunea la internet descentralizată eșuează la un punct de acces nu ar fi niciodată imposibilă accesarea datelor de către oameni într-o rețea. Disponibilitatea a mii de noduri prin care oamenii pot accesa informațiile reduce riscul ca persoanele să nu poată accesa datele, indiferent de problema în cauză..

Scalabilitate limitată

Scalabilitatea limitată este un alt vânt cu care se confruntă rețelele centralizate, deoarece toate aplicațiile de bază sunt conținute în mașini cu un singur server. Adăugarea de mai mult spațiu de stocare, precum și lățimea de bandă și puterea de procesare trebuie să intre întotdeauna în joc, pentru a ține pasul cu cererea crescută de conexiune la internet.

Cu rețelele descentralizate, arhitectura permite distribuirea sarcinilor de lucru pe mai multe noduri de computer, în loc să o concentreze într-un singur loc.

Cenzura datelor și neutralitatea rețelei

Conexiunea centralizată la internet a dus la companii puternice în dezavantajul consumatorilor finali. De exemplu, furnizorii de servicii de internet pot reglementa viteza internetului, permițându-le să regleze tipul de date și viteza cu care oamenii accesează informațiile.

Furnizorii de servicii de internet nu mai tratează toate datele la fel. Comercializarea înseamnă, în esență, cei care plătesc mai mult, se bucură de o conexiune mai bună, cu mai puține restricții, în comparație cu cei care plătesc mai puțin, o dezvoltare care a adus starea de neutralitate a rețelei.

Guvernare

În cazul sistemelor guvernamentale centralizate vs. descentralizate, trebuie să înțelegeți că rețelele centralizate au autorități de guvernare, dar rețeaua descentralizată nu. Deci, autoritățile vor deține cele mai multe puteri în sistemul centralizat, mai degrabă decât angajații sau utilizatorii.

Pe de altă parte, în sistemul descentralizat, nu există un concept de autoritate. Astfel, doar utilizatorii din sistem dețin cele mai multe puteri. După cum puteți vedea în dezbaterea sistemelor guvernamentale centralizate vs. descentralizate, sistemele descentralizate sunt mult mai unice în această caracteristică. Dar asta nu înseamnă că autoritățile guvernamentale nu pot utiliza această tehnologie. Blockchain este o rețea descentralizată similară. În realitate, există o mulțime de blockchain pentru proiectele guvernamentale care prosperă fără probleme.

Linia de fund

Internetul descentralizat se confruntă cu unele provocări care au înăbușit intrarea criptomonedelor în lumea de masă. Ambele au potențialul de a revoluționa modul în care oamenii își duc viața în viitorul apropiat. Fața unei opoziții dure și o listă nesfârșită de obstacole pentru a deveni mainstream.

Internetul descentralizat, fără îndoială, are potențialul de a soluționa unele dintre deficiențele care au făcut ca conexiunea centralizată la internet să fie de nesuportat. De la abordarea problemelor de confidențialitate până la asigurarea securității datelor, conexiunile descentralizate la internet au șanse mai mari de a revoluționa internetul. Astfel de conexiuni ar aduce beneficii consumatorului final și ar rupe status quo-ul atunci când vine vorba despre modul în care companiile gestionează datele.

Rețeaua de internet centralizată față de cea descentralizată este o dezbatere care nu se va încheia în curând. Deci, dacă doriți să aflați mai multe despre ele, puteți consulta cursul nostru gratuit blockchain.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me